halil ibrahim seçer / funduszeue.info - Türkiye Yerel Arama ve Firma Rehberi

Halil Ibrahim Seçer

halil ibrahim seçer

Hipofiz Adenomlarının Tedavisindeki Gelişmeler

Bülent DÜZ1, Metin KAPLAN2, Halil İbrahim SEÇER3, Engin GÖNÜL4

1, 3, 4 GATA, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Ankara, Türkiye
2 Fırat Üniversitesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Anabilim Dalı Elazığ, Türkiye

Özet

Hipofiz adenomları adenohipofizyal hücrelerden köken alan benign epitelyal tümörlerdir. Hipotalamik/pitüiter bölgenin en sık görülen lezyonları arasında yer alırlar ve tüm intrakranial tümörlerin %'sini oluştururlar. Hipofiz adenomlarının tedavisiyle ilgili olarak günümüzde üzerinde durulan ana temalar; hipofiz adenomlarının moleküler patogenezinin ortaya konması, hipofiz adenomların farklı alt gruplarına yönelik yeni medikal tedavi stratejileri geliştirilmesidir. Özellikle Growth hormon ve ACTH salgılayan tümörler için yeni medikal tedavi stratejileri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Radyocerrahideki gelişmeler de nöroşirürjikal tedavi stratejilerinde değişikliklere neden olmuştur. Günümüzde hala hipofiz adenomlarının bir çoğunun primer tedavisinde cerrahi ilk seçenek olarak yerini korumaktadır. Genişletilmiş endonasal endoskopik kafa tabanı cerrahisindeki yeni gelişmeler cerrahi yaklaşıma farklı bir boyut kazandırmış ve minimal invaziv bir yöntem olarak klinik sonuçları dikkat çekicidir.

Özet

Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer

Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, omurganın sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelen skolyozun, kişilere göre değişen, kendine özgü tedavi gerektiren bir bulgu olduğunu, günümüzde skolyoz tedavisinde yaşanan gelişmelerin ise ümit verici olduğunu söyledi. Seçer, skolyozun kız çocuklarında erkek çocuklarına göre yaklaşık kat daha sık görüldüğünü belirtti.
İnsan omurgasının arkadan bakıldığında tam düz olması gerekir. Skolyoz yani omurga eğriliği, sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelir. Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, skolyozla ilgili yanlış bilinenler hakkında açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, skolyoz'un aslında bir hastalık değil, bulgu olduğunu söyleyerek, "Nasıl ki farklı hastalıklara bağlı olarak ateş ya da ağrı gibi bulgular ortaya çıkabiliyorsa, çeşitli hastalıklar da skolyoza neden olabilir. Bu nedenle skolyoz, sağlıklı bir omurga yapısında oluşan biçimsel bir deformite olarak tanımlanabilir" dedi.

Skolyozun toplumda görülme sıklığı yüzde 2 ile 4 arasında değişiyor
Skolyozun birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, farklı yaşlarda ve omurga yapısının çeşitli bölgelerinde de görülebileceğini belirten Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, tedavisinin ise kişilere göre değişebileceğini ifade ederek, "Toplumda yaklaşık yüzde oranında görülen skolyoz vakalarının çok büyük bir kısmı düşük dereceli eğriliklerden oluşuyor. Kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık kat daha sık görülüyor. Omurgasında eğrilik olan kişilerinse ancak yüzde 10'unda tedavi gerektirecek derece ilerliyor. Skolyoz takibinin ve tedavisinin hemen her basamağında düzenli egzersiz yapmak, sırt kaslarını güçlü tutmak, kondisyonu arttırmak ve daha formda olmak vazgeçilmez öğelerdir" diye konuştu.
Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, omurgada yana doğru eğrilik, anormal kamburluk ya da anormal içe doğru eğrilik, anormal uzun kollar veya bacaklar, birbirine eşit olmayan omuzlar, bel ya da kalçalar, bacaklara göre gövdenin orantısız kısalığı, denge bozuklukları ve kişi öne eğildiğinde fark edilen sırt çıkıntılarının skolyozun varlığına işaret ettiği bilgisini verdi.

Skolyoz türleri
Skolyozun çok çeşitli türleri bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Seçe, "En sık görülen türün nedeni bilinmeyen skolyozdur. Bu türde, yana doğru eğilme dışında, omurların kendi etraflarında dönmesi de görülüyor. Omurlardaki bu dönme sırtta veya belde asimetrik çıkıntılar oluşmasına sebep oluyor. Sık görülen diğer bir skolyoz türü olan nöronunkiler skolyozun temel nedenleri arasında ise kas veya sinir hastalıkları yer alabiliyor. Konjenital skolyoz ise anne karnındaki çocuğun gelişimi sırasında ortaya çıkan, omurga anomalilerine bağlı gelişebiliyor. İlk yıllarda hızlı ilerleme gösterdiğinden, tedavi süreci küçük yaşlarda cerrahi müdahaleyi gerektirebiliyor" şeklinde konuştu.
Bunlar dışında, nörofibromatozis, çeşitli romatizmal hastalıklar, osteogenesis imperfecta, marfan sendromu, Ehler Dsanlos gibi çeşitli bağ dokusu hastalıkları, omurga kırıkları, omurga enfeksiyonları, Morquio, Gaucher hastalığı gibi çeşitli metabolik hastalıklar ve bazı genetik sendromik hastalıkların da skolyoza neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer tedavisinin de hastadan hastaya değiştiğini söyledi.

"Skolyozun tedavisi hastadan hastaya değişiyor"
Skolyozda tüm durumlara uygulanabilecek doğru ve tek bir tedavi seçeneği bulunmadığını aktaran Seçer, "Tanı alınan yaş, eğriliğin yeri ve derecesi, skolyozu oluşturan sebepler, muayene bulguları ve radyolojik tetkiklerden alınan veriler kişiselleştirilerek tedavi her hastaya özel olarak planlanıyor. Her bir tedavi seçeneğinin kendi içerisinde, hastaya göre değişiklik gösterse de skolyoz tanısı alındıktan sonra genel olarak üç alternatif yol izleniyor. İlk seçenek izlemdir. dereceden küçük eğrilikler için uygundur ve belli aralıklar ile takip yapmaktan, sportif faaliyetlerle genel vücut kondisyonunu artırmaktan ibarettir. İkinci seçenek ise korse tedavisidir. Eğriliği derece arasında olan ve büyüme potansiyeli olan kişilerde etkili olan bir yöntemdir. Korse kullananların ameliyat olma ihtimali düşer. Korsenin günde saat takılı kalması etki gösterme açısından önemlidir. Diğer bir seçenek ise cerrahi tedavidir. Cerrahi, genel olarak derece üzerindeki eğriliklerde gündeme gelir. Akciğer gelişiminin tamamlandığı ergenler ve erişkinlerde düzeltme ve dondurma (sabitleme) ameliyatları uygulanır" dedi.

"Skolyoz tedavisindeki gelişmeler ümit verici"
10 yaş altındaki çocuklarda büyümeyi ve akciğer gelişimini engelleyebileceği için dondurma ameliyatlarından uzak durulması gerektiğini belirten Seçer, çocuklarda klasik cerrahi yöntemin, omurgaya yerleştirilen çubukların dondurma işlemi yapmadan 6 ayda bir uzatılması olduğunu kaydetti. Bu ameliyatların hasta ve yakınları üzerinde oluşturduğu stres, neden oldukları komplikasyonlar ve ekonomik külfetlerinden dolayı doktorların başka çözümler aramaya yöneldiğini ifade eden Seçer, yapılan çalışmalar sonunda icat edilen manyetik rodlar sayesinde, uzamaların ayda bir poliklinik şartlarında uzaktan kumanda ile ameliyatsız ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebildiğine vurgu yaptı.
Seçer, skolyozun cerrahi tedavisindeki önemli bir diğer kaygının ameliyat sırasında hastaların felç olma riski olduğunu belirterek, ameliyat sırasında sinirlerin işlevlerini devamlı olarak gösteren nöromonitorizasyon işleminin ülkemize 10 yıl önce geldiğini, bugün artık yaygın olarak kullanıldığını kaydetti. Seçer, "Böylelikle ameliyat sırasında sinir yaralanmasına neden olabilecek herhangi bir işlemin oluşturduğu etki anında anlaşılarak gerekli müdahale yapılabiliyor" dedi.
Skolyoz ameliyatları ile ilgili en önemli sorunlardan biri de omurganın sabitlenip, belli kısmında omurga hareketliliğinin ortadan kalkması olduğunu aktaran Seçer, "Dondurma işlemi yapmadan, omurganın büyümesine ve hareketli kalmasına izin verecek düzeltme tekniği ile ilgili çalışmalar günümüzde yavaş yavaş meyvelerini veriyor. Omurgasında skolyoz olup halen büyüme potansiyeli olan hastalarda 'gerdirme yöntemi' olarak adlandırılan bir yöntem geliştirildi. Bu yöntemde sırt eğriliklerinin dış bükey tarafına endoskopik girişimle yandan vida konmakta ve bu vidalar kalın bir ip ile bağlanıp gerdirilerek bir miktar düzelme sağlanmakta ve eğriliğin dış bükey tarafının büyümesi engellenmektedir. Böylelikle iç bükey taraf büyümeye devam ederken dış bükey tarafın büyümesi vidalara bağlı ip sayesinde durmakta ve zaman içinde eğrilik kendiliğinden düzelmektedir. Ancak bu teknik henüz yaygınlaşmamıştır" ifadelerini kullandı.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İlginizi Çekebilir

Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer

Beyin ve Sinir Cerrahisi

Çalışma Saatleri

  • Pazartesi
  • Salı
  • Çarşamba
  • Perşembe
  • Cuma
  • CumartesiKAPALI
  • Pazar KAPALI

Saat Sonra Açık

İletişim Bilgileri

Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer
Beyin ve Sinir Cerrahisi
Doktor Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi

Karakum Şehit Yahya Bakır Sokak . Merkez/Karakum

  • Telefon Numarası :
  • Fax :
  • Mobil/WhatsApp :
  • E-posta :
  • Web : funduszeue.info

  • *Bilgi güncellemek için yorum kısmından veya mail yoluyla bildirimde bulunabilirsiniz.
En Yakınındaki İşletmeler:

Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi hakkında telefon numarası, iletişim bilgileri, en yakınındaki işletmeleri, çalışma saatlerini yukarıdan bulabilirsiniz.  Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi hakkında yapılmış şikayet ve yorumları okuyabilirsiniz. 


Şikayet Görüş Değerlendirme

Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi haftasonu açık mı, mesai saatleri, Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi nerede, açık mı, kapanış saati, müşteri hizmetleri,  En Yakın Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi nasıl gidilir, çalışma saatleri, iletişim, şikayet var mı, Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi hakkında şikayet, Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi hakkında yorumlar

Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi Harita Konumu ve Yol Tarifi

Aşağıdaki haritayı kullanarak Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi nerede bulunduğunu görebilir, Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi Yol Tarifi alabilir, en yakın Profesör Doktor Halil İbrahim Seçer - Beyin ve Sinir Cerrahisi görebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası