milli eğitim bursu kimlere verilir / YLSY (MEB) Bursu nedir? | IDP Turkey

Milli Eğitim Bursu Kimlere Verilir

milli eğitim bursu kimlere verilir

MEB bursu nedir?

MEB bursu, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen öğretmenlik programlarına yerleşen adaylara ilk 5 tercihlerinden birine yerleşmeleri halinde verilebilecek karşılıksız parasal yardımdır. Bakanlığın açıkladığı bilgiye göre 2022-2023 eğitim yılında 5.000 öğrenci MEB bursundan faydalanabilecek. Anadolu Öğretmen Lisesi mezunu olup burs kapsamındaki bölümlerden herhangi birine yerleşen öğrencilere kontenjana bakılmaksızın burs verilecektir.

MEB bursu hangi bölümü kazanan öğrencilere verilecek?

  • Fen Bilimleri / Fen ve Teknoloji Öğretmenliği
  • İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  • İngilizce Öğretmenliği
  • Okul Öncesi Öğretmenliği
  • Özel Eğitim Öğretmenliği
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR)
  • Türkçe Öğretmenliği
  • Önemli: Her yıl bu branşlar değişebilir. Tercih kılavuzu Tablo-4’te her yıl MEB sütununda hangi bölümlerin kapsayacağı ve kaç öğrencinin MEB bursundan faydalanacağı yazmaktadır.

Not: Yukarıda sayılan bölümler haricinde bir öğretmenlik programı kazanan öğrenciler MEB bursuna başvuramaz. Ekim ayında başvuruları başlayacak olan KYK bursuna başvuru yapabilirsiniz.

MEB burs başvurusu nasıl yapılır?

MEB öğretmenlik bursu için MEB’ce her yıl ilan edilen bölümlere ilk 5 tercihinizde yerleşmeniz ve diğer şartları sağlamanız durumunda burs başvurusu yapmış sayılırsınız. Mutlaka KYK burs başvurusu yapmanız gerek!!!

2022-2023 MEB Bursu Ne Kadar?

MEB Bursu, KYK Burs ücretiyle aynıdır. 2020 yılı itibariyle 850 TL’dir. Ancak yakın zamanda burs ücretlerine zam yapılması bekleniyor. Zam yapıldığında konuda güncelleme yapılacaktır.

KYK Bursu Alan MEB Bursu Alabilir mi?

MEB Bursu, Kredi ve Yurtlar Kurumunca Milli Eğitim Bakanlığına her yıl belirli kontenjan ayrılmasıyla oluşmuştur. Özetle MEB burs ücretleri öğrencilere KYK tarafından yatırılmaktadır. MEB burs yönetmeliğine göre; MEB BURSU ALAN KYK BURSU ALAMAZ!

MEB Burs Başvuruları Ne Zaman Açıklanıyor?

MEB burs başvuru sonuçları her yıl eylül ayı içerisinde açıklanmakta ve kazanan öğrenciler bilgilendirilmektedir.

MEB Bursunu Kazandıktan Sonra Ne Yapılması Gerekiyor?

MEB bursunu almaya hak kazanan öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumu internet sitesindeki (www.kyk.gov.tr) duyuruları takip ederek burs başvurusunda bulunması gerekiyor. Burs ödemeleri KYK tarafından Ziraat Bankası hesabınıza yatırılacaktır.

MEB Bursuyla İlgili Ek Bilgiler

  • MEB bursu ile Vakıflar Genel Müdürlüğü bursu aynı anda alınamaz.
  • MEB bursu ile KYK bursu aynı anda alınamaz.
  • MEB bursu ile özel vakıf veya derneklerden burs alınabilir. Bunun önünde herhangi bir engel yoktur.

MEB Bursu Şartları Nelerdir?

  • Yukarıda sayılı 7 farklı öğretmenlik bölümünü, ilk 5 tercihinizde kazanmanız gerekmektedir. (Anadolu Öğretmen Lisesi mezunları ilk 5 tercihinde olmasa dahi kontenjan sınırı olmaksızın burs almaya hak kazanır.
  • MEB bursu alabilmeniz için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.
  • 22 yaşını geçmemiş olmak (YKS’nin yapıldığı yıl veya daha sonraki yıllarda mahkeme kararıyla yaş küçültme işlemi yapmamış olmak.
  • YKS tercih bildirim formunda öğretmen yetiştiren fakültelerin MEB’ce belirlenen bölümleri ilk beş tercihi arasında seçmiş ve bu programa ilk beş tercihinde yerleşerek (burs verilmesi planlanan branşların olduğu öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerinin listesi ÖSYM tarafından Bakanlığımıza bildirildiği tarihten sonra açılan bölümlere yerleşenler, kontenjan ayrılmayan programları kazanan veya kontenjan ayrılmış olmakla birlikte ikinci öğretim kapsamında olan öğrenciler, açık öğretim kapsamında bulunanlar, Türkiye dışındaki devlet üniversitelerine yerleşen öğrenciler, Ek yerleştirmeyle yerleşen öğrenciler, özel yetenek sınavı ile yerleşen öğrenciler ve özel üniversitelere yerleşen öğrenciler hariç) kesin kaydını yaptırmış olmak.
  • Memuriyete atanmasına engel olacak nitelikte hükümlülüğü bulunmamak
  • ÖSYM tarafından yapılan puan sıralamasına göre, kayıt olduğu program için Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen kontenjana girmiş olmak.

Burslar

ÖSYM Burs/İndirimleri

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Üsküdar Üniversitesinin Burslu, %50 İndirimli ya da %25 İndirimli olarak belirtilen programlarından birini tercih ederek ÖSYM tarafından bu programa yerleştirilen ve kayıt yaptıran öğrencilere verilen öğrenim ücreti burs ve indirimleridir.

İlk 5 Tercih Bursu

ÖSYM tarafından Üsküdar Üniversitesi lisans ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerden, ilk 5 tercihinin tamamı Üsküdar Üniversitesi olan ve bu tercihlerinden birine yerleşenlere % 25 oranında ÖSYM indirimine ilave indirim uygulanır.

Tercih Bursu

ÖSYM tarafından Üsküdar Üniversitesi ücretli lisans ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerden, Üniversitemiz bölümlerinden birine ilk tercihinden yerleşenlere % 25, İkinci tercihinden yerleşenlere % 15; üçüncü, dördüncü ve beşinci tercihlerinden yerleşenlere % 10 indirim uygulanır.

Üniversite Giriş Bursu

Üsküdar Üniversitesinin Tıp Fakültesi hariç lisans programlarına ÖSYS sonuçlarına göre; İlk 1000 içerisinden kayıt yaptıran öğrencilere; lisans eğitimi ve başarılarına katkı olarak 8 ay süreyle aylık 1000 TL burs verilir. Bu maddede yer alan burs 4 yıl boyunca Üsküdar Üniversitesi’nde eğitim öğretim hayatına devam edecek olup bu süre boyunca devamlı ve başarılı olan öğrencileri kapsamaktadır.

Tıp Fakültesi Giriş Bursu

Üsküdar Üniversitesinin Tıp Fakültesine ÖSYS sonuçlarına göre;

  • İlk 10 içerisinden kayıt yaptıran öğrencilere lisans eğitimi ve başarılarına katkı olarak 8 ay süreyle aylık 5000 TL burs ile ücretsiz yurt ve yemek olanağı,
  • İlk 11-100 içerisinden kayıt yaptıran öğrencilere lisans eğitimi ve başarılarına katkı olarak 8 ay süreyle aylık 4000 TL burs,
  • İlk 101-500 içerisinden kayıt yaptıran öğrencilere lisans eğitimi ve başarılarına katkı olarak 8 ay süreyle aylık 3000 TL burs,
  • İlk 501-1000 içerisinden kayıt yaptıran öğrencilere lisans eğitimi ve başarılarına katkı olarak 8 ay süreyle aylık 2000 TL burs verilir.
  • İlk 10 içerisinden kayıt yaptıran öğrencilerden isteğe bağlı İngilizce hazırlık okumak isteyenlere ücretsiz hazırlık kursu verilecektir.
  • Bu maddede yer alan burslar 6 yıl boyunca Üsküdar Üniversitesinde eğitim öğretim hayatına devam edecek olup bu süre boyunca devamlı ve başarılı olan öğrencileri kapsamaktadır

Kardeş Bursu

Üsküdar Üniversitesinde öğrenim görmekte olan kardeşlerden her birine, mezun öğrencilerin kardeşleri dâhil olmak üzere % 10 oranında ilave indirim verilir.

Bilim ve Fikir Festivali Bursu

Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Bilim ve Fikir Festivalinde her bir kategoride ayrı ayrı olmak üzere ilk 3 dereceye giren öğrencilerden Üsküdar Üniversitesi ücretli, %25 ve %50 indirimli programlarını ilk beş tercihine yazıp bu tercihlerinden birine yerleşenlerin indirimleri %75’e tamamlanır. 

Kurum Bursu

Üsküdar Üniversitesinin tüm ön lisans ve lisans programlarına kesin kayıt yaptırıldığı sırada aşağıda belirtilen vasıflara haiz olan; Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Teşkilatı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Üniversite ve Milli Eğitim Mensupları, 657 tabi çalışanlar ile çalışanların çocuklarına eğitim-öğretim ücretinde % 10 oranında indirim verilir.

Özel Mahrumiyet Bursu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yurtlarında yetişenler, İlköğretim döneminde annesiz ve babasız büyüyenler ile Şehit ve Gazi çocuklarına %50 indirim verilir.

Spor Bursu

Üsküdar Üniversitesinin programlarına kayıt yaptıran öğrencilerden Milli sporcu belgesini ibraz edenlere %25, spor dallarından birinde profesyonel liglerde oynayan sporculara %20, Ulusal müsabakalarda ferdi spor dallarında son üç yıl içinde ilk üç dereceye giren sporculara % 15 oranında eğitim- öğretim ücreti indirimi verilir. Bu öğrenciler kendi alanları ile ilgili her türlü faaliyetlerinde Üsküdar Üniversitesi’ni temsil ederler.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Bursu

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Üniversitemiz arasında imzalanan mutabakatla, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirtilen alanlarda son 4 yıl içinde başarılı olduğu belgelendirilen sporculara Üniversitemizi tercih etmeleri ve Üniversitemize yerleşmeleri halinde normal eğitim-öğretimleri süreleriyle sınırlı olmak kaydıyla % 100 oranında eğitim bursu verilir.

Bilim, Sanat, Din ve Kültür Bursu 

Bilim, Sanat, Din ve Kültür alanlarında uluslararası platformda başarı kazanmış öğrencilere eğitim-öğretim ücretinden  %20, ulusal alanda başarı kazanmış öğrencilere eğitim-öğretim ücretinden % 10 indirim verilir. Bu öğrenciler kendi alanları ile ilgili her türlü faaliyetlerinde Üsküdar Üniversitesini temsil ederler.

Uluslararası Bakalorya Bursu 

Üsküdar Üniversitesinin lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerden Uluslararası Bakalorya diploma notu 32 ve üzeri olanlara %25 oranında eğitim-öğretim ücretinden indirim verilir.

TÜBİTAK Bursu 

TÜBİTAK’ça tespit edilen uluslararası yarışmalarda altın, gümüş ve bronz madalya alan ve ödül aldıkları alandaki tam burslu bölüm ve programlarımıza kayıt yaptıran öğrencilere eğitim-öğretim dönemlerinde aylık 300 TL burs verilir.  

Akademik Başarı Bursu

Her akademik yıl sonunda, lisans ve ön lisans programlarında, en az iki yarıyıl öğrenim görmüş ve ağırlıklı genel not ortalaması 3,50 ve üzeri olan öğrencilere izleyen yılın eğitim-öğretim ücretinden başarı derecesine göre 3.90-4.00 %50, 3.80-3,89 %40, 3.70-3.79 %30, 3.60-3.69 %20, 3.50-3.59 % 10 indirim verilir.

Personel Bursu

Üsküdar Üniversitesine kesin kayıt yaptırdığı esnada Üsküdar Üniversitesi veya NP Grup bünyesinde fiilen görevini sürdüren çalışanlar ile çalışanların anne, baba, eş, çocuk ve kardeşlerine eğitim-öğretim ücreti üzerinden %50 indirim verilir. Üsküdar Üniversitesine kesin kayıt yaptırdığı esnada bir yılını doldurmuş ders saat ücretli olarak görev yapan akademik personel ile anne, baba, eş, çocuk ve kardeşlerine %25 indirim verilir.

Mezun Bursu

Üsküdar Üniversitesinin herhangi bir ön lisans veya lisans programından mezun olup yeniden Üsküdar Üniversitesi programlarına yerleştirilen öğrencilere öğretim ücretinden %20 oranında indirim verilir.

Mütevelli Heyet Bursu

Mütevelli Heyeti tamamen kendi takdirinde olmak üzere, durumun gerektirdiği şartlar dâhilinde kendi belirleyeceği oransal seviyede burs verebilir.

İhtiyaç Bursu

Üsküdar Üniversitesinde öğrenimine devam etmekte iken önceden öngörülmeyen nedenlerle ödeme güçlüğüne düşen ve bu durumu belgelendiren öğrencilere burs komisyonunun uygun görmesi halinde Mütevelli Heyeti Kararıyla akademik yıl boyunca öğle yemeği bursu ve çalışma bursu verilir. Takip eden yıllarda bu burslardan yararlanmak isteyen öğrencilerin istenen belgelerle tekrar başvuru yapmaları gerekir.

Engelli Öğrenci Bursu

Üsküdar Üniversitesinin programlarına kayıt yaptıran engelli öğrencilerden rapor oranına göre;
Engel durumu %40 : %25 indirim
Engel durumu %50 : %30 indirim
Engel durumu %60 : %35 indirim
Engel durumu %70 : %40 indirim
Engel durumu %80 : %45 indirim
Engel durumu %90 ve üzeri  : %50 indirim verilir.

Dikey Geçiş Bursu

Üsküdar Üniversitesinin DGS ile öğrenci alan programlarına ÖSYM tarafından %50 İndirimli olarak yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerden Üsküdar Üniversitesi SHMYO mezunu olanlara ilave % 10 indirim verilir.

Bursun Kapsamı ve Kesilmesi

  1. Üsküdar Üniversitesi’nin Burslu/İndirimli programlarına yerleştirilen öğrencilere sağlanan burs/indirim sadece eğitim-öğretim ücretini kapsamaktadır. 
  2. Öğrenciler, Kardeş Bursu hariç olmak üzere Üniversitemiz burslarından/indirimlerinden sadece birinden yararlanabilirler. 
  3. Bu yönerge çerçevesinde Kardeş Bursu hariç olmak üzere birden fazla burs/indirim almaya hak kazanan öğrenciler, yalnızca tutar olarak en yüksek olandan yararlanabilirler.
  4. Bu yönerge çerçevesinde birden fazla tercih bursu almaya hak kazanan öğrenciler, yalnızca tutar olarak en yüksek olandan yararlanabilirler.
  5. ÖSYM Burs/İndirimleri, başarı durumuna bakılmaksızın normal eğitim-öğretim süresince kesilmez. (Normal eğitim-öğretim süresi önlisans programlarında ikinci sınıf sonuna kadar, lisans bölümlerinde dördüncü sınıf (Tıp Fakültesinde altıncı sınıf, Diş Hekimliği Fakültesinde beşinci sınıf) sonuna kadar geçerli olup ayrıca eğitim dili İngilizce olan bölümlerdeki hazırlık sınıfında geçirilecek süreyi de kapsar.)
  6. Disiplin cezası alan öğrencinin ÖSYM burs/indirimleri dışındaki Mütevelli Heyeti tarafından verilen burs ve indirimleri kesilir.
  7. Hazırlık eğitiminden 1. yıl başarısız olup 2. yıl devam edecek burslu/indirimli öğrencilerin Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından verilen burs ve indirimleri kesilir.
  8. Üniversitemizde öğrenim gören bir öğrenci, yeniden sınava girerek aynı programa yerleşmesi durumunda ÖSYM burs/indirimleri dışındaki burslardan/indirimlerden yararlanamaz. 
  9. Personel bursu alan öğrencinin, kendisinin, anne, baba, eş, çocuk veya kardeşinin emeklilik hariç olmak üzere, iş ilişkisinin sona ermesi durumunda personel bursu kesilir.
  10. Öğrenim ücreti ile doğrudan ilgili olmayan ihtiyaç bursu ile aylık maktu ödeme şeklinde uygulanan burslar diğer burslar/indirimler ile birleştirilerek uygulanabilmektedir.
  11. Tıp Fakültesi Giriş Bursu kapsamında verilecek olan ücretsiz yurt imkânı İstanbul dışında ikamet eden öğrenciler için olup ücretsiz yemek imkânı, yurt yemekhanesinde kahvaltı ve üniversite yemekhanesinde öğle yemeği olarak verilecektir.
  12. Tercih bursları 2020 yılından itibaren YKS ile Üniversitemize yerleştirilen öğrenciler için geçerlidir.
  13. Tıp Fakültesinde akademik başarı bursu almaya hak kazanan öğrencilerin başarı bursları devam eden yıllarda ağırlıklı genel not ortalaması 3,50 ve üzeri olması durumunda normal eğitim-öğretim süresince kesilmez.
  14. Üsküdar Üniversitesi veya NP Grup bünyesinde fiilen çalışan personel Lisans-Ön lisans programlarında yalnızca ikinci öğretimde geçerli olmak üzere burs almaya hak kazanabilir.  
  15. Personel bursundan faydalanan kişinin mezuniyetten sonra en az 2 yıl süreyle Üniversite veya NP Grup bünyesinde çalışmaya devam etmesi zorunludur. Ancak işverenin bu süre içerisinde iş ilişkisini sona erdirme hakkı saklıdır. 
  16. Bu yönerge kapsamında İlk 5 Tercih Bursu sadece ÖSYM İndirimlerine ilave olarak uygulanır. 

MEB öğretmenlik bursu almak için ön koşullar neler?

MEB öğretmenlik bursuna dair merak edilen birçok konuyu senin için ele aldık. Sen de MEB öğretmenlik bursuna başvurmayı düşünüyorsan, bu yazımızda önemli detayları öğrenebilirsin.

2004 senesinden bu yana öğrencilere verilen MEB öğretmenlik bursu ile öğrencilerin eğitim hayatında yaşayacağı maddi sıkıntıların önüne geçilmesi hedeflenir. Özellikle kız çocuklarının eğitime maddi yetersizliklerden kaynaklı olarak ara vermesi, verilen MEB öğretmenlik bursu ile önlenmiş olur.

MEB öğretmenlik bursu alan öğrenciler, eğitim hayatına daha rahat bir şekilde devam edebilir. Sen de MEB öğretmenlik bursu almak isteyen adaylar arasındaysan, belirlenen şartları sağlaman gerekir. Şartları eksiksiz bir şekilde karşıladığından emin olduktan sonra başvurularını ilgili kuruma iletebilirsin. MEB öğretmenlik bursu öğrencilere karşılıksız olarak verilir. Dolayısıyla bursu alan öğrencilerden eğitim hayatı tamamlandığında herhangi bir geri ödeme talep edilmez. Ayrıca Anadolu Öğretmen Lisesi mezunu olanlarda herhangi bir kontenjan şartı da mevcut değildir. Peki genel olarak MEB öğretmenlik bursu için ön koşullar neler? Merak ettiğin soruların cevabını bu yazıda bulabilirsin.

MEB öğretmenlik bursu almak için ön koşullar neler?

Öğretmenlik bursu nedir? 

Öğretmenlik bursu nedir sorusunu merak edenler, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen bölümleri ilk beş tercihinde yazan ve o bölümlere kesin olarak kayıt kaptıran öğretmen adaylarına karşılıksız bir şekilde verilen burstur” cevabı verilebilir. MEB öğretmenlik bursu, öğrencilerin eğitim sürecini daha kolay geçirmesi amacıyla verilir. Öğretmenlik mesleğini seçmeye karar verdiysen, öğrenim hayatında sana maddi destek sağlayacak bu burs için başvuruda bulunmayı düşünebilirsin.

MEB Öğretmenlik bursu için ön koşullar nelerdir?

MEB öğretmenlik bursu için ön koşullar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Başvuran adayın 22 yaşından büyük olmaması,
  • Adayın, sınavın gerçekleştiği sene ile birlikte sonraki yıllarda yaşını mahkeme kararı ile küçültmemiş olması,
  • Öğretmenlik tercihlerinde belirlenen programlara ilk beş tercihinde yerleşmiş olması ve ilk beş tercihinde yerleştiği branşa kesin kayıt yaptırmış olması,
  • Memur olarak atanmasına engel oluşturabilecek bir hükümlülüğünün bulunmaması,
  • ÖSYM tarafından belirlenen puan sıralaması ile kaydını yaptırdığı program için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan kontenjana girmiş olması gerekir. Ayrıca belirlenen programa dahil olan adaylardan, resmi Anadolu Öğretmen Lisesi mezunları için herhangi bir kontenjan sınırı mevcut değildir.

MEB bursu hangi bölümlere verilir? 

MEB bursu hangi bölümlere verilir sorusu da yine başvuruda bulunmak istediğinde cevabını merak edeceğin konular arasında yer alabilir. MEB öğretmenlik bursu verilen bölümler şu şekilde listelenebilir:

  • Sınıf Öğretmenliği,
  • Matematik Öğretmenliği,
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği,
  • Kimya Öğretmenliği,
  • Özel Eğitim Öğretmenliği,
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık,
  • Türkçe Öğretmenliği,
  • Almanca Öğretmenliği,
  • Arapça Öğretmenliği,
  • Fen Bilgisi Öğretmenliği,
  • Coğrafya Öğretmenliği,
  • İlköğretim Matematik Öğretmenliği,
  • Okul Öncesi Öğretmenliği,
  • Felsefe Grubu Öğretmenliği,
  • Tarih Öğretmenliği,
  • Fizik Öğretmenliği

Belirlenen bu bölümler senin de ilk beş tercihin arasında yer alacaksa ve bu bölümlerden herhangi birini kazanarak kesin kaydını oluşturursan, MEB öğretmenlik bursu almaya hak kazanırsın.

İlk 5 tercihte öğretmenlik bursu kimlere verilir? 

MEB öğretmenlik bursu, en az 4 yıllık eğitim veren fakültelerin ilgili bölümlerini kazanan adaylara verilir. İlk 5 tercihte öğretmenlik bursu almaya hak kazanan adaylar bu bursu alabilir. MEB öğretmenlik bursunun süresi öğretim süresi ile aynıdır. Yani dört yıl boyunca Eğitim Fakültesinde eğitim gören öğretmen adayı bu süre boyunca belirtilen burs hakkından faydalanabilir. Ancak eğitim gördüğün bölümden mezun olduktan sonra burs süren sona erer. Aynı durum okulla ilişiğinin mezuniyet durumu dışında kesilmesinde de geçerlidir. MEB öğretmenlik bursu alabilmen için e-Devlet bağlantısını kullanarak Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK/Burs başvurusu işlemlerini tamamlaman gerekir. Başvuru işlemlerini belirlenen tarihte yapmaman durumunda, burs almaya hak kazanamazsın. MEB öğretmenlik bursu örgün olarak eğitim gören öğrencilere verilen bir burs türüdür. Dolayısıyla açıktan ya da uzaktan eğitim ile belirlenen bölümleri okuyorsan, Milli Eğitim Bakanlığınca verilen bu burs türünden faydalanamazsın.

MEB Öğretmenlik bursu başvuru işlemi nasıl yapılır?

MEB öğretmenlik bursu başvuru işlemi için kuruma ait web sitesini kontrol etmen gerekir. Burs başvuru tarihleri belirlendikten sonra yayımlanan formu doldurarak başvuru yapabilirsin. MEB öğretmenlik bursu almak için başvuru süresi içerisinde ilgili kuruma gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde iletmen gerekir. Başvuru işlemi tamamlanırken belgelerin eksik ya da hatalı olması durumu kişinin sorumluluğundadır. Bu yüzden başvuru işlemi sırasında istenen bilgilerin doğru ve tam olması önemlidir. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra başvuru değerlendirme süreci başlar ve sonuçlanır.

Öğretmenlik bursu hangi durumlarda kesilir? 

MEB öğretmenlik bursu, yukarıda da belirtildiği gibi öğrencinin eğitim süresini tamamlaması durumunda kesilir. Dolayısıyla son sınıfta olan öğrencilerin bursu, ders yılının tamamlandığı süreyi takip eden ilk ay kesilmiş olur. Ayrıca öğrencinin eğitim gördüğü kurumun kapanması durumunda da öğrencinin aldığı burs kesilir. Yine öğrenci herhangi bir nedene bağlı olarak kesin hüküm alırsa verilen burs kesilir.

MEB öğretmenlik bursu nereye yatar?

MEB bursu öğretmenlik bursu, genel olarak burs almaya hak kazanan bireyin banka hesabına yatar. MEB öğretmenlik bursu KYK tarafından ödenen bir burs türü olarak öne çıkar. Dolayısıyla burs almaya hak kazanmış bireylere bir banka kartı tahsis edilir. Kart, burs almaya hak kazanan öğrenci tarafından belirlenen banka üzerinden alınır. Ödemeler belirlenen süre zarfında öğrencinin hesabına aktarılır. Bursun ödenme tarihi genel olarak ayın ilk haftaları olarak belirlenir. Ödemeni belirlenen Banka ATM’leri üzerinden alabilirsin. Ayrıca bursun ödenme süresi 12 aydır. Her ay belirlenen tutardaki burslar öğrencilerin hesaplarına geçer.

MEB öğretmenlik bursu KYK bursu ile birlikte alınabilir mi?

MEB öğretmenlik bursu ve KYK bursu aynı anda alınabilir mi sorusu da yine sıklıkla yanıt aranan sorular arasında yer alır. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Herhangi bir kamu kuruluşundan burs alman durumunda KYK bursu almaya hak kazanamazsın. Dolayısıyla MEB öğretmenlik bursu alan adayların KYK bursunu da beraberinde alması gibi bir durum söz konusu değildir.

 YLSY (MEB) BURSU NEDİR?

Yurtdışında nasıl burslu eğitim alabilirim?

Yurtdışında eğitim almak için yurtdışı eğitim şirketlerini kapı kapı dolaşmadan önce yurtdışı eğitiminde olmazsa olmaz sayılan burslar hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz. Değişen kur farkları, artan pasaport harçları, yurtdışı eğitimi masrafları gibi birçok sebeple beraber; yurtdışı eğitimi için yeterli dil seviyesi, not ortalamasına sahip olsanız da gideceğiniz ülkedeki yaşam ve eğitim masraflarının altında ezilmemek için burs imkanı arayışı içerisine girebilirsiniz.

Özellikle yurtdışında lisansüstü programlara katılmak isteyen adaylar için Milli Eğitim Bakanlığı’nın sağladığı YLSY bursu, yurtdışındaki eğitiminiz için gereken birçok şeyi karşılar ve burs verme amacıyla ülkenin yetişmiş insan kaynağını arttırmayı hedefler.

YLSY, MEB Bursu Nedir?

Yurt dışında lisansütü öğrenim görmek üzere gönderilecek öğrencileri seçme ve yerleştirme (YLSY) olarak açılımı yapılan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen bir bursluluk programıdır. MEB Bursu olarak da bilinen bu burs, yurt dışındaki en iyi üniversitelerde tam burslu olarak yüksek lisans ve doktora yapabilme imkanı sunar. Mezun olduğunuz alanlara göre, dünyanın birçok ülkesinde tercih yapabilmenizi sağlayan YLSY bursuna 2017 yılında 824 öğrencinin bursiyer olmaya hak kazandığı açıklanmıştır.

YLSY Bursu neleri karşılıyor?

  • Yurt dışındaki okul ücretlerinizin tamamı,
  • Yurt içi ve yurt dışı ulaşım giderleriniz,
  • Yurt içi ve yurt dışı sağlık masraflarınız,
  • Sınav ücretleriniz,
  • Kırtasiye giderleriniz,
  • Aylık burs ödemesi

gibi birçok eğitim harcamalarınız bu burs tarafından karşılanır.

Eğer yeterli dil puanına sahip değilseniz, YLSY yurt dışında 6 aya kadar yabancı dil öğrenimi masraflarınızı burs kapsamı içerisinde karşılama olanağı sunuyor.

YLSY Bursuna başvuru şartları nedir?

Bu bursluluk programına başvurmak isteyen adaylar, ALES puanlarıyla ÖSYM sistemi üzerinden başvuru gerçekleştirebilirler. Başvurmak için

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az lisans mezunu olmak
  • 30 yaşını doldurmamış olmak
  • Lisans mezuniyet ortalaması 4 üzerinden 2,50 ya da 100 üzerinden en az 65 olmak
  • ALES’ten 70 puan yapmak ve ALES puanının geçerlilik süresini yitirmemiş olması.
  • Erkekseniz, askerlikle ilişiği olmamak
  • Sağlık durumu yurt dışında eğitim almaya ve Türkiye’nin her yerinde çalışabilmesi gibi belirli şartlar gerekmektedir.

Bu şartları karşılayan; Ales puanları ve lisans not ortalamaları göz önüne alınarak üstünlüğü olan adaylar, ilan edilen kontenjan sayısının üç katı kadar ÖSYM tarafından sözlü mülakata çağırılır. Sözlü sınavda alan bilgisine hakim olan, iletişim becerileri güçlü olan, bilimsel gelişmelere açık ve akademik çalışmalara yatkın olan adaylar komisyon tarafından değerlendirilir.

Sözlü mülakattan sonra adaylar, sözlü sınav puanı ve ALES puanının %40’ı ile mezuniyet not ortalamalarının geri kalan %20’si ile hesaplanan toplam YLSY puanı 70 ve üzeri olduğunda ÖSYM sistemi üzerinden yurtdışında eğitim alacakları en fazla 30 kurum tercihinde bulunabilirler.

Bursu alacak adaylar belirlenirken dil yeterlilik şartı aranmaz. YLSY bursu almaya hak kazanan adaylar eğer dil yeterliliklerini karşılayamıyorsa yurt içindeki üniversitelerde 12 ay dil eğitimi için ya da gerekli görülmesi halinde yurt dışında en fazla 6 aylık olmak üzere MEB’in belirlemiş olduğu kurumlarda dil eğitimi alması sağlanmaktadır.

Eğitiminizi nerede alabilirsiniz?

Burs kapsamında dünyanın hemen her yerinde eğitim alabilirsiniz. İngiltere, Almanya, Belçika, İrlanda, Fransa, Hollanda, Kanada, Amerika, Yeni Zelanda, Avustralya, İsveç, Polonya, İtalya ve daha birçok ülke anlaşma kapsamında yer almaktadır. Adayların, bölümlerine göre öğrenim görebileceği ülkeler, YLSY kılavuzlarında her yıl yayımlanır.

YLSY Bursunu kazanan adayların tercih edeceği üniversiteler:

  1. Times Higher Education
  2. Academic Ranking of World Universities (Shanghai)
  3. QS World University Rankings-Top Universities
  4. University Ranking by Academic Performance (URAP)

listelerinin en az birinde, son üç yıl içerisinde genel ya da alan bazındaki sıralamalarda ilk 500 içerisinde bulunması gerekmektedir.

Eğitim alacağınız ülkeyi belirlerken nelere dikkat etmelisiniz?

Seçebileceğiniz ülkeler MEB tarafından belirlenip YLSY kılavuzlarında yer alıyor olsa da eğitim ve yurtdışı deneyiminizi etkileyecek esas seçimi yapmanıza yardımcı olacak birçok detay bulunmaktadır.

Eğitim almak istediğiniz alan, hangi ülkede sizlere daha fazla araştırma şansı ve avantajını sağlar? Örnek olarak, maden mühendisliği bölümüyle ilgiliyseniz İngiltere’de yüksek lisans yapmak yerine Avustralya’da yüksek lisans olarak yapmak sizler için daha avantajlı olacaktır.

Girmeniz gereken okul ya da bölüm sıralamalar içerisinde ilk 500 içerisinde yer alması gerekiyor olsa da, sıralamada üst sırada olan okullar daha yüksek not ortalaması isteyebilirler. Başvurduğunuz bölümde istenilen not ortalaması koşullarının sağlandığına dikkat edilmelidir.

Başvurmak istediğiniz bölüm, ortalamanın yanı sıra sizlerden iş tecrübesi isteyebilir. Örnek vermek gerekirse, MBA gibi programlar genellikle iş deneyimi isteyen programlardır. Gitmek istediğiniz ülkelerde, istediğiniz bölümlerin içeriklerini incelemekte fayda vardır.

Gidebileceğiniz ülkelerdeki üniversitelerin giriş koşullarını da kontrol etmek gerekir. Üniversiteler, giriş işlemlerinde sizlerden Graduate Record Examinations (GRE), Graduate Management Admission Test (GMAT) gibi benzer sınavlar isteyebilirler.

Dil eğitimi açısından, seçtiğiniz program dili için yeterlilik sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmelidir. İngilizce için özellikle IELTS, TOEFL gibi sınavlardan hangisi kabul edilmektedir ve yeterlilik sağlanıyor mu kontrol edilmelidir. Yeterliliğin sağlanamaması halinde yurtdışında dil okulları imkanını araştırmak, başvurmak istediğiniz okulların sizler için dil eğitimi fırsatı sağlayıp sağlamayacağı kontrol edilmelidir.

Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı için IDP Yurtdışı Eğitim sizlere neler sağlar?

IDP Yurtdışı Eğitim sizlere ücretsiz yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmeti sunar ve özellikle Avustralya, İngiltere, İskoçya, İrlanda, Yeni Zelanda, Amerika ve Kanada ülkelerindeki başvurularınız, vize işlemleriniz, vize ve pasaport randevularınız, SOP yazımı, kayıt işlemleriniz gibi birçok konuda sizlere destek olur.

Uzman danışmanlarımız girmek istediğiniz bölümlerin koşullarını araştırır, sizin isteğinizle başvurularınızı gerçekleştirerek doğru belge gönderimine ve okullarla aranızdaki iletişimde kolaylık sağlar. Kişiye özel danışmanlık servisiyle, sınavsız üniversite seçenekleri sunarak başvurularınızı hızlıca sürdürmenizi sağlar.

Gideceğiniz ülkelerle ilgili oryantasyon eğitimleri gerçekleştirir, sorularınız olduğunda erişebileceğiniz bir uzman ağına sahiptir. Yolunuzun her adımında size destekler ve mezuniyet sürecinize kadar sizlerle destek ve deneyimlerini paylaşır. Etkinliklerle, üniversite temsilcilerini ofislere kadar getirerek ilk elden bilgi edinmenizi sağlar. Büyük, canlı bir network’ün parçası olduğu için, yeni çevrenize alışmanızda size yardımcı olur.

Vize başvurularınızdaki belgelerin toparlanması, sizin için randevu oluşturulması gibi işlemler kafa karıştırıcı olabilir. Uzman danışmanlar, sizler için bu belgeleri bir araya getirerek vize konusunda size hem zaman kazandırır hem de doğru belgelerle doğru vize türüne başvurmanıza yardımcı olur.

Bunun yanı sıra IELTS sınavının da ortaklarından olan IDP, sizlere sınav günleri için yer ayırır ve rahatça hazırlanmanız için hazırlık paketleri sunar. Eğer sınava girmeden önce yurtdışında dil eğitimi almak istiyorsanız, sizler için yurtdışında uygun dil okulu paketleri sunar.

Ayrıntılı bilgi edinmek ve IDP’nin fırsatlarından yararlanabilmek için sayfanın sağ tarafındaki formu doldurabilir, [email protected] adresine email gönderebilir, WhatsApp hattımızla bizlere ulaşabilir ya da bizleri arayabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır