panto 40 mg enterik kaplı tablet yan etkileri / Ölür müyüm ? [Panto 40 mg] | DonanımHaber Forum » Sayfa 2

Panto 40 Mg Enterik Kaplı Tablet Yan Etkileri

panto 40 mg enterik kaplı tablet yan etkileri

KISA URUNBILGISI

PANTO 40 mg Enterik Kaplı Tablet Ağızdan ahmr.

Etken Madde

Her tablet 40 mg pantoprazole eşdeğer pantoprazol sodyum seskihidrat

Yardımcı maddeler

Sodyum karbonat anhidroz, selüloz mikrokristalin, krospovidon, hidroksipropilseliiloz (Tip EXF), silika kolloidal anhidroz, kalsiyum stearat, hipromelloz, titanyum dioksit, makrogol, kinolin sarısı alüminyum laklı (E 104), ferrik oksit san (E 172), ponceau 4R alüminyum laklı (El 24), metakrilik asit-etil akrilat kopolimer (1:1) dispersiyon %30, metakrilik asit-etil akrilat kopolimer (1:1), polisorbat 80, sodyum larasülfat, trietil sitrat

Bu Kullanma Talimatında:

1. PANTO nedir ve ne için kullanılır?

2. PANTO’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

3. PANTO nasıl kullanılır?

4. Olası yan etkiler nelerdir?

5. PANTO’in saklanması

Başlıkları yer almaktadır.

2.PANTO nedir ve ne için kullanılır?

1. PANTO nedir ve ne için kullanılır?

• PANTO, ilaçlann midede çözülmesini engelleyen özel bir madde ile kaplı (enterik kaplı) tabletler şeklinde kullanıma sunulmuştur. Her bir tabletin içinde etkin madde olarak 40 mg pantoprazol (pantoprazol sodyum seskihidrat olarak) bulunmaktadır.

• PANTO’nun etkin maddesi olan pantoprazol, “proton pompası inhibitörü” olarak isimlendirilen bir ilaç grubuna dahildir. Etkisini midenizde üretilen asit miktarım azaltarak gösterir.

• PANTO, 14 ve 28 tabletlik alüminyum blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır. Tabletler san renkli ve oval biçimlidir.

PANTO;

• Reflü (yemeklerin ve asidin mideden yemek borusuna kaçması) özofajit (yemek borusunun iltihabı) tedavisinde,

H.pylori {Helicobacter pyloriynin neden olduğu duodenal ve gastrik ülserde tekrarı azaltmak amacıyla bu mikroorganizmanın eradikasyonu için uygun iki antibiyotikle birlikte,

• Peptik ülser tedavisinde (duodenal ülser ve gastrik ülser),

• Orta ve ileri derecede özofageal reflü tedavisinde,

• Zollinger Ellison Sendromu ve diğer patolojik hipersekresyonlu (aşın derecede salgı salgılanması) durumların tedavisinde kullanılmaktadır.

3.PANTO nasıl kullanılır ?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

Erişkinler ve 12 yaşın üzeri çocuklarda

Reflü özofajit (yemeklerin ve asidin mideden yemek borusuna kaçması) ve ilişkilibelirtilerin (ömeSin. gfi&üste vanma ve a£n. mide asidinin vemek borusuna geri kaçması,vutma sırasında a&T) tedavisinde:

önerilen doz günde bir tane PANTO 40 mg’dır. Doktorunuz günde 2 tablet PANTO 40 mg kullanmanızı önerebilir. Belirtilerin kaybolması genellikle 4-8 hafta içinde

gerçekleşir. PANTO ile tedavinizin ne kadar süreceği konusunda doktorunuz size bilgi verecektir.

Yetişkinlerde

Uygun iki antibiyotikle kombine olarak HPvlori isimli bir bakteri enfeksiyonunun nedenoldu£u duedenal ülser ve mide ülserinin tedavisinde

Amoksisilin, klaritromisin ve metronidazol antibiyotiklerinden ikisi ile birlikte kombine olarak günde iki kez bir tablet PANTO kullanılır. İlk pantoprazol tablet kahvaltıdan 1 saat önce ve ikinci pantoprazol tablet akşam yemeğinden 1 saat önce alınır. Doktorunuzun önerilerini takip ediniz ve bu antibiyotiklerin kullanma talimatlarım okuyunuz. Tedavi süresi genellikle 1-2 haftadır.

Gastrik ülser ve duodenal ülser tedavisinde

Günde 1 tablet PANTO alınır. Doktorunuz ile görüşmeden sonra doz iki katma çıkarılabilir, (günde 2 adet PANTO 40 mg). Doktorunuz PANTO ile tedaviye ne kadar süre devam edeceğinizi söyleyecektir. Gastrik ülser tedavisi genellikle 4-8 hafta sürer. Duodenal ülser tedavisi genellikle 2-4 hafta sürer.

Zollinger Ellison Sendromu’nun ve midenin çok asm asit üretimi va&tıüı diSerdurumların uzun süreli tedavisinde

Tavsiye edilen başlangıç dozu genellikle günde 2 tablettir.

İki tablet de yemekten 1 saat önce alınır. Midenizin asit üretimine bağlı olarak doktorunuz daha sonra ilacınızın dozunu ayarlayacaktır. Eğer günde 2 tabletten daha fazla tablet reçete edilmişse, tabletler günde iki kez olacak şekilde alınır.

Eğer doktorunuz günde 4 tabletten fazla tablet kullanmanızı öngörmüşse, doktorunuz ilacı ne zaman bırakacağınızı söyleyecektir.

Uygulama yolu ve metodu

PANTO çiğnenmemeli veya kmlmamalı; yemekten önce su ile bütün olarak yutulmalıdır.

Değişik yaş gruplan:

Çocuklarda kullanımı

12 yaşın altındaki çocuklarda bu tabletlerin kullanılması tavsiye edilmez.

Yaşlılarda kullanımı

PANTO yaşlı kişilerde doz ayarlaması yapılmadan kullanılabilir.

Özel kullanım durumları

Böbrek yetmezliği:

Böbrek fonksiyon bozukluğunuz ve ağır ya da orta derecede karaciğer problemleriniz varsa, PANTO’yu Hpylori tedavisi için kullanmayınız.

Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda günlük 20 mg pantoprazol dozu aşılmamalıdır.

Eğer PANTO’nun etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

PANTO'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

PANTO'i kullanmayı unuttuysanız

İlacınızı almayı unutursanız, bu dozu almayınız. Tedavinizi, doktorunuzun verdiği doz şemasına göre, bir sonraki dozdan itibaren sürdürünüz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

PANTO ile tedavi sonlandınldığmdaki oluşabilecek etkiler

PANTO ile tedavinizin ne kadar süreceği konusunda doktorunuz size bilgi verecektir. Tedaviye erken son vermeyiniz, çünkü hastalığınızın belirtileri geri dönebilir veya ağırlaşabilir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm Uaçlar gibi PANTO’nun içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri oluma, PANTO’yu kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakm hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

- Yüz, ağız, dil ve boğazda şişme (anjiyoödem)

- Yutkunmada zorluk,

- Nefes almada güçlük,

- Çok hızlı kalp atımı ve terlemeyle seyreden baş dönmesi,

- Kurdeşen,

- Deride ani gelişen, yaygın, kabarcıklar şeklinde, ağnlı döküntüler (bunlar Stevens Johnson Sendromu, Erythema multiforme ve Lyell Sendromu gibi ciddi cilt reaksiyonlarının belirtileri olabilir),

- Derinin sarılaşması ve ya gözlerde beyazlık (karaciğer hücrelerinde ağn zarar, sanlık) ve ya ateş, kurdeşen ve ağnlı idrar ve arka alt kısımda ağn ile karakterize böbrek rahatsızlığı (böbreklerde ciddi iltihaplanma),

- Anafilaktik şoku da kapsayan aşm duyarlılık reaksiyonlan.

Bunlann hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin PANTO’ya karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatınlmamza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakm hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

- Nedeni belli olmayan ateş, sık sık ateşli hastalık geçirme, vücut direncinde düşme (akyuvarlarda azalmanın işareti olabilir);

- Nedeni belli olmayan çürük/bereler, kanın geç pıhtılaşması (kan pulcuklannda (trombosit) azalmanın belirtileri olabilir);

- Karaciğer yetmezliği ile birlikte ya da tek başma sanlığa yol açan ciddi karaciğer haşan (halsizlik, iştah kaybı, bulantı, kusma, kilo kaybı, deride ve gözlerde sararma gibi belirtiler verebilir);

- Özellikle eğilimli hastalarda, ruhsal çöküntü, gerçekte var olmayan şeyleri görme ya da işitme, zaman ve mekan uyumunun kaybı ve zihin karmaşası hali, aynca önceden var olmalan halinde bu belirtilerde ağırlaşma.

Bunlann hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:

- Baş ağnsı

- Ramın üst kısmında ağn -İshal

- Kabızlık -Gaz

- Baş dönmesi

- Görme bozukluklan (bulanık görme)

- Bulantı

- Kusma

- Kaşıntı ve deri döküntüsü gibi aleıjik reaksiyonlar

- Ağız kuruluğu

- Eklem ağnsı

- Işığa duyarlılık -Kas ağnsı

- Böbrek iltihabı

- Kol ve bacakların alt kısmında Ödem

- Karaciğer enzim düzeylerinde artış

- Trigliserid (kan yağlarından biri) düzeylerinde artış

- Vücut sıcaklığında artış.

Bunlar PANTO’nun hafif yan etkileridir.

Yan etkilerin raporlanması

2.PANTO kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

PANTO'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

- Pantoprazol veya PANTO’nun bileşiminde bulunan yardımcı maddelerden birine karşı alerjiniz (aşın duyarlılığınız) var ise,

- AIDS hastalığı tedavisinde kullamlan atazanavir adlı ilacı kullamyorsamz, PANTO kullanmayınız.

PANTO'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• Aşağıdakilerden birini fark ederseniz:

- İstenmeyen kilo kaybı,

- Tekrarlanan kusmalar,

- Yutma zorluğu,

-Kan kusma,

- Solgun görünme ve güçsüz hissetme (anemi/kansızlık)

- Dışkıda kan görülmesi

- Ağır ve sürekli diyare (ishal) durumlannda

DERHAL doktorunuza başvurunuz.

Doktorunuz başka bir hastalığınız olup olmadığım anlamak için bazı testler yaptırmanıza karar verebilir, çünkü pantoprazol kanserin bazı belirtilerini baskılayıp, teşhisi geciktirebilir. Eğer tedaviniz sırasında semptomlarınız devam ederse, başka incelemeler gerekebilir.

Eğer;

• Şiddetli karaciğer bozukluğunuz varsa. Karaciğeriniz ile ilgili herhangi bir probleminiz olduysa doktorunuza bildiriniz. PANTO ile tedavi sırasında, özellikle de uzun süreli kullanımda, karaciğer enzimlerinizi düzenli olarak izletmelisiniz. Karaciğer enzimlerinin yükselmesi durumunda PANTO kullanımı kesilmelidir.

• Vücudunuzdaki B12 vitamini depolan azalmış ya da B12 vitamini eksikliği açısından risk faktörleri taşıyorsanız. Pantoprazol, tüm diğer asit bloke edici ilaçlar gibi, B12 vitamini emilimini azaltabilir.

  • 1 yıldan uzun süredir PANTO kullamyorsamz. Bu durumu doktorunuza söyleyiniz.
  • • PANTO ile tedavi, kötü huylu hastalıklarla ilişkili belirtileri hafifletebilir ve sonuçta teşhisi geciktirebilir. Bu nedenle tedaviden önce, hastalığınızın kötü huylu olmadığından emin olunuz.

  • Dört haftalık tedavi sonrasında şikayetleriniz devam ediyorsa, doktorunuza söyleyiniz.
  • Osteoporoz (kemik erimesi) hastalığınız varsa doktorunuza söyleyiniz, çünkü PANTO özellikle osteoporoz hastalığı olanlarda uzun süreli kullanıldığında, kalça, el bileği ve omurgada kırılma riskini artırabilir. Bu durumda doktorunuz PANTO’yu daha düşük dozda veya daha kısa süreli kullanmanızı önerecektir.
  • Daha önceden size hipomagnezemi (kanınızdaki magnezyum düzeyinin düşüklüğü) teşhisi konuldu ise doktorunuza söyleyiniz. Bu durumda doktorunuz magnezyum takviyesi almanıza ya da PANTO tedavinizin kısa kesilmesine karar verebilir. PANTO tedaviniz süresince kalbinizin anormal derecede hızlı, yavaş veya düzensiz attığım hissederseniz veya kas spazmı ya da nöbet geçirirseniz doktorunuza bildiriniz, çünkü bunlar hipomagnezami belirtileridir. Aynca kullanmakta olduğunuz başka ilaçlar varsa bunları da doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz gerekli görürse periyodik olarak kanınızdaki magnezyum düzeyinin takip edilmesini isteyebilir.

• Nöroendokrin tümör tam testleri yaptınyorsanız doktorunuza söyleyiniz, çünkü PANTO bu testlerin sonucunu etkileyebilir.

• PANTO üst mide-bağırsak yolunda, vücutta normalde de var olan bazı bakterilerin sayısını ve dolayısıyla enfeksiyon riskini arttırabilir.

• PANTO NSAİ ilaçlann (ağn kesici bir ilaç grubu) tetiklediği ülserleri önlemek amacıyla kullanılıyorsa kullanım, sürekli NSAİ ilaç kullanımına ihtiyaç duyan, midebağırsak sisteminde istenmeyen olay gelişme riski yüksek olan hastalarla (öm; 65 yaş üstü, ülser veya mide kanaması geçmişi olan) sınırlı olmalıdır.

Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse, lütfen doktorunuza damşmız.

PANTO'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

PANTO yemekten önce su ile bütün olarak yutulmalıdır.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamilelerde ilacm anneye yararının, henüz doğmamış bebeğe zarar verme riskinden fazla olması halinde kullanılmalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kodlanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emziren annelerde ilacın anneye yararının, bebeğe zarar verme riskinden fazla olması halinde kullanılmalıdır.

Araç ve makina kullanımı

ullanımı

Baş dönmesi ve görsel bozukluklar gibi durumlar yaşıyorsanız, araç ve ya makine kullanmayınız.

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder. Bu nedenle sodyuma bağlı herhangi bir uyan gerekmemektedir.

İçeriğinde bulunan “Ponceau 4R alüminyum laklı (E 124)” aşınduyarh kişilerde aleıjik reaksiyonlara neden olabilir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

• Pantoprazol, ketokonazol gibi mantar enfeksiyonlarını önlemeye yönelik olan ve emilimi midedeki asit düzeyine (pH’ya) bağlı ilaçlann emilimini azaltabilir.

• Proton pompası inhibitörleri atazanavir gibi HIV (AIDS) tedavisinde kullamlan ilaçlann emilimini azaltırlar. Pantoprazol dahil proton pompası inhibitörleri, atazanavir ile birlikte kullanılmamalıdır.

• Pantoprazol, karaciğerde metabolize olur. Aym şekilde karaciğerde metabolize olan diğer ilaçlarla pantoprazol arasında bir etkileşme olabilir. Bununla birlikte, aşağıdaki ilaçlar ile özel testler yapılmış ve klinik önemi olan bir etkileşme gözlenmemiştir:

- Karbamazepin (epilepsi ve duygu durum değişiklikleri ilacı), fenitoin (sara/epilepsi ilacı),

- Kafein,

- Diazepam, nifedipin, digoksin, metoprolol (kalp ilaçlan),

- Etanol (alkol),

- Glibenklamid (kan şekeri düşürücü),

- Piroksikam, diklofenak, naproksen (bunlar non-steroid antiinflamatuar grubu ilaçlardır),

- Teofilin (solunum ilacı),

- Doğum kontrol hap lan.

• Eğer kan pıhtılaşmasına etki eden bir ilaç kullamyorsamz, pantoprazol tedavisi başladıktan ve sonlandırıldıktan sonra ve düzensiz kullanımı sırasında kan pıhtılaşma değerlerinizi izletmeniz önerilir.

• Antasitlerle birlikte kullanıldığında bir etkileşme görülmemiştir. Antasitler mide asidini anında azaltmak için kullanılan, genellikle çiğneme tableti veya şurup şeklindeki ilaçlardır.

5.PANTO'in saklanması

PANTO ’yu çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 30°C’nin altında, oda sıcaklığında saklayınız ve nemden uzak tutunuz.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra PANTO'i kullanmayınız.

Eğer Üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz PANTO’yu kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi;

Sandoz İlaç San. Ve Tic. A. Ş.

Küçükbakkalköy Mh. Şehit Şakir Elkovan Cad. N: 2 34750 Kadıköy İstanbul

Üretim yeri:

Sandoz İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi Atatürk Bulvan 9.Cad. No: 1 41400 Gebze/Kocaeli

PANTO 40 mg enterik kaplı tablet

PANTO 40 mg enterik kaplı tablet
Pantoprazol 40 mg (sodyum seskihidrat olarak) Sodyum karbonat anhidroz15.00 mg
Sodyum larasülfat0.12 mg
Ponceau 4R aluminyum laklı (E124)2 ^g
Yardımcı maddelerin tam listesi için 6.1'e bakınız.
Enterik kaplı tablet
Sarı renkli, oval, kaplı tablet.

Erişkinlerde ve 12 yaşın üzerindeki adölesanlarda:

Gastroözofageal reflü hastalığının tedavisinde kullanılır.

Erişkinlerde:


H. pylori (Helicobacter pylori)'nin

neden olduğu duodenal ve gastrik ülserde tekrarı azaltmak amacıyla bu mikroorganizmanın eradikasyonu için uygun iki antibiyotikle kombine olarak,
•Peptik ülserde (duodenal ülser ve gastrik ülser),
•Orta ve ileri derecede özofageal reflü hastalığında,
•Zollinger Ellison Sendromu ve diğer patolojik hipersekresyonlu durumlarda kullanılır.

Erişkinlerde ve 12 yaşın üzerindeki adölesanlarda:


Gastroözofageal reflü hastalığında

Her gün 1 tablet PANTO alınır. Özellikle diğer tedavilere cevap vermeyen bireysel vakalarda doz iki katına çıkarılabilir. (günlük 2 tablet PANTO alınır). Gastroözofageal reflü hastalığının tedavisinde genellikle 4 haftalık bir periyod gereklidir. Eğer bu süre yeterli değilse, takip eden 4 hafta içerisinde iyileşme gözlenecektir.

Erişkinler:


Uygun iki antibiyotikle kombine olarakH. pylorieradikasyonundaH. pylori

pozitif hastalarda, etkenin tamamen ortadan kaldırılması için kombine tedavi
uygulanmalıdır.

H. pylori

eradikasyonu için direnç durumuna göre aşağıdaki kombinasyonlar önerilebilir:
a)Günde 2 defa 1 PANTO 40 mg Enterik Kaplı Tablet + Günde 2 defa 1000 mg amoksisilin
+ Günde 2 defa 500 mg klaritromisin
b)Günde 2 defa 1 PANTO 40 mg Enterik Kaplı Tablet + Günde 2 defa 400-500 mg metronidazol
+ Günde 2 defa 250-500 mg klaritromisin
c)Günde 2 defa 1 PANTO 40 mg Enterik Kaplı Tablet + Günde 2 defa 1000 mg amoksisilin
+ Günde 2 defa 500 mg metronidazol

H. pylori

eradikasyonu için kombinasyon tedavisinde ikinci PANTO 40 mg enterik kaplı tablet akşam yemeğinden 1 saat önce alınmalıdır. Kombinasyon tedavisi genellikle 7 gün uygulanır ve toplam 2 haftaya kadar 7 gün daha uzatılabilir. Ülser tedavisi için pantoprazol tedavisine devam edilecekse duodenal ve gastrik ülser için doz önerileri göz önüne alınmalıdır.
Kombine tedavi istenmiyorsa, örneğin hasta

H. pylori

negatif ise, aşağıda belirtilen dozda PANTO monoterapisi uygulanır:

Gastrik ülser tedavisinde


Günde 1 tablet PANTO alınır. Bilhassa, diğer tedavilere yanıt alınamaması gibi özel vakalarda doz iki katına çıkarılabilir (günde 2 adet PANTO 40 mg). Gastrik ülser tedavisinde genellikle 4 haftalık bir periyod gereklidir. Eğer bu süre yeterli değilse, takip eden 4 hafta içerisinde iyileşme gözlenecektir.

Duodenal ülser tedavisinde


Günde 1 tablet PANTO alınır. Bilhassa, diğer tedavilere yanıt alınamaması gibi özel vakalarda doz iki katına çıkarılabilir (günde 2 adet PANTO 40 mg). Duodenal ülser tedavisinde genellikle 2 haftalık bir periyod gereklidir. Eğer bu süre yeterli değilse, takip eden 2 hafta içerisinde iyileşme gözlenecektir.

Zollinger Ellison Sendromu'nun ve diğer patolojik hipersekresyonlu durumların uzun dönem tedavisinde


Tedaviye 80 mg'lık (2 adet PANTO 40 mg) günlük doz ile başlanmalıdır. Bundan sonra, dozaj gastrik asit sekresyonu ölçümleri esas alınarak gerektiği şekilde yükseltilebilir veya düşürülebilir. Günlük doz 80 mg'ın üzerinde olduğunda, doz bölünmeli ve günde 2 defa verilmelidir. Pantoprazol dozajının geçici olarak 160 mg'ın üzerine çıkarılması olasıdır, fakat yeterli asit kontrolü için gerekenden daha uzun süre uygulanmamalıdır.
Zollinger Ellison Sendromu'nda ve diğer patolojik hipersekresyonlu durumlarda tedavi süresi sınırlandırılmamış olup klinik ihtiyaca göre ayarlanabilir.
PANTO çiğnenmemeli veya kırılmamalı; yemekten bir saat önce su ile bütün olarak yutulmalıdır.
İlacın alınması unutulduğunda, gecikmiş olan doz alınmamalıdır. Tedavi, hastanın doz şemasına göre, bir sonraki dozdan itibaren sürdürülmelidir.
PANTO ile tedavinin erken kesilmesi veya tedaviye ara verilmesi konusunda hekime danışılmalıdır.
Böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Böbrek yetmezliği olan hastalarda PANTO'ın bu hastalardaki kombine tedavisine dair etkililik ve güvenlilik ile ilgili veri olmadığından, bu hastalarda

H. pylori

eradikasyonu için PANTO ile kombine tedavi uygulanmamalıdır.
Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarda günlük 20 mg pantoprazol dozu aşılmamalıdır. Orta ve ağır derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda PANTO'nun bu hastalardaki kombine tedavisine dair etkililik ve güvenlilik ile ilgili veri olmadığından, bu hastalarda

H. pylori

eradikasyonu için PANTO ile kombine tedavi uygulanamamalıdır. Ayrıca bu hastaların karaciğer enzimleri tedavi sırasında izlenmeli, yükselme görüldüğünde PANTO kesilmelidir.
Çocuklarda tedavi ile ilgili yeterli klinik deneyim mevcut olmadığından dolayı 12 yaşından küçük çocuklarda tavsiye edilmez.
Yaşlılarda veya istisna olarak,

H. pylori

eradikasyonu için kombine tedavi uygulanan yaşlı hastalara mutat pantoprazol dozu (2 x 40 mg/gün) 1 haftalık tedavi süresince verilmelidir.
Yaşlılarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
PANTO bileşiminde bulunan maddelerden birine karşı aşırı duyarlılığı bilinen hastalarda kullanılmamalıdır.
Pantoprazol, diğer proton pompası inhibitörlerinde olduğu gibi, atazanavir ile birlikte uygulanmamalıdır (bkz. Bölüm 4.5).
Şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda pantoprazol ile tedavi sırasında, özellikle de uzun süreli kullanımda, karaciğer enzimleri düzenli olarak izlenmelidir. Karaciğer enzimlerinin yükselmesi durumunda PANTO kullanımı kesilmelidir.
Kombine tedavi sırasında diğer ilaçların ürün bilgileri göz önüne alınmalıdır.
Herhangi bir alarm semptomunun varlığında (örn. beklenmeyen kilo kaybı, tekrarlayan kusmalar, disfaji, hematemez, anemi veya melena) ve gastrik ülser şüphesinde ya da varlığında, malignite olasılığı ortadan kaldırılmalıdır, çünkü pantoprazol semptomları baskılayabilir ve tanının gecikmesine neden olabilir.
Yeterli tedaviye rağmen semptomlar hala devam ediyorsa ileri tetkikler yapılmalıdır.
Atazanavir ile proton pompası inhibitörlerinin birlikte uygulanması tavsiye edilmez (bkz. Bölüm 4.5). Eğer atazanavir ile bir proton pompası inhibitörünün kombinasyonu zorunlu ise, yakın klinik izleme (örn. virüs yüklemesi), atazanavir dozunun 400 mg'a yükseltilmesi ve tedaviye 100 mg ritonavir eklenmesi önerilir.
Pantoprazol, tüm diğer asit bloke edici ilaçlar gibi, hipoklorhidri veya aklorhidriye bağlı olarak B12 vitamini (siyanokobalamin) emilimini azaltabilir. Bu durum, uzun süreli tedavide vücut stokları azalmış veya B12 vitamini emiliminin azalması yönünde risk faktörleri olan hastalarda göz önünde bulundurulmalıdır.
Özellikle 1 yıllık sürenin aşıldığı uzun süreli tedavilerde, hastalar düzenli olarak gözlenmelidir.
Pantoprazol tedavisi, malign hastalıklarla ilişkili semptomları hafifleterek teşhisi geciktirebileceğinden, tedaviden önce gastrik ülserin malignitesi veya özofagusta malign hastalık olasılığı ortadan kaldırılmalıdır.
Tedaviye 4 hafta sonra yanıt vermeyen hastalar araştırılmalıdır.
Çocuklarda tedavi ile ilgili yeterli klinik deneyim mevcut değildir.
Alkol, gastrik mukozada irritasyona neden olabileceğinden, tedavi sırasında alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder. Bu nedenle sodyuma bağlı herhangi bir uyarı gerekmemektedir.
İçeriğinde bulunan "Ponceau 4R aluminyum laklı (E124)" aşırıduyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Şiddetli ve uzun süren gastrik asit sekresyonu inhibisyonu nedeniyle PANTO, ketokonazol, itrakonazol, posakonazol gibi bazı azol antifungallerin ve erlotinib gibi biyoyararlanımı pH'ya bağlı bazı ilaçların absorpsiyonunu azaltabilir.
Atazanavir ve absorbsiyonu pH bağımlı diğer HIV ilaçlarının proton pompası inhibitörleri ile uygulanması HIV ilaçlarının biyoyararlanımını önemli derecede azaltarak bu ilaçların etkililiğini etkilerler. Pantoprazol dahil proton pompası inhibitörleri bu nedenle, atazanavir ile birlikte uygulanmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3).
Pantoprazol karaciğerde sitokrom P450 enzim sistemi ile metabolize olur. Ana metabolik yolak CYP2C19 ile demetilasyondur ve diğer metabolik yolaklar CYP3A4 ile oksidayonu içerir. Aynı enzim sistemiyle metabolize olan diğer ilaçlarla veya bileşiklerle pantoprazol arasında etkileşme gözardı edilemez. Ancak, karbamazepin, kafein, diazepam, diklofenak, digoksin, etanol, glibenklamid, metoprolol, naproksen, nifedipin, fenitoin, piroksikam, teofilin ve levonorgestrel, etinil östradiol gibi oral kontraseptifler ile yapılan spesifik testlerde klinik önemi olan etkileşme gözlenmemiştir.
Geniş bir aralıkta yapılan etkileşme çalışmaları pantoprazolün CYP1A2 (kafein, teofilin), CYP2C9 (piroksikam, diklofenak, naproksen), CYP2D6 (metoprolol),
CYP2E1 (etanol) ile metabolize olan aktif maddeler ve digoksin absorbsiyonu ile ilişkili p-glikoprotein ile etkileşmediğini göstermiştir.
Ayrıca pantoprazol ile eş zamanlı uygulanan antibiyotikler (klaritromisin, metronidazol, amoksisilin) ile etkileşme çalışması da yapılmıştır. Klinik olarak önemli etkileşmeler gözlenmemiştir.
Fenprokumon veya varfarin ile birlikte kullanıldığında, klinik farmakokinetik çalışmalarda bir etkileşim gözlenmemiş olmasına rağmen, pazarlama sonrası dönemde Uluslararası Normalizasyon Oranı (INR) değerlerinde değişiklikle ilgili birkaç vaka rapor edilmiştir. Bu nedenle, kumarin antikoagülanları ile tedavi edilen hastalarda, pantoprazol tedavisi başladıktan ve sonlandırıldıktan sonra ve düzensiz kullanımı sırasında protrombin zamanı/INR değerlerinin izlenmesi önerilmektedir.
Antasitlerle birlikte verildiğinde etkileşme görülmemiştir
Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Gebelik kategorisi: B
Pantoprazol için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. kısım 5.3). Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
Pantoprazolün gebelikte kullanımı ile ilgili klinik deneyim sınırlıdır.
Hayvanlarda yapılan çalışmalarda üreme toksisitesi gözlenmiştir. İnsanlarda potansiyel risk bilinmemektedir. Açıkça gerekli değilse gebelerde kullanılmamalıdır.
Hayvanlarda yapılan üreme çalışmalarında, 5 mg/kg üzerindeki dozlarda ihmal edilebilir düzeyde fetotoksisite görülmüştür.
Hayvan çalışmaları pantoprazolün süte geçtiğini göstermiştir. İnsan sütüne de geçtiği bildirilmiştir. Emzirmenin devam edilip edilmeyeceğine veya PANTO tedavisine devam edilip edilmeyeceğine emzirmenin çocuğa yararı ve PANTO tedavisinin anneye yararı açısından değerlendirilip, karar verilmelidir.
Bebeğini emziren annelerde ancak, anneye olan yararı bebek üzerindeki potansiyel riskten fazla ise kullanılmalıdır.
İnsanlarda fertilitenin bozulmasına veya teratojen etkiye ilişkin herhangi bir kanıt bulunmamıştır.
Hayvanlarda yapılan üreme çalışmalarında 5mg/kg'mn üzerinde hafif fetotoksisite imareleri gözlenmiştir. Üreme ya da teratojenite üzerine bir bulgu yoktur (bkz. bölüm 5.3).
Baş dönmesi ve görsel bozukluklar gibi advers ilaç etkileşimleri gözlenebilir. (bkz. bölüm 4.8) Bu advers olayların görülmesi durumunda hasta araç veya makine kullanmamalıdır.
Hastaların yaklaşık %5'inin advers ilaç reaksiyonları yaşadığı tahmin edilmektedir. En fazla bildirilen advers reaksiyonlar diyare ve baş ağrısıdır, her iki durum da hastaların yaklaşık %1'inde gözlenmiştir.
Sistem organ sınıfına göre aşağıda listelenen istenmeyen olayların sıklık dereceleri şu şekilde tanımlanmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila

• Etkin Madde:

Her tablet 40 mg pantoprazole eşdeğer pantoprazol sodyum seskihidrat.

• Yardımcı Maddeler:

Sodyum karbonat anhidroz, selüloz mikrokristalin, krospovidon, hidroksipropilselüloz (Tip EXF), silika kolloidal anhidroz, kalsiyum stearat, hipromelloz, titanyum dioksit, makrogol, kinolin sarısı aluminyum laklı (E104), ferrik oksit sarı (E172), ponceau 4R aluminyum laklı (E124), metakrilik asit-etil akrilat kopolimer (1:1) dispersiyon %30, metakrilik asit-etil akrilat kopolimer (1:1), polisorbat 80, sodyum larasülfat, trietil sitrat

• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.


Bu Kullanma Talimatında:


1. PANTO nedir ve ne için kullanılır?


2. PANTO'yu kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. PANTO nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. PANTO'nun saklanması


• PANTO, ilaçların midede çözülmesini engelleyen özel bir madde ile kaplı (enterik kaplı) tabletler şeklinde kullanıma sunulmuştur. Her bir tabletin içinde etkin madde olarak 40 mg pantoprazol (pantoprazol sodyum seskihidrat olarak) bulunmaktadır.
• PANTO'nun etkin maddesi olan pantoprazol, “proton pompası inhibitörü” olarak isimlendirilen bir ilaç grubuna dahildir. Etkisini midenizde üretilen asit miktarını azaltarak gösterir.
• PANTO, 14 ve 28 tabletlik aluminyum blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır. Tabletler sarı renkli ve oval biçimlidir.
PANTO;
• Reflü (yemeklerin ve asidin mideden yemek borusuna kaçması) özofajit (yemek borusunun iltihabı) tedavisinde,

• H.pylori (Helicobacter pylorty nin

neden olduğu duodenal ve gastrik ülserde tekrarı azaltmak amacıyla bu mikroorganizmanın eradikasyonu için uygun iki antibiyotikle birlikte,
• Peptik ülser tedavisinde (duodenal ülser ve gastrik ülser),
• Orta ve ileri derecede özofageal reflü tedavisinde,
• Zollinger Ellison Sendromu ve diğer patolojik hipersekresyonlu durumların tedavisinde kullanılmaktadır.
Eğer;
- Pantoprazol veya PANTO'nun bileşiminde bulunan yardımcı maddelerden birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) var ise,
- AIDS hastalığı tedavisinde kullanılan atazanavir adlı ilacı kullanıyorsanız, PANTO kullanmayınız.
• Aşağıdakilerden birini fark ederseniz:
- İstenmeyen kilo kaybı,
- Tekrarlanan kusmalar,
- Yutma zorluğu,
- Kan kusma,
- Solgun görülme ve güçsüz hissetme (anemi/kansızlık)
- Dışkıda kan görülmesi
- Ağır ve sürekli diyare (ishal) durumlarında
doktorunuza başvurunuz.
Doktorunuz başka bir hastalığınız olup olmadığını anlamak için bazı testler yaptırmanıza karar verebilir, çünkü pantoprazol kanserin bazı belirtilerini baskılayıp, teşhisi geciktirebilir. Eğer tedaviniz sırasında semptomlarınız devam ederse, başka incelemeler gerekebilir.
Eğer;
• Şiddetli karaciğer bozukluğunuz varsa. Karaciğeriniz ile ilgili herhangi bir probleminiz olduysa doktorunuza bildiriniz. PANTO ile tedavi sırasında, özellikle de uzun süreli kullanımda, karaciğer enzimlerinizi düzenli olarak izletmelisiniz. Karaciğer enzimlerinin yükselmesi durumunda PANTO kullanımı kesilmelidir.
• Vücudunuzdaki B12 vitamini depoları azalmış ya da B12 vitamini eksikliği açısından risk faktörleri taşıyorsanız. Pantoprazol, tüm diğer asit bloke edici ilaçlar gibi, B12 vitamini emilimini azaltabilir.
• 1 yıldan uzun süredir PANTO kullanıyorsanız. Bu durumu doktorunuza söyleyiniz.
• PANTO ile tedavi, kötü huylu hastalıklarla ilişkili belirtileri hafifletebilir ve sonuçta teşhisi geciktirebilir. Bu nedenle tedaviden önce, hastalığınızın kötü huylu olmadığından emin olunuz.
• Dört haftalık tedavi sonrasında şikayetleriniz devam ediyorsa, doktorunuza söyleyiniz.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse, lütfen doktorunuza danışınız.
PANTO yemekten önce su ile bütün olarak yutulmalıdır.

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamilelerde ilacın anneye yararının, henüz doğmamış bebeğe zarar verme riskinden fazla olması halinde kullanılmalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziren annelerde ilacın anneye yararının, bebeğe zarar verme riskinden fazla olması halinde kullanılmalıdır.
Baş dönmesi ve görsel bozukluklar gibi durumlar yaşıyorsanız, araç ve ya makine kullanmayınız.
Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder. Bu nedenle sodyuma bağlı herhangi bir uyarı gerekmemektedir.
İçeriğinde bulunan “Ponceau 4R aluminyum laklı (E124)” aşırıduyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
• Pantoprazol, ketokonazol gibi mantar enfeksiyonlarını önlemeye yönelik olan ve emilimi midedeki asit düzeyine (pH'ya) bağlı ilaçların emilimini azaltabilir.
• Proton pompası inhibitörleri atazanavir gibi HIV (AIDS) tedavisinde kullanılan ilaçların emilimini azaltırlar. Pantoprazol dahil proton pompası inhibitörleri, atazanavir ile birlikte kullanılmamalıdır.
• Pantoprazol, karaciğerde metabolize olur. Aynı şekilde karaciğerde metabolize olan diğer ilaçlarla pantoprazol arasında bir etkileşme olabilir. Bununla birlikte, aşağıdaki ilaçlar ile özel testler yapılmış ve klinik önemi olan bir etkileşme gözlenmemiştir:
- Karbamazepin (epilepsi ve duygu durum değişiklikleri ilacı), fenitoin (sara/epilepsi ilacı),
- Kafein,
- Diazepam, nifedipin, digoksin, metoprolol (kalp ilaçları),
- Etanol (alkol),
- Glibenklamid (kan şekeri düşürücü),
- Piroksikam, diklofenak, naproksen (bunlar non-steroid antiinflamatuar grubu ilaçlardır),
- Teofilin (solunum ilacı),
- Doğum kontrol hapları.
• Eğer kan pıhtılaşmasına etki eden bir ilaç kullanıyorsanız, pantoprazol tedavisi başladıktan ve sonlandırıldıktan sonra ve düzensiz kullanımı sırasında kan pıhtılaşma değerlerinizi izletmeniz önerilir.
• Antasitlerle birlikte kullanıldığında bir etkileşme görülmemiştir. Antasitler mide asidini anında azaltmak için kullanılan, genellikle çiğneme tableti veya şurup şeklindeki ilaçlardır.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.


Yetişkinler ve 12 yaş üstü adölesanlarda


Reflü özofajit (yemeklerin ve asidin mideden yemek borusuna kaçması) ve ilişkilibelirtilerin (örneğin, göğüste yanma ve ağrı, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması,yutma sırasında ağrı) tedavisinde:


Önerilen doz günde bir tane PANTO 40 mg'dır. Doktorunuz günde 2 tablet PANTO 40 mg kullanmanızı önerebilir. Belirtilerin kaybolması genellikle 4-8 hafta içinde gerçekleşir. PANTO ile tedavinizin ne kadar süreceği konusunda doktorunuz size bilgi verecektir.

Yetişkinlerde


Uygun iki antibiyotikle kombine olarakH.Pyloriisimli bir bakteri enfeksiyonunun nedenolduğu duedenal ülser ve mide ülserinin tedavisinde


Amoksisilin, klaritromisin ve metronidazol antibiyotiklerinden ikisi ile birlikte kombine olarak günde iki kez bir tablet PANTO kullanılır. İlk pantoprazol tablet kahvaltıdan 1 saat önce ve ikinci pantoprazol tablet akşam yemeğinden 1 saat önce alınır. Doktorunuzun önerilerini takip ediniz ve bu antibiyotiklerin kullanma talimatlarını okuyunuz. Tedavi süresi genellikle 1-2 haftadır.

Gastrik ülser ve duodenal ülser tedavisinde


Günde 1 tablet PANTO alınır. Doktorunuz ile görüşmeden sonra doz iki katına çıkarılabilir. (günde 2 adet PANTO 40 mg). Doktorunuz PANTO ile tedaviye ne kadar süre devam edeceğinizi söyleyecektir. Gastrik ülser tedavisi genellikle 4-8 hafta sürer. Duodenal ülser tedavisi genellikle 2-4 hafta sürer.

Zollinger Ellison Sendromu'nun ve midenin çok aşırı asit üretimi yağtığı diğer

durumların uzun süreli tedavisinde
Tavsiye edilen başlangıç dozu genellikle günde 2 tablettir.
İki tablet de yemekten 1 saat önce alınır. Midenizin asit üretimine bağlı olarak doktorunuz daha sonra ilacınızın dozunu ayarlayacaktır. Eğer günde 2 tabletten daha fazla tablet reçete edilmişse, tabletler günde iki kez olacak şekilde alınır.
Eğer doktorunuz günde 4 tabletten fazla tablet kullanmanızı öngörmüşse, doktorunuz ilacı ne zaman bırakacağınızı söyleyecektir.
PANTO çiğnenmemeli veya kırılmamalı; yemekten önce su ile bütün olarak yutulmalıdır.
12 yaşın altındaki çocuklarda bu tabletlerin kullanılması tavsiye edilmez.
PANTO yaşlı kişilerde doz ayarlaması yapılmadan kullanılabilir.
Böbrek fonksiyon bozukluğunuz ve ağır ya da orta derecede karaciğer problemleriniz varsa, PANTO'yu

H.pylori

tedavisi için kullanmayınız.
Şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda günlük 20 mg pantoprazol dozu aşılmamalıdır.

Eğer PANTO'nun etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.


PANTO'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


İlacınızı almayı unutursanız, bu dozu almayınız. Tedavinizi, doktorunuzun verdiği doz şemasına göre, bir sonraki dozdan itibaren sürdürünüz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


PANTO ile tedavinizin ne kadar süreceği konusunda doktorunuz size bilgi verecektir. Tedaviye erken son vermeyiniz, çünkü hastalığınızın belirtileri geri dönebilir veya ağırlaşabilir.
Tüm ilaçlar gibi PANTO'nun içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
- Yüz, ağız, dil ve boğazda şişme (anjiyoödem)
- Yutkunmada zorluk,
- Nefes almada güçlük,
- Çok hızlı kalp atımı ve terlemeyle seyreden baş dönmesi,
- Kurdeşen,
- Deride ani gelişen, yaygın, kabarcıklar şeklinde, ağrılı döküntüler (bunlar Stevens Johnson Sendromu, Erythema multiforme ve Lyell Sendromu gibi ciddi cilt reaksiyonlarının belirtileri olabilir),
- Derinin sarılaşması ve ya gözlerde beyazlık (karaciğer hücrelerinde ağır zarar, sarılık) ve ya ateş, kurdeşen ve ağrılı idrar ve arka alt kısımda ağrı ile karakterize böbrek rahatsızlığı (böbreklerde ciddi iltihaplanma),
- Anafilaktik şoku da kapsayan aşırı duyarlılık reaksiyonları.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin PANTO'ya karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
- Nedeni belli olmayan ateş, sık sık ateşli hastalık geçirme, vücut direncinde düşme (akyuvarlarda azalmanın işareti olabilir);
- Nedeni belli olmayan çürük/bereler, kanın geç pıhtılaşması (kan pulcuklarında (trombosit) azalmanın belirtileri olabilir);
- Karaciğer yetmezliği ile birlikte ya da tek başına sarılığa yol açan ciddi karaciğer hasarı (halsizlik, iştah kaybı, bulantı, kusma, kilo kaybı, deride ve gözlerde sararma gibi belirtiler verebilir);
- Özellikle eğilimli hastalarda, ruhsal çöküntü, gerçekte var olmayan şeyleri görme ya da işitme, zaman ve mekan uyumunun kaybı ve zihin karmaşası hali, ayrıca önceden var olmaları halinde bu belirtilerde ağırlaşma.
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Baş ağrısı
- Karnın üst kısmında ağrı
- İshal
- Kabızlık
- Gaz
- Baş dönmesi
- Görme bozuklukları (bulanık görme)
- Bulantı
- Kusma
- Kaşıntı ve deri döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlar
- Ağız kuruluğu
- Eklem ağrısı
- Işığa duyarlılık
- Kas ağrısı
- Böbrek iltihabı
- Kol ve bacakların alt kısmında ödem
- Karaciğer enzim düzeylerinde artış
- Trigliserid (kan yağlarından biri) düzeylerinde artış
- Vücut sıcaklığında artış.
Bunlar PANTO'nun hafif yan etkileridir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


PANTO'yu çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


30°C'nin altında, oda sıcaklığında saklayınız ve nemden uzak tutunuz.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra PANTO'yu kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz PANTO'yu kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi:


Sandoz İlaç San. Ve Tic. A. Ş.
Küçükbakkalköy Mh. Şehit Şakir Elkovan Cad. N: 2 34750 Kadıköy - İstanbul

Üretim yeri:


Sandoz İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi Atatürk Bulvarı 9.Cad. No:1 41400 Gebze/Kocaeli

Bu kullanma talimatı 05.05.2011'de onaylanmıştır.


PANTO 40 mg 28 tablet Eşdeğerleri

Eşdeğer 69 Adet İlaç Bulundu!.

Panto 40 mg Tablet Nedir? Ne İşe Yarar?

Panto 40 mg tablet içerisinde etken madde olarak pantoprazol (pantoprazol sodyum seskihidrat olarak) bulundurmaktadır. İçeriğindeki etken madde olan pantoprazol sayesinde, midede üretilen asitleri azaltarak etki göstermektedir. Aynı zamanda etken maddesi nedeniyle “proton pompası inhibitörü” olarak adlandırılan ilaç gurubuna dahil edilmektedir.

Panto 40 mg Tablet Nedir?

Panto 40 mg tablet, ilaçların midede çözülmesini engelleyen enterik kaplı tabletler şeklinde kullanıma sunulurken, her tabletin içerisinde etken madde olarak 40 mg pantoprazol bulunmaktadır. Ayrıca 14 ya da 28 tablet şeklinde alüminyum blister ambalajlarda satışa sunulmaktadır. Ayrıca tabletler sarı renkli ve oval şeklindedir.

Panto 40 mg Tablet Ne İşe Yarar?

Panto 40 mg tablet, etken maddesi pantoprazol sayesinde midede fazla asit üretilmesini engellemektedir. Aynı zamanda fazla midenin asit salgılamasından kaynaklı oluşan mide ve yemek borusundaki yanmayı, mide ağrısını, bulantıyı, açlık hissini giderirken; gaz çıkaramama sorunu ile yemek sonrası şişkinliğin giderilmesine fayda etmektedir.

Magnorm 365 Mg ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Saneloc 50 Mg ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Benical Cold ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Panto 40 mg Tablet Ne için Kullanılmaktadır?

Panto 40 mg tablet;

  • Yemeklerin ve asidin mideye gitmesi yerine yemek borusuna kaçması olarak bilinen reflü ve yemek borusu iltihabı olarak adlandırılan özofajit tedavisinde,
  • Helicobacter pyloriyn adlı mikroorganizmanın sebep olduğu duodenal ve gastrik ülser hastalıklarının tekrarını azaltmak ve mikroorganizmaların eradikasyonu için antibiyotikle birlikte,
  • Peptik ülser tedavisinde,
  • Orta ya da ileri derecede özofageal reflü tedavisinde,
  • Zollinger Ellison Sendromu tedavisinde,
  • Patolojik hipersekresyonlu aşırı derecede salgı salgılanması durumunda kullanılmaktadır.

Panto 40 mg Tablet Eczane Fiyatı 2020

Panto 40 mg tablet eczane fiyatı 2020 yılı için 16,91 TL olmakla birlikte reçete ile satılmaktadır.

Panto 40 mg Tablet Nedir? Ne İşe Yarar?Pin

Panto 40 mg Tablet Prospektüsü

Panto 40 mg tablet prospektüsü, kullanım talimatı olmakla birlikte kutu içerisinde yer almaktadır. İlacın kimler tarafından, nasıl ve ne şekilde kullanılacağı ile yan etkileri gibi detaylı bilgileri içermektedir. İlaç kullanılmadan önce mutlaka prospektüsü okunmalıdır.

Panto 40 mg Tablet Nasıl Kullanılır?

Panto mg tablet, 12 yaş altı çocukların kullanmaması gereken bir ilaçtır.

12 yaş üzeri çocuklar ve erişkinlerde reflü tedavisi için günde en fazla 2 tablet olarak kullanılabilmektedir. Belirtilerin tam olarak kaybolma süresi 4 ile 8 hafta arasında değişiklik göstermektedir.

Yetişkinlerde kullanımı ise, hastalığın içeriğine göre değişkenlik göstermekle birlikte değişkenlik göstermektedir.

  • HPvlori bakterisinin neden olduğu duedenal ülser ve mide ülseri tedavisinde kahvaltıdan 1 önce ve akşam yemeğinden 1 saat önce olmak üzere 2 doz olarak kullanılmaktadır. En fazla 2 haftalık bir tedavi süreci gerekmektedir.
  • Gastrik ülser ile duodenal ülser tedavisinde günde 1 tablet olacak şekilde kullanılmaktadır. Doktorunuz tarafından 2 adet kullanmanızda tavsiye edilebilmektedir. Gastrik ülserin tedavi süresi 4 ile 8 hafta arasında değişkenlik gösterirken, duodenal ülser tedavisi 2 ile 4 hafta arasında sürmektedir.
  • Zollinger Ellison Sendromu uzun süreli bir tedavi olmakla birlikte doktorunuz tarafından 4 tablete kadar önerilebilmektedir. Kullanımı sırasında yemekten önce ikişer tane olacak şekilde kullanılmaktadır.

Panto 40 mg tablet kesinlikle çiğnenmemeli ve yemeklerden önce su ile birlikte yutulmalıdır.

Panto 40 mg Tablet Ekşi Sözlük

Panto 40 mg tablet Ekşi Sözlük yorumları incelendiğinde genellikle reflü tedavisi gören hastalar tarafından kullanıldığı görülmektedir.

Kullanıcı diyor ki,

Bugün itibarıyla doktorum tarafından yazılan ilaç. 1 ay boyunca kullanacağım, genellikle aç karnına verilen bir ilaç olmasına rağmen doktorum tarafından sabah-akşam kullanmam belirtildi.

Kullanıcı diyor ki,

Tedavi edilemez reflüm nedeniyle kendisiyle uzun süredir birlikteyiz. Panto olmadan çok zorlanıyorum.

Magnorm 365 Mg ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Saneloc 50 Mg ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Benical Cold ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Panto 40 mg Tablet Yararları

Panto 40 mg tablet yararları arasında birçok mide, onikiparmak bağırsağı ve yemek borusu ile alakalı hastalığın tedavisi yer almaktadır.

  • Reflü,
  • Eroziv yemek borusu iltihabı denilen midedeki fazla asit nedeniyle mide içeriğinin yemek borusundan geçerken yarattığı tahrişte,
  • Mide asidi nedeniyle mide ve onikiparmak bağırsağında tahribat ortaya çıkan yara ve sonucu oluşan yara ve kanamalarda,
  • Tıbbi olarak Gastrinoma hastalığı ve Zollinger-Ellison Sendromu olarak isimlendirilen pankreas ve onikiparmak bağırsağında aşırı gastrin hormonunun üremesine neden olan tümör nedeniyle mide asidinin artmasında,
  • Helicobacter pylori adı verilen bakteri sonucu mide ve onikiparmak bağırsağında oluşan enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır.

Ayrıca uzun süreli ağızdan alınan ilaçların midede oluşturabileceği tahrişleri engellemek için kullanılmaktadır.

Panto 40 mg Tablet Zararları Nelerdir?

Panto 40 mg tablet zararları olan bir ilaç olmakla birlikte aşağıda belirtilen etkilerden herhangi birinin görülmesi durumunda hastaneye başvurulması gerekmektedir.

  • Yutkunmada zorluk,
  • Yüz, ağız, dil ve boğazda şişme
  • Nefes almada güçlük,
  • Kalp atımının hızlanması ve terlemeyle kendini gösteren baş dönmesi,
  • Deride kabarcıklar halinde görülen ağrılı döküntüler,
  • Kurdeşen,
  • Derinin sarılaşması ile birlikte gözlerde beyazlık (Sarılık)
  • Ağrılı idrar ile birlikte arka alt kısımda ağrı ciddi iltihaplanma)
  • Anafilaktik şok ile görülen aşırı duyarlılık reaksiyonları.

Panto 40 mg Tablet Nedir? Ne İşe Yarar?Pin

Panto 40 mg Tablet Yan Etkileri

Panto 40 mg tablet yan etkileri hafif ve seyrek yan etkiler olarak farklılık göstermektedir.

Hafif yan etkileri;

  • Baş ağrısı,
  • İshal ya da kabızlık,
  • Gaz,
  • Bulantı ve kusma, baş dönmesi,
  • Bulanık görme,
  • Deri döküntüsü ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar,
  • Ağızda kuruluk,
  • Işığa karşı duyarlılık,
  • Eklem ağrısı,
  • Kas ağrısı,
  • Böbrek iltihabı,
  • Kol ve bacakların alt bölümünde ödem,
  • Trigliserid düzeyinde artış,
  • Karaciğer enzim düzeylerinde artış,
  • Vücut sıcaklığında artış.

Seyrek yan etkileri;

  • Vücut direncinde düşme ve sıkça ateşli hastalık geçirme, (Akyuvarlarda azalma)
  • Nedeni bilinmeyen çürük ve bereler, kanın geç pıhtılaşması, (Trombositlerde azalma)
  • Karaciğer yetmezliği ya da sarılık,
  • Ruhsal çöküntü, gerçekte olmayanı görme,
  • İşitme ve zaman-mekan uyum kaybı ve zihin karmaşası.

Panto 40 mg Tablet Emziren Anneler Kullanabilir mi?

Panto 40 mg tabletemziren anneler tarafından doktor tavsiye etmediği sürece kullanılmamalıdır. Ancak anneye ilacın yararı, bebeğe zarar verme ihtimalinden yüksek görülürse o durumda kullanılması önerilmektedir.

Magnorm 365 Mg ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Saneloc 50 Mg ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Benical Cold ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Panto 40 mg Tablet Muadili

Panto 40 mg tablet muadili olarak aşağıdaki ilaçlar kullanılabilmektedir.

  • Abpax 40 mg 28 enterik kaplı tablet
  • Acilibre 40 mg IV enjenksiyon toz içeren 1 flakon
  • Arinna 20 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Arinna 40 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Gastblok 40 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Gastblok 40 mg 14-28 enterik kaplı tablet {Pensa}
  • Gastrazol-L 40 mg IV enjektabl toz içeren 1 flakon
  • Pandev 20 mg 28 enterik kaplı tablet
  • Pandev 40 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Pandev 40 mg IV enjeksiyonluk toz içeren 1 flakon
  • Panocer 40 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Panref 20 mg 28 enterik kaplı tablet
  • Panref 40 mg 14-28 enterik tablet
  • Pantactive 20 mg 28 enterik kaplı tablet
  • Pantactive 40 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Pantazol 40 mg IV enj. toz içeren 1 flakon
  • Panthec 20 mg 28 enterik tablet
  • Panthec 40 mg 14-28 enterik tablet
  • Panto 40 mg IV enj. toz içeren 1 flakon
  • Panto 40 mg IV enjeksiyonluk toz içeren 10 flakon
  • Pantonix 40 mg IV enj. için toz içeren 1 flakon
  • Pantozol 40 mg IV enj. toz içeren 1 flakon
  • Pantpas 40 mg 30 enterik tablet
  • Pantpas 40 mg 14 tablet
  • Pantpas 40 mg Gastrorezistan 56 enterik tablet
  • Pantpas 40 mg IV enj. toz içeren 1 flakon
  • Progas 40 mg IV enj. toz içeren 1 flakon
  • Protaz 40 mg IV enj. toz içeren 1 flakon
  • Protech 20 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Protech 40 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Protinum 20 mg 28 tablet
  • Protinum 40 mg 14-28 tablet
  • ProtinumROTINUM 40 mg 56 enterik tablet
  • Protonex 20 mg 28 enterik kaplı tablet
  • Protonex 40 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Pulcet 40 mg 14-28 enterik tablet
  • Stamin 40 mg 14-28 enterik tablet
  • Ulcezol 40 mg I.V. enjeksiyonluk çözelti toz (1 flakon)
  • Ulcoreks 40 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Ulsepan 40 mg 14-28 enterik kaplı tablet
  • Ulsepan 40 mg IV enjeksiyonluk çözelti liyofilize toz içeren 1 flakon
  • Zygosis 40 mg IV enjeksiyonluk çözelti için liyofilize toz 1 flakon

Panto (Pantoprazol) Nedir?

Panto 40 mg enterik kaplı 28 tablet, pantoprazol, HekimimYanimda.com Pantoprazol

Panto, midenin ürettiği asit miktarını azaltan Proton pompa inhibitor (PPİ) türü bir ilaçtır. Hazımsızlık, mide ekşimesi, mide yanması, gastrit ve gastroözofageal-reflü hastalığı (GÖRH) için kullanılabilir. Panto 40 mg ayrıca mide ülserlerini önlemek ve tedavi etmek için de kullanılabilmektedir.

  • Genellikle sabah 1 kez kullanılır.
  • Şiddetli hastalıklarda doktorunuz sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere kullanmanızı önerebilir.
  • Baş ağrısı, ishal ve mide ağrısı görülme ihtimali en yüksek yan etiler arasındadır. İlacı almayı bıraktığınızda bu yan etkiler hafifleme ve kaybolma eğilimindedir.
  • Eğer bu ilacı reçetesiz aldıysanız ve 2 hafta kullanmanıza rağmen iyileşmediyseniz, kullanmaya devam etmeden önce doktorunuza danışın.

Pankreas veya bağırsakta Zollinger-Ellison sendromu adı verilen bir tümörün neden olduğu nadir bir hastalık için de kullanılabilmektedir.

Kimler kullanabilir?

Panto yetişkinler ve 12 yaş ve üstü çocuklar tarafından kullanılabilir. Genellikle hamilelik sırasında önerilmez.

Bu ilacın sizin için güvenli olup olmadığından emin olmak için, doktorunuza danışmanız gereken bazı durumlar:

  • Geçmişte pantoprazol içeren mide koruyucu ilaçlara karşı alerjik reaksiyon gösterdiyseniz.
  • Karaciğeriniz ile ilgili herhangi bir problem varsa
  • Yakın tarihte endoskopi yaptıracaksanız
  • B12 vitamini eksikliği: Uzun süre (yıllarca) mide koruyucu (PPİ) kullanmak B12 vitamini eksikliğine neden olabilir.
  • Osteoporoz (kemik erimesi): Uzun süre (yıllarca) mide koruyucu (PPİ) kullanmak kırık riskini artabilir. Osteoporoz hastalarında kemik kırılması riski daha da yüksektir.
  • Magnezyum eksikliği: Uzun süre (aylarca) mide koruyucu (PPİ) kullanmak, magnezyum eksikliğine neden olabilir. Magnezyum eksikliği olan kişilerde magnezyum takviyesi gerekebilir.

Endoskopi yaptırmak için randevu aldıysanız, endoskopik işleminizden birkaç hafta önce Panto almayı bırakıp bırakmayacağınızı doktorunuza sorun. Bunun nedeni, bu ilaç içerisindeki etken madde olan pantoprazolün yapılacak endoskopi sırasında görülebilecek bazı problemleri gizleyebilmesidir.

Nasıl kullanılır?

Genellikle sabahları bir tane kullanılır.

Günde iki kez kullanmanız önerilirse, sabah 1 doz ve akşam 1 doz kullanabilirsiniz.

Yemekten bir saat önce Panto almak en iyisidir. Tabletleri bir bardak su ile yutunuz.

Panto dozu

Her enterik kaplı tablet 20 mg veya 40 mg pantoprazol içerir.

Panto, doktorunuzun önerdiği miktarda kullanılmalıdır. Panto kullanım miktarı genellikle şöyledir:

HastalıkÖnerilen Panto dozu (günde)
hazımsızlık (dispepsi)10 mg ila 20 mg
gastroözofageal-reflü hastalığı20 mg ila 40 mg
reflü özofajitinin önlenmesinde20 mg
mide ülseri20 mg ila 40 mg
on iki parmak bağırsağı ülserinde40 mg
Zollinger-Ellison sendromu80 mg ila 160 mg

Dozlar çocuklar, yaşlılar ve karaciğer problemi olan kişiler için genellikle daha düşüktür.

İlaç dozum artacak mı veya azalacak mı?

Doktorunuz yeterli gelmediğinde Panto dozunu arttırabilir. Bu ilacı kullanma nedeninize bağlı olarak, doktorunuz ilk bir iki ay daha yüksek dozda ilaç kullanmanızı önerirken sonrasında bu dozu düşürebilir.

Ne kadar süre Panto alacağım?

2 hafta boyunca Panto kullandıktan sonra belirtileriniz hafiflemediyse ve kendinizi daha iyi hissetmiyorsanız doktorunuza danışın.

Özellikle doktorunuza danışmadan (eczacınıza danışarak) Panto 40 mg kullanmaya başladıysanız ve yeterli iyileşme sağlanamadıysa, doktorunuz belirtilerinizin neden kaynaklandığını bulmak için testler isteyebilir.

Hastalığınıza bağlı olarak sadece birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişen sürede Panto kullanmanız gerekebilir. Bazen daha uzun süre, hatta yıllarca kullanmanız gerekebilir. 

Bazı insanların her gün Panto kullanması gerekmez ve sadece semptomları olduğunda Panto kullanırlar.

Daha iyi hissettiğinizde (genellikle birkaç gün veya hafta sonra), Panto kullanmayı bırakabilirsiniz. Panto’yu bu şekilde kullanmak herkes için uygun değildir. Sizin için en iyi olanı doktorunuzla tartışın.

Panto ilacımı almayı unutursam ne olur?

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Günde 1 kez Panto alıyorsanız: Panto mide koruyucu ilacınızı mümkün olduğu kadar 24 saatlik ara ile her gün aynı saatte kullanmaya gayret edin. Eğer bir kerelik ilacınızı unutursanız:

  • Panto 40 mg ilacınızı almayı unuttuğunuzda, mümkün olan en kısa zamanda kullanmayı unuttuğunuz dozu alın.
  • Ancak rutin olarak Panto kullandığınız saatin üzerinden 12 saatten fazla zaman geçtiyse, diğer bir ifade ile bir sonraki mide koruyucu kullanmanız gereken ilaç vaktine 12 saatten az zaman kaldıysa bir kerelik kullanmayı unuttuğunuz ilaç dozunu atlayın.

Günde 2 kez Panto alıyorsanız: Panto mide koruyucu ilacınızı mümkün olduğu kadar 12 saatlik ara ile her gün aynı saatlerde kullanmaya gayret edin. Eğer bir kerelik ilacınızı unutursanız:

  • Panto 40 mg ilacınızı kullanmayı unuttuğunuzda, mümkün olan en kısa zamanda kullanmayı unuttuğunuz dozu alın.
  • Ancak rutin Panto kullandığınız saatin üzerinden 8 saatten fazla zaman geçtiyse, diğer bir ifade ile bir sonraki mide koruyucu kullanmanız gereken ilaç vaktine 4 saatten az zaman kaldıysa bir kerelik kullanmayı unuttuğunuz dozu ilaç dozunu atlayın.

Çok fazla Panto alırsam ne olur?

Kazayla 1 veya 2 ekstra doz almanın herhangi bir soruna neden olması çok düşük bir ihtimaldir. Bununla birlikte, çok fazla Panto aldıysanız ve şu belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuza danışmalısınız:

  • Kızarmış cilt
  • Terleme
  • Kalp atışının hızlanması
  • Uykulu hissetmek
  • Bulanık görme
  • Şaşkınlık veya sinirlilik hali

Yan etkiler

Panto kullanan insanların çoğunda herhangi bir yan etki gelişmez.

Ancak Panto kullanımına bağlı bir yan etki gelişirse genellikle hafiftir ve bu ilacı kullanmayı bıraktığınızda genellikle bu yan etkiler kendiliğinden kaybolur.

Proton pompa inhibitörü kullanan hastalarda magnezyum eksikliği gelişebilir. Eğer uzun süre mide koruyucu ilaç kullanıyorsanız ve kronik yorgunluk, halsizlik ve sık sık kramp sorunları yaşıyorsanız bu durumu doktorunuza bildirin.

Magnezyum Eksikliği

Uzun süreli proton pompa inhibitörü kullanan hastalarda B12 vitamini eksikliği gelişebilir. Bu durumun nedeni azalan mide asiditesine bağlı olarak B12 vitamininin emilememesidir. Eğer uzun süreli (genellikle 1 yıldan fazla) mide koruyucu kullanıyorsanız ve yorgunluk, halsizlik, kabızlık, karıncalanma, uyuşma ve hafızanın zayıflaması gibi B12 vitamini eksikliği belirtileri yaşıyorsanız doktorunuza danışın.

B12 Vitamini Eksikliği

Sık görülen yan etkileri

Yaygın yan etkiler, 100 kişiden 1’inde görülebilir. Aşağıdakiler dahil sizi rahatsız eden bir yan etki yaşarsanız doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Olası ciddi yan etkiler

Ciddi yan etkiler nadirdir ve 1000 kişiden 1’inde görülür. Aşağıdaki durumlarda hemen bir doktora başvurun:

  • Kollarınız, yanaklarınız ve burnunuz gibi vücudunuzun güneşe maruz kalan kısımlarında kırmızı deri döküntüsü ile birlikte eklem ağrısı – bunlar subakut kutanöz lupus eritematozus adı verilen nadir bir durumun belirtileri olabilir. Uzun zamandır Panto kullanıyor olsanız bile bu yan etki görülebilir.
  • Ciltte sarama, idrar renginin koyulaşması ve halsizlik – bunlar karaciğer problemlerinin belirtileri olabilir.

Ciddi alerjik reaksiyon

Nadir durumlarda, Panto’ya karşı ciddi bir alerjik reaksiyon (anafilaksi) gelişmesi mümkündür.

Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:

– Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
– Hırıltılı nefes alma
– Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
– Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
– Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa

Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bunlar Panto’nun neden olabileceği tüm yan etkiler değildir. Daha fazla bilgi için Panto içeren ilacınızın içerisinden çıkan prospektüs bakabilirsiniz.

Yan etkilerle nasıl başa çıkılır?

Baş ağrısı: İyi dinlenip bol miktarda sıvı içtiğinizden emin olun. Çok fazla alkol içmeyin. Eczacınızdan bir ağrı kesici önermesini isteyin. Baş ağrısı genellikle Panto 40 mg kullanmanın ilk haftasından sonra kaybolur. Bir haftadan uzun süren veya şiddetli olan başarısı konusunda doktorunuza danışın.

Hasta hissetmek: Panto kullanırken acılı, ekşi, tuzlu veya baharatlardan zengin besinler tüketmemek kendinizi daha çabuk iyi hissetmenize yardımcı olur.

İshal veya bulantı/kusma: Sıvı kaybına bağlı gelişebilecek dehidratasyonu önlemek için sık aralarla bol su için. Normalden daha az işemek, normalden daha koyu renkte işemek ve normalden daha kötü kokulu işemek idrarın konsantre olduğuna ve vücutta suyun azaldığına yani dehidratasyona işaret eder. Bir eczacı veya doktora danışmadan ishali veya kusmayı tedavi etmek için başka ilaçlar kullanmayın.

Mide ağrısı: Dinlenmeye ve rahatlamaya çalışın. Daha az miktarda ama daha sık yemek yemek ve yerken yavaş olmak acele etmemek mide ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olabilir. Karnınıza bir ısı yastığı veya kapalı sıcak su şişesi koymak da yardımcı olabilir. Çok acı çekiyorsanız, eczacınızla veya doktorunuzla konuşun.

Kabızlık: Taze meyve, sebze ve tahıllar gibi diyetinize daha fazla lif katmaya çalışın. Her gün birkaç bardak su veya alkolsüz sıvı içmeye çalışın. Yapabiliyorsanız, hafif bir egzersiz yapmak da yardımcı olabilir. Kabızlık devam ederse müshil kullanmak güvenlidir. Genellikle, laktuloz en iyisidir, ancak önce bir eczacıya veya doktora danışın.

Gaz çıkarmak: Mercimek, bezelye, fasulye ve soğan gibi gaz çıkarmaya neden olan yiyeceklerden uzak durun. Ayrıca daha küçük ve daha sık öğünler yemek, acele etmeden yavaşça yiyip içmek ve düzenli egzersiz yapmak gaz çıkarma şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir. Simetikon gibi eczaneden temin edebileceğiniz bazı ilaçlar da gaz çıkarma semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Hamilelik ve emzirme

Eğer gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz veya emziriyorsanız mutlaka doktorunuza belirtin.

Gebelik

Panto mide koruyucunun genellikle gebelik sırasında kullanılması önerilmez, çünkü güvenli olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur.

Hamileyseniz, mide yanması ve mide ekşimesi gibi rahatsızlıkları ilaç almadan tedavi etmek her zaman daha iyidir.

Doktorunuz ilaç kullanmadan önce, daha sık aralıklarla ama az az besin tüketmenizi ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmanızı önerecektir.

Ayrıca doktorunuz, yastığınızın veya yatağınızın altına bir şey koyarak yatağınızın baş tarafını 10 ila 20 cm kadar yükseltmenizi önerebilir. Böylece boynunuz ve başınız karın kısmına göre daha yüksekte olur. Bu, mide asidinin boğazınıza doğru gitmesini (reflü) önlemeye yardımcı olur.

Gebelikte Reflü ve Mide Ekşimesi

Emzirme

Panto anne sütüne geçerbilir, ancak bebeğe zarar vermeyecek kadar küçük miktarlarda geçer. Bebeğiniz prematüre ise veya sağlık sorunları varsa, ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Emzirirken bu ilacı kullanmanın artıları ve eksileri hakkında doktorunuza danışın.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanmak

Bazı ilaçlar Panto’yu etkileyebilir ve yan etki gelişmesi riskini arttırabilir.

Aşağıdakiler dahil herhangi bir ilaç alıyorsanız doktorunuza söyleyin:

  • Digoksin benzeri kalp ilaçları
  • Rifampisin (antibiyotik)
  • İtrakonazol, ketokonazol veya posakonazol gibi mantar hastalıklarında kullanılan antifungal ilaçlar
  • Metotreksat (sedef hastalığı ve romatoid artrit tedavisinde kullanılabilir)
  • HIV ilaçları
  • Klopidogrel ve warfarin gibi kan inceltici (kan sulandırıcı) ilaçlar

Bu ilaçlar pantoprazol ile etkileşime giren ilaçların tamamı değildir. Detaylı bilgi için ilacınızın kutusundan çıkan prospektüsa bakabilir veya doktorunuza danışabilirsiniz.

Bitkisel ilaçlar ve takviyeler ile karıştırılması

Bu ilacı kullanırken, depresyon için bitkisel ilaç olan sarı kantaronu (St John’s wort) almayın. Sarı kantaron (St John’s wort) Panto içerisindeki etken madde olan pantoprazolün olması gerektiği gibi çalışmasını durdurabilir.

Bitkisel ilaçlar, vitaminler veya takviyeler de dahil olmak üzere başka ilaçlar alıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza belirtin.

Eşdeğerleri

Aşağıdaki ilaçlar, eşdeğer (muadil) ilaçlardır:

Pantoprazol içeren bu mide koruyucu ilaçlar 20 mg ile 40 mg tabletler halinde eczanelerde bulunabilmektedir.

Soru Cevap

Panto nedir?

Panto, proton pompa inhibitörü sınıfından pantoprazol içeren ve mide koruyucu olarak anılan bir ilaçtır. Mide asidini hafifletir. Mide pH değerini yükseltir.

Panto ne işe yarar?

Panto mide asidini azaltır. Mide pH değerini yükseltir. Hazımsızlık, mide ekşimesi, mide yanması, gastroözofageal-reflü hastalığı (GÖRH), mide ülseri ve gastrit gibi hastalıklarda reçete edilebilir.

Panto aç mı tok mu?

Açken, yemekten yaklaşık 1 saat önce Panto almak en iyisidir. 

Panto akşam içilir mi?

Günde bir kez kullanıyorsanız 24 saat aralıklarla, günde iki kez kullanıyorsanız 12 saat aralıklarla içmeniz önemlidir. Aç karnına içilmelidir. Sabah saatlerinde aç veya akşam saatlerinde aç iken içme alışkanlığı kazanabilirsiniz. Önerilen, sabah midenize hiçbir besin girmeden bu ilacı açken almanızdır.

Panto adet geciktirir mi?

Panto (pantoprazol) ilacının adet geciktirmesi beklenmez. Önerilen dozlarda kullanıldıklarında regl periyodunu etkilemesi beklenmez.

Doğum kontrol yöntemini etkiler mi?

Panto, kombine hap da dahil olmak üzere herhangi bir düzenli doğum kontrol ilacı türünü etkilemez. Ancak, Ella (ulipristal) adı verilen bir tür ertesi gün hapının etkinliğini azaltabilir, bu nedenle bunun yerine farklı bir ertesi gün hapı önerilebilir. Panto kullanırken kusuyorsanız veya 24 saatten fazla şiddetli ishal yaşıyorsanız, doğum kontrol haplarınız sizi hamilelikten koruyamayabilir.

Panto kilo aldırır mı?

Hayır bu mide ilacı sadece mide içerisindeki asiti hafifletir. Kilo almanıza neden olması beklenmez. Eğer daha önce mide ağrılarınızdan dolayı yemek yiyemiyorduysanız ve ilaç kullanıp tedavi olduktan sonra daha fazla yemek yemeye başladıysanız kilo alabilirsiniz.

Panto mide bulantısına iyi gelir mi? Bulantı yapar mı?

Mide içerisindeki asit miktarını hafifletir. Mide yanmasına iyi gelir. Ağza doğru asit kaçışı (reflü) var ise boğazınıza kaçan asitin yakıcı etkisini düşürür. Yan etki olarak mide bulantısı veya kusmaya neden olabilir. Kendisi doğrudan mide bulantısını azaltan bir ilaç değildir.

Panto antibiyotik mi?

Mide iltihabı (gastrit) tedavisinde kullanılabilen Panto 40 mg mide ilacı, mide asidini azaltarak midenin kendi kendini tamir etmesine fırsat verir. Helikobakter Pilori isimli mideyi tutan bakteri ile doğrudan mücadele etmez. Bir antibiyotik değildir.

Panto mide koruyucu mu?

Mide koruyucu ilaç olarak bilinen Panto, midenin ürettiği asit miktarını azaltan proton pompa inhibitor (PPİ) grubundan pantoprazol içerir.

Panto mide ağrısına iyi gelir mi?

Mide ülseri gibi bazı mide hastalıklarında, mide asidi yakıcı bir ağrıya neden olabilir. Mide asidinin neden olduğu mide ağrısına, mide asidini azaltan Panto 40 mg iyi gelebilir.

Panto alırken alkol içebilir miyim?

Alkol, Panto 40 mg mide ilacının çalışma şeklini etkilemez, ancak midenizin normalden daha fazla asit üretmesine neden olur. Bu, mide astarınızı tahriş edebilir ve semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir.


Kaynak:

  1. nhs.uk/medicines/pantoprazole/
  2. my.clevelandclinic.org/health/drugs/21005-pantoprazole-tablets

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası