fay hattı kırıldıktan sonra deprem olur mu / Deprem sonrası uzmanlardan peş peşe açıklama! Kırılan fay hattı açıklandı

Fay Hattı Kırıldıktan Sonra Deprem Olur Mu

fay hattı kırıldıktan sonra deprem olur mu

FAY HATTI OLMAYAN İLDE DEPREM OLUR MU? T&#;rkiye’de aktif ka&#; fay hattı var, hangi ilde ve nerede?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 08,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Fay hatları ve hangi iller üzerinde olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplam üç fay hattı bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ta Pazarcık ve Elbistan’da gerçekleşen depremler Doğu Anadolu Fay Hattı’nın kırılmasıyla oluştu. Hatay, Gaziantep, Elazığ, Malatya, Adana ve diğer iller depremden büyük zarar gördü. AFAD Deprem risk haritasına göre fay hattı bulunmayan il ve ilçelerde oturanlar ise “Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu? sorusuna cevap arıyor.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’ta ve büyüklüğünde gerçekleşen depremlersonrası Türkiye deprem riski haritası ve fay hatları araştırılıyor. Risk haritasına göre 81 il, birinci, ikinci ve üçüncü derece risk bölgelerine ayrılıyor. AFAD tarafından hazırlanan listeyi inceleyenler ise fay hattı olmayan bölgelerde deprem olup olmayacağını merak ediyor. Türkiye aktif deprem kuşağı arasında yer alırken üç ana fay hattından oluşmaktadır. Prof. Dr. Celal Şengör katıldığı canlı yayında fay hatlarıyla ilgili konuya açıklık getirdi.

FAY HATTI OLMAYAN YERDE DEPREM OLUR MU?

Prof. Dr. Celal Şengör, katıldığı yayında “ FAY HATTI OLMAYAN YERDE DEPREM OLUR MU?” sorusuna “Hayır olmaz” şeklinde cevap verdi.

Şengör açıklamasının devamında yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini ifade etti. 

Haberin Devamı

Şengör, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayarak fay hattı olan yerlerin bulunmayan yerleri bir şekilde etkileyerek hasara neden olabileceğini söyledi.

Fay Hattının Kırılması İyi Bir Şey mi? Fay Hattını İnsanlar Kırabilir mi, Kırılırsa Ne Olur?

Haberler

Gündem

Fay Hattının Kırılması İyi Bir Şey mi? Fay Hattını İnsanlar Kırabilir mi, Kırılırsa Ne Olur?

Ülkemizin deprem bölgesi olarak adlandırılması, pek çok bölgede farklı büyüklüklerde depremle karşılaşıyor olmamıza sebep oluyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri üzerinde bulunduğumuz fay hattının oldukça etkileşimde olması. Sabah saatlerine doğru Kahramanmaraş'ta olan ve 10 ilde hissedilen depremin ardından fay hattı araştırmaları sürüyor. Peki fay hattının çatlaması iyi bir şey mi? Fay hattı neden, nasıl çatlar? Fay hattını insanlar çatlatabilir mi? İşte detaylar

Deprem Neden Olur?

Deprem Neden Olur?

Fay hattı nedir?

Fay Hattı Kırılırsa Ne Olur?

Fay Hattı Kırılırsa Ne Olur?

Deprem neden olur?

Fay Hattının Kırılması İyi Bir Şey mi?

Fay Hattının Kırılması İyi Bir Şey mi?

Fay Hattını İnsanlar Kırabilir mi?

Fay Hattını İnsanlar Kırabilir mi?

Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu?

Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Fay hattı kırılırsa ne olur? Fay hattının kırılması ne anlama geliyor?

Türkiye''nin deprem bölgesi olması nedeniyle fay hattı ve fay hattı kırılmalarına ilişkin bilgiler araştırılıyor. Peki, Fay hattı kırılırsa ne olur? Fay hattının kırılması ne anlama geliyor?

FAY NEDİR?

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere Fay adı verilir.

Birbirlerinin hareketini engelleyen levhalar arasında sürtünme başlar. Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir.

Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Oluşan ilk harekete “deprem” (ana şok), şiddetli sarsıntının etkisiyle o bölgedeki yer kabuğunun zayıf diğer kısımlarının kırılmasına da “artçı depremler” (artçı şoklar) denir.

FAY HATTI KIRILIRSA NE OLUR?

Kırıklar genellikle tektonik etkinliğin görüldüğü bölgelerde, bu hareketlerin sonucunda oluşur. Özelliklerini ve boyutlarını ise, etkisi altında kaldığı tektonik hareketlere bağlı olarak kazanırlar.

Bazı bölgelerde kırık görülmemesinin nedeni bu bölgelerin herhangi bir tektonik hareketin etkisi altında bulunmamasıdır.

Kırıklar yatay, düşey ya da belirli bir açıyla eğimli olabilir. Belirli bir kırık düzleminin eğim açısı genel olarak kırık hattı boyunca hemen hemen aynıdır, ama bunun büyük değişimler gösterdiği durumlar da olabilir.

Kırılma sırasında birbirine sürtünerek kayan bloklardan, kırık düzleminin üstünde kalanına tavan bloku, kırılma düzleminin altında kalanına ise taban bloku denir.

Bloklar kırık düzlemi doğrultusunda yer değiştirirken birbirlerine şiddetle sürtünerek, sürtünme düzlemindeki duvarlarının cilalanmasına neden olurlar.

Sürtünme sırasında üzerinde hareket doğrultusunda çizgiler oluşan cilalı yüzeye kırık aynası denir. Kimi zaman da sürtünmenin etkisiyle bloğun duvarlarından ince taneli malzemeler dökülür, bu döküntüler kırık kili olarak adlandırılır.

İnce taneli döküntülerin kırık çatlaklarına dolması ve yeraltı sularının bıraktığı çökellerle çimentolanması sonucunda oluşan ya da doğrudan bloktan kopan daha iri taneli döküntülere ise kırık breşi denir.

Kimi zaman kırık düzlemine komşu katmanlar, sürtünme etkisiyle kaymaya direnerek kıvrımlanır ya da bükülür. Kalın bir toprak katmanıyla örtülü bölgelerde, alttaki kırığın yüzeyde hiçbir belirtisi görülmez.

İlgili Haberler

Fay hattı geçen il ve ilçeler açıklandı. Sizin ilçenin fay hattından geçiyor mu?
Arşiv Bağlantısı

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ En kısa saç telinin bile bir gölgesi vardır.”
Sir Frances Bacon

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası