kars katerina sarayı hikayesi / Kars'a Doğu Ekspresi ile Gidilir! - Bi Tutam Fikir

Kars Katerina Sarayı Hikayesi

kars katerina sarayı hikayesi

HABERLER

Volkan KARABAĞ

Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen turist sayısında artış gözlendiği son günlerde şehrin tanıtımı ve misafirperverliği ile adından söz ettiren Hotel Katerina Sarayı, kapılarını ünlülere de açtı. Son 1 haftada 4 ünlüyü misafir eden Katerina Hotel’in sahibi Baha Onur Erdoğdu, şehrin tanıtımı için ellerinden gelenin fazlasını yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kars’ın gerek kış turizmi gerek yaz turizmi gerekse diğer turizm alanlarında hak ettiği noktaya gelmesi için öncelikle otel işletmecilerine büyük görevler düştüğünü belirten Erdoğdu, “Kars’a her kesimden yerli ve yabancı turist gelmektedir. Bu turistler içerisinde ünlüler de bulunmaktadır. Biz Kars’ta misafirperverliğimizi iyi gösterebilirsek gelen turist hem Kars’ı daha iyi anımsayacak ve Kars’ımızı çevresine bu yönde tanıtacak hem de bir daha gelmek isteyecek ve insanları Kars’a gitmeleri konusunda da teşvik edecektir.” dedi.

Butik otel olma özelliği taşıyan Hotel Katerina Sarayı;

’lü yılların ilk çeyreğinde Rus Çarı II. Nikola tarafından Hollandalı mühendislere yaptırıldı. Katerina Sarayı, yılında Kemal Erdoğdu ve ailesi tarafından tarihi dokusuna uygun şekilde restore edildi.

Tek bir çivi bile kullanılmadan yapılmıştı: Katherina Köşkü için harekete geçildi

Av köşkü ile ana köşk olarak iki ayrı yapıdan oluşan köşkün restorasyon koşuluyla 49 yıllığına yatırımcılara tahsisi için Kültür ve Turizm Bakanlığınca 30 Temmuz yılında ihaleye çıkıldı.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Çarlık Rusya döneminde inşa edilen ve "Katherina Köşkü" olarak bilinen av köşkü, aslına uygun olarak restore edilip otel olarak turizmin hizmetine sunulacak.

Av köşkü ile ana köşk olarak iki ayrı yapıdan oluşan köşkün restorasyon koşuluyla 49 yıllığına yatırımcılara tahsisi için Kültür ve Turizm Bakanlığınca 30 Temmuz yılında ihaleye çıkıldı.

Tarihi yapının restore edilip otele dönüştürülmesi için düzenlenen ihaleyi kazanan ORKA Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, köşkün restorasyonu için çalışmalara başladı.

Bölgeye gelerek köşkte incelemelerde bulunan Torunoğulları, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kars'ı marka şehir yapmak için bu tür yatırımların önemli olduğunu söyledi.

Sarıkamış'ın tarihi ve turizmiyle bölgenin değeri olduğunu belirten Torunoğulları, "Bu köşkün restorasyonu ve buradaki planlamayı Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yapıyoruz. Burada bir küçük bir de büyük yapı var, biri restoran diğer büyük köşk ise özel odaların olduğu otel olacak. Bir de yan tarafında yataklı otel yapma izni aldık ama biz bunu yapmak için çok acele etmeyi planlamıyoruz. Köşkün ismi var ama kendisi çok yıpranmış. Bu köşkün yapılış şeklini, o günkü fotoğraflarını bulacağız. Köşk restore edildiğinde aslına uygun olacak." dedi.

Sarıkamış'a özgü sarıçam ağaçlarından ve çivi kullanılmadan Baltık mimarisi tarzında inşa edilen köşk 2 ayrı yapıdan oluşuyor.

Osmanlı-Rus Savaşı sonrası 40 yıl Rusların hakimiyetinde kalan Sarıkamış'ta yer alan köşk yılına kadar askeri amaçla kullanılıp Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi.


Tarihi Köşk, Cıbıltepe Kayak Merkezi'ne 4 kilometrelik, Sarıkamış ilçe merkezine ise 1 kilometrelik mesafede bulunuyor.

#Katherina Köşkü

#Kars

#sarıkamış

#av köşkü

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki yılında yapılmış köşk. Yekpare ağaçtan çivi kullanılmadan oluşturulmuş şu an hala özelliğini koruyan köşk, yukarı Sarıkamış bölgesinde bulunmaktadır. Av köşkü ve ana köşk olarak 2 ayrı yapıdan oluşur.
93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus Savaşı sonunda Rusların Kars Vilayetindeki 40 yıl devam eden işgali sırasında Askeri Garnizon (OBLAST) şehri ilan edilen vilayette, İl merkezinde olduğu gibi Sarıkamış ilçesinde de yeni imar çalışmaları başlatmışlardır. Halk arasında Katerina Köşkü olarak bilinen Av Köşkü, Sarıkamış'taki diğer binaların aksine oldukça özgün bir mimari ile yapılmıştır. Köşkün yapım kitabesi olmamasına rağmen, ( yılında Rus Çarı II. Nikola ve Eşi Sarıkamış’a gelerek bu köşkte kaldıklarından) yapılış ve kullanılış amacı dikkate alındığında, tarihlerinde inşa edildiği düşünülmektedir.

 

Yekpare ağaçtan çivi kullanılmadan oluşturulmuş şu an hala özelliğini koruyan köşk, yukarı Sarıkamış bölgesinde bulunmaktadır. Av köşkü ve ana köşk olarak 2 ayrı yapıdan oluşur. Beton kolanlar sayesinde ayakta duran yapının ısıtması bu kolonlar içerisinden sağlanan ısı ile sağlanmaktadır. Bu ısıtma sistemine "peç" adı verilir.

Av köşkü değerli misafirlerin ağırlandığı yerdir. Asıl köşk ise çeşitli zamanlarda hastane ve saray olarak kullanılmıştır. Halk arasında Katerina'nın Köşk'ü olarak bilinmektedir. Ancak 2. Çar Nikola döneminde yapılan bu köşk yanlış adlandırılmaktadır. Eşi Katherina için yaptırıldığı zannedilen bu köşk Çar'ın hasta oğlu Aleksi için bir rehabilitasyon merkezi ve aynı zamanda da ailenin kışın ve yazın kullandığı av köşkü olarak yapılmıştır. Ve de Çar'ın eşinin Adı da Katherina değil, Aleksandra dır. Bu Köşk, Çar'ın Av Köşü olarak bilinmektedir. Çarlık dönemine ait Türk filmlerinin çoğu bu köşk ve çevresinde çekilmiştir.

 Kaz Eti Nasıl Pişirilir? / Hengel Tarifi / Kaz Etinin Faydaları / Katerina Köşkü /Haydi Kars'a Gidelim / Haydi Sarıkamış'a GidelimTweet

Sarıkamış Şehitleri / Sarıkamış Harekatı / Sarıkamış Şehitleri Şiirleri / Sarıkamış Kayak Merkezi / Sarıkamış Şiiri /Susuz Şelalesi / Ani Harabeleri

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir