anti tg yüksekliği belirtileri / Anti Tg Nedir? Anti Tg Kaç Olmalı? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri - Sağlık Haberleri

Anti Tg Yüksekliği Belirtileri

anti tg yüksekliği belirtileri

Kanda Anti TG Nedir? Kan Tahlilinde Anti TG Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Demektir, Referans Aralığı İle Normal Değeri Kaç Olmalı?

Tiroit kanserinin teşhisinde önemli olduğu için Anti TG nedir diyenler olabilir. Tahlil sonuçlarını gören kişiler, Anti TG yüksek çıkması ne demek diye sorar. Anti TG yüksekliği neden olur sorusu, nedenini anlamak açısından mühimdir. Normal değerleri öğrenmek için Anti TG referans aralığı incelenebilir. Anti TG düşüklüğü ne anlama gelir diye soranların birçoğu, çeşitli tiroit şikayeti olan kişilerdir. Anti TG kaç olursa tehlikeli kabul edilir? Sağlıklı bir kişide ne kadar olmalıdır?

Anti TG Nedir?

Anti TG antikorları otoantikorlardır. Saldırgan olmayan tiroglobuline karşıdırlar. Kandaki Anti TG oranı, tiroid hastalıkları hakkında bilgi almayı sağlar. Bu antikorlar, esas olarak bir savunma maddesidir. Bundan dolayı, vücut tarafından salgılanır ve tiroglobuline karşı etkilidirler. Tiroid ile ilgili üç antikor arasında yer alır. Bunlardan ilki, anti-tiroperoksidaz antikorudur (anti-TPO). Hashimoto hastalığını anlamayı sağlar. İkincisi Anti-TSH'dir ve Basedow-Graves hastalığını teşhis etmeyi sağlayan bir reseptör antikorudur. Anti-tiroglobulin antikorları ise çoğunlukla tiroid kanserinin seyrini izlemek için ölçülür.

Anti TG Yüksekliği Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Anti TG'nin yüksek çıkması, tiroit kanseri riskinin yüksek olduğu anlamına gelebilir. Ancak, kesin kanserdir demek doğru değildir. Farklı bir durum söz konusu olabilir. Bu bakımdan, ek tetkiklerin yapılması istenebilir. Hashimoto hastalığı, Graves hastalığı ve tiroit bezi yetmezliği gibi durumlarda da Anti TG'nin yükselmesi mümkündür. Düşüklüğü ise kişinin sağlıklı olduğu anlamına gelir. Bu bakımdan, Anti TG düşüklüğü olması gereken bir seviyedir. Kadın ve erkek fark etmeksizin, IU/MD'nin altında olanlar sağlıklı kabul edilir. Bu değerin daha yüksek olması ise tehlike arz eden bir durumdur ve hayati öneme sahip hastalıklara işaret edebilir.

Tiroglobulin (TG) nedir? Tiroglobulin yüksekliği ne anlama gelir?

Bazı tiroid hastalıklarının ayrımında ve bazı tiroid kanserlerinin takibinde kullanılan tiroglobulin (TG) nedir? Tiroglobulin yüksekliği ne anlama gelir? Merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 07 Aralık Güncellenme:

Tiroglobulin (TG) nedir? Tiroglobulin yüksekliği ne anlama gelir?

Tiroglobulin, tiroid bezi hücreleri tarafından salgılanan ve tiroid hormonlarının sentezinde yer alan bir proteindir. Tiroid foliküllerine özgü olan bu protein, sağlıklı kişinin kanında yüksek miktarlarda bulunmaz. Peki, Tiroglobulin yüksekliği ne anlama gelir? İşte bilinmesi gerekenler…

TİROGLOBULİN (TG) NEDİR?

Tiroglobulin (Tg) tiroid hormonunu taşıyan tiroid tarafından yapılan bir proteindir. Tiroid bezi Tiroglobulin yapan tek organdır. Bu nedenle, Tiroglobulin vücutta tiroid hücreleri olup olmadığını anlamak için iyi bir testtir. Tüm tiroid alındıktan sonra, tiroglobulin seviyesi sıfıra yaklaşmak zorundadır. Tiroidektomi sonrası tiroglobulin seviyeleri basit bir kan testi ile ölçülebilir. Tiroglobulin tiroid kanseri için bir tümör belirteçleri (vücutta ne kadar kanserin olduğunu görmek için test) olarak kullanılır. Tiroglobulin seviyeleri tüm tiroidi çıkardıktan sonra yükselirse, kanserin geri gelebileceği (tekrarlanabileceği) ya da yayıldığı (metastaz) endişesi vardır.

Normal Tiroglobulin değerleri sağlıklı kişilerde 33ng/mL'nin altındadır. Tiroid bezi çıkarılmış kişilerde ise ng/mL'nin altındadır.

TİROGLOBULİN YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Tiroglobulin yüksekliği, tiroid hormonlarını ilgilendiren bazı otoimmün hastalıkların var olduğu anlamına gelebilir.

Tiroglobulin yüksekliğinin görüldüğü hastalıklar;

Haşimato hastalığı : Bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı ve tiroid bezinin iltihaplanmasına neden olduğu bir hastalıktır. Genellikle tiroid bezi yeterince hormon üretemez ve bu hormon düşüklüğüne bağlı belirtiler görülür.

Tiroid Kanserleri: Folüküler, Hurtle hücreli ve papiller tiroid kanserinde bu testin yüksekliği görülebilir. Tiroid kanserlerinin takibinde, tedaviye yanıtında ve nüksün tespitinde kullanılır. Özellikle tiroid kanseri geçirmiş kişilerin rutin kontrollerinde bakılabilen tetkiklerden birisidir.

Graves Hastalığı: Haşimato hastalığı gibi savunma sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta genellikle tioid bezi normalden fazla hormon üretmektedir.

De Quervain Tiroiditi: Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra gelişen tiroid iltihabıdır. Tiroid bezinde (boyunda) ağrı, şişlik ve hassasiyet görülür.
Kronik Ürtiker: Kurdeşen olarak da bilinen ve kaşıntının ön planda olduğu bu durumda anti tiroglobulin yüksekliği görülebilir.

Subakut Tiroidit: Tiroid bezinde iltihaplanma ile seyreden diğer bir hastalıktır.

Lupus hastalığı: Yüzde kelebek tarzı döküntü ile bilinen ve genç kadınları daha çok etkileyen sistemik bir hastalık.

Şeker hastalığı (Tip 1 Diyabet)

İltihaplı romatizma (romatoid artrit)

Hipertiroidizm: Tiroid bezinin aşırı hormon ürettiği durumlar.

Pernisiyöz anemi: Bağışıklık sisteminin midedeki bazı hücrelere (parietal) saldırarak harap ettiği ve bunun sonucunda B12 vitamininin barsaklarda emiliminin bozulduğu bir hastalıktır. B12 düşüklüğüne bağlı kansızlık ve diğer belirtiler görülür.

TK: Toplam kolesterol testi nedir? Kolesterol yüksekliği ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirTK: Toplam kolesterol testi nedir? Kolesterol yüksekliği ne anlama gelir?CA nedir? CA yüksekliği ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirCA nedir? CA yüksekliği ne anlama gelir?

Ağrıbüyümediyabetkanserşekerşeker hastalığıtiptümör

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir