bilgisayar programcılığı dgs ile geçiş bölümleri / Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Dgs Ile Geçiş Bölümleri

bilgisayar programcılığı dgs ile geçiş bölümleri

Merhabalar, bu yazıda bilgisayar programcılığı mezunları DGS ile hangi bölümlere girebilir sorusunu YÖK ve ÖSYM verilerine göre yanıtlıyoruz.

Bilgisayar programcılığından mezun olmuş bir öğrenci DGS sınavına girip hangi bölümleri tercih edebilir? Kısacası bilgisayar programcılığı için DGS bölümleri nelermiş hep birlikte bakacağız.

Bildiğiniz gibi bilgisayar programcılığı 2 yıllık bir önlisans bölümüdür ve buraya girenler çoğunlukla 4 yıllık bir lisans programına geçmek için DGS sınavına girerek şansını dener.

Siz de bunlardan biriyseniz seçebileceğiniz 5 farklı bölüm bulunmaktadır ve kısaca şunlardır:

DGS Bilgisayar Programcılığı Bölümleri Neler?

  1. Yazılım Mühendisliği
  2. Bilgisayar-Enformatik
  3. Endüstri Mühendisliği
  4. Bilgisayar Bilimleri
  5. Matematik-Bilgisayar
  6. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
  7. İstatistik
  8. Meteoroloji Mühendisliği
  9. Bilişim Sistemleri Teknolojileri
  10. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
  11. Bilişim Sistemleri Mühendisliği
  12. Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
  13. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  14. Bilgisayar Mühendisliği
  15. Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
  16. Uzay Mühendisliği
  17. Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  18. Fizik Mühendisliği
  19. Fizik

Yukarıdaki bu 19 bölümün hepsi sadece Sayısal yani SAY puan türüne bakarak alım yapmaktadır.

Ayrıca bilgisayar programcılığı mezunları şu açıköğretim programlarına geçiş yapabilir:

  1. Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  2. Yönetim Bilişim Sistemleri
  3. Uluslararası İlişkiler
  4. İktisat
  5. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  6. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  7. İşletme
  8. Kamu Yönetimi
  9. Maliye
  10. Konaklama İşletmeciliği

Yukarıdaki 10 bölümden ise Halkla İlişkiler ve Tanıtım ile Halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümleri Sözel yani SÖZ puan türüne göre alım yapmaktadır.

Diğer 8 bölüm ise yalnızca Eşit ağırlık yani EA puan türüne göre alım yapmaktadır.

Tüm bölümlere yerleşmede özel koşullar ve şartlar var mı yok mu kontrol etmek için ÖSYM&#;nin özel koşullar kılavuzunu aşağıdaki butona basarak indirebilirsiniz: 

Bilgisayar Programcılığı Bölümü

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Nedir?

Bilgisayar Programcılığı Bölümü, bilgisayar programcılığına uygun programların yorumlanıp öğrenilmesini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir eğitimdir. Bir ön lisans bölümü olan program ile öğrenciler 2 yıllık bir eğitime tabii tutulur. Bilgisayar programlamayı bilen ve yazılım oluşturabilen kişileri yetiştirip sektöre kazandırır. Bilişim sektöründe faaliyet gösterilen bu alanda bilgisayar aracılığıyla tasarım, donanım ve veri tabanı işleri, yazılım düzenleme işlemleri öğretilir. Bölümün temel amacı bilişim ve bilgisayar alanında uzman personel yetiştirmek ve günümüz teknolojisi ile çağı yakalayıp daha ileriye adım atmaktır. Aynı zamanda öğrencilere yazılım geliştirme disiplini kazandırarak bilgisayar sektöründeki yeniliklere katkı sağlamak amaçlanır. Bu alanda eğitim görmek isteyen kişiler programlamayı kavrayabilmeli, sayısal ve sözel mantık konusunda kendisini geliştirmeli ve kavramları bilgisayar diline dökebilmelidir. Bilgisayar Programcılığı Bölümünü tercih etmek isteyen adayların programlama ve yazılıma karşı meraklı ve ilgili olması, sorumluluk sahibi ve disiplinli olması, pozitif bilimlere ilgili olması ve teknolojik gelişmeleri takip etmesi gerekir. 2 yıllık Bilgisayar Programcılığı Bölümünü başarıyla tamamlayan kişiler Bilgisayar Programcısı unvanını almaya hak kazanır.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bilgisayar Programcılığı 2 yıllık bir eğitim bölümüdür. Öğrencilerin bu bölümden mezun olabilmesi için AKTS hakkını doldurması ve bağlı olduğu üniversitenin mezuniyet şartını yerine getirmesi gerekir. Bilgisayar Programcılığı taban puanları üniversiteye göre farklılık gösterir. Kariyerine bu alanda yön vermek isteyen öğrenci adayları, Bilgisayar Programcılığı sıralama bilgisini inceleyerek aldıkları puan doğrultusunda bölüm tercihini gerçekleştirebilir. Öğrenciler, eğitim gördükleri 2 yıl içerisinde zorunlu staja da tabi tutulurlar. Tüm dersleri ve stajını başarıyla tamamlayan kişiler, bölümden mezun olmaya hak kazanırlar. Öğrenim süresi 2 yıl olan Bilgisayar Programcılığı mezuniyeti sonrasında kişiler diledikleri takdirde Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'na girerek 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilir. Sınava başvuru yapmak için bölümün son senesinde okumaları ya da mezun olmaları gerekir. Daha sonra DGS’den alınan puan neticesinde bölüm tercihi yapabilirler. Bilgisayar Programcılığı Açıköğretim Fakültesinde de yer alan bir bölümdür. Programı Açıköğretim olarak tamamlayan kişiler de DGS’ye girebilir ve 4 yıllık lisans bölümlere geçiş yapabilir. Geçiş yapılan bölümler arasında Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Matematik ve Bilgisayar, Uzay Mühendisliği, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği bölümleri yer alır.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bilgisayar Programcılığı Bölümü toplamda 2 senede 4 ayrı dönemlik bir eğitim süresini içerir. Öğrenciler bu eğitim süresince pek çok farklı ders ile karşı karşıya gelir. Bilgisayar Programcılığı Bölümünü tercih listesinde tutan aday öğrenciler şu derslerden sorumludur:

  • Görsel Programlama
  • Bilgisayar Ağ Sistemleri
  • Bilgisayar Teknolojileri
  • Nesneye Dayalı Programlama
  • Elektronik Elemanlar ve Devreler
  • Matematik
  • Veri tabanı Yönetim Sistemleri
  • İnternet Programcılığı
  • Web Tasarımı ve Betik Dili
  • Algoritma ve Programlama

Programın ilk yılında Programlama, Matematik, İngilizce, Görsel Tasarım, Algoritma ve İnternet Programcılığı derslerine ağırlık verilir. İkinci eğitim yılında ise Bilgisayar Donanımı ve Görsel Programlama, Görsel Animasyon, Masaüstü Uygulama ve Geliştirme, Android Geliştirme ve Uygulama, Veri Tabanı Yönetimi konuları işlenir. Bilgisayar Programcılığı Bölümü, öğrencilerin teknik anlamda nitelikli bir birey olmasını sağlarken, bölümü başarıyla tamamlayan adaylara Bilgisayar Programcılığı Ön lisans Diploması verilir.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bilgisayar Programcılığı Bölümünden mezun olanlar, çalıştıkları iş yerlerinde program ve yazılım geliştirme, oluşturma ve onarma konularında görev üstlenir. Özel sektörde geniş bir iş imkanına sahip olan adaylar için Bilgisayar Programcılığı ne iş yapar sorusu, kod yazmak, yeni programlar oluşturmak, testler oluşturarak program işleyişini onaylamak şeklinde yanıtlanır. Bunun yanı sıra kod kütüphanesi oluşturmak, iş akışı bilgilerini bilgisayar diline dönüştürmek, kullanım talimatı hazırlayıp kullanıcılar için referans oluşturmak, şirket için iyileştirme yapma adına yenilikçi yazılımlar hazırlamak, program özelliklerini ve temel prototipleri formüle etmek, mevcut sistem ve yazılımları güvenli hale getirmek, proje gereksinimlerini kodlamak gibi sorumlulukları da üstlenirler. Genel olarak bilgisayar programcıları yazılım şirketleri içerisinde yazılım elemanı olarak görev yapabilmektedir. Öğrenim süresince edindikleri bilgi ve tecrübe doğrultusunda bilgisayar programcısı, bilişim uzmanı, yazılım uzmanı, yazılım geliştiricisi, bilgi teknolojileri teknikeri, mobil uygulama tasarlayıcısı pozisyonlarında görev alabilirler. Bilgisayar programcılığı sonrasında eğitimini 4 yıllık lisans bölümlerine tamamlayan öğrenciler, mühendislik ve öğretmenlik mesleklerini yerine getirebilme imkanına sahiptir. Adayların tercih ettikleri bölüm doğrultusunda özel sektörde bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği alanında kariyer elde edilebilir, kamu veya özel eğitim kurumlarında bilgisayar öğretmenliği yapılabilir. Bilgisayar programcısı görevini yerine getirebilmek için çalıştığı iş yerine bağlı olarak birden çok yazılım diline hakim olmalıdır. Bununla birlikte sorumlulukları önceliklendirebilmeli, zamanı etkili bir şekilde yönetebilmeli, yaratıcı çözümler sunabilmeli ve iş teslim tarihine uymalıdır. Görev yapılan kurumun dijital ortamda yer alan verilerinin depolanmasını sağlamak, bunları güvenli bir şekilde muhafaza etmek, sistem güvenliği kontrolünü gerçekleştirmek de programcıların görevleri arasında bulunur.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bilgisayar Programcılığı Bölümünden mezun kişiler yazılım geliştirme firmalarında, web tasarım şirketlerinde, teknik servislerde iş imkanına sahiptir. Hem kamu hem de özel sektörde görev alabilen bilgisayar programcıları, kendi iş yerlerini de açarak danışmanlık yapabilirler. Özel sektörde bilgi işlem departmanlarında da meslek sahibi olmaları mümkündür. Bilgisayar programcılığı iş imkanı geniş bir alanı kapsar. Yazılım şirketleri ve program yazan firmalarda iş imkanı mevcuttur. Bilgisayar Programcılığı Bölümü mezunları birden fazla firma ile de çalışabilir. İstihdam alanı geniş olan bölüm mezunları; bankalarda, eğitim ve danışmanlık firmalarında, üniversitelerde ve bilişim teknolojisi hizmeti veren her alanda iş olanağına sahiptir. Bilgisayar Programcılığı Bölüm mezunları kamu kurumlarında programcı, çözümleyici pozisyonlarına atanabilir. Kamuda görev yapmak isteyen bilgisayar programcıları, ilgili senenin Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmeli ve bölüm için yeterli olan puana sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra farklı yazılım dilleri hakkında bilgi sahibi olduğunu gösteren, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlardan eğitim alındığına dair belge de istenebilir. Kamu kurumlarında çalışmak isteyen programcılar MEB’e bağlı kurumlarda, bakanlık birimlerinde ve hastanelerde görev yapabilir. Bilgisayar Programcılığı Bölümü mezunları, programlama dillerine iyi derecede hakim olmalıdır. Bu konuda ciddi bir uzmanlığa sahip olmak üzere eğitim kurum ve kuruluşlarındaki yazılım ve programlama dilleri hakkında eğitim programlarına katılabilirler. Özellikle eğitim süresini lisansa tamamlamış olan kişiler, yazılım ve bilgisayar mühendisliği pozisyonlarında görev alabilirler. Bu mesleği yapmak isteyenler, funduszeue.info üzerinden bilgisayar programcısı iş ilanları seçeneklerini değerlendirebilirler.

Bilgisayar Programcılığı DGS Geçiş Bölümleri Nelerdir

Bilgisayar Programcılığı DGS geçiş bölümleri nelerdir.  Bilgisayar Programcılığı bölümü ile sınavsız geçiş yapılacak bölümler nelerdir. DGS ile Bilgisayar Programcılığı mezunları hangi bölümlere geçebilir, 2 yıllıktan 4 yıllığa nasıl geçiş yapılabilir, Bilgisayar Programcılığı DGS bölümleri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derlemeye çalıştık. ,,,

Herhangi bir üniversitenin önlisans bölümlerinden mezun olmuş ya da olabilecek durumdaki öğrencilerin katılabildiği, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çoktan seçmeli bir sınavdır.

Dgs’ye Girerek Bilgisayar Programcılığı Mezunları Hangi Bölümleri Tercih Edebilir, Bilgisayar Programcılığı Dgs Bölümleri

DGS aracılığıyla adaylar 2 yıllık bölümlerden 4 yıllık bölümlere geçiş hakkı kazanmaya çalışırlar ve 2 yıllık bir önlisans bölümü olan Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olan adaylarda bunu yapmak istediklerinde girebilecekleri belli bölümler vardır.

Bilgisayar Programcılığı mezunu olarak adayların DGS ile geçiş yapabileceği, Bilgisayar Programcılığı DGS bölümleri şunlardır:

ÖNLİSANS MEZUNİYET ALANITercih Yapılabilecek Lisans Programları
Bilgisayar Programcılığı
Bilgisayar Programcılığı(İnternet)
Bilgisayar Programlama
Bilgisayar Bilimleri
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
Fizik
Fizik Mühendisliği
İstatistik
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
Meteoroloji Mühendisliği
Uzay Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği
Yönetim Bilişim Sistemleri

Bunlara ek olarak Bilgisayar Programcılığı bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) İle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi İle İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını Tercih Edebilecek Ön Lisans Programları (Programların 5. Yarıyılına Fark Dersleri Almadan Kayıt Yapılabilecektir) na DGS ile geçiş hakkı bulunmaktadır. Geçiş hakkı bulunan bölümler ise şöyle;

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İktisat
  • Kamu Yönetimi
  • Maliye
  • Uluslararası İlişkiler
  • İşletme
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olan adaylar bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihleri yapabilmek ve yerleşebilmek için de bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.

Bilgisayar Programcılığı Mezunları Geçiş Hakları Olan Bölümleri Nasıl Tercih Edebilir

Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olarak bahsedilen bölümleri tercih etmek için eğer herhangi bir özel şart veya koşul yoksa adayların sadece tercih etmeyi düşündükleri bölümün tercih edilmesini sağlayan DGS puan türünden yeterli puanı alması gerekmektedir.

Bilgisayar Programcılığı mezunu olarak girilebilecek bölümlerin DGS ile tercih edilebildiği puan türleri aşağıdadır.

  • Bilgisayar Mühendisliği &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Bilgisayar Bilimleri &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Bilişim Sistemleri Teknolojileri &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Bilgisayar-Enformatik &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Endüstri Mühendisliği &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Matematik-Bilgisayar &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Fizik &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Fizik Mühendisliği &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • İstatistik &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Meteoroloji Mühendisliği &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Uzay Mühendisliği &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Yazılım Mühendisliği &#;> Sayısal yani SAY puan türü
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • İktisat &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Kamu Yönetimi &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Maliye &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Uluslararası İlişkiler &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • İşletme &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Konaklama İşletmeciliği &#;> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık &#;> Sözel yani SÖZ puan türü
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım &#;> Sözel yani SÖZ puan türü

Bunlar dışında Bilgisayar Programcılığı bölümüne veya diğer bölümlere yerleştirmelerde özel koşul ve şart var ise bu özel koşul ve şartların neler olduğuna BURADAN bakabilirsiniz.

* Yukarıda yer alan bilgiler ve Bilgisayar Programcılığı mezunları hakkında yazdıklarımız ÖSYM’nin (ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi) hazırladığı ve yayımladığı kılavuzlardan derlenmiştir. Yapılacak bir değişiklikte sorumlu olan kurum ÖSYM olduğu için yine bu kurumun yayımladığı kılavuzları ve duyuruları takip ederek incelemeyi ihmal etmeyiniz.

** Bilgisayar Programcılığı bölümü ve diğer önlisans programları mezunlarının geçiş yapabildiği bölümlere ait kılavuzun tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ

DGS HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

TÜM BÖLÜMLERİN DGS TABAN PUANLARI VE KONTENJANLARI

DGS ye KAÇ GÜN KALDI? GERİ SAYIM SAYACI

DGS PUANI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ HAKKINDA GENİŞ BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

DGS Çıkmış Sınav Soruları ve Cevapları için TIKLAYINIZ

GÜNCEL DGS KONULARI VE SORU DAĞILIMLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Bilgisayar Programcılığı DGS Geçiş Bölümleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası