hemogram da ne nedir / Hemogram Nedir? Tam Kan Sayımı (Hemogram) Testi Değerleri Kaç Olmalıdır? - Sağlık Haberleri

Hemogram Da Ne Nedir

hemogram da ne nedir

Hemogram Nedir?

 

Vücutta pek çok hastalığı teşhis etmek adına tam kan tahlili yönteminden yardım alınır ve bu test hemogram olarak da adlandırılır. Toplamda 5 dakika süren bu test ile mevcut durum ve gelecekte yaşanabilecek hastalıklar hakkında detaylı analiz yapılabilir. Peki, hemogram testi nedir?

Tam Kan Sayımı Testi Nedir?

“Tam kan hemogram nedir?” sorusuna tam kan sayımı; CBC, Diferansiyel ile CBC, Hemogram ve TKS isimleriyle de tanımlanan bir testtir. Bu test ile enfeksiyon, anemi ve birçok hastalık için tarama yapılabilir. Test kapsamında vücutta bulunan hücrelerin özellikleri, sayısı detaylı olarak analiz edilir. Vücutta bulunan hücrelerin özellikleri ve sayısı yalnızca demir eksikliği, B12 vitamini veya folat eksikliği gibi durumlarda değişir. Bu nedenle vücutta bulunan rahatsızlıkların ele alınması ve kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için kanın kapsamlı bir şekilde incelenmesi önemlidir.

Tam Kan Sayımı Testi Nasıl Yapılır?

Tam kan sayımı nedir? Nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testin kolunuzda ya da el üzerinde bulunan damardan ve yenidoğan bebekler için de topuktan kan örneği alınarak özel bir tüpe aktarılması şeklinde yapıldığını bilmelisiniz. Tam kan hemogram testi için kan örneği alınırken kan alınacak kişi oturmalı ya da yatmalıdır. Kan alınacak bölgeye göre de işlem uygulanır.

Tam Kan Sayımı Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Tam kan sayımında hangi hastalıklar belli olur?” sorusu test hakkında merak edilenler arasındadır. Tam kan sayımı değerleri ile kişinin genel sağlık durumu saptanır. Kişi sağlıklı ise ve hücre dağılımı normal sınırlardaysa doktor gerekli görmedikçe bu kişiler için tekrar tekrar kan sayımı testi uygulanmaz. Ancak kişide yorgunluk ve güç kaybı gibi durumlar tespit edildiyse doktor durumu tespit etmek amacıyla kan sayımı testi ister. Testin uygulanmasının ardından sonuç sayfasında bir dizi ölçüm bulunur. Bu ölçümler şöyle özetlenebilir:

  • Beyaz kan hücresi (WBC / akyuvar): Kanda bulunan beyaz kan hücresinin ölçümüdür.
  • Hemoglobin: Kandaki oksijen taşıyan proteini ölçer.
  • Hematokrit: Tam kanın kırmızı kan hücrelerine oranını ölçümler.
  • Kırmızı kan hücresi (eritrosit / alyuvar): Kanda bulunan kırmızı kan hücresini ölçer.
Yorum Ekle

Hemogram Nedir?    

Hemogram diğer bir adıyla tam kan sayımı, kanda bulunan hücre sayısını tespit etmek için kullanılır. Kan dolaşımındaki hücreler kemik iliği üretir. Bundan dolayı kemik iliğinin incelenmesine de yardımcı olur. Kişinin sağlık durumunun ve varsa hastalıkların durumunu gözlemlemek için kullanılır. Birçok rahatsızlığın erken tanı aşamasında tespit edilmesine neden olmaktadır.

Hemogram Testi

Kanda bulunan hücre sayılarını tespit etmeye yarayan kan testidir. Birçok hastalığın tanısı için önemli bir yere sahiptir. Bu hastalıklar ise şunlardır:

  • Anemi

  • Lösemi

  • Kanser

  • Kemik iliği rahatsızlıkları

  • Enfeksiyon ve inflamasyon

  • Akdeniz anemisinin de bulunduğu talasemiler

Hemogram Testi Nasıl Yapılır?

Kan vermek hemogram testinin ilk aşamasıdır. Açlık şartı aranmayan bu işlem sonrasında oda sıcaklığında yaklaşık 10 saat, buzdolabında ise 18 saat bekletilmesi uygun hale gelmesi için önemlidir.

Kan örneği bebekten alınacaksa topuktan alınabilir. Yetişkinlerde kol damarından ya da parmak ucundan alınan bu kan laboratuvara gönderilir.

Kanın bir kısmının parçalanmasıyla kırmızı kan hücrelerindeki hemoglabinler hücre dışarısına çıkmaktadır. Kanın geri kalanıyla seyreltme işlemi yapılır. Hücrelerin sayılması gerçekleştirilir. Bu işlem cihazlarda otomatik olarak yapılır.

Testte hesaplanan oranlar ve hücre sayıları bazı kısaltmalarla ifade edilmektedir. Bunlar:

  • Kırmızı Kan Hücresi (RBC)

  • Hemoglobin (HGB)

  • Kırmızı Kan Hücresi İndeksleri (MCV, RDW, MCH, MCHC)

  • Trombosit sayısı (PLT)

  • Beyaz Kan Hücresi (WBC)

Kan tahlili sonucunda her parametrenin farklı anlamları bulunur. Belge oluşturulurken sınır değerlere bağlı olarak düşük, yüksek olarak raporlanır. Çocukların sınır değerleri yaşlarına, cinsiyetlerine bağlı olarak farklılık gösterir.

Hemogram testi, hastanelerde, sağlık ocağında kısaca laboratuvarı bulunan sağlık kuruluşlarında yapılır.

Hemogram Değerleri

Test sonrasında birkaç saat içinde test sonuçları çıkar.

Hemoglobin Normal Aralığı

  • Kadın (15 yaş üstü): 13,,0 g/dL

  • Erkek (15 yaş üstü): 11,,5 g/dL

Hematokrit Normal Aralığı

  • Kadın: %

  • Erkek:%

Trombosit Sayısı Normal Aralığı

  • Yetişkin: mL

Beyaz Kan Hücresi (WBC) Normal Aralığı

Yetişkin: /mL

Hemogram Testinde Nelere Bakılır?

Teknolojinin gelişmesiyle gelişmiş cihazlar kullanılır. Bu cihazların yardımıyla test hastalıkların tanısında veya mevcut hastalıkların seyrinin incelenmesinde kullanılır. Erken teşhis ve hastalıkların nedenlerinin tespitinde önemlidir. Tam kan sayımı kandaki kırmızı, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri inceler.

Alyuvarlar yani kırmızı kan hücreleri testte eritrosit olarak görülür. Dokulara oksijen taşımakla görevli olan bu dokular, karbondioksit ve oksijen alışverişinden de sorumludur. Anemi, hemoglobinopatiler gibi rahatsızlıkların nedeni olabilir.

Akyuvarlar yani beyaz kan hücreleri testte lökositler olarak isimlendirilir. Vücudun savunma mekanizması olan akyuvarlar, mikroplara ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Lösemi, nötropeniler, miyeloproliferatif rahatsızlıklar, lenfoma, lenfoproliferatif rahatsızlıkların nedeni olabilir.

Trombositler, kan değerlendirmelerinde platelet olarak isimlendirilir. Kanama durumunda pıhtı oluşmasına yardım ederek aşırı kanamayı engeller. Hemofiller, tromboz, trombositoz gibi hastalıkların nedeni olabilir.

Hemogram Nedir? Tam Kan Sayımı (Hemogram) Testi Değerleri Ka&#; Olmalıdır?

 Hemogram Nedir? 

 Kan dolaşımı içerisinde 3 ana hücre grubu yer almaktadır. Oksijen ile karbondioksitin taşınmasında görevli hücreler eritrositler adı verilen kırmızı kan hücreleridir. Eritrositlerin içerisindeki hemoglobin molekülü, oksijeni bağlar ve akciğer ile diğer dokular arası taşınma görevini üstlenir. Bağışıklık sisteminde yer alan görevli alt gruplar ise beyaz kan hücreleridir. Diğer bir grup ise kan damarlarında oluşan bir takım problemlerde hasarlı bölgede yer alarak kanın damar dışına çıkmasını engellemek maksadı ile pıhtı oluşturan hücrelerde trombosit yani platelet ismini alırlar.

 Hemogram, kandaki hücrelerin sayısı ve oranını tespit etmek amacı ile yapılan kan testi olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca kan dolaşımında yer alan hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi sebebi ile dolaylıda olsa kemik iliğinin değerlendirilmesine katkı sunar.

 Genel sağlık durumunun kontrolü, yapılacak tedavinin tetkiki ya da bazı hastalık sürecinin takibi için bu test kullanılmaktadır. Böylece birçok hastalığın tanımlanmasında büyük etkiye sahiptir. Bu hastalık ve sorunlar:

 - İnflamasyon ve enfeksiyon durumları

 - Lösemi başta olmak üzere diğer kanserler

 - Kemik iliği ile ilgili hastalıklar

 - Anemi

 - Otoimmün hastalıklar

 - Akdeniz anemisinin de değerlendirildiği talasemiler

 Tam Kan Sayımı (Hemogram) Testi Değerleri Kaç Olmalıdır?

 Her hemogram testi için referans aralık ve normal değerler belirtilmektedir. Ölçüm sonucunda elde edilen yüksek ya da düşük olması testin yapılmış olduğu laboratuvar referans değerleri içerisinde değerlendirilir. Tüm bu unsurlar ile birlikte yaş ve cinsiyet içinde referans aralıkları değerlendirmede göz önünde tutulmaktadır.

 - Hgb için değer aralığı g/dl

 - Plt için değer aralığı

 - Wbc için değer aralığı

 - Nötrofil sayısı için değer aralığı

 - Lenfosit sayısı için değer aralığı

 - Eozinofil sayısı için değer aralığı olarak değerlendirilmektedir.

 Değerlendirmeler içerisinde sigara içimi, ağır egzersizler, yüksek rakımda yaşama ve çeşitli hastalıklar göz önünde bulundurulmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası