pilot olmak için hangi lise / Pilot Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?

Pilot Olmak Için Hangi Lise

pilot olmak için hangi lise

Pilot nasıl olunur? pilot olmanın şartları neler, hangi bölümden mezun olmak gerekli?

Heyecan veren ve maddi anlamda da oldukça kazandırıcı ve ödüllendirici olarak görülen pilotluk sivil ve askeri pilotluk olarak iki ayrı sınıfa ayrılmaktadır. Peki, pilotluk için yaş sınırı var mı?Erkek ve kadın için pilot olma şartları nelerdir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…

Nasıl Pilot Olunur?

Pilotluğun askeri ve sivil pilotluk olmak üzere iki temel sınıfa ayrıldığından daha önce bahsetmiştik. Askeri pilot olmak isteyenler, Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı olan harp okullarının birinden mezun olmak zorundadırlar. Buradan mezun olan adaylar, daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uçuş eğitim okullarında gerekli eğitimleri alarak askeri pilot olmaya hak kazanmaktadırlar.

Sivil pilot olmak içinse farklı yollar bulunmaktadır. Sivil pilot olmak isteyen adaylar, bazı üniversitelerde var olan pilotaj bölümünden mezun olarak, herhangi bir lise ya da üniversiteden mezun olduktan sonra sivil uçuş okullarından ders alarak ya da havayolu şirketlerinin kendi bünyelerinde gerçekleştirmekte oldukları sözleşmeli pilot yetiştirme programlarına başvurarak sivil pilot olabilmektedirler.

Pilot Olma Şartları

Öğrenci pilot lisansından, aletli uçuş yetki belgesine kadar geniş bir sınıflandırmanın bulunduğu sivil pilotlukta, tüm bu lisans ve sertifikalara sahip olabilmek farklı şartlara bağlanmıştır. Tüm bu şartlardan bahsettiğimiz pilot olma şartları şu şekildedir:

  1. Öğrenci pilot lisansı almak için;
  • En ez lise veya dengi bir okuldan mezun olmak.
  • İlk yalnız uçuşundan önce 17 yaşını doldurmuş olmak.
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SGHM) tarafından ya da bu müdürlük tarafından yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezlerinden alınmış 1 ya da 2. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak.
  1. Hususi pilot lisansı almak için
  • En az 18 yaşında olup, lise ya da dengi bir okul mezunu olmak.
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SGHM) tarafından ya da bu müdürlük tarafından yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezlerinden alınmış 1 ya da 2. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak.
  • SHGM tarafından yetkilendirilen uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgiyi ve uçuş eğitimini almış olmak.
  • Alınan teorik bilgi ve uçuş eğitiminden 6 ay sonra girilecek olan yetenek testinde başarılı olmak.
  • Gece uçuşu talep ediliyorsa, bu uçuş için geçerli olan eğitimleri almak.
  1. Ticari pilotluk lisansı almak için;
  • 18 yaşında olup, en az lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak.
  • SHGM tarafından düzenlenen 1. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak.
  • SHGM tarafından yetkilendirilen uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgiyi ve uçuş eğitimini almış olmak.
  • Teorik bilgi sınavında ve yetenek testinde başarılı olmak.
  • İlgili yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.
  1. Havayolu nakliye pilotu lisansı almak için;
  • En az 21 yaşında olup, lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak.
  • SHGM tarafından düzenlenen 1. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak.
  • Ticari pilot lisansı CPL(A) ve çok motor aletli uçuş IR(A) sertifikasına sahip olmak.
  • SHGM tarafından yetkilendirilen uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgiyi ve uçuş eğitimini almış olmak.
  • Teorik bilgi sınavında ve yetenek testinde başarılı olmak.
  • İlgili yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.
  1. Aletli uçuş lisansı almak için;
  • Bu sınıfta geçerli olan sağlık sertifikasına sahip olmak.
  • SHGM tarafından onaylanan programa uygun teorik bilgi ve aletli uçuş eğitimi almak.
  • Teorik bilgi ve uçuş kontrollerinde başarılı olmak.

Erkek ve Kadın İçin Pilot Olma Şartları

Erkek ve kadın adayların pilot olabilmesi nerdeyse ortak bir takım şartlara bağlı olsa da ikisi arasında ufak farklar bulunmaktadır. Pilotluk eğitimi almak isteyen erkek adayların, askerlik hizmetini tamamlamış olması ya da eğitim başlangıç tarihi itibariyle 2 yıl boyunca tecil ettirmesi gerekmektedir. Bunun yanında hem erkek hem de kadın adaylar için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, adli sicil kaydının olmaması ve daha önce THY’den disiplinsizlik suçunda atılmamak gibi ortak şartlar da bulunmaktadır.

Pilot Olmak İçin Boy/Kilo Sınırı Var MI?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde pilot olabilmek için belirlenmiş bir boy ve kilo sınırı bulunmaktadır. Pilot olmak isteyen erkek ve kadın adayların boylarının en az en fazla ise olması gerekmekte; beden kitle indekslerinin ise 20 ila 30 arasında olması istenmektedir.

Yurtdışında Pilotluk">

Pilotaj ve Havacılık Eğitimleri

Gelişen havacılık sektörü ve teknolojileri sayesinde, havacılık sektöründeki pilot ve personel açığı, her geçen yıl artarak büyümektedir. Havacılık sektöründeki pilot açığının kapatılması için gerek Türkiye’de gerekse de yurtdışında verilen pilotajlık ve sivil havacılık eğitimleri sunan okullar ve eğitimler gün be gün artmakta, bu sayede eğitim ücretleri daha ulaşılabilir seviyelere gelmiştir.

Nasıl Pilot olunur?

Sivil havacılıkta hızla büyüyen pilot açığı ve personel ihtiyacı, ticari havayolu şirketlerinin pilot alımlarımdaki şartlarını esnetmelerine sebep olmaktadır. Özellikle Türkiye’de pilot olmak isteyen adaylardan yılı ve sonrasında, adaylarda aranılan yetkinlikler esnetilmiş ve birçok genç pilot adayına, pilot olma yolu açılmıştır.

Gerek Türkiye’de gerekse de yurtdışında kariyerine pilot olarak başlamak ve devam etmek isteyen adaylardan, uluslararası geçerliliği olan ve sivil havacılık kanununa göre, alınması gereken çeşitli  eğitimleri tamamlamaları beklenmektedir. Ticari amaç dışında uçuş yapmak isteyen, hobi yada kişisel gelişim açısından eğitim almak isteyen pilot adaylarının PPL (Private Pilot License-Özel Pilot Lisansı) almaları yeterli olmaktadır. Ancak kariyerine ticari pilot olarak devam etmek isteyen pilot adaylarının, Türkiye’de de ticari uçuş yapmalarına imkan sağlayan CPL (Commercial Pilot License-Ticari Pilot Lisansı) almaları beklenmektedir.

Teorik ve pratik eğitim olmak üzere 2 aşamada verilen pilotajlık eğitimleri, pilot adaylarının beklenti ve istedikleri lisans seviyesine göre 4 ay arasında tamamlanabilmektedir. Bu eğitimleri tamamlayan pilot adayları, ayrıca ATPL, ATPL Frozen, Night Flight Rating ve benzeri süreçleri ve eğitimleri tamamlamaları da gerekmektedir.

Pilot Olmak için Neler Gereklidir?

Genel olarak pilot adaylarından aşağıdaki özelliklere sahip olmaları beklenmektedir;

Yurtdışında Pilot Eğitimleri ve Pilotaj Ücretleri

Türkiye’de özel uçuş okulları ya da üniversiteler içerisinde verilen PPL ya da CPL adı altında sunulan pilotajlık eğitimleri, benzer şekilde de yurtdışında okumak isteyen pilot adaylarına sunulmaktadır. Lise eğitimini tamamlayan ve en az 18 yaşında olan tüm pilot adayları, istenilen düşük dil seviyelerini kanıtladıkları sürece, yurtdışında istedikleri uçuş eğitimlerini alabilirler. Türkiye’de olduğu gibi bu eğitimleri, havacılık odaklı özel uçuş okullarında eğitim alabilecekleri gibi, 4 yıllık lisans eğitimleri sunan üniversitelerin içerisinde de alabilirler. En popüler pilotajlık eğitimleri, 4 yıllık havacılık yönetimi, elektrik - elektronik mühendisliği, uçuş mühendisliği, uçak gövde ve bakım, havacılık hukuku, uzay ve roket mühendisliği ya da genel işletme fakülteleri içerisinde sunulan pilotajlık eğitimleridir. Pilot adayları, istedikleri lisans fakültesinde eğitimlerini devam ettirirken, aynı paralelde pilotajlık eğitimlerini de tamamlayabilecekleri gibi, üniversite öncesinde ya da sonrasında, tamamen bağımsız olarak da pilotajlık eğitimlerini alabilirler.

Eğitim ücretleri, alınmak istenilen lisansın çeşidine göre 20, USD ile , USD aralığında değişmektedir. Yurtdışındaki pilotajlık eğitimlerinin ücretlerini etkileyen faktörler, verilen teorik ve pratik eğitimlerinin içerikleri ve bu eğitimlerde kullanılan uçakların, simülatörlerin ve uçuş sürelerinin değişkenlik göstermesinden kaynaklanmaktadır.

Genel bir örnek vermek gerekir ise, Amerika Birleşik Devletleri'nde alınacak pilotluk eğitim ücretleri 40, USD ile , USD arasında değişmektedir. Bu ücretler sadece pilotajlık eğitim ücretleri olup, 4 yıllık akademik lisans eğitimleri ve barınma masrafları hariçtir. Bunun yanında Polonya’da CPL (Ticari uçuş lisansı) ve üniversite içerisinde 4 yıllık lisans eğitimi ücretleri toplamda yaklaşık 40 bin EURO’ya denk gelmektedir.

Dil konusunda eksikliği olan pilot adayları için gerek özel uçuş okullarında gerekse de üniversitelerde, dil hazırlık sınıfları mevcuttur.


Gerek Türkiye’de gerekse de yurtdışında pilotluk eğitimi almak isteyen ve kariyerine havacılık sektöründe devam etmek isteyen adayların unutmaması gereken bazı konuları aşağıda belirtmek isteriz,

Yurtdışında Pilotaj Eğitimi Sonrası Türkiye’de Pilotluk Yapmak

Her ne kadar en az lise mezunu olmak, pilotajlık eğitimleri için istenilen en alt düzey eğitim seviyesi de olsa, Türkiye’de ticari uçuş yapan firmalar, 4 yıllık lisans mezuniyeti olan adaylara öncelik vermektedir. Yurtdışındaki ticari uçuş firmaları ise tam tersi bir işe alım politikası izlemektedir. CAE verilerine göre, havacılık odaklı özel uçuş eğitimi veren okullardan mezun pilot adaylarının %90’ı, üniversitelerin 4 yıllık fakülteleri içerisinde verilen uçuş eğitimlerinden mezun pilot adaylarının ise sadece %10’luk kesimi, kariyerlerine pilot olarak devam etmektedir.

Yurtdışında Pilotaj Okuluna Girebilmek için Gerekli İngilizce Seviyesi

Pilotajlık eğitimlerine başlayabilmek için istenilen en az orta-orta üstü İngilizce seviyesi, pilot adaylarının programa kabulü için istenilen en alt düzey dil seviyesidir ancak pilot adaylarının ileri derece İngilizce dil seviyesine sahip olmaları hem kişisel gelişimleri hem de işe alım süreçlerinde işverenler tarafından beklenmektedir. 

Pilot olarak uçuşunuzu engelleyebilecek olası fiziksel, ruhsal ya da diğer ön görülemeyen sorunlara karşı, pilot adaylarının kariyerlerine devam edebilmeleri açısından 4 yıllık lisans fakültesi bitirmeleri tavsiye edilmektedir. Herhangi bir sebepten dolayı uçuşa elverişliliğini yitiren pilotlar, yer hizmetlerinde görev alabilecekleri gibi, uçuş eğitmeni olarak da sektörde kariyerlerine devam edebilmektedir.

Yurtdışında Pilotaj Eğitimi Sonrasında İş Bulma Süreci

Pilotluk dünyanın neredeyse her yerinde kabul gören ve iş bulması en kolay mesleklerden olsa da alınan CPL lisansları ve diğer istenilen lisanslara sahip olma, pilot adaylarına uçma ya da işe alım garantisi vermemektedir. Pilot adaylarının, eğitimlerini programlarken, uçuş saatlerine dikkat etmeleri, mümkün olabilecek en fazla uçuş saati sunan eğitimleri tercih etmeleri tavsiye edilmektedir. Birçok özel uçuş okulu, ek uçuş saatleri için hizmet sunmaktadır.

Yurtdışında Pilotaj Eğitimi Lisansını Neye Göre Seçmeliyim?

EASA (Avrupa uçuş lisansı) ya da FAA (Amerika Birleşik Devletleri uçuş lisansı) onaylı eğitimler, pilot adaylarının hangi bölgelerde uçuşlarını yapacaklarına göre almaları gereken eğitim tiplerdir. Pilot adayları herhangi bir uçuş lisans eğitimini almaları halinde, gerekli fark dersleri ve sınavları tamamlamak şartı ile, lisanslarını diğer bölgelere transfer edebilmekte ve farklı kıta ve ülkelerde kariyerlerine devam edebilmektedir.

Sonuç olarak, pilot olmak isteyen adayların, yurtdışında son derece geniş bir yelpazede, her bütçeye uygun olabilecek düzeyde ve sürelerde eğitim almaları mümkündür.

Yurtdışında kariyerine havacılık sektöründe eğitim alıp devam etmek isteyen pilot adayları, detaylı bilgi için, eğitim danışmanımız Can ŞAHİN ile [email protected] üzerinden irtibata geçebilirler.

Pilotluk için hangi okulları okumak gerekir? Pilot olma şartları nelerdir? Pilotluk eğitimi nasıldır? Pilot maaşları

Günümüzün gözde mesleklerinden biri pilotluktur. Alınan yüksek ücretler pilotluk mesleğini ön plana çıkarmıştır. Avantajları olduğu kadar zor taraflarıda vardır. Her geçen yıl pilotluk okullarında öğrenci sayısı artmaktadır. Gerekli nitelikler ve şartları yerine getiren bireyler zorlu eğitim sonucunda çeşitli kategorilerde pilot olabilirler.

Kargo uçağını, özel uçakları ve yolcu uçakları güvenli şekilde uçurabilen kişilere pilot denir. Uçağı genellikle komuta pilot ve kaptan pilotu olmak üzere iki pilot tarafından uçurulur. Kaptan uçuş planı sistemi, ikinci pilot trafik kontrolünden sorumludur. Pilotun sorumluluğunda hava durumu, yolcular hakkında bilgiler ve uçak sistemi hakkındaki bilgilerden emin olmalıdır. Yakıt seviyesi ve sistemlerin düzenli çalıştığının kontrolü, kabin ekibinin sorumluluğu arasındadır. Pilot görevleri arasında uçuş raporu yazmak, hava durumunu takip etmek, uçuş planını hazırlamak gibi görevler mevcuttur.

Pilotluk için hangi okulları okumak gerekir? Pilot kime denir? Pilotluk eğitimi nasıldır?

-Pilot olabilmek için lise mezunu yeterli gibi görünse de aslında bu durum sadece sözde geçerlidir. Rakiplerinizin çoğu üniversitesi mezunu olacağından şansınız oldukça düşük olacaktır.

-İleri derecede ingilizce bilmeniz gerekmektedir.

-Fizikzsel testlerden geçip sağlıklı olmanız gerekmektedir. Aynı şekilde psikolojik yönden de sağlıklı olmanız pilotluk için arananşartlara arasındadır.

-Yaş sınırı 18'dir.

-T.C vatandaşı olma zorunluluğu vardır.

-Boy uzunluğu en az cm, en uzun cm olmak zorundadır.

-Beden kitle endeksine uygun olmak.

-Askerlik hizmetini tamamlanmış olmalı.

-Adli sicil kaydı bulunmaması.

-Daha önce THY kuruluşundan disiplinsizlik sebebiyle ayrılmamış olmalı.

-İstenen ingilizce dil sınavından yeterli puanı almak

Pilotluk için hangi okulları okumak gerekir? Pilot kime denir? Pilotluk eğitimi nasıldır?

-Pilot koordinasyonlu olmalıdır. Emir komuta kendisinde olduğu için belli grup insanı koordine edebilmeli.

- Panik olmalı, zor durumda hızlı düşünüp doğru karar vermeli.

-Disiplinli olmak pilotluğun altın kuralları arasındadır.

-İletişim kabiliyeti gelişmiş kolay iletişim kurabilmeli.

-Stres altında sakin olmayı başarabilmeli

-Güçlü hafızası olmalı

-Empati yeteneği pilotta olması gereken nitelikler arasındadır.

Pilotluk için hangi okulları okumak gerekir? Pilot kime denir? Pilotluk eğitimi nasıldır?

Pilot olabilmek için askeri okula gidilebilir, yada 4 yıllık pilotluk eğitimi veren üniversiteler tercih edilebilir. Ücretli seçeneklerde mevcuttur. Ücretli pilotluk eğitimi alabilirler. Son olarak 4 senelik bölümden mezun olup Thy'nin Uçuş Akademisi'ne ücretsiz başvurabilirsiniz.

Pilot olma süreci uzun gözükebilir. Askeriye, sivil havacılık ve ücretli okullara başvurabilirsiniz. Eğitim kurumlarında lisans programlarında 4 yıl eğitim alacaksınız . Ücretli kurslarda arasında eğitim süreci olmaktadır. Uçurmak istediğiniz uçak tipine eğitim süreci değişim gösterecektir. 4 yıllık ilgili lisans bölümü bitirdiğimizde PPL (Private Pilot Licence – Hususi Pilot Lisansı) almaya hak kazanmış olursunuz.

Tek motorlu uçak ehliyeti için 40 saat uçuş eğitimini tamamalamalı ve saat yer dersi almalısınız.

Hava nakliye pilotu olmak için saatlik yer dersi alıp, saat uçuş eğitimi almalısınız.

9 kapasiteden fazla yolcu uçurmak için PPL lisans sertifikası sonrasında 14 dersliğin sınavında %75 başarı elde ettiğinizde ATPL Frozen sertifikası alırsınız.

2. kaptanlık aşaması bu süreçten sonra kolay olacaktır. Simülatör eğitimden sonra 3. pilot, saatlik gözlem süreci sonunda 2. pilot olabilirsiniz.

Deneyimlerinize göre pilotluk seviyeniz yükselecektir. saatlik uçuş deneyiminin sonunda kaptan pilot olmaya hak kazanırsınız.

Pilotluk için hangi okulları okumak gerekir? Pilot kime denir? Pilotluk eğitimi nasıldır?

ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

( Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi)

ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (KKTC Uyruklu)

(Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi)

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)(Ücretli)

(Uygulamalı Bilimler Fakültesi)

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)(Burslu)

(Uygulamalı Bilimler Fakültesi)

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)(Ücretli)

(Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi)

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)(Burslu)

(Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi)

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)(Ücretli)

(Hava Ulaştırma Fakültesi)

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)(Burslu)

(Hava Ulaştırma Fakültesi)

GİRNE ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)(Ücretli)

(Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi)

GİRNE ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)(Burslu)

(Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi)

GİRNE ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)(%25 İndirimli)

(Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi)

Pilotluk için hangi okulları okumak gerekir? Pilot kime denir? Pilotluk eğitimi nasıldır?

İnternet aramalarında çok aranan anahtar kelimelerden biri de pilot maaşları olarak karşımıza çıkmakta. Genel bilgiye göre, mesleğe yeni başlayan bir pilot ayda ortalama 26 bin lira , zaman içinde deneyim kazanan pilot ise 95 bin lira maaş alabiliyor. Bu durum, pek çok etkene göre değişmektedir fakat ortalama fiyatlar bu şekildedir. Özel üniversitede yıllık yaklaşık olarak yapılan bin liralık masrafın ise kısa sürede tekrar kazanılabileceğine işaret ediyor.

İllere göre hava durumu tahminlerini görüntülemek için tıklayın

funduszeue.info - Gündem

Havacılık ve Uzay Bilimleri FakültesiHavacılıkİngilizcePilotGündemGüncelHaberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası