pacific petrol iş ilanları / Cisco – Türkiye

Pacific Petrol Iş Ilanları

pacific petrol iş ilanları

Mr. Arham Abdul Rahman- (Deputy CEO of MIDA)

          Konuşmacı Tevfik Dönmez (MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi)

          Konuşmacı Ceyhun Süer (DEİK/Türkiye-Malezya İş Konseyi)

 

– Soru Cevap

– Hediye Takdimi ve Fotoğraf Çekimi

TÜRKİYE - FİLİPİNLER İŞ KONSEYİ'NİN MANİLA ZİYARETİ, FİLİPİNLER

Türkiye-Filipinler İş Konseyi tarafından, Haziran tarihleri arasında Filipinler'in başkenti Manila'ya heyet ziyareti düzenlenecektir. Ziyaret kapsamında ülkenin önde gelen kamu/özel kurum temsilcileri ve üye iş insanları ile görüşmeler gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Üyelerimize önemli iş fırsatları sunan ve büyük bir pazar niteliğinde olan Filipinler'e yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması ve pazar payımızın artırılması amacıyla düzenlenecek olan söz konusu heyet ziyaretine özellikle altyapı ve inşaat, yapı malzemeleri, turizm, enerji, elektrik & elektronik, mobilya, beyaz eşya, tekstil, kozmetik, gıda sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların katılımlarında büyük fayda görülmektedir. 

Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları 30 güne kadar ikamet süreli Filipinler'e seyahatlerinde vizeden muaftır. Söz konusu etkinliğe katılım ücreti TL'dir. (Paket programa dâhil olan hizmetler: İstanbul-Manila ve Manila-İstanbul uçak biletleri, transferler, Manila'da 3 gece konaklama ve toplantılara katılım) Etkinliğin programı katılımcılara bilahare iletilecektir.

Bu çerçevede; anılan ziyarete katılmayı arzu eden üyelerimizin, 22 Mayıs Çarşamba günü mesai bitimine kadar seafoodplus.info linkinde yer alan online kayıt formunu doldurarak ödemeyi gerçekleştirmeleri gerekmektedir. 

 

HESAP ADI

T.İŞ BANKASI      GALATASARAY - BEYOĞLU ŞB. ( )
SWİFT : ISBKTRISXXX

 

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU / ASYA PASİFİK

TR68 60 TL

 

Not: Etkinlik dili İngilizcedir.

TÜRKİYE-FİLİPİNLER İŞ KONSEYİ MANİLA ZİYARETİ

Filipinler'in başkenti Manila'ya; Filipinler İş Konseyi tarafından bir heyet ziyareti düzenlendi. Haziran 'da gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, ülkenin önde gelen kamu/özel kurum temsilcileri ve üye iş insanları ile görüşmeler gerçekleştirildi.

AVUSTRALYA BÜYÜKELÇİLİĞİ RESEPSİYONU

Avustralya Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu tarafından 12 Haziran 'da Swissotel The Bosphorus'da bir resepsiyon düzenlendi. Gerçekleştirilen resepsiyonla Avustralya'da daha önce ikamet etmiş ya da ülke üniversitelerinde eğitim görmüş Türk vatandaşları bir araya getirilerek network ortamı sağlanmış oldu.

BANGLADEŞ ANKARA BÜYÜKELÇiSi M. ALLAMA SIDDIKI İLE TOPLANTI

Bangladeş Ankara Büyükelçisi M. Allama Siddiki ile 27 Mayıs 'da Bangladeş Ankara Büyükelçiliğinde bir araya gelindi.

HEDEF ÜLKE ÇİN: TÜRKİYE-ÇİN İŞ İNSANLARI BULUŞMASI

"Hedef Ülke Çin:Türkiye-Çin İş İnsanları Buluşması", ÇHC Ticaret Ataşesi Huang Songfeng, Tuncer Köklü ve Gansu Heyet Başkanı Wu Zhentu'nun açılış konuşmaları ile gerçekleştirildi. Konuşmacılar; Türkiye-Çin ilişkileri ve gelecek dönemdeki potansiyel iş birlikleri hakkında bilgilendirildi. Gansu Heyet Başkanı Wu Zhentu ve diğer delegeler Gansu'daki tarım, gıda ve teknoloji sektörlerindeki gelişmeleri aktardı.

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ İLE BULUŞMA

M. Necati Abacıoğlu, 23 Mayıs 'da Türkiye-Asya Pasifik ilişkileri ve gelecek dönemde Asya'da gerçekleşmesi beklenen ekonomik gelişmeler üzerine Özyeğin Üniversitesi öğrencilerine bilgiler verdi. Öğrenciler, etkinlik vesilesiyle Abacıoğlu'nun deneyimlerini de dinleme şansı yakaladı.

HONG KONG TİCARET MÜŞAVİRİ İLE GÖRÜŞME

Hong Kong İş Konseyi, Hong Kong Ticaret Müşaviri ile 15 Mayıs 'da İstanbul'da bir görüşme gerçekleştirdi.

INVEST INDIA MÜDÜRÜ SRIVIDHTA SENT İLE TOPLANTI

Invest India Müdürü Srividhya Sent, Hindistan'da iş ve yatırım fırsatları üzerine 7 Mayıs 'da sunum gerçekleştirdi. İstanbul'da yapılan organizasyonda, ülkede uygulanan "Smart Cities, Make in India, Start Up India" gibi politikaların önemi vurgulandı ve yabancı yatırımların giderek kolaylaştığı belirtildi.

 

TÜRKİYE-ÇİN İŞ KONSEYİ BAŞKANI T. MURAT KOLBAŞI EV SAHİPLİĞİNDE ÇALIŞMA YEMEĞİ

T.C. Ticaret Bakanı Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, ÇHC İstanbul Başkonsolosu, İstanbul Vali Yardımcısı, ÇHC İstanbul Ticaret Müşaviri ve iş insanlarının katılımları ile düzenlenen Türkiye-Çin ilişkileri, 2'nci Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na katılım sağlanarak İş Konseyi gelecek dönem faaliyetlerine ilişkin değerlendirme yapıldı.

ENDONEZYA İŞ FORUMU, İSTANBUL

Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi iş birliği ile 29 Nisan Pazartesi günü 'da Mövenpick Hotel'de (İstanbul) Endonezya İş Forumu düzenlenecektir.  

GSYİH büyüme oranı % ve 1,1 trilyon ABD Doları GSYİH ile Asya'nın en hızlı gelişen ülkeleri arasında yer alan Endonezya, Hint ve Pasifik Okyanusları arasındaki stratejik konumu ve Doğu-Batı ticaret yollarına olan yakınlığı nedeni ile bölgede önemli ekonomiler arasında yerini almaktadır. Türkiye'nin Endonezya'dan ithalatında başlıca kalemler suni ve estetik elyaf, kauçuk ve ürünleri, tekstil malzemeleri, kâğıt ve karton ürünleri; Türkiye'nin Endonezya'ya ihracatında başlıca kalemler ise inorganik kimyasallar, makine, mekanik aletler, kazanlar ve bu ürünleri parçaları, tütün ve pamuk yer almaktadır. 

Ekli dosyada Taslak Programı yer alan ve Endonezya'da iş ve yatırım fırsatlarının tanıtılacağı söz konusu foruma, Endonezya ile tekstil kimyasalları, kauçuk, gıda, baharat, kağıt ve ilgili sektörlerde iş ve yatırım yapan veya yapmak isteyen üyelerimizin katılımlarında büyük fayda görülmektedir. 

Bu bilgiler ışığında anılan foruma katılmak isteyen üyelerimizin, 25 Nisan Perşembe günü mesai bitimine kadar  seafoodplus.info linkinde yer alan katılım formunu doldurmaları gerekmektedir. 

Önemli Not: Programda Türkçe ve Bahasa Endonezya Dili tercüme olacaktır.
Önemli Not 2: Katılım kontenjan ile sınırlıdır. 

Ek-1 : Taslak Program

ENDONEZYA İŞ FORUMU

Endonezya Yatırım Forumu'ndaki konuşmacılar; Endonezya İstanbul Başkonsolosu Herry Bey, İş Konseyi Başkanı İlhan Erdal ve Luwu Timur bölgesinden temsilciler şeklinde sıralandı. 29 Nisan 'da gerçekleştirilen etkinlikte; İş Konseyi Başkanı İlhan Erdal, Türkiye-Endonezya arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini değerlendirdi.

T.C. MILLÎ EĞİTİM BAKAN YARDIMCISI REHA DENEMEÇ İLE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

T.C. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç ile Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Ülke İş Konseyleri Değerlendirme Toplantısı 25 Nisan tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıya, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Gine İş Konseyi ve Türkiye-Güney Afrika İş Konseyini temsilen Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu, Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk, Türkiye-Sri Lanka iş Konseyi Başkanı Beşir Uğur, Türkiye- Moritanya İş Konseyi Başkanını temsilen İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Doğan ve T.C. Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Sinan Gültekin katılım gösterdi. Söz konusu toplantıda, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK yapısı ve iş konseyleri hakkında bilgi paylaşarak DEİK'in networking açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

TÜRKİYE - PAKİSTAN EYLEM PLANI TOPLANTISI

Türkiye-Pakistan Eylem Planı Toplantısı, 17 Nisan tarihinde Ankara'da düzenlendi.

FİLİPİNLER ULUSLARARASI İNŞAAT ODASI HEYETİ İLE TOPLANTI, RİVER PLAZA, İSTANBUL

DEİK ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) iş birliği ile, 15 Nisan Pazartesi günü'te DEİK Ofisi'nde (River Plaza, İstanbul), Filipinler Uluslararası İnşaat Odası Heyeti(POCB) ile toplantı gerçekleştirilecektir. 

GSYİH büyüme oranı % ve milyon  dolar GSYİH ile Güney Doğu Asya'nın gelişen ülkeleri arasında yer alan Filipinler, Asya Pasifik'teki konumu nedeni ile uluslararası hava ve deniz taşımacılığının kesişme noktası sayılmaktadır. Filipinler'de inşaat ve müteahhitlik sektörünün son 6 yılda ülke ekonomisine ortalama %6 ve yılının 2'nci çeyreğinde %'lik katkısı kaydedilmiştir.   

Bahse konu toplantıda, Filipinler ile Türkiye arasındaki ticari, ekonomik ilişkiler ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi öngörülen projeler hakkında bilgi alışverişinde bulunulması, ekli dosyada Heyet Listesi yer alan firmalar ile ikili görüşmelerin (B2B) gerçekleştirilmesi ve toplantı sonrasında TMB ile POCB arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanması öngörülmektedir. Filipinler'de inşaat, müteahhitlik ve ilgili sektörlerde iş ve yatırım yapan veya yapmak isteyen üyelerimizin söz konusu toplantıya katılımlarında büyük fayda görülmektedir. 

Bu bilgiler ışığında anılan toplantıya katılmak  isteyen üyelerimizin, katılım teyitlerini ve iletişim bilgilerini (ad-soyad, firma, unvan, e-posta) en geç 12 Nisan Cuma günü saat mesai bitimine kadar DEİK'e (Tel: 50 , e-posta: [email protected]) iletmeleri rica olunur. 

FİLİPİN ULUSLARARASI İNŞAAT ODASI HEYETİ İLE TOPLANTI

Filipinler İş Konseyi, 15 Nisan 'da Filipin Uluslararası İnşaat Odası Heyeti ile İstanbul'da toplantı gerçekleştirdi.

DEİK ve HASİAD İŞ BİRLİĞİ İLE BANGLADEŞ ÜLKE BİLGİLENDİRME SEMİNERİ, İSTANBUL

DEİK ve Hadımköy-Arnavutköy Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) iş birliği ve Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sayın M. Allama Siddiki'nin katılımları ile, 12 Nisan tarihinde saatleri arasında Bangladeş Ülke Bilgilendirme Semineri düzenlenecektir. 

Özellikle tekstil, hazır giyim, altyapı ve müteahhitlik, enerji, yenilenebilir enerji, altyapı geliştirme, tarım ve gıda, gayrimenkul, sağlık ve turizm sektörlerinde büyük fırsatlar sunan Bangladeş yılında %'lık büyüme oranı ile dünyadaki en hızlı büyüme oranlarından birini gerçekleştirerek dünyanın 43'üncü en büyük ekonomisi olarak gösterilmektedir. Bahse konu seminere anılan sektörlerde Bangladeş ile iş yapan veya yapmak isteyen üyelerimizin katılımında büyük fayda görülmektedir.

Ekli dosyada taslak programı yer alan söz konusu seminere katılmak isteyen üyelerimizin, 11 Nisan Perşembe günü mesai bitimine kadar Sevgi Gölbaş (Tel: 26 26; E-posta: [email protected]) ile iletişime geçmeleri rica olunur.

DEİK VE HASİAD İŞ BIRLİĞİ İLE BANGLADEŞ ÜLKE BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Dış İlişkiler Ekonomik Kurulu ve Hadımköy Arnavutköy Sanayi ve İş Adamları Derneği (HASİAD) iş birliği ile 12 Nisan 'da Bangladeş Ülke Bilgilendirme Semineri düzenlendi. Seminere Bangladeş Ankara Büyükelçisi M. Allama Siddiki de katılım sağladı.

TÜRKİYE - ASYA PASİFİK İŞ KONSEYLERİ

WEBINAR: AUTOMOTIVE & SUPPLY INDUSTRY AND GREEN TRANSFORMATION

DEİK İLE TÜSİAD TÜRKİYE’DEN ÇİN’E YAPILAN İHRACATI MERCEK ALTINA ALDI

DEİK-TÜSİAD Çin'e İhracatı Arttırma Araştırma Grubu tarafından gerçekleştirilen anket çalışması, Türk iş dünyası penceresinden Çin ile ticarette gelinen son durumun nabzını tuttu. TÜSİAD ve DEİK üyesi firmaların katıldığı kapsamlı anketten elde edilen rapora göre, Türk şirketlerinin yılı ve sonrası döneme yönelik Çin'e ihracattaki hedef ve beklentileri daha yüksek.

Özellikle büyük ölçekli firmaların katıldığı ankette, Çin'e ihracatta yaşanan güncel sorunlar, belirli tespitler ve çözüm önerileri yer alırken, T.C. Ticaret Bakanlığı'nın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında potansiyel gördüğü sanayi ve tarım ürünlerinin de iş dünyasının radarında olduğu görüldü.

DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu, her iki kurumun da Çin ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerimiz açısından son derece büyük bir önem teşkil ettiğini belirtti.  DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi'nin ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu'nun Çin'deki ekonomik ve sosyal gelişmeleri yakından takip ettiğini aktaran Kurdoğlu, "Çin'i ve iş yapma dinamiklerini anlamaya ve anlatmaya yönelik birçok çalışmayı/projeyi birlikte hayata geçiriyoruz. Bunlardan biri olan, DEİK-TÜSİAD Çin'e İhracatı Arttırma Araştırma Grubu da Türkiye'nin Çin'e ihracatını arttırma yolunda araştırma yapan bir platform. yılında yaklaşık 45 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Çin, Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarından biri. Amacımız Çin ile daha dengeli ekonomik ilişkiler geliştirmek suretiyle ülkemize katkı sağlamak. Türkiye'de ve Çin'de faaliyet gösteren şirketler arasında kurulacak ortaklıkların da ilişkilerimize ivme kazandıracağını düşünüyoruz. TÜSİAD ve DEİK olarak, Çin ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirebilmek ve ihracatımızı artırabilmek amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Üyelerimizin Çin pazarına erişimi ve pazarda tutunabilmeleri süreçlerinde karşılaştıkları sorunları tespit ederek, Çin ve Türkiye'deki ilgili makamlarla temaslar gerçekleştiriyor, önerilerimizi iletiyoruz. Bu kapsamda, DEİK-TÜSİAD Çin'e İhracatı Arttırma Araştırma Grubu'nun hazırladığı "Türkiye'den Çin'e İhracatın Geliştirilmesi ve Öneriler Anketi" Türkiye merkezli işletmelerin Çin'e ihracat koşullarını geliştirmek ve Çin ile ihracatta karşılaştıkları zorlukları daha iyi anlamak adına gerçekleştirildi. Bu anket çalışmasının ortaya çıkardığı tablo ile Türkiye'nin Çin'e ihracatının önündeki engellerin tespit edilmesini, iki ülkenin ilgili kamu otoriteleri tarafından somut ve etkili politikalar geliştirilmesini ve bu politikaların bir planlama içinde hayata geçirilmesini arzu ediyoruz" dedi.

TÜSİAD ve DEİK'in, Türkiye'den Çin'e ihracatın geliştirilmesi hedefiyle halihazırda Çin'e ihracat yapan üye firmaları arasında gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonuç raporu yayımlandı. 2 Aralık Aralık tarihleri arasında düzenlenen ankete, ağırlıklı olarak 20 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren, 1 ila 50 milyon dolarlık ihracat bedellerine ulaşan büyük ölçekli şirketlerin üst düzey yöneticileri katıldı. Çin'e ihracatta gıda ve tarım ürünlerini markalı şekilde ve başka bir şirketin aracılığı olmadan doğrudan ihraç eden firmaların ankette öne çıktığı görüldü.

Türk firmalarının önümüzdeki dönemde Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında, Çin'e ihracat yapmayı düşündüğü potansiyel "sanayi ürünleri" yüzde 10'luk oranlarla elektrikli cihazlar, plastik ve mamülleri, demir çelik, tekstil; yüzde 5'lik oranlarla da otomotiv ve yan sanayi, eczacılık ürünleri ve mücevherat oldu. Potansiyel "tarım ürünleri" arasında ise, yüzde 15'lik bir oranla diğer gıda mamülleri, yüzde 10'arlık oranlarla süt ve süt ürünleri ile bitkisel yağlar, yüzde 5'erlik oranlarla meyveler, balıklar, sebzeler ve etler yer aldı.

Çin'e ihracatta en büyük sorun lojistik alanında yaşanıyor

Çin'e ihracatta en çok sorun yaşanan konuların başında yüzde 40 ile lojistik konular geliyor. Bunu yüzde 35 ile Çin'deki yasal düzenlemeler, yüzde 30 ile finansman, yüzde 25 ile pazara giriş koşulları, yüzde 20 ile diğer sorunlar, yüzde 15 ile gümrük işlemleri ve yüzde 5 ile sağlık ve bitki sağlığı önlemleri alanında yaşanan sorunlar takip ediyor.

Ankete katılan iş dünyası temsilcileri, geçtiğimiz dönemde Covid tedbirleri dolayısıyla Çin'de yaşanan kapanmalardan kaynaklı lojistik problemlere, vize alma konusunda yaşadıkları zorluklara, Çin'deki yasal düzenlemelerin yarattığı sıkıntıların Çin pazarında yerel firmalarla rekabeti zorlaştırmasına, Türkiye'nin ve ürünlerimizin bilinirliğinin düşük olması nedeniyle Çin pazarına giriş ve pazarda tutunma açısından yaşanan sorunlara dikkat çekti.

İş dünyası Çin pazarı için ticaretin önünü açacak önerilerini sıraladı

Çin içinde kapsamlı ülke tanıtımı yapılması başı çekerken, raporda Çinli nihai tüketicilerin Türkiye'yi tanıdıkça Türk ürünlerine rağbetin artacağına dikkat çekiliyor. Özellikle turizm sektöründe Çinli turistleri Türkiye'ye çekecek çalışmalar yapılması, film/dizi ihracatına önem verilmesi ve Çin'deki Ticaret Müsteşarlığı ve Ataşeliklerimiz vasıtasıyla tespit edilecek büyük zincir marketlerin satın alma sorumlularının Türkiye'ye davet edilmesi öneriliyor.

Türk firmalarından "MADE IN TÜRKİYE" vurgusu

Üst segment ürün gruplarında "MADE IN TÜRKİYE" etiketi ile satış yapılmasının ülke tanınırlığını arttırmada yardımcı olacağını düşünen Türk firmaları, katma değeri yüksek ürün geliştirme ve ihraç etme konusunda, komite kurulup ihracatı büyütme potansiyeli için şirketler arası iş birliği zemini oluşturulmasını öneriyor. İş dünyası Çin'e sadece "ürün ihracatı" değil, aynı zamanda "hizmet ihracatı" üzerine de çalışma yapılmasını isterken, Çin'e yapılan ihracatta teşviklerin arttırılmasını ve yüksek miktarlarda ticaret hacmine sahip firmalara Çin'e girişlerde kolaylık sağlanması talebinde bulundu.

İki ülkenin kamu otoritelerinin yeni politikalar geliştirmesi bekleniyor

Ankete katılan Türk iş dünyası temsilcilerinin görüşleriyle TÜSİAD ve DEİK 11 maddelik bir politika seti oluşturdu.

İki ülke arasındaki mal ticaretinin dengelenmesi amacıyla, Çin'in Türkiye'ye yönelik ithalatı geliştirme programı oluşturması öne çıkarken, Çin'e ihraç edilecek ürünlerle ilgili GTIP bazında çalışmalar yapılması, kamu ve özel sektör iş birliğinde katma değeri yüksek ürünlerin Çin'e ihracatına yönelik çalışmalar yapacak platformların oluşturulması bekleniyor.

Türkiye'den Çin'e gerçekleştirilecek e-ihracatın artmasına katkı sağlaması amacıyla iki ülke Ticaret Bakanlıkları arasında ticareti tüm veçheleri ile ele alan, geniş kapsamlı ve müzakereleri tamamlanmış olan "E-Ticaret" alanındaki bir mutabakat zaptının (MoU) imzalanarak en kısa zamanda hayata geçirilmesi önerilirken, firmaların Çin'de yerleşik olmalarının ihracatı hızlandırıcı etkisi göz önünde bulundurularak, Çin pazarına giriş, iş yapma ortamı, yasal düzenlemeler, şirket kurulumu gibi konularda bilgilendirmeler yapılması ve teşvikler verilmesi talep ediliyor.

Türkiye'de yatırım yapan Çinli firmaların da ihracatımız üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekilerek Çin'den özellikle katma değeri yüksek alanlarda ülkemize yatırımlar çekilmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi vurgulanıyor.

Hükümetlerarası diyalog mekanizmalarının etkin kullanılması, iki ülke Ticaret Bakanlıkları arasında diyalogun ve iş birliğinin arttırılması, Karma Ekonomik Komisyon toplantısının özel sektörün de katkı verebileceği bir formatta yakın bir zamanda gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekiliyor.

"Türkiye'den Çin'e İhracatın Geliştirilmesi ve Öneriler Anketi Sonuç Raporu"na DEİK ve TÜSİAD'ın web sitelerinden ulaşabilirsiniz.

WEBINAR: ASIAN DEVELOPMENT BANK - İŞ FIRSATLARI SEMİNERİ

TÜRKİYE VE KAMBOÇYA TİCARET HACMİ HEDEFİ: 1 MİLYAR DOLAR

DEİK/Türkiye-Kamboçya İş Konseyi ve karşı kanat kuruluşu Kamboçya Ticaret Odası (CCC) iş birliğinde düzenlenen DEİK-CCC Yuvarlak Masa Toplantısı, Türkiye-Kamboçya 3.Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Protokolü Toplantısı kapsamında T.C. Tarım ve Ormancılık Bakanı seafoodplus.info Vahit Kirişci, Kamboçya Ticaret Bakanı Pan Sorasak, DEİK/Türkiye-Kamboçya İş Konseyi Başkanı Mahir Alp ve Kamboçya Ticaret Odası Başkanı Kith Meng'in katılımlarıyla  12 Ocak tarihinde Kamboçya'da gerçekleştirildi.

T.C. Tarım ve Ormancılık Bakanı seafoodplus.info Vahit Kirişci, Kamboçya Ticaret Bakanı Pan-Sorasak ile "Türkiye-Kamboçya 3. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Protokolü"nü imzaladıklarını berlirterek, protokolde iki ülke iş insanlarına yararlı olacak birçok farklı hususu ele aldıklarını söyledi. Türkiye'den gelen iş insanları ile Kamboçyalı firmaları tanıştırmayı ve bu yolla gelecek iş birliklerinin önünü açmayı hedeflediklerini vurgulayan Kirişçi, "Kamboçya'yı, Covid salgın dönemi hariç son 15 yılda ortalama yüzde 7 büyümeyi başarmış ve ciddi miktarda yabancı yatırımı çekebilmiş önemli bir bölgesel partner olarak görüyoruz. Ayrıca, dünyanın en geniş serbest ticaret alanı olan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşması'na dahil olması ve Kamboçya menşeli ürünlerin AB ile ABD gibi gelişmiş ülke pazarlarına tercihli giriş imkanlarına sahip olması da Türk firmalarına önemli yatırım fırsatları sunabilecektir. İş insanlarımız arasında bu ve benzeri temaslar arttıkça ekonomik ve ticari ilişkilerimiz önemli ölçüde gelişecektir."

Kirişçi: "İkili ticaret hacmi 'de bir önceki yıla göre yüzde 67,7 arttı"

Türkiye ve Kamboçya'nın ikili ticaret hacmi hakkında bilgi veren Kirişci, "İkili ticaret hacmimiz yılında bir önceki yıla göre yüzde 67,7 arttı. Bu durumu ülkelerimiz için sevindirici bir gelişme olarak görmemize rağmen ülkelerimiz arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmadığını düşündüğümü belirtmek isterim. Bu kapsamda, mümkün olan en kısa zamanda ikili ticaret hacmimizi dengeli bir şekilde 1 milyar dolara yükseltmek ve karşılıklı yatırımlarımızı ise anlamlı bir seviyeye çıkarmak üzere daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyorum" dedi. Kamboçya'nın yeni yatırım yasasının sağladığı imkanların, Türk iş insanlarının da burada yatırım yapmaları için güçlü motivasyon olacağına işaret eden Kirişçi, "İş insanlarımızın Kamboçya'da özellikle tarım, tarım sanayi, gıda işleme, tekstil ve konfeksiyon, otomotiv sanayi, makine ve elektrik ekipmanları, yenilenebilir enerji, sanayi ürünleri üretimi alanlarında yatırım yapabileceklerini değerlendiriyoruz" dedi.

Sorasak: "Türkiye ve Kamboçya tarım sektöründe iş birliği yapabilir"

Kamboçya Ticaret Bakanı Pan Sorasakise, Türkiye ve Kamboçya arasındaki direkt uçuşların tüm alanlarda kamu ve özel iş birliğini büyük ölçüde teşvik edeceğini belirterek, ikili seyahat akışlarının büyümesini hızlandıracağını söyledi. Türk yatırımcılara Kamboçya pazarına girme ve ikili ticaretinden kar etme şansı vereceğini aktaran Sorasak, ülkenin çok taraflı Serbest Ticaret Anlaşmalarını Türk iş insanlarına tanıttı.

Türkiye ve Kamboçya arasında ilk doğrudan hava bağlantısının yıl içinde başlatılabileceğini umduğunu ifade eden Sorasak, "Örneğin Kamboçya'da çok sayıda tarım ürünü var ve Türkiye'de gelişmiş işleme teknolojileri var, bu nedenle iç ve ihracat talebini karşılamak için birbirlerini tamamlayacaklardır" dedi.

Alp: "'Yeniden Asya' Girişimi çerçevesinde ve 'Uzak Ülkeler Stratejisi' kapsamında uzun vadede ortaklıklar kurulabilir"

DEİK/Türkiye-Kamboçya İş Konseyi Başkanı Mahir Alpise, Türkiye-Kamboçya arasındaki ikili ticaretin potansiyeli yansıtmadığını belirterek, ikili ticaretin dengeli bir şekilde büyümesi gerektiğini vurguladı. Alp konuşmasına şöyle devam etti: " yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi milyon dolar seviyesinde iken yılında 90 milyon dolar seviyesine kadar geriledi. Türkiye'nin ASEAN üyesi Kamboçya'ya ihracatı yılında 12 milyon dolar seviyesindeyken yılında 26 milyon dolar seviyesine yükseldi. Türkiye'nin Kamboçya'dan ithalatı ise yılında milyon dolar seviyesinden yılında 64 milyon dolar seviyesine düştü. Aralık ile Kasım arasındaki dönemde Türkiye'nin Kamboçya'ya ihracatı 26,1 milyon dolar seviyesindeyken Türkiye'nin Kamboçya'dan ithalatı ,5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti."

Türkiye'nin Kamboçya ile hali hazırda ‘Yeniden Asya' Girişimi çerçevesinde, uzun vade de ‘Uzak Ülkeler Stratejisi' kapsamında ortaklıklar kurabileceğini  belirten Alp, "İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 'te milyon dolar iken 'de 90 milyon dolara geriledi. Türkiye'nin ASEAN üyesi Kamboçya'ya ihracatı 'te 12 milyon dolar iken, 'de 26 milyon dolara yükseldi.  Kamboçya'dan yapılan ithalat 'te milyon dolar iken, 'de 64 milyon dolara geriledi. Aralık Kasım arasındaki dönemde Türkiye'nin Kamboçya'ya ihracatı 26,1 milyon dolar, Türkiye'nin Kamboçya'dan ithalatı ise ,5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti" dedi.

Kamboçya Ticaret Odası (CCC) Başkanı Kith Meng ise, Kamboçya'nın gelişen statüsünü Türk yatırımcılar için "iyi bir fırsat" olarak nitelendirerek, ülkenin büyük bir ihracat pazarına, elverişli yatırım yasalarına, ikili ve çok taraflı STA'lara ve bir dizi yetki alanıyla tercihli ticaret düzenlemelerine sahip olduğunu söyledi. Kamboçya Başbakanı Hun Sen ile T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki "İyi ilişki" ile birlikte daha fazla Türk yatırımcının Kamboçya'da yatırım yapacaklarını umduğunu belirten  Meng, DEİK ve CCC arasındaki fiziksel toplantıların çok verimli geçtiğini söyledi. Bu toplantıların yıllık en az bir kez fiziksel gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Meng, iki uzak ülkeyi birbirine bağlamak için doğrudan uçuşların başlaması gerektiğini vurguladı.

WEBINAR/TÜRKİYE-JAPONYA İŞ BİRLİĞİ: 1. STRATEJİK TİCARET VE PAZAR BİLGİLENDİRMESİ - GIDA VE TARIM SANAYİ

DEİK, PAKİSTAN BAŞBAKANI ŞEHBAZ ŞERİF İLE TÜRK İŞ İNSANLARINI BİR ARAYA GETİRDİ

Türkiye ile Pakistan Ticaret Hacmi Hedefi 5 Milyar Dolar

DEİK, Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Şehbaz Şerif'in onurlandırmalarıyla Türkiye-Pakistan İş Konseyi Toplantısını, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Pakistan Ticaret Bakanı Syed Naveed Qamar, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Ahmet Cengiz Özdemir ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 26 Kasım tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Şehbaz Şerif'in Türkiye ziyareti kapsamında düzenlenen toplantıda, inşaat, altyapı, bankacılık, gümrük ve enerji sektörlerinde iş birliği fırsatları ele alındı.

Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Şehbaz Şerif, "T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile bir anlaşma imzaladık. Bağlarımızı güçlendirmek, ticareti, yatırımları ve savunma yatırımlarını geliştirmek için dün Sayın Cumhurbaşkanı ile görüştük. MİLGEM projesi kapsamında dün 3. korvetin denize indirdik. Ticari ilişkilerimizin artması ve savunma sanayi üretiminde ortaklığımızın biraz daha güçlenmesine vesile oldu. İki ülke arasındaki ticaret hacmine dostluğumuz ve kardeşliğimiz yansımıyor. Türkler çok çaba harcıyor, farkındayız. Geçtiğimiz son yıllarda ve çeşitli dönemlerde bir araya gelerek, sorunları aşmak için çalıştık. Türk şirketlerinin Pakistan'da olumsuz durumlarla da karşı karşıya kaldıklarını biliyoruz. İş mevzuatımınızı sadeleştirmeli, bürokrasiyi kaldırmalıyız. Türkiye ile hareket etmek istiyoruz ve böylelikle ticari ilişkilerimizin de artarak gelişeceğini düşünüyorum" dedi. Yenilenebilir enerji konusunda kararlı adımlar attıklarını belirten Şerif, " milyar dolar olan ticaret hacmini, önümüzdeki 3 yılda 5 milyar dolara çıkması için bir anlaşma imzaladık. 3 yıl içinde üstümüze düşeni fazlasıyla yapmalıyız. Hep birlikte çok güzel işlere imza atabiliriz. Bizler üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yenilenebilir enerji konusunda kararlı adımlar atıyoruz. Artık Pakistan'da petrol ve petrol ürünleri gibi yakıt ürünleri için yılında 27 milyar dolar harcamışız. Artık bunu değiştirmek istiyoruz. megavatlık bir güneş enerjisi yatırımı başlattık. Türk kardeşlerimiz için planlarımızı anlatacağımız özel bir konferans düzenlemek isterim. Özel oluşturulacak ödeme planları, fizibilite çalışmaları 60 gün içinde olabilir. DEİK Yönetim Kurulu ve İş Konseyi üyelerine enerji konusunda kapımız açık. Pakistan ve Türkiye savunma sanayi iş birliği tesis etti. Size bütün kapıları açmak istiyoruz" dedi.

Muş: "Türkiye ve Pakistan arasında yenilenebilir enerjide iş birliği fırsatları bulunuyor"

T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muşise, iki ülke arasındaki derin ve köklü olan siyasi ilişkilere uyumlu olarak somut sonuçlarından biri olan MİLGEM projesi kapsamında 3. korvetin denize indiriliş töreninin dün gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "İslamabad ziyaretimde, ekonomik ilişkilerimizi derinleştirmek adına Mal Ticareti Anlaşmasını imzaladık ve Türkiye-Pakistan Ortak Görev Gücü'nün ilk toplantısını gerçekleştirdik. İş Konseyi üyelerimiz başta olmak üzere, Türk ve Pakistanlı iş insanlarının daha güçlü iş birliklerine odaklanmaları ve ticaretimizin her iki ülke pazarının ihtiyaçları doğrultusunda çeşitlendirilmesine daha fazla katkı vermeleri de büyük önem arz seafoodplus.infoın Başbakanın ülkemizi ziyareti esnasında kendilerinin nazik teklifi ile oluşturulması kararlaştırılan Ortak Görev Gücü Mekanizması, bir yandan ekonomik ilişkilerimizin en yüksek düzeyde ele alınmasına imkân vermekte; diğer yandan ise yeni fırsatlar ortaya çıkarmak ve ticaretimizin önündeki engelleri kaldırmak adına yakın bir diyalog ortamı oluşturuyor. Enerji arz güvenliği gerek yeşil dönüşümden kaynaklı sınamalar gerekse de küresel ölçekte enerji emtialarında yaşanan fiyat dalgalanmaları nedeniyle son dönemde giderek artan bir şekilde endişe kaynağı olmaya başladı. Firmalarımızın yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptıkları yatırımları artırarak çalışmaları gerekiyor. Türkiye ve Pakistan arasında yenilenebilir enerji alanında büyük iş birliği fırsatları bulunuyor. Türkiye'nin Pakistan'daki doğrudan yatırımları üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlar da dikkate alındığında 1 milyarı doları aştı. Türkiye ve Pakistan'ın ticari ilişkilerinin derinleştirilmesine dair her türlü iş birliğine açığız" dedi.

Qamar: "İki yıl içerisinde en az megavatlıkgüneş enerji santrali kurma niyetindeyiz"

Pakistan Ticaret Bakanı Syed Naveed Qamarise, Pakistan ve Türkiye her zaman iş birliğinde iki ülke olduğunu söyleyerek, "T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Şehbaz Şerif arasında geçtiğimiz günlerde Emtia Ticareti Anlaşması imzalandı. Birlikte çalışarak, yalnızca politika belirleyerek değil, aynı zamanda işletmelerimizin birlikte çalışmasını hükümetlerimizin iş birliğinde çalışmasını ve B2B ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz. Türkiye-Pakistan iş birliği kurmak isteriz. Pakistan'da önümüzdeki iki yıl içerisinde en az megavatlıkbir güneş enerji santrali kurma niyetindeyiz. Şu anda kendi elektrik üretimimiz fosil enerji üzerinde bulunduğu için bu yatırıma önem veriyoruz. Türk yatırımcıların, Pakistan'a gelip bu yenilenebilir enerji programına ortak olmalarını ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz. Biliyoruz ki gıdaya olan ihtiyaç asla bitmiyorsa enerjiye olan ihtiyaç da asla bitmiyor. Yatırım her zaman ihtiyaç duyulan alan. Dostlarımız, kardeşlerimiz gelsinler enerji alanına yatırım yapsınlar" dedi.

Olpak: "Pakistan'da yenilenebilir enerji, konut inşaası ve alt yapı alanında da önemli roller üstlenmeye hazırız"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "'in Ağustos ayında İslamabad'da gerçekleştirdiğimiz buluşmanın ardından dost ve kardeş ülkemiz Pakistan'ın Sayın Başbakanını ve değerli iş dünyası temsilcilerini İstanbul'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum" dedi. Türkiye'nin Pakistan'la ilişkileri uzun yıllar yakın dostluk ve kardeşlik anlayışı temelinde şekillendiğini belirten Olpak, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin yıl dönümünün kutlandığını söyledi. Olpak, "Ağustos ayında gerçekleştirdiğimiz İş ve Yatırım Forumu'nda iki ülke tarafından imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması, karşılıklı hassasiyet ve faydalarımızı en üst düzeyde göz önünde bulunduran bir anlaşma olması açısından önemliydi. Türk iş insanlarımız Pakistan'da yenilenebilir enerji, konut inşaası ve alt yapı alanında da önemli roller üstlenmeye hazırlar. İki ülke bankalarının iş birliğinin teşvik edilmesi, iş dünyasının önünü daha fazla açacaktır. Gümrük işlemlerinde daha hızlı bir iş birliğinin de işlerimizi  geliştireceğine inanıyoruz" dedi.

Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Şehbaz Şerif'in onurlandırmalarıyla Türkiye-Pakistan İş Konseyi Toplantısınısponsoru ise, Albayrak Holding oldu.

WEBINAR: BANKING AND FINANCE IN INDIA NEW TRENDS AND OPPORTUNITIES

TÜRKİYE-VİETNAM İKİLİ TİCARETİ GELİŞTİRME İŞ FORUMU

TÜRKİYE-BANGLADEŞ İŞ FORUMU

TİCARET BAKANIMIZ SAYIN MEHMET MUŞ'UN ZİYARETİ VESİLESİYLE TÜRKİYE-PAKİSTAN İŞ FORUMU, İSLAMABAD

T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş'un resmi ziyareti vesilesiyle DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi tarafından, 12 Ağustos tarihinde İslamabad'da karşı kanat kuruluşumuz Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu FPCCI iş birliğiyle Türkiye-Pakistan İş Forumu gerçekleştirilecektir.

Dünyanın büyük ekonomisi ve büyük ihracatçısı olan Pakistan ile ikili ticaret hacmi hedefimiz 5 milyar dolar olup güncel ticaret rakamları henüz potansiyelin altındadır. yılında iki ülke arasındaki en yüksek seviye olan 1 milyar dolara ulaşmıştır. yılında ise Pakistan'a ihracatımız bir önceki yıla oranla %12,7 artışla milyon dolar olmuş, ithalatımız ise %12 azalarak milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.  Gıda ve işlenmiş gıda ürünleri konusunda Pakistan pazarının önemli potansiyeli bulunmakta olup, elektrik ve elektronik ile makine sanayi gibi sektörlerde de firmalarımız için fırsatlar olduğu değerlendirilmektedir.

Bu çerçevede; anılan ziyarete katılmayı arzu eden üyelerimizin bağlantıdan ön kayıt formunu 9 Ağustos , Salı gününe kadar doldurmaları ve katılım bedelini (DEİK Üyeleri için USD; DEİK Üyesi olmayan firma temsilcileri için USD) tamamlamaları gereklidir. Detaylı bilgi için Asya Pasifik Bölge Direktörlüğü ile (Selma Bardakcı, İş Konseyi Koordinatörü / e-posta: [email protected]) iletişime geçilebilir.

Pakistan'a ziyaret gerçekleştirecek olan Türk vatandaşları vizeye tabi olup, vize alma işlemlerinin katılımcılar tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Online vize başvurusu için linktedetaylı bilgi yer almaktadır. Başvurunuzu gerçekleştirmeniz akabinde işlemlerin hızlandırılması için Asya Pasifik Bölge Direktörlüğüne bilgi verilmesi rica olunmaktadır.

TÜRKİYE-TAYVAN İŞ KONSEYİ ORTAK TOPLANTISI

BANGLADEŞ–TÜRKİYE BİLGİ-İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (ICT) İŞ BİRLİĞİ WEBİNARI

DEİK / Türkiye – Bangladeş İş Konseyi ve Bangladesh Hi-Tech Park Authority (BHTPA) iş birliğiyle "Bangladeş – Türkiye Bilgi-İletişim Teknolojileri (ICT) İş Birliği" etkinliği çevrim içi olarak 29 Mart Salı günü –  saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

Program çerçevesinde Bangladeş Bilgi İletişim Teknolojileri Devlet Bakanı Zunaid Ahmed Palak, T.C. Dakka Büyükelçisi Mustafa Osman Turan, Kıdemli ICT Müsteşarı N M Zeaul Alam, BHTPA Yönetici Direktörü Dr. Bikarna Kumar Ghosh, Keiretsu Melek Yatırımcılar Ağı ve Kitle Fonlama Derneği Başkanı Hulusi Berik, Altınbaş Üniversitesi Dekanı ve Teknopark Kurucu Müdürü Prof. Dr. Oğuz Bayat, Bangladeş Yazılım ve Bilgi Hizmetleri Birliği (BASIS), Bangladeş Call Center ve Outsourcing Birliği (BACCO), Bangladeş e-Ticaret Birliği (e-CAB) gibi kurumların kıdemli temsilcileri konuşmacı olarak yer alacaklardır.

Önde gelen Türk ve Bangladeş ICT firmalarının katılım sağlayacağı etkinlikte iki ülke arasında bilgi-iletişim teknolojileri hizmetleri, yatırım imkanları ve ortak teknoloji geliştirme fırsatları değerlendirilecektir.

– arasında yıllık ortalama %7 büyüme kaydederek dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden bir tanesi haline gelen Bangladeş'in Vision hedefleri çerçevesinde ulaşmak istediği orta ve üst gelir grubu ülke seviyesi için önem arz eden "Digital Bangladesh" yaklaşımı açısından teknoloji ve bilgi - iletişim teknolojileri büyük önem arz etmektedir. Bu hedefler kapsamında Bangladeş'in sunduğu hizmetlerde en üst seviyede teknolojiden faydalanma, vatandaşların günlük yaşamlarında teknolojinin kullanımının geliştirilmesi, eğitim, sağlık, istihdam, kalkınma, sanayi ve kamu hizmetleri gibi her alanda bilgi - iletişim teknolojilerinin kullanımının geliştirilmesi planlanmaktadır.

Türkiye ve Bangladeş arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ICT alanında düzenlenecek söz konusu toplantıya katılım sağlamak isteyen üyelerimizin kayıt formunu doldurmaları önemle rica olunur.

Detaylı Bilgi: Aycan Damalı, Türkiye- Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatörü ([email protected]; tel: 50 74)

BANGLADEŞ - TÜRKİYE BİLGİ İLETIŞİM TEKNOLOJİLERİ (ICT) İŞ BIRLİĞİ WEBINARI

RENEWABLE ENERGY IN NEW ZEALAND AND TURKEY: CHALLENGES, OPPORTUNITIES AND BEST PRACTICES

TURKEY-JAPAN PARTNERSHIP: COOPERATION FOR THE REESTABLISHMENT OF A FREE & OPEN INTERNATIONAL ECONOMIC ORDER

TÜRKİYE-VİETNAM SEKTÖREL İŞ BİRLİĞİ SEMİNERİ: DERİ ÜRÜNLERİ VE MALZEMELERİ - AYAKKABI

DOING BUSINESS IN JAPAN: UNDERSTANDING LEGAL ENVIRONMENT

TÜRKİYE-TAYVAN INTERCONNECTED BUSINESS SERIES

CELEBRATION OF BANGLA NEW YEAR: FOSTERING BANGLADESH-TURKEY FRIENDSHIP

TÜRKİYE-PAKİSTAN INTERCONNECTED BUSINESS

ÇİN HALK CUMHURIYETİ E-TICARET PAZAR ARAŞTIRMASI SUNUMU

TARIM TİCARETİNİN GELECEĞİ VE GIDA GÜVENLİĞİ: TÜRKİYE VE YENİ ZELANDA

BANGLADEŞTE İŞ VE YATIRIM FIRSATLARI SEMİNERİ VE SAKARYA İŞ DÜNYASI BULUŞMASI

HONG KONG ÖZEL İDARİ BÖLGESİ BAŞ YÖNETİCİSİ CARRİE LAM İLE GÖRÜŞME

Hong Kong Ekonomi ve Ticaret İşleri Avrupa Birliği nezdindeki Özel Temsilciliği HKETO Brüksel ve Berlin Ofisleri tarafından, Türkiye'den DEİK ve Avrupa Birliği ülkelerinden iş dünyasını temsil eden kurumların destekleriyle, 5 Şubat Cuma günü Türkiye saati ile arasında, Hong Kong'un Avrupa iş çevrelerine sunduğu iş fırsatlarına yönelik Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi Sayın Carrie Lam ile doğrudan diyalog temalı online bir toplantı düzenlenecektir.

Avrupa Politika Merkezi Başkanı ve Baş Ekonomisti Dr. Fabian Zuleeg'in moderatörlüğünde gerçekleşecek toplantıda, Hong Kong Özel İdari Bölgesi Ticaret ve Ekonomik Kalkınma Sekreteri Sayın Edward Yau, Çevre Sekreteri Sayın Wong Kam-sing ve Maliye ve Hazine Sekreteri Sayın Christopher Hui Hong Kong ekonomisi, geleceğe yönelik beklentiler gibi konularda bilgi vermek ve soruları yanıtlamak üzere etkinliğe katılacaktır.

Toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin link üzerinden kayıt yaptırmaları ve etkinlik kapsamında yanıtlanmasını istedikleri sorularını [email protected] adresine iletmeleri gerekmektedir. Toplantıyla ilgili detaylı bilgi ve tanıtım broşürü ekte yer almaktadır.

ÇİN LİN-GANG ÖZEL BÖLGESİ'NDE YATIRIM FIRSATLARI SEMİNERİ

TÜRKİYE-SRI LANKA INTERCONNECTED BUSINESS

TÜRKİYE-NEW ZEALAND INTERCONNECTED BUSINESS

TÜRKİYE-NEPAL INTERCONNECTED BUSINESS

TÜRKİYE-KORE İŞ VE YATIRIM TOPLANTISI

PEKCAN: "KORELİ FİRMALARDAN TÜRKİYE'YE DAHA FAZLA YATIRIM YAPMALARINI BEKLİYORUZ"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonu ile düzenlenen Türkiye-Kore İş ve Yatırım Toplantısı, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kore Cumhuriyeti Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanı Sung Yun-mo, DEİK Başkanı Nail Olpak, KCCI Başkanı Park Yongmaan, DEİK/Türkiye-Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar ve Kore-Türkiye İş Konseyi Başkanı-Hyundai Motors Başkanı Kong Young-woon'un katılımlarıyla 22 Eylül tarihinde gerçekleştirildi.

T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, küresel ekonominin yeni tip koronavirüs (Kovid) salgını nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini belirterek, bu olumsuz koşullara rağmen Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını ve dinamizmini gösterdiğini, ihracat kapasitesini ve performansını önemli düzeyde koruduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 6,7 milyar dolar olduğunu belirten Pekcan, Güney Kore ile ticaret hacmini artırmak istediklerini; ancak ikili ticarette Türkiye aleyhine ciddi bir ticaret açığının söz konusu olduğunu söyledi.

Güney Kore ile Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) 'te, Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşmalarının ise 'de devreye girdiğini anımsatan Pekcan, "Bu anlaşmaları biz çok değerli buluyoruz. STA devreye girdiğinde Türkiye'nin ticaret ve yatırım ilişkileri açısından şu anki durumdan çok farklı beklentileri vardı. Kore 'da ithalatta Türkiye'nin 9'uncu büyük ortağı ancak ihracat yaptığımız ülkeler arasında 43'üncü sırada. STA'mız olmasına rağmen, Türkiye'nin toplam dış ticaret açığındaki en yüksek paya sahip ülkelerden biri. Türkiye'nin Kore ile olan dış ticaret açığı sürdürülebilir değil. Şu anki uluslararası ortamda STA'lar ve tercihli ticaret anlaşmaları sorgulanıyor ve ülkeler kendi yerli sanayilerini koruma gerekçesiyle farklı tedbirlere başvuruyor. Böyle bir ortamda inanıyoruz ki Kore ile dış ticaret açığı sürdürülebilir değil. Her iki ülkenin ticari ilişkilerini karşılıklı olarak kazan-kazan ilkesiyle, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde geliştirebilmelerini sağlamak için Kore'den somut adımlar bekliyoruz. Koreli firmalardan Türkiye'ye daha fazla yatırım ve Türkiye'den daha fazla alım yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Güney Kore'den sadece ticaret değil, yatırım olarak da yüksek beklentilerinin olduğunu; ancak bunların henüz karşılanmadığını belirten Pekcan, STA'dan önce bu ülkeden Türkiye'ye toplam yatırımın yılına kadar milyon dolar civarında olduğunu, STA'dan sonra ise yıllarında toplam yatırım akışının aynı düzeyde kaldığını dile getirdi. Bakan Pekcan, ikili ekonomik ilişkileri derinleştirmek istediklerini ifade etti. Türkiye'nin salgın sürecine rağmen dinamizmini koruduğuna ve küresel olarak en cazip yatırım destinasyonlarından biri olmaya devam ettiğine dikkati çeken Pekcan, yenilikçi, teknoloji odaklı, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek ürün ve hizmetle ilgili yatırımları teşvik ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin teknolojik dönüşüm sürecini destekleyebilecek Kore yatırımlarıyla özellikle ilgilendiklerini vurgulayan Pekcan, "Türkiye'de yakın zamanda yüksek teknoloji yatırımları çekmek için yeni teşviklerle donatılmış 'İhtisas Serbest Bölge' modelini başlattık. İlk ihtisas serbest bölge, hâlihazırda İstanbul'da belirlendi ve yeni yatırımcıları bekliyor" dedi.

Türk şirketlerinin Güney Kore şirketleriyle üçüncü ülkelerde iş birliğine ve ortak yatırımlara açık ve istekli olduğunu vurgulayan Pekcan, bunun özellikle yurt dışı müteahhitlik sektörleri ve inşaat projelerinde olduğu gibi diğer sektörlerde de yapılabileceğini anlattı.  Pekcan, ulusal para birimlerini kullanarak ticarete önem verdiklerine dikkati çekerek, "Firmalarımızı ikili ticarette mümkün olduğunca ulusal para birimlerini kullanmaya teşvik etmeliyiz" dedi.

Sung Yun-mo: "Pandemi, ticaretimizde yeni fırsatlar oluşturacak"

Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanı Sung Yun-mo ise, "Her ne kadar Covid sebebiyle en kötü ekonomik krizle karşı karşıya olsak bile ülkelerimizin aktiviteleri engelleri aşmaya yetecek. Türkiye, böyle krizleri aşma konusunda ustadır" dedi. İki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını ifade eden Yun-mo, Kore Savaşı'yla ilişkilerin sağlamlaştığını ve kardeş iki ülke olunduğunu söyledi. Ülkeler arası devam eden duygusal bağın ekonomik iş birliğini zenginleştirdiğini aktaran Yun-mo, "Türkiye-Kore Serbest Ticaret Anlaşması (STA) 'te başarıyla devreye girdi, böylelikle ekonomik iş birliğimizin temelleri atıldı. Ülkelerimiz gittikçe daha da yakınlaştı. Şu an Türkiye'de 'den fazla Koreli şirket, ülkenin ekonomik büyümesine ve istihdamına katkıda bulunuyor" dedi.

Kore'nin temmuz ayında hem yeşil hem dijital olarak tanımladığı anlaşmasını duyurduğunu belirten Sung Yun-mo, bu anlaşmayla birlikte yatırımı ve istihdamı artırmayı hedeflediklerini aktardı. Yun-mo, "Türkiye de geçen yıl açıkladığı 5 Yıllık Kalkınma Planı'nda yeşil ekonomiye verdiği önemi gösterdi. Biz de ekonomik iş birliğimizi Kovid'a rağmen yeşil ve dijital endüstriye odaklamalıyız. Böylece Kovid sonrası döneme hazır olduğumuzu göstermeliyiz. İş birliğimizi geleneksel imalattan yeşil ve dijital endüstrilere doğru evriltmeliyiz" dedi.

İş birliğinin sürdürülebilir kalkınma için yeşil ekonomi alanında genişletilmesi gerektiğini belirten Yun-mo, "Yeşil hareketlilik bu noktada dikkati çekiyor. Türkiye'de elektrikli taşıt endüstrilerini teşvik etmek gerekiyor. Çünkü Türkiye, elektrikli taşıtları 'e kadar toplu imalata sokmak istiyor. Yetkinlik ve teknolojimize dayanarak iş birliğimizle bunu kuvvetlendirebiliriz. İş birliğimizi çeşitlendirdiğimizde karşılıklı fayda sağlayacağız. Kabul edelim ki Kovid ekonomik bir şoku beraberinde getirdi. Her ne kadar Kovid sebebiyle en kötü ekonomik krizle karşı karşıya olsak bile, ben eminim, ülkelerimizin aktiviteleri gelecek engelleri aşmaya yetecek. Türkiye, böyle krizleri aşma konusunda ustadır. İki ülkedeki iş insanlarının gelecekteki her türlü değişikliğe hızlıca adapte olacağını düşünüyorum. Hatta pandemi, ticaretimizde yeni fırsatlar oluşturacak" dedi.

Olpak: "İkili ticaret hacmimiz çok daha dengeli hale gelebilir"

Açılış oturumunda konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak, yatırımların çeşitlendirilmesi ve verimli iş birliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. Mevcut ilişkilerin daha da ileriye taşınmasının önemini vurgulayan Olpak, "İkili ticaret hacmimiz çok daha istenilen seviyeye çıkabilir, çok daha dengeli hale gelebilir. Biz de bunun farkındayız. Bu konu, iş çevrelerinin sorumluluğu ve görevidir. Bu amaç için çalışması gereken de iş çevreleri ve iş dünyasının temsilcileridir. Son 8 yılda, Türkiye-Kore ikili ilişkilerimiz stratejik bir ortaklığa dönüşmüş durumda. Bu her iki ülke yatırımcıları ve iş insanlarının düzenli olarak katıldığı etkinliklerin sonucu. Pandemiyle birlikte her zamankinden daha fazla iş birliği ve dayanışmaya ihtiyacımız var. (7 yıl önce imzalanan STA'ya ilişkin) Bundan Türkiye'deki iş çevrelerinin daha dengeli ve avantajlı olarak, karşılıklı daha fazla faydalanma isteği olduğunu vurgulamak istiyorum. Umut ederim, bu amacı gerçekleştirebiliriz" dedi. 

Glokalleşme ve erişilebilirliğin çokça konuşulduğu bir süreç içinde olunduğuna işaret eden Olpak, "Pandemi, yakınlık ya da mesafeden ziyade erişebilirliğin daha önemli olduğunu gösterdi. Hepimiz anladık ki pazarın ve tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi büyük önem arz ediyor. Türkiye ve Kore, üretimlerini pandemide sürdürmeyi başarabilmiş iki ülke. Türkiye'deki şirketlerin Kore'deki tedarik zincirine daha fazla katkıda bulunmasını arzu ediyoruz" dedi. 

Park Yongmaan: "Pandemi engelini fırsata çevirmeliyiz"

Kore Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (KCCI) Başkanı Park Yongmaan, Kore iş delegasyonunun mart ayındaki Türkiye ziyaretinin pandemiden dolayı ertelendiğini hatırlatarak, internet aracılığıyla da olsa bir araya gelmenin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Kovid'a rağmen ikili ilişkilerin daha da kuvvetlendiğine işaret eden Yongmaan, "Devlet başkanlarımız, pandemide anlamlı bir diyalog kurdu, pandemiyle beraber mücadele edip daha ileri iş birliği için bir yol çizmeye karar verdi. İş dünyası temsilcileri olarak pandemi engelini fırsata çevirmeliyiz. İş birliği alanlarımızı çeşitlendirmeliyiz. İş birliğimizi dijital ve sağlık teknolojisine odaklamalıyız." diye konuştu.

Kibar: "Hedefimiz, konsorsiyumların sayısının artırılması"

DEİK/Türkiye-Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar ise, Türk ve Koreli şirketlerin konsorsiyum ile birçok mega projeye imza attığını belirterek, hedeflerinin, 3. ülkeleri kapsayacak şekilde bu konsorsiyumların sayısının artırılması olduğunu söyledi. Hizmet ticareti ve yatırım anlaşmalarının 'de devreye girdiğini anımsatan Kibar, bu çalışmanın, gelecek yıllarda doğrudan yatırımları teşvik edeceğini belirtti. Pandemi döneminde Türkiye'nin üretimini askıya almamasının önemine değinen Kibar, Türkiye'nin lojistik konumundan dolayı Koreli şirketlere büyük avantaj sağladığını kaydetti. Kibar, Türkiye'deki iş çevrelerinin, STA'nın yararlarını daha sürdürülebilir ve avantajlı bir şekilde hayata geçirmeye hazır olduğunu da vurguladı.

Toplantının açış bölümünün ardından, iki ülke iş dünyasının katılımlarıyla "Türkiye'de İş ve Yatırım Fırsatları" ve "Gelecek için Türkiye-Kore İş Birliği" panelleri gerçekleştirildi.

TÜRKİYE-ÇİN/HUBEI EYALETİ INTERCONNECTED BUSINESS SERIES

NORMALE DÖNÜŞ: COVİD'UN TÜRKİYE VE JAPONYA EKONOMİLERİNE ETKİSİ

TÜRKİYE-INDIA INTERCONNECTED BUSINESS

STRENGTHENING TURKEY-AUSTRALIA PARTNERSHIP AFTER COVID CRISIS

DEİK/TÜRKİYE-HİNDİSTAN İŞ KONSEYİ, NBD EMİRATES BANKASI İLE İYİ NİYET ANLAŞMASI İMZALADI

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)Türkiye-Hindistan İş Konseyi ile NBD Emirates Bankası arasında iyi niyet anlaşması imzalandı. Böylece, Türkiye'de 15 yerli kamu ve özel bankasıyla ilişkileri bulunan ve Hindistan'da yılından beri ticari bankacılık faaliyetleri yürüten NBD Emirates Bankasıyla iş birliğinin güçlendirilmesi için önemli bir adım atıldı.

DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Dönmez ve NBD Emirates Hindistan CEO'su Sharad Agarwal'ın katılımlarıyla video konferans aracılığıyla düzenlenen toplantıda, iyi niyet anlaşmasının imzaları da dijital olarak gerçekleştirildi. DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Dönmez, "Türk firmalarına birçok banka işlemlerinde kolaylık sağlama noktasında iyi niyet göstergesi olan bu anlaşmayla birlikte, düşük masraflı teminat mektuplarından hızlı para transferlerine ve DEİK üyelerinin NBD Emirates bankasının sağladığı kurumsal hizmetlere ilişkin dağıtım listesine eklenmesine kadar çok sayıda önemli adımların atılması gerekliliğini DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi olarak NBD Emirates Bankasına ilettik" dedi. Dönmez, imzalanan iyi niyet anlaşmaları sayesinde Türkiye ve Hindistan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin kolaylaştırılması ve geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Ticareti kolaylaştıracak öneriler sunuldu

DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi ile Emirates NBD Mumbai Ofisi anlaşma kapsamında iki ülke arasında ticareti kolaylaştıracak öneriler bulunuyor. Öneriler arasında; DEİK üye firmalara verilecek hizmet ve servislerin listesinin olduğu broşür veya tanıtım föyünün bankada yer alması,  Hindistan ile ticaret yapmak isteyen firmalar için katılım bankacılığı da dahil NBD'nin gerek Türkiye üzerinden gerekse Hindistan/Dubai üzerinden çalışabilecekleri, görüş alabilecekleri, operasyonda görevli ilgili kişilerin bilgilerinin sağlanması ile ticari aktivitelerin hız kazanması, NBD Emirates Bankası'nın Hindistan bankacılık kanun ve regülasyonlarında yapılan değişikliklerin müşterilerine aktarılırken, DEİK'e de bilgi gönderimi yapmaları ile ülkedeki bankacılık anlamındaki güncel gelişmelerin İş Konseyi üyelerinin de takibini kolaylaştırması ve düşük masraflı teminat mektubu sunulması yer alıyor.

Düşük masraflı teminat mektubu beklentisi var

Dönmez, "Özellikle Türk ve Hint bankaları arasındaki sorunlar, ikili ticareti olumsuz etkiliyor. Hint bankalarıyla ilgili temel sorun ise, Hint bankalarının Türk bankalarıyla olan muhabir ağlarını kullanmaması ve dolayısıyla direkt çalışılamamasından kaynaklanıyor. Hindistan'da iş yapmak isteyen Türk şirketleri banka teminatına ihtiyaç duyduğunda, her iki ülke bankalarının çalıştığı üçüncü başka bir ülke bankasının araya girmesi maliyetleri oldukça arttırıyor. Bu konuda, NBD Emirates Bankası tarafından yapılabilecek bir çalışmanın da DEİK üye firmalarına çok büyük avantaj sağlayacaktır" dedi.

TÜRKİYE-VİETNAM INTERCONNECTED BUSINESS

ASYA PASİFİK BÖLGESİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: SEKTÖREL RİSKLER VE DEĞİŞİMLER WEBİNARI

TÜRKİYE - THAILAND INTERCONNECTED BUSINESS

BACK TO BUSINESS: WHAT NEW ZEALAND OFFERS FOR POST-COVID WORLD?

NEPAL'DE İŞ VE YATIRIM FIRSATLARI SEMİNERİ

“HİNDİSTAN’DA İŞ YAPABİLME, MARKALAŞMA VE TİCARİ FIRSATLAR” SOHBET TOPLANTISI

T.C. Ticaret Bakanlığımız tarafından Kurulumuza iletilen yazıda, dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlığımız tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler" adıyla elektronik toplantılar serisinin düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, ilk olarak Hindistan'da görev yapmakta olan Bakanlığımız temsilcileri ile Hindistan'da yerleşik 3 iş insanımızın konuşmacı olarak katılacağı "Hindistan'da İş Yapabilme, Markalaşma ve Ticari Fırsatlar" sohbet toplantısı 5 Haziran Cuma günü saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

HONG KONG İŞ VE YATIRIM FIRSATLARI SEMİNERİ

WEBINAR: ÇİN'İN COVİD TECRÜBESİ: İŞ DÜNYASI AÇISINDAN SON DURUM VE GÜNCEL GELİŞMELER

DEİK olarak küresel çapta yaşanan zorlu süreçte çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekte ve Covid salgınına yönelik olarak alınan tedbirler çerçevesinde çalışmalarımızı sanal ortamda sürdürmekteyiz. Bu kapsamda, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi ev sahipliğinde, 22 Nisan tarihinde TSİ 'te "Çin'in Covid Tecrübesi: İş Dünyası Açısından Son Durum ve Güncel Gelişmeler" başlıklı bir online seminer düzenlenecektir. DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi/ Asya Pasifik Bölgesi Koordinatör Başkanı T. Murat Kolbaşı, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Ticaret Ataşesi Huang Songfeng ve Atlı Global Kurucu Direktörü ve Akademisyen Dr. Altay Atlı'nın konuşmacı olarak yer alacağı seminerde Türk iş dünyasının Çin'de yaşadığı sorunlar, Çin'in bu süreçte aldığı ekonomik önlemler, Çin'in toparlanma sürecine geçişinin değerlendirilmesi ve Çin'in bu süreç sırasında izlediği yol ve salgın sonrasının analizinin yapılması hedeflenmektedir.


ÖNEMLİ NOT: Kayıt sonrası gönderilecek link size özeldir. Teknik sebepler dolayısıyla lütfen kayıt linkini başkasıyla paylaşmayınız. Her dinleyicinin ayrı olarak kayıt yaptırması gerekmektedir.
Sorularınızı ( sormak istediğiniz panelisti belirterek) kayıt esnasında seminerden önce iletmeniz süre dolayısıyla önemle rica olunur.,

Kayıt için: seafoodplus.info

 

T.C. CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN PAKİSTAN’A RESMİ ZİYARETİ KAPSAMINDA “PAKİSTAN-TÜRKİYE İŞ VE YATIRIM FORUMU”, İSLAMABAD

T.C. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat tarihlerinde Pakistan'a gerçekleştireceği resmi ziyareti kapsamında, 13 Şubat tarihinde Serena Hotel Islamabad'da "Pakistan-Türkiye İş ve Yatırım Forumu" düzenleneceği iletilmişti. İlgili İş ve Yatırım Forumu'nun 14 Şubat Cuma günü gerçekleştirileceği iletilmiş olup, program ve detaylar bilgilerinize sunulmaktadır.

 

Ziyaret kapsamında katılımcılarımızın otel ve uçuş rezervasyonlarının kendileri tarafından organize edilmesi gerekmekte olup, transfer detaylarına ilişkin not ekte paylaşılmıştır. Pakistan'a ziyaret gerçekleştirecek olan Türk vatandaşları vizeye tabidir. Vize alım işlemlerinin katılımcılar tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Vize formu ve gerekli evrakların yer aldığı doküman ekte bilgilerinize sunulmuştur. 

 

Bu çerçevede; anılan ziyarete katılmayı arzu eden üyelerimizin seafoodplus.info  bağlantısında yer alan kayıt formunu 12 Şubat Çarşamba günü saat 'ye kadar doldurmaları, katılım ücretini tamamlamaları rica olunur.

T.C. TİCARET BAKAN YARDIMCISI GONCA YILMAZ BATUR'UN ZİYARETİ KAPSAMINDA KORE-TÜRKİYE İŞ DÜNYASI YUVARLAK MASA TOPLANTISI

T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Yılmaz'ın ziyareti kapsamında yapılan yuvarlak masa toplantısı, 11 Aralık 'da gerçekleştirildi.

TÜRKİYE - SİNGAPUR SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Türkiye ve Singapur arasında imzalanan STA'yı Türk iş dünyasına tanıtmak ve anlaşmanın sağladığı fırsatlardan haberdar olunmasını sağlamak amacıyla düzenlenen STA Bilgilendirme Semineri, 9 Aralık 'da DEİK Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi.

“ASYA KALKINMA BANKASI (ADB) İŞ FIRSATLARI SEMİNERİ”, 27 KASIM , ISTANBUL

DEİK tarafından, Asya Kalkınma Bankası ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı iş birliğinde"Asya Kalkınma Bankası İş Fırsatları Semineri", 27 Kasım tarihinde saat arasındaDEİK (River Plaza)'te düzenlenecektir.

Dünyanın önde gelen kalkınma bankalarından biri olan Asya Kalkınma Bankası (ADB), Asya Pasifik bölge ülkelerinin altyapı, enerji, sağlık, eğitim, kentleşme ve tarım gibi birçok sektöre yönelik projelere finansman fırsatları sağlamaktadır. Türkiye ise, yılında yılında "Donör ülke" statüsü ile ADB üyesi olmuş veTürk firmaları ADB tarafından finanse edilen projelerde açılan ihalelere teklif verme hakkına sahip olmuştur.

Bahse konu "Asya Kalkınma Bankası İş Fırsatları Semineri" kapsamında ADB'nin yapısı ve faaliyetleri Türk iş dünyasına tanıtılarak banka tarafından finanse edilen projelere katılım koşulları ve süreçler hakkında bilgilendirme yapılacaktır. İhale süreçlerinde nasıl yer alınacağı, başarılı ihale dokümanlarının nasıl hazırlanması gerektiği ve gelecek dönemde banka tarafından gerçekleştirilecek proje ve ihalelerin bilgileri söz konusu seminer kapsamında aktarılacaktır. 

Tüm gün sürecek seminerin ilk bölümünde, ADB'ye ilişkin gerçekleştirilecek genel sunumun ardından, ADB destekli projelere ilişkin ihale süreci, değerlendirme kıstaslarıyla birlikte ürün ve hizmet tedariği alanlarında bilgilendirmeler yapılacaktır. İkinci bölümde ise, iklim değişikliği kapsamında ADB'nin yenilenebilir enerji projelerindeki fırsatları ve ADB'nin ilgili sektörlerde düzenlediği faaliyetler anlatılacaktır. Programın ikinci bölümünden sonra, firma temsilcileri ile ADB yetkilileri arasındaki ikili görüşmeler gerçekleştirilecektir.

Ekte taslak programı yer alan seminerin dili İngilizce olup katılmak isteyen üyelerimizin seafoodplus.info bağlantısındaki katılım formunu doldurmaları ve ayrıntılı bilgi için DEİK (Temmuz Yiğit Bezmez, Tel: ,   e-mail: [email protected]) ile iletişime geçilmesi rica olunur.

 

INTERNATIONAL ENTERPRISE SINGAPORE İLE GÖRÜŞME

IE Singapore Bölge Direktörü Elena Lee ve Türkiye-Singapur İş Konseyi Başkanı Süha Güçsav'ın katılımıyla 4 Kasım tarihinde gerçekleştirilen görüşmede, düzenlenmesi planlanan STA Semineri'nin detayları konuşuldu.

TÜRKİYE - JAPONYA İŞ KONSEYİ ORTAK TOPLANTISI, TOKYO

DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi ve İş Konseyi Karşı Kanat Kuruluşu KEIDANREN (Japonya İş Federasyonu) iş birliğinde 1 Kasım tarihinde KEIDANREN ev sahipliğinde Tokyo'da ‘' Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı'' düzenlenecektir.

5 triyon dolar büyüklüğündeki ekonomisi ve 1,5 trilyon dolara sahip dış ticaret hacmiyle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya, otomotiv ve yan sanayi, imalat sanayi, gıda ve altyapı sektörlerine özel ilgi göstermektedir.

Yaklaşık Japonya sermayeli firmaya ev sahipliği yapan ülkemize, ile 'un ilk 4 ayı arasındaki dönemde Japonya'dan yaklaşık 3,3 milyar dolar büyüklüğünde doğrudan yatırım gerçekleşmiştir. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, iki ülke temsilcileri ve üst düzey iş insanları geçtiğimiz ay Yokohama'da gerçekleştirilen Uluslararası Afrika Konferansı'nda (TICAD7) bir araya gelmiş, Afrika kıtasında iş birliği geliştirme hedeflerinde mutabık kalmıştır. 

Taslak programı ekte yer alan söz konusu toplantıya enerji, elektronik, makine, altyapı ve inşaat sektörleri başta olmak üzere Japonya'dan üst düzey iş insanları katılım sağlayacaktır.

Bu bilgiler ışığında anılan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 20 Ekim günü mesai bitimine kadar seafoodplus.info linkinde yer alan katılım formunu doldurmaları rica olunur.

AVRASYA KITASINA ODAKLANMAK: KARŞILIKLI YARAR VE ORTAK KAZANCA DAYALI ÇİN - TÜRKİYE BEŞERİ VE KÜLTÜREL TEMASLARI

Avrasya Kıtasına Odaklanmak adlı seminer, 18 Ekim 'da İstanbul'da düzenlendi.

KUŞAK VE YOL GİRİŞİMİ LANSMANI

Kuşak ve Yol Girişimi'ne ilişkin lansman 17 Ekim 'da İstanbul'da gerçekleştirildi.

KAMBOÇYA TİCARET BAKANI İLE ÇALIŞMA YEMEĞİ

Kamboçya Ticaret Bakanı'nın katılım gösterdiği yemek, 17 Ekim 'da Ankara'da düzenlendi.

YENİ ATANAN SRI LANKA BÜYÜKELÇİSİ İLE TANIŞMA TOPLANTISI VE ÇALIŞMA YEMEĞİ

Göreve yeni başlayan Sri Lanka Büyükelçisi ile Sri Lanka İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerinin tanışması amacıyla düzenlenen toplantı ve çalışma yemeği 10 Ekim tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.

TAYLAND TİCARET BAKANI'NIN OLASI TÜRKİYE ZİYARETİYLE İLGİLİ TOPLANTI

Tayland Ticaret Müşaviriyle, Tayland Ticaret Bakanı'nın muhtemel Türkiye Ziyaretiyle ilgili detaylar ın görüşüldüğü toplantı, 9 Ekim 'da İstanbul'da gerçekleştirildi.

NEPAL ENERJİ VE SU KAYNAKLARI BAKANI BARSHAMAN PUN ANANTA İLE YUVARLAK MASA TOPLANTISI

Söz konusu toplantı, 7 Ekim tarihinde İstanbul'da düzenlendi.

ÇİN SİBER UZAY DAİRESİ TEMSİLCİLERİ VE ÇİNLİ TEKNOLOJİ & E-TİCARET FİRMALARI İLE TOPLANTI

Çin Siber Uzay Dairesi temsilcileri ve teknoloji ile e- ticaret firmalarıyla gerçekleştirilen toplantı, 7 Ekim 'da İstanbul'da düzenlendi.

TÜRKİYE-TAYVAN İŞ KONSEYİ TAİPEİ HEYET ZİYARETİ, EKİM , TAİPEİ

DEİK/Türkiye-Tayvan İş Konseyi tarafından, Ekim tarihleri arasında Taipei'e heyet ziyareti düzenlenecektir. Ziyaret kapsamında 2 Ekim tarihinde İş Konseyi Karşı Kanat Kuruluşu CIECA (Chinese International Economic Cooperation Association) iş birliği ile Türkiye-Tayvan İş Konseyi Ortak Toplantısı ve aynı tarihte Türkiye'nin ihracat potansiyeli ve yatırım ortamının tanıtılmasına yönelik"Turkey: The Bridge Between Asia and Europe" seminerinin düzenlenmesi öngörülmektedir.

yılı itibariyle yaklaşık milyar dolarlık ithalat potansiyeline sahip olan ve yüksek kişi başına düşen milli geliri ile Tayvan'ın milyar dolar olarak gerçekleşen Türkiye ile olan ticaret hacminde, Türkiye'nin ihracatında hammaddelerin öne çıktığı, buna karşın Tayvan'dan ithal edilen ürünler içerisinde elektrikli ve elektronik cihazların öne çıktığı görülmektedir. Tayvan'ın başta makine sanayii olmak üzere, bilgi teknolojileri, gıda, demir- çelik, yapı malzemeleri, otomotiv parçaları ve yazılım endüstrisinden gelecek firmaların katılım sağlayacağı söz konusu toplantıda iki ülke arasındaki işbirliği ve yatırım fırsatları değerlendirilerek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.

Bahse konu heyet ziyaretine başta turizm, otomotiv, gıda, gıda işlemesi sektörleri olmak üzere Tayvan'a ihracat yapan ya da ihracat yapmayı düşünen firmaların katılımlarında büyük fayda görülmektedir. Bu çerçevede anılan heyet ziyaretine katılmak isteyen üyelerimizin, en geç 11 Eylül Çarşamba günü mesai bitimine kadar seafoodplus.info linkinde yer alan online katılım formunu eksiksiz doldurmaları ve DEİK üyesi firmalar için TL, DEİK üyesi olmayan firmalar için TL olan Paket Program Bedelini (Paket Program: İstanbul-Taipei, Taipei-İstanbul uçak biletleri; Taipei-Kaohsiung, Kaohsiung-Taipei hızlı tren biletleri; Taipei'de 4 gece konaklama; sosyal program; transferler ve toplantılara katılım bedelidir.) aşağıda belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir.

HESAP ADI

T.İŞ BANKASI      GALATASARAY - BEYOĞLU ŞB. ( )
SWİFT : ISBKTRISXXX

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU / ASYA PASİFİK

TR68 60

TL

 

Önemli Not 1:Programın dili İngilizcedir.

Önemli Not 2:Umuma Mahsus Pasaport hamillerine sınırda vize uygulaması vardır. Söz konusu vize başvuruları seafoodplus.infolinkinden gerçekleştirilmektedir.

 

ÇİN HALK CUMHURİYETİ'NİN KURULUŞUNUN YILDÖNÜMÜ MÜNASEBETİYLE ÇİN MİLLÎ GÜNÜ RESEPSİYONU

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 70'inci yılı şerefine düzenlenen resepsiyona, diplomatik misyon temsilcileri, Türkiye'de yerleşik bulunan Çinli yatırımcılar ve Çin ile ticaret ilişkisi içinde bulunan iş dünyası üyeleri katılım gerçekleştirdi.

YENİ ZELANDA RESEPSİYONU

Yeni Zelanda Hükümeti onuruna düzenlenen resepsiyon, 23 Eylül 'da İstanbul'da gerçekleştirildi.

TÜRKİYE - TAYLAND EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ SEMİNERİ

Türkiye ve Tayland arasındaki ticareti arttırmak ve yeni iş ortaklıkları kurmak amacıyla Tayland-Türkiye Ekonomik İş Birliği Semineri 19 Eylül 'da İstanbul'da düzenlendi.

TAYLAND -TÜRKİYE EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ RESEPSİYON

19 Eylül 'da gerçekleşen Tayland-Türkiye Ekonomik İş Birliği Semineri'ni takiben Türkiye-Tayland İş Konseyi Başkanı Hakan Bulgurlu ev sahipliğinde Koç Müzesi'nde bir resepsiyon verildi. Tayland Krallığı Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye-Tayland İş Konseyi iş birliğinde gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından iki ülke arasında son dönemde yaşanan gelişmeler, Tayland'daki yatırım fırsatları ve iş insanlarının tecrübeleri başlıklı oturumlar düzenlendi.

TÜRKİYE - TAYLAND EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ POTANSİYELİ SEMİNERİ,İSTANBUL

Tayland Krallığı Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye-Tayland İş Konseyi iş birliğinde 19 Eylül Perşembe günü saatleri arasında Mövenpick Hotel İstanbul'da Türkiye-Tayland Ekonomik İş Birliği Potansiyeli Semineri düzenlenecektir.

 

Sanayi sektörü Tayland'ın ekonomik çıktısının yaklaşık olarak yarısını oluşturmaktadır. Tarım sektörü ekonominin sadece %12'sini oluşturmasına rağmen ülkedeki işgücünün yaklaşık olarak yarısını istihdam etmektedir. Ürün ihracatı 'larda gerçekleştirilen yatırımlarla emek-yoğun tekstil sektöründen bilgisayar aksesuarları ve otomobil parçaları gibi teknoloji-yoğun ürünlere doğru kaymıştır. Tayland, aynı zamanda Dünya'nın en büyük pirinç ihracatçısıdır. Turizm gelirleri de ülke ekonomisinde oldukça önemli bir yer (ülke GSYİH'sinin %6,6'i) tutmaktadır.

 

Tayland'ın başlıca ihracat kalemleri makine, elektrikli ve elektronik teçhizat, taşıt (raylı sistem hariç), kauçuk, mineral yakıtlar iken başlıca ithalat kalemleri demir ve çelik ürünleri, inşaat malzemeleri ve motorlu araçlar, altın ve petrol yağlarıdır. 

 

Bu bilgiler ışığında ekte taslak programı yer alan seminere katılmak isteyen üyelerimizin 16 Eylül Pazartesi günü mesai bitimine kadar seafoodplus.info linkinde yer alan katılım formunu doldurmaları gerekmektedir. 

 

Ek: Program

 

Önemli Not: Etkinlik dili İngilizcedir. İngilizce-Türkçe simültane çeviri olacaktır.

 

YENİ ZELANDA TİCARET OFİSİ İLE ÇALIŞMA YEMEĞİ

Yeni Zelanda Ticaret Ofisi ile düzenlenen Çalışma Yemeği, 18 Eylül 'da İstanbul'da gerçekleşti.

TÜRKİYE-ÇİN ELEKTRONİK TİCARET VE BİLİŞİM TOPLANTISI

17 Eylül 'da gerçekleştirilen Elektronik Ticaret ve Bilişim Toplantısı, İstanbul'da düzenlendi.

16 - 19 EYLÜL SRI LANKA ZİYARETİ

Türkiye Colombo Büyükelçimiz, Tunca Özçuhadar ile beraber Sri Lanka Investment and Business Conclave zirvesine katılım gösterilmiştir. Dr. Hans wijasuriya, Chairman of The Ceylon Chamber of Commerce, Dhara Wijayatilake CEO of The Ceylon Chamber of Commerce ve Tunca Özçuhadar Türkiye Colombo Büyükelçimizinde katıldığı Türkiye ve Sri Lanka arasındaki ekonomik ve kültürel konuların değerlendirıldiği bır toplantı yapıldı. Bu toplantıda; Sri Lankaya ve Türkiye ye yatırım imkanları görüşüldü, karşılıklı tıcaretı heyet ziyaretleri için planlamalar yapıldı. Colombo da yapılan Colombo Port City ile ilgili kısa vadede fırsatlar değerlendirildi ve uzun vadede yatırım imkanları görüşüldü.

ENDONEZYA SANAYİ VE TİCARET ODASI (KADIN) İLE TÜRKİYE - ENDONEZYA İŞ FORUMU, İSTANBUL

Endonezya Sanayi ve Ticaret Odası (KADIN) ve DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi iş birliği ile 13 Eylül Cuma günü saatleri arasında Mövenpick Hotel'de (İstanbul) Türkiye – Endonezya İş Forumu düzenlenecektir. 

GSYİH büyüme oranı % ve 1,1 trilyon ABD Doları GSYİH ile Asya'nın en hızlı gelişen ülkeleri arasında yer alan Endonezya, Hint ve Pasifik Okyanusları arasındaki stratejik konumu ve Doğu-Batı ticaret yollarına olan yakınlığı nedeni ile bölgede önemli ekonomiler arasında yerini almaktadır. Türkiye'nin Endonezya'dan ithalatında başlıca kalemler suni ve estetik elyaf, kauçuk ve ürünleri, tekstil malzemeleri, kağıt ve karton ürünleri; Türkiye'nin Endonezya'ya ihracatında başlıca kalemler ise inorganik kimyasallar, makine, mekanik aletler, kazanlar ve bu ürünleri parçaları, tütün ve pamuk yer almaktadır.

Ekli dosyalarda Taslak Programı ve Katılımcı listesi yer alan ve Endonezya'da iş ve yatırım fırsatlarının tanıtılacağı söz konusu foruma, Endonezya ile başta tekstil kimyasalları, kauçuk, gıda, baharat, kağıt ve ilgili sektörlerde iş ve yatırım yapan veya yapmak isteyen üyelerimizin katılımlarında büyük fayda görülmektedir.

Bu bilgiler ışığında anılan foruma katılmak isteyen üyelerimizin, 11 Eylül Çarşamba günü mesai bitimine kadar seafoodplus.info  linkinde yer alan katılım formunu doldurmaları gerekmektedir.

Önemli Not: Programda Türkçe ve Bahasa (Endonezya Dili) tercüme olacaktır.

GÜNEY KORE STA DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur başkanlığında, 11 Eylül tarihinde İstanbul'da, Türkiye'de yerleşik Güney Kore yatırımları temsilcilerinin katılımlarıyla Türkiye-Güney Kore STA Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda öne çıkan başlıklar: Türkiye'nin Güney Kore'ye yılında , yılında ise milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat artışının sebebinin bir kereye mahsus olan tıbbi malzeme ihracatından kaynaklandığı belirtildi. Türkiye-Güney Kore STA (Serbest Ticaret Anlaşması) kapsamında verginin sıfırlanmadığı ürün olduğu, bu ürünlerde vergilerin yılında sıfırlanacağı ifade edildi. Türkiye'nin Güney Kore'den tereftalik asit ve tuzları ithalatında önemli artış olduğu kaydedildi.

Can Dinçer-Arçelik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı: Serbest Ticaret Anlaşması'yla Güney Kore'de farklı bir odak geliştirdik. Güney Kore, standartları yüksek bir ülke. Beko markamızla pazardaki yerimizi aldık. Kurutma makinesiyle pazara girme stratejisi uyguladık.

Haluk Kayabaşı-Kibar Holding CEO: Güney Kore ile yapılan STA'nın ilişkilerin bütününe olan faydasını değerlendirmek gerekiyor. Posco Assan olarak milyon dolar civarında ithalat, milyon dolar ihracat yapıyoruz. Koreli ortağımızla birlikte 5 fabrikamız var. Ford, Mercedes gibi markalara hizmet veriyoruz.

Mehmet Emin Bulak-Arçelik LG Genel Müdürü: LG markamızla Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracatımız milyon dolar civarında. Kore'de teknoloji daha ileride ve yatırımlar daha fazla. Bu ülkelerden ve çalıştığımız firmalardan bilgi transferi konusunda destek almak önemli. Türkiye ile Güney Kore arasında imzalanan STA nedeniyle Türkiye'ye yönelik mal akışı daha fazla olacaktır.

İbrahim Erdemoğlu-Sasa Polyester Yönetim Kurulu Başkanı: Türkiye'de milyon dolarlık yatırımımız var. Türkiye'nin tüm polyester, elyaf ihtiyacını karşılayacak durumdayız. Anti-damping olaylarının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Adana Yumurtalık'ta yatırım yaptık. Polipropilen, polietilen gibi ham maddeleri de burada üreteceğiz. ,

Şenol Fitoz-Tosyalı TOYO Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü: Toyo firması yılından beri Türk-Japon ortaklığında çelik sektöründe faaliyet gösteriyor. Kore'denyassı sac ithalatı yapıyoruz.

SR YOON-CGV Grup Mars CEO: Türkiye'de sinema sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'nin 38 şehrinde sinemamız mevcut, başta sinema olmayan şehirler olmak üzere yenilerini de açmaya devam ediyoruz.

Raşit Çiloğlan-Vestel Stratejik Planlama ve Koordinasyon Müdürü: Koreli firmalarla iş birliği yaparak Avrupa ülkelerine ihracatı arttırmak mümküseafoodplus.infoçin Savaş Özgün-Petlas Antrepo ve Şube Müdürü: Güney Kore'den az miktarda ithalatımız oldu, ihracatımız olmadı. STA'nın ikili ticaret ilişkileri açısından faydalı olacağını düşünüyoruz.

Serkan Keleşer-Eti Maden Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı: yılında Etimaden, 2,4 milyon ton bor ihraç etti. Bu vesileyle dünyadaki pazar payımız yüzde 59'a ulaştı. Bilinenin aksine bor, dünyada kullanım açısından stratejik bir maden değil; cam, tarım ve seramik gibi birçok sektörde kullanılabiliyor. Güney Kore'nin yıllık kullanımı bin ton, bunun da yarısını ABD karşılıyor.

Youngjae RYU-CS Wind Türkiye Direktörü: Rüzgar türbinleri üretimi yapıyoruz, yılı Haziran ayında Türkiye'de kurulduk. YAKA Projesi'ne Siemens ile birlikte proje geliştirdik. Ekonomik kriz nedeniyle bizim için zorlu bir süreç oldu. Ana maddemiz çelik plakalar. Çelik plakaları Türkiye'de Erdemir'den tedarik ediyoruz. Rakip firması olmadığı için kalitede bazı sorunlar yaşıyoruz. O nedenle Avrupa'ya yapacağımız ihracatlar için Koreli Posco'dan ürün almak durumundayız.

İZMİR ENTERNASYONAL FUARI KAPSAMINDA TÜRKİYE-ÇİN İŞ FORUMU

İzmir'de gerçekleştirilen Enternasyonal Fuar kapsamında, 6 Eylül tarihinde Türkiye- Çin İş Forumu düzenlendi.

SRI LANKA BÜYÜKELÇİSİ İLE TOPLANTI

3 Eylül tarihinde Sri Lanka Büyükelçisi ile gerçekeleştirilen toplantıda, Türkiye ve Sri Lanka'nın ticari ilişkilerinin nasıl güçlendirilebileceği ve Sri Lanka İş Konseyi'nin etkinlikleri değerlendirildi.

TÜRKİYE - TAYLAND STA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Türkiye - Tayland STA Bilgilendirme Toplantısı 31 Temmuz tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

HİNDİSTAN - NEPAL LOJİSTİK ZİRVESİ'NE KATILIM

Konsey, 28 Temmuz 'da Katmandu'da lojistik zirvesine katılım sağladı.

MALEZYA BAŞBAKANI TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD İLE CEO YUVARLAK MASA TOPLANTISI

Malezya Başbakanı Dr. Mahathir Mohamad ve Türk iş dünyasının önde gelen 50'den fazla firma ile CEO yuvarlak masa toplantısı düzenlenmiştir. İlgili toplantıya, Malezya Dışişleri Bakanı, Malezya Uluslararası Ticaret Bakanı, Malezya Savunma Bakanı ve ülkenin yatırım ajanslarının temsilcileri ile iki ülkeden yaklaşık 90 kişi katılmıştır.

ENDONEZYA CUMHURİYETİ TİCARET BAKANI ENGGARTIASTO LUKITA’NIN TÜRKİYE ZİYARETİ

Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Enggartıasto Lukita ve beraberindeki iş dünyası heyetinin Türkiye ziyareti vesilesiyle Endonezya İş Forumu düzenlendi. 11 Temmuz 'da İstanbul'da gerçekleştirilen etkinliğe birçok önemli isim katıldı. Toplantıda söz alan konuşmacılar,  Türkiye-Endonezya arasındaki ticaretin arttırılması konusunda görüş bildirdi.  Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita; her yurt dışı  seyahatinde Türkiye'ye gelmek istediğini ve Türkiye'nin kendisi için çok özel bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye'nin çok zengin bir kültüre ve dünya çapında bir gastronomiye de sahip olduğunu söyledi. Bakan Lukita; önümüzdeki dönemde, Endonezya Devlet Başkanı'nın çizdiği perspektif sonucu ülkelerinin Türkiye ile ticaret hacminin çok daha genişleyeceğini belirtti. Endonezya'nın dünya ekonomisine daha fazla entegre olarak yatırım ve ihracat tabanını daha da güçlendirmeye odaklanacağını belirten Bakan, "Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek, kesinlikle en baştaki önceliklerimizden biri." diyerek, her şeyden önce Endonezya ve Türkiye'nin kardeş iki ülke olduğunu vurguladı. Endonezya'nın dünya ekonomisinde öne çıkan, itibarı olan ve yavaş yavaş gelişen bir ekonomi olduğunu söyleyen Lukita, "Ekonomimiz son 20 yılda ortalama yüzde 5,2 civarında bir büyüme göstermiştir. yılı itibarıyla, Endonezya nüfusu   milyona ulaşacak ve kişi başına düşen gelir 15 bin dolara çıkacak. Endonezya nüfusunun yarısı da verimli çalışma yaşlarında olacak. Diğer bir sebep ise bizim jeo stratejik önemimiz. Türkiye, Ortadoğu'ya, Avrupa'ya ve Avrupa pazarlarına ulaşmak için önemli bir merkez. Endonezya ise tek başına önemli bir pazar olmasının yanı sıra milyonluk Asya pazarına ulaşmak için önemli bir bölgesel merkez konumda yer alıyor" dedi. Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Herry Sudrajat; etkinlikteki konuşmasında, bu forumun sadece Endonezya'yı ve Endonezya'nın ürünlerini tanıtmak için değil, aynı zamanda Endonezya heyeti ve Türk iş insanları arasındaki ikili ticari ilişkileri de arttırmak için olduğunu vurguladı. Başkonsolos Surajat, konuşmasının devamında Endonezya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin çok mütevazı kaldığını, iki ülke iş insanlarının da birbirlerini yeteri kadar iyi tanımadığını ve iki ülke arasında daha yakın bir ortaklık kurma gerekliliğini aktardı. DEİK Başkanı Nail Olpak ise Türkiye ve Endonezya'nın yüzlerce yıl öncesine dayanan dostluğunun, siyasi ilişkilerin ve ortak inanç değerlerinin yanı sıra, ekonomik alanda da güçlü bir bağı olduğunu belirtti. Başkan Olpak, coğrafi açıdan birbirimizden ne kadar uzak olsak da kalplerimizin yakınlığıyla, birbirini seven iki ülkeyiz diyerek 17 Ağustos Endonezya'nın Bağımsızlık Günü'nü de kutladı. Türkiye'nin Endonezya ile geçen yıl itibarıyla milyon dolar ihracat; 1,3 milyar dolar da ithalat yaptığını söyleyen Olpak, karşılıklı ticaretin dengeli bir şekilde yukarı seviyelere taşınması gerektiğini, bu kapsamda karşı kanat kuruluşu ile birlikte ikili ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek üzere tüm hızlarıyla çalışacaklarını dile getirdi. Nail Olpak, ayrıca Endonezya Başkanı Joko Widodo'nun gündeminde altyapı ve imalat yatırımlarını güçlendirmenin de bulunduğunu söyledi ve Endonezya İş Konseyinin de bu gündem doğrultusunda faaliyetlerine devam edeceğini bildirdi. Başkan Nail Olpak; Endonezya'da yatırımı olan Türk şirketlerin gün veya 1 hafta için Endonezya'ya işçi göndermeleri durumunda çalışma vizesi almasının Türk şirketlerinin işini zorlaştırdığını ve yavaşlattığını dile getirerek Serbest Ticaret Anlaşması'nın da en kısa zamanda İmzalanmasının gerektiğini vurguladı. Ardından söz alan Endonezya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Halil Tokel, iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin henüz yeterli seviyede olmadığını dile getirerek, İş Konseyi olarak B2B toplantılar, karşılıklı ziyaretler ve bu tarz forumlar düzenlemeye devam ederek Endonezya-Türkiye arasındaki ticaret hacmini arttırmak için çalışmaya devam edileceğini dile getirdi.

ENDONEZYA CUMHURİYETİ TİCARET BAKANI SAYIN ENGGARTİASTO LUKİTA’NIN TÜRKİYE'Yİ ZİYARETİ VESİLESİ İLE ENDONEZYA İŞ FORUMU, İSTANBUL

Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Sayın Enggartiasto Lukita'nın katılımları ve Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi iş birliği ile 11 Temmuz Perşembe günü saatleri arasında Hilton Bosphorus Hotel'de Endonezya İş Forumu düzenlenecektir.  

GSYİH büyüme oranı % ve trilyon ABD Doları GSYİH ile Asya'nın en hızlı gelişen ülkeleri arasında yer alan Endonezya, Hint ve Pasifik Okyanusları arasındaki stratejik konumu ve Doğu-Batı ticaret yollarına olan yakınlığı nedeni ile bölgede önemli ekonomiler arasında yerini almaktadır. Türkiye'nin Endonezya'dan ithalatında başlıca kalemler suni ve estetik elyaf, kauçuk ve ürünleri, tekstil malzemeleri, kağıt ve karton ürünleri; Türkiye'nin Endonezya'ya ihracatında başlıca kalemler ise inorganik kimyasallar, makine, mekanik aletler, kazanlar ve bu ürünleri parçaları, tütün ve pamuk yer almaktadır. 

Ekli dosyada Taslak Programı yer alan ve Endonezya'da iş ve yatırım fırsatlarının tanıtılacağı söz konusu foruma, Endonezya ile tekstil kimyasalları, kauçuk, gıda, baharat, kağıt ve ilgili sektörlerde iş ve yatırım yapan veya yapmak isteyen üyelerimizin katılımlarında büyük fayda görülmektedir. 

Bu bilgiler ışığında anılan foruma katılmak isteyen üyelerimizin, ivedilikle  seafoodplus.infolinkinde yer alan katılım formunu doldurmaları önemle rica olunur. 

Bilgilerinize saygılarımla sunarım, 

Önemli Not: Katılım kontenjan ile sınırlıdır. 

 

AUSTRADE GENEL MÜDÜRÜ İLE ÇALIŞMA YEMEĞİ

Avustralya İş Konseyi tarafından Austrade Genel Müdürü ile Çalışma Yemeği düzenlendi. 5 Temmuz 'da Park Fora'da gerçekleştirilen organizasyonda Türkiye ve Avustralya ikili ticaret ve yatırım ilişkileri değerlendirildi. Öte yandan ikili iş birliklerinin güçlendirilmesine yönelik bilgi alışverişi yapıldı.

ENDONEZYA YATIRIM FORUMU, İSTANBUL

Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi iş birliği ile 2 Temmuz Salı günü saat 'da İstanbul Mövenpick Hotel'de Endonezya Yatırım Forumu düzenlenecektir.  

 

GSYİH büyüme oranı % ve trilyon dolar GSYİH ile Asya'nın en hızlı gelişen ülkeleri arasında yer alan Endonezya, Hint ve Pasifik Okyanusları arasındaki stratejik konumu ve Doğu-Batı ticaret yollarına olan yakınlığı nedeni ile bölgede önemli ekonomiler arasında yerini almaktadır. Türkiye'nin Endonezya'dan ithalatında başlıca kalemler suni ve estetik elyaf, kauçuk ve ürünleri, tekstil malzemeleri, kağıt ve karton ürünleri; Türkiye'nin Endonezya'ya ihracatında başlıca kalemler ise inorganik kimyasallar, makine, mekanik aletler, kazanlar ve bu ürünleri parçaları, tütün ve pamuk yer almaktadır. 

 

Ekli dosyada Taslak Programı yer alan ve Endonezya'da yatırım fırsatlarının ve projelerinin tanıtılacağı söz konusu foruma, Endonezya ile tekstil, turizm, servis sektörü, gıda ve ilgili sektörlerde yatırım yapan veya yapmak isteyen üyelerimizin katılımlarında büyük fayda görülmektedir. 

 

 

Bu bilgiler ışığında anılan foruma katılmak isteyen üyelerimizin, 27 Haziran Perşembe günü mesai bitimine kadar seafoodplus.info linkinde yer alan katılım formunu doldurmaları gerekmektedir. 

 

Önemli Not: Programda Türkçe ve Bahasa Endonezya Dili tercüme olacaktır.

TÜRKİYE - SİNGAPUR DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ'NİN YILI RESEPSİYONU

Türkiye ile Singapur arasındaki diplomatik ilişkilerin 50'nci yılı şerefine düzenlenen resepsiyon, çok sayıda Türk ve Singapurlu iş insanı ile Singapur İş Konseyi üyelerinin katılımı ile 27 Haziran 'da İstanbul'da gerçekleştirildi.

TAYVAN FİRMALARI İLE İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ

Türkiye-Tayvan ticaretini artırmak ve yeni iş birlikleri sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlik, 20 Haziran 'da İstanbul'da gerçekleştirildi.

NEW TAIPEI CITY BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI MR. CHEN CHWEN-JING İLE PROTOKOL YEMEĞİ

New Taipei City Sanayi Derneği (New Taipei City Industrial Association) ve Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi (TAITRA) tarafından düzenlenen protokol yemeği, 20 Haziran tarihinde Tayvan heyeti ve ilgili Türk iş insanlarının katılımı ile gerçekleşti. Networking fırsatlarının sunulduğu yemekte, Türkiye-Tayvan İş Konseyi faaliyetleri, heyet ziyaret detayları ve ikili iş birliği alanları gibi konular görüşüldü. Etkinlik kapsamında, Tayvan ile Türkiye arasındaki iş ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ve gelecekteki iş birlikleri adına İkili Mutabakat Anlaşması-MOU da imzaladı.

MALEZYA'DA İŞ VE YATIRIM FIRSATLARI SEMİNERİ,

DEİK, MÜSİAD ve MIDA iş birliği ile MÜSİAD Genel Merkez'de, 20 Haziran Perşembe günü saatleri arasında Malezya'da İş ve Yatırım Fırsatları Semineri düzenlenecektir.

Bahse konu seminerde, Malezya ile Türkiye arasındaki ticari, yatırım ilişkileri ve ikili iş birliklerinin güçlendirilmesine yönelik bilgi alışverişinde bulunulması hedeflenmektedir. Türkiye'nin Malezya'ya ihracatını yaptığı ürünler başlıca  demir-çelik, değerli taşlar, demiryolu araç ve malzemeleri, elektrikli makineler, inorganik kimyasallar, halı, kireç ve çimentodan oluşmakta olup Malezya'dan ithalatını yaptığı ürünler başlıca hayvansal ve bitkisel yağlar, alimünyum, elektrikli makineler, kauçuk, tekstil ürünleri, organik kimyasallar ve plastikten oluşmaktadır. Başlıca bu alanlarda ve ilgili alanlarda ticaret ve yatırım yapmak isteyen üyelerimizin ilgili seminere katılımlarında büyük fayda görülmektedir. 

Bu bilgiler ışığında anılan seminere katılmak isteyen üyelerimizin 19 Haziran Çarşamba günü mesai bitimine kadar seafoodplus.info?AK=12fd94bbcae-acffcd2 linkinde yer alan katılım formunu doldurmaları gerekmektedir. 

 

PROGRAM / Toplantı dili İngilizce olup, simültane çeviri yapılmayacaktır.

– Kayıt ve İkram

– Oturum

          Moderatör

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.