hasta olan kişiye dua / Sıkıntı duası nasıl yapılır, Peygamberimizin bela musibetlere karşı yaptığı dua

Hasta Olan Kişiye Dua

hasta olan kişiye dua


Şifâ için düâlar
  • (Mevâhib-i ledünniyye)ikinci cildde diyor ki, Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” üç dürlü ilâc kullanırdı: Kur’ân-ı kerîm veyâ düâ okurdu. Fen ile bulunan ilâcları kullanırdı. Her ikisini karışık kullanırdı.(Kur’ân-ı kerîmden şifâ beklemiyene şifâ nasîb olmaz)buyururdu.(Fâtiha)sûresini okumanın, hastalıklara şifâ olduğunu bildiren hadîs-i şerîfler(Beydâvî)ve(Çerhî) tefsîrlerinde ve Senâullah-ı Dehlevî “rahmetullahi aleyh”in yazdığı (Tefsîr-i Mazherî)de yazılıdır.

  • Hastaya şifâ için, yetmiş istigfâr okumalı, temâm olunca, başı üzerine üfürmeli ve kısa bir düâ etmelidir.

  • İmâm-ı Kuşeyrî “rahmetullahi aleyh” buyuruyor ki, Kur’ân-ı kerîmdeki altı şifâ âyetini bir tabağa yazıp, su koyarak eritilir. Hasta içerse Allahü teâlâ şifâ ihsân eder. Âyet-i kerîme ve düâ elbette şifâ verir. Fekat şartların gözetilmesi de lâzımdır. Okuyanın veyâ yazanın ve hastanın buna inanması şartdır. Hastanın, zararlı olan gıdâlardan, şübheli ilâclardan perhîz etmesi, soğukdan sakınması, lüzûmlu şeyleri yapması, harâmdan, zulmden sakınması lâzımdır. Hadîs-i şerîfde, (Allahü teâlâyı unutarak, gafletle edilen düâ kabûl olmaz)buyuruldu. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” efendimiz hasta olunca, (Kul e’ûzü)leri okuyup, kendi üzerine üflerdi.

(Şifâ âyetleri)şunlardır:

  1. Tevbe sûresi, ondördüncü âyetinin sonu,
  2. Yûnüs sûresi, elliyedinci âyetinin ortası,
  3. Nahl sûresi, altmışdokuzuncu âyetinin orta kısmı,
  4. İsrâ sûresi, seksenikinci âyetinin baş tarafı,
  5. Şü’ârâ sûresinin sekseninci âyeti,
  6. Fussilet sûresi, kırkdördüncü âyetinin orta yeridir.

Bunlar, safranlı su gibi, renkli bir sıvı ile bir çanağa yazılıp, yağmur suyunda eritilir. Zevceden mehr parasından hediyye isteyip, bu para ile bal alınır. Balı bu su ile karışdırıp içmelidir.Şifâ âyetlerini, abdestli olarak, bir kâğıda yazıp, bu kâğıdı, bir kapdaki suya koymak da olur.

  • (Tuhfe)kitâbının sonlarında, buyuruyor ki, imâm-ı Alî Rızâ hazretleri Nîşâpûra gelince, Ehl-i sünnetden yirmibinden çok âlim ve talebe, kendisini karşıladı. Dedelerinden gelen bir hadîs-i şerîf okuması için yalvardılar. İmâm hazretleri, bütün dedelerinin ismlerini sayarak, şu kudsî hadîsi okudu: (Lâ ilâhe illallah kal’amdır. Bunu okuyan, kal’ama girmiş olur. Kal’ama giren de, azâbımdan kurtulur). İmâm-ı Ahmed ibni Hanbel hazretleri buyurdu ki, bu hadîs-i şerîf, bildirenlerin ismleri ile berâber, deliye okunursa, aklı başına gelir. Hastaya okunursa, şifâ bulur. Böyle olduğunu, İbni Esîr “rahmetullahi teâlâ aleyh” de,(Kâmil)kitâbında bildiriyor. Bu hadîs-i şerîfin hastaya nasıl okunacağı  şöyledir.
    Aşağıdaki yazının islâm harfleri ile yazılıp, doğru okunması lâzımdır:
    [Revâ Aliyyül-Rızâ, fe-kâle, Haddesenî ebî Mûsel-Kâzım an ebîhi Ca’feris-Sâdık an ebîhi Muhammedenil-Bâkır an ebîhi Zeynel’âbidîn Alî an ebîhil-Hüseyn an ebîhi Alî bin Ebî tâlib “radıyallahü anhüm”, kâle haddesenî habîbî ve kurretü aynî Resûlullahi “sallallahü aleyhi ve sellem”, kâle haddesenî Cibrîlü, kâle semi’tü Rabbel’izzeti yekûlü,(Lâ ilâhe illallâhü hısnî, men kâle-hâ dehale hısnî, ve men dehale hısnî emine min azâbî).]

Şifâ için,

  1. Yirmibeş kerre(Estagfirullah)denir. Sonuncusunda (ve etûbü ileyh)e kadar okunur.
  2. Sonra, onbir(İhlâs)ve
  3. Yedi kerre(Fâtiha-i şerîfe)ve
  4. Otuzüç kerre(Allahümme salli ve sellim alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed)okuyup, sevâbını Peygamberimizin “sallallahü aleyhi ve sellem” ve Eshâb-ı kirâmın “rıdvânullahi aleyhim ecma’în” ve Evliyânın “rahmetullahi aleyhim ecma’în” rûhlarına ve sonra büyük âlimlerin ismlerini söyleyip, bu büyüklerin rûhlarına hediyye edilir. Bu büyükler hurmetine şifâ vermesi için Allahü teâlâya düâ edilir. Hergün sabâh ve akşam böyle düâ edilir ve gerekli ilâc alınıp, perhîz yapılır.
  • Büyük âlim Abdüllah-i Dehlevî,(Mekâtîb)kitâbının yirmisekizinci mektûbunda buyuruyor ki, (Düâ istiyorsunuz. Büyüklerimizin ismlerini gönderiyorum. Birincisindeki ismlerin rûhlarına, başka zemânda da, ikincisindeki büyüklerin rûhlarına Fâtiha okur, bunların vâsıtası ile Allahü teâlâya düâ edersiniz!). Yüzonyedinci mektûbda buyuruyor ki, (Her işiniz için, büyüklerin temiz rûhlarını vesîle ederek, Allahü teâlâya yalvarınız! Ona sığınınız! Allahü teâlâ sevdiklerinin vâsıtası ile yapılan düâları kabûl ederek, din ve dünyâ ihtiyâclarınızı ihsân eder). Yâ, doğruca şifâ ihsân eder, yâhud, şifâ için sebeb yapdığı tabîbi, ilâcı karşınıza çıkarıp, onun vâsıtası ile şifâ verir. Çünki, sebebler vâsıtası ile yaratmak âdetidir. Bunun için, sebeblere yapışmak sünnetdir.(Silsile-i aliyye), ya’nî büyük âlimlerin ismleri, bu ekimiz en sonunda yazılıdır.

  • (Necât-ül-müsallî)de diyor ki,(Hısn-ül-hasîn)de diyor ki, hadîs-i şerîfde,(Bir hasta, lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minezzâlimîn kırk def’a okursa, şehîd olarak vefât eder. Şifâ bulursa, günâhları afv olur)buyuruldu.

  • Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” gam, gussa, sıkıntıyı gidermek için, (Lâ ilâhe illallâhül’azîm-ül-halîm lâ ilâhe illallâhü Rabbül-Arş-il’azîm lâ ilâhe illallahü Rabbüs-semâvâti ve Rabbül-Erdı Rabbül’Arş-il-kerîm)okurdu.(Bismillâhirrahmânirrahîm ve lâ-havle ve lâ-kuvvete illâ billâhil’ aliyyil’azîm)okumak, sinir hastalığına ve bütün hastalıklara iyi geldiğini Enes bin Mâlik haber vermişdir.

  • Şifâ için(Kasîde-i Bürde)okumak çok fâidelidir. Hastalara okununca, iyi oldukları, okunan yerlerin derdlerden, belâlardan emîn oldukları görüldü. Fâidelenmek için, inanmak ve hâlis niyyet ile okumak lâzımdır.

Kasîde-i bürde, on kısmdır:

  • Birinci kısm,Resûlullaha “sallallahü aleyhi ve sellem” olan sevginin kıymetini bildirmekdedir.
  • İkinci kısm,insanın nefsinin kötülüğünü anlatmakdadır.
  • Üçüncü kısm,Resûlullahı övmekdedir.
  • Dördüncü kısm,Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” dünyâya teşrifini anlatmakdadır.
  • Beşinci kısm,Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” düâlarının hemen kabûl olduğunu bildirmekdedir.
  • Altıncı kısm,Kur’ân-ı kerîm övülmekdedir.
  • Yedinci kısm,Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” mi’racındaki incelikleri bildirmekdedir.
  • Sekizinci kısm,Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” cihâdlarını anlatmakdadır.
  • Dokuzuncu kısm,Allahü teâlâdan afv ve mağfiret ve Resûlullahdan “sallallahü aleyhi ve sellem” şefâ’at istemekdedir.
  • Onuncu kısm,Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” derecesinin yüksekliği bildirilmekdedir.

    Bu kasîdenin yazarı, İmâm-ı Muhammed bin Sa’îd Busayrî “rahime-hullahü teâlâ” sôfiyye-i aliyyenin büyüklerindendir. Şâzilî olan Ebûl-Abbâs-i Mürsînin yetişdirdiği Evliyâdandır. Ebül-Abbâs-i Mürsî de, Ebül Hasen-i Şâzilînin talebesidir. [m. ] senesinde Mısrda vefât etmişdir. Kendisine felc hastalığı geldi. Bedeninin yarısı hareketsiz kaldı. Resûlullaha tevessül edip, insanların en üstününü öven meşhûr kasîdesini hâzırladı. Rü’yâda Resûlullaha okudu. Çok hoşuna gidip arkasından mubârek hırkasını çıkarıp, imâma giydirdi. Bedeninin felcli olan yerlerini mubârek eli ile sığadı. Uyanınca, bedeni sağlam idi. Hırka-i se’âdet de arkasında idi. Bunun için, bu kasîdeye(Kasîde-i bürde)denildi. Bürde, hırka, palto demekdir. İmâm-ı Busayrî “rahmetullahi aleyh” sevinerek, sabâh nemâzına giderken, salâh ve zühd ile meşhûr bir zâta rastladı. İmâma, kasîdeni dinlemek isterim dedi. Benim kasîdelerim çokdur. Hepsini herkes bilir dedi. Kimsenin bilmediği bu gece Resûlullaha okuduğunu istiyorum deyince, bunu hiç kimseye söylemedim. Nerden anladın dedi. O zat da, imâmın rü’yâsını, olduğu gibi haber verdi. Vezîr Behâeddîn bu kasîdeyi işitince, hepsini okutup, saygı ile ayakda dinledi.

  • (Fevâid-i Osmâniyye)  sâhibi “rahmetullahi teâlâ aleyh” diyor ki, (Fâtiha), (Âyet-el-kürsî)ve(Dört Kul)yedişer kerre okunup hastaya üflenirse, bütün âfetler, derdler için ve sihr, nazar için ve hayvân sokması ve ısırması için iyi gelir. Tuz üzerine okunup, suda eritip içirmek ve ısırılan yere sürmek de tecribe edilmişdir. Dört Kul; Kâfirûn, İhlâs ve Mu’avvizeteyn (Felak ve Nâs) sûreleridir.

  • Süleymâniyye kütübhânesi Lâleli kısmında, sayılı risâlenin ci sahîfesinde diyor ki, (Cum’a günü seher vaktinde (Seher vakti, gecenin son altıda biridir. Yani akşam ile imsâk vaktinin arasındaki müddetin son altıda biridir. Seher vaktinde yenilen yemeğe sahûr denir.) sağ elinin avucuna şu âyet yazılıp, sonra dili ile yalayıp yutulur. Kırk senelik sihr dahî olursa, def’ olur. Zâil olur. Nisâ sûresi cu âyeti(ve men yahruc)den(rahîmâ)ya kadardır.)

  • (Bostân-ül-Ârifin)sonunda diyor ki, Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem”, Osmân bin Ebil’âsı “radıyallahü teâlâ anh” ziyârete geldi. Hasta idi. Çok ağrısı ve sancısı vardı.(Ağıran yeri sağ elin ile yedi kerre mesh eyle! Her def’asında E’ûzü bi’izzetillahi ve kudretihi min şerri mâ-ecidü ve ühâzirü oku!)buyurdu. Osmân diyor ki, buyurduğu gibi yapdım. Hastalığım hiç kalmadı.

  • (Tefsîr-i Mazherî)sâhibi “rahmetullahi teâlâ aleyh”,(Talâk)sûresinin üçüncü âyetinin tefsîrinde buyuruyor ki, (İmâm-ı Rabbânî “rahmetullahi teâlâ aleyh”, din ve dünyâ zararlarından kurtulmak için, hergün beşyüz kerre(Lâ havle velâ kuvvete illâ billah)okurdu. Buna (Kelime-i temcîd)denir. Okumağa başlarken ve okudukdan sonra da yüzer kerre(Salevât)okurdu. Hadîs-i şerîfde,(Allahü teâlânın bir ni’met vermesini ve bunun devâmlı olmasını isteyen, Lâ havle velâ kuvvete illâ billah çok okusun!)buyuruldu.(Sahîhayn)daki hadîs-i şerîfde,(Bu, Cennet hazînelerinden bir hazînedir!)buyuruldu. Bir hadîs-i şerîfde de,(Lâ havle velâ kuvvete okumak, doksandokuz derde devâdır. Bunların en hafîfi, hemmdir)buyuruldu. Hemm, gam, hüzn, sıkıntı demekdir.)  [(Sahîh-i Müslim)kitâbı,  (Buhârî)den sonra, müslimânların en kıymetli temel kitâbıdır. İçinde yedibinikiyüzyetmişbeş [] hadîs vardır. Bu iki kitâba(Sahîhayn)denir.]

  • Abdüllah ibni Mes’ûd buyurdu ki: Bir kimse sabâh ve akşâm, Bekara sûresinin başından dört âyet ve Âyet-elkürsî ile sonraki iki âyeti ve bu sûrenin sonundaki üç âyeti okursa, evine şeytân girmez. Mecnûn üzerine okunursa, iyi olur. Sıkıntısı olan kimse, çok(istigfâr)okusun!

  • (Hazînet-ül-esrâr)da diyor ki: Ömer-ül-Fârûk “radıyallahü teâlâ anh” dedi ki, Resûlullah “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” buyurdu ki:(Yağmur suyunu toplayıp, üzerine, Fâtiha-i şerîfe, Âyet-el-kürsi, İhlâs-ı şerîf ve Kul-e’ûzü sûreleri yetmişer kerre okunur. Bu sudan aralıksız yedi sabâh içenlerin hastalıkları, ağrıları zâil olur.). [Beş, on sâlih müslimân toplanıp, okuyup, suya üflemelidirler.] İmâm-ı Ahmed ve Tirmüzî ve Nesâî ve Hâkim ve Beyhekî bildirdiler ki, Sa’d ibni Mâlik “radıyallahü teâlâ anh” dedi ki, Resûlullah “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Yûnüs aleyhisselâm balığın karnında, Enbiyâ sûresinin ci âyetini söyliyerek düâ etdi. [Düâsını kabûl eyledi ve kıyâmete kadar bunu okuyan mü’minlerin düâlarını kabûl edeceğini bildirdi.] Bir müslimân, bu âyet-i kerîmeyi okuyup düâ edince, Allahü teâlâ düâsını muhakkak kabûl eder).Kırk kerre okumalıdır.Âyet-i kerîme şudur: Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minezzâlimîn.

  • (Tenbîh-ül-gâfilîn)deki hadîs-i şerîfde,(Kur’ân-ı kerîm okuyanın ana-babası kâfir olsalar bile, azâbları hafîfler)buyuruldu. Haberde bildirildi ki:(Cennet derecelerinin sayısı, Kur’ân-ı kerîmin âyetlerinin sayısıncadır. Kur’ân-ı kerîmi hatm eden kimse, bütün derecelere kavuşur). (Künûz-üd-dekâ’ık)da yazılı, Taberânînin ve İbni Hibbânın bildirdikleri hadîs-i şerîfde,(Kur’ân-ı kerîmi hatm edenin düâsı kabûl olunur)buyuruldu.(Kitâb-üt-tibyân)da diyor ki, (Kur’ân-ı kerîmin hatm edildiği yere rahmet yağar. Hatmden sonra düâ etmek müstehabdır.)

TÜRKİYE TAKVİMİ
VAKİT HESÂBLAMA HEY’ETİ BAŞKANLIĞI
E-posta adresimiz: [email protected]

Sual: Ölülere ve hastalara, Yasin ve Fatiha okunuyor. Bu surelerin tercümelerinde şifadan bahsetmiyor. Fatiha suresini okurken kendimize dua ediyoruz. Bunların şifa ile ilgisi nedir?
CEVAP
Neden bahsederse bahsetsin, Kur’an-ı kerimin her âyeti, her harfi şifadır. Hadis-i şerifte, (İlaçların en iyisi Kur’an-ı kerimdir) buyuruldu. (İbni Mace)

Peygamber efendimiz üç türlü ilaç kullanırdı. Kur’an-ı kerim veya dua okurdu. Fen ile bulunan ilaçları kullanırdı. Her ikisini karışık kullanırdı. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Kur’an-ı kerimden şifa beklemeyen, şifaya kavuşamaz.) [Deylemi]

Kur’an-ı kerim ve dua, şartlarına uygun okunursa, elbette şifa verir. Okuyanın ve hastanın buna inanması gerekir. Haram işleyenin ve itikadı düzgün olmayanın okuması fayda vermez. Kur’an-ı kerimi ücretle okumak haramdır. (Tefsir-i Mazhari)

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Fatiha her derde devâdır.) [Beyheki]

(Fatiha suresi Allahü teâlânın gadabını önler.) [Şir’a]

(Ölülerinize Yasin okuyun!) [İ. Ahmed]

(Kabristana giren kimse, Yasin suresini okusa, o gün ölülerin azapları hafifler. Ölülerin sayısı kadar o kimseye sevap verilir.) [Etfâl-ül müslimin]

(Yasin okuyanın sıkıntısı gider.) [Deylemi]

(Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir.) [İsfehani]

(Geceleyin Yasin okuyan kimse, affedilmiş olarak sabaha çıkar.) [Buhari]

(Allah rızası için Yasin okuyanın günahları affolur.) [İbni Sünni]

(Her gece, Yasin okumaya devam eden kimse, şehit olarak ölür.) [Taberani]

(Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’anın kalbi de Yasindir.) [Tirmizi]

(Bir defa Yasin okuyan, on defa Kur’an-ı kerimi okumuş sevabına kavuşur.) [Tirmizi]

Yasin suresinde, kıyamette olan şeyler, dünyanın geçici olduğu, Cennet nimetleri ve Cehennem azapları da bildirilmektedir. Anlayan hasta, yanında okununca, iman ile gitmeye sebep olan şeyleri işitmiş olur. İmam-ı Gazali buyuruyor ki:
(İmam-ı Ahmed bin Hanbel hazretleri, Cenab-ı Hakkın, (Anlayarak da anlamayarak da Kur’an-ı kerim okuyan, benim rızama kavuşur) buyurduğunu bildirmektedir.) [İhya]

Ölüler için de Yasin-i şerif okunması emredilmiştir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Yanında Yasin-i şerif okunan hasta, suya doymuş olarak vefât eder, doymuş olarak kabre girer) (Müslüman bir hasta yanında Yasin okunursa, Rıdvân ismindeki melek Cennet şerbeti getirir. O kimse, suya doymuş olarak ruhunu teslim eder. Doymuş olarak da kabre girer, suya ihtiyacı olmaz.) [seafoodplus.infoye]

Dualar ve şifalar
Hastalığın durumuna göre tedavi, ilaç ile, sadaka vermekle ve dua ile yapılır. Şifayı veren yalnız Allahü teâlâdır. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruldu ki:
(İbrahim,"hastalığıma ancak O şifa verir" dedi.) [Şuara 80]

(Kur'an-ı kerim, müminler için şifa ve rahmettir.) [İsra 82]

Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Asıl deva Kur'andır.) [İbni Nasr]

(Fatiha ile Âyet-el kürsiyi okuyana, o gün nazar değmez.) [Deylemi]

(La ilahe illa ente sübhaneke, inni küntü minez-zalimin’i okuyan, dert ve beladan kurtulur.) [Hakim] (40 defa okuma iyi olur)

1- Yedi defa Fatiha okuyup, ağrı olan yere üflenirse, şifa hasıl olur. (T. Azizi)

2-
Her gün sabah-akşam 24 defa Estagfirullah, sonra (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh) denir, sonra 11 ihlas, 7 Fatiha ve 33 defa Allahümme salli ve sellim alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed okunur, sevabı Peygamber efendimizin, Eshab-ı kiram ve Evliyanın ruhları ile Silsile-i aliyye denilen büyük âlimlerin isimlerini söyleyip, ruhlarına hediye edilir. Bu büyükler hürmetine şifa vermesi için Allahü teâlâya dua edilir. Bir hacete kavuşmak için, 2 rekat namaz kılınır, sevabı silsile-i aliyyeye hediye edilerek dua edilir!

3- Şu dua [İslam harfiyle yazıp] deliye okunursa, akıllanır, hastaya okunursa şifa bulur:
(Reva Aliyyül-Rıda, fe-kale, Haddeseni ebi Musel-Kazım an ebihi Caferis-Sadık an ebihi Muhammedenil-Bakır an ebihi Zeynelabidin Ali an ebihil-Hüseyn an ebihi Ali bin Ebi talib radıyallahü anhüm, kale haddeseni habibi ve kurretü ayni Resulullahi sallallahü aleyhi ve sellem, kale haddeseni Cibrilü, kale semitü Rabbelizzeti yekülü, La ilahe illallahü hısni, men kale-ha dehale hısni, ve men dehale hısni emine min azabi)

4-
Ağrıyan yeri sağ el ile 7 defa mesh edip her defasında Euzü biizzetillahi ve kudretihi min şerri ma-ecidü ve ühazirü okuyanın ağrı ve sancısı kalmaz. (seafoodplus.info)

5-
Sabah-akşam, Bekara’nın başından 4 âyet ve Âyet-el-kürsi ile sonraki iki âyet ve bu surenin sonundaki 3 âyet deliye okunursa iyi olur.

6- Yağmur suyuna, Fatiha, Âyet-el-kürsi, İhlas ve Muavvizeteyn 70er defa okunur. Bu sudan aralıksız 7 sabah içenin hastalığı, ağrısı zail olur. [Bunu salih müslüman okursa, daha iyi olur.]

7- Şifa âyetleri suya konup içilirse hastalıklara şifa olur. Şifa âyetleri: Tevbe 14, Yunus 57, Nahl 69, İsra 82, Şuara 80, Fussilet 44]

Dert bela gelince
Sual:
Bir sinir hastamız var. Hep sıkıntılı ve huzursuzdur. Asabiyeciye gittik. "Açık yerlerde gezsin, teselli edici kimselerle konuşsun, ruhi tedavi için nasihat çok faydalıdır. Tıpta telkinle tedavi vardır. Böyle psikolojik hastalıklar için ilaçların yanı sıra dua okumak faydalıdır" dedi. Ne yapmamızı tavsiye edersiniz?
CEVAP
Evet, uzman doktorların tavsiyelerine uymak gerekir. Psikolojik hastalıklar için telkin iyi gelmektedir. Telkinle sağlam insana sıkıntı vermek mümkün olduğu gibi, sıkıntılı insanı da tedavi etmek mümkündür. Psikolojik hastalara, bir şeyler söyleyip, (Artık bir şeyin kalmaz, biraz gez) dendiğinde hastanın daha huzurlu olduğu görülmüştür.

Vücudumuz, bize emanettir. Dinimiz onu iyi korumamızı emrediyor. Hastayı tedavi ettirmek gerekir. Tedavinin, hastalığın durumuna göre, ilaç ile sadaka vermek ile ve dua ile yapılacağı bildirilmiştir. Tecrübe ile tesirleri kati olan, aşı, serum ve mikrop öldürücü ilaçları kullanmak farzdır. Yani Allahü teâlânın emridir. Tesiri kati olan ilaçlar, gıda gibi olup, ilaç almayıp ölmek günahtır. Peygamber efendimiz üç türlü ilaç kullanmıştır. Kur'an-ı kerim veya dua okurdu. Fen ile bulunan ilaçları kullanırdı. Her ikisini karışık da kullanırdı.

Kur'an-ı kerimin ve duanın tesir etmesi için bazı şartların gözetilmesi gerekir. Okuyanın veya yazanın ve hastanın buna inanması, hastanın zararlı olan gıdalardan, şüpheli ilaçlardan perhiz etmesi, sıcaktan ve soğuktan sakınması gerekir. Okuyanın, itikadının bozuk olmaması, haram işlemekten, kul hakkından sakınması, haram ve habis şey yiyip içmemesi ve karşılık olarak ücret almaması şarttır. Hadis-i şerifte, (İlaç kullanmak da kaderdendir, Allah’ın izniyle fayda verebilir) buyuruldu. Dua da, ilaç gibidir. Allahü teâlâ dilerse tesir eder.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Dua müminin silahı, dinin de direğidir.) [İbni Ebiddünya]

(Dert bela gelince, Yunus peygamberin duasını okuyun! Allah, o beladan kurtarır. Dua şudur: "La ilahe illa ente sübhaneke, inni küntü minez-zalimin.") [Hakim]

("La havle ve la kuvvete illa billah" okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdır.) [Hakim]

(Allahü teâlâ, istigfara devam edeni, her sıkıntıdan, her dertten kurtarır, ummadığı yerden rızıklandırır.) [Nesai]

(Sabah-akşam İhlas ve Muavvizeteyni [iki kuleuzüyü] üçer defa oku! Bunlar, bütün belaları, afetleri, sıkıntıları ve istemediğin şeyleri giderir.) [Tirmizi]

(Evinde, Fatiha ve Âyet-el kürsi okuyana, o gün cin ve şeytan zarar veremez.) [Deylemi]

(Sabah-akşam, üç defa "Bismillahillezi la yedurru maasmihi şeyün fil erdi vela fissemai ve hüvessemiülalim" diyene hiçbir şey zarar veremez.) [İbni Mace]

(Allahü teâlâ, her gün sabah-akşam yedi defa, "Hasbiyallahü la ilahe illahü, aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbül-arşil-azim" diyenin dünya ve ahiret işlerine kâfidir.) [Beyheki]

Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem sıkılınca, (Yâ hayyü yâ kayyûm bi-rahmetike estağîsü)derdi.

Ümmü sıbyan hastalığı
Sual:
Bebeklerde görülen ümmü sıbyan hastalığı için hangi duayı okumak gerekir?
CEVAP
Bu hastalıktan korunmak için, 22 Besmele, bir Fatiha, bir Âyet-el-kürsi, bir İhlâs, bir Felak, bir Nas sureleriyle, Kalem suresinin ve âyetlerini bir kâğıda İslam harfleriyle yazdıktan sonra, muska hâline getirerek bebeğin üstüne asmalıdır. Bir hadis-i şerif meali de şöyledir:
(Yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına da ikamet okunursa, “Ümmü sıbyan” hastalığından korunmuş olur.) [Beyheki]
Orijinali için buraya tıklayınız!

Felçli çocuğa dua
Sual:
Felçli çocuğumuzu doktora götürdük, bir netice alamadık. Ne yapmak gerekir?
CEVAP
Daha başka doktorlara götüseafoodplus.info şey Allahü teâlâdandır. Ondan gelene sabretmekten başka çare yoktur. Allahü teâlâ, sabredenlerle beraberdir. Sabredenlerin gideceği yer Cennettir. Şifa âyetlerini de kullanmak iyi olur. Birçok hastalığa şifa verdiği tecrübelerle sabit olmuştur. Âyât-ı hırzı okumak da faydalıdır.

Kur’an-ı kerim şifadır
Sual:
(Kur’an ezberlemek veya okuyup hastaya üflemek için indirilmedi) demek yanlış değil mi?
CEVAP
Eğer cümleye “sadece” kelimesi ilave edilmezse, yani, (Kur’an, sadece ezberlemek veya sadece okuyup şifa maksadıyla üflemek için indirilmedi) denmezse, çok yanlış olur. Allahü teâlâya iftira olur. Kur’an-ı kerim bunları yapmak için de indirildi. Peygamber efendimiz, okunmasını, ezberlenmesini, okunup hastalara üflenmesini teşvik ederken, bunlar için gönderilmedi demek, ya art niyetten veya cahillikten kaynaklanır. Bu zihniyetteki mezhepsizler,(Herkes Kur’anın mealini okusun, anlasın ve kendi anladığına uysun!) diyorlar. Hâlbuki piyasadaki birbirini tutmayan mealleri okumakla, Kur’an-ı kerimin gerçek mânâsı anlaşılmaz. Bunları okuyan sadece, tercüme edenin bilgi derecesine göre anladıklarını okumuş olur. O kimsenin fikirlerinin esiri olur. Kur’an-ı kerimi aslından okumak, ezberlemek, çok büyük bir nimettir, her harfi şifadır. Bir âyet-i kerime meali:
(Kur’an-ı kerim, müminler için şifa ve rahmettir.) [İsra 82]

Bu konulardaki birkaç hadis-i şerif meali de şöyledir:
(İlaçların en iyisi Kur’an-ı kerimdir.) [İbni Mace]

(Kur’an-ı kerimden şifa beklemeyen, şifaya kavuşamaz.) [Deylemi]

(Fatiha ile Âyet-el kürsiyi okuyana, o gün nazar değmez.) [Deylemi]

(Sabah-akşam İhlâs ve Muavvizeteyn’i [iki Kul Euzü’yü] üçer defa oku! Bunlar, bütün belaları, âfetleri, sıkıntıları ve istemediğin şeyleri giderir.) [Tirmizi]

(Kur’an-ı kerimi okuyup ezberleyin! Allahü teâlâ içinde Kur’an-ı kerim bulunan kalbe, azab etmez.) [Şir’a Şerhi]

(Hafızasında Kur’an-ı kerimden bir şey bulunmayan, harap bir eve benzer.) [Tirmizi]

Hastalık için dua
Sual:
Uykusuzluk çeken, çıbanı çıkan, tansiyonu yükselen, ayağı burkulan için hangi duaları okumak gerekir?
CEVAP
Her hastalık için, (Hangi duayı okuyalım?) diyenler çok oluyor. Tıbben çaresi olan hastalıklar için, doktora gitmeli. Dinimiz, tıbbi ilaçların da kullanılmasını emrediyor. Bunları kullanmamak, dinin emrine uymamak olur. (Tıbbın çaresini bulamadığı ruhi hastalıklar için hangi duayı okuyalım?) diye sorulabilir. Peygamber efendimiz, hastalıklar için üç türlü ilaç kullanırdı: Kur’an-ı kerim ve dua okurdu, fenle bulunan ilaçları ve her ikisini karışık da kullanırdı. (Mevahib-i ledünniyye)

Üç hadis-i şerif meali:
(İlaçların en iyisi Kur’an-ı kerimdir.) [İ. Mace]

(Kur’an-ı kerimden şifa beklemeyen, şifaya kavuşamaz.) [Deylemi]

(Fatiha her derde devadır.) [Beyheki]

Kur’an-ı kerim ve dua, şartlarına uygun okunursa, elbette şifa verir. Okuyanın ve hastanın buna inanması gerekir. Haram işleyenin ve itikadı düzgün olmayanın okuması fayda vermez. Kur’an-ı kerimi ücretle okumak haramdır. (Tefsir-i Mazhari)

Hastaya dua
Sual:
Rahatsızım veya hastayım diyene nasıl bir dua okumalı?
CEVAP
Çeşitli dualar var. Biri şöyledir:
Hastaya şifa için, 70 istigfar okuyup başına üflemeli ve şifaya kavuşması için kısa bir dua etmelidir. (S. Ebediyye)

Doktora gitmek ve ilaç kullanmak
Sual: Bazı kimseler, hastalığı veren Allahü teâlâdır diyerek doktora gitmiyor ve ilaç kullanmıyorlar. Böyle yapmak uygun mudur?

Cevap: Tedavi olmak yani doktora gitmek, ilaç kullanmak sünnettir. Hadis-i şerifte, (Hastalığınızı tedavi ediniz! Çünkü Allahü teâlâ ölümden başka her hastalık için deva, ilaç yaratmıştır) buyuruldu.

Mevâhib-i ledünniyye’de buyuruluyor ki:
Peygamber efendimiz üç türlü ilaç kullanırdı: Kur’an-ı kerim veya dua okurdu. Fen ile bulunan ilaçları kullanırdı. Her ikisini karışık kullanırdı. (Kur’an-ı kerimden şifa beklemeyene şifa nasip olmaz) buyururdu.”

Fatiha suresini okumanın, hastalıklara şifa olduğunu bildiren hadis-i şerifler Beydavi ve Çerhi tefsirlerinde ve Tefsir-i Mazheri’de yazılıdır. İmam-ı Kuşeyri hazretleri buyuruyor ki:
“Kur’an-ı kerimdeki altı şifa âyetini bir tabağa yazıp, su koyarak eritilir. Hasta içerse Allahü teâlâ şifa ihsan eder.”

Âyet-i kerime ve dua elbette şifa verir. Fakat şartların gözetilmesi de lazımdır. Okuyanın veya yazanın ve hastanın buna inanması şarttır. Hastanın zararlı olan gıdalardan, şüpheli ilaçlardan perhiz etmesi, soğuktan sakınması, lüzumlu şeyleri yapması, haramdan, zulümden sakınması lâzımdır. Hadis-i şerifte, (Allahü teâlâyı unutarak, gafletle edilen dua kabul olmaz) buyuruldu. Resulullah efendimiz hasta olunca, Kul-euzü’leri okuyup kendi üzerine üflerdi.

Hastalıkların tedavisindeki sebepler
Sual: Hastalıkların tedavisinde, doktor ve ilaçların dışında dinimizin tavsiye ettiği bir şey var mıdır?

Cevap: Allahü teâlânın âdeti şöyledir ki, her şeyi bir sebeple yaratır. Bir şeye kavuşmak için, bu şeyin yaratılmasına sebep olan şeyi yapmak lazımdır. Hastalıkların tedavinde doktora gitmek, ilaç kullanmak maddi sebeplerdendir. Her şeyin yaratılmasında müşterek olan manevi sebep ise, sadaka vermek, yetmiş kere Estagfirullah min külli mâ kerihallah duasını okumaktır. Bu iki manevi sebep, maddi sebepleri bulmaya da yardım eder. Hadis-i şerifte;
(Hastalarınızı, sadaka vererek tedavi ediniz!) buyurulmuştur. Fevâid-i Osmâniyye kitabında diyor ki:
“Şifa için, tövbe ediniz ve istiğfar duasını çok okuyunuz. Yani, Estagfirullâhel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüv el hayyel kayyûme ve etûbü ileyh deyiniz! Ölümden başka bütün dertlere, hastalıklara karşı faydalıdır. Ölüm hastasının ağrılarını, sancılarını giderir, rahat can vermesini sağlar. Hûd suresinde âyetinde mealen; (İstiğfar okuyunuz! İmdadınıza yetişirim) buyuruldu. Hadis-i şerifte; (İstiğfara devam edeni Allahü teâlâ dertlerden kurtarır) buyuruldu.”

Sual: Her hastalığın, her derdin çaresi, ilacı var mıdır?
Cevap: Ölümden başka her derdin, her hastalığın, -bazı hastalıklar için şu anda ilaç, çare bulunamasa bile, hepsinin de- çaresi, ilacı vardır. Çünkü Peygamber efendimiz;
(Allahü teâlâ, her hastalığın ilacını yaratmıştır. Yalnız, ölüme çare yoktur) buyurmuştur.

Peygamber Efendimizin şifa duası oku: Hastalığın geçmesi için okunacak en etkili şifa duaları

Hastalara &#;ifa duas&#; okumak, insanlar&#;n sa&#;l&#;&#;&#;na kavu&#;mas&#;na vesile olur. Bu nedenle hasta ve hasta yak&#;nlar&#; s&#;k s&#;k sa&#;l&#;k duas&#; ara&#;t&#;r&#;r. Kur'an-&#; Kerim'de birçok &#;ifa ayeti bulunur. Peki, Peygamber efendimizin &#;ifa duas&#; hangisidir? &#;&#;te en etkili &#;ifa dualar&#;

&#;ifa Duas&#; Arapça Okunu&#;u

Sa&#;l&#;k, her insan&#;n hayat&#;ndaki en de&#;erli hazine. Hastal&#;&#;a yakalanan insanlar, doktorlara ba&#;vurup tedavi olman&#;n yollar&#;n&#; ararken Allah'a da sa&#;l&#;k için dua eder. Hastalara &#;ifa duas&#; ara&#;t&#;ran insanlar en çok Peygamberimizin &#;ifa duas&#;n&#; merak eder. Çünkü çok tesirli bir &#;ifa duas&#; oldu&#;u rivayet edilir. &#;&#;te &#;ifa duas&#; Arapça okunu&#;u

Ezhibil-be'se rabben'nasi e&#;fi ve ente&#;'&#;afi la &#;ifae illa &#;ifauke &#;ifaen la yugadiru sekame.

&#;ifa Duas&#; Anlam&#;

Alimler okunan dualar&#;n anlam&#;n&#;n mutlaka bilinmesi gerekti&#;ini vurgular. Dualar&#;n anlam&#;n&#; ara&#;t&#;rmak duan&#;n daha hisli okunmas&#;n&#; sa&#;lar. Bu nedenle hastaya &#;ifa için okunacak dua ve anlam&#;n&#; bilmenizde fayda var. &#;yile&#;me duas&#; olarak da bilinen &#;ifa duas&#; anlam&#;na a&#;a&#;&#;dan ula&#;abilirsiniz.

Bu hastal&#;&#;&#; gider ey insanlar&#;n Rabbi! &#;ifâ ver, çünkü &#;ifâ verici sensin. Senin verece&#;in &#;ifâdan ba&#;ka &#;ifâ yoktur. Öyle &#;ifâ ver ki hiç bir hastal&#;k b&#;rakmas&#;n" (Buhârî, Merdâ, 20; Müslim, Selâm, 46; Ebû Dâvud, T&#;bb, 18, 19)

&#;ifa Duas&#; Faydalar&#;

  • Hastal&#;k için &#;ifa duas&#; okumak, hasta kimsenin ac&#;lar&#;n&#;n dinmesine yard&#;mc&#; olur.
  • Sa&#;l&#;k için dua okumak, hastal&#;&#;a neden olan zararl&#; al&#;&#;kanl&#;klar&#;n bitmesini sa&#;lar.
  • E&#;er bir ki&#;i namaz k&#;ld&#;ktan sonra iki defa &#;ifa duas&#; okursa yak&#;n çevresindeki tüm hastalar sa&#;l&#;&#;&#;na kavu&#;ur.
  • Hastaya &#;ifa duas&#; okumak, hem fiziksel hem ruhsal &#;st&#;raplar&#;n bitmesine vesile olur. Bu duay&#; okuyan ki&#;iler yak&#;n zamanda hastal&#;klardan kurtulur.
  • Baz&#; alimler, t&#;bb&#;n çözüm bulamad&#;&#;&#; hastal&#;klar&#;n &#;ifa duas&#; arac&#;l&#;&#;&#;yla bitece&#;ine rivayet eder.
  • &#;ifa duas&#; olarak Fatiha suresini okursan&#;z her türlü dert ve hastal&#;ktan kurtulursunuz.
  • E&#;er bir kimse &#;ifa duas&#;n&#; gece yatmadan üç kez okursa hastal&#;&#;&#;na neden olan musibetlerden kurtulur.
  • Hastal&#;&#;a &#;ifa duas&#; okumak, hastal&#;k bittikten sonra da etkisini sürdürmeye devam eder. &#;yile&#;en ki&#;inin tüm i&#;leri aç&#;l&#;r, maddi ve manevi huzura kavu&#;ur.
  • E&#;er yatalak durumda olan bir hastaya günde be&#; defa sa&#;l&#;k duas&#; okursan&#;z yak&#;n zamanda ac&#;lar&#; diner, hastal&#;&#;&#; biter.
  • Hastal&#;ktan kurtulmak için dua eden kimselerin hastal&#;klar&#; tedavi edilir.
  • Bebekler için &#;ifa duas&#; okumak, bebe&#;in sa&#;l&#;kla büyümesini sa&#;lar. Nazarlardan, kötü gözlerden korur. Ayn&#; zamanda bebek geceleri uyumuyorsa, 4 kez &#;ifa duas&#; okuyup üflemek gerekir. Bu &#;ekilde bebek rahat bir &#;ekilde uyur.
  • Bir ki&#;i &#;ifa duas&#;n&#; okuyup hasta kimsenin yüzüne üflerse hastan&#;n ac&#;lar&#; diner.
  • E&#;er hasta bir ki&#;i Cuma günleri, &#;ifa duas&#;n&#; okursa üzerindeki tüm nazarlar kalkar.
  • Allah &#;ifa duas&#; okuyan ki&#;ilerin duas&#;n&#; kabul eder.
  • E&#;er sa&#;l&#;kl&#; bir ki&#;i &#;ifa duas&#;n&#; gece yar&#;s&#; be&#; defa okursa daha sa&#;l&#;kl&#; olur. Tüm kötü al&#;&#;kanl&#;klar&#;ndan kurtulur.
  • Bir ka&#;&#;da &#;ifa duas&#; yaz&#;l&#;p kavanozun içine konulur. Bu kavanoz evin içinde en az 21 gün bekletilirse eve hastal&#;k girmez.
  • Bir meyvenin üzerine &#;ifa duas&#;n&#;n yaz&#;l&#; oldu&#;u ka&#;&#;t b&#;rak&#;l&#;rsa tüm &#;ifa meyveye geçer. Hasta ki&#;i bu meyveyi yerse ac&#;lar&#; diner.

&#;ifa Duas&#; Ne Zaman Okunur?

&#;ifa duas&#;n&#; her zaman ve her yerde okuyabilirsiniz. Herhangi bir k&#;s&#;tlama bulunmaz. Evde, i&#;te ya da yolculukta okuyabilirsiniz. Önemli olan &#;ifa duas&#;n&#; hangi niyetle okudu&#;unuz. Peygamber efendimizin okudu&#;u &#;ifa dualar&#;n&#; okuyabilece&#;iniz gibi Fatiha, Yasin veya Bakara surelerini de &#;ifa bulmak için okuyabilirsiniz.

&#;ifa &#;çin Okunacak Sure Nedir?

1. Fatiha Suresi

Peygamber efendimiz, Kur'an-&#; Kerim'de bulunan Fatiha suresinin birçok hastal&#;&#;a &#;ifa buldu&#;unu belirtir. Fatiha suresinin içinde bin zahir ve bin bat&#;n olmak üzere iki bin adet hassa bulunur. 25 kelimeden olu&#;an Fatiha suresinde 7 tane ayet vard&#;r. Fatiha suresinin içinde birçok &#;ifa ayeti yer al&#;r. Bir hastal&#;k kar&#;&#;s&#;nda Fatiha suresi okuyan ki&#;iler &#;ifa bulur. Peygamber efendimiz Fatiha suresi için &#;öyle buyurur; "Fatiha suresi indi&#;inde &#;eytan feryat etmi&#;tir. Çünkü Fatiha suresi her derde deva bulur. Fatiha suresi ile dilekler gerçekle&#;ir, &#;eref ve makam sahibi olunur." Bu nedenle hastal&#;klar için Fatiha suresi okumak çok önemlidir.

2. Yasin Suresi

Kur'an-&#; Kerim'in her ayetinin, her harfinin ba&#;l&#; ba&#;&#;na &#;ifa oldu&#;u söylenir. Bu durumla ilgili &#;ranl&#; hadis bilgini ve dü&#;ünürü olan &#;bn Mace; "&#;üphesiz ki, ilaçlar&#;n en iyisi Kur'an-&#; Kerim'dir" der. Kuran'da yer alan ve &#;ifa için okunan surelerden biri de Yasin suresidir. Özellikle a&#;&#;r hasta için okunacak dua olarak bilinir. Bir kimse kendi hastal&#;&#;&#; için okuyabilece&#;i gibi ba&#;kas&#;n&#;n yan&#;na giderek de okuyabilir. Yasin okuyan ki&#;ilerin hastal&#;klar&#;n&#;n bitece&#;i rivayet edilir. E&#;er di&#;i a&#;r&#;yan bir ki&#;i ac&#;yan di&#;inin üzerine &#;ehadet parma&#;&#;n&#; koyar ve Yasin suresi okursa &#;ifa bulur. Ayn&#; zamanda ö&#;le namaz&#;ndan sonra Yasin okuyan ki&#;ilerin her türlü dert ve s&#;k&#;nt&#;s&#; çözülür.

3. Bakara Suresi

Bakara suresi &#;ifas&#;yla bilinen surelerden biri. Özellikle Bakara suresinin ayeti olan Ayetel Kursi, mutlaka bilinmesi ve ezberlenmesi gereken dualar&#;n ba&#;&#;nda gelir. Ayetel Kürsi'nin yo&#;un bak&#;mdaki hastaya okunacak dua oldu&#;u rivayet edilir. Bakara suresi içinde Ayetel Kürsi okuyanlar&#;n hastal&#;klar&#; &#;ifa bulur. Hastal&#;ktan kurtulan ki&#;iler bolluk ve berekete kavu&#;ur. Birçok faydas&#; bulunan Bakara suresinin mutlaka her gün okunmas&#; veya dinlenmesi tavsiye edilir.

&#;ifa Ayetleri Nedir?

Bir hastal&#;&#;&#;n iyile&#;mesi ve tedavi görmesi için &#;ifa ayetleri okunur. Hastalanan kimse, ölüm haricindeki her &#;eyin bir çaresinin oldu&#;unu muhakkak bilmeli ve buna göre hareket etmelidir. &#;nançs&#;z ve isteksiz &#;ekilde &#;ifa ayetlerini okumamal&#;s&#;n&#;z. Kur'an-&#; Kerim içinde alt&#; defa &#;ifa kelimesi geçer. &#;ifa kelimesinin geçti&#;i yerler, &#;ifa ayetleri olarak kabul edilir. Bir ki&#;i arka arkaya &#;ifa ayetlerini okursa, tüm hastal&#;klar&#;ndan kurtulur. Derdine derman bulur. &#;&#;te &#;ifa ayetleri

1. Tevbe Suresinin Ayeti

Tevbe suresinin ayeti, &#;ifa ayetleri aras&#;ndad&#;r. E&#;er bir ki&#;i bu ayeti yatmadan önce 7 kez okursa evi tüm hastal&#;klardan korunur.

Tevbe Suresi Okunu&#;u

"Ve ye&#;fi sudûra kavmin mu'minîn. (mu'minîne)."

Tevbe Suresi Anlam&#;

“Allah, mümin bir toplulu&#;un kalplerine &#;ifa versin/gönüllerini ferahlats&#;n!” (et-Tevbe, 14)

2. Yunus Suresinin Ayeti
Alimler, yo&#;un bak&#;mda olan hasta ki&#;iler için Yunus suresinin ayetinin okunmas&#;n&#; tavsiye eder.

Yunus Suresi Okunu&#;u

"Ve &#;ifâun limâ fîs sudûri. (sudûrin)"
Yunus Suresi Anlam&#;

“…Gönüllerdeki dertlere &#;ifâd&#;r” (Yûnus, 57)

3. Nahl Suresinin Ayeti
Nahl suresinin ayeti, hasta ki&#;iler için &#;ifa ta&#;&#;r. Bu ayeti sabah namaz&#;ndan sonra okuyan ki&#;ilerin çektikleri ac&#;lar diner.

Nahl Suresi Okunu&#;u

"Yahrucu min butûnihâ &#;arâbun muhtelifun elvânuhu fîhi &#;ifâun lin nâs(nâsi), inne fî zâlike le âyeten li kavmin yetefekkerûn. (yetefekkerûne)"

Nahl Suresi Anlam&#;

“…Onlar&#;n (ar&#;lar&#;n) kar&#;nlar&#;ndan renkleri çe&#;itli bir &#;erbet (bal) ç&#;kar ki, onda insanlar için &#;ifâ vard&#;r…” (en-Nahl, 69)

4. &#;sra Suresinin Ayeti
Kur'an-&#; Kerim'de bulunan &#;sra suresinin ayeti birçok hastal&#;&#;&#;n geçmesine, ki&#;ilerin sa&#;l&#;&#;&#;na kavu&#;mas&#;na vesile olur.

&#;sra Suresi Okunu&#;u

"Ve nunezzilu minel kur’âni mâ huve &#;ifâun ve rahmetun lil mu’minîne (mu’minîn)"

Nahl Suresi Anlam&#;

Biz, Kur’ân’dan öyle bir &#;ey indiriyoruz ki o, mü’minler için &#;ifâ ve rahmettir…” (el-&#;srâ, 82)

5. &#;u'ara Suresinin Ayeti
&#;u'ara suresinin ayeti yeni do&#;mu&#; bebeklere üç kez okunup üflenirse bebek hayat&#; boyunca büyük hastal&#;klardan uzak durur.

&#;u'ara Suresi Okunu&#;u

"Ve izâ maridtu fe huve ye&#;fîni."

&#;u'ara Suresi Anlam&#;

“Hastaland&#;&#;&#;m zaman bana &#;ifâ veren O’dur.” (e&#;-&#;uarâ, 80)

6. Fussilet Suresinin Ayeti
Fussilet suresinin ayeti her gün yatmadan önce 2 defa okunmal&#;d&#;r.

Fussilet Suresi Okunu&#;u

"Kul huve lillezîne âmenû huden ve &#;ifâun (&#;ifâ')"

Fussilet Suresi Anlam&#;

“…De ki: O, (Kur’ân) inananlar için do&#;ru yolu gösteren bir k&#;lavuzdur ve &#;ifâd&#;r…” (Fuss&#;let, 44)

&#;ifa Veren Dualar Nedir?

Müslüman ki&#;ilerin annesi olarak bilinen Hazreti Ai&#;e, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v)'in okudu&#;u &#;ifa dualar&#;n&#; insanlara bildirmi&#;tir. Bu dualar&#; okuyan ki&#;iler çektikleri ac&#; ve &#;st&#;raptan kurtulur, sa&#;l&#;&#;a kavu&#;ur. Bunun yan&#; s&#;ra hasta olmamas&#;na ra&#;men &#;ifa duas&#; okuyan ki&#;ilerin her türlü s&#;k&#;nt&#; ve dertten kurtuldu&#;u rivayet edilir. Peki, bu dualar nelerdir?

seafoodplus.infoer &#;çin &#;ifa Duas&#;
E&#;er bir kimsenin bebe&#;i hastaysa a&#;a&#;&#;daki duay&#; okumas&#; gerekir. Bu dua sayesinde bebe&#;in hastal&#;&#;&#; geçer. Ayn&#; zamanda bu dua Peygamber Efendimizin en çok okudu&#;u &#;ifa dualar&#;ndan biri olarak bilinir. Hz. Ai&#;e'den rivayet edilen bir hadise göre, Hz. Muhammed hasta olan bebeklerin yüzüne sa&#; eliyle dokunarak bu duay&#; okurdu.

Okunu&#;u:
Ezhibil-be’se rabben’nasi e&#;fi ve ente&#;’&#;afi la &#;ifae illa &#;ifauke &#;ifaen la yugadiru sekame.

Anlam&#;:
Bu hastal&#;&#;&#; gider ey insanlar&#;n Rabbi! &#;ifâ ver, çünkü &#;ifâ verici sensin. Senin verece&#;in &#;ifâdan ba&#;ka &#;ifâ yoktur. Öyle &#;ifâ ver ki hiç bir hastal&#;k b&#;rakmas&#;n.
(Buhârî, Merdâ, 20; Müslim, Selâm, 46; Ebû Dâvud, T&#;bb, 18, 19)

2. Sa&#;l&#;k Duas&#;
Alimler, en önemli &#;ifa kayna&#;&#;n&#;n dua etmek oldu&#;unu rivayet eder. Hastal&#;&#;&#; olan ki&#;iler, bu hastal&#;&#;&#;n Allah'tan geldi&#;ini bilmeli ve kabul etmelidir. Elbette t&#;bbi tedaviyi reddetmemeleri gerekir. Dua ederek Allah'a s&#;&#;&#;nmal&#; ve &#;ifa dilemeleri gerekir. Yak&#;n çevrenizde hasta bir ki&#;i varsa sa&#; elinizi hastan&#;n vücudunda rahats&#;zl&#;k duydu&#;u yere koyup yedi defa bu duay&#; okumal&#;s&#;n&#;z.

Okunu&#;u:
Es-elullahel-azime rabbel ar&#;il azimi en ye&#;fiyeke.

Anlam&#;:
Büyük Allah’tan, büyük Ar&#;’&#;n Rabbi Allah’tan sana &#;ifâ vermesini istiyorum!»” derse muhakkak afiyet bulur. (Ebû Dâvud, Cenâiz, 8; Tirmizî, T&#;bb, 32; &#;bn Hanbel, I, )

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir