yüzde siyah nokta neden çıkar / Siyah Nokta Nedir, Neden Oluşur? | Procsin Blog

Yüzde Siyah Nokta Neden Çıkar

yüzde siyah nokta neden çıkar

Ciltteki Siyah Noktalar Nedir ve Neden Oluşur?

Daha önce sivilceler ve sivilce izleri hakkında yayınladığımız yazılara şimdi çok korkulan konulardan biri olan siyah noktalar ile devam ediyoruz. Bu sinir bozucu arkadaşlar gözeneklerimize girmenin bir yolunu buluyorlar. Ama nasıl?

Siyah nokta korendy

Siyah noktaların üstesinden gelmek zordur, bu yüzden onlardan arınmaya bu cilt probleminin kökenini anlayarak başlamamız gerekir. İlk olarak bir soruyu cevaplamalıyız:

Siyah Nokta Nedir?

Siyah noktalar, esas olarak gözeneklerimizde biriken kirlerin oksidasyon sayesinde siyah veya koyu renkli hale gelmesiyle görünürleşen bir cilt problemidir.

Oluşumlarının açıklanmasının bir başka kolay yolu ise, siyah noktaların gözeneklerin aşırı sebum, bakteri ve ölü deriler ile tıkandığında meydana geldiğidir.

Ve hepimiz gözeneklerin tıkanmasının cildimiz için iyi olmadığını biliyoruz. Özellikle göze de rahatsız edici görünmeye başladığında, bu işlerin iyice kötüye gittiğinin göstergesi oluyor.

Siyah Noktalar Sivilce Midir?

Siyah noktalara sahipseniz, bu soruyu kendinize sormuş ya da en azından düşünmüşsünüzdür: "Siyah noktalar bir tür sivilce mi?” Cevap, EVET.

Siyah noktalar bir sivilce türüdür.

Onlar için kullanılan resmi terim "komedon"dur ve daha da spesifikleştirirsek siyah noktalar açık komedonlardır. Bu hikayeye pozitif bir yönden bakacak olursak, siyah noktalar henüz iltihaba yakalanmamış sivilcelerdir. Fakat, siyah noktalar iltihaplı bir akne kadar görünür ya da acı verici olmasalar dahi, kimsenin burnunun her yerini onlarla kaplı olarak görmek istemeyeceğinden eminiz.

Siyah Nokta Nasıl Oluşur?

Siyah noktaların oluşumu birçok nedenden ötürü tetiklenebilir. Görünümleri, ortaya çıkış sıklıkları, formları pek çok özel karakteristiğe bağlıdır. Örnek vermek gerekirse:

  • Cilt tipi
  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Hormonal değerler
  • Çevresel faktörler

Cilt yapınız, yaşınız ve cinsiyetiniz gibi faktörleri kontrol edemeseniz de, siyah nokta oluşumunu en aza indirgemek için tetikleyici çevresel faktörleri kontrol edebilirsiniz.

Eğer, siyah noktalarla mücadele içindeyseniz burada oluşumlarının genel nedenlerini açıklayacağız.

Ciltteki Siyah Noktalar Neden Olur?


Daha önce de açıkladığımız gibi siyah noktalar, kirlerin gözeneklerde birikmesiyle ortaya çıkar. Fakat oluşumları için her zaman aşırı yağlı bir cilde ihtiyaç yoktur. Kuru bir cilde sahip olsanız bile siyah noktalarınız olabilir.

Hormonal nedenlerin ve genetik yatkınlığın yanı sıra gözeneklerin tıkanması faktörü siyah noktaların ortaya çıkışının temel nedenidir.

Bazı cilt bakım ürünleri, makyaj ve cilt yüzeyini örten (oklusif) ürünler gözeneklerinizi tıkayabilir

Eğer cildiniz nefes alamıyorsa ve doğal yağ birikiminiz cilt yüzeyine çıkamayıp gözeneklerde sıkışıyorsa, siyah nokta oluşumu olasıdır. Bu durum sadece siyah noktalara değil, beyaz noktalara, sivilcelere ve değişik cilt sorunlarına da yol açabilir.

Çözüm
Özellikle ağır makyaj yaptığınız zamanlarda günün sonunda cildinizi iyice temizlediğinizden emin olmalısınız. Cilde uygun seçilecek nazik bir eksfoliasyon, cilt yüzeyinde biriken aşırı sebumu ve kiri temizleyerek, nefes almakta zorlanan cildinize yardımcı olacaktır.

İpucu
"Komedojenik değildir" ibaresini bulunduran ürünleri bulmaya dikkat edin. Bu siyah nokta oluşumunun önüne geçmek için %100 garanti sağlamayacaktır fakat bu tip formüle edilmiş ürünler gözenekleri tıkamaktan kaçınma hedefine uygun olarak geliştirildikleri için siyah nokta riskini en aza indirgerler.

Ter, nem ve diğer potansiyel gözenek tıkayıcı faktörlerin farkında olun

Eğer tozlu bir gün geçirmişseniz, spor salonunda zorlu bir seanstan geliyorsanız ya da yazın ortasında çok nemli bir iklimde kendinizi bulmuşsanız, cildinizi etkileyen bu faktörlere karşı önleminizi almalısınız. Bunlar ve benzeri sebepler, örneğin terinizin sebum ve keratinle karışması, gözeneklerinizi büyük olasılıkla tıkayacaktır.

Çözüm
Nem, ter ya da deniz suyu gibi yabancı maddelerle temasın ardından yüzünüzü yıkadığınızdan emin olmalısınız.

İpucu
Bu gibi durumların içerisinde bulunacağınız zamanlarda çok fazla makyaj yapmaktan kaçınmak iyi bir çözüm olabilir. Örneğin spora ya da havuza gidiyorsanız, makyajı es geçmek cildinizin nefes almasını sağlarken daha hafif hissettirecektir.

Sebum üretimini etkileyen dış faktörler

Diyet yapmak, sigara içmek, hormonlarınızın kontrolden çıkması ve hatta stres gibi bir takım şeyler cildinizin sebum üretimini etkileyebilir. Sebum üretimi arttığında ve cildinizin durumu kötüye gittiğinde hücre döngüsünün dengesi bozulacağından bu durum siyah noktalara davetiye çıkarır.

Çözüm
İyi bir beslenme düzeni edinmek, düzenli bir yaşam şekline sahip olmak, olabildiğince stresten uzakta yaşamak, güneşe fazla maruz kalmamak, aşırı güçlü ışıklardan kaçınmak, sigara içmemek ve hormonları dengede tutmaya çalışmak en iyi çözüm yollarındandır.

İpucu
Biz yediğimiz şeylerden ibaretiz, bu nedenle sağlıklı bir beslenme şekli cilt problemlerinin çözümü için çok önemlidir. Sağlıklı beslenmeye çalışın ve yukarıda yer alan tüm faktörleri mümkün olduğunca dengede tutmak için yeterli besin tüketin.

Türkiye'nin uzman Kore Bakım Markası Korendy'nin siyah nokta maskesi ve diğer benzer siyah nokta temizleme ürünlerikategorisini ayrıca buraya tıklayarak hemen inceleyebiirsiniz.

Kaynak: wishtrend.com/blogglam?r=1837

PaylaşFaceboook'ta paylaşTweetleTwitter'da paylaşPinlePinterest'te paylaş

Siyah Nokta Nedir?

Siyah Nokta Nedir?

Siyah noktalar, bir tür akne çeşididir. Gözeneklerde biriken kirlerin oksidasyona uğrayıp koyulaşmasıyla görülen bir cilt problemi olan siyah noktalar, gözeneklerin sebum, ölü deri ve bakteri sebebiyle tıkanmasıyla ortaya çıkar. Kadın ya da erkek, cinsiyet fark etmeksizin her yaştan insanda görülebilen ve huzursuzluk verici olan bu durum yüzde ya da vücutta görülebilir. Yüzde görülen siyah noktalar, genelde burnun üstünde ve yanlarında oluşur.

Vücutta siyah nokta oluşumu ise ense, sırt, göğüs, kol ve omuzda görülebilir. Eğer siyah noktalar gözle rahat bir şekilde görülebiliyorsa bu gözeneklerin çok fazla tıkandığına işarettir. Dolayısıyla artık gözenekleri açmak gerektiğinin de bir habercisidir.

Siyah Nokta Oluşumu: Siyah Nokta Neden Olur?

Siyah Nokta Oluşumu: Siyah Nokta Neden Olur?

“Siyah nokta neden olur?” diye merak ediyorsanız cevabı burada bulabilirsiniz. Siyah nokta oluşumu tamamen ciltteki foliküllerin tıkanmasına bağlıdır. Foliküllerin içinde kıl ve yağ üreten bir yağ bezi olur. Yağ bezinin ürettiği yağa “sebum” adı verilir. Sebumun temel görevi ise cilde yumuşaklık vermektir. Yağ ve ölü cilt hücreleri, foliküle açılan boşlukta toplanır.

Folikül açıklığı üstündeki doku kapalıysa beyaz, açık ve havaya maruz kalıyorsa siyah nokta oluşur. Siyah nokta oluşumunu kimi insanlar daha sık yaşar. Bu durumun olma riskini artıran belli başlı birkaç faktör vardır. Örneğin çok fazla vücut yağı üreten birinin siyah nokta oluşumuna yatkınlığı bulunur. Aynı şekilde kortikosteroid, androjenler ya da lityum gibi ilaçlar kullanan bireylerde de siyah nokta oluşumu görülebilir.

Vücut hormonları da siyah noktaların oluşmasına etki eder. Doğum kontrol hapı gibi vücut hormonlarını önemli ölçüde değiştiren ilaçlar, regl dönemi ve ergenlik çağı, siyah noktaların çıkma riskini yükseltir.

Siyah Nokta Nasıl Geçer?

Siyah Nokta Nasıl Geçer?

“Siyah nokta nasıl geçer” diye merak edenler pek çok tedavi yöntemiyle karşılaşır. Ancak kulaktan duyma yöntemler yerine bilindik yolları tercih ederek cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz. İlk olarak, siyah noktaları kesinlikle sıkmamanız gerekir. Onları sıktığınız takdirde kendilerine yer edinerek sürekli olarak tekrarlar. Yüzünüzü düzenli olarak yıkamanız, cildinizi temiz tutacağı için sivilce ve siyah nokta oluşumunun önüne geçebilir.

Yüzünüzü yıkarken temizleyici gibi yüz bakım ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Yüzünüzü ve cildinizi tahriş etmeyecek ürünler kullanmanız gerekir. Yüzünüzdeki siyah noktaların temizliği için buhar banyosu yaparak gözeneklerinizi açabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız cilt bakım ya da makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünlerde komedon oluşumunu desteklediği için yağ bulunmaması gerekir.

Kullanacağınız peeling süngerleri ve çeşit çeşit yüz maskesi de vücudunuzdaki ölü hücreleri atacağı için siyah nokta ve sivilcelerin azalmasına yardımcı olur. Yastık kılıfları ve nevresim takımınızı sık sık değiştirmek de komedon oluşumunun önüne geçer. Siyah noktalarınıza karşı kullanabileceğiniz birçok ürüne avantajlı fiyatlarla sahip olmak için Trendyol’u tercih edebilirsiniz.

Siyah Nokta Nedir?

Siyah nokta ergenlik döneminde sivilceler (akneler) ile birlikte en çok rahatsızlık veren sorunlardan biridir. Estetik olarak kişileri rahatsız eden siyah noktalar, aslında bir cilt sorunudur. Siyah nokta, tıkanmış gözeneklerdir. Sivilceler, iltihaplı olması sebebiyle daha çok sıkma isteği uyandırsalar da siyah nokta sıkma da pek çok kişinin geliştirdiği bir alışkanlık olmuştur. Ancak siyah nokta sıkmak cildin durumunu kötüleştirebilir. Tıp dilinde komedon olarak bilinen siyah nokta, bir saç folikülü veya cildin doğal olarak ürettiği yağı (sebum) ve ölü hücrelerin gözenekleri tıkamasıdır. Siyah noktalara inflamatuar olmayan sivilce lezyonları da denebilir. Kısacası foliküler ölü deri hücreleri veya yağ ile tıkanırsa buna siyah noktalardır. Gözenekler tarafından üretilen sebum oksijenle tepkimeye girerek rengi koyulaşır ve siyahlaşır. Bu nedenle siyah nokta olur.

Siyah Noktalar En Çok Nelerde Görülür?

Yanaklarda siyah nokta olabileceği gibi en çok burunda siyah nokta görülür. Ancak vücudun her yerinde siyah nokta olabilir. Hafif yükselti oluşturur ve renginin koyu olması nedeniyle kolaylıkla fark edilir. Özellikle aynaya dikkatle bakıldığında burundaki siyah noktalar hemen fark edilir. Yanakta siyah nokta oluşması da son derece olağandır. Aslında hafif bir akne türü olan siyah noktalar, yüzün daha çok yağ bezlerinin olduğu bölgelerde görülür. Bu yüzden de en çok alın, burun ve çenede ortaya çıkar. Ayrıca boyun, sırt ve göğüs bölgelerinde de oluşabilir.

Yağlı Ciltler Daha Yatkın

Ciltte tıkanmış gözeneklerin üzeri açıksa siyah nokta, üzeri kapalıysa beyaz nokta halini alır. Akne bakterilerinin çoğalması sebebiyle de beyaz noktalara kıyasla siyah noktalar daha az enfekte olurlar. Siyah noktalar, yağ lifleri olarak bilinen sebasöz filamentler de gözeneklerin tıkanmasıdır. Ancak yağ lifleri cilt renginde veya hafif gri renktedir. Siyah noktalar da bu bölgelerde çıkar. Yağlı cilde sahip kişilerde şüphesiz gözeneklerin tıkanması, buralarda bakterilerin gelişip beyaz, siyah ve papüllere yol açması daha olasıdır. Bu cilt tipine sahip kişilerin cilt temizliği yaparak tıkanık gözeneklerini sürekli açık tutmasını sağlamak birincil önceliktir.


Siyah Nokta Neden Olur?

Siyah noktaların oluşma sebebi sebum salgılayan gözeneklerin tıkanmasıdır. Cilt folikülleri sağ ve yağ bezi içerir ki bunlar da yağ üretir. Kısacası cildin doğal dengesi için bu yağa ihtiyacı vardır. Bu sayede cilt yumuşak ve nemli kalabilir. Bu hassas dengenin bozulması siyah noktalara zemin hazırlar. Bu etmenler de şöyle sıralanabilir:

  • Ölü cilt hücreleri, sebum ve makyaj gibi sebeplerle tıkanan gözenekler kirli ve yağlı bir cilt yaratarak siyah noktalara sebep olur.
  • Spor, ısı veya stres kaynaklı terlemeler gözeneklerin aşırı çalışmasına neden olabilir. Çok terleyen kişiler veya spor yapan kişiler, egzersiz sonrası ciltlerini iyi temizlemediğinde cilt kiri ve kalıntılar gözeneklerde birikme yapar ve siyah nokta olarak ortaya çıkabilir. Terlemek çirkin gibi algılansa da aslında gözeneklerin temizlenmesine ve cilt metabolizmasının hızlandırılmasına yardımcıdır ama bu terleme aşırı ise dengeyi bozar. Egzersiz sonrası da fazla teri ve kiri temizlemek için aceleci olun.
  • Saç ürünleri yüzle ile temas ettiğinde de gözeneklerde tıkanmalara sebep olabilir. Bu ürünlerin yüzünüzle temas etmemesi için saçlarınızı yüzünüzden uzak tutmaya çalışın.
  • Yağlı bir cilt siyah noktalar için iyi bir zemindir. Ellerle yüze dokunmak yağlanmayı artırabilir. Yağ, kir ve bakterilerin kolayca biriktiği telefonunuzu yüzünüze temas ettirmekten kaçınmaya çalışın. Telefonunuzu sıklıkla temizleyin. Yağlı bir cilde sahipseniz de beslenmenizi buna göre şekillendirin.

Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Siyah noktalardan kurtulma sanıldığı gibi siyah noktaların kolaylıkla sıkılması değildir. Siyah nokta temizliği doğru ürünlerin kullanılmasıyla mümkündür. Burun bantlarını siyah nokta giderici olarak görebilirsiniz. Siyah nokta sıkmaktan daha kolay bir yöntemdir. Haftalık olarak bu bant şeritlerini uygularsanız tıkanmış gözeneklerin açılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Siyah Nokta Sıkmak Zararlı mıdır?

“Siyah nokta nasıl sıkılır?” diye düşündüğünüzde bunun sivilceleri sıkmaktan daha zor olduğunu bilin. Daha yapışkan ve daha az sıvı olması nedeniyle siyah nokta sıkmak zordur. Siyah noktanın her iki tarafına baskı uygulayarak sıkılabilir. Hatta bunu sıcak bir duş sonrası siyah noktanın çıkmasını kolaylaştırır. Ancak siyah nokta temizlemeyi kendiniz sıkarak yapmanız tavsiye edilmez. Çünkü siyah noktaları sıktığınız parmaklarınızdaki bakteriler ve yağlar, cildinizi iltihaba ve enfeksiyona açık hale getirebilir. Bunlar da akne izlerine sebep olurken uzun vadede akne tablosunu kötüleştirebilir. “Burun üstü siyah noktalar nasıl geçer?” diye düşünüyorsanız derinlemesine olan siyah noktaları bile bantlarla yok edebileceğinizi bilin. Siyah nokta sıkmak şu sorunlara neden olabilir:

  • Siyah noktanın tamamını çıkaramayabilirsiniz. Hatta cildin daha da derinine itip tahrişe neden olabilirsiniz.
  • Siyah noktayı çıkardığınızda bakteri ve yağ girmesi söz konusu olabilir. Böyle olduğunda siyah noktalar büyüyüp daha çok yayılabilir.
  • Cildiniz hassas yapıdadır. Tırnaklarınız ise çok daha güçlü bir yapıya sahiptir. Tırnaklarınızla cildinize bir kuvvet uyguladığınız inflamasyon ve yaraya sebebiyet verebilirsiniz.

Siyah Noktalara Ne İyi Gelir?

Siyah nokta sıkmak yerine “siyah noktaya ne iyi gelir?” diye sorabilirsiniz. Bunun için reçetesiz satılan ürünlerden faydalanabilirsiniz. Bu ürünler kremler, jeller, pedler ve serumlar oluşabilir. Siyah nokta temizleme ürünlerinde bakterilerin yok edilmesini amaçlayan salisilik asit, benzoil peroksit ve rezorsinol gibi bileşenler mevcuttur. Evde siyah nokta temizleme ürünü olarak siyah nokta peeling veya siyah nokta temizleme maskesi yapabilirsiniz. Cilt tahrişi gibi sorunlara maruziyet verilmemesi için uzmanların önerdiği markaları tercih etmelisiniz.

Derinleşmiş Siyah Noktalar Nasıl Temizlenir?

Derin kökleri olan siyah noktaları temizlemek için yüzünüzü aşırı derecede ovmaya kalkmayın. Reçetesiz satılan ürünler işe yaramadığında daha kronikleşmiş siyah nokta sorunlarında doktor reçeteli ilaçlar kullanılabilir. A vitamini, AHA’lar (suda çözünen yağlar), BHA’lar (yağda çözünen yağlar) ve retionoidler içeren ilaçlar, gözeneklerin tıkanmasını önleyerek cilt hücrelerinin daha hızlı dönüşmesine yardımcı olabilirler. Derinleşmiş siyah noktalar için dermatologlar tarafından gözenek açma yöntemleri uygulanabilir. Bu tedavilerle ileride yaşanabilecek gözenek tıkanmaları da önlenebilir. “Sivilce ve siyah nokta nasıl geçer?” sorusuna verilebilecek cevaplar şunlardır:

  • Lazer ve ışık terapisi ile cildin üst katmanına zarar vermeden siyah noktalar ve akneler tedavi edilir. Amaç yağ üretimini azaltmak ve bakterileri yok etmektir. Özellikle iltihaplı akne tedavisinde kullanılan bu tür tedaviler derinleşmiş siyah noktalarda fayda sağlayabilir.
  • Kimyasal peeling de cilde solüsyon uygulamak suretiyle yapılır. cildin üst katmanı soyularak siyah noktalardan arındırılması ve daha pürüzsüz bir cilt elde edilmesi hedeflenir. Bu tedavi ile daha çok cilt dokusunun iyileştirilmesi sağlanır.
  • Mikrodermabrazyon ile de kuru ölü cilt hücreleri yenilenir. Siyah nokta temizleyici bir yöntem olarak da görülebilir.

Burundaki Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Siyah noktaları temizlemek ve tıkalı gözenekleri açmak için siyah nokta bantları kolaylaştırıcı bir rol üstlenebilir. Çünkü mıknatıs gibi bir görev gören bu bantları kullanmadan önce yüzünüzü yıkayın, ardından yapıştırın. Daha sonra kaldırıp tonik sürün cildinizi rahatlatın. Ancak ciltte tahriş olmaması için dikkatli kullanılması gerekir.

Yüzdeki Siyah Noktalar Nasıl Temizlenir?

Yüzdeki siyah noktalar için evde kendiniz birtakım tedaviler uygulayabilirsiniz. Evde siyah nokta tedavisi için öneriler şunlardır:

  • Çay ağacı yağını bir pamuğa yardımıyla siyah noktalarınıza sürün. Çay ağcı yağı bakterilerin ilerlemesini durdurabilir.
  • Tuz veya şekerle peeling yapabilirsiniz. Bu peeling ile ciltteki ölü hücreleri kazıyarak yok edebilirsiniz. Yüzünüzü ıslatıp siyah noktaların olduğu bölgelere hazırladığınız peeling’i sürün ve 30 saniye dairesel hareketlerle masaj yapın. Daha sonra yüzünüzü suyla yıkayın.
  • Yeşil çay yapraklarını ıslattıktan sonra siyah nokta olan bölgelere koyun ve yine 30 saniye dairesel hareketlerle masaj yapın. Daha sonra suyla yüzünüzü durulayın. Yeşil çay yaprakları aşırı yağ üretimine engel olurken antioksidan etkisiyle cildi canlandırır.

Siyah Nokta Nasıl Önlenir?

“Yüzdeki siyah noktalar nasıl geçer?” diye düşünmeden önce siyah noktaları önlemenin yollarına başvurabilirsiniz. Bunun için yapabilecekleriniz şöyle sıralanabilir:

Yüz Bakımı Yaptırın: İleri cilt problemlerini çözmek için uygulanan tedaviler buhar, profesyonel solüsyonlar, vb. ürünler içerdikleri için siyah noktaları önlemede de etkili olabilir. Gözenekler yüz bakımı ile açılabilir.

Doğru Ürünleri Seçin: Siyah noktaların önlenmesinde kullandığınız ürünlerin salisilik asit veya glikolik asit içermeleri önemlidir. Özellikle salisilik asit gözeneklerin açılmasına ve temizlenmesine yardımcı olurken cilt hücrelerinin yeniler. Gündelik cilt temizliğinde bu ürünleri kullanmaya özen gösterin. Yatmadan önce de cildiniz için kullanacağınız retinol içerikli ürünler sayesinde ciltteki pullanmayı önleyip kolajeni desteklemiş ve daha sıkı bir cilde kavuşmuş olursunuz. Sabahları dışarıya çıkmadan güneş kremi sürmeyi unutmayın.

Peeling Yapın: Hafif peelingler hem gözeneklerin açılmasında hem de cildinizi pürüzsüz yapma konusunda etkili olabilir.

Temizleme Fırçası Kullanın: Derinlemesine siyah nokta temizliği için fırça kullanabilirsiniz.

Detoks Maskesi Yapın: Haftalık uygulayacağınız maskeler ile yağ dengesini korurken yüzünü temizlemiş olursunuz. Çay ağacı yağı içerikli maskeler dezenfekte ederken kil maskesi kiri çıkarmada arındırıcı bir etki yaratır.

Yüzünüz Düzenli Yıkayın: Yüzünüzü sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yıkamanız, gündüz ve gece biriken yağların giderilmesine yardımcı olur. Günde 2’den fazla yüz yıkamak da cildin tahriş olmasına neden olur. Ayrıca yüzünüzün ihtiyacı olan doğal yağlardan arındırarak aşırı yağ üretimini ve buna bağlı siyah nokta ve gözenek tıkanmalarını beraberinde getirir. Aşırı sebum üretimi fazla yıkama sonucu oluşur ve siyah noktaya sebep olur.

Aşırı Makyaj Yapmayın: Cildinize iyi bakmak istiyorsanız fazla makyajdan kaçının. 

Yağsız Ürünleri Tercih Edin: Yağ içeren ürünler siyah noktalara davetiye çıkarabilir. Losyon ve güneş kremi tercihinde bulunurken su bazlı olanları kullanabilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır