citoles nedir / Essitalopram - Vikipedi

Citoles Nedir

citoles nedir

Citoles Nedir? Ne İçin Kullanılır?

İçindekiler

Citoles Nedir?

Citoles Ne İçin Kullanılır?

Citoles Nasıl Etki Eder?

Citoles Nasıl Kullanılır?

Citoles Doz Hesabı

Kimler Citoles Kullanmamalı?

Citoles Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?

Citoles Yan Etkileri

Citoles Hakkında Sık Sorulan Sorular


Citoles Nedir?

Citoles (essitalopram), reçeteli bir antidepresan ilaç olarak depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılır. Seçici serotonin geri alım inhibitörü grubunda yer alan Citoles, beyindeki serotonin miktarını arttırıcı etki göstererek zihinsel dengenin korunmasında rol oynar. Diğer tüm antidepresanlar gibi doktor kontrolünde ve reçeteli olarak kullanılan Citoles’in nasıl ve hangi dozda kullanılması gerektiğine de ancak doktor karar verebilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ilacın genel yan etkileri iştahta değişimler, baş ağrısı, mide bulantısı, endişeli ruh hali, ani kilo değişimleri, halsizlik ve uyku hali, cinsel isteksizlik olarak görülebilir.  

Ana etken maddesi essitalopram olan ilaç 14, 28, 56 ve 84 film tablet formunda her bir tableti 10 mg essitalopram içerecek şekilde satılır. Piyasadaki diğer muadilleri Avertyn, Cipralex, Esram, Esmax, Eslorex, Secita Elitrex’tir.  Cipralex, Citoles’e muadil kabul edilen ilaçların başında gelir ve her iki ilaç da aynı amaçla kullanılabilir. Cipralex hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Cipralex (Essitalopram) Nedir? Ne İçin Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Depresyon semptomları ilaç tedavisi ile ortadan kalksa bile nedenleri anlamak ve ortadan kaldırmak için terapi desteğinin alınması da çok önemlidir. Antidepresan tedavisinin yanı sıra bir terapiye ihtiyaç duyuyorsanız, Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Citoles Ne İçin Kullanılır?

Citoles Nasıl Etki Eder?

Citoles, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) olarak adlandırılan ilaç sınıfında bulunur. Bu gruptaki diğer ilaçlara benzer şekilde etki eder. Etken maddesi olan essitalopram beyindeki serotonin miktarını artırır ve duygu durum dengesinin korunmasına yardımcı olur. Essitalopramın depresyon tedavisinde etkinliğini değerlendirmek için yapılan çalışmalar, bu etken maddenin diğer SSRI’lara göre daha etkili olabildiğini de göstermiştir. Ayrıca uzun süreli kullanımda essitalopram depresyonun tekrarını önleyici etki de sağlayabilir.

Beyinde doğal olarak üretilen ve yeterli miktarda salgılandığında duygular üzerinde olumlu etkileri olan serotonin, eksikliği halinde psikolojik sorunlara neden olabilir. Citoles de bu eksikliği kapatarak, depresyon semptomlarını ortadan kaldırır.

Kişinin tüm hayatını etkisi altına alan depresyon ancak doğru tanı ve tedavi ile çözüme ulaşılabilir. Özellikle depresyon tedavisinde kullanılan antidepresanlar da bu sebeple çok önemlidir. Depresyon hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri ve Türleri Nelerdir?” içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Citoles Nasıl Kullanılır?

  • Citoles’in günde bir kez tok karnına ve bol su ile içilmesi gerekir. İlacın çiğnenmeden ya da ezilmeden alınması önemlidir. Yutmakta zorlanılması halinde çentikli kısmından ikiye bölünerek içilebilir.
  • İlacın her gün aynı saatte alınması gerekir. Kimi insandan uykusuzluk yaparken bazen de tam tersi etki yaratabilir. Bu etki gözlemlenerek ilaç saatinin belirlenmesi günlük hayatın akışı için önemlidir.
  • İlaç, fazla etkin ya da yetersiz geldiğinde doktora danışmadan kesinlikle doz değişimi yapılmamalı, süreç ile ilgili ilacı veren doktor bilgilendirilmelidir.
  • İlacın doktora danışmadan birden bırakılması son derece sakıncalıdır. Tedavinin aniden kesilmesi ciddi yan etkilere neden olabilir.
  • İlaç reçete edilmeden önce doktorun yakın zamana kadar ya da halihazırda kullandığınız bitkisel takviyeler dahil tüm ilaçlar ile ilgili bilgilendirilmesi çok önemlidir.
  • Citoles, doktor kontrolü altında kullanılan bir ilaçtır. Bir başkası ile paylaşılması ya da başka birinin tavsiyesi ile kullanılması tehlikelidir. Kötü amaçlı kullanım ihtimallerinin önlenmesi için güvenli bir yerde saklanması tavsiye edilir.
  • Citoles’in çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerin tedavisinde kullanılması sakıncalıdır.

Citoles Doz Hesabı

İlacın doz hesaplaması, kullanacak olan kişinin genel sağlık durumuna, hastalığının şiddetine, hangi hastalık için kullanıldığına, hastanın yakın zamana kadar kullandığı ya da kullanmaya devam ettiği ilaçlara göre değişir. Citoles’in kullanım dozuna ve tedavinizin ne kadar süreceğine karar vermesi gereken kişi ilacı reçete eden doktordur.

Genellikle, 18 yaş üstü yetişkin hastalarda depresyon tedavisi için önerilen doz günde 10 mg’dır. İhtiyaç duyulursa günde maksimum 20 mg’a kadar çıkılabilir. Panik bozukluk tedavisinde ise başlangıç dozu ilk hafta günde 5 mg.’dır, ardından günde 10 mg’lık doza çıkılır. İhtiyaç halinde günde maksimum 20 mg’a kadar çıkılabilir. Anksiyete bozukluğu tedavisinde de önerilen doz günde 10 mg’dır. Ancak bu dozların kişinin durumu ve hastalığın şiddetine göre psikiyatrist tarafından değiştirilebileceği unutulmamalıdır. Aldığınız dozun yetersiz ya da fazla olduğunuz düşünüyorsanız, kendiniz doz değişimi yapmamalı, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.  Ayrıca, ilacın günlük 20 mg’ın üzerindeki dozlarının güvenliliğinin henüz kanıtlanmadığı da bilinmelidir.

İntihara eğilim, saldırganlık, öfke kontrol sorunları gibi olası yan etkilerinden dolayı 18 yaş altındaki hastaların kullanılması uygun değildir. Her yaş grubunda doz aşımı olması halinde mutlaka doktora bilgi verilmesi, herhangi bir rahatsızlık halinde en yakın hastanenin acil servisine gidilmesi gerekir.

İlacın etkisi genellikle iki haftalık bir süre sonunda hissedilmeye başlanır, düzenli kullanımın ilk ayı tamamlandığında tüm etkileri hissedilebilir. Tedavinin ne kadar süreceğine ise kişinin durumunu takip eden psikiyatrist karar verir. Genellikle tedavi süreci 3 ila 6 ay arasında sürse de bu sürecin kişiden kişiye değişebileceği de unutulmamalıdır. Süreci daha sağlıklı geçirmek için, psikiyatrist tarafından tedavi süresince hastanın durumu ve uygulanan doz düzenli aralıklarla değerlendirilmeye tabii tutulmalıdır.

Kimler Citoles Kullanmamalı?

Citoles kullanımı konusunda bazı rahatsızlıklara sahip kişilerin çok dikkatli olmaları, psikiyatristi hastalıklar konusunda bilgilendirmeleri gerekir. Doz ayarlaması mutlaka doktor kontrolü altında yapılmalıdır.

  • Epilepsi hastaları
  • Karaciğer veya böbrek hastalıkları yaşayanlar
  • Diyabet hastaları
  • Sodyum seviyesi düşüklüğü olanlar
  • Kanama eğilimi olanlar
  • Elektroşok tedavisi alanlar
  • Koroner kalp hastaları

Citoles Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?

Citoles’in belli başlı ilaçlar ile birlikte kullanımı ilacın etkisini azaltıcı etki gösterebilir. Aynı zamanda yan etkilerin daha şiddetli görülmesine neden olabilir. Bu nedenle farklı bir ilaç kullanımı konusunda doktora mutlaka bilgi verilmesi gerekir.

Kan incelticiler: İlacın temel etken maddesi olan essitalopram kan inceltici özellik gösterdiği için diğer kan inceltici ilaçlarla birlikte kullanıldığında kanama riskini artırabilir.

Migren ilaçları: Bazı migren ilaçlarının etken maddeleri essitaloprama benzer etki gösterir. Bu nedenle Citoles ile birlikte kullanmak yan etkileri artırır.

Psikiyatrik ilaçlar: Diğer psikiyatrik ilaçlar ile birlikte kullanımı serotonin sendromu riskinde artışa neden olabilir ya da yan etkileri arttırabilir.

Diüretikler: Essitalopram tıpkı idrar söktürücü etki gösteren ilaçlar gibi sodyum seviyesinin düşmesine neden olabilir. İki ilacın birlikte kullanımı ise sodyum eksikliğine yol açabilir.

Serotonerjik ilaçlar: Diğer antidepresan ilaçlar ve sarı kantaron ile birlikte kullanımı  ciddi hayati tehlike yaratabilen serotonin sendromuna neden olabileceği için, birlikte kullanılmaması gerekir. Beyindeki serotonin fazlalığı sonucu ortaya çıkan ve çok tehlikeli bir durum olan serotonin sendromu, erken tanı ile tedavi edilemezse ölümle dahi sonuçlanabilecek komplikasyonlara yol açabilir. Bu durumun en yaygın nedeni ise aynı anda iki tane antidepresan ya da serotonin takviyesi kullanmaktır. Sendromum ilk belirtileri ilaç kullanımından ortalama 6 saat sonra görülebilir. Genellikle titreme, ishal, zihinsel karmaşa, baş ağrısı şeklinde kendini gösterir ve nöbetlere neden olabilir.

Citoles Yan Etkileri

Citoles’de de her ilaçta olduğu gibi çeşitli yan etkilerin görülme riski vardır. Ancak bu ilaçtan görülecek faydanın da unutulmaması gerekir. Çoğu yan etki birkaç haftalık kullanımdan sonra geçse de arttığı durumlarda doktorunuza bildirmeniz gerekir. Bireysel kararlarla asla ilacın aniden kesilmemesi tedavinin sürekliliği için çok önemlidir. Ayrıca, her hastada yan etki görülmeyebilir. En sık görülen yan etkiler şu şekildedir;

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • İştahta değişimler
  • Kilo artışı
  • Huzursuzluk
  • Endişeli ruh hali
  • Cinsel isteksizlik
  • Kadınlarda orgazm olamama
  • Ereksiyon sorunları
  • Uyku sorunları
  • Titreme
  • Sinüzit
  • Sindirim sistemi sorunları
  • Ağız kuruluğu
  • Aşırı terleme
  • Eklem ağrıları
  • Halsizlik

Online terapi almak, uzmanlarımız ve platformumuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için 15 dakikalık ücretsiz seanslarımıza hemen başvurabilirsiniz.

Citoles Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte Citoles kullanılabilir mi?

Hamileyseniz ya da hamile kalma planlarınız varsa Citoles kullanımının risklerini doktorunuza danışmanız gerekir. Hamileliğin son 3 ayında Cipralex kullanılması bebekte yan etkiler görülmesine yol açacağı için tavsiye edilmez.

Citoles kullanırken hamile kalınırsa ne yapılmalı?

Citoles kullanırken hamile kalınması durumunda, yan etkilerden kaçınmak için ilacın asla birden bırakılmaması gerekir. Hemen psikiyatriste bilgi verilerek onun yönlendirmesiyle hareket edilmesi hem bebeğin hem annenin sağlığı için çok önemlidir.

Emzirirken Citoles kullanılabilir mi?

Citoles’in etken maddesi essitalopram az miktarda da olsa anne sütüne geçer. Bu nedenle emzirme döneminde kullanılması bebeğin sağlığı için önerilmez. Ancak en doğru kararı takibinizi yapan doktorların vereceğini unutmamak gerekir.

Citoles bağımlılık yapar mı?

İlacı bırakırken bazı olumsuz etkiler ortaya çıkabilir ancak bunlar antidepresan kullanımının doğal seyridir. Normal şartlar altında bağımlılık gelişmesine neden olan bir ilaç değildir.

Citoles nasıl bırakılır?

Citoles de diğer antidepresan ilaçlar gibi doktor kontrolünde aşamalı olarak bırakılmalıdır. İlacı aniden bırakmak bazı şiddetli yan etkiler ve yoksunluk sendromu ortaya çıkarabilir.

 

 

 

Tarih :
Yazar :
kaynağı değiştir]

Doz aşımı[değiştir

CITOLES 10 mg 28 film tablet Nedir ve Ne İçin Kullanılır

seafoodplus.infoS nedir ve ne için kullanılır?

•    CİTOLES 10 mg film tabletlerin, her biri 10 mg essitalopram içeren oval, beyaz renkli, çentikli film kaplı tabletlerdir.

•    CİTOLES 14, 28, 56 ve 84 tabletlik ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.

•    CİTOLES essitalopram içerir. Bu ilaç, depresyon (majör depresif durumlar) ve agorafobili (açık alan korkusu) veya agorafobisiz panik bozukluğu, sosyal anksiyete (kaygı) bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu ve obsesif-kompulsif (saplantı-zorlantı) bozukluk gibi anksiyete bozukluklarında kullanılır.

•    Essitalopram, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRIs) olarak adlandırılan bir antidepresan grubuna dahildir. Bu ilaçlar beyindeki serotonin sistemini etkileyerek serotonin düzeylerini arttırırlar. Serotonin sistemindeki bozukluğun, depresyon ve benzeri

Bu belge 5°^a^aBklapı#ğeMŞmmd»r0twıÖt(bi¥ofa'Mt0izdldıağ,ıa kdbuhddilmHrtddm11 liasvıırurimza K<>mr<>ı adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1 YnUyZW56ZW56S3k0ZmxXRG83M0Fy

İyi hissetmeye başlamanız birkaç haftayı bulabilir. Durumunuzda iyileşme görmeniz biraz zaman alsa bile, CİTOLES kullanmaya devam ediniz.

Eğer kendinizi daha iyi hissetmezseniz ya da daha kötü hissederseniz, bunu bir doktorla konuşmalısınz.

Depresyonu AnlamakDepresyonu Anlamak  Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep seafoodplus.infoyona neler sebep olur?
Parkinson HastalığıParkinson Hastalığı  Hastalık ilk kez de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı &#;sallayıcı felç&#; olarak kaleme almış.

Citoles Nedir, Ne İşe Yarar? Citoles’in Yan Etkileri Nelerdir, fiyatı ne kadar?

Zihinsel ve psikolojik kökenli rahatsızlıklar için güçlü bir ilaç olan Citoles hakkında detaylar merak ediliyor. Vatandaşlar genellikle ilaç için ‘Citoles Nedir, Ne İşe Yarar’ gibi sorulara yanıt arıyor. Ayrıca, Citoles’in Yan Etkileri ve fiyatı konusunda bilinmesi gerekenler de vatandaşların en çok merak ettiği konudur. Bu sayfada yer alan detaylar üzerinden Citoles’in Yan Etkileri ve Citoles ne işe yarar gibi sorulara yanıt bulacaksınız. Peki, Citoles Nedir, Ne İşe Yarar? Citoles’in Yan Etkileri Nelerdir, fiyatı ne kadar? İşte ilaçla ilgili bilinmesi gerekenler…

Citoles İlacı Nedir?

Citoles, psikolojik ve zihinsel rahatsızların bazılarında, depresyon haline girmiş olan bireylerde ve yoğun anksiyete yaşayan kişilerin tedavisinde kullanılan reçeteli bir antidepresan ilaç türüdür.

Seçici olan serotoninin geri alım inhibitörü grubunda bulunmaktadır. Beyin içerisinde yer alan serotonin hormonunun miktarını artırarak zihinsel olarak dengenin korunmasına ve daha kontrollü yönetilmesine sebep olur.

Zaman zaman panik atak rahatsızlığı ile hekime başvuran hastalara da tavsiye edildiği görülmektedir. Çoğu antidepresan ilaçlarında olduğu gibi Citoles de doktor kontrolünde kullanılmalı ve birey bu ilacı kendi kendine danışma yapılmadan kullanmamalıdır.

Bu ilacın doz artışına ve doz düşürülüşüne hekim kontrolüne gidilerek devam edilmelidir. Hasta kendini iyi hissetse bile doz miktarı muayene olmadan düşürülmemelidir.

Citoles Nasıl Kullanılır?

Citoles’in kullanımı tek bir doz halinde günde bir defa olmak üzere kullanılmalıdır. Citoles gıdalarla beraber veya öğün aralarındaki boşluklar değerlendirilerek kullanılmalıdır.

Citoles çiğnenmemesi ve ezilip suyla karıştırılmaması gereken bir ilaçtır bu yüzden bol su ile oral yolla içilerek tüketilmelidir. Eğer yutma problemi yaşanıyorsa çentikli kısımdan ikiye bölünerek içilebilir.

İlaç düzenli olarak her gün aynı saatte ve aynı düzen içerisinde istikrarlı olarak tüketilmelidir. İlaç doktorun belirlemiş olduğu tüketim programının dışına çıkmamalıdır. Hasta oluşabilecek olan yan etkilere maruz kalmamak için doktoru belirlemeden ilacı bırakmamalıdır.

Dozu almak için bir öğün atlanırsa iki doz ilaç tek seferde tüketilmemelidir.

Citoles İlacı Ne İşe Yarar?

Citolesin kullanım amacı zihinsel ve psikolojik kökenli olan çoğu rahatsızlığı çözüme kavuşturmak veya kontrol altında tutmaktır. Citoles’in kullanım amaçlarında biri ortaya çıkan depresyon rahatsızlığı durumunun ortadan kaldırılmasıdır.

Bunun dışında duygusal durumların ve yaşanan duygu zorluklarının iyileştirilmesinde kullanılır. Majör depresif olarak adlandırılan psikolojik durumun ortadan kaldırılmasında kullanılır.

Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip bireyler bu rahatsızlıktan dolayı hekime başvurduğu zaman reçete edilen ilaçlardan biri olma özelliğine sahiptir. Yaygın anksiyete bozukluğunun iyileştirilmesinde de ortadan kaldırılmasında da hekimler bu ilaçtan faydalanır.

Aynı zamanda obsesif koplülsif bozukluk durumunun iyileştirilmesinde de kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Bunaltı bozukluğunun, Agorafobi olarak adlandırılan rahatsızlığa yakalanan insanların tedavisinde ve panik bozukluklarda kullanılır.

Bazı hastalarda ise çok fazla kaygı ve endişe halleri görülür bu durumda da yine faydalanılan ilaçlardan biri olmuştur.

Citoles Yan Etkileri Nelerdir?

Antidepresan ilacı olma özelliğine sahip olduğundan dolayı yan etkileri görülmektedir ancak oluşabilecek bu yan etkiler çok azdır. Yan etkiler az olsa da oluştuğu taktirde genellikle ilacın kullanılmaya başlanmasından bir veya iki hafta sonra görülmektedir.

Citolesin yan etkilerinden bazıları şunlardır:

Kilo alma durumunda yaşanan dengesizlikler, alma veya düşüş yaşama. Uyku bozuklukları sonucu oluşan sürekli esneme hali. Gün içerisinde yaşanan baş ağrısı hali. İlaç kullanımı sonra oluşmaya başlayan kulak çınlaması durumu. Ağız içerisinde yaşanan kuruluk ve gün içerisinde mide bulantısı hali. Eskisiyle kıyaslandığında libidoda düşüş yaşanması ve cinsel isteksizlik durumu. Uyku sırasında eskisine nazaran daha garip ve uç rüyaların görülmesi. Uyku düzeninde bozukluklar yaşanması. Tat alma problemi. Karaciğer fonksiyonları ve ölçümlerinde değişiklikler yaşanması. Gün içerisindeki hareketlilik durumunda yaşanan farklılıklar. Nadiren de olsa intihar düşüncesinin zihni meşgul etmesi. Halsizlik ve miskinlik hali

Citoles Fiyatı Ne Kadar?

Citoles’in fiyatı diğer ilaç türlerinde olduğu gibi zaman zaman değişiklik göstermektedir ancak 28 tabletten oluşan ve 10 miligram olan bu ilacın güncel fiyatı 23 TL’dir. 10 miligram bir orana sahip ve 56 tabletten oluşan türü ise TL’dir.

Tablet sayısı düştükçe fiyat da düşmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Lansor Nedir, Ne İşe Yarar? Lansor’un Yan Etkileri Nelerdir, fiyatı ne kadar?

Glifor Nedir, Ne İşe Yarar? Glifor’un Yan Etkileri Nelerdir, Fiyatı ne kadar?

Dideral Nedir, Ne İşe Yarar? Dideral’in Yan Etkileri Nelerdir, fiyatı ne kadar?

Cipro Nedir, Ne İşe Yarar? Cipro’nun Yan Etkileri Nelerdir, fiyatı ne kadar?

#İlaç, Citoles Nedir, Citoles Ne İşe Yarar, Citoles Yan Etkileri, Citoles, Citoles Fiyatı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir