emeklilere emlak vergi muafiyeti / EYT’linin emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlayacak? - Dünya Gazetesi

Emeklilere Emlak Vergi Muafiyeti

emeklilere emlak vergi muafiyeti

EYT'liler emlak vergisi &#;demeyecek! Muafiyeti kimleri kapsayacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya detayları şu ifadelerle aktardı;

Tabii bu sene emekli olan hatta EYT kapsamı diye adlandırdığımız kesim de emlak vergileri ya da gayrimenkulleri varsa vergi ödemek durumuyla karşı karşıya kalacaklardı. Ancak bu sene içerisinde yani yılı içerisinde emekli olan EYT kapsamındaki vatandaşlarımız yılına geldiklerinde mart ayının sonuna kadar beyannamelerini verecekler. Tek konutları varsa ve bu konutlarda metrekareyi geçmiyor ise emlak vergisi ödemeyecekler.

KİMLER KAPSAYACAK?

EYT üzerinden konuya girdik ama bütün emeklilerimizi ilgilendiren hatta bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren bir uygulama emlak vergisi.

EMLAK VERGİSİNDEKİ MUAFİYET NEDİR?

Muafiyet vergiden istisna tutulma anlamına gelir. Yani vergiden muafsınız demektir. Emekli olduktan sonra tekrar çalışma hayatına devam etmeyen emekliler, metrekareyi geçmeyen tek mesken olan emeklilerden, dul ve yetimler, şehit yakınlarımız, gazilerimiz muafiyet kapsamında değerlendirilerek emlak vergisi alınmıyor.

Aile yakını mesela anne baba olabilir. Kardeş olabilir, çocuğu olabilir. Yani sizin bir konutunuz var. Emeklisiniz. Bu konutunuzla da ikinci bir konut olarak bulunduruyorsanız, çocuğunuz veya aile yakınınız oturuyorsa bu gelir anlamına gelmediğinden dolayı emlak vergisinden muaf duruma gelmiş oluyorsunuz.

Gelir getirmeyen yani sizin bir araziniz, arsanız, iş yeriniz vardır. Ama burada iş yeri olarak kullandığınız bir alan vardır. Buralarda örneğin arazide ve herhangi bir kiracınız olmayabilir. Ekip biçmiyor olabilirsiniz. Arsanızda herhangi bir kiracı olmayabilir. İş yerinde yine herhangi bir kiracınız olmayabilir, boş olabilir. Burası da emlak vergisinden muaf durumda.

yılında emekli olan EYT'lilerimiz bahsettiğimiz gibi bin TL'nin üzerindeyse emlak vergisi ödemek durumunda. binin altında herhangi bir geliri varsa bu binde ikiden indirimli olarak emlak vergisinden yararlanabilirler.

Son tarih 31 Mayıs. Başvurular yapılıp ödeme tarihleri, başvuruları esasında mart ayı içerisinde beyannameleri vermek gerekiyor. Bu muafiyetlerden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız mutlaka bulundukları belediyelere muafiyet belgelerini ibraz etmek durumunda.

Muafiyet belgesini ibraz etmediğiniz takdirde size emlak vergisi tahakkuk eder. Dolayısıyla da bunu ödemek durumunda kalırsınız. Bu muafiyetten yararlanmak için muafiyet belgenizi belediyeye ibraz etmeniz gerekiyor. 31 Mayıs tarihini kaçıran vatandaşlarımız cezalı ödemeyle karşı karşıya kalabilirler.

Kimler emlak vergisinden muaf?

Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkulü olanların, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit halinde emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Bina, arsa ve arazi için ödenen bu vergileri belediyeler tahsil ediyor. Bu kapsamda yılı ilk taksitinin bu ay sonuna kadar () ödenmesi gerekiyor.

Bazı kişiler ise belli şartları sağlamaları halinde emlak vergisinden muaf oluyorlar. Aslında muaf demek pek de doğru değil, onlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) olarak uygulanıyor. Bu konuyla ilgili başta emeklilerden olmak üzere çok birçok kişiden sorular geliyor.

Biz de bu yazımızda, indirimli vergi oranı kapsamına giren mükelleflerin sorduğu sorulara, Vergi İdaresince verilen yazılı cevapları (mukteza) baz alarak cevap bulmaya çalışacağız.

1. İndirimli emlak vergisi uygulamasından kimler yararlanabiliyor?

Aşağıda sayılan kişiler indirimli emlak vergisi oranı (yüzde 0) uygulamasından yararlanabiliyorlar. Yani bu kişiler kapsama giren meskenleri için emlak vergisi ödemiyorlar:

  • Emekliler,
  • Hiçbir geliri olmayanlar,
  • Engelliler,
  • Gaziler,
  • Şehitlerin dul ve yetimleri.

2. Uygulamadan yararlanma şartları nelerdir?

İndirimli emlak vergisi oranı (yüzde 0) uygulamasından yararlanmak isteyen yukarıdaki kişilerin hepsi için geçerli bazı şartlar bulunuyor. Bunlardan ilki, Türkiye sınırları içinde sahip olunan konutun (imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınmış konutlar dahil) brüt yüzölçümünün metrekareyi aşmaması. Diğer şart ise sadece tek bir konuta (mesken) sahip olunması.

Buna göre kapsama giren kişilerin, birden fazla meskene veya birden fazla meskende hisseye sahip olmaları durumunda, indirimli vergi oranı (yüzde 0) uygulamasından yararlanmaları mümkün olmuyor. Bu durumda sahip oldukları bütün gayrimenkuller için emlak vergisi ödemeleri gerekiyor.

Ayrıca indirimli oran uygulaması sadece konuta ilişkin olduğu için, bir tane dahi olsa sahip olunan işyeri için emlak vergisi ödenmesi gerektiği unutulmamalı. Belli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler (yazlık gibi) için de bu haktan yararlanılamıyor.

Bir de bu kişilerin ilgili belediyeye başvurarak durumlarına uygun form veya taahhütnameleri doldurmaları gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Emekliler

3. Yukarıdaki genel şartların dışında emekliler için özel şartlar var mı?

Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı alan emeklilerin sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmeleri için, belirtilen aylıkların dışında, başka gelirlerinin olmaması gerekiyor. Yani ücret, kira, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı gibi gelirleri olan emekliler bu imkandan yararlanamıyor.

Ancak emekli maaşı dışında, sadece menkul sermaye iradı (örneğin banka faizi, temettü gibi) elde eden emekliler için özel bir durum var. Buna göre yılındaki söz konusu gelirleri 53 bin liradan az olan emekliler, yılında metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler.

4. Sahip olduğu tek konutu kiraya verip başka bir evde kiracı olarak oturan emekli, indirimli emlak vergisi oranından yararlanabilir mi?

Emekli maaşı dışında başkaca bir geliri olmayan kişi, sahip olduğu meskeni kiraya verip kendisi de kirada oturuyorsa, indirimli vergi oranı avantajından yararlanabilir. Ancak, kira sözleşmeleri eşi adına düzenlenen mükellefler söz konusu meskenleri için bu imkândan yararlanamıyorlar.

5. Kendine ait tek evi kiraya verip eşine ait evde oturan emekli indirimli emlak vergisi oranından yararlanabilir mi?

Sahip olunan tek meskeni kiraya vererek gayrimenkul sermaye iradı elde edilmesi ve eşe ait evde oturulması durumunda, söz konusu mesken için indirimli emlak vergisi oranı uygulanmasından faydalanılamıyor.

6. Her ikisi de emekli ve birer konuta sahip olan eşlerin ikisi de indirimli emlak vergisi oranından yararlanabilir mi?

Sahip olunan meskende bizzat oturuluyor olması ve eşe ait meskenin kiraya verilmesi durumunda, sadece oturulan mesken için indirimli emlak vergisi oranı (sıfır) uygulanır. Eşe ait meskenin kiraya verilmemesi ve bu meskenden gelir elde edilmemesi durumunda ise her iki mesken için de bu avantajdan yararlanılması mümkün.

7. İkamet ettiği meskenin yanı sıra; işyeri, arsa ve araziye sahip olan emekli, mesken için indirimli bina vergisi oranından yararlanabilir mi?

Burada kriter, söz konusu gayrimenkullerden gelir elde edilip edilmemesi. Yani gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziler emeklinin bu uygulamadan yararlanmasına engel teşkil etmiyor. Ancak belirtilen gayrimenkullerden gelir (kira gibi) elde edilmesi durumunda indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılamıyor.

8. Tapuda adına kayıtlı tam mülkiyet ve kuru mülkiyet olmak üzere iki ayrı meskeni olan emekli sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilir mi?

Tam mülkiyet ve kuru mülkiyet olmak üzere adına kayıtlı iki ayrı taşınmazı olan mükellefler indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanamazlar.

9. Yurt dışında bir sosyal güvenlik kurumundan emekli maaşı alan bir kişi indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilir mi?

Yasa hükmünde yer alan “kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumları” ifadesinden Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulan sosyal güvenlik kurumlarının anlaşılması gerekiyor. Bu nedenle yurt dışındaki bir sosyal güvenlik kurumundan aylık alan kişiler, indirimli (sıfır) bina vergisi uygulamasından yararlanamıyorlar.

Emekli olduğunu geç bildiren kişi, geçmişe dönük olarak indirimli emlak vergisi oranı uygulamasından yararlanabilir mi?

Gerekli şartları taşımakla birlikte verilmesi gereken formun veya emlak vergisi bildiriminin süresinde verilmemesi, indirimli bina vergisi oranının (sıfır) uygulanmasına engel teşkil etmiyor. Gerekli formların daha sonra verilmesi halinde, bu uygulamadan, zamanaşımı süreleri dikkate alınmak suretiyle geçmişe dönük olarak faydalanılabiliyor.

Engelliler

Belediye engellilerden hangi belgeleri istiyor?

Engelli kimlik kartı sahibi mükelleflerin, bu kartlarını belediyede ilgili görevliye ibraz etmeleri ve dolduracakları forma fotokopisini eklemeleri yeterli.

Engelli kimlik kartı olmayanların ise tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporunun aslını veya onaylı örneğini belediyeye ibraz etmeleri gerekiyor. Ayrıca raporun fotokopisinin de belediyede doldurulan forma eklenmesi şart.

Engelliye ait hisseli dükkânların olması durumunda, engelli kişi sahip olduğu tek meskeni için indirimli bina vergisi oranından yararlanabilir mi?

Engellilerin bir işte çalışmaları, herhangi bir şekilde gelir elde etmeleri veya işyeri, arsa veya araziye sahip olmaları, brüt metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için indirimli bina vergisi oranından (sıfır) yararlanmalarına engel teşkil etmiyor.

Sahip olduğu tek meskeni kiraya vererek yakınlarının yanında oturan engelli kişi indirimli vergi oranından yararlanabilir mi?

Engelli kişilerde gelir şartı aranmadığından sahip olunan tek meskenini kiraya vererek yakınlarının yanında oturan engelli kişilerin, kirada bulunan meskeni için indirimli bina vergisi uygulamasından yararlanmaları mümkün.

Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler

Şehitlerin dul ve yetimleri ile gazilerin bu imkândan yararlanmak için ne yapmaları gerekiyor?

Şehitlerin dul ve yetimleri ile gazilerin brüt metrekareyi geçmeyen tek meskenleriyle ilgili indirimli bina vergisi oranından (sıfır) yararlanabilmeleri için kendi durumlarına ilişkin formu imzalayarak belediyeye vermeleri yeterli. İlgili belediye tarafından mükelleflerin durumuna ilişkin bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumundan elektronik ortamda sağlanabiliyor.

Hiçbir geliri olmayanlar

Hiçbir geliri olmayan kişiler için genel şartlar dışında hangi şartlar aranıyor?

İsmi üzerinde bu kişilerin; ücret, ticari, sınai veya mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, gayrimenkul geliri vb. hiçbir gelirinin bulunmaması gerekiyor. Menkul sermaye iratları için belirlenen ve emekliler için uygulanan sınır ( yılında 53 bin liradan az menkul sermaye iradı) bu kişiler için de geçerli.

Tek meskene sahip hiçbir geliri olmayan bir ev hanımı, eşinin çalışması durumunda indirimli bina vergisi oranı uygulamasından yararlanabilir mi?

Hiçbir geliri olmayan mükelleflerin eş ve çocuklarının gelir veya meskene sahip olması durumu, indirimli vergi uygulanmasına engel teşkil etmiyor. Bu nedenle diğer şartların varlığı halinde indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanabilirler.

65 yaş maaşı alanlar veya nafaka alan kişiler sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilir mi?

Hiçbir geliri olmadığını beyan eden kişilerin; ücret, ticari, sınai, mesleki ve zirai faaliyet geliri ile menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, faiz ve temettü veya benzeri bir gelirinin olmaması gerekiyor. Gelirleri sadece nafaka veya 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlerin aldığı maaş olan kişiler, metrekareyi aşmayan tek meskenleri için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) imkânından yararlanabilirler.

 

Emekliler emlak vergisi öder mi? Emekliler emlak vergisinden nasıl muaf olur? Muafiyet şartları neler? İşte muafiyet dilekçesi örneği

Emekliler emlak vergisi öder mi? Emekliler emlak vergisinden nasıl muaf olur? İşte yılı muafiyet şartları ve muafiyet dilekçesi örneği

Emlak vergisi nedir ?

Emlak vergisi, &#;dan beri yürürlükte olan bir vergi türü. Sadece konut değil, arsa, tarla gibi gayrimenkuller için de ödeniyor.

Bu vergide oran sabit ancak, mülkün asgari değerini belediyeler belirliyor. Zaten vergiyi de belediyeler tahsil ediyor. Mülkün değeri, her 4 yılda bir kez, içlerinde belediye yetkilileri ve uzmanların bulunduğu bir komisyon tarafından yeniden belirleniyor.

İşte emlak vergisi, bu belirlenen değerin farklı şekillerde oranlanması ile oluşuyor.

Emlak vergisi oranı, konuta veya arsaya, konutun veya arsanın büyükşehirde olup olmamasına göre değişiyor.

Emlak vergisi oranı büyükşehirlerde;

  • Konutlarda binde 2
  • Konut dışı binalarda binde 4
  • Arsalarda bin 6
  • Arazilerde binde 2

Emlak vergisi oranı büyükşehirler dışındaki şehirlerde;

  • Konutlarda binde 1
  • Konut dışı binalarda binde 2
  • Arsalarda bin 3
  • Arazilerde binde 1

Oranlar küçük gibi görünse de özellikle değerli gayrimenkullerin vergisi yüksek meblaları bulabiliyor. Bu nedenle emlak vergisi muafiyeti önemli.

Emekliler emlak vergisi öder mi ?

Bazı emeklilerin emlak vergisi ödememesi &#;Emekliler emlak vergisi öder mi ?&#; sorusunun sıkça sorulmasına neden oluyor. Bu sorunun cevabı hem &#;Evet&#; hem de &#;Hayır&#;. Çünkü asıl cevap detaylarda gizli.

sayılı Emlak Vergisi Kanunu&#;nun 8. maddesinde şöyle yazıyor;

&#;Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakta mükellef kimsesi olup, 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt m2’yi geçmeyen tek meskeni olması halinde bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir&#;

Bakanlar Kurulu yılında kendisine verilen bu yetkiyi kullanıp, bazı şartları yerine getiren emeklilerin ve sonrasında emlak vergisini sıfırladı.

yılında da halen bu karar geçerli. Peki nedir bu şartlar?

Emeklilerin emlak vergisinden muafiyet şartları

  1. Emeklinin sadece bir konutu olmalı. İkinci bir konutu olan veya ikinci bir konutta hissesi olanlar Emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor.
  2. Emeklinin SGK dışında başka geliri olmamalı. SGK dışında başka geliri olanlar da Emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor.
  3. Yurtiçinden emekli olmuş olmalı. Yurtdışından emekli olanlar Emlak vergisinden muaf olamıyor.
  4. Emeklinin konutu brüt metrekareyi geçmemeli

Bu şartları taşıyan emekliler Emlak vergisinden muaf olabiliyor.

Emeklilerin, herhangi bir gelir elde etmedikleri tarlası, arsası veya iş yeri varsa da muafiyet geçerli oluyor.

Ancak yazlık olarak kullanılsa da ikinci bir konutun bulunması veya ikinci bir konutta hisse bulunması dahi muafiyeti engelliyor.

Aynı evde yaşayan ve 18 yaşından küçük çalışan çocuğu olan da bu muafiyetten yararlanamıyor. Ancak 18 yaşından büyük çocukların geliri emekliler için &#;ek gelir&#; sayılmıyor ve vergiden muaf olma durumunu bozmuyor.

Emeklinin, vergiden muaf olmak için kendi evinde oturması şartı aranmıyor. Emekli başka evde kirada otursa da sadece tek evi bulunduğu için vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Kendisi kirada oturmayan ve evini kiraya veren emekliler ise &#;ek gelir&#; elde ettiği için vergiden muaf olamıyor.

Vergiden muaf olan emekliler, muafiyetleri bozulduğunda (mesela ikinci bir ev aldıklarında) ilgili belediyeye durumu bildirmeleri gerekiyor. Aksi taktirde ileride cezai yaptırımla birlikte vergi tahsil ediliyor.

Vergiden muaf olmak isteyen emeklilerin, evlerinin bulunduğu belediyeye muafiyet dilekçesiyle başvurması gerekiyor.

Emlak vergisi muafiyeti başvurusu, henüz e-devlet üzerinden yapılamıyor.

Muafiyet dilekçesi örneğine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Aynı dilekçenin word formatı için BURAYI tıklayınız.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

Vergi muafiyeti için gerekli bilgi ve belgeler aşağıdaki gibidir;

 

- Emeklilere Dul ve Yetim Muafiyeti

- İlgili form mutlaka doldurularak ıslak imzalı iletilmelidir. İlgili form için tıklayınız.

- Emekli olduğuna dair belge form ekinde mutlaka sunulmalıdır.

 

- Engelli Muafiyeti

- İlgili form mutlaka doldurularak ıslak imzalı iletilmelidir. İlgili form için tıklayınız.

- Engelli kimlik kartı fotokopisi veya sağlık kurulu raporu fotokopisi mutlaka form ekinde sunulmalıdır.

 

- Hiçbir Geliri Olmayanlar için Muafiyet

- İlgili form mutlaka doldurularak ıslak imzalı iletilmelidir. İlgili form için tıklayınız.

- Vergi mükellefiyetinin bulunmadığına dair belge mutlaka form ekinde sunulmalıdır.

funduszeue.info Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinden alınan ve aktif sigortalı olmadığını gösterir belge mutlaka form ekinde sunulmalıdır.

 

- Şehitlerin Dul ve Yetimlerine ve Gazilere Ait Muafiyet

- İlgili form mutlaka doldurularak ıslak imzalı iletilmelidir. İlgili form için tıklayınız.

- Şehit dul ve yetimi olduğuna dair belge mutlaka form ekinde sunulmalıdır.

 

Formlar eksiksiz bir şekilde doldurularak ıslak imzalanmalı, diğer belgelerle birlikte taranıp iletilmelidir. Tarama işlemi akıllı telefonların tarama özelliği ile yapılabilir. Tarayıcı cihazı kullanılarak yapılabilir. Bu imkanlar yok ise fotoğrafları çekilebilir. Taranmış ya da fotoğraflanmış belgeler 82 54 whatsapp hattımıza gönderebilir, [email protected] mail adresimize ekli mail olarak iletilebilir. Yine tüm belgeler 75 50 fax numaramızdan fax yolu ile de gönderilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası