kış mevsimi meyve ve sebzeleri nelerdir / Kış Meyve Sebzeleri İle Sağlıklı Beslenin - Hisar Hospital Intercontinental

Kış Mevsimi Meyve Ve Sebzeleri Nelerdir

kış mevsimi meyve ve sebzeleri nelerdir

Kışın ne ekilir, kışın ekilebilecek meyve ve sebzeler nelerdir? Kış mevsiminde saksıya ve bahçeye ekilecek sebzeler ve meyveler listesi

Her meyve ve sebze farkl&#; ekolojik ko&#;ulda yeti&#;ir. Bahçesinde meyve ve sebze yeti&#;tirerek organik beslenmek isteyen ki&#;iler k&#;&#; aylar&#;nda hangi bitkileri ekebilece&#;ini merak eder. Özellikle havan&#;n so&#;uk oldu&#;unu bu mevsimde, toprak &#;s&#;s&#; ve ya&#;&#;&#; da dikkate al&#;narak bitki yeti&#;tirilmelidir. Saks&#;da ya da bahçede yeti&#;tirilebilecek meyve ve sebzeler hakk&#;nda nelere dikkat edilmesinin bilinmesi gerekir. Bu sayede daha iyi ko&#;ullarda taze ve sa&#;l&#;kl&#; meyve ve sebze yeti&#;tirmek mümkündür.

K&#;&#;&#;n ne ekilir?

Bahçe i&#;leriyle ilgilenen ki&#;iler k&#;&#;&#;n ne ekilir sorusuna yan&#;t aramaktad&#;r. Havan&#;n so&#;uk oldu&#;u bu zaman diliminde bahçeye ya da saks&#;ya ekmek için do&#;ru sebzeleri tercih etmek önemlidir. Aksi takdirde sebzenin istedi&#;i ko&#;ul sa&#;lanmazsa verimli bir büyüme olmaz. K&#;&#; sebzelerinin ekimi için kas&#;m ila mart aylar&#; aras&#; en uygundur. K&#;&#;&#;n ekilecek sebzeler &#;unlard&#;r:

  • Sar&#;msak
  • Marul
  • Brokoli
  • Turp
  • Bezelye
  • So&#;an
  • Paz&#;

Bu sebzeler için k&#;&#; aylar&#; uygundur. Ancak her biri farkl&#; ko&#;ulda yeti&#;ti&#;i için hangi ayda ekilmesi gerekti&#;ine dikkat etmek gerekir. Örne&#;in marulun yeti&#;mesi için s&#;cakl&#;&#;&#;n 5 derecenin alt&#;na dü&#;memesi gerekir. Bezelye ise toprak s&#;cakl&#;&#;&#; 4,5 derece olan bölgelerde yeti&#;ir. Paz&#; ise don olay&#; ba&#;lamadan 40 gün öncesinde ekilmelidir. So&#;an&#;n dikilmesi için en önemli nokta, s&#;cakl&#;&#;&#;n -2 derecenin alt&#;nda olmamas&#;d&#;r. Sar&#;msak için en uygun dönem ise eylül ve kas&#;m aylar&#;d&#;r.

K&#;&#; aylar&#;nda hangi meyveler ekilebilir?

Vitamin aç&#;s&#;ndan zengin meyvelerin k&#;&#; aylar&#;nda tüketilmesi çok önemlidir. Özellikle bahçede ya da saks&#;da yeti&#;en meyveler do&#;al ve organik oldu&#;u için daha faydal&#;d&#;r. Do&#;ru mevsimde ekilen meyveler sayesinde daha fazla verim al&#;nabilir. K&#;&#;&#;n ekilecek meyveler &#;öyle listelenebilir:

  • Muz
  • Portakal
  • Greyfurt
  • Elma
  • Ayva
  • Mandalina
  • Nar

K&#;&#; aylar&#;nda ekilecek meyveler için do&#;ru zaman&#; seçmek çok önemlidir. Portakal, greyfurt, ayva ve elma için aral&#;k ve ocak aylar&#; uygunken; muz, mandalina, nar gibi meyveler için &#;ubat ay&#; daha idealdir. Bahçenizde bu meyveleri yeti&#;tirerek k&#;&#; aylar&#;nda do&#;al yollarla vitamin alabilirsiniz.

K&#;&#;&#;n saks&#;da yeti&#;tirilebilecek sebze ve meyveler

K&#;&#; aylar&#;nda ekilecek sebzeler ve meyveleri bahçenize ya da saks&#;n&#;z ekerek kendi besinlerinizi yeti&#;tirebilirsiniz. Özellikle so&#;uktan etkilenmeyen bitkileri tercih etmeniz gerekir. So&#;ukta yeti&#;en sebzeler aras&#;nda; &#;spanak, marul, sar&#;msak, tere, roka, havuç ve maydanoz yer al&#;r. K&#;&#;&#;n saks&#;da yeti&#;tirilebilecek baz&#; bitkiler:

  • Taze So&#;an: Saks&#;da yeti&#;tirilmesi en kolay bitkilerden biridir. So&#;u&#;a dayan&#;kl&#;d&#;r, bahçeye de dikilebilir.
  • Ispanak: So&#;u&#;a dayan&#;kl&#;l&#;&#;&#; ile bilinen &#;spana&#;&#;n saks&#;da yeti&#;tirilmesi mümkündür. Önce toprak düzle&#;tirilmeli ve tohumlar topra&#;&#;n üzerine serpi&#;tirilmelidir.
  • Taze Sar&#;msak: K&#;&#; mevsiminde saks&#;da sar&#;msak da yeti&#;tirilebilir. Sar&#;msa&#;&#;n di&#;lerini ay&#;r&#;p direkt topra&#;a yerle&#;tirmek yeterlidir. Ektikten sonra 10 günde filizlenmeye ba&#;lar.
  • Tere: Toprak istekleri bak&#;m&#;ndan seçici olmayan tere ayn&#; zamanda so&#;u&#;a dayan&#;kl&#;d&#;r. Tohumlar&#; saks&#;ya ektikten sonra püskürtme yoluyla sulama yap&#;labilir.
  • Havuç: Havuç da k&#;&#; aylar&#;nda yeti&#;tirilebilecek sebzelerdendir. Hafif çak&#;ll&#; bir toprak ve küçük bir saks&#;da h&#;zla olgunla&#;abilir.
  • &#;eker Bezelyesi: K&#;&#; aylar&#;nda kolayca yeti&#;tirilebilecek bir bitkidir. Küçük bahçelerde ya da balkonlarda, saks&#;n&#;n içinde yeti&#;tirilebilir. Sabah erken saatlerde ya da ak&#;am sulanabilir.
  • Marul: So&#;uk iklim sebzesi olan marulu, k&#;&#; aylar&#;nda balkonunuzda bir saks&#;da rahatl&#;kla yeti&#;tirebilirsiniz. Ancak ekim esnas&#;nda tohumlar üst üste gelmemeli, toprak nemini çekince kurumadan sulanmal&#; ve püskürtme yöntemi ile sulama yap&#;lmal&#;d&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Sağlıklı Beslenme Önerisi: Kış Sebzeleri ve Meyveleri Nelerdir?

Sağlıklı Beslenme Önerisi: Kış Sebzeleri ve Meyveleri Nelerdir?

Bugünün koşullarında herhangi bir meyve ya da sebzeyi mevsim fark etmeksizin tüketebilmek mümkün. Peki, ilk bakışta avantaj gibi görünen bu duruma karşın uzmanlar neden mevsime uygun beslenmeyi ısrarla öneriyor? Hem bu sorunun yanıtı hem de kış mevsiminde tüketebileceğiniz besinler bu yazıda sizleri bekliyor!

İnsan, belli başlı özellikleriyle doğada var olan canlılardan farklılık gösteriyor olsa da aslında bu mükemmel dengenin bir parçası! Nitekim doğanın işleyişine gereken uyum gösterildiğinde, insan yaşamı çok daha kaliteli hale gelirken aksi durumda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Buna sunulabilecek en önemli kanıtlardan biri de kuşkusuz, mevsimlik gıda tüketimi!

Kimi otoriteler “mevsimlik gıda” tanımını yalnızca ata tohumuyla üretilen, üretildiği bölgede normal mevsiminde yetişmiş olan ve yine aynı ülke sınırları içerisinde tüketilen besinler için kullanıyor. Kimileri ise bu kavramın içerisine, üretildiği ülkede normal mevsiminde yetişmiş ithal ürünleri de dahil ediyor. Fakat bu ürünlerin tüketildiği ülkede henüz zamanı gelmemiş olabiliyor.

Satın alınan ithal gıda ürünlerinin mevsiminde üretilip üretilmediğini saptamak elbette ki pek kolay değil. Bunun için mevsime uygun beslenmede yerli ürünlere yönelmek her zaman daha avantajlı oluyor. Üretimin yanı sıra sağlık, çevre ve daha pek çok açıdan faydası bulunan mevsime uygun beslenme modelinin tüm artılarına elbette ki değineceğiz! Fakat öncesinde, vücudun faydalı bileşen desteğine en çok ihtiyaç duyduğu kış mevsiminde tüketilebilecek besinleri öğrenme zamanı!

Kış Sebzeleri Nelerdir?

Kış Sebzeleri Nelerdir?Kış sebzeleri, Türkiye’nin bulunduğu iklim kuşağı içerisinde aralık, ocak ve şubat aylarında yetişen soğuğa dayanıklı sebzelerin tamamını ifade ediyor. Soğuk hava koşullarına dayanabilen lifli yapıları ve güçlü enerji bileşenleriyle öne çıkan bu gıdaların çoğunluğunu kök sebzeler oluşturuyor. Fakat buna ek olarak koyu yeşil yapraklı ya da toprak üzerinde yetişen dolgun/etli kış sebzesi çeşitleri de bulunabiliyor.

Kış sebzelerinin hangileri olduğunu araştırırken dikkat edilmesi gereken önemli bir detay mevcut! Mevsime uygun beslenme modelinde “kış sebzesi” kavramı, kışın ekilen sebzeler değil; kışın yetişen sebzeler için kullanılıyor.

Kış Sebzeleri

  • Brokoli: Süper gıdalardan biridir. C ve K vitamini yönünden zengindir. Önemli bir antioksidan kaynağıdır.
  • Kabak: A vitamini, potasyum ve folik asit içerir. Yüksek lif içeriğine ve düşük kaloriye sahiptir.
  • Havuç: Günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 73’ünü karşılar. C ve K vitamini ile potasyum ve kalsiyum yönünden zengindir.
  • Ispanak: gramında 28,1 miligram C vitamini bulunur. Bitki bazlı bir demir kaynağıdır. Ayrıca E vitamini, potasyum ve magnezyum içerir.
  • Pazı: Günlük önerilen K vitamini miktarının üç katını ve A vitamini miktarının yüzde 44’ünü içerir. Önemli miktarda sodyum içerdiği için tuzsuz tüketilmesi önerilmektedir.
  • Pırasa: B6 ve C vitamini ile manganez, bakır, folat ve demir mineralleri yönünden zengindir. Düşük kaloriye ve yüksek lif içeriğine sahiptir.
  • Bal kabağı: Günlük önerilen A vitamini miktarının yüzde ’ünü karşılar. Bağışıklık sisteminin ideal fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur.
  • Kereviz: A, C ve K vitaminleri ile folat ve potasyum içerir. Önemli bir lif kaynağıdır.
  • Yer elması: Bir çiğ diliminde üç gram protein bulunur. Zengin bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Bir porsiyonunda 14 gram doğal şeker içermesine rağmen glisemik indeksi düşüktür.
  • Karnabahar: Günlük önerilen C vitamini miktarının yüzde ’ünü, K vitamini miktarının yaklaşık dörtte birini karşılar. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum yönünden zengindir.
  • Beyaz lahana: A, C ve K vitamini içerir. Lif, magnezyum, folat ve potasyum içeriğine sahiptir. Sindirim sisteminin ideal işleyişine katkıda bulunur.
  • Karalahana: A, C ve K vitaminleri içerir. Bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir.
  • Turp: A, B6, C, E ve K vitaminleri yönünden zengindir. Önemli bir potasyum kaynağıdır. Üç çeşidi vardır.
  • Pancar: Yüksek lif içeriğiyle sindirim sisteminin olağan fonksiyonlarını sürdürmeye yardımcı olur. Önemli bir folat kaynağıdır.
  • Brüksel lahanası: C ve K vitamini ile kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri içerir. Hafif ve fındıksı bir tada sahiptir.
  • Frenk soğanı: A ve C vitamini içeriğine sahiptir. Hem kolin hem de folat içerir. Bağışıklık sisteminin ideal işleyişini sürdürmeye katkıda bulunur.
  • Hindiba: A ve C vitaminleri ile folat, fosfor ve potasyum içerir. Birçok farklı şekilde tüketilebilir. Yüksek lifli ve düşük kalorilidir.

Kışın Tüketilmesi Gereken Sebzeler Nelerdir?

Kışın Tüketilmesi Gereken Sebzeler NelerdirKışın tüketilmesi gereken sebzeler arasında bal kabağı, ıspanak, brokoli, havuç, brüksel lahanası, kabak, lahana, karalahana, kereviz, yer elması, pazı, marul, kırmızı soğan, patates, mantar, pırasa, sarımsak, sarı soğan, salatalık, maydanoz ve turp gibi kış mevsiminde yetişen sebzeler bulunuyor. Soğuğa ve sert hava koşullarına dayanıklılığı ile bilinen bu sebzeler, kış mevsiminde ihtiyaç duyulan önemli besin öğesi ihtiyacını karşılamaya da yardımcı oluyor.

Doğa, insanlığın mevsim koşulları içinde ihtiyaç duyabileceği her türlü vitamin ve minerali, mevcut zaman diliminde sunduğu sebzeler ile karşılamayı sağlıyor. Bu sebeple yazın sıcağında ferah; kışın soğuk rüzgarları altında ise güçlü hissetmek için bireylerin doğayla uyumlu bir beslenme düzeni sürdürmesi öneriliyor.

Kış Meyveleri Nelerdir?

Kış Meyveleri Nelerdir?Kış meyveleri, Türkiye’nin iklim koşullarında aralık, ocak ve şubat aylarında yetişebilen meyve çeşitlerini ifade ediyor. Kışın yetişen meyveler, pek çok faydalı bileşeninin yanı sıra özellikle de yoğun vitamin içerikleriyle öne çıkıyor!

Kış Meyveleri

  • Portakal: En iyi C vitamini kaynaklarından biridir. Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur.
  • Greyfurt: C ve A vitamini ile kalsiyum ve demir bakımından zengindir. 20’den fazla çeşidi vardır.
  • Nar: Önemli miktarda E, K ve B6 vitaminleri içerir. Folik asit ve potasyum yönünden zengindir.
  • Elma: A ve C vitaminleri içerir. Sindirim sisteminin ideal şekilde çalışmasına katkıda bulunur.
  • Kivi: C vitamini ve diyet lifi bakımından son derece zengindir. Sindirim sisteminin olağan şekilde çalışabilmesine yardımcı olur.
  • Hurma: Önemli miktarda K vitamini ve B vitaminleri içerir. Demir, magnezyum, kalsiyum, çinko, manganez ve potasyum gibi birçok mineral barındırır.
  • Kestane: A, B, C ve E vitaminleri yönünden zengindir. Birçok mineral içerir. Pişirildikten sonra dahi zengin içeriğini korumaya devam eder.
  • Mandalina: Yüksek oranda C vitamini içerir. Bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonlarını korumaya katkıda bulunur.
  • Ayva: A ve B vitaminleri yönünden zengindir. Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda midenin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Muz: A, B6 ve C vitaminleri ile magnezyum içerir. Güçlü bir potasyum kaynağıdır. Yüksek lif oranına sahiptir.
Kış Meyveleri

Kışın Tüketilmesi Gereken Meyveler Nelerdir?

Kışın Tüketilmesi Gereken Meyveler Nelerdir?Kışın tüketilmesi gereken meyveler arasında mandalina, portakal, greyfurt, ayva, elma, nar, kestane, muz ve kivi gibi meyve çeşitleri bulunuyor. Kış mevsiminde ihtiyaç duyulabilecek vitamin ve mineral ihtiyacını en verimli yoldan karşılamaya yardımcı olan bu meyveler, aynı zamanda birbirinden lezzetli ara öğünler yapmaya da imkan veriyor.

Kışın Meyve Tüketmek Neden Önemlidir?

Kışın Meyve Tüketmek Neden Önemlidir?Bilindiği gibi kış ayları, mevsim koşulları gereği oldukça soğuk ve rüzgarlı geçiyor. Bu dönemde mevsim şartlarından kaynaklı bağışıklık sisteminin zayıflaması ve grip, nezle vb. hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmaz olabiliyor. Kışın meyve tüketmek, kış mevsimde yetişen meyvelerin ihtiva ettiği birçok yararlı vitamin ve minerali temin etmeyi mümkün kılıyor. Özellikle bağışıklık sistemi için son derece önemli olan C vitamini bu mevsimin meyvelerinde yüksek derecede bulunuyor.

Kış aylarında yetişen meyveleri tüketmek, bilhassa da doğaya uyumlu bir beslenme düzeni oluşturarak vücut için birçok yönden faydalı oluyor. Günlük vitamin-mineral ihtiyacını karşılamaya katkıda bulunmak ve doğal bir besin takviyesi sunmak bu faydaların başında geliyor.

Kışın Sebze Tüketmek Neden Önemlidir?

Kışın Sebze Tüketmek Neden Önemlidir?Sebze tüketimi, yılın tüm zamanlarında büyük önem taşıyor. Temel vitamin-mineraller ve antioksidanlar bakımından zengin olan sebzeler, özellikle kış aylarında daha da önemli hale geliyor. Sebzeler, doğal mevsiminde yetiştiği için yüksek lezzet oranına sahip olmakla beraber mevsim ihtiyaçlarına uygun neredeyse tüm bileşenleri de içeriyor. Bu sebeple kışın sebze tüketimi, bilhassa mevsim koşullarına uyum sağlayabilmek ve vücut fonksiyonlarını koruyabilmek adına önemli oluyor.

Kış sebzeleri soğuk havalarda yetiştiği için mevsim koşullarına uygun bileşenler taşıyor. A, B, C ve K gibi birçok vitamin çeşidini barındıran kış sebzeleri ayrıca potasyum, manganez, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi birçok mineral de içeriyor. Bu sebeple kış aylarındaki beslenme düzenine mevsim sebzelerini eklemek büyük öneme sahip oluyor.

Kışın Sebze ve Meyve Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kışın Sebze ve Meyve Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?Kışın sebze ve meyve alırken ürünlerin doğal mevsiminde yetişmiş olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Hem tüketiminden maksimum verim alabilmek hem de daha uygun fiyatlar ödeyip sürdürülebilir seçimler yapabilmek adına mevsiminde yetişmiş doğal sebze meyvelerin tercih edimesi büyük önem taşıyor. Bu, sebze meyvelerin içerdiği vitamin ve minerallerden lezzetli olup olmamasına kadar belirleyici bir nokta oluyor. Aynı zamanda tüm mevsimlerde olduğu gibi kış mevsiminde de tüketileceği kadar sebze meyve almak son derece önemli. Bu gereksinim hem israfın önüne geçmek hem de besin kaynaklarımızı korumak adına ayrı bir ehemmiyete sahip.

Mevsim Sebzeleri ve Meyveleri Tüketmenin Önemi Nedir?

Mevsim Sebzeleri ve Meyveleri Tüketmenin Önemi Nedir?Vücuttaki sistemler, normal işleyişlerini sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları bütün enerji ve bileşen desteğini gıdalar aracılığıyla karşılıyor. Bu sebeple de doğru beslenmek, yalnızca keyifli bir öğün geçirmek ya da tok hissetmekten çok daha büyük anlamlar taşıyor. Mevsimlik sebze ve meyvetüketiminin önemi de işte tam olarak bu noktada açığa çıkıyor! Çünkü sezonluk gıdalar tüketmek hem insan beslenmesinde hem de gelecekte yaşanabilecek gıda krizini önlemede ciddi rol oynuyor!

Mevsim Sebze ve Meyvelerinin Beslenmeye Katkısı Nedir?

Mevsim Sebze ve Meyvelerinin Beslenmeye Katkısı Nedir?Satın aldığınız sebze ya da meyvelerin, bazen dolapta bekledikleri süre içerisinde olgunlaştığına şimdiye dek mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Peki, sizce bu doğal bir süreç mi? Elbette ki hayır! Meyve ve sebzeler, mevsimi dışında yetiştirilmek istendiğinde bunun için muhakkak dışarıdan bir müdahale gerekiyor. Bu müdahale ise ağırlıklı olarak tarım ilaçları, kimyasal gübreler ve hormonlarla gerçekleştiriliyor! Doğal olmayan koşullarda yetişen sebze ve meyvelerin genetiği ve dolayısıyla gelişim süreci de olması gerekenden farklı ilerliyor. Bunun sonucunda ise söz konusu besinler, dalından ayrıyken de gelişmeye devam edebiliyor. Üstelik kimyasal müdahalelerin besinler üzerindeki etkileri sadece bununla sınırlı kalmıyor!

Kimyasal Müdahalelere Uğrayan Gıdaların Besin Değerleri Düşüyor!

Yapay müdahaleler ile mevsimi dışında yetiştirilen meyve ve sebzeler, içeriğindeki faydalı bileşenler yönünden mevsim meyveleri ve sebzelerine kıyasla çok daha zayıf oluyor. Bilimsel araştırmalarla kanıtlanan bu gerçek, bu besinlerin neden mevsiminde tüketilmesi gerektiğine dair en önemli yanıtlardan biri!

Mevsiminde Yetişmeyen Gıdaların Lezzetleri Azalıyor!

Bahçedeki domates salkımın kokusunu kış mevsiminde marketten aldığınız domateste haliyle bulamıyorsunuz değil mi? Bitkisel besinleri mevsiminde ve doğal haliyle tüketmediğiniz sürece, ne yazık ki bu durum hep devam edecek. Kısacası, lezzetli öğünler için de yine mevsimlik sebze ve meyveler olmazsa olmaz!

Mevsim Sebze ve Meyvelerinin Sürdürülebilir Yaşama Katkısı Nedir?

Mevsim Sebze ve Meyvelerinin Sürdürülebilir Yaşama Katkısı Nedir?Sofranızdaki gıdaların sizin bildiğiniz yolculuğu, marketten evinize gelinceye kadarki süreçleri… Fakat aslında sebze ve meyvelerin tarladan markete kadar olan yolculuğu da bilinçli tüketicilerin göz önünde bulundurması gereken detaylar arasında yer alıyor. Çünkü bu yolculuğun gıda krizinden iklim değişikliğine dek pek çok önemli konuya etkisi bulunuyor!

Mevsimlik Gıdaları Tercih Ederek İklim Değişikliğinin Önüne Geçebilirsiniz!

Sürdürülebilir yaşamı tehdit eden iklim değişikliğinin temel nedenleri arasında gıda üretiminin başı çektiğini biliyor muydunuz? Dünyada sera gazı emisyonunun dörtte birinden gıda üretimi sorumlu! Taşıma, depolama ve nakliye süreçleri de eklenince bu pay daha da büyüyor. Üstelik gıda üretiminin tetiklediği iklim krizi, dönüp dolaşıp yine gıda üretimini vuruyor. Çünkü iklim değişikliği gıda üretiminin kısıtlanmasına yol açıyor! Tüm bunların önüne geçmenin farklı yolları olmakla birlikte, önemli bir çözümü de mevsimlik sebze-meyve tüketimi! Uygun mevsimlerde yetiştirilen meyve ve sebzelerin üretimi için genel anlamda çevreye zararlı kimyasallara ihtiyaç duyulmuyor. Ayrıca bu besinler yerli üreticilerden tedarik edilebildikleri için taşıma mesafeleri de bir hayli kısalıyor. Ve dolaylı olarak depolama amaçlı enerji israfına da gerek kalmıyor!

Doğanın Bilgeliğine Güvenin!

Doğanın Bilgeliğine Güvenin!Yazının en başında sözü geçen “doğayla uyumlu beslenme”nin önemine, şimdiye dek anlatılanlar yeterince ışık tutmuş olmalı. Yine de daha mucizevi bir kanıt duymak ister misiniz? Öyleyse, bu kısmı dikkatle okumalısınız: Kış meyveleri ve sebzeleri listesine bir göz attığınızda -şayet besinlerin içeriğine dair az çok fikriniz varsa- göreceksiniz ki bunların çoğu, nişasta gibi enerji bileşenleri ve C vitamini yönünden zengin gıdalar! Yaz meyve ve sebzelerini araştırdığınızda ise bunların daha sulu ve mineralli, yani vücudun sıcak havadan dolayı kaybettiği sıvıyı geri kazandıracak gıdalar olduğunu görebilirsiniz. Ve bunların hiçbiri tesadüf değil! Çünkü;

Doğa, aslında neye ihtiyacınız olduğunu çok iyi biliyor. Yapmanız gereken tek şey, onun sesine kulak vermek!

Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'da PaylaşYAZDIRYORUMLAR

K&#;&#; Sebzeleri: Güçlü Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#;n S&#;rr&#;!

K&#;&#; demek, s&#;cac&#;k evlerde, zengin sofralarda uzun ve ne&#;eli vakitler geçirmek demektir. K&#;&#;&#;n so&#;uk günlerinde içinizi &#;s&#;tmaya yard&#;m edecek çorba ve yemekler için lezzetli k&#;&#; sebzelerinden yard&#;m alabilirsiniz.

K&#;&#; Sebzeleri Listesi

  • Havuç
  • Lahana
  • Bal Kaba&#;&#;
  • Ispanak
  • Karnabahar
  • Kereviz
  • P&#;rasa
k&#;&#; sebzeleri

Yüksek besin de&#;erleriyle öne ç&#;kan k&#;&#; sebzeleri, sizleri so&#;u&#;un etkilerinden ve hastal&#;klardan en iyi &#;ekilde koruyacakt&#;r. Sebzeleri, salatalarda, sulu yemeklerde ya da pilavlara katarak, çok farkl&#; tarifler e&#;li&#;inde tüketebilmek mümkündür. Mevsiminde tüketece&#;iniz taze k&#;&#; sebzeleri hem damak tad&#;n&#;z hem de sa&#;l&#;n&#;z için en iyi seçim olacakt&#;r.

Zengin yemek kültürümüzdeki k&#;&#; tarifleri, mevsime özgü sebzelerle dolup ta&#;ar. Sa&#;l&#;kl&#; beslenmeye özen gösterenler için adeta bir cennet olacak k&#;&#; sofralar&#;, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini de güçlendirecektir.

K&#;&#;&#;n ekilen sebzeler ile yaz sonundan itibaren ekilip k&#;&#;&#;n tüketilen sebzeler, birçok yeme&#;in en çok kullan&#;lan malzemeleri aras&#;nda yer almaktad&#;r. K&#;&#;&#;n hangi sebzeler ekilir diye soracak olursan&#;z turp ve sar&#;msak ilk akla gelen cevaplar olacakt&#;r. Sonbahar ve yaz mevsiminde ekimine ba&#;lanan birçok ürün de k&#;&#; aylar&#;na do&#;ru hasat vermektedir.

Havuç, lahana ve &#;spanak gibi sebzeler k&#;&#;&#;n önemli g&#;da kaynaklar&#; aras&#;ndad&#;r. &#;çerdikleri vitamin ve minerallerle her evde s&#;kça pi&#;irilen bu sebzeler, yemeklerin lezzetinin de artmas&#;n&#; sa&#;lar.

K&#;&#; Kekleri: Enerjinizi Yükseltecek 15 Tarif

k&#;&#; sebzeleri

K&#;&#; Sebzeleri Nelerdir?

Havuç

  •  Yemeklerin vazgeçilmezi olan havuçlar salatalarda da s&#;kl&#;kla kullan&#;l&#;r.
  • A vitamini aç&#;dan zengin oldu&#;u bilinen bu k&#;&#; sebzesi göz sa&#;l&#;&#;&#; bak&#;m&#;ndan yararl&#; olabilmektedir.
  • K vitamini ve C vitamini aç&#;s&#;ndan da oldukça zengindir. Havuç ayr&#;ca tek ba&#;&#;nda da tüketilebilen, güzel bir at&#;&#;t&#;rmal&#;kt&#;r.

Tarif için: Havuç Çorbas&#; Tarifi (Videolu)

Lahana

  • Dolmas&#;, tur&#;usu ve yeme&#;i ile oldukça bereketli bir k&#;&#; sebzesi olan lahana, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri bol miktarda ta&#;&#;maktad&#;r.
  • Bol posa içerir ve dü&#;ük kalorili bir besindir.

Tarif için: K&#;ymal&#; Lahana Sarmas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r? (Videolu)

Bal Kaba&#;&#;

  • F&#;r&#;nlanm&#;&#; tatl&#;s&#;yla me&#;hur olan bal kaba&#;&#; k&#;&#; aylar&#;n&#;n en çok tercih edilen sebzelerinden biri.
  • &#;deal miktarda A, C vitamini, demir ve bak&#;r mineralleri içerir.
  • Besin de&#;eri ile vücut dengesini koruyan bal kaba&#;&#; ile yap&#;lan tatl&#;lar hem damak tad&#;n&#;za hem de göz zevkinize hitap edecektir.

Tarif için: Kabak Tatl&#;s&#;

Ispanak

  • Çocukluktan beri güçlü olmak için yenilmesi ö&#;ütlenen bu k&#;&#; sebzesi yo&#;un mineral içeri&#;i ile öne ç&#;kar.
  • Yeme&#;inin yan&#; s&#;ra böre&#;i de çay saatlerine e&#;lik eder.
  • Sindirim sistemi için oldukça yararl&#; olan &#;spanak, so&#;uk k&#;&#; günlerinde bünyenizin korunmas&#;na katk&#;da bulunacakt&#;r.

Tarif için:Ispanak Yeme&#;i Tarifi (Videolu)

Karnabahar

  • Önemli bir fosfor ve kalsiyum kayna&#;&#; olarak kemik sa&#;l&#;&#;&#;na faydal&#;d&#;r.
  • Ba&#;&#;rsaklar&#;n çal&#;&#;mas&#;na katk&#; sa&#;lar ve yorgunlu&#;u gidermeye yard&#;m eder.

Tarif için: Karnabahar Yeme&#;i

Kereviz

  • Farkl&#; tad&#;yla öne ç&#;kan kereviz, sindirim sistemi için iyi bir yard&#;mc&#;d&#;r.
  • Karaci&#;er aç&#;s&#;ndan da faydal&#; olan kerevizle k&#;&#; aylar&#;nda birçok farkl&#; yemek yap&#;labilmektedir.

Tarif için:Kereviz Yeme&#;i Tarifi (Videolu)

P&#;rasa

  • P&#;rasadan bahsedince özellikle gençler ho&#;lanmayabilir. Buna ra&#;men evlerde s&#;kl&#;kla tüketilen bu sebze, özgün tariflerle gençlerin de sevdi&#;i yemekler aras&#;na girecektir.
  • Sa&#;l&#;&#;a faydalar&#; ile s&#;k s&#;k tüketilmesi tavsiye edilen p&#;rasalar, antioksidan özelli&#;iyle be&#;eni toplamaktad&#;r.
  • P&#;rasalar, birçok farkl&#; hamur i&#;leri tarifinde de kendisine yer bulabilmektedir.

Tarif için: P&#;rasa Yeme&#;i

Tüm sebze ve meyvelerde oldu&#;u gibi k&#;&#; sebzelerinin de baz&#; hassas bünyelerde ya da kronik rahats&#;zl&#;&#;&#; olanlarda çe&#;itli sorunlar ya&#;atabilmesi mümkündür. Bu gibi sorunlar ya&#;amamak için k&#;&#; sebzelerini tüketmeden önce doktorunuza dan&#;&#;&#;n&#;z.

Kolay Pratik K&#;&#; Yemekleri

K&#;&#; Sebzeleri Ne Zaman Ekilir?

  • K&#;&#; sebzeleri ekimi, genellikle yaz ve sonbahar mevsimlerine yay&#;lm&#;&#;t&#;r. Saks&#;da k&#;&#; sebzeleri yeti&#;tirmek isteyenler de genel ekim tarihlerinde bu i&#;lemleri gerçekle&#;tirebilirler.
  • K&#;&#; sebzeleri yeti&#;tiricili&#;i zor bir u&#;ra&#;t&#;r ama farkl&#; &#;ekillerde yap&#;labilir. K&#;&#; sebzeleri ekim zamanlar&#;, her sebzenin yeti&#;me tarz&#;na göre farkl&#;l&#;k göstermektedir.
  • Serin iklim sebzesi olan havuç mart ay&#;ndan ba&#;layarak sonbahar&#;n ilk zamanlar&#;na kadar ekilebilir.
  • “K&#;&#;&#;n hangi sebzeler yeti&#;ir?” sorusuna farkl&#; cevaplar verilebilir.
  • P&#;rasan&#;n baharda ekilmesi tavsiye edilir. Mineral deposu &#;spanak da k&#;&#; sonlar&#;ndan ba&#;layarak eylüle kadar dikimi yap&#;labilen sebzeler aras&#;ndad&#;r.
  • Lahana da ilkbahar ve yaz mevsimleri içerisinde ekimi yap&#;labilen bir bitkidir. So&#;uktan etkilenebilen kaba&#;&#;n ekimi de ilkbaharda yap&#;labilir.
k&#;&#; sebzeleri ne zaman ekilir

K&#;&#; Sebzeleri Bebeklere Nas&#;l Verilir?

  • Ek g&#;daya geçi&#; yapan bebeklere k&#;&#; sebzelerinin verilmesi, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirmek ad&#;na iyi bir ad&#;md&#;r.
  • E&#;er bebe&#;iniz k&#;&#; aylar&#;nda ek g&#;daya geçi&#; yapacaksa tam mevsiminde tad&#;mlar yapabilirsiniz.
  • &#;ayet k&#;&#; d&#;&#;&#;ndaki dönemlerde ek g&#;da serüveni ba&#;layacaksa k&#;&#; sebzelerini al&#;p dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
  • Sebzelerin vitamin de&#;erinin kaybolmamas&#; için buharda ha&#;lama yapman&#;z önerilir. &#;ayet buharda ha&#;lama imkan&#; yoksa suda ha&#;layarak bebeklerinize sunabilirsiniz.
  • Ancak ha&#;lad&#;&#;&#;n&#;z suyu dökmeyiniz. Daha sonras&#;nda çorbalar için bu suyu kullanabilirsiniz.
  • Sebze suyunun temiz bir &#;ekilde kullan&#;lmas&#; için; sebzelerin iyi &#;ekilde y&#;kanm&#;&#; olmas&#; gerekir.
  • Ha&#;lanan sebzeleri bebe&#;in bulundu&#;u aya göre küçük parçalar, parmak g&#;da ya da püre halinde verebilirsiniz.
  • &#;lk tad&#;mlar için 3 gün kural&#;n&#; denemeyi unutmay&#;n&#;z.
  • Bebe&#;inize ek g&#;da vermeden önce doktorunuza dan&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.
k&#;&#; sebzeleri ek g&#;da

K&#;&#; Sebzeleriyle Haz&#;rlanan Yemek Tarifleri

1) K&#;&#;&#;n Vazgeçilmezi: Tarhana Çorbas&#;

K&#;&#; sofralar&#; denildi&#;inde çorba, çorba denildi&#;inde de akla ilk olarak tarhana gelir. Geleneklerimizde önemli bir yeri olan tarhana çorbas&#;, hem yap&#;m&#;yla hem de besleyici yönüyle özgün bir yemek çe&#;ididir. Birçok rahats&#;zl&#;&#;a &#;ifa olacak tarhana çorbas&#;, yemek al&#;&#;kanl&#;klar&#;m&#;z&#;n en önemli parçalar&#;ndan birisi olmaya devam etmektedir. Tarhana Çorbas&#;

2) Sofralar&#;n Gözde Çorbas&#;

K&#;rm&#;z&#; mercimek yo&#;un protein içerdi&#;inden, sofralarda s&#;k s&#;k kendisine yer bulmaktad&#;r. K&#;rm&#;z&#; mercimek çorbas&#; da sebzelerle desteklenen tarifiyle k&#;&#; için olmazsa olmaz bir çorba çe&#;ididir. Bünyenizi kuvvetlendirecek besin de&#;eriyle göz dolduran k&#;rm&#;z&#; mercime&#;i so&#;uk günlerde s&#;kl&#;kla tüketebilirsiniz. K&#;rm&#;z&#; Mercimek Çorbas&#;

3) Et, Sebze Ve Pirincin Enfes Kar&#;&#;&#;m&#;

Birçok farkl&#; tad&#; bir araya getiren çorbalar hem lezzetleri hem de besleyici yönleri sayesinde s&#;k s&#;k tercih edilmektedir. Pirinçli ci&#;er çorbas&#; da sofran&#;za çe&#;itlilik katacak bir tarif sunar. Konuklar&#;n&#;za da ikram edebilece&#;iniz bu enfes çorba, ana yemekleri bile gölgede b&#;rakabilir. Pirinçli Ci&#;er Çorbas&#;

4) Gelenekleri Yans&#;tan Efsane Lezzet

Yemek kültürümüzün özgün ve önemli bir parças&#;n&#; olu&#;turan çorbalar aras&#;nda ezogelin çorbas&#; öne ç&#;kar. Ezogelin çorbas&#; k&#;&#; mevsiminde de &#;ifal&#; yönüyle evinizde popüler olacakt&#;r. Ezogelin çorbas&#; geleneksel lezzetleri sevenlerin sofras&#;nda s&#;kl&#;kla kar&#;&#;n&#;za çakacakt&#;r. Ezogelin Çorbas&#;

5) &#;ifa Deposu Yayla Çorbas&#;

Yo&#;urttan gelen tad&#; ile her ya&#;tan insan&#;n bay&#;ld&#;&#;&#; yayla çorbas&#;, tam bir &#;ifa kayna&#;&#;d&#;r. K&#;&#;&#;n gerekecek vitaminlerin ve minerallerin bünyeye girmesini sa&#;layacak s&#;cak bir yayla çorbas&#;, yemekler için ideal bir ba&#;lang&#;ç olacakt&#;r. Yayla Çorbas&#;

6) K&#;&#;&#;n Hakk&#;n&#; Veren Çorba

Kerevizden kaba&#;a, havuçtan sar&#;msa&#;a kadar birçok k&#;&#; sebzesini bar&#;nd&#;ran bu çorbayla ufak bir ziyafet ya&#;ayabilirsiniz. Birçok farkl&#; tat ile birlikte gelen besin ögeleri de sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z için oldukça yararl&#;d&#;r. Bal Kaba&#;&#; Çorbas&#;

7) Sebzeyi Herkese Sevdirecek Tarif

Sebzeli köfte, sebze yemeyen ve hep köfte tarz&#; yemekler isteyen çocuklar&#;n&#;z için haz&#;rlayabilece&#;iniz enfes bir öneridir. &#;çerdi&#;i birçok sebze ile dikkat çeken bu köfte, tad&#;yla da ailenizin gözdesi haline gelecektir. Sebzeli Köfte

8) Pilav&#;n Sebzeli Hali

Pilav gibi s&#;k tüketilen bir yeme&#;in sebzelerle bir araya gelmesi önemli bir lezzet ortaya ç&#;karmaktad&#;r. Sebzeleri tek ba&#;&#;na sevmeyenlerin yemek al&#;&#;kanl&#;klar&#; bu tarifle de&#;i&#;ecektir. Sebzeli Pilav

9) Tavuk Tad&#;n&#; Bütünleyen Sebzeler

Tavuk eti birçok insan için vazgeçilmez bir besin kayna&#;&#;d&#;r. K&#;&#; sebzeleriyle tavuk etini bir araya getiren yiyecek, k&#;&#; ak&#;amlar&#; için güzel bir alternatif olacakt&#;r. Sebzeli Tavuk Ha&#;lama

K&#;&#;&#;n Hastal&#;ktan Koruyan Beslenme &#;puçlar&#;

K&#;&#; Çay&#; Faydalar&#;, &#;çindekiler, Zay&#;flat&#;r M&#;?

Probiyotik Besinler: K&#;&#;&#;n Güçlü Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#;n S&#;rr&#;!

K&#;&#; Meyveleri Nelerdir? Vitamin Deposu 10 Besleyici Meyve

K&#;&#; Çorbalar&#;: Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k Güçlendiren Vitamin Kayna&#;&#; 10 Tarif

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası