meslek etiği ahlak nedir / Meslek Etiği Nedir? Örnekler İle Meslek Etiği Konu Anlatımı - Kariyer Haberleri

Meslek Etiği Ahlak Nedir

meslek etiği ahlak nedir

Meslek Etiği Nedir? &#;rnekler İle Meslek Etiği Konu Anlatımı

Haberin Devamı

Meslek Etiği Nedir? 

Meslek etiği, kişinin hem mesleğine hem de hizmet verdiği kişilere karşı sorumluluk sahibi olması demektir. Söz konusu mesleğin önceden belirlenmiş olan kurallarına uygun davranmak da meslek etiği olarak tanımlanır. 

Bu kavrama göre, meslek sahibi kişiler, bireysel tercihleriyle değil mesleğin getirdiği zorunluluklar ile hareket etmek durumundadır. Bu zorunluluklar mesleğin çıkarlarını korumaya yöneliktir. 

Örnekler ile Meslek Etiği Konu Anlatım 

1- Reklamcılık sektöründe tanıtımı yapılan ürünlere dair verilen bilgiler yanıltıcı olmamalıdır. Tüketicilere tamamen doğru bilgiler sunulması da meslek etiğinin bir parçasıdır. 

2- Hasta doktor ilişkisinde meslek etiği önemli bir yer tutar. Doktor, hasta gizliliği kuralını hiçbir şekilde ihlal etmemeli, hastasına dair bilgileri başka bir kişi ya da kurumla paylaşmamalıdır. 

Haberin Devamı

3- Haksız rekabete yol açan tüm kampanyalar ve reklam çalışmaları meslek etiğine aykırıdır. 

4- Gıda sektöründe hizmet veren kurumlardan birinin, yemeklerinde son kullanma tarihi geçmiş baharatları kullanması meslek eğitinin ihlalidir. 

Meslek etiğine aykırı olan diğer örnekler şu şekilde sıralanabilir: 

- Tekelleşen bir kurumun imal edip satışa çıkardığı ürünlerde fahiş zam yapması 

- Bir e-ticaret mağazasının alıcıların adresine görseldekinden farklı bir ürün göndermesi. 

kaynağı değiştir]
  1. ^Atak, Selçuk; Gül, Serdar Kenan (Nisan ). Meslek Etiği Kavramları. Ankara: Adalet Yayınevi. ISBN&#; 24 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan &#;
  2. ^Aydın, İnayet. "Kamuda Etik"(PDF). TBMM. 25 Ekim tarihinde kaynağından(PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan &#;
  3. ^Durkheim, Emile (). Meslek Ahlakı. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.&#;
is-ve-meslek-etigi-makale-gorseli

İş etiği, insanların iş ve günlük hayatlarında karakterlerine odaklanan, bireyin yaptığı işlerde kişisel olarak sorumluluk ve güvenilirliğini yansıtan kültürel normdur.

Meslek etiği ise belirli bir meslek grubuna ve mensubu olduğu üyelerine yönelik olarak mesleki rekabeti düzenleyen, kurallarla davranmaya zorlayan, kişisel eğilimlerini sınırlayan, uymayanları ve yetersiz kalanları meslekten  dışlayan mesleki ilkeler bütünüdür.

Olması gereken iş etiği prensipleri

Karakter : Kişinin sadakati, dürüstlüğü, güvenilirliği, disiplinli oluşu, sorumluk duygusu, dayanıklılığı ve girişkenliği gibi özelliklerini gösterir.

Tutum :  Kişinin işe olan yaklaşımını gösterir. Özgüven ve beklentilerini ifade eder. Kişinin hedeflerine ulaşmasında izleyeceği yol haritasındaki davranış modeli hakkında önemli fikirler verir.

İstikrar ve Devamlılık : Bu kavramlar yapılacak olan bireysel ve takım çalışmalarında gösterilecek disiplin ve başarı için önemlidir. Kişinin zaman planını yönetmesi ve programlamlı çalışmasının göstergesidir.

Takım Çalışması ve İşbirliği : Kurumların başarısı için çalışanların takım halinde iş yapmalarının önemi büyüktür. Takım çalışması ile kişiler diğer kişilerin haklarına saygı duyarak iş birliği içinde iş yapabilmeyi öğrenirler.

Dış Görünüş : Kişinin dış görünüşü kendi tarzını gösteren ve başkalarına çok anlamlı mesajlar verir. Birisi hakkında ilk izlenim üç saniyede karşı tarafta algı oluşmasını sağlar. Bakımsız bir görünüş diğerlerinde iş yaşantında da benzer şekilde bakımsız olacağı izlenimi verir.

İletişim : Kişiler arasındaki sözlü ve sözsüz olarak ilişki kurak için kullanılan yöntemdir. Açıklılık, odaklılık ve şeffaflık kişinin iletişimde kullandığı yöntemler arasındadır.

Mesleki etik genel kabul görmüş ahlaki ilkelerle söz konusu olan mesleğe ait etik kurallar olarak ”mesleki davranış ilke ve standartları” adıyla yazılmasıdır.

Genel mesleki etik ilkeleri

Yasallık İlkesi : Günümüzde iş dünyasında geçerli olan yasal, mesleklerle ilgili kurallar, yönetmelikler ve standartlar bulunmaktadır. Bunlar iş dünyasında her türlü malın üretiminde ve çalışanların uyması gereken mesleki etik ilkelere karşılık gelmektedir.

Yeterlik İlkesi : İş dünyası teknoloji ve mesleki gelişmelerle birlikte yenilikler içermektedir. Bu yenilikleri takip ederek, iş hayatına adapte etmek ve kişinin kendisini güncel tutması önemlidir. Kişinin yetkinliğine göre iş dünyasında kişiye “uzman”,”yetkili” veya “kıdemli uzman” gibi sıfatlar kazandırır. Ayrıca işi yapabilmek için kişinin yeterli olduğunu diploma ya da sertifikalar ile belgelenmektedir.

Doğruluk İlkesi : Kişinin güvenir ve doğru ifadelerle iş yaptığını işaret eden bir kavramdır. İş hayatında dürüst, eşit, tarafsız ve adil olmak, yalan söylememek, doğru davranışlarda bulunmak temel meslek etiğinin ilkelerindendir.

Güvenirlik İlkesi : Bütün işlerin kendine özgü kabul edilen etik değerleri ve ilkeleri bulunmaktadır. Mesleğe bağlı olan tüm üyeler bu etik değer ve ilkelere uyarak hareket etmek zorunluluğundadırlar. Aksi durumlarda meslek etiği ilkeleri devreye girerek yaptırımlar söz konusu olmaktadır.

Mesleğe Bağlılık İlkesi : Kişinin mesleğini benimsemesi, mesleğin getirmiş olduğu etik ilkelere davranması ve işini en iyi şekilde yapması beklenmektedir. Bununla beraber kişinin sürekli kendini geliştirmesi ve eğitim imkanlarından yararlanması işine verdiği ciddiyeti göstermektedir. Tüm bu süreçler mesleğe bağlılığı göstermektedir.

Meslek etiği

Meslek etiği, bir meslekle ilgili neyin doğru, neyin yanlış olduğunu belirleyen, o meslekle ilgili birtakım davranış kuralları (etik kurallar) oluşturan ve mesleğe mensup kişilerin bu davranış kurallarına uymasını zorunlu kılan, uymayanları meslekten çıkaran, hizmet ideallerini koruyan ilkeler bütünüdür. Bu anlamda her mesleğin kendine özgü etik ilkeleri vardır.[1]

Meslek etiği ilkelerinin şu yararları vardır[2]:

Mesleki etik, her zaman bir grubun eseridir. Mesleki etik grup onu koruduğu sürece yürürlükte kalabilen ve bireylere emreden, onları şu ya da bu şekilde davranmaya zorlayan, kişisel eğilimlerine bir sınır çizen ve daha ileri gitmelerine engel olan kurallardan oluşmuştur.[3]

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası