edebiyat bolumu mezunlari is imkanlari / Edebiyat Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? – Eğitim Kurulu

Edebiyat Bolumu Mezunlari Is Imkanlari

edebiyat bolumu mezunlari is imkanlari

" "

BÖLÜMÜMÜZ MEZUNLARI NELER YAPAR?

Araştırma odaklı bir üniversite olan ASBÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları lisansüstü programlarda ihtiyaç duyulan üst düzey akademik araştırma becerilerine sahiptirler. Bölümden mezun olan öğrencilerimiz aşağıda örnekleri verilen pek çok bölümde yurt içinde ve yurt dışında lisansüstü programlara başvurabilirler:

  • İngiliz Edebiyatı
  • Amerikan Edebiyatı
  • Karşılaştırmalı Edebiyat
  • Dünya Edebiyatı
  • Çeviri Çalışmaları
  • Dilbilim
  • Uygulamalı Dilbilim
  • Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları
  • Kültür Araştırmaları
  • Adaptasyon Çalışmaları
  • Bölge/Ülke Çalışmaları

Bölümden mezun olan öğrenciler aşağıda örnekleri verilen geniş iş alanlarında çalışma imkânı bulabilirler:

  • Bakanlıklarda, kamu ve özel kurumlarda çevirmenlik/tercümanlık, uzmanlık
  • Turizm işletmelerinde rehberlik, yöneticilik
  • Medya; gazetecilik, haber ajansları, TV programları editörlüğü
  • Serbest çevirmenlik, tercümanlık
  • Edebiyat eleştirmenliği
  • Yayın dünyası; yazarlık, editörlük
  • Reklamcılık, metin yazarlığı
  • Özel sektörde dış ticaret uzmanlığı

Öğrencilerimiz dilerlerse lisans programlarına ek olarak alacakları Pedagojik Formasyon Sertifikası ile kamu okulları veya özel okullarda İngilizce öğretmeni veya üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilirler.

Edebiyat Mezunu Ne İş Yapar? Edebiyat B&#;l&#;m&#; &#;alışma Alanları

 Edebiyat Mezunu Ne İş Yapar?

 Edebiyat mezunları Öncelikle İlköğretimde Türkçe öğretmeni olarak görev yapar. Aynı zamanda orta öğretimde Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak görevini yerine getirir. Bu öğretmenlik mesleğinin dışında aynı zamanda pek çok alanda görev yapma imkanı yer almaktadır.

 Genelde Türk Edebiyat tarihi ile beraber dilbilgisi üzerinden almış olduğu bilgiler doğrultusunda görev gerçekleştirir. Hem devlet memuru olarak hem de özel sektörde farklı işleri almış olduğu eğitim doğrultusunda sağlamaktadır. Genel çerçevede bir eğitimci olarak öne çıkar ve nerede olursa olsun eğitimci mesleğini öne çıkarır.

 Edebiyat Bölümü Çalışma Alanları

 Edebiyat bölümü mezunları birçok farklı çalışma alanı üzerinden görev yapma imkanı elde etmektedir. Özellikle çabuk ve kolay iş bulma potansiyeli eşliğinde, aynı zamanda sevilen ve güzel meslekler içerisinde bulunmaktadır.

 - İlköğretim ve ortaöğretimde öğretmenlik

 - Kütüphanecilik

 - Arşiv

 - Televizyon kanalları

 - Reklam ajanslarında Metin yazarlığı

 - Yazarlık

 - Dergi ve gazetelerde editörlük

 - Üniversitelerde okutman

 Bu şekilde görüldüğü gibi pek çok farklı mesleği icra etme imkanı bulunuyor. Saygın ve değerli bir mezhep olması ile birlikte, üniversiteler üzerinden en çok tercih edilen bölümler içerisinde yer almaktadır. Bu doğrultuda Türkiye'nin birçok farklı Üniversitesi'nde Edebiyat Bölümü yer almaktadır.

 Edebiyat Mezunu Hangi Memurluğu Yapabilir?

 Özellikle KPSS üzerinden almış olduğu puan ile beraber edebiyat mezunları birçok farklı memuriyet görevini de bulunurlar. Bunlar içerisinde Türk dili ve edebiyatı ile birlikte Türkçe öğretmeni olarak ilk sırada yer alır. Aynı zamanda kütüphanede bir okutman olarak da çalışırlar. Diğer yandan memur olarak yine akademisyen unvanı altında çalışma imkanı elde etmektedirler. Bu şekilde pek çok farklı meslek grubunu yapma potansiyeli bulunuyor.

İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar? İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları iş imkanları nelerdir?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü, &#;ngilizcenin dilsel, tarihsel ve edebî anlamda tüm geli&#;imlerini inceler. &#;ngilizce, tarih, filoloji ve edebiyat gibi farkl&#; dallar&#;n harmanlanmas&#;d&#;r. Mezun olduktan sonra "&#;ngiliz Filolog" unvan&#; al&#;r. &#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#; i&#; imkânlar&#; aç&#;s&#;ndan oldukça &#;ansl&#;d&#;r. Hem özel sektörde hem de kamuda kendilerine yer bulabilirler.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü nedir?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü dil, kültür ve edebiyat aç&#;s&#;ndan donan&#;ml&#; bireyler yeti&#;tirir. &#;ngilizceye dair her ayr&#;nt&#;lar ö&#;retilir. Sadece dil de&#;il ayn&#; zamanda edebiyat da vard&#;r. Mezun olan ö&#;renciler tercümanl&#;k, yazarl&#;k ve edebiyat ele&#;tirmenli&#;i gibi birçok alana yönelebilirler.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü dil bilgisi, fonetik, antropoloji ve dil tarihi gibi birçok farkl&#; alandan olu&#;ur. Kula&#;a ho&#; gelse de durum baz&#; ö&#;renciler için zorlay&#;c&#; da olabilmektedir. Çünkü bölümde sadece dil ö&#;retimi yoktur. &#;ngiliz edebiyat&#;n&#;n olu&#;umundan günümüzdeki edebî anlay&#;&#;&#;na kadar geni&#; bir edebiyat ö&#;retimi de vard&#;r. Bu sebeple adaylar&#;n baz&#; becerilere sahip olmalar&#;, üniversite döneminin ve i&#; hayat&#;n&#;n çok daha keyifli geçmesini sa&#;layacakt&#;r.

Öncelikle aday&#;n yeni kültürleri ve dilleri ö&#;renmeye kar&#;&#; merak ve istek duymas&#; gerekir. Bu durum aday&#;n derslerden zevk alabilmesini sa&#;lar. &#;kinci durum ise güçlü bir haf&#;zaya sahip olmakt&#;r. Bu beceri, yeni bir dil ö&#;renmenin getirdi&#;i zorluklar&#; minimuma indirebilir. &#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#;, ad&#;ndan da anla&#;&#;laca&#;&#; gibi özellikle edebiyat alan&#;na yo&#;unla&#;an bir bölümdür. Hâlihaz&#;rda edebiyata ilgili olan adaylar için dersler daha keyifli olabilir. Ancak &#;unu da es geçmemek gerekir: Edebiyat alan&#;ndaki derslerde sadece kitap okunmaz. &#;ngiliz edebiyat&#; eserlerinin farkl&#; tekniklerle, ak&#;mlarla dönemsel olarak bilimsel bir temele yerle&#;tirip incelemeleri gerekiyor.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#; ne i&#; yapar?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#;n&#;n en çok tercih ettikleri alanlardan birisi ö&#;retmenliktir. Alacaklar&#; formasyon e&#;itimi sayesinde e&#;itim kurumlar&#;nda ö&#;retmenlik yapabilir ve bildiklerini ö&#;rencilerine aktarabilirler. Bir di&#;er popüler i&#; ise turist rehberi olmakt&#;r. Çe&#;itli acentelerde turistlere rehberlik yaparak geçimlerini sa&#;layabilirler. Ayr&#;ca bu sektörde yöneticilik yapmak da yine seçenekler aras&#;nda yer al&#;r. Bölüm mezunlar&#; edebiyat konusunda oldukça tecrübeli ve donan&#;ml&#;d&#;rlar. Bu sebeple kitap çevirisi yapabilirler. Ayn&#; zamanda metin yazarl&#;&#;&#;, gazetecilik, editörlük, tercümanl&#;k ve edebiyat ele&#;tirmenli&#;i yapabilirler. &#;ngilizcenin ve edebiyat&#;n dâhil oldu&#;u her alandan i&#;te çal&#;&#;abilirler.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#; nerelerde çal&#;&#;&#;r?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#; farkl&#; kurumlarda farkl&#; pozisyonlarla kariyer yolunu çizebilir. Bu kurumlardan ilki e&#;itim kurumlar&#;d&#;r. &#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; mezunlar&#;n&#;n kamuda i&#; olanaklar&#; bulunur. Formasyon alarak devlet okullar&#;na ö&#;retmen olarak atanma &#;anslar&#; vard&#;r. Fakat kamuda çal&#;&#;mak istemeyenler özel e&#;itim kurumlar&#;n&#; tercih edebilirler. Devlette ya da özelde ö&#;retmenlik yapmak isteyen adaylar mutlaka formasyon e&#;itimi almal&#;d&#;r.

Turist rehberi imkân&#; bulunan mezunlar turizm firmalar&#;nda i&#;e girebilirler. Daha çok tercümanl&#;k alan&#;nda ilerlemek isteyenler ise tercümanl&#;k bürolar&#;nda, bakanl&#;klarda, özel kurumlar&#;nda ve kamu kurulu&#;lar&#;nda yeminli tercümanl&#;k yapabilir. Yay&#;nevleri, bölüm mezunlar&#; için iyi bir i&#; kap&#;s&#; olabilir. Ayn&#; zamanda gazeteler, dergiler, TV programlar&#; ve haber ajanslar&#;nda da görev alabilirler. Pek çok alanda oldu&#;u gibi burada da mezunlar&#;n serbest çal&#;&#;abilme imkânlar&#; vard&#;r. Bir metin yazar&#;, tercüman veya çevirmen olarak farkl&#; ki&#;i ve firmalarla proje bazl&#; çal&#;&#;abilirler.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü e&#;itim süresi kaç y&#;l?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü 4 y&#;ll&#;k bir lisans bölümüdür. Üniversitelerin Fen-Edebiyat veya Edebiyat fakültelerinde e&#;itim verir. Bölüm sadece dil puan&#;na sahip ö&#;rencileri kabul etmektedir.

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü dersleri nelerdir?

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü, &#;ngilizceyi kapsaml&#; bir &#;ekilde ele al&#;r. Ö&#;renciler dört y&#;ll&#;k lisans dönemleri boyunca &#;ngiliz dili ve edebiyat&#; alan&#;nda ayr&#;nt&#;l&#; akademik e&#;itim al&#;r. &#;lk y&#;l daha çok dil bilgisi dersleri al&#;rlar. &#;kinci y&#;l &#;ngilizce temel metin incelemeleri a&#;&#;rl&#;kl&#;d&#;r. Üçüncü y&#;l &#;ngilizce sözlü ve yaz&#;l&#; anlat&#;m konular&#;na yo&#;unla&#;&#;rlar. Son y&#;l ise Modern &#;ngilizce metinler ve Ça&#;da&#; &#;ngilizce konusunda e&#;itim al&#;rlar. Bu derslerden baz&#;lar&#; &#;unlard&#;r:

  • Çeviri Kuram&#; Temelleri
  • &#;ngiliz Normatif Fonetik ve Ses Bilgisi
  • Ortaça&#; ve Rönesans Edebiyat&#;
  • &#;ngiliz Klasisizm ve Ayd&#;nlanma Edebiyat&#;
  • Simultane Çeviri
  • &#;ngilizce Konu&#;ma ve &#;leti&#;im Becerileri
  • Ortaça&#;dan Rönesans’a &#;ngiliz Edebiyat&#;

&#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü avantajlar&#; ve dezavantajlar&#; nelerdir?

Üniversitedeki her bölümün kendine göre eksileri ve art&#;lar&#; vard&#;r. Bu durum &#;ngiliz Dili ve Edebiyat&#; Bölümü için de geçerlidir.

  • Ö&#;renciler yeni bir dil ve kültür ö&#;renirler.
  • Freelance ve proje bazl&#; olarak çe&#;itli i&#; kollar&#;nda çal&#;&#;abilirler.
  • Formasyon alarak ö&#;retmen olabilirler ancak atamalar azd&#;r.
  • Özel e&#;itim kurumlar&#;nda ö&#;retmen olabilirler ancak maa&#;lar genel olarak dü&#;üktür.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir