ellaham / "Sokarıç, Mısmıl, Ellaham" Kayıt Altına Alındı - Sivasmemleket.com.tr

Ellaham

ellaham

ellaham

  • "galiba, zannedersem" anlaminda kullanilan kelime.
    yoresel agizda* ve ailenin buyuklerinin soyleminde degismis/bozulmus olmasi muhtemeldir.

  • arapça'daki allahülalem sözcüğünün halk ağzına yerleşmiş şeklidir. orta anadolu'da ellaam şeklinde kullanıllır. arapçası allah bilir anlamındadır sanırsam.

  • (bkz: zaar)

  • bazı yörelerde herhalde anlamında kullanılan sözcük

  • (bkz: ellame)

  • (bkz: beytüllahim)

  • konya yöresindeki versiyonu elleylemdir. okunması garip ama söylenmesi o kadar garip değil...

  • corumlular "ki" siz versiyonunu kullanir:

    - sen anlamiyon bu isten ellaam

  • 70'lik emem tarafından söylenince dahada bi güzel gelen kelime

  • orta anadolu'nun sivas, kayseri, malatya gibi çoğu kentinde "galiba" anlamında kullanılan bu kelimenin günümüzün trend laflarıyla kullanıldığına da şahit olunabilir. örneğin:
    "kafayı yedin ellaham"

  • "Sokarıç, Mısmıl, Ellaham" Kayıt Altına Alındı

    ÖNDER FELEK-SERHAT ZAFER- Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Edebiyat Fakültesi Eski Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Toparlı'nın başkanlığındaki ekibinin bir yıllık çalışması sonucu hazırlanan ve sosyal ağda genel kullanıma açılan Sivas Sözlüğü'nde, kente ait 8 bin 505 yöresel kelime yer alıyor.

    Toparlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların sürekli olarak "kültürümüzden uzaklaşıyoruz, gençlerimiz kültürümüze sahip çıkmıyorlar, kültür varlıklarımız yok oluyor" diye şikayet ettiğini söyledi.

    Kültürün en önemli öğelerinden birisinin dil olduğunu ifade eden Toparlı, dile sahip çıkmak, dilin güzelliğini ve zenginliğini her yerde vurgulamak için Sivas Sözlüğü çalışmasını başlattıklarını belirtti.

    Bu amaçla ilk iş olarak Türk Dil Kurumunun yayımlamış olduğu derleme sözlüğündeki Sivas maddelerini tereyağından kıl çeker gibi teker teker seçtiklerini aktaran Toparlı, sayının 8 bin 505'ü bulduğuna ancak bunun Sivas'ın söz varlığının tamamı olmadığına dikkati çekti.

    Çalışmayı tamamladıktan sonra CÜ'nün internet sitesinde "Sivas Sözlüğü" adı altında bir başlık açtıklarını anlatan Toparlı, "Bu, Türkiye'de ilk. Ben isterim ki kültürümüze diğer üniversiteler, diğer vilayetler de sahip çıksın. Ben bu işin öncülüğünü yaptım, zor ama zevkli bir iş. Böylece gençlerimiz annelerinin, babalarının kullandığı kelimelerin anlamlarını bulamıyorlarsa hemen yazacaklar. Çağımız teknoloji açısından çok iyi" diye konuştu.

    TDK'da uzun yıllar görev yaptığını dile getiren Toparlı, Türkçe'ye ilgi duyan herkesin bu sözlüğe katkı yapmasını istediğini belirterek, bunun için sözlüğün genel ağ ortamına, yani internete aktarıldığını kaydetti.

    Toparlı, yaklaşık 1 yıllık yoğun çalışmanın sonucunda böylesi güzel bir sonuç ortaya çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu:

    "Bu mükemmel bir çalışma değil, sadece bir başlangıç. Biz bunu bilerek yaptık, bizim elimizde onlarca malzeme var. Her kelimenin bir karşılığı var, yeterki biz bunu bilelim. Hatta bazı kelimelerin 15-20 karşılığı var. Türkçe'nin güzelliğini ve zenginliğini anlatma açısından da değerli bir çalışma. Diğer üniversitelerimizin böyle bir çalışmaya niyeti varsa biz altyapı için her zaman yardımcı oluruz. Çünkü dil davası milli bir davadır."

    AA ve TRT'nin dile verdiği önem

    Anadolu Ajansı (AA) ve TRT'nin dile verdiği önemin gayet açık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Toparlı, TDK'da AA ile uzun yıllar birlikte çalışmalar yürüttüklerini, Türkçe'nin güzelliğini en güzel AA ve TRT'nin anlattığını belirterek, "Biz onların katkılarıyla bunu yapacağız. Ne zaman biter, bu bitmez. 8 bin 505 kelime belirledik ve bunun 30 binleri bulabileceğini tahmin ediyorum" dedi.

    Sivas yöresine ait kelimelerden örnekler veren Toparlı, yemeklere konan soğan, yağ, kıyma ve salça karışımı anlamına gelen sokarıç kelimesinin Sivas'ın en güzel kelimesi olduğunu belirtti.

    Yemek, alet, hayvan isimleri ve birçok farklı kelimeyi tespit ettiklerini dile getiren Toparlı, bazı ilginç sözcükler hakkında şu bilgileri verdi:

    "Mesela 'ellaham' kelimesi, Türk'ün dehasını gösteriyor. Arapça'dan bir kelimeyi almış, kendisine uydurmuş. Şimdi Arap baktığı zaman bu kelimeyi tanımaz. Onun için Türkçemiz çok güzel. Mesela 'mısmıl' kelimesi bismillahın kısaltılmışı. Bakınız Arapça bilen bir insan 'mısmıl' kelimesinden anlamaz. Mısmıl Sivas'ta kulanılır ve bir ırmağın da adı. Ben bu kelimelerin canlandırılması gibi bir düşüncede değilim. Biz bunları bir taraftan saklayacağız. Gençlerimizden hep şikayet ediyoruz, 'dedelerini ve babalarını anlamıyorlar' diye. Gençlerimizin kültüre sahip çıkması için bir harekettir bu. Siz kültürünüze sahip olmazsanız, dilinize sahip olmazsanız yok olmaya mahkumsunuz. Bizim Türkçe için öyle bir şey yoktur."

    Prof. Dr. Recep Toparlı, sözlükte aradığı kelimeyi bulamayanların kendilerine elektronik posta yoluyla o kelimeyi bildirebileceklerini ve uygun görülmesi durumunda sözlükte yer verileceğini söyledi.

    Bu katkının çok önemli olduğunu vurgulayan Toparlı, genel ağa açmalarının amacının da bu olduğunu ve sözlüğü katkılarla büyütmek istediklerini sözlerine ekledi.

    Sözlükle yer alan bazı yöresel kelimeler ve anlamları şöyle:

    -Abuzambak:  Saçma sapan, gelişigüzel, ileri geri, boş söz.                                      -Ahacuk:  İşte, orada, hemen şurada.                                                                          -Alımını almah:  Fazlasıyla tatmin olmak, ağzına kadar dolmak.                                  -Bağrı yuha:  Yufka yürekli, merhametli.                                                                      -Gırmaşma:  Hareket etme                                                                                          -Hangırdaşmak:  Yüksek sesle, çirkin ve kaba şekilde gülüşmek.                              -Kaluh:  Evlenmemiş, yaşlı kız.                                                                                    -Nemesük:  Utangaç, sıkılgan.                                                                                      -Mumbar:  Sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsağı.                                      -Samurtlamak:  Uyku veya hastalık nedeniyle söylenmek, sayıklamak                      -Tarmatakır:  Karmakarışık, darmadağınık, altüst                                                        -Zıpır:  Güçlü, iri yarı.                                                                                                    -Zıbıdi:  Parasız, işsiz, başıboş. - Sivas

    Kaynak: AA / Güncel

    Sivas Cumhuriyet ÜniversitesiTürkiyePolitikaGüncelHaberler

    NeDemek.org anlamını bilmediğiniz kelimelerin Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Azerice, Hollandaca (Flemenkçe), Yunanca, Japonca, Lehçe, Osmanlıca ve bir çok dilde sözlük anlamı ve çevirilerine pratik bir şekilde cevap veren çok dilli ve kapsamlı bir sözlük ve bilgi kaynağıdır.

    "Ne demek?" ve "Nedir?" gibi sorularınıza cevaplar bulabilir ve kelime anlamlarını öğrenebilir, atasözleri, deyimler ve türetilmiş kelimelere bakabilirsiniz.

    Türkçe bilim terimleri sözlüğü veritabanında bir çok konuda terimler ve anlamlarına ulaşabilirsiniz. Veritabanında yer alan Türkçe kelimeler TDK - Türk Dil Kurumu - sözlük anlamı referans alınarak eklenmiştir.


    Nedemek.org kelime araçları kelime bulucu ve bulmaca sözlüğü kullanımı kolay kelime yardımcılarıdır. Kelime bulucu ve bulmaca sözlüğü kullanmanın kelime hazinenizi geliştirmenize, kelimeleri doğru bir şekilde öğrenmenize ve karışık harflerden oluşan bir kelimeden yeni kelimeler bulmanıza, bulmacalarda takıldığınız kelimeleri bulmanıza yardımcı olduğunu göreceksiniz.

    elleğme, ellağam şeklinde değişik söyleyiş şekilleri olan, herhalde, galiba, nadirende olsa illa ki anlamında da kullanılan, iç anadolu ve çevresine ait hoş bir kelime.

    --spoiler--
    Dilimizde yaşayan bazı sözler var ki bu sözlerin aslı bizim söylediğimiz gibi değil. Bunlardan biri de Ellaham sözüdür.

    Bir sözü söylerken başında veya sonunda Ellaham demek, ;Ben doğrusunu bilemem, doğruyu en iyi Allah bilir&; demektir. Çünkü Ellaham sözü Allahu alem, cümlesinden geliyor. Allahu alem; sözü, Arapça bir güzel cümledir. ;Allah, en iyi bilendir.; ;En doğrusunu Allah bilir; demektir. Bu cümleyi söylemek, insan olarak her konuda ne kadar aciz olduğumuzu itiraf etmektir.

    Bizimkiler Allahu alem cümlesini, dilleri dönmediği için Ellaham biçiminde söylemişler. Ve Ellaham veya ellaam biçiminde söylenip gelmiş.

    Günlük hayat içinde söyleyip geçtiğimiz bu söz, aslında çok şey ifade eder. Bizim insanımız, bir şeyi çok iyi bilse bile vebal almaz, yine de Ellaham der. Yani sözünün başında veya sonunda “Doğruyu en iyi bilen Allah’tır.” der.

    ;Bunu falanca söyledi ellaham.

    ;Onlar Emera (Emerek;e) gitti ellaham.

    ;Başına bir iş geldi ellaham.

    ;Koyunu kurt kırdı ellaham.

    Bunun gibi bir sözün başında veya sonunda ;En doğrusunu Allah bilir. Allah doğruyu en iyi bilendir; dememiz, büyüklerimizden öğrendiğimiz bir davranıştır.

    Onlar bize güzel şeyler öğretmişler.

    Nur içinde yatsınlar.
    --spoiler--

    orta anadolu kelimesidir bu söz.. milletin ne kadar dinine bağlı olduğunun görülmesi açısıdnan önemlidir.

    allahu alem (en iyisini allah bilir.) sözünün içanadolu ağzıyla söyleniş şekli. daha çok " ellağam " şeklinde kullanılır.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası