iskenderiye kütüphanesi kim yaktı / Ekrem Buğra Ekinci - İSKENDERİYE KÜTÜPHANESİNİ MÜSLÜMANLAR YAKMADI

Iskenderiye Kütüphanesi Kim Yaktı

iskenderiye kütüphanesi kim yaktı

kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir

Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi&#;nin Hikayesi

Bilmiyorsanız, İskenderiye Kütüphanesi’nin kısa tarihini ve önemli bilgileri sizle için oluşturduk.

İskenderiye Kütüphanesi nerededir?

Tarih derslerinden hatırlayacağımız üzere adını Büyük İskender’den alan bu kütüphane Mısır’ın İskenderiye şehrinde kurulmuştur. Bu şehirde ünlü bilim insanlarının da yaşadığı bilinmektedir. Mısır için önemli bir Liman kentidir aynı zamanda.

Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi'nin Hikayesi

İskenderiye Kütüphanesi kısa tarihi

Ptolemaios, Büyük İskender’den sonra gelen Mısır yönetimine gelmiştir. İskenderiye’nin büyük bir liman kenti olmasından dolayı bilime ve ilime önem verdiği için bu kütüphanenin kurulmasını sağlamıştır. Bu bağlamda kütüphane ve müze inşa edildi ve Ptolemaios’un bilime verdiği önem görülmüştür.

İskenderiye Kütüphanesi ve Müzesi

Matematik bilginlerinin eğitim verdiği, bilimsel göstergelerin sunulduğu kütüphanede, Müze olarak kullanılan bölgede çağın oldukça ötesindedir. İskenderiye Kütüphanesi’nde ne vardı diye soracak olursanız; dünyada ki hayvan örnekleri, botanik bahçeleri ve farklı bilim dalları için eğitim evleri… O zamana göre size de çok ilginç gelmiyor mu? Kütüphanede papirüs adı verilen kağıda benzer kalın malzemeler kullanılmaktadır. Üstelik, Helenistik dönemin de bu zamanlar da atıldığı bilinmektedir.

İskenderiye Kütüphanesi kısaca bir bilim merkezi olmuştur. Hepimiz tarafından bilinen Öklid teoreminin yaratıcısı, matematik bilgini Öklid’de bu kütüphanede eğitim vermiştir. Dünyanın en büyük mekanik okulunu kuran mekanik bilimci Arşimet’te bu kütüphanede yer almıştır. Dünyanın çevresini hesaplayan Eratosthenes, dünya tarihindeki bilinen ilk kadın matematikçi Hypatia yine bu şehirde ders vermiş ve bu kütüphanede çalışmıştır.


İskenderiye Kütüphanesi ne zaman yakıldı?

Gelelim bu güzel hikayenin trajik sonuna. Kitaplar dünyamız için en önemli kaynaklardır. Ancak ilk zarar görenler de onlardır maalesef. İskenderiye Kütüphanesi yılında trajik bir şekilde yakıldı.

Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi'nin Hikayesi

İskenderiye Kütüphanesi neden yakıldı?

Peki, İskenderiye Kütüphanesi’ni kim yaktı? Kütüphanenin yakılmasına ilişkin çeşitli söylentiler vardır. Julius Sezar’ın şehri kuşattığı sırada kütüphanenin zarar gördüğü bilinmektedir. Farklı bir görüş olarak da Antik Pagan Tapınakları ve yapıların imhası sırasında Hristiyanların yaktığı yönündedir. İskenderiye Kütüphanesi’nin kalıntılarının ise daha sonra şehirdeki hamamlarda yakıldığına dair söylentiler oluşmuştur.

İskenderiye Kütüphanesinin şimdiki hali

Kütüphanedeki ve içindeki tüm kitaplar ve müzedeki eserler ne yazık ki yakılmıştır. Ancak yılında eski kütüphanenin olduğu yere Yeni İskenderiye Kütüphanesi açıldı. İskenderiye Kütüphanesi’nin şimdiki halini aşağıdaki fotoğraftan inceleyebilirsiniz.

Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi'nin Hikayesi

Kütüphanesi hakkındaki söylentiler

Kütüphanede dünyanın en önemli sayılabilecek nitelikte bilimsel eserler vardı ve bu eserle İskenderiye’deki hamamlarda tam 6 ay boyunca yakıldığı yönünde. Ayrıca Kütüphanenin de 6 ay boyunca yandığı söylenilmektedir.

İskenderiye Kütüphanesi’nin kapısında ki yazıda “Bilim bizi tanrıların gazabından kurtarır” yazmaktadır. Kütüphanenin içerisinde bin adet yazma olduğu tahmin edilmektedir.


Öneri

yapımı Agora filminde bu konuya ve kütüphanenin yakılmasına değinilmiştir. Roma İmparatorluğundaki İskenderiye’de geçen bu filmde Haypatia’nın hayatı anlatılıyor. Haypatia üzerinden anlatılan filmde Hristiyanların pagan inancına ve bilime karşı çıkmasından dolayı çıkan çatışma sonucu kütüphane yakılmıştır. İzlemenizi öneriyoruz.

Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi'nin Hikayesi

Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt
Yazar: Üniversiteni Tanıt Ekibi

Toplam Yorum: 0

Yorum Bırak
*İçeriğe yorum yazabilmek için üye olmanız gerekmektedir.

kaynağı değiştir]

İskenderiye şehri MÖ yılında, Makedonyalı Büyük İskender tarafından kuruldu. Onun ölümüyle imparatorluğun dağılışı sonunda kumandanlarından Lagus’un oğlu Ptolemaios I Soter'in eline geçti. O da Mısır’da krallığını ilan etti. Mısır’da yıl devam eden bu hanedanın ilk hükümdarı olup, yılında 24 yaşında iken 24 yıl hüküm sürmüştür. Savaşı sevmeyen Ptolemaios, hiçbir zaman ülkesinin sınırlarını genişletmek hevesine kapılmadı. Bilim ve edebiyata düşkünlüğüyle, Mısırlıların gelenek ve göreneklerini, dinlerini benimseyerek halkın sevgisini kazandı. Eski kanunları, dini törenleri muhafaza etmekle kalmayıp, eski Mısır hükümdarlarının lakabı olan Firavun unvanını aldı ve onları taklit ederek öz kız kardeşiyle evlendi.[kaynak belirtilmeli]

Bu yeni devletin merkezi İskenderiye şehriydi. Yeni firavun burayı baştan başa onarıp genişleterek o devrin en meşhur başkenti haline getirdi. Burada meydana getirdiği en önemli eser ise müze ve buna bağlı olan kütüphane idi. Kurulması için saray civarında güzel bir yer seçildi. Müzede o devirde bilinen bütün ülkelerdeki hayvan ve bitkilerin bir örneği vardı. Ayrıca botanik bahçesi ve bir rasathane bulunuyordu. Otopsi yoluyla insan vücudunun incelenmesi için bir anatomi salonu açılmıştı. Bu bilim sitesinde fizik, kimya, tıp, astronomi, matematik, felsefe, edebiyat ve fizyoloji bilgileri için evler yapılmıştı.

İskenderiye Kütüphanesi el yazmasıyla Antikçağın en büyük dermesine sahip bir kütüphanesiydi. Kütüphanede büyük bir çalışan kadrosu da görev yapıyordu. Eserlerin papirüslere yazılarak rulo şeklinde saklandığı belirtilmektedir. Kral tarafından desteklenen bu kütüphane yayınevi işlevini de görüyordu. Kütüphane büyük bilim insanlarına da ev sahipliği yapmıştır. Matematik bilgini Öklides, mekanik bilimci Arkhimedes, tıp bilimci Herofilos, gök bilimci Eratosthenes, Batlamyus gibi isimler bu kütüphanede çalışmışlardır.

Müzenin en önemli bölümü kütüphanesiydi. Kütüphanenin müdürü, bulabileceği her yazılı eseri alma yetkisine sahipti. Mısır’a giren her kitabın buraya götürülmesi mecburiyeti vardı. Kitabın burada bir nüshası çıkarılıp sahibine verilir, kitabın aslı ise kütüphanede kalırdı. Bir taraftan da yurt dışına gönderilen memurlar, başka ülkelerde buldukları kitapları satın alıp getirirlerdi. Böylece, o zamana kadar birçok bilime ait dağınık halde ve kaybolmaya mahkûm durumda olan eserler emin bir yerde toplanmış oldu.

Kütüphanenin yakılışı[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir