distorsiyon nedir radyoloji / Deneyimli bir meme radyoloğu

Distorsiyon Nedir Radyoloji

distorsiyon nedir radyoloji

kaynağı değiştir]

Distorsiyon bir müzik aletinin doğal sesinin değiştirilme, çarpıtılma işlemine denir. Yaygın olarak gitar ve elektrogitar için kullanılır. Diğer müzik aletleri ve insan sesi için de çeşitli distorsiyon gereçleri kullanılabilmektedir. Distorsiyonlu gitar sesi rock, heavy metal, blues, pop vb. birçok müzik türünde vazgeçilmez bir unsurdur.

Bir müzik aletinin sesini distorsiyona uğratmak için; genel olarak ayakla kumanda edilen pedal biçiminde yapılmış elektronik aletler, dahilî distorsiyon işlevi gören elektronik devreleri de olan gitar yükselticileri ya da bilgisayar programları kullanılır.

Yapılan müzik tarzına göre sonuçları farklı birçok distorsiyon pedalı bulunmaktadır. Örneğin blues için genellikle yumuşak distorsiyon (veya overdrive) pedalları kullanılırken, metal için çok sert ve sivri ses veren pedallar kullanılır.

Bazı tek gövdeli gitar yükselteçleri dahili distorsiyon efektlerine sahip olabilmektedir. Giriş seviyesinde gitaristler için çoğu zaman yeterli olan bu türler, sınırlı seçenekler sunmaları nedeniyle sahne çalışmaları için yeterli olmayabilirler.

Görüntü bozunumu (distorsiyonu)[değiştir kaynağı değiştir]

Fotoğraf makinesiobjektiflerinde,katot tüplü ekranlarda ve optik elemanlar içeren herhangi görüntüleme sistemlerinde sistem elemanlarının fiziksel hatalarından ve yetersizliklerinden kaynaklanan görüntü bozulmalarıdır.

Fotoğraf makineleri ve video kameralarda kullanılan çok sayıda mercekten oluşan objektiflerde; boyut, ağırlık, malzeme kalitesi vb. fiziksel sınırlamaların bir sonucu olarak ortaya çıkarlar. Bunlar: Dışbükey bozulma (İng: Barrel Distortion-Fıçı Bükülmesi) ve içbükey bozulma (İng: Pincushion Distortion-Yastık Bükülmesi) olarak tanımlanırlar ve açısal bozulmalar olarak adlandırılırlar.

Mercek sistemindeki elemanların görüntü eksenlerinin çakışmamasından kaynaklanan bozulmaya da teğetsel bozulma (İng: Tangent distortion) adı verilir. Teğetsel bozulma da görüntüde geometrik hatalara yol açar.

Arzu edilmeyen durumlarda bu tür bozulmalardan kaçınmak için perspektif düzeltme olanağı veren objektifler kullanılır. Gelişen sayısal görüntüleme teknikleri sayesinde optik bozulmalar bilgisayarprogramları yardımı ile kolaylıkla düzeltilebilmektedir.

Katot tüplü ekranlardaki görüntü bozulması, düzlem görüntünün sistemin yapısı gereği eğrisel yüzeye yansıtılmasından kaynaklanır. Kaliteli ekranlarda bu bozulmaları engelleyen elektronik devreler bulunur.

Fotoğrafçılıkta çoğu zaman sorun yaratmayan hatta bazen özellikle kullanılan görüntü bozulmaları, haritacılıkta küresel yeryüzü görüntüsünün düzlem üzerine düşürülmesinde ve fotogrametri çalışmalarında denetim altında tutulması gereken önemli bir sorundur.

Artefakt Nedir? Tıp Terimi Olarak EKG, USG, MR’da Artefakt Mevcut Ne Anlama Gelir?

Artefakt nedir diye merak edenlerden misiniz? Genellikle tıp literatüründe geçen bu kelime için araştırma yapıyor olabilirsiniz. Tıpta artefakt ne demek sorusunun araştırması için doğru yerdesiniz. Bununla beraber radyolojide artefakt ne anlama gelir sorusunuda cevaplandıracağız. Haberimizin devamında artefakt nedir, EKG, USG, MR'da artefakt mevcut ne demektir sorularının cevaplarını bulabileceksiniz.

Artefakt Nedir?

Artefakt, artık, kalıntı, anlamsız yapay değişiklik manasına gelir. Tıp dilinde oldukça sık kullanılan kelimeler arasındadır. Bu terim çoğunlukla hastalar için çekilen manyetik rezonans görüntüme veya bilgisayarlı tomografi sonuç kağıtlarında geçer. Basit bir şekilde, ilgili görüntü incelenirken doğal olmayan bölgeler veya normal olmayan yapıları göstermek için kullanılır.

Ayrıca artefakt teriminin şu anlamları da vardır;

- Doğal olmayan yapı veya oluşum; doku veya organda yapay olarak oluşmuş şey.

- Histolojik preparatta, yabancı madde bulaşması sonucu oluşan aldatıcı görüntü.

- Deri üzerinde kimyasal madde, tahriş edici bitki ya da fiziksel araçla hasta tarafından oluşturulan lezyon

- Elektrokardiyogram veya elektroensefalogram'da elektriksel aktivite dışı çeşitli nedenlerle oluşan dalga.

- Radyogram'da -herhangi bir nedenle oluşmuş- gerçek görüntüye uymayan yanıltıcı görüntü.

EKG, USG, MR'da Artefakt Mevcut Ne Demektir?

Artefaktlar, radyolojik görüntüleme kaydı sırasındaki istenmeyen sinyallerdir. Bu sinyaller düzgün bir kayıt elde edilmesini engeller. Artefaktlar ekstrensek (fizyolojik olmayan) veya intensek (fizyolojik olan), düşük veya yüksek frekanslı olabilir.

Belki de MR, radyoloji'de bugün için kullanılan sistemlerden artefakta en duyarlı olanıdır. Bu teknikte görülen artefaktlar genel olarak 2 başlık altında incelenmektedir.

a. Hasta artefaktları

- Hareket

- Kardiyak

- Solunum

- Vaskuler

- Peristaltik

- Ferromanyetik materyaller

- Hastanın yanlış pozisyonu

b. Görüntüleme (Imaging) artefaktları

- Aliasing

- Truncation

- Kimyasal Sapma (chemical Shift)

- Eddy Currents

- Coil Loading

- RF Interference

- Crosstalk

Hastanın bilerek hareketi veya solunum ve kardiyak aktivite gibi fizyolojik hareketler MR'da görüntüyü belirgin şekilde bozmaktadır. Bu hareket artefaktları diğer inceleme yöntemlerinde de karşımıza sorun olarak çıkmaktadır. Ancak MR'da inceleme süresinin diğer tekniklere göre uzun olması bu artefaktların belirginleşmesine neden olmaktadır Hasta hareketi yanlış kayıt artefaktına neden olmaktadır. Rekonstrükte imajlarda gölgelenme ya da çizgilenme olarak karşımıza çıkar. İstemli hareketler bir derce önlenebilirken, istemsiz hareketleri önlemek mümkün değildir. Kısa çekim süresi yararlıdır. Temelde, hareketin artefakta yol açması, dokudan gelen sinyalin frekans-kodlama ve faz-kodlama gradiyentleri boyunca yanlış voksellere kodlanması veya aynı voksel için birden fazla kodlanmanın yapılması ile olur. Hasta incelemede ne kadar uyumlu olsa da, en ufak hareket görüntü kalitesini bozduğundan dolayı genelde inceleme sırasında hastayı bantlarla mümkün olduğunca sabitlemek gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası