marmara denizi balık takvimi / Galanima Restaurant & Bahçe Trabzon

Marmara Denizi Balık Takvimi

marmara denizi balık takvimi

Marmara Denizi, coğrafi yapısı bakımından, ülkemizin en önemli canlı popülasyonu ve balık nüfusu olan bir iç denizidir. Kuzeyden Karadeniz’den gelerek güneye, aşağıya inen balık türlerinin ve Ege Denizi’nden kuzeye çıkan balıkların da mevsimsel göç yolları üzerindedir. Marmara’da balık türünün üzerinde balık yaşamaktaydı.

Marmara Denizi Kirliliği

Çarpık kentleşme, sanayi atıkları, evsel kanalizasyon atıkları, artan nufüs ve yanlış çevre politikaları yüzünden Marmara Denizi günümüzde can çekişmektedir. Zararlı deterjan atıklar yüzünden üreyen yosunlar, denizde oksijeni tüketen bakteriler, denize ciddi zararlar vermektedir. Oksijensiz kalan bölgelerde balık ölümleri olmakta veya balıklar başka yerlere göç etmektedirler. 50 yıl öncesinde koyu lacivert olan Marmara Denizi’nin renginin, artık yeşile doğru kaçtığını görmekteyiz.

Marmara Denizi çevresindeki nufüs yoğunluğu oldukça fazladır. Evlerin kanalizasyon atıklarının sadece %30’lık kısmı arıtılmakta, geriye kalan kısmı ise açığa doğru döşenen borular ile akıntıya verilmektedir. Çevresinde milyonlarca insanın yaşadığı ve en önemli sanayi tesislerinin kurulduğu bir denizi yeterince koruyamıyoruz.

Gemilerin Su Yolundaki Marmara

Marmara Denizi, gemilerin çok sık kullandığı bir su yoludur. İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndan her yıl yüz binlerce gemi geçerek Karadeniz’e çıkar veya Akdeniz’e doğru inerler. Bu gemiler, seyirleri sırasında, içlerinde bulunan balast sularını Marmara Denizi’ne boşaltabilmektedir. Bu şekilde, Marmara’ya zararlı deniz anaları ve yosun türleri gelmektedir.

Denizin kirliliği ile birlikte bu zararlı canlılar yaşama alanı bulabilmektedirler. Örneğin on yıl önce bir geminin sintinesinden Marmara’ya ulaşan ve yaşam alanı bulan, bir deniz anası, Hamsi yumurtaları ile beslenmektedir. Direkt olarak balık popülasyonumuza saldırmaktadır. Bunların önüne geçilmesi için, ciddi yaptırım, ceza ve denetimlerin sıklaşması gerekmektedir.

Marmara Denizi Canlıları

Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Marmara Denizi, kendisinin temizlemeye çalışmakta ve can çekişmeye devam etmektedir. Marmara Denizi belirttiğimiz gibi hem gezici balıklara hem de yerli balıklara ev sahipliği yapar. Ayrıca geçici olarak tanımlanacak balıklar da vardır. Halen deniz içerisinde, hamsi, sardalya, istavrit, kefal, deniz yıldızı, lüfer, karagöz, palamut, izmarit, mezgit, çipura gibi balıklar yaşamaktadır.

Akdeniz’den Karadeniz’e Geçen Balıklar

Nisan ayında deniz sularının ısınmaya başlamasıyla, orkinos, palamut, lüfer, istavrit ve zargana gibi balıklar Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi üzerinden Karadeniz’e göç ederler. Yaz ayları boyunca Karadeniz’de beslenen bu balıklar, suların soğumaya başladığı Eylül ayından itibaren besili bir şekilde Akdeniz’e geri dönmeye başlarlar.

O yüzden Marmara’da lüfer mevsimi ağustos ayından sonra başlar. Görüldüğü gibi Marmara Denizi, göç eden balıkların önemli bir yoludur.

Gezici Balıkların su yoludur Marmara Denizi

Barbunya, kolyoz, sardalya, kırlangıç gibi gezici balıklar, mevsimler göçlerini İstanbul Boğazı’na kadar sürdürerek, Ege’ye geri dönüş yaparlar. Karadaniz’e çıkmazlar.

Marmara Denizi’nde gezici balıklar, en çok nisan-mayıs ve ekim-aralık aylarında avlanmaktadır. Yerli balıklar olarak, kefal, karagöz, çipura, orfoz, lahoz sayılabilir. Bu balıklar Marmara ve Ege’de yerleşerek yerli balıklar olmuştur. Yerli balık olarak tanımladığımız bu balıklar, ilkbaharda sular ısınmaya başlayınca kıyı sulara, sonbaharda sular soğumaya başlayınca, derin sulara doğru geçerler.

Marmara Denizi Balık Yasağı

Mevcut balıkların, nesillerin korunması ve üreme mevsimlerinin olumsuz etkilenmemesi için Nisan – Eylül ayları arasında Marmara Denizi’nde ticari anlamda balık yasağı vardır. Gırgır, trol gibi balıkçı teknelerinin avlanması, ağ atması yasaktır.

Marmara Denizi’nde Amatör Balıkçılık

Marmara’da amatör balıkçılık genellikle kıyıdan kamış olta ile ve küçük tekneler ile yapılır. Hemen hemen her mevsim amatör balıkçılara rastlamak mümkündür. Galata köprüsü, Kandilli, Kuleli, Beylerbeyi, İstinye, Sarıyer, Sarayburnu, Bostancı, Fenerbahçe ve Moda gibi kıyı sahil şeridinde yüzlerce amatör balıkçı, genellikle çapari tarzı kamış oltalar ile balık avlamaya çalışırlar.

Küçük tekneler ile balık avlamaya çalışan amatör balıkçılar, yemli, çapari veya kaşık takımları ile izmarit, sardalya, gümüş, istavrit, lüfer, kofona, çinekop, karagöz, sarıkanat, palamut avlarlar. Genelde gündüz saatleri, balıkların yemlenmeye çıktığı saatlerdir ve balık tutulması daha verimli olur.

Marmara Denizi Balık Türleri

İstavrit : Marmara’da yılın hemen hemen her ayında avlanabilir. Küçük boy bir balıktır, tavası oldukça lezzetli olur.

Sardalya : Küçük boyutlu balıklardandır. Yaz döneminde en lezzetli halini alır. Akdeniz ve Ege’den göç ettiği için çok faydalı omega3’ü fazlasıyla barındırır. Bazen çapari ile de yakalansa da genellikle ağlar ile yakalanır. Yağlı olduğu için lezzetli bir balıktır. Izgara da yapılabilir.

Çipura : Çanakkale Boğazı’na yakın bölgelerde seyrek olarak yemli olta ile avlanır. Köken olarak Ege kökenli bir balıktır. Ocak, şubat ve mart aylarında yoğun ve lezzetlidir, kış mevsimi balığıdır.

Kalkan : Karadeniz kökenli bir balıktır ama Marmara’da seyrek olsa da bulunmaktadır. Olta ile zor yakalanır, genellikle balıkçı ağları ile avlanır. Şubat ve Mart ayı dönemi balığıdır.

Lüfer : Marmara’da eylül aylarında Ege’ye doğru mevsimsel göç yaparken avlanır. Izgarası oldukça lezzetli bir balıktır. Marmara’nın en güzel balıklarındandır. Kaşık olta ile ve denizde yavaş seyir halinde yakalanabilir. Büyüğüne kofana, küçük boyutlusuna çinekop, sarıkanat denir.

Palamut : Marmara’da eylül-ekim aylarında oldukça fazla yakalanır. Göç yapan bir balıktır. Çapari olta ile yakalanabilir. Çok lezzetli bir balıktır. Büyük boyutlu bir balık olduğu için ızgarası çok lezzetlidir. Ortalama boyu cm’dir. Küçüğüne çingene palamutu, büyüğüne ise kestane palamutu veya torik denir. Torik boyu yaklaşık cm’dir ve 2 kg’a yakındır.

Uskumru : Göçmen balıklardandır. Yaz aylarını Karadeniz’de geçirir, eylül-ekim aylarında Marmara’dan geçerek güneye doğru iner. 30 cm civarında bir balıktır, küçük boyutlularına çiroz adı verilir. Maalesef denizlerimizde oldukça azalmış bir balık türüdür. Eti oldukça lezzetlidir ama yeniden çoğalması için çaba gerekmektedir.

Barbunya : Nisan ve mayıs aylarında yakalanır. Marmara’nın en lezzetli balıklarındandır. Hafif pembe, kırmızı renklere sahip olan bir balıktır. Halk arasında barbun olarak da bilinir. Ilık denizlerde, çamurlu veya kumlu sahillerde metre derinliklerde yaşar.

Tekir : Yılın bir çok mevsimi avlanabilir. Sığ sularda dipte yumurtlarlar ve yaz ayları üretme dönemidir. Boyları en fazla 35 cm kadar olabilir. metre arasında yaşar, kış aylarında derin sulara çekilir.

Gümüş : Bahar ayları yaklaştığında tezgahlarda yerlerini alır. Marmara’da sığ sularda ürerler ve her mevsim yaşarlar. Küçük boyutlu bir balıktır. Genellikle kepçe ile de avlanabilir. Ağ ile yakalanır.

Ege Balıkları Takvimi

Sardalye

Ege'nin ılıman iklimi ve sakin denizi çok çeşitli balığın yaşayabilmesi için uygun bir ortam oluşturur. Günümüzde Ege'den çıkan ünlü balıkları şöyle sıralayabiliriz;
Dülger, akya, trança, çipura, sinarit fenerbalığı, mercan, barbunya, çizgili mercan, kaya barbunu litrinos, fangri, uskumru, karagöz, dilbalığı, sivri burun karagöz, lüfer, levrek, eşkina, lipsos, tekir, bakalyaro (merlangos), pervane balığı (mola mola), berlam, mezgit, melanurya, sarıgöz, pisibalığı, taş levreği (minekop) kupez, ateş balığı (sardalye), kefal, papalina, izmarit, iskorpit, istavrit, gelincik (Yahudi balığı) ispari, ayrıca diğer deniz ürünlerinden pavurya, ıstakoz, yengeç, kalamar, midye, supya ve ahtapot bol miktarda bulunur.

İlkbahar
Mart: Akya, kılıç, kefal, mercan, levrek ve kupezin lezzetli zamanıdır. Uskumru Karadeniz'in yoluna girer, artık çiroz dönemi başlar. Bu dönemde lüfer ve palamut pilaki yapılması uygun olur. Tekir her zamanki lezzetindedir ve tavası iyi olur. Bu ayda yenilebilen diğer balıklar için mezgit tava, sinarit trança şiş,kefal, izmarit ve levrek pilaki, lahos kağıtta, barbun ve iskorpit çorbası önerilir. Akyadan pastırma yapılır.

Nisan: Akya, levrek ve mercan bol çıkmaya başlar. Bu balıkları istediğiniz şekilde pişirebilirsiniz. Mezgit, kefal, barbunya, tekir ve istavritin mevsimidir. Diplarya, pisibalığı ve minekop yeni başlar. Lüfer de bu ayda olur. Ayrıca kırlangıç, kılıçbalığı, barbun, sinarit, karagöz, izmarit, trança, lahos ve iskorpit nisan ayının gözde balıklarıdır. Ege'ye özgü bir balık olan trança, balık şiş ve ızgarasıyla ünlüdür.

Mayıs: Trança, levrek, akya, tekir, barbunya, dilbalığı, iskorpit ve istavrit mevsimidir. Kefal bu ayda çok lezzetli olur. Diğer taraftan Barbun, lüfer, tekir, kırlangıç, kılıçbalığı, sinarit, iskorpit, lahos, pavurya, ıstakoz ve karides gibi deniz ürünlerinin de lezzetinin dorukta olduğu zamandır. Kaya barbununun Ege'de bulunan çeşidinin tadı doyumsuzdur, fırında ve tavada yapılır.

Yaz
Haziran: Balık az olur, dip balıkları yumurtalarını dökmüş oldukları için dağınık gezerler. Barbunya, tekir, levrek ve mercan bol bulunur. Dalyanlarda kıraca bol olur.

Temmuz: Sardalye, yani ateşbalığı yavrusu papalina adıyla funduszeue.info'da temmuz ve ağustos aylarında bol miktarda bulunur. Sardalye mevsimi bu ayda başlar ve ekime kadar lezzetini korur. Ege'de çok tüketilir. Kağıtta pişirilen şekli meşhurdur. İstavrit tava elverişlidir. Barbunya ve tekir de bu zamanda çok lezzetli olur. Gelincik ve orfoz bollaşmaya başlar, ayrıca ıstakoz ve levreğin en bol bulunduğu aydır.

Ağustos: Sardalyenin en lezzetli zamanıdır. Ağustos ayında kılıç şişin tadına doyum funduszeue.infot lezzetini bulmuştur. Çipura Ege'nin beyidir, gelincik genelde Musevi vatandaşlar için değerlidir. Mevsimin en lezzetli balıklarından mercanın tavada, sardalyenin kağıtta izmarit ve tulumun tavada pişirilmesi orfoz ve levreğin buğulama yapılması önerilir.


Sonbahar
Eylül: Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamutun küçük olduğu zamandır ve fırında güzel olur. Lüfer yeni çıkmıştır, kırlangıç, istavrit ve lipsos dönemi başlar. Ege'nin incisi çipura lezzetini bulmuştur. Tekir, kılıç, karagöz, palamut, lüfer, sardalye,gelincik ve orfoz buayın güzel balıklarıdır.

Ekim: Balıkların Karadeniz'de beslenip Marmara ve Ege'ye dönüş dönemidir. Artık balık mevsimidir. Uskumru turfanda olarak bulunur. Lüfer tam lezzetini bulur ve daima ızgarası önerilir. İstavrit yağlanmıştır ve tavası iyi olur. Palamut çıkar. Tekir, kılıç, barbunya, mercan, levrek izmarit gibi balıklarrevaçtadır. Çipura, mercan, lahos, karagöz orfoz, torik, iskorpit, uskumru ve küpez dönemi başlar.

Kasım: Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik akışı başlamıştır. Pisibalığının en lezzetli olduğu aydır. Ekim ayının bolluğu kasımda da devam eder. Akyanın mevsimidir. Lüfer, tekir, palamut, iskorpit, barbun, levrek, küpez, lahos ve lipsosun da lezzetli oldukları dönemdir.

Kış
Aralık: Devir uskumru devridir. Lipsosun buğulaması önerilir. İstrangiloz, langri, mercan, eşkina, sarıgöz, melanurya, lüfer ve tekir mevsimidir. Akya torik, palamut ve lüferi istediğiniz şekilde pişirebilirsiniz. Bu ayın diğer balıkları iskorpit, kupez, levrek ve lahostur.

Ocak: Akya, uskumru, lüfer, palamut ve toriğin izgarası güzel olur. İstavrit tava, kefal buğulama, kofana ızgara, mezgit ve tekir tava, levrek buğulama, lahos şiş, kupez tava, sinarit ve trançs şiş barbun daima tava yapılmalıdır. Soslu kılıç şiş önerilir, lezzetli oluşunun nedeni denizci tabiriyle "kulaklarına kar suyu kaçması" dır.

Şubat: Kılıçbalığı zamanıdıfunduszeue.info ve kefalin de mevsimiolup bu balıkların tava ve fırında pilakisi tercih edilir. İstavrit,uskumru, lüfer ve palamutun son ayıdır. Levrek, torik, tekir, kefal, iskorpit, lahos, sinarit, trança, barbun, izmarit, mezgit ve kupezin lezzetli dönemi başlamıştır. Marttan sonra yörede akyanın pastırması yapılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası