hem yağ yakıp hem kas yapma programı / Skinny Fat: Menno Henselmans Yanıtlıyor - Yağ Yakarken Kas Yapmak!

Hem Yağ Yakıp Hem Kas Yapma Programı

hem yağ yakıp hem kas yapma programı

SK&#;NNY FAT PROBLEM&#;, YA&#; YAKARKEN KAS YAPMAK: MENNO HENSELMANS SOHBET&#;

Skinny fat hem zay&#;f, hem de ya&#;l&#; olma durumu diye özetlenebilir. Çevrenizde herkes ya kilo almak ya da kilo vermek istiyor; siz ikisini birden mi yapmak istiyorsunuz?

skinny fatAsl&#;nda bu hemen hemen herkesin rüyas&#;. &#;nce kollar&#; kal&#;nla&#;t&#;rmak, ayn&#; zamanda göbek eritmek… Muazzam olurdu.

E&#;er bu makaleyi okursan&#;z, bunlar&#; yapman&#;z yani ya&#; yakarken ayn&#; anda kas yapman&#;z ne derece mümkün ve nas&#;l yap&#;l&#;r göreceksiniz. Ekibimiz sizin için bir de uzman getirdi.

Ara&#;t&#;rmac&#;, antrenör, fitness modeli ve Bayesian Bodybuilding kurucusu Menno Henselmans ile ya&#; yakarken kas yapmak ve vücut transformasyonu üzerine sohbet ettik.

Skinny Fat Nedir?

&#;i&#;man, iri görünen ve vücudunun her taraf&#; ya&#;l&#; olan ki&#;iye denir.

Zay&#;f, vücudunun her taraf&#; ince olan ki&#;iye denir. Bu ki&#;iler ne olursa olsun kilo almak ister.

E&#;er bölgesel ya&#;lar&#;n&#;z varsa, örne&#;in göbe&#;inizde ya&#;&#;n&#;z var, ama kollar&#;n&#;z da incecikse; hem ya&#; yakmak hem de kas geli&#;tirmek istersiniz.

Asl&#;nda insanlar fark&#;nda olmasa bile spor yapmayan hemen hemen her birey öyle veya böyle bölgesel ya&#;lar ta&#;&#;r.

Vücudumuz böyle çal&#;&#;&#;yor, ba&#;ka bir sebebi yok. Hareketsizlik bize göre de&#;il.

Bunun için sporu hayat&#;m&#;za dahil etmeliyiz, ama nas&#;l? Yani bulk mu yapaca&#;&#;z, definasyon mu? Kilo alacak gibi mi antrenman yapal&#;m, beslenelim; yoksa kilo verecek gibi mi?

K&#;sa yan&#;t: her ikisi de beraber gerçekle&#;ebilir. A&#;&#;rl&#;k çal&#;&#;mas&#; ve sa&#;l&#;kl&#; beslenmenin olay&#; budur zaten. &#;zole dü&#;ünmemeliyiz. Okuyal&#;m.

Menno Henselmans Röportaj&#;

&#;ngilizce versiyonu için t&#;klay&#;n!

Bayes Yakla&#;&#;m&#;

Menno, ilk olarak bize Bayesian Bodybuilding’i ve Bayes yakla&#;&#;m&#;n&#;n fark&#;n&#; anlat&#;r m&#;s&#;n?

Bayesian Bodybuilding, Thomas Bayes’in ortaya koydu&#;u istatistiksel ve mant&#;ksal ç&#;kar&#;m prensiplerine dayan&#;yor. K&#;sacas&#; vücut geli&#;tirmeye mant&#;kl&#; yakla&#;&#;m diyebiliriz. Tek ba&#;&#;na bu bile pump, yanma, a&#;r&#; arama gibi hissiyata dayal&#; geleneksel bro kültüründen bir fark olu&#;turuyor.

Bayes yakla&#;&#;m&#; bilimle oldukça iç içe; fakat ek olarak, her türlü veriyi ve delili de kabul ediyor. Dahas&#;, eldeki veriler üzerinden nas&#;l mant&#;kl&#; ç&#;kar&#;mlar yapabilece&#;imizi belirtiyor. Yani, bilimi sadece kendi içinde do&#;ru olan ilgilendirirken; Bayes yakla&#;&#;m&#; bilimden öteye bir ad&#;m daha atarak en mant&#;kl&#; pratik uygulamay&#; do&#;ru olarak kabul ediyor.

Skinny Fat: Ya&#; Yakarken Kas Yapmak

Makalelerinde kalori aç&#;&#;&#; olu&#;tururken de kas kütlesi eklenebilece&#;ini bize gösterdin. Hatta “Hem mümkün, hem de programdan beklenmeli.” diyorsun. Peki bu mekanizma nas&#;l i&#;liyor ve ya&#; yakarken kas yapmak, vücudunu dönü&#;türmek isteyen skinny fat insanlar hangi büyük hatalar&#; yap&#;yor?

Esasen, vücut transformasyonu fazlas&#;yla hafife al&#;n&#;yor. Bugün kan&#;ta dayal&#; bilimsel fitness kültüründe “Hiçbir &#;eyin önemi yok, hiçbir &#;ey yaram&#;yor!” nihilizmi hakim. Birçok insan&#;n ald&#;&#;&#; sonuçlar o kadar kötü ki, ya&#; yakarken kas yapman&#;n mümkün olamayaca&#;&#;n&#; dü&#;ünüyorlar. Ama yüzlerce de&#;ilse de, onlarca çal&#;&#;mada zaten bunun çok s&#;k gerçekle&#;ti&#;ini görüyoruz. Örne&#;in benim bu makalemde tecrübeli insanlarda bile bunun söz konusu oldu&#;unu görebilirsiniz. Genetik potansiyelinize çok yak&#;n, ya da yar&#;&#;mac&#; formunda de&#;ilseniz; program&#;n&#;z düzgün haz&#;rland&#;&#;&#; sürece, ya&#; yakarken kas kazanabilirsiniz.

&#;imdi ben böyle söyleyince, insanlar benim koçluk yaparken büyülü bir program kulland&#;&#;&#;m&#; san&#;yorlar; olay böyle de&#;il. Benim birçok mü&#;terim y&#;llarca idman tecrübesine sahip, makrolar&#;n&#; takip edip s&#;k&#; çal&#;&#;an, temel her &#;eyi zaten halletmi&#; ki&#;iler. Benim yapt&#;&#;&#;m ufak ayarlamalar&#;n&#; haz&#;rlay&#;p her &#;eyi optimize etmek. Makrolar, besin zamanlamas&#;, egzersiz seçimi, antrenman yo&#;unlu&#;u, otoregülasyon uygulamas&#;, periyodizasyon, uyku ve stres takibi, besin çe&#;idi tercihi ve daha birçok &#;ey önemli.

Yani ba&#;ar&#;l&#; &#;ekilde vücudu dönü&#;türmek tek bir faktöre bakm&#;yor.

Mekanizmay&#; anlayabilmemiz için ilk olarak ya&#; doku ile kas dokusunun iki ayr&#; k&#;s&#;m oldu&#;unu anlamam&#;z gerekiyor. Herhangi bir zaman, vücudumuz ya&#; dokuyu da kas dokusunu da y&#;k&#;p yeniden yap&#;land&#;r&#;yor. Zamanla net dengeye bakmam&#;z gerekiyor. Vücudumuzun ayn&#; anda ya&#; ve kas dokuyu de&#;i&#;tirememesinin hiçbir nedeni yok, zaten her zaman bunu yap&#;yor.

Bunu reddetmek, hasar görmü&#; kemi&#;in fazla kalori almadan iyile&#;mez demek gibidir. Ya da karaci&#;er nakli yap&#;lan hasta, kalori fazlas&#; olu&#;turmazsa vücut karaci&#;eri kabul edemez demek gibi, saçma.

Elbette kas geli&#;tirmek için ihtiyac&#;m&#;z olan maddeler var, ev yapmak istiyorsan yap&#; ta&#;&#; laz&#;m. Tam olarak nelere ihtiyac&#;m&#;z oldu&#;una bakal&#;m: Heymsfield et al. () bizim için ölü bedenleri aç&#;p bakacak kadar nazikti, ben de bu sonuçlar&#; a&#;a&#;&#;daki &#;ekilde ifade ettim. Bu &#;ema bize insan kas dokusunun kompozisyonunu veriyor:

kas doku grafi&#;i

Bizim kas yaparken nelere ihtiyac&#;m&#;z var:

  • Bolca su! Ya&#; yakarken bol bol su içebiliriz, orada bir problem yok.
  • Çe&#;itli proteinler. Yine burada da problem yok, burada benim Eric Helms’in protein makalesi kar&#;&#;s&#;nda yazd&#;&#;&#;m makaleye bakabilirsiniz (A&#;&#;rsa&#;lam’&#;n protein makalesi var.). DNA ve RNA için de nitrojen ve fosfata ihtiyac&#;m&#;z var, fakat bunlar&#; da diyetimizdeki proteinlerden al&#;yoruz.
  • Glikojen ve trigliseritler. Buna da basitçe enerji diyebiliriz. Çünkü glukoz ve ya&#;lar da esansiyel olmayan, vücudumuzun üretebilece&#;i besinler. Ama bolca enerjiye ihtiyac&#;m&#;z var, çünkü kas geli&#;tirmek için protein sentezi yüklü enerji isteyen bir i&#;lem.

K&#;sacas&#;; proteine, suya ve enerjiye ihtiyac&#;m&#;z var. Bu enerjiyi nereden al&#;r&#;z? Kolay; vücudumuzda bolca var, mesela beni örnek olarak alabiliriz. Foto&#;raf çekimi dönemlerinde %6 ya&#; oran&#; ile 87 kilo civar&#;nda oluyorum, insanlar bu durumda neredeyse hiç ya&#; ta&#;&#;mad&#;&#;&#;m&#; dü&#;ünüyor; fakat asl&#;nda halen epey ya&#; ta&#;&#;yorum: 5,2 kilogram kadar. Enerji dengesi efsaneleri üzerine yazd&#;&#;&#;m bu makaleden yola ç&#;karak bir hesaplama yaparsak, vücudumda bu durumda bile halen kalori enerji kullan&#;lmak üzere bulunuyor; ve her gün vücudumuza yeni enerji al&#;yoruz…

ya&#; yakarken kas yapma

Geriye kalan tek &#;ey; kaslara yeterli geli&#;me uyar&#;s&#; verdi&#;imiz sürece, yani antrenman program&#;m&#;z kaliteli ve ayarlanm&#;&#; oldu&#;u sürece, vücudumuzun ya&#; yakarken kas geli&#;tirmesini bekleyebiliriz. &#;&#;te size ya&#; yakarken kas yapmak!

Intermittent Fasting &#;le Skinny Fat Vücut Dönü&#;ümü

Peki, vücut dönü&#;ümü için intermittent fasting ve makro zamanlama metotlar&#; hakk&#;nda ne dü&#;ünüyorsun?

Besin zamanlamas&#; asl&#;nda baya&#;&#; geni&#; bir konu, ben burada özellikle &#;ntermittent Fastinge (IF) yo&#;unla&#;ay&#;m. IF bir aralar Martin Berkhan’&#;n yükseli&#;i ile abart&#;ld&#;. Ancak son dönemlerdeki dü&#;ü&#;ünün de baz&#; sebepleri var. Sürekli kahvalt&#;y&#; atlama olay&#; – birçok insan&#;n IF dü&#;üncesi bu, fakat bu sadece bir versiyonu – kimi insanlar için kesinlikle tam tam&#;na uyuyor. Bu kimi ara&#;t&#;rmalarda da, benim mü&#;terilerimle edindi&#;im tecrübelerde de görülüyor.

Lakin, bu IF severlerin abartt&#;&#;&#; gibi herkes için en iyi ya&#; yakma metodu de&#;ildir:

  • Açl&#;k dönemini çok uzatmak kaslarda eksik anabolizm olu&#;turabilir.
  • Baz&#; ara&#;t&#;rmalarda gün boyu açl&#;k eksik zihinsel fonksiyona neden olabiliyor.
  • &#;roniktir, IF ba&#;nazlar&#; sürekli artan insülin duyarl&#;l&#;&#;&#;n&#; öne sürmeye çal&#;&#;&#;yor; fakat bu sadece ya&#; yak&#;m&#; gerçekle&#;ti&#;i için gerçekle&#;iyor. Vücut ya&#; yak&#;nca zaten insülin duyarl&#;l&#;&#;&#; artacakt&#;r. Genel olarak literatürde oruç ile insülin duyarl&#;l&#;&#;&#; ya da kan &#;ekeri de&#;erleri aras&#;nda çok da iyi ili&#;kiler görünmüyor.

menno faceK&#;sacas&#;, IF güzel bir araç. Kimi insanlar ve kimi durumlar için uygun, fakat herkese uygun tek ya&#; yakma metodu diyemeyiz.

Rasyonel dü&#;ünce ile hardcore bodybuildingi birle&#;tirmek isteyenler ve genç k&#;zlar için: funduszeue.info

Skinny Fat Ne Yapmal&#;?

Evet, okudunuz. Neymi&#;, ya&#; yakarken kas yapabiliriz ama iyi bir programa ihtiyac&#;m&#;z var.

ag&#;&#;rsag&#;lam 12 hafta definasyon program&#;

Peki iyi bir antrenman program&#; ne demek?

  • Vücudumuzu verimli &#;ekilde çal&#;&#;t&#;rmal&#;,
  • Vücudumuzu bir sonraki antrenman&#; da yapabilmemiz için y&#;pratmamal&#;, devaml&#; çal&#;&#;t&#;rabilmeli, mant&#;kl&#; olmal&#;;
  • Kas geli&#;imini maksimize edebilecek parametrelere sahip olmal&#;.

Tabii ki bize de çok i&#; dü&#;üyor uygulama noktas&#;nda; ama iyi program ar&#;yorsan&#;z A&#;&#;rsa&#;lam’daki ücretsiz programlar&#; kesinlikle de&#;erlendirebilirsiniz:

Yeni ba&#;layanlar için fitness antrenman program&#;,

Tecrübeli sporcular için vücut geli&#;tirme antrenman program&#;.

Elbette yenilenme (recovery) dedi&#;imiz zaman iyi beslenmeyi asla atlayamay&#;z. &#;yi beslenme demek de kesinlikle makrolar&#;m&#;z&#; do&#;ru &#;ekilde almak demek. Planl&#; programl&#; olmak demek. Bu konuda da sizi yanl&#;z b&#;rakacak de&#;iliz:

Fitness beslenme programlar&#;: sporcu beslenmesi

E&#;er ba&#;tan a&#;a&#;&#; gün gün ne yapaca&#;&#;m&#; söylesin; antrenman, beslenme, kardiyo konusunda hiçbir sorun ya&#;amay&#;m diyorsan&#;z, yeni A&#;&#;rsa&#;lam Definasyon Program&#;’n&#; uygulayabilirsiniz!

Makaleyi ve röportaj&#; be&#;endiniz mi? Arkada&#;lar&#;n&#;zla payla&#;&#;rsan&#;z çok mutlu oluruz.

Sorular&#;n&#;z m&#; var? Sorun, beraber geli&#;elim. Yeni röportajlar istiyorsan&#;z da lütfen belirtin!

Yağ Yakarken Kas Yapmak İçin Yapılması Gerekenler

Yağ yakarken kas yapmak için uygun beslenme listesi oluşturmak gerekir. Beslenme listeleri kişiye özeldir. Cinsiyet, kilo, boy, yaş, fiziksel aktivite oranı gibi birçok faktöre bağlı olacak şekilde planlama yapılır. Kişinin alması gereken kalori değeri değişkenlik gösterir. Beslenme listesindeki makro ve mikro besin öğelerinin seçimi doğru olmalıdır. Yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve yağ gereksinimi diyetten karşılanmalıdır. Bununla beraber lif içeriği yüksek besinler eklenmelidir. Sebze ve meyveler lif içeriği yüksek kaynaklardır. Sağlıklı beslenme planı oluşturulsa dahi gereken miktardan fazla alımı ihtiyaç olan kalorinin üzerine çıkacağı için kilo kaybı yaşanmaz aksine kilo alınır. Beslenme düzeniyle beraber antrenmanların da doğru şekilde düzenlenmesi gerekir. Güç antrenmaları testosteron seviyelerini artıracak ve yağ yakarken kas yapımı hızlanacaktır. Yağ yakarken kas kazanmak için yapılması gerekenler maddeler halinde aşağıda listelenmiştir.

Glutamine Karpuz

BigJoy Sports Thermonator Karnitin Portakal ml

Ürünü İncele

1. Yavaş Kilo Verin

Beslenme listeleri kişiye özel hazırlanır. Bunun sebebi alınması gereken enerjinin yaş, cinsiyet, boy, kilo ve birçok faktöre göre değişkenlik göstermesidir. İhtiyaç olan kalori miktarı, günlük tüketimle sağlanmalıdır. Gereken az miktarda kalori alınması ve hızlı kilo kaybı sağlamaya çalışmak, vücudun metabolizmasını bozar. Vücutta vitamin ve mineral eksiklikleri meydana gelir. Buna bağlı vücutta hasar oluşumu başlar. Aynı zamanda kortizol hormonunun pik yapması oluşur. Kortizol hormonunun dengesiz yükselmesiyle kas kütlesi oluşumu artmaz aksine kas yıkımları başlar. Kilo kaybı için kalori açığı yaratılmalı ve her besin öğesinden yeterince faydalanma sağlanmalıdır. Obezite Uzmanı Dr. Nick Fuller, yavaş kilo kaybı sağlayan diyetlerin uzun vadeli olduğunu bu sayede daha etkili olduğunu söylemektedir.

2. Her Öğünde Daha Fazla Protein Tüketin

Yağ yakarken kas kazanma sürecinde diyetin en önemli bileşenlerinden biri proteinlerdir. Proteinler, uzun süre tokluk sağlar. Bu sayede gün içerisinde oluşabilecek yeme ataklarının önüne geçer. Yeterli miktarda protein alımı, kasların onarımı için önemlidir.  Proteinden zengin beslenme sağlanmalı ve kırmızı et, deniz mahsülleri, süt, yumurta, peynir, baklagil çeşitleri gibi protein içeriği yüksek besinler diyete eklenmelidir. Protein ihtiyacı kişilerde farklılık gösterir. Aktif yaşama sahip olmayan kişilerin günlük alması gereken protein ihtiyacı kg başına gramdır. Sporcuların ise yaptığı spora göre değişkenlik gösterir. Dayanıklılık sporu yapanlarda günlük protein ihtiyacı kg başına 1 ila gram arasında değişir, güç sporu yapanlarda kg başına ila 2 gram arasında değişir. Futbol ve basketbol gibi sporlarla ilgilenenlerde ise günlük protein ihtiyacı kg başına gram ila gram arasındadır. Yapılan çalışmalarda yeterli protein alımının gece yaşanan yemek yeme isteğini %36 kadar azalttığı görülmüştür. Bununla beraber yüksek protein alımı metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak günlük 80 ila kalori fazla yakılmasını sağlamaktadır.

3. Her Hafta En Az Üç Kez Güç Antrenmanı Yapın

Yapılan araştırmalara göre, yetişkin kişilerin haftada toplamda dakika orta tempo egzersiz yapılması orta hız yürüyüşüne denktir. Kardiyo egzersizlerinin yanında haftalık iki gün güç antrenmanı yapılması, büyük olan kas gruplarını çalıştırır. Haftada 4 gün boyunca hem yüksek hem orta tempo yoğunluk egzersizi yapmak, performansın ve devamlılığın gelişmesine katkıda bulunur. Kalan haftanın 3 günü ise dinlenmeye zaman ayırılmalıdır. Rutin şeklinde yapılan düzenli egzersizler, kan dolaşımının iyileşmesine katkıda bulunur. Bu sayede egzersiz sonrası toparlanma süreci hızlanır. Kas ağrıları ve krampları en aza inmiş olur. Kas oranının artması için güç antrenmanları şarttır. Güç antrenmanları, yağ yakımını hızlandırırken diğer yandan kas kütlesinin de artmasını sağlar.

4. Interval Kardiyo Yapın

Kardiyo, yağ yakmak için sıklıkla tercih edilen egzersizlerdir. Interval kardiyolar ise normal kardiyodan farklı olarak hız seviyesi değişkenlik gösterir. Amacı az kas kaybı ile daha kısa sürede yağ yakımını sağlamaktır. Sürekli aynı hızda yapılan kardiyo egzersizlerine vücut alışır. Interval kardiyolar bu noktada ayrışır. Tempo hızında sürekli değişim olduğu için daha çok verim sağlanır. Yağ yakımı da artar. Egzersiz esnasında nabız sayısı önemlidir. Nabız artıkça yağ yakımı hızlanacaktır. Interval kardiyo için 20 dakika boyunca 30 saniye yoğun koşu ardından 30 saniye hafif koşu önerilir. Haftada 2 – 4 gün arası olacak şekilde egzersize interval kardiyo eklenmesi kas kayıplarını en aza indirirken yağ yakımını artıracaktır.

5. Kaslarınız İçin Yeterli Dinlenme Süresi Bırakın

Aktif spor süresince, kasların kendini onarması ve kendini yenilemesi için gerekli zaman verilmelidir. İki antrenman arası bırakılan dinlenme süreleri bu yüzden çok önemlidir. Dinlenme sağlanmadan yapılan antrenmanlar verimliliğin ve performansın düşmesine neden olur. Aynı zamanda sinir sisteminin ve hormonların bozulmasına neden olabilmektedir. Antrenmanlar arası verilen dinlenme süreleri aynı kas grubunun çalışması ile ilgili değildir. Art arda yapılan antrenmanlarda farklı kas gruplarının çalışması sağlansa dahi dinlenme yapılması şarttır. Aynı kas grupları çalışılacaksa eğer aralarında 48 saatlik dinlenme süresi bırakılmalıdır. Set arası dinlenme süreleri yapılan antrenman çeşitlerine göre değişkenlik gösterir. 13 – 20 tekrar halinde yapılan dayanıklılık antrenmanlarında 30 ila 60 saniye set arası dinlenme süresi gerekir. 6 – 12 tekrar halinde yapılan hipertrofi antrenmanlarında 60 ila saniye set arası dinlenme yapılması gerekir. 1 – 5 tekrar halinde yapılan güç antrenmanlarında ise 3 ila 5 dakika set arası dinlenme yapılması gerekir.

6. Sabırlı Olun

Yağ yakımı ve kas yapımı, sabır isteyen bir süreçtir. Sürecin sistemli ve kontrollü ilerlenmesi için acele edilmemelidir. Belirli bir hedef için plan yapılmalı ve plana bağlı ilerlenmelidir. Her gün tartılmak yerine haftada 1 kez aynı kıyafetlerle tartıya çıkılmalıdır. Bu sayede hedefe bağlı konsantrasyon da artar. Yağ yakım sürecinin kontrollü ilerlemesi ve istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerekir.

7. Yağ Yakıcı Kullanın

Enerji artırmak ve kas kütlesi kazanmak için yağ yakıcılara ihtiyaç duyulur. Ürünlerin kullanılmadan önce içeriğinin incelenmesi ve hangisinin daha uygun olduğuna karar verilmesi gerekir. Diyetisyen Tuğba Yaprak, L-Carnitin gibi yağ yakıcıların kas kütlesini artırırken aynı zamanda yağ yakımına yardımcı olduğunu söylemiştir. L-Carnitin en sık tercih edilen yağ yakıcılardandır. Vücuda enerji sağlar ve kas hacmini artırır.  Temelde vücuttaki testosteron kullanımının artmasını sağlar. Bu sayede kas kütlesinde artışa neden olur. Antrenman sonrası oluşabilecek kas ağrılarını ve kas kramplarını önler.  Metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve yağ yakımını hızlandırır. L-Carnitin kullanırken alınacak doz vücudun ihtiyacına göre belirlenmelidir. Ancak hiçbir takviyenin direkt olarak yağ yakımına etki etmediği buna ek sağlıklı bir beslenme programı gerektiği unutulmamalıdır.

8. Doğal Testosterone Salgılatıcı Besinler Tüketin

Dr. Öğretim Üyesi Ali Güreş, testosteron seviyesinin artmasının protein sentezini artırdığını bu sayede kas gelişiminin de etkilendiğini söylemektedir. Testosteron seviyelerinin artmasıyla kırmızı kan hücrelerin üremesi hızlanır. Sakatlanma sonrası toparlanma hızlanmış olur. Bununla beraber bazal metabolizmanın hızlanmasını ve yağ yakımının artmasını sağlar. Dolasıyla testosteron seviyesindeki artış, yağ yakımını hızlandırırken kas gelişimini de artırmaktadır. Testosteron seviyelerinin artışına neden olan bazı gıdalar vardır. Bunlar kabak çekirdeği, istiridye, ıspanak, zencefil, siyah üzüm, uskumru, kara lahana, domates, nar, bal ve karidestir. Kara lahana aynı zamanda iyi bir K vitamini kaynağıdır. Kara lahana üzerine yapılmış bir çalışmaya göre, diyetle yeterli miktarda alınan K vitaminin, prostat kanseri oluşma riskini %63 oranında düşürdüğü tespit edilmiştir.

9. Vitamin Tüketimini Arttırın

Uzm. Dyt. Gözde Şahin, vitamin ve mineral eksikliklerinin sporcuları olumsuz etkilediğini söylemektedir. Vitamin eksiklikleri sonucu antrenman sonrası terlemeye bağlı vücut ısısını kontrol edememe görülür. Bağışıklık sistemi güçlenemez ve hastalıklar oluşmaya başlar. A vitamini, C vitamini ve E vitamini eksikliklerinde serbest radikaller kontrol altına alınamaz. Sonucunda ise kas doku hasarları oluşur. C vitamini ve E vitamini, antrenman sonrası kas toparlanmalarını hızlandırır, sporcunun performansını artırır. B1 vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini, beyin fonksiyonlarının olumlu yönde gelişmesini sağlar. Protein sentezinin artması A vitamini seviyelerinin düşmesine neden olur. Kas onarımı ve proteinin parçalanabilmesi için A vitamini ihtiyacı karşılanmalıdır. D vitamini testosteron artışında önemli role sahiptir. Yapılan bir çalışmaya göre testosteron seviyesi düşük olan erkeklere D vitamini desteğinin sağlanması , serbest testosteron seviyesinde %20 oranında artış sağlamıştır.

Mineral Tüketimini Arttırın

Sağlık Bakanlığı ’na ait Sporcu Beslenme kitabına göre, kadın sporcularda en sık rastlanılan mineral eksikliği kalsiyum, çinko ve demirdir. Bunun sebebi ise diyete yeterli eklenmeyen et, süt ve balık ürünleridir. Demirin sporcular için önemi büyüktür. Bunun sebebi, demirin kaslara ve vücudun diğer bölgelerine gereken oksijeni taşımasıdır. Kaslar, enerji üretmeye devam etmek için oksijene ihtiyaç duyar. Demirden zengin olan kaynaklar karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve baklagillerdir. Sporcuların serum demir seviyeleri belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.  Kalsiyum, sporcularda kalp atımının dengelenmesi için büyük bir etkendir. Kalsiyumdan zengin kaynaklar süt, ayran, yoğurt, kefir ve yağlı tohumlardır. Yetersiz kalsiyum alımında, kas ve kemikler kendini onaramaz. Magnezyum, bakır ve çinko mineralleri de kas gücünü artırır ve dayanıklılığın artmasını sağlar. Vitamin ve mineral gibi mikro besin öğelerinin yeterli miktarda karşılanması için ilk hedef besinlerdir. Besinlerden karşılanamadığında veya mevcut hastalık durumunda takviyelerle desteklenmelidir. 

Uyku Düzeninizi Ayarlayın

Antrenmandan maksimum verim almak için kasların dinlenmesi için zaman verilmelidir. Uyku sırasında tüm vücut dinlenme halindedir. Kan dolaşımı yavaşlar. Kasların gelişimi için oldukça önemli olan büyüme hormonu uyku sırasında salgılanır. Büyüme hormonunun en çok salgılandığı saatler 00 – 00 arasıdır. Bu sebeple, belirtilen saatler arasında uykuda olmak gerekir. Günlük 7 – 8 saat uyku,  kas gelişimi ve yağ yakımı için şarttır. Kortizon, insülin salgısını etkileyen ve anabolitik direnç sağlayan hormondur. Uyku sırasında kortizon seviyesi düşer. Kas gelişimi bu durumdan olumlu etkilenir. Uyku süresi yeterli olmadığında gün içerisindeki antrenman performansı düşer. Yeterli verim sağlanamaz. Enerji depolarının dolması ve kuvvet kaybının yaşanmaması uykunun faydalarındandır.

Yağ Yakarken Kas Yapmak için Yanlış Bilinenler

Yağ yakım kas yapım süreçlerinde toplum tarafından doğru bilinen bazı yanlışlar mevcut. Doğru sanılan bilgiler ve doğru cevapları aşağıda listelenmiştir.

  • Yağ az tüketildiğinde vücuttaki yağ oranı azalır.

Yanlış bir bilgidir. Yağlar, vücudun temel enerji kaynaklarıdır. Günlük tüketilen besinlerden gelen kalorinin %25 ila %30 kadarının yağlardan gelmesi gerekir. Bununla beraber mevcut hastalık durumlarında tüketilmesi gereken yağ miktarı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Günlük tüketilen yağların, sağlıklı yağlardan gelmesi sağlanmalıdır. Bu sayede metabolizma korunarak yağ yakımı süreci başlar.

  • Yoğun kardiyo yapıldığında daha fazla yağ kaybedilir. 

Yanlış bir bilgidir. Uzun süren kardiyo antrenmanları vücutta su ve kas kaybına neden olur. Aynı zamanda sağlık sorunları ortaya çıkar, kas krampları ve bölgesel ağrılar başlar. Devamlı aynı tekrar eden antrenmanlar yerine kombine antrenman yapılması daha fazla yağ yakımını destekler. Western Ontario Üniversitesi’ nde yapılan bir çalışmada, antrenman sırasında mola yapanların mola yapmayanlara oranla daha fazla yağ yaktığı tespit edilmiştir.

  • Yüksek kalori kısıtlamaları daha hızlı kilo kaybını sağlar.

Yanlış bir bilgidir. Kişinin alması gereken kalori miktarı yaş, boy, cinsiyet ve fiziksel aktivitesine göre değişkenlik gösterir. Gereksiz kalori kısıtlaması yapmak, vücudun temel fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olur. Bu yağ yakımını sağlamaz. Vücudun direnç kaybetmesine ve bağışıklığın düşmesine neden olur.

  • Tartı odaklı hareket etmek.

Tartıya bağlı kalmak bu süreçte yanlıştır. Bunun sebebi ise kilo kaybının yağ yakım kas yapım sürecinden bağımsız olmasıdır. Bölgesel yağlanmalar bunun temel göstergesidir. Vücuttaki yağ oranı ve kas miktarı, vücudun dış görüntüsünü oluşturur. Yağ yakım ve kas yapım dönemlerinde dikkat edilmesi gereken düzenli yapılan beden ölçümleridir.

  • Vücudun dinlenmesine izin vermemek.

Bu dönemlerde dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de vücudun yeterli dinlenmesini sağlamaktır. Günlük 8 saat uyumak, vücudun dinlenmesi için şarttır. Özellikle saat ve arası uyumak, vücutta hormonların düzenli salgılanmasına yardımcı olur. Yeterli dinlenme sağlanamadığında vücut yorgun düşer. Sağlık sorunları oluşur, kas krampları ve bölgesel ağrılar başlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası