gebelikte sağa yatmak zararlımı / Sağ tarafa yatmak sünnet ise, hamile olanlara neden zararlıdır? | Sorularla İslamiyet

Gebelikte Sağa Yatmak Zararlımı

gebelikte sağa yatmak zararlımı

Gebelikte Sırtüstü Yatmak Ne Kadar Doğru?

Gebelikte Yüz ve Sırtüstü Yatmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte yatış pozisyonun, sadece anne adayının konforu için değil, tıbbi açıdan da çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, gebelerin yaklaşık Haftalara kadar istedikleri pozisyonda yatabileceklerini söylerler. Gebelikte yüz üstü yatılır mı? Anne adaylarının en büyük çekincelerinin alışık oldukları yüz üstü pozisyonda yattıkları zaman bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesi olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, yüz üstü yatmanın bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermeyeceğini belirtirler. Bu nedenle hamileliğinin ilk aylarında yüzüstü yatan anne adaylarının korkmamaları gerektiğini ifade ederlerken, altı ay sonra büyüyen karınları nedeniyle bu durumun değişeceğini, isteseler de yüzükoyun pozisyonda yatarak rahat edemeyeceklerini ifade ederler. Peki hamilelikte sırtüstü yatmak güvenli midir? Gebelikte sırtüstü yatmak bebeğe zarar verir mi?

*Gebe yastığının faydaları!

Gebelikte Sırtüstü Yatmayın

Gebelik döneminde sırtüstü yatmanın bebek için sakıncalı olduğunu vurgulayan uzman doktorlar, hamilelik ilerledikçe büyüyen rahmin anne adayının omurgası boyunca baskı yaptığını söylerler. Özellikle son aylarda artan ve yaklaşık 6 kg'ya kadar varan ağırlığın kalbe giden damarlara baskı yapması sonucunda kalbe dönen kanda azalma yaşandığı bu nedenle de anne adayının tansiyonun düşmesine neden olduğunu ve bu duruma Supin hipotansif sendromu dendiğini belirtirler. 

Gebelikte Sırtüstü Yatmak Ne Kadar Doğru?

Hamilelikte Sırtüstü Yatmak Bebeğe de Zarar Verebilir

Hamilelikte sırtüstü yatmak anne adayında tansiyon düşmesine neden olurken, gebenin bu pozisyonda yatmasıyla rahme giden kanda da azalma olacağından dolayı bebeğe giden kanda da azalma olacağı söylenir. Bu nedenle, hamilelerin tam sırt üstü yatış pozisyonundan kaçınmaları tavsiye edilir. 

Sırtüstü Yatmak Düşük Riskini Arttırıyor

Yapılan araştırmalara göre, gebelerin ilerleyen haftalarda sırtüstü yatmakları düşük riskini artırıyor. Anne adayının sırtüstü yattığında bebeğe uygulanan baskı sonucunda bebeğin oksijen tüketiminin azaldığını, bununda gebeliğin son aylarında görülen bebek ölümlerinin nedenini açıklar nitelikte olduğu belirtiliyor. Daha önce yapılan benzer araştırmaların, gebelikte yatış pozisyonlarının bebeğin sağlığını etkilediğini göstermesine karşı bunun nasıl ve neden etkilediğinin bilinmediğini söyleyen araştırmayı yöneten  Auckland Üniversitesi profesörlerinden Peter Stone, gebelikte sırtüstü yatmanın özellikle başka sağlık problemleri olan anne adaylarında düşük riskini arttırdığını belirtiyor.

Gebelikte Sırtüstü Yatmak Ne Kadar Doğru?

En Çok Önerilen Yatış Pozisyonu

Gebelikte yatış şekilleri ile ilgili en çok önerilen pozisyonun sol yan yatış olduğunu belirten uzmanlar, tam sağ veya tam sol yana yatmanın gerekmediğini karnınızın biraz da olsa yana çevirerek yatmanın söz konusu baskıyı azaltacağını söylerlerken,  bunun nedeni olarak da sürekli aynı şekilde yatmanın mümkün olmayacağını ve gece boyunca farklı yönlere dönmenin normal olduğunu ifade ederler. 

Gebelikte Sırtüstü Yatmak Ne Kadar Doğru?

En çok önerilen yatış şeklinin sol yatış olduğunun altı çizen uzmanlar, bu yatış pozisyonunda hem bebeğe giden kan akımının artacağını hem de anne adayının idrarının böbreklerinden daha rahat süzüleceği için gebelikte yaşanan; ödem, el ayak ve bilek şişliklerini azaltacağı belirtilir. Bu durumun sürekli sol tarafa yatmak şeklinde anlaşılmamasına dikkat çeken uzman hekimler, bu şekilde anne adaylarının konforlarının bozulabileceğini söylerler. Hamillelikte en iyi yatış şeklinin sadece göbeklerini yana düşürmenin yeterli olduğunu, yatarken farkında olmadan tam sırtüstü dönmemek için sırtınızın yan tarafına bir yastık koymanızı önerirler. 

Gebelikte Sırtüstü Yatmak Ne Kadar Doğru?

Hamilelikte yatış şekliniz;

- Bir ya da iki dizinizi kıvırık şekilde yana dönerek,

- Bacakların arasına ve karın altına yastık koyarak,

- Gebeliğe özel yastıklar kullanılarak.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Gebelikte sağ tarafa yatmak zararlı mı?

Yapılan araştırmalar hamileliğin ileri evrelerinde sağ tarafa yatmanın ölü doğum riskini artırdığını gösteriyor. Araştırmacılara göre, sırt üstü ya da sağ tarafa yatmak, bacaklardaki ana damarlardan kalbe olan kan akışını azaltıyor ve bu da anne karnındaki bebeği etkiliyor.

Yayınlanma:Güncellenme:

Gebelikte sağ tarafa yatmak zararlı mı?

Yapılan araştırmalar hamileliğin ileri evrelerinde sağ tarafa yatmanın ölü doğum riskini artırdığını gösteriyor. Araştırmacılara göre, sırt üstü ya da sağ tarafa yatmak, bacaklardaki ana damarlardan kalbe olan kan akışını azaltıyor ve bu da anne karnındaki bebeği etkiliyor. Hamilelik döneminde en ideal uyku pozisyonu, sol tarafa yatmak!

Hamilelik dönemi bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Bunun başında uyku problemleri geliyor. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini ise Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir anlatıyor.

“Öncelikle yatağınız sert olmalıdır. Gebeliğin ilerleyen haftalarında sırt üstü ve yüz üstü yatmakta zorlanabilirsiniz. Sol tarafa yatarak dizleri kıvırmak ve bacakların arasına yastık koymak size bebeğinize en iyi yatış pozisyonunu verecektir. Bu yatış şekline ‘SOS’ pozisyonu denmektedir. Bu yatış şekli plasentaya en uygun şekilde beslenme imkanı sağlamaktadır ve böbreğin rahat çalışmasını sağlar ve vücutta özellikle eller ve dizlerde oluşabilecek ödemi azaltır.

Geçtiğimiz yıllarda Yeni Zelanda'da da yapılan bir araştırma, hamileliğin son döneminde sağ tarafına ya da sırt üstü yatan anne adaylarının ölü doğum yapma riskinin iki kat yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Sırtüstü yatmak gebelikte uygun bir pozisyon değildir. Rahimin sırtınıza yapacağı ağırlık ağrılara sebep olabilir, bağırsakların damarlara uygulayacağı baskı kan akımında sıkıntılara ve hemoroide sebep olabilmektedir.

Aynı zamanda yüzüstü yatmak da rahime ve bebeğe baskı uygulayacağı için uygun değildir. Ayrıca erken doğum tehdidi veya plasenta yetmezliğinin olduğu durumlarda, anne adayının gündüzleri de istirahat etmesi gerekebilir. Bu tip istirahatlerde anne adayının sol tarafının üzerine yatması önerilir.” dedi.

Taşdemir, “Rahat bir uyku için gebelik yastığı kullanmak faydalı olabilir. Bu yatış şekline zamanla alışabilirsiniz ve uyku sırasında pozisyonunuzu değiştirseniz bile endişelenmeden sol tarafınıza dönerek uygun şekilde uyumaya devam edebilirsiniz. Evdeki sizi rahat ettiren yastıkları her yerde kullanın. İsterseniz dizlerinizin arasına, isterseniz belinize, isterseniz de başınızın altına koyun” diyor.

“Hamilelik döneminde sağlıklı ve uzun bir uyku için diyetinizden kola, kahve ve çay gibi içecekleri çıkarmalısınız. Gündüz saatlerinde bol sıvı alarak uyumadan saat önce sıvı tüketmeyin ve ağır yemeklerden kaçının. Bulantılar için yatmadan önce ve kalkmadan önce bisküvi veya kraker yemek faydalı olacaktır. Düzenli egzersiz yapın. Ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayı bırakın. Yatağa gitmeden önce ılık duş ve süt içmek iyi bir uyku için yardımcı olur.”

Taşdemir, “Gece uyanırsanız uykunuzu dağıtmayacak şeyler yapabilirsiniz; televizyon seyretmek veya müzik dinlemek gibi kitap okumak da faydalı olacaktır. Fırsat buldukça gün içinde yarım saatlik kısa şekerlemeler de faydalı olacaktır. Geceleri sık sık bacak krampları ile uyanıyorsanız, doktorunuz ile kalsiyum ilaçları alıp alamayacağınızı konuşun” diyerek uyarıyor.

anne

Hamileler nasıl yatmalı?

Uykuyu kim sevmez değil mi? Özellikle de gebelikte İlk aylarda gebeliğin de getirdiği hormonal değişikliklere bağlı uyku hali yaygın olarak görülür. Gebeliğin başında, yatış pozisyonunuz çok önemli değildir. Ancak ilerleyen haftalar ile beraber iş değişir. 

Gebelikte yatış pozisyonu, sadece konforunuz açısından değil tıbbi olarak da çok önemlidir. Anne adayların çekincesi özellikle yüz üstü pozisyonda, bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesidir. Bebeğin üzerine yattıkları düşüncesi ile onu ezeceklerini düşünürler. Yüz üstü pozisyon, bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermez ve korkulmamalıdır. Ortalama haftaya kadar, istediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz. Zaten 6. aydan sonra, büyüyen karnınız sebebiyle rahat edemezsiniz ve yüz üstü pozisyonda yatmayı tercih etmezsiniz.

Sırt üstü yatmanız bebek için sakıncalıdır!

Gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim ve büyüyen karnınız, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına (atar ve toplar damarlar) bası yapar. Özellikle son aylarda, bebekle beraber, 6 kilograma varan bu ağırlık, annenin kalbe geri getiren damarlarına bası yapınca, kalbe dönen kan azalır ve annede tansiyon düşmesine sebep olur. Bu annede baygınlık hissi yapar ve buna supin hipotansif sendromu denir. Bunun bir diğer kötü sonucu da rahme giden kan da azalacağından, bebeğe giden kan azalacaktır. Bu nedenle, tam sırt üstü yatıştan kaçınmak gerekir. 

Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır. Çünkü devamlı aynı pozisyonda yatmanız mümkün değildir ve gece boyunca dönmeniz normaldir. Sol yan yatış pozisyonu en çok önerilen yatış şeklidir. Bu pozisyonda, hem bebeğe giden kan akımı artar hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. 

Rahim anatomik olarak hafif sağa dönük şekildedir, sol yan yatmanız durumunda rahmin oluşturduğu baskı ekstra rahatlayacaktır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına da gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir. Siz uykuya daldığınızda, farkında olmadan tam sırt üstü dönmemeniz için, sırtınızın yan tarafına bir yastık koyabilirsiniz. Bir veya her iki diziniz kıvrık şekilde yana dönerek, bacaklar arasına ve karnın altına da yastık koyabilirsiniz. Gebeliğe özel yastıklardan fayda görebilirsiniz.

Yine artan vücut ağırlığı, sırt üstü yatmanız durumunda, horlamaya ve uyku apnesine sebep olabilir.

Sonuç olarak; ilerleyen gebelik haftaları ile beraber sırt pozisyonda yatmaktan kaçınmalı, yan yatış pozisyonlarını tercih etmelisiniz!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları

Hamilelikte nasıl oturulmalı ve yatılmalı? Hamilelikte sağlıklı ve ideal uyku pozisyonu

Hamilelikte nasıl oturulmalı ve yatılmalı? Hamilelikte sağlıklı ve ideal uyku pozisyonu

Risksiz bir hamilelik için hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için bilinçli bir anne adayı olmak zorundasınız. Bebeğinize zarar verme ihtimali olan her türlü davranıştan kaçınmalısınız. Bizde hamilelik döneminde en çok merak edilen konulardan biri olan oturma ve yatma pozisyonlarını ele aldık. Hamilelikte ideal yatış pozisyonu nasıl? Hamilelikte oturma ve yatma pozisyonları

Hormonlardan dolayı normal zamanlara göre çok daha hassas ve kaygılı yapıda olabilen anne adaylarının kafalarını karıştıran birçok konu olabiliyor. Hamilelik dönemindeki anne adaylarının bilinçsiz davranışları ya da halk arasında duydukları batıl inanışlara göre davranmak kimi zaman bazı sorunlara yol açabiliyor. Hamilelik döneminde anne adaylarının zaman zaman yaşadığı problemlerden biri de oturma şekilleri ve duruş bozukluklarıdır. Yanlış uyku pozisyonu ya da oturma şeklinin neden olabileceği bazı problemler anne adaylarını huzursuz edebilmektedir. Anne karnındaki bebeğin sağlığının yerinde olması ve anne adaylarının daha rahat bir hamilelik geçirmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle de hamilelerin geceleyin yatağına yatarken bilmeleri gereken yatış pozisyonları ile ilgili işinize yaracak bilgiler funduszeue.info anne adayları ev içerisinde nelere dikkat etmeli? Hamileler nasıl oturup nasıl kalkmalı?

hamile oturma pozisyonu

hamile oturma pozisyonu

HAMİLELER NASIL OTURMALI? HAMİLELİKTE OTURMA POZİSYONU:

Uzmanlar, sırt bölgesinin vücudu desteklemesi bakımından çok önemli olduğuna dolayısıyla da düzgün oturmanın şart olduğuna dikkat çekiyor. Duruş bozukluklarının görülmesi ile ortaya çıkan bu durumun 'kronikleşmesi'ni önlemek için otururken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Oturma esnasında dik pozisyonda olunmalı ve öne doğru eğilinmemelidir. Akla geldikçe omuzlar geri itilmeli ve mide içe doğru çekilmelidir. Bu sayede vücudun ağırlığı orantılı olarak dağılacaktır.

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

HAMİLEYKEN BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK ZARARLI MI?

Hamilelik döneminde anne adaylarının bacak bacak üstüne atmasının zararlı olduğuna değinen Prof. Dr. Şendur, bu şekilde oturmanın bacak bölgesindeki kan doIaşımını zorIaştırdığını ve sırt için sakıncalı olduğunu ifade etti.

hamileler nasıl yatmalı

hamileler nasıl yatmalı

HAMİLELİKTE NASIL UYUNMALI? YATIŞ POZİSYONU NE OLMALI?

Hamilelik döneminin 2. trimester dönemine kadar yani ilk altı aylık evresine kadar anne adayı istediği şekilde yatabilir. Hamileliğin 6. ayı geçtikten sonra sırt üstü pozisyonda yatmak, uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmemektedir. Nedeni ise anne karnındaki bebeğin ağırlığından dolayı bele inen yük ile alakalıdır. Omurga tarafında vücuda kan pompalayan toplar damar ve atar damar olarak isimlendirilen iki bölüm vardır. Bu iki bölümdeki atar damar oldukça dirençli ve kuvvetli olduğu için vücuda kanı rahatlıkla dağıtabilir.

Ancak toplar damar sırt üstü pozisyonda iken rahatlıkla bebeğe kanı ulaştıramaz. Yeterli kanın gitmemesi bebek için çok sıkıntılı bir durum olmasa da anne adayında tansiyon problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla 6. aydan sonra sırt üstü değil yan pozisyonda yatmak ideal uyku pozisyonlarındandır.

Hamilelikte sağa mı yoksa sola mı yatılması gerektiği ile ilgili Op. Dr. Banu Çiftçi, anne adayı nasıl rahat hissediyorsa o tarafa doğru yatılabileceğini söylemektedir. Herhangi bir zararı olduğu için değil sadece kanın daha rahat gitmesi için hafif sola doğru dönerek yatmanın bebek için daha rahat bir pozisyon olduğu vurgulanmaktadır.

HAMİLELİKTE SOL TARAFA YATMANIN FAYDALARI

Hamilelikte sol tarafa yatmanın faydaları

Hamilelikte sol tarafa yatmanın faydaları

Vücuttaki en büyük toplar damar hafif sağ taraftan geçtiği için anne adayının sağa doğru yatması, toplar damar üzerinde rahime baskı yaparak kalbe giden kanı azaltır. Bu da bebeğe doğru giden kanın azalmasına neden olur. Dolayısıyla anne adayları için en uygun pozisyon sol tarafa doğru yatmalarıdır.

Sola doğru yatan anne adayı bebeğine daha fazla kan miktarı ulaştıracağı için vücuttaki ödem azalır. Sol tarafa doğru yatıldığı zaman ayaklar hafif içe çekildiği zaman anne adayları da daha rahat yatacaktır.

HAMİLELİĞİN İLK ÜÇ AYINA ÖZEL YATIŞ POZİSYONU VAR MIDIR?

Hamileliğin ilk trimesterında anne adayını yatış pozisyonu fark etmez, yüz üstü dışında her şekilde yatılabilir. Çünkü bu evrede rahim küçük ve hafif olduğu için damarlar basınç yapamaz.

Oksizinc Krem ne işe yarar? Oksizinc Krem nasıl kullanılır? Oksizinc Krem fiyatı

İLİŞKİLİ HABER

Oksizinc Krem ne işe yarar? Oksizinc Krem nasıl kullanılır? Oksizinc Krem fiyatı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası