yakalama ifade alma ve gözaltına alma yönetmeliği / Gözaltı yönetmeliğinde değişiklik: Avukat beyanları tutanağa geçecek

Yakalama Ifade Alma Ve Gözaltına Alma Yönetmeliği

yakalama ifade alma ve gözaltına alma yönetmeliği

Gözaltı yönetmeliğinde değişiklik: Avukat beyanları tutanağa geçecek

DUVAR - İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve 81 il emniyet müdürlüklerine 13 Haziran’da gönderilen “Tavsiye kararı”na dair yeni yönetmelik değişikliği gerçekleşti.

Söz konusu “Tavsiye Kararı”nda “İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün cevabi yazısına atıfla, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 147 ve 149. maddeleri ile Yakalama ve Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği’nin 23. maddesi ile müdafiin görevinin ifade alma işlemi sırasında şüphelinin veya sanığın haklarının korunması ve hukuka uygun olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla hukuki yardımda bulunmak olduğu, müdafiin hukuki yardımda bulunurken şüphelinin yerine geçecek şekilde hareket edemeyeceği ve ifade tutanağına müdafi beyanı şekilde bir bölüm eklenemeyeceği belirtilmiş, kollukça ifade alınması sırasında avukat beyanlarına ifade tutanağında yer verilmemesi, uygulamanın bu doğrultuda yapılarak yeknesaklığın sağlanması, konunun ilgili personele tebliğ edilerek herhangi bir aksaklığa mahal verilmemesi” ifadeleri yer almıştı.

Tartışmalı genelgeye dair bugün Resmi Gazete’de yönetmelik değişikliği yapılarak “Yakalama, Gözaltına Alma Ve İfade Alma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandı.

AVUKAT BEYANLARI YER ALACAK

Yeni değişikliğe göre, “Müdafi şüpheliye bütün kanunî haklarını hatırlatabilir. Müdafînin beyanı ve her türlü müdahalesi tutanağa geçirilir. Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür” denildi.

Söz konusu tartışma haziran ayında Urfa’dan bir avukatın Kamu Denetçiliği Kurumu’na yaptığı başvuru ardından ortaya çıkmıştı. İçişleri Bakanlığı tarafından Kamu Denetçiliği’ne verilen yanıt, genelge olarak bütün il emniyet müdürlüklerine gönderilmişti. Özellikle toplumsal eylemlere dönük gözaltı süreçlerinde avukatların beyanlarının ifade tutanağında yer alması engelleniyordu. Yeni yönetmelik değişikliği ile bu tartışmaya son verildi. (HABER MERKEZİ)

yakalama gözaltına alma ve ifade alma yönetmeliği

Yakalama, gözaltına alma ve ifade alma yönetmeliği hakkında bilgi almak için okumaya devam edin. Bu yönetmelik, polis ve diğer kolluk kuvvetleri tarafından uygulanır ve bir suçla ilgili şüpheli kişilerin haklarının korunmasını sağlar. Yönetmelik, gözaltına alınma prosedürleri, ifade alma yöntemleri ve delil toplama süreçleri hakkında ayrıntılı bilgi içerir.

Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği Nedir?

Yakalama, gözaltına alma ve ifade alma yönetmeliği, Türkiye’de polis ve diğer yetkililerin, suç şüphelisi kişilerin yakalanması, gözaltına alınması ve ifade alınması işlemlerini düzenleyen bir yönetmeliktir. Bu yönetmelik, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, evrensel insan haklarına ve Türk Ceza Kanunu’na uygun olarak hazırlanmıştır.

Yakalama

Yakalama işlemi, suç şüphelisi kişinin yakalanması anlamına gelir. Suç şüphelisi kişinin yakalanması için, bir hukuki sebep olması gerekir. Bu sebep, ya suçun işlenmesine ilişkin şüphenin varlığı ya da suçun işlenmesine ilişkin kesin bir delilin bulunmasıdır. Yakalama işlemi, sadece polis tarafından yapılabilir.

Gözaltına Alma

Gözaltına alma işlemi, suç şüphelisi kişinin ifade vermek için yetkili makamlar tarafından alıkonulmasıdır. Gözaltına alma işlemi, ancak suçun işlendiğine dair kesin delillerin varlığı halinde yapılabilir. Gözaltına alınan kişi, en kısa sürede savcıya sevk edilir. Gözaltına alma işlemi, sadece polis veya sulh ceza hakimi tarafından yapılabilir.

Ifade Alma

Ifade alma işlemi, suç şüphelisi kişinin suçla ilgili olarak beyanda bulunması için yetkili makamlar tarafından yapılan bir işlemdir. Ifade alma işlemi, suçun işlendiğine dair kesin delillerin bulunduğu durumlarda yapılır. Ifade alma işlemi sırasında, suç şüphelisi kişi, avukatından yardım alabilir.

Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinin Önemi

Yakalama, gözaltına alma ve ifade alma işlemleri, hukuk devletinin en önemli prensiplerinden biridir. Bu işlemler, suçlu ile suçsuzun ayrılmasını sağlayarak, adil bir yargılama sürecinin temelini oluşturur. Yakalama, gözaltına alma ve ifade alma işlemlerinde, suç şüphelisi kişilerin insan haklarına saygı gösterilmesi, işlemlerin hukuki şartlara uygun olarak yapılması ve işlemler sırasında hiçbir şekilde işkence veya kötü muamele yapılmaması esastır.

Sonuç

Türkiye’de yakalama, gözaltına alma ve ifade alma işlemlerinin hukuki şartlara uygun olarak yapılması, adil bir yargılama sürecinin temelini oluşturur. Yakalama, gözaltına alma ve ifade alma işlemleri sırasında, suç şüphelisi kişilerin insan haklarına saygı gösterilmesi, işlemlerin hukuki şartlara uygun olarak yapılması ve işlemler sırasında hiçbir şekilde işkence veya kötü muamele yapılmaması esastır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır