hamilelikte sekeri dusurmek icin / Gebelik Şekeri Nasıl Düşürülür? - funduszeue.info

Hamilelikte Sekeri Dusurmek Icin

hamilelikte sekeri dusurmek icin

Hamilelikte Şekeri Düşüren Yiyecekler Hamilelik Şekeri Olanlar Nasıl Beslenmeli

“Gebelik şekeri ve Gestasyonel diyabet aynı anlama gelir, hamilelikte şeker hastalığı demektir.

Gebelik şekeri olan anne adayları sağlıklı şekilde doğum yapabilmek ve sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek için hamilelik süreleri boyunca diyet yapmak zorunda kalırlar. Bu diyette amaç vücuttaki insülin seviyesini dengelemektir.

Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet )Nedir?

Gebelik şekeri olan annelerde gebelik öncesi şeker hastalığı olmamasına rağmen seker hastalığı yaşadığı görülür. Bu hastalıkta kandaki glikoz (şeker) seviyesinde yükselme görülür.  Gebelik şekeri hastalığı gebeliğin haftalarında hamilelikte şekerli yüklemesi testi ile tespit edilir.

Gebelik şekeri anne adayının gebelik döneminde yaşadığı vücutsal değişiklikler ile ortaya çıkmaya başlar. Gebelikte şeker hastalığı genellikle gebeliğin 6 ayından sonra görülmektedir.

Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet ) Neden Olur?

Tıpta Gestasyonel diyabet olarak adlandırılan gebelik şekeri kişide gebelik dönemi öncesinde yoktur. Anne adayında gebelik döneminde görülen hormonel değişimler vücuttaki kan şekerinin yükselmesine yol açar.

Kadın vücudu gebelik doneminde hormonel birçok değişim geçirir. Bu değişimler sonucunda yükselen kan şekeri sonucunda şeker hastalığı meydana gelir. Kişi doğum yaptıktan sonra bu hastalık sona ermektedir.

Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet ) Nasıl Teşhis Edilir?

Gebelik şekeri, şeker yükleme testi ile tespit edilir.

Gebelik döneminde 24 ila haftalarda şeker yükleme testi ile gebelik şekeri anlaşılabilmektedir. Bu test için anne adayına 50 gram glikoz (saf şeker) içirilir.  Ardından 1 saat beklenir.  Sonrasında kandaki şeker yani glikoz seviyesi kontrol edilir. Bu seviye eğer mg/dl'den düşük ise anne adayında gebelik şekeri yok demektir.  Ancak eğer kandaki glikoz seviyesi bu seviyenin üzerinde ise 3 saatlik gram glikozla test yeniden tekrarlanır. 3 saat yükleme yapıldıktan sonra vücutta gebelik şekeri hastalığı olup olmadığı  anlaşılır. Anneye verilen şeker yükleme testi sonrasında kişinin aşırı fiziksel aktivite yapılmaması gerekir ve ayrıca hiç bir şey yenmemelidir. Bu tür tedbirler testin doğru sonuc vermesi açısından önem taşımaktadır.

Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet ) Beslenme Ve Diyet Listesi

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar anlatıyor;

Gebelik şekeri olan anne adayları:

  1. Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün tüketmelidir.
  2. Tek tip beslenilmemelidir.
  3. Posa tüketimi arttırılmalıdır.
  4. Günde en az - 3 litre su içmelidir.
  5. Anne adayları tokluk kan şekeri takibini mutlaka yapmalıdır.
  6. Karbonhidrat tüketimi birden yapılmamalı,gün içine bölünmelidir.
  7. Kan şekerini yükselten şeker, bal, pekmez, üzüm, incir, meyve suları gibi basit karbonhidratlar yerine kan şekerini yavaş yükselten tam tahıl taneleri, kepekli pirinç, makarna, bulgur, tam buğday ekmekleri, çavdar, yulaf gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.

Gebelik Şekerini Düşüren Yiyecekler Nelerdir?

Şu ekmekler gebelik şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Tam buğday ekmeği,

Arpa taneli ekmek,

Düşük glisemik indeksli yiyeceklerin sindirimi daha uzun sürer ve kan şekerinde ani artışı önler. Glisemik indeksi düşük besinler fasulye çeşitleri, yulaf ezmesi ve arpa gibi tam tahıllar ve meyve ve sebzeler gibi doğal yiyeceklerdir. Hamilelik sırasında, rafine, pakette satılan ve işlenmiş yiyeceklerden kaçınıfunduszeue.infoler gebelik şekerini düşürmek için Gİ (Glisemik İndeksi) < 55 olan glisemik indeksi düşük meyveler yiyebilir. Bunlar da gebelik şekerini düşürmekte yardımcıdır;

Glisemik indeksi düşük olan meyveler;

Çilek,

Greyfurt,

Nar,

Elma,

Yaban mersini,

Böğürtlen,

Ahududu,

Vişne,

Mandalina.

Probiyotik İçeren Besinler Tüketin

Probiyotikler, midenizdeki sindirim sağlığını destekleyen dost bakterilere benzer canlı bakterilerdir. Dost bakteriler, kan şekeri seviyelerinizi sağlıklı bir aralıkta tutan karbonhidrat metabolizmasını düzenler. Yoğurt, elma sirkesi ve turşu doğal probiyotiklerdendir. Gebelikte mutlaka günde kase yoğurt yiyin.

Sağlıklı Yağlar ve Protein Alın

Ana öğünlerinde veya ana öğünlerinizde kümes hayvanları, kuruyemiş veya yumurta gibi yağsız protein kaynağı besinler ekleyin. Protein, kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutar, enerjiyi artırır ve sizi daha uzun süre tok tutar. Fındık, avokado, hindistancevizi ve zeytinyağlarında bulunan sağlıklı yağlar da sizi doyurur, böylece ani açlık krizlerini engeller.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar Gebelikte Şekeri Diyeti Örnek Listesi

Sabah Kahvaltısı ():

  1. Şekersiz çay
  2. 2 kibrit kutusu kadar light peynir (haftada 4 gün 1 yumurta + 1 kibrit kutusu peynir)
  3. 10 tuzsuz zeytin
  4. 3 ince dilim esmek ekmek
  5. doyana kadar domates biber salatalık vb

Kuşluk Vakti ():

  1.   ceviz

Öğle Yemeği ():

  1. 4 köfte büyüklüğünde et veya tavuk
  2. 8 yemek kaşığı sebze yemeği
  3. 1kase light yoğurt
  4. 3 ince dilim esmer ekmek veya 6 kaşık bulgur pilavı

İkindi Yemeği ():

  1. 2 porsiyon meyve
  2. 1 su bardağı light süt

Akşam Yemeği ():

  1.  8 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği
  2. Yağsız salata (sınırsız)
  3. 1 kase light yoğurt
  4. 3 ince dilim esmer ekmek

Gece Ara Öğünü ():

  1. 2 porsiyon meyve
  2. 1 su bardağı light süt

Uzmanlar haftada en az 1 gün gebelik şekeri olan anne adaylarının ızgara balik ve 6 kaşık kuru baklagil yemeği tüketimini öneriyor.

Ayrıca uzmanlar pirinç tüketimini yasaklıyor.

Hamilelikte şekeri olanlar nasıl beslenmeli?

Hamilelik diyabeti gebeliğin son 3 ayında çıkabilen bir durumdur. Bebeğin bu dönem hızla büyüyüp gelişmesi sonucu hormonlarda yaşanan değişimler anne adayında insiliün direnci ve kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Hamilelikte şekeri olanlar nasıl beslenmeli? diye merak ediyorsanız, haberimizden yardım alabilirsiniz

funduszeue.info

Yayınlanma: - 20 Ocak Güncellenme:

Hamilelikte şekeri olanlar nasıl beslenmeli?

Ailede diyabet sorunu olmasa da her anne adayının yaşayabileceği bir durumdur. Hamilelikte şekeri olanlar beslenmelerine mutlaka dikkat etmelidirler. Son üç ay hamilelik diyabeti yaşayanlar yüksek kalorili fakat aldığı kalorinin kan şekerini yükseltmeyen besinler olması gerekir. Hamilelik diyabeti tanısı konulduktan sonra kulaktan dolma diyetler yapılmamalı uzman doktor tarafından beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Yapılan yanlış diyetler anne sağlığına zarar verirken bebeğin gelişimini de olumsuz etkileyebiliyor. Hamilelikte şekerin tespit edilmesi şeker yükleme testi ile yapılırken aynı zamanda parmaktan alınabilen kanla açlık ve tokluk şeker ölçümü yapılmaktadır.

HAMİLELİKTE DİYABET SORUNU YAŞAYANLAR NASIL BESLENMELİ?

-Şekerinizin yükselmesine neden olan yiyeceklerden ve kilo almanıza sebep olan yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

-Ara öğünleri atlamamaya özen gösterin. Günde 3 öğün, 3 ara öğün tüketebilirsiniz.

-Şeker oranı yüksek olan karbonhidratları diyet listenizden tamamen çıkarmamalısınız. Yapılan araştırmalara göre yeterli beslenseniz bile eksik karbonhidrat alımı bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor.

-Diyetisyene gitmeden önce yediklerinizin listesini yapabilirsiniz. Böylelikle doktor kontrolü altında beslenmeye dayalı şeker yükselmesi probleminiz belirlenebilir.

-İnsülün direnci olan kişilerin öğün atlaması, öğünlerini yememesi veya besinlerin miktarının azaltılması kan şekerinin düşmesine neden olabilir.

-Su içmeyi ihmal etmeyin. Günde en az 2, litre su içebilirsiniz.

-Basit şekerlerden yani reçel, marmelat gibi gıdalardan uzak durmalısınız.

Hamilelikte beslenme önerileriİlginizi ÇekebilirHamilelikte beslenme önerileriHamilelikte Omega 3 nasıl kullanılır?İlginizi ÇekebilirHamilelikte Omega 3 nasıl kullanılır?Hamilelikte ödem neden olur?İlginizi ÇekebilirHamilelikte ödem neden olur?

annebeyindiyabetdiyetdoktorhamilehamilelikşeker

Gebelik Şekeri

GEBELİK ŞEKERİ, BELİRTİLERİ VE BESLENMESİ
(GESTASYONEL DİYABET)

Gebelik şekeri nedir, neden olur ve gebelik şekeri kimlerde görülür ?
Toplum tarafından gebelerimizin ya da gebe kalmak isteyen kişilerin araştırdığı ve en çok merak ettiği konulardandır gebelik şekeri.

Gestasyonel diyabet yani gebelik şekeri, ilk defa hamilelikte rastlanan kan şekeri yüksekliği demektir. Bebeğin plasentası tarafından salgılanan hormonlardan dolayı gerçekleşmektedir. Gebelerin yaklaşık 24 haftasından sonra %5’inde görülmektedir. Hiçbir riski olmayan gebelerde de görülmektedir.

RİSK ALTINDA OLAN GEBELER; genelde ailesinde şeker hastalığı olan kişiler olabiliyor. Özellikle fazla kilolu olanlar, polikistik over hastalığı bulunanlar, ileri yaş gebeler, hipertansiyon hastası olanlar, daha önce yüksek kilolu bebek doğurmuş olanlar, önceki gebeliklerinde düşük yaşayanların gebelik şekerine yakalanma riskleri daha yüksektir.

Gebelerden ilk istenen kan tahlillerinin içinde mutlaka kan şekeri kontrolleri bulunur. Yüksek riskli grupta bulunmayan gebelere özellikle yükleme testi yapılır haftalar arasında. 50, 75 ya da gr şeker ile testler yapılır.

Bu çıkan kan tahlil sonuçlarına göre gebelere gerekli diyet, egzersiz ya da çok fazla yükseklik var ise doktor kontrolü ve onayı ile insülin kullanımı olabilmektedir.

EĞER; beden kitle indeksiniz 25’in altında ise, ailenizde şeker öyküsü yok ise genetik olarak ya da yaşınız 25’in altında ise düşük risk grubundasınız demektir.

Gebelik şekeri olan anne adaylarının özellikle dikkat etmesi gerekenler;
Hem bebeğinizin, hem de siz değerli gebelerimizin hamilelik sürecini sağlıklı geçirebilmeniz ve ilerde yaşayacağınız risklerin önüne geçebilmeniz için yaşam tarzınıza ve beslenmenize büyük önem vermeniz gerekmektedir. Mutlaka bir diyetisyen kontrolü ile gebelik şekeri takibiniz ve beslenme programınızın düzenlenmesi gerekmektedir.

GESTASYONEL DİYABET OLAN GEBELER;
Düzenli olarak günde litre su içmeye özen göstermelisiniz.
Şeker içeren besinlerden, şekerli içeceklerden, basit karbonhidrat içeren patates, pirinç, makarna, kek, börek, çikolata gibi yüksek şeker içeren besinlerden uzak durmalısınız.
Glisemik indeksi yüksek olan besinler yerine glisemik indeksi düşük olan besinleri tercih etmelisiniz. Bunlar genel olarak basit karbonhidrat yerine tam tahıllı karbonhidrat grubunu tercih etmelisiniz. Kestane, patlamış mısır, kraker gibi atıştırmalıklardan uzak durup onun yerine tam tahıllı ürünleri tercih etmelisiniz. Elma, armut, kivi, mandalin gibi taze mevsim meyvelerini tercih edip kuru incir, kuru üzüm, muz ya da kavun gibi glisemik indeksi yüksek olan besinleri tercih etmemelisiniz.

Gestasyonel diyabette kilonuz çok önemlidir. Günlük kalori dengenize çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Kilo artışı asla istenmeyene bir durumdur. Bebeğin obezite olma riskini bile sizin beslenmeniz etkileyecektir.
Öğün atlamayıp sık sık az az beslenmelisiniz. Ara öğünlerinizde mutlaka süt ürünlerini yani süt, yoğurt, ayran grubunu beslenmenize eklemelisiniz.

Yağlı, baharatlı ve şekeri bir anda yükseltip bir anda düşürecek yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Basit karbonhidrat türleri dediğimiz hamur işi, patates, pasta, börek, meyve suyu, bal, reçel gibi besinler şekerinizi aniden yükselteceği için bu tür besinlerden uzak durulmalıdır.

 

Gebelik Boyunca Almanız Gereken Ortalama Kilo
18,5 altı ise Gebeliğe zayıf başladınız. Gebelik boyunca kg ağırlık kazanmanız normal.
18,6 – 24,9 arasında ise Gebeliğe normal kiloda başladınız. Gebelik boyunca kg ağırlık kazanmanız normal.
25,0 – 29,9 arasında ise Gebeliğe fazla kiloda başladınız. Gebelik boyunca kg ağırlık kazanmanız normal.
30 ve üzeri ise Gebeliğe obez olarak başladınız. Gebelik boyunca kg’dan fazla
ağırlık kazanmamalısınız.

Normal kilolu bir bireyin kalorilik ortalama gestasyonel diyabet diyeti örneği

KAHVALTI
1 adet haşlanmış yumurta
1 dilim az yağlı beyaz peynir
2 dilim tam tahıllı ekmek
Bol yeşillik-domates-salatalık-biber
2 tam ceviz
ARA ÖĞÜN
1 su bardağı yoğurt + 1 küçük boy elma
ÖĞLE YEMEĞİ
1 dilim tam tahıllı ekmek
EL BÜYÜKLÜĞÜNDE IZGARA ET-TAVUK-BALIK-HİNDİ ETİ
4 yemek kaşığı yoğurt
Bol yeşillikli salata az yağlı

ARA ÖĞÜN
1 su bardağı tarçınlı süt + 3 adet kuru erik

ARA ÖĞÜN-2
2 adet kepekli etimek + 2 yemek kaşığı çökelek + 2 adet salatalık
AKŞAM YEMEĞİ
1 kepçe çorba
8 yemek kaşığı az yağlı zeytinyağlı sebze yemeği
4 yemek kaşığı bulgur pilavı yada 4 yemek kaşığı haşlanmış kuru baklagil salatası
1 su bardağı kefir
Bol salata
GECE ÖĞÜNÜ
1 küçük boy armut + 1 su bardağı ayran

Düzenli yapılan kan şekeri kontrolleri ile şeker değerlerinin normalleştiği kontrol edilebilir. Bunun için hamile kadınlar kan şekeri seviyelerini belirlemesini öğrenmelidir. 4 hastadan sadece 1’i insülinle tedavi edilmelidir. Hamilelik diyabeti olan kadınların büyük çoğunluğu normal bir hamilelik geçirir ve sağlıklı bir çocuk sahibi olur.

Hamilelik diyabeti tedavisi, tedaviyi sürdüren hekime danışarak yapılmalıdır. Gerekirse, daha ileri tedaviyi kararlaştırmak için bir diyabet uzmanına (diyabetolog) sevk de yararlı olabilir. Bu şekilde anne ve çocuk için risklerin en aza indirilmesi sağlanabilir.

Çoğu kadında doğumdan sonra kan şekeri normale döner. Fakat hamilelik diyabeti olan kadınların ileride tip 2 diyabete yakalanma riski yüksektir.

Hamilelik diyabetinde hangi kan şekeri hedeflerine ulaşılması gerekir?

İyi bir hamilelik diyabeti kontrolü için aşağıdaki kan şekeri değerleri hedeflenmelidir.

  • Sabah kalktıktan sonra aç karnına ölçülen kan şekeri 95 mg dl'nin (5,3 mmol/l) altında olmalıdır.
  • Yemeğe başladıktan 1 saat sonra değerin mg/dl‘yi (7,8 mmol/l) aşmaması gerekir.
  • Yemeğe başladıktan 2 saat sonra değerin mg/dl‘yi (6,7 mmol/l) aşmaması gerekir.

Bununla birlikte, tedavi hedefleri, yukarıda açıklanan değerler olarak katı bir şekilde görülmemelidir. Bunların gebeliğin özel koşullarına bağlı olarak bireysel olarak uyarlanması gerekir. Sadece beslenme şeklinde değişiklik yapılmasına rağmen ölçümlerin yarısından fazlasında, belirtilen hedef değerleri aşılıyorsa İnsülin tedavisi gereklidir.

Kan şekerinin neden düzenli olarak ölçülmesi gerekir?

Hamilelik sırasında şeker metabolizmasının iyi bir şekilde ayarlanması için kişinin kan şekerini düzenli olarak kontrol etmesi gerekir. Ölçülen değerlerin uygun bir günlükte belgelenmesi faydalı olur.

Bunun için hamile kadına kan şekerini kendisinin nasıl ölçebileceği gösterilir. Küçük bir delme aletiyle parmak ucundan biraz kan alır ve bunu kan şekeri ölçüm cihazı üzerindeki bir test şeridine sürer. Kısa bir süre sonra ölçüm cihazı kan şekeri seviyesini gösterir.

Teşhis konulduktan sonraki hafta boyunca hamile kadının 4 ölçüm yapması gerekir (4 noktalı profil):

  • Kahvaltıdan önce aç karnına ve
  • üç öğünden (kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği) 1 veya 2 saat sonra.

Bu şekilde kan şekeri seviyesinin günlük profili oluşur. İlk 2 hafta içinde tüm değerler hedef aralık içindeyse, haftada 2 günlük profil de yeterli olabilir. Alternatif olarak, ölçüm sayısı günde 1 kereye de indirilebilir. Aç karnına ve ana öğünlerden sonra dönüşümlü olarak ölçüm yapılması tavsiye edilir.

Hamilelik diyabetinde beslenme nasıl olmalıdır?

Hamilelik diyabetinde anne adayı öncelikle beslenmesini gözden geçirmelidir. Yüzde 70 ila 80 kadında sadece beslenmede değişiklikler yaparak iyi kan şekeri değerlerine ulaşmak mümkün olmaktadır. Yemek planındaki temel kişisel alışkanlıklar, hamileliğe ve diyabetik metabolik duruma göre uyarlanır.

Hamilelik diyabetinde beslenme bir diyet değildir, dengeli ve sağlıklı yiyecekler yemektir.  Öneriler, hamilelik sırasında sağlıklı beslenme temellerine dayanır. Önemli olan anne ve çocuğun tüm önemli besinleri almasıdır.

Temel olarak yemekten sonra yüksek ve hızlı kan şekeri artışının önüne geçilmesi gerekir. Bunun için de aşağıdaki unsurlara dikkat etmelisiniz:

  • Öğünlerinizi 3 ana öğün ve ara öğünler olarak dağıtın. Bu şekilde gün boyunca dengeli bir kan şekeri seviyesi elde edebilirsiniz. Kan şekerinin sabahları en en çok artmasından dolayı kahvaltılarda öğle veya akşam yemeğine göre daha az miktarda karbonhidrat tüketin.
  • Kan şekeri değerinin yüksek olması halinde kahvaltılarda şekerli yiyecek ve içeceklerden sakının. Mesela kepekli ekmek ve peynir veya tahıl gevreği ve yoğurt veya süzme yoğurt (quark) ile hazırlanmış müsli yiyebilirsiniz. Meyve suyu, reçel veya bal uygun olmaz.
  • Kepekli ürünler, baklagiller, sebzeler, salatalar veya meyveler gibi lif bakımından zengin yiyecekleri tercih edin. Bunlar, yüksek lif içeriği nedeniyle daha yavaş sindirilirler. Dolayısıyla içerdikleri karbonhidratlar gecikmeli olarak kana geçer. Buna karşılık beyaz ekmek ve diğer tüm düşük lifli tahıl ürünleri kan şekerinde hızlı bir artışa neden olur. Bu yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.
  • Bol sebze ve salata ile ölçülü miktarda meyve yiyin. Meyve tüketiminizi gr’dan oluşan 2 porsiyon ile sınırlı tutun. Muz ve üzüm gibi çok tatlı meyveler çok uygun değildir.

Bilmekte fayda var:

Beslenmedeki değişikliğe rağmen, anne karnındaki bebeğin yeterince beslenmesi gerekir.

  • Şeker içerikli yiyecekleri az tüketin. İçeceklerdeki şeker çok çabuk emilir ve çok hızlı ve yüksek bir şekilde kan şekerini artırır. Bu yüzden gazoz, kola, buzlu çay veya meyve sularından sakının. Yeterince su veya şekersiz çay içmeye çalışın. Çikolata, bisküvi veya pasta gibi tatlı yiyecekler şeker dışında yüksek miktarda yağ da içerirler.

Dengeli beslenme ve hareket – 30 dakikalık tempolu bir yürüyüş yeterlidir – hamilelikte fazla kilo alımının da önüne geçer. Hamilelik sırasında ne kadar kilo alımının normal olduğu veya ne kadarına izin verildiğine dair standart bir bilgi bulunmamaktadır. Bu, annenin hamilelikten önceki kilosuna bağlıdır ve kadından kadına farklılık gösterir. Sizi tedavi eden doktorunuz kilonuzu takip eder.

Ne zaman insülin tedavisi gerekir?

Yaşam tarzındaki bir değişiklikle kan şekeri seviyeleri yeterince düşürülemezse insülin tedavisi devreye girer. Hamilelik diyabeti bulunan her 4 kadından 1'i insülin enjekte etmek zorunda kalmaktadır.

İnsülin, vücut tarafından üretilen ve kandaki şeker miktarını düşüren bir hormondur. İnsülin ilaç olarak uygulandığında rahim bariyerini geçmediği için doğmamış çocuğa bir zararı dokunmaz. İyi kontrol edilen bir anne kan şekerinden çocuk da yararlanır. Şeker yükü düşer.

İnsülin tedavisi için hamile kadınlara yönelik çeşitli insülin preparatları bulunmaktadır. Yoğunlaştırılmış insülin tedavisi durumunda, hamile kadın temel ihtiyaçlarını karşılamak için günde 1 ila 2 kez (sabah ve/veya akşam) kendine uzun etkili insülin enjekte eder. Kısa etkili insülin, öğünlerle ilgili ihtiyaçları destekler.

Anne adayının insülin tedavisi sırasında da, insülin ihtiyacının fazla yükselmemesi için beslenmesine dikkat etmesi gerekir. İnsülin dozunun, doğuma kadar değişen ihtiyaçlara göre sürekli olarak ayarlanması gerekir. Jinekolog, ultrason kullanarak çocuğun rahimdeki büyümesini düzenli olarak kontrol eder. Hamilelik diyabetinin tedavisi bebeğin doğumuna kadar devam eder.

Insülin tedavisi hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz!

Hamilelik diyabetinde doğum sonrası bakım neden önemlidir?

Kadınların çoğunda kan şekeri seviyesi hamilelikten sonra normale döner. Fakat yine de, hamilelik diyabeti olan kadınlar, hamilelikten sonra yüksek tip 2 diyabet riski altındadır. Doğumdan sonra normal kan şekeri seviyelerine sahip olan tüm kadınların, doğumdan hafta sonra 75 gr‘lık glikoz tolerans testi yaptırmaları gerekir. Yıllık diyabet kontrolleri sırasında, doktor genellikle açlık kan şekeri seviyeleri ile uzun vadeli kan şekeri HbA1c seviyesini ölçer. 75 gr‘lık glikoz tolerans testini her 2 yılda bir tekrarlamak da faydalı olabilir.

Glukoz tolerans testi hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz!

Hamilelik diyabeti hakkında daha fazla bilgi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası