kulak altında sivilce / Kulakta Sivilce ve Şişlik Neden Çıkar? - Mortilki

Kulak Altında Sivilce

kulak altında sivilce

Bilime göre yüz haritasında sivilcenin yeri hangi hastalığa işaret ediyor?

Günümüzde en sık görülen cilt hastalıkları arasında yer alan, hemen her insanın hayatının bir döneminde şikayetçi olduğu yüzümüzün davetsiz misafiri sivilceler, çoğu zaman ‘nasılsa geçer' düşüncesiyle ihmal ediliyor ve kolayca tedavi edilebilecekken yüzde kalıcı iz bırakmaya kadar ilerleyebiliyor.

Bilime göre yüzde çıkan sivilcelerin yerleri, bazı hastalıklara da işaret edebiliyor. İşte yüz haritasında sivilcelerin yerlerine göre anlamları ve tedavi yöntemleri…

AKNE (SİVİLCE) NEDİR?

Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt durumudur. Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır.

Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85’inde görülmekle birlikte 30’lu 40’lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır. Tipik bir sivilce, kırmızı renkte ucu sarı iltihaplı veya iltihapsız küçük kabarcıklar, açık komedon denen siyah noktalar ve kapalı komedon denen beyaz küçük kabartılar ve bazen daha iri kist benzeri yapılar şeklindedir. Akne hormonlar, ilaçlar ve karbonhidrat açısından zengin gıdalar tarafından tetiklenebilir veya ağırlaşabilir.

SAÇ İÇİNDE ÇIKAN SİVİLCELER

Kafa derisindeki akne veya kafa derisi foliküliti, en yaygın olan akne türlerinin başında gelir. Bazen bu sivilceler de ağrır ve kabuklanır. Sivilce, gözenekler veya kıl folikülleri tıkandığında ortaya çıkar. Bu, ölü cilt hücreleri, cildi nemlendiren (sebum) doğal olarak oluşan yağ ve bakterilerin gözeneklere girmesi durumunda ortaya çıkabilir. Hücreler gözenekten çıkamaz, bu da çeşitli formlarda akne ile sonuçlanır. Daha şiddetli akne formları daha fazla bakteri içerir. Saç çizgisi boyunca düzenli olarak sivilceler kendini tekrarlıyorsa yüz iyi bir temizleyici ile yıkanmalı ayrıca ayrıca yağ içeren şampuanlardan da uzak durulmalıdır. 

YANAKLARDA ÇIKAN SİVİLCELER

Yanaklarda çıkan sivilcelerin en büyük sebebi günlük alınması gereken şeker miktarından daha fazla alınmasıdır. Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır. Kaşların arasında çıkan sivilceler yüksek ihtimalle karaciğer de meydana gelen bir rahatsızlığı işaret etmektedir. Yanaklarda sıklıkla sivilce problemi yaşıyorsanız bu telefon ya da yastık kılıfları nedeniyle de olabilir. Yastık kılıflarınızı en az haftada bir kez değiştirmek ve telefon kullanımından sonra telefonu düzenli olarak silmek tercih edilebilir.

ÇENEDE ÇIKAN SİVİLCELER

Çenede çıkan sivilceler genelde hormonal sebeplidir. Uzmanlara göre bu endokrin sisteminizde bir bozulma olduğu anlamına gelir. Genellikle yağ bezlerini aşırı uyaran ve gözenekleri tıkayan aşırı androjen seviyelerinin bir sonucudur. Hormon seviyeleri adet döngüsü sırasında değişkenlik gösterebilir. Bu değişime bağlı olarak çene ve çevresinde sivilce yani akne oluşumu görülür. Hormon dengesizliğinin bir başka sebebi de beslenme alışkanlıklarıdır. Böyle bir durumda beslenme düzenini değiştirmek önemli bir adım olsa da, mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

ALINDA VE BURUNDA ÇIKAN SİVİLCELER

T bölgesinde tekrarlayan sivilceler temel olarak aşırı sebum, yağ üretimi veya stres nedeniyle oluşur. Stres ve yağ üretimi ilişkili olmamakla birlikte, stres sivilcenizi kesinlikle kötüleştirebilir. Alın ve burunda sivilce fark ederseniz, uyumadan önce cildinizi temizlemeyi ve diğer hijyenik uygulamaları denemeyi tercih edebilirsiniz. Müzik dinlemek veya egzersiz yapmak (bir dakika bile olsa) stresi azaltmak için uygulanan doğal yollardandır. Her ne olursa olsun alındaki sivilcelerle oynanmamalıdır. Böyle bir durumda da en etkili yöntem biz uzmana danışmak olacaktır.

Genel olarak akne oluşumuna yol açan sebepler ise 9 maddede şu şekilde sıralabilir:

- Ergenlik

- Kozmetik Ürünler

- Sinir ve stres

- İlaç ve vitaminler

- Sağlıksız beslenme

- Cildin yapısı

- Sigara

- Erken ergenlik

- Polikistik Over Sendromu


Kulaktaki Sivilcelerin Nedenleri ve Çözümü

Kulaktaki sivilce ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Sivilce genellikle kendiliğinden geçer, ancak bazı tedaviler iyileşme sürecini hızlandırabilir. Sivilce kulakkanalının içinde oluşabileceği gibi kulağın arkasında veya kulağın herhangi bir yerinde oluşabilir. Aşağıda kulak sivilce nedenleri, onlardan nasıl kurtulacağı ve geri gelmesini nasıl önleyeceği hakkında bilgiler bulunmaktadır:

Kulaktaki Sivilce Nedenleri

Kulaktaki Sivilcelerin Nedenleri ve ÇözümüKulaktaki sivilceler kulağı karıştırmak, kirli kulaklıklar kullanmak veya kirli ortamlara maruz kalmaktan kaynaklanabilir. Beyaz uçlu ya da siyah nokta olarak da bilinen sivilceler genelde yüz bölgesinde ve sırtta çok fazla görülmesine rağmen vücudun hemen hemen her yerde ortaya çıkabilirler. Dış kulak ve dış kulak kanalı bir sivilce oluşumu için gereken deri hücrelerine, saç hücrelerine ve yağ üreten bezlere sahiptir. Sivilce, bir gözenek ölü cilt hücreleri ve cildi koruyan ve nemli kalmasını sağlayan doğal yağ olan sebum ile tıkandığında ortaya çıkar ve sivilcelere bakteriler sebep olabilir, bu sebeple kulağa kir veya bakteri girmesine sebep olan herhangi bir şey kulakta sivilce oluşmasına sebep olabilir. Kulakta sivilce nedenleri şunlardır:
• Kirli veya tozlu bir ortama maruz kalma
• Kulaktaki bezler çok fazla yağ üretiyor
• Başka bir kişiyle kulaklık paylaşımı
• Kirli kulaklık kullanımı
• Parmak da dahil olmak üzere kulağa bir şeyler sokmak
• Kirli su ile temas, yüzücünün kulağına veya orta kulak iltihabına neden olur
• Artan stres seviyeleri
• Ergenlik döneminde olduğu gibi hormonal dengesizlikler
• Kirlenmiş veya enfekte olmuş kulak piercingleri
• Uzun süre şapka veya kask takmak
• Kulak kanalına kaçan güzellik ya da saç bakım ürünlerine gösterilen alerjik reaksiyonlar
Bazı durumlarda kulaktaki sivilce benzeri şikayetlere neden olabilir ve bu sebeple tedavi etmek için sivilceyi doğru tanımlamak önemlidir. Bir dermatolog ciltle ilgili bu sorunları doğru şekilde teşhis etmeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Kulaktaki Sivilceler Patlatılmalı mıdır?

Özellikle kulak kanalında sivilce oluşturması olası risk faktörlerinden kaçınarak kulakta sivilce oluşmasından kaçınmak en iyisidir. Patlatılan sivilce ile irin ve bakteriler cilt gözeneklerinin daha derinine itebilir, iltihaplanma ve enfeksiyon gibi ek semptomlara neden olabilir. Kulak vücudun en hassas bir bölgelerinden biridir ve şayet sivilce patlatılırsa bu başka sağlık koşullarının oluşumuna sebep olabilir. Aynı zamanda cilde zarar verebilir ve skarla sonuçlanabilir. Büyük sıkıntılara neden olan bir sivilce komplikasyonu önlemek için doktor tarafından giderilebilir.

Tedavi

Kulaktaki Sivilcelerin Nedenleri ve ÇözümüKulaktaki sivilceden kaynaklanan iltihaplanmaların azalmasına yardımcı olmak için ılık bir kompres önerilmektedir. Hassas olan kulak bölgesinde uygulanmak için kulağa zarar vermeyen farklı tedaviler bulunmaktadır. Sıcak bir kompres veya ısı yastığı iltihabı ve tahrişi azaltabilir. Bu, irin yüzeye çıkarılması için bir sivilceyi yumuşatılabilir. Bir sivilce bu şekilde akarsa, çıkan irin temizlenmeli ve alanı yumuşak bir sabunla yavaşça yıkanmalıdır. Cadı ela veya alkol gibi temizleyiciler enfeksiyonları önleyebilir. Reçetesiz satılan ilaçlar veya reçeteli ilaçlar, örneğin sivilcenin tedavisinde yardımcı olabilir:
• Hidrojen peroksit
• Sürtme alkol
• Neosporin veya Polysporin dahil olmak üzere antibiyotik kremler
• Salisilik asit içeren ürünler
• İbuprofen (Advil) veya naproksen (Aleve) gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID&#;ler)
Şiddetli sivilce için, doktor genellikle A vitamini ile yapılan topikal veya sistemik ilaçları önerecektir. Tretinoin krem en yaygın olanlardan biridir. İzotretinoin de kullanılabilir, ancak genellikle en ağır vakalar için ayrılmıştır. Doktorlar ayrıca bakterilerden kurtulmak için doksisiklin veya minosiklin dahil antibiyotikler önerebilirler. Bununla birlikte, bu tip tedavi antibiyotiğe dirençli bakteri vakaları ortaya çıktıkça daha az popüler hale gelmektedir. Çay ağacı yağının sivilcenin şiddetini azalttığını gösteren bazı kanıtlar vardır. Dermatologlar ayrıca bir kişinin akne derecesine bağlı olarak, mağazadan satın alınan özel sivilce kremleri veya yüz temizleyicileri de önerebilirler.

Önleme

İyi kulak hijyenini uygulayarak kulaktaki sivilceler önlenebilir. Kulak hijyeni için yapılması gerekenler şu şekildedir:
• Ölü cilt hücrelerini ve sebumu azaltmak için düzenli yıkama ve temizleme
• Kulağa yabancı cisimler sokmamak
• Kirli suda yüzmekten kaçınmak
• Kask veya baret takma nedeniyle mola vermek
Sivilce tedaviye cevap vermediğinde, bir dermatolog en iyi korunma yöntemlerine karar vermede yardımcı olabilir. Kişinin hangi derece sivilce derecesine sahip olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir ve alevlenmeleri önlemek için ilaçlar veya ev uygulamaları önerebilir. Kişilerin yeni bir önleme yöntemi başlatırken sabırlı olmaları gerekir, çünkü bu sonuçların üretilmesi zaman alacaktır.

Kulakta Oluşabilecek Sivilce Benzeri Şişlikler

Kulaktaki lekelerin çoğu sivilce olsa da diğer koşullar da benzer görünen görünümlere neden olabilir. Kişi kendi kulaklarını göremediği için, kulağın içindeki ve etrafındaki çarpmaların sorun çıkıncaya kadar fark edilmemesi mümkündür. Kulak içinde oluşan sivilce benzeri diğer oluşumlar şunlardır:
Sebasöz kistler: Bunlar, derinin altında, uzamadığı veya çok yavaş büyüdüğü görülen küçük yumrulardır.
Kulaktaki Sivilcelerin Nedenleri ve ÇözümüKeloid izleri: Kulağa yakın oluşan çok küçük bir yara, keloid dokunun görünmesine sebep olabilir. Bunlar orjinal yaradan çok daha büyük olabilen koyu renkli, kabarık, yara dokusu alanlarıdır.
Seboreik keratoz: Bunlar, hafifçe kabarık, kahverengimsi cilt bölgelerinde görülen, yaygın, zararsız cilt büyümeleridir.
Acanthoma fissuratum: Nadir görülen bir cilt rahatsızlığı, kenarları yükselmiş bir yumruya benzeyebilir. Genellikle gözlük takan bir insanda görülür.
Kaynamış veya kör sivilceler: Bunlar sivilcelere benzer, ancak cildin derinliklerindedir ve bu nedenle daha fazla ağrı ve iltihaplanmalara neden olabilir. Ve görünür bir sivilce ucu oluşumu eğilimindedirler.
Bazal hücreli karsinom: Nadir olmasına rağmen, kulaklardaki yumruların kötü huylu olması mümkündür.
Kulaktaki sivilceler, vücudun diğer bölgelerinde çıkan sivilcelerle aynı şekilde veya benzer şekilde tedavi edilebilir. Genellikle bir iz bırakmadan, nispeten hızlı bir şekilde temizlenirler. Kalıcı aknesi olan kişiler ister kulakta ister başka bir bölgede olsunlar, tanı için bir doktora veya dermatoloğa başvurmalıdır. Doktor veya uzman sivilce ciddiyetini veya derecesini değerlendirmeye yardımcı olacak ve bireysel vakalara uygun bir tedavi planı önerebilir.

Kaynakça:
refinerycom
funduszeue.info
funduszeue.info

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Kulakta Sivilce ve Şişlik Neden Çıkar?

Kulak arkası, kulak memesi veya kulağın içinde çıkan sivilceler, vücudumuzun diğer bölgelerinde çıkan sivilcelere göre daha acı verici olabilirler. Bu cilt sorunu uzun süre gözlük, kask ve sıkı şapka kullananlarda daha sık görülmekle beraber, uyurken ya da saçı şekillendirirken şiddetli bir ağrıya yol açabilir&#;

Kulak içi ve çevresindeki cilt derisi, diğer bölgelere nazaran daha hassas bir yapıya sahiptir. Burada bulunan gözenekler, bakteri veya ölü cilt hücreleri nedeniyle tıkanarak şişlik ya da sivilcelere neden olabilmektedir. Hazırladığımız bu içerikte; kulak çevresi, memesi ve içinde çıkan sivilcelerin nedenleri, tedavisi ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Makaleye Genel Bakış

Kulakta Çıkan Sivilcenin Nedenleri

Kulakta sivilce varsa, bu büyük olasılıkla bölgedeki gözeneklerin içerisinde biriken aşırı yağ, ölü deri hücreleri veya terden kaynaklanıyor olabilir. Kulak çevresindeki sivilceler, aynı zamanda kulak temizliğini ihmal eden bireylerde de sık karşılaşan bir cilt problemidir.

Cildimiz, beslenme alışkanlıkları, ruh hali ve hormonal dengesizliklere bağlı olarak sivilceye neden olabilecek yağ üretimi yapmaktadır. Bu döngü ergenlik çağında artışa geçer ancak her yaş grubunda görülebilen fizyolojik bir olaydır.

Kulak çevresinin düzenli olarak temizlenmemesi, yağ birikmesiyle sonuçlanarak sivilcelere neden olabilir. Yağlanma tamamen normal bir süreçtir fakat kulaktaki şişlikler ve sivilceler cildi tahriş eden bazı dış etkenlerden ya da durumlardan kaynaklanıyor olabilir:

  • Hücrelerin fazla yağ üretmesi
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Stres
  • Hijyenik olmayan şartlarda yapılan kulak deldirme işlemleri
  • Gözlük, kask ve şapkaların uzun süreyle kullanılması
  • Müzik dinlemek için takılan sert kulaklıklar

Kulağınızda Oluşan Şişlik Sivilce Olmayabilir!

Kulağınızda oluşan şişlik sivilce belirtileri göstermiyor, her geçen büyüyor ya da farklı renklerde ise mutlaka bir doktora danışmanız önemlidir. Bu tür şişlikler aynı zamanda kist, skar veya kıl kökü iltihabıyla karıştırılabilmektedir.

Yağ Kistleri

Kulakta meydana gelen şişlik, günler geçmesine rağmen iyileşmiyorsa ve yumru şeklindeyse yağ kisti olabilir. Kistler, sivilcelerden farklı olarak beyazımsı ve kötü kokulu bir irinle doludur. Yağ kistleri sadece cerrahi müdahaleyle boşaltılmalıdır.

Skar

Yanık, yaralanma veya cilt delici aletler sonucu ciltte ortaya çıkan sivilce benzeri dokuya skar adı verilir. Piercing ya da küpe uygulaması için kulağınız delindiyse, sonrasında kulak çevresinde oluşan ve iyileşmesi uzun süre alan rahatsızlığın nedeni bu olabilir.

Folikülit (Kıl Kökü İltihabı)

Bazı bakteriler sonucu ortaya çıkar ve sivilce benzeri bir yapıya sahiptir. Kulak memesinde çıktığı zaman aşırı hassasiyet ve kaşıntıya neden olabilir. Şiddetli ağrıya neden olduğu durumlarda doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin.

Kulakta Çıkan Sivilcenin Tedavisi

Oldukça hassas bir dokuya sahip olan kulak memesi ve çevresinde çıkan sivilceler, bazı basit yöntemlerle kolayca tedavi edilebilmektedir. Mikrop kapmaması için kulaktaki sivilceye dokunmamaya özen gösterilmeli, temizlik esnasında pamuk ve cildi tahriş etmeyecek sabunlu su kullanılmalıdır.

Ayrıca kulaktaki şişliklere el ile müdahale edilerek patlatılmamalıdır. Tedavi için kullanılabilecek en etkili yöntem, bölgeye sıcak kompres uygulamak olacaktır. Bu uygulama, şişliğe neden olan iltihabı ortadan kaldırarak ağrı ve tahrişin kısa sürede dinmesine yardımcı olacaktır.

  • Kulak memesindeki sivilceyi patlatmayın.
  • Dokunmaktan kaçının.
  • Sabunlu ılık su ve pamuk yardımıyla temizleyin.
  • Sivilcenin üzerine tahriş edici cilt ürünleri sürmeyin.

Bütün bunlara dikkat etmenize ve sıcak kompres uygulamanıza rağmen sivilce iyileşmezse, bir dermatoloji uzmanına görünebilirsiniz. Doktorunuz, gerekli muayenenin ardından cilt yapınıza uygun etkili sivilce kremlerinden birini önerebilir.

Kulakta Çıkan Sivilceler Tekrarlayabilir

Özellikle yağlı cilt tiplerindeki sivilcelerin tekrar görülme olasılığı yüksektir. Hoş olmayan görüntü ve ağrıya neden olan aknelerin tekrar etmemesi için düzenli bir rutin sürdürün. Bu süreçte alanı temiz tutun ve tahriş olmasını engelleyin.

Müzik dinlemek için kullandığınız kulaklıkları her kullanımdan sonra temizleyin. Bu tür kişisel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayın. Kulaklığınız ciltte tahrişe neden oluyorsa, uzun süre kullanmaktan kaçının veya zarar vermeyen yeni bir ürün temin edin.

Kulağın İçinde SivilceKulak Memesinde ŞişlikKulakta Sivilce Çıkması

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası