ya aliyy fazileti ve sırları / El-Aliyy Esmasının Anlamı, Zikri ve Fazileti - Nukteler

Ya Aliyy Fazileti Ve Sırları

ya aliyy fazileti ve sırları

El Esmaul Husna: El-Aliyy

El Esmaul Husna: El-Aliyy

mumsema
EL-ALİYY

Allah&#;ın varlığı vaciptir. Yani varlığı zâtındandır, yokluğu muhaldir. Bu ulvî mertebe sadece Aliyy olan Allah&#;a mahsustur. O&#;ndan gayrı ne varsa, hepsi mümkindirler, yani bunların olup olmamaları eşittir; hepsi mahlukturlar, fanidirler, acizdirler. Bu varlıkların varlık mertebeleri, Vacib&#;in âlî mertebesi yanında çok aşağı ve süflî kalır.

Allah&#;ın bütün sıfatları mutlaktır, kayıt altına alınamazlar. Ve yine bütün sıfatları sonsuzdur; onların tecellileri için bir son düşünülemez.

İşte bu âlî mertebe de Allah&#;a mahsustur.

Mahlukatın ise, evvelleri olduğu gibi sonları da vardır. Öncesi ve sonrası olan bu varlıkların sıfatları da sınırlı ve kayıtlıdır. İşte bu sınırlı ve kayıtlı sıfatlar, sonsuz ve mutlak sıfatlar yanında çok süflî ve çok aşağı kalırlar.

Aliyy ismi bize bu gibi dersleri verir; sonsuz ve mutlak kemâlin ancak Allah&#;a ait olduğunu bildirir.

O&#;nun kürsisi, bütün gökleri ve yeri kuşatmıştır. Onların korunması O&#;na güç gelmez. O Aliyy&#;dir, Azîm&#;dir. (Bakara Sûresi, 2/)

Bir mü&#;min, Allah&#;ın sıfatlarının ulviyeti hakkındaki marifette ne kadar inkişaf ederse, Aliyy isminden o kadar fazla feyiz alır.

Kul, böylece manen terakki etmekle ulvî dereceler kazanır ve bu isme daha parlak bir ayna olur.

Ve yine, bir kul süflî, bayağı ve aşağı şeylerden uzak kaldığı ölçüde yükselir ve bu isimden alacağı feyiz de o nisbette artar.

Alaaddin Başar (funduszeue.info)


Cevap: El Esmaul Husna: El-Aliyy

mumsema
EL-ALÎ (&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;): Pek yüce, yüce, yüceltici, izzet, şeref ve hükümranlık bakımından en yüce, aşkın, zât, sıfat ve isimleriyle her türlü kusur ve noksandan uzak, mümkün ve düşünülebilecek ve tasavvur edilebilecek her türlü derece ve mertebelerin üstünde olan, her hususta, herşeyden yüce olan. Yüksekliğin hakikî mânası şudur: a) Allah&#;tan daha üstün bir varlık düşünülmesi imkânsızdır. b) Bir benzeri veya ortağı veya yardımcısı yoktur. c) Şânına yaraşmayan her şeyden uzaktır. d) Kudrette, bilgide, hükümde, iradede ve diğer bütün kemâl sıfatlarında üstündür. Şu halde Alî, her şey kendisinin altında, emrinde ve hükmü altında olan zât demektir.


Cevap: El Esmaul Husna: El-Aliyy

imam
El- ALİYY

En yüce anlamına gelir. İnsanın kendine ait bir dünyası vardır. O dünyasında hayattan beklentileri, umutları, gideremediği ihtiyaçları, paylaşamadığı sırları, gizli sevgileri, söylemek istemedikleri, hayalleri, bastırdığı öfkesi, itiraf edemediği kusurları, amaçları, kendine sakladığı düşünceleri vs. vardır.o dünyasının etrafına bir sınır koymuştur. Ve o sınırdan ne kendisini dünyaya getiren anne-babası, ne hayatını paylaştığı eşi, ne çok samimi olduğu arkdaşları, ne de ciğer paresi çocukların içeri giremez. Onları sevmediğinden veya izin vermediğinden değildir bu&#; Onların o alana girebilecek kudret ve sıfatları olmadığından içeri giremezler. Nitekim onlar da birer beşerdir. Aciz ve noksan sıfatlara sahipler. Bu nedenle o dünyayı onlar ne doldurabilir, ne de anlayabilirler. O dünyayı anlayacak ve dolduracak yalnızca Allah&#;tır. Rad suresi "Bunlar iman eden ve kalpleri Allah&#;ı anmakla huzura kavuşan kimselerdir. İyi bilin ki kalpler ancak Allah&#;ı anmakla huzura kavuşur.&#;

O&#;ndan başkaları seni anlayamazlar. Hayallerinden, beklentilerinden, umutlarında haberdar olamazlar. İçinde bastırdıklarını bilemezler. Kendine ne sakladığını kavrayamazlar. İstediklerii veremezler. Seni yönlendirmeye güçleri yetmez. İrade ve kalbine hükmedemezler. Sorunlarını çözemezler. Çünkü Aliyy sifatlara sahip değillerdir. Bunları yapacak, sonsuz kemal sıfatları olan tek zat var. O , Aliyy olan Allah&#;tır. O senin dünyanın en ince ayrıntılarına kadar bilen, hükmeden ve doldurandır.

"&#;Şüphesiz Allah göğüslerin özünü bilir.&#; Lokman suresi insanlar kendilerini ortaya atıp, "insanın hayatına ancak bizler çeki düzen verebiliriz&#; diyebilirler. İşte onlara sorun, "sizin sıfatlarınız Aliyy mi? Oysa Allah hidayet yolunu göstermede Aliyy&#;dir. "&#;doğru yola iletmek bize aittir.&#; Leyl suresi İnsanlar "biz de hüküm koyabiliriz&#; diyebilirler. Herkes kendi hevesinden insanların hayatına hükmeden kurallar koyabilirler. Düşünün bunu hangi sıfatla söylüyorlar? Ve onlara sorun "sizin sıfatlarınız ne ki, siz hüküm koyuyorsunuz? Oysa Allah Teala hüküm koymada da Aliyy&#;dir.

"Allah, hükmedenlerin en güzel hükmedeni değil midir?&#; Tin suresi insanlar, insanları boyun eğdirmek için, Allah&#;ın nimetlerini kullanırlar. Buna rağmen kendilerini rızık kapısı, velinimet olarak gösterebilirler. Onlara sorun, hangi sıfatlarla? Oysa Allah Rezzak ve Aliyy&#;dir.

" Sizin Allah&#;tan başka taptıklarınız, size rızık veremezler. Siz rızkı Allah&#;ın yanında arayın. O&#;na tapın ve O&#;na şükredin. Hepiniz O&#;na döndürüleceksiniz.&#; Ankebut suresi insanlar, insanların hayat ve ölüm kararlarının kendi ellerinde olduğunu düşünebilir. Bazı insanlar da onlara inanabilir. İnsanlara vaadler verebilirler ister müjde olarak, ister korku olarak&#; oysa Allah dilemezse kimse bir şey yapamaz. Onlara sorun, "sizin yaratmada, yargılama da, hesaba çekmede ne gibi rolünüz var?&#; bunların tek sahibi Aliyy olan Allah&#;tır.

"İyi bilin ki, göklede ve yerde ne varsa hepsi Allah&#;ındır. İyi bilin ki Allah&#;ın vaadi gerçektir., fakat çokları bilmiyorlar.&#;Yunus suresiinanmayan ve sapmış olanlar Allah&#;ın sıfatlarını kabul etmeyebilirle. Onlar zaten baştan çerçeve dışındadırlar. Ama inanan insanlar, Yüce Allah&#;ın sıfatlarının Aliyy ve Azim olduğunu funduszeue.infoe insan cüz-i bilgisiyle bunu çok iyi kavrayamaz. Ama yine de derler ki "Yüce Allah&#;ın yüceliğini kavrayamayız, fakat irademizin ötesinde sıfatlarının kamil olduğuna inanırız.&#;

"Bu böyledir. Çünkü Allah haktır. O&#;ndan başka yalvardıkları batıldır. Gerçekten ulu ve büyük olan, yalnız Allah&#;tır.&#; Lokman suresi- Rabbimiz noksanlıklardan uzak olduğuna göre Aliyy olan O&#;dur. Parolamız yüce Allah&#;ın her sıfatının yanında El- Aliyy olduğuna iman ettik.

La Aliye illAllah!

Esmaul Hüsna


Cevap: El Esmaul Husna: El-Aliyy

Hoca
EL-ALÎYY

Anlamı: Yükseklikte sonsuz, yüceltici.

Açıklaması: O, çok yücedir, yücelticidir, yüceliğin kaynağı ve sahibidir. Uludur. O, zatı yönüyle uludur, sıfatları yönüyle uludur. O, zatında ve sıfatlarında, hiçbir şeye benzemez.

Yüce Allah buyuruyor:

"Gökleri ve yeri koruyup gözetmek Allah&#;a zor gelmez. O, pek yücedir, pek büyüktür." [96]

"O, görüleni de görülmeyeni de bilir, pek büyüktür, pek yücedir. [97]

"Allah yücedir, büyüktür." [98]

"Doğrusu Allah yücedir büyüktür." [99]

"Doğrusu O yücedir, Hakim&#;dir." []

"O, yücedir ve çok büyüktür." []

"Bugün hüküm, yüce Allah&#;ındır." []

Hikmet ve Esrarı:

Bir Müslüman ihlâsla, inanarak ve yaşayarak Yâ Aliyy" diye bu mübarek ismin zikrine devam ederse onun tecellisine, eserlerine nâil olur. Ahlâkı güzelleşir. Rızkı artar. İlmi artar. Bütün kötülüklerden korunur. []


Kayıtsız Üye
Ali ismi esmai husnada ebced hesabi ile esmasi n
edir


esmaül hüsna el aliyy, esmaül hüsna aliyy, Aliyy

Bu kategoride yer alan Esmaül hüsnanın sırları ve faziletleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

El-Aliyy (c.c.) esmasının manası : Mutlak ve hakiki yüce, yüceler yücesi, O&#;nun şanı şerefi mertebe ve hükümranlığı pek yüce, her şeyiyle yüce olan.

El-Aliyy : العلي 

Fazileti ve faydaları :
* Her gün kere &#; Ya Aliyy celle celâlühû &#; ism-i şerifini okumaya devam edenin rızkı bollaşır ve zenginleşir.
* Her gün kere &#; Ya Aliyy celle celâlühû &#; zikrine devam eden herkes tarafından sevilir, ilimde ve mesleğinde ilerler.
* kere &#; Ya Aliyy celle celâlühû &#; ism-i şerifini okuyan ilimde ilerler ve bu nimetlerle ödüllendirilir.
* 5 vakit namazdan sonra kere &#; Ya Aliyy celle celâlühû &#; zikrine devam eden ömrü boyunca kimseye muhtaç olmaz ve her türlü kötülüklerden korunur.
* Birbirine küskün eşler yenen yemek üzerine kere &#; Ya Aliyy celle celâlühû &#; okuduktan sonra bu yemekten yerse barışırlar ve yuvalarına huzur gelir.
* Borcu olanların, işi bozulanların kere &#; Ya Aliyy celle celâlühû &#; zikrine devam etmeleri halinde borçlarını ödemesi kolaylaşır, işleri yoluna girer.
* Zillet ve hakaretten kurtulmak ve ilahi yardım ile insanların gözünde büyük görünüp sözlerinin kabülü için, “Ya Aliyyü Celle Celalühü” diyerek kere okunur.
* Yazılarak küçük çocuk üzerine asılırsa çocuk sağlıklı büyür. Gurbete giden kişi üzerine alırsa; selametle döner. Fakir kişi üzerine alırsa inşallah zengin olur.
* Bu ismin zikrini devam eden kimse,her yerde ve her işte sevilen,sayılan ve aranan bir kimse olur. Ancak dikkatli olmak gerekir zira yükseldiği mevkinin kıymetini bilemeyip, şükrünü eda edemeyip, ismin zikrini terk eden kimse, bir daha düştüğü yerden eski makamına ulaşamaz.
* Her gün namazlardan sonra () defa okumayı adet edinen kimseyi Cenabı Hakk, her türlü zillet ve meskenetten beri kılar. Kendisine ilim kapılarını açar. Kalbinde hikmet pınarlarını kaynatır. Onu gören kimseler muhabbetinden dolayı ona boyun eğerler. Bütün isteklerini severek yaparlar. Herkes tarafından çok büyük sevgi ve mehabbet görür.
* Aliyy ism-i şerifini zikrederken “Aliyyül azıym” suretinde zikretmek hem dualarının çabucak kabul olunmasına, hem de matlup ve muradlarının kat kat üstünde nimetlerin verilmesine sebep olur.
* Okumayı adet edinenlerin ahlakı düzelir, insanlara şirin görünür.
* Okumayı adet edinenler, hikmetten konuşfunduszeue.info derinliklerine nüfuz eder. Görenlerinmuhabbetini celb eder. Kısmetinde darlık olanın okuması bir iksirdir. Kötü komşu veya kötü arkadaşı olan, onların ıslahları için okumaya devam ederse, Allah onların ahlaklarını düzeltir.

El-Aliyy esmasının ebced değeri, zikir sayısı, zikir günü ve zikir saati :
Ebced değeri ve zikir sayısı ;
Zikir günü ; Pazar
Zikir saati ; Güneş (Sabah güneş doğarken ve ikindi namazı sonrası.)
Vücut haritasındaki yeri (Zikri hangi organa iyi gelir.) : Sol böğür sağ ayak ucu.
Gezegeni : Jüpiter.

İçinde El Aliyy İsm-i şerifi geçen kur&#;an ayetleri :
1-) Bakara suresi ayet
اللّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ
Okunuşu :
Allâhu lâ ilâhe illâ huvel hayyul kayyûm (kayyûmu), lâ te’huzuhu sinetun ve lâ nevm (nevmun), lehu mâ fîs semâvâti ve mâ fil ard (ardı), menzellezî yeşfeu indehû illâ bi iznih (iznihî) ya’lemu mâ beyne eydîhim ve mâ halfehum, ve lâ yuhîtûne bi şey’in min ilmihî illâ bi mâ şâe, vesia kursiyyuhus semâvâti vel ard (arda), ve lâ yeûduhu hıfzuhumâ ve huvel aliyyul azîm (azîmu).
Anlamı :
Allah ki, O’ndan başka ilâh yoktur (Sadece O vardır). Hayy’dır Kayyum’dur. O’nu ne bir uyuklama ve ne de bir uyku hali tutmaz. Göklerde ve yerde olan herşey O’nundur. O&#;nun izni olmadan, O’nun katında kim şefaat etme yetkisine sahiptir? Onların önlerinde ve arkalarında olanları (geçmiş ve geleceklerini) bilir. Ve O’nun lminden, O’nun dilediğinden başka bir şey ihata edemezler (kavrayamazlar). O’nun kürsüsü gökleri ve yeri kaplamıştır. Ve o ikisini muhafaza etmek (yerlerin ve göklerin dengesini korumak, gözetmek), Kendisine zor gelmez ve O Alâ’dır (çok yücedir), Azîm’dir (çok büyüktür).
2-) Nisa suresi ayet
الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنفَقُواْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِّلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللّهُ وَاللاَّتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلاَ تَبْغُواْ عَلَيْهِنَّ سَبِيلاً إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِيًّا كَبِيرًا
Okunuşu :
Er ricâlu kavvâmûne alân nisâi bi mâ faddalallâhu ba’dahum alâ ba’dın ve bi mâ enfekû min emvâlihim. Fes sâlihâtu kânitâtun hâfizâtun lil gaybi bi mâ hafizallâh (hafizallâhu). Vellâtî tehâfûne nuşûzehunne fe ızûhunne vahcurûhunn (vahcurûhunne) fîl medâcıı vadrıbûhunne, fe in ata’nekum fe lâ tebgû aleyhinne sebîlâ (sebîlen). İnnallâhe kâne aliyyen kebîrâ (kebîran).
Anlamı :
Erkekler, mallarından (kadınlar için mehir ve nafaka olarak) harcamaları sebebiyle ve Allah’ın, onların bir kısmını, diğerlerine üstün kılmasından dolayı, kadınların üzerinde daha çok kâimdirler (koruyup gözetici, idare edicidirler). Bu bakımdan salih amel (nefs tezkiyesi) yapan kadınlar itaatkârdırlar, Allah’ın (onların haklarını ve iffetlerini) korumasıyla, onlar da gaybde (kocalarının yokluğunda hem kendilerini, hem kocalarının mal ve şerefini) koruyucudurlar. İtaatsizliklerinden (baş kaldırmalarından) korktuğunuz (kadınlara) ise (önce) nasihat ediniz. Ve (sonra da) yataklarında yalnız bırakınız. Ve (hâlâ itaat etmezlerse) onlara vurunuz. Bundan sonra eğer size itaat ederlerse, artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Muhakkak ki Allah Âli’dir (yücedir), Kebîr&#;dir (büyüktür).
3-) Lokman suresi ayet
ذَلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّ مَا يَدْعُونَ مِن دُونِهِ الْبَاطِلُ وَأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْعَلِيُّ الْكَبِيرُ
Okunuşu :
Zâlike bi ennallâhe huvel hakku ve enne mâ yed’ûne min dûnihil bâtılu ve ennallâhe huvel aliyyul kebîr (kebîru).
Anlamı :
İşte bu, Allah’ın hak olması sebebiyledir. Ve O’ndan başka taptıkları şeyler mutlaka batıldır. Muhakkak ki Allah; Âli’dir (yüce), Kebir’dir (büyük).
4-) Şura suresi 4. ayet
لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ
Okunuşu :
Lehu mâ fîs semâvâti ve mâ fîl ard (ardı), ve huvel aliyyul azîm (azîmu).
Anlamı :
Göklerde ve yerde olan her şey, O’nundur. Ve O, Âli’dir (Yüce), Azîm’dir (Büyük).
5-) Şura suresi ayet
وَمَا كَانَ لِبَشَرٍ أَن يُكَلِّمَهُ اللَّهُ إِلَّا وَحْيًا أَوْ مِن وَرَاء حِجَابٍ أَوْ يُرْسِلَ رَسُولًا فَيُوحِيَ بِإِذْنِهِ مَا يَشَاء إِنَّهُ عَلِيٌّ حَكِيمٌ
Okunuşu :
Ve mâ kâne li beşerin en yukellimehullâhu illâ vahyen ev min verâi hıcâbin ev yursile resûlen fe yûhıye bi iznihî mâ yeşâu, innehu aliyyun hakîm (hakîmun).
Anlamı :
Allah’ın hiçbir insanla konuşması olmamıştır, illâ vahyile veya perde arkasından veya dilediğine izniyle vahyetsin diye resûl (melek) göndererek. Allah, bilir ve hikmet sahibidir.
6-) Sebe suresi ayet
وَلَا تَنفَعُ الشَّفَاعَةُ عِندَهُ إِلَّا لِمَنْ أَذِنَ لَهُ حَتَّى إِذَا فُزِّعَ عَن قُلُوبِهِمْ قَالُوا مَاذَا قَالَ رَبُّكُمْ قَالُوا الْحَقَّ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْكَبِيرُ
Okunuşu :
Ve lâ tenfeuş şefâatu indehû illâ li men ezine lehu, hattâ izâ fuzzia an kulûbihim kâlû mâzâ kâle rabbukum, kâlûl hakka, ve huvel aliyyul kebîr (kebîru).
Anlamı :
Ve O’nun huzurunda, kendisine izin verdiği kimseden başkasının şefaati bir fayda vermez. Onların kalplerinden korku giderilince: &#;Rabbiniz ne buyurdu?&#; dediler. (Onlar da) &#;Hakkı buyurdu.&#; dediler. Ve O; Âli’dir (çok yüce), Kebir’dir (çok büyük).
7-) Rad suresi 9. ayet
عَالِمُ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ الْكَبِيرُ الْمُتَعَالِ
Okunuşu :
Âlimul gaybi veş şehâdetil kebîrul muteâl (muteâli).
Anlamı :
Görünen (şahit olunan) ve görünmeyeni (gaybı) bilir. Büyüktür, Âlîdir (Yücedir).
37
Gündüz korkusunun izalesi için
Ve es&#;elüke biesmâike
Yâ Kâfi
Yâ Şâfî
Yâ Vâfî
Yâ Mu&#;âfî
Yâ &#;Âlî
Yâ Dâ&#;î
Yâ Râdî
Yâ Kâdî
Yâ Bakî
Yâ Hâdî
سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ اَجِرْنَا مِنَ النَّارِ Sübhâneke yâ îâ ilahe illâ ente&#;l-emâ-ne&#;I-emâne ecirnâ mine&#;n-nâr.

Allah&#;ım ben (mübarek) İsmin hürmetine (Hacetlerimi) senden diliyorum;
Ey (kendisine, güvenip yönelene) yeterle gelen,
Ey (bütün dertlere) şifa veren,
Ey (verdiği ahde) vefa eden,
Ey sıhhat ve afiyet veren,
Ey (yaratıkları) hidayet eden,
Ey (kullarını iyiliğe ve cennete) davet eden,
Ey (hak üzere) hüküm veren,
Ey (salih ve itaatkar) kullarından hoşnut olan,
Ey (her şeyiyle) yüce ve âli olan,
Ey (ebediyen) baki kalan!
Bütün kusurlardan münezzehsin, Senden başka ilah yok. Eman ver bize. Bizi cehennemden kurtar.

Cevşen-i Kebir duası
21
Fayda ve menfaat bulmak için
Ve es&#;elüke biesmâike
Yâ &#;Aliyy
Yâ Vefiyy
Yâ Veliyy
Yâ Ganiyy
Yâ Meliyy
Yâ Zekiyy
Yâ Radiyy
Yâ Bediyy
Yâ HafIyy
Yâ Kaviyy
سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ اَجِرْنَا مِنَ النَّارِ Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente&#;l-emâ-ne&#;l-emâne hallisnâ mine&#;n-nâr.&#;

Allah&#;ım ben, ismin hürmetine sana el açıyor (yalvarıyorum),
Ey her şeyiyle yüce olan Ali,
Ey sözünde vefalı olan ve vaadinden dönmeyen Vefi,
Ey Müminlerin dostu olan Veli,
Ey gerçek zenginlik sahibi ve hiçbir şeye muhtaç olmayan Gani,
Ey sonsuz servet ve tükenmez hazineler sahibi Meli,
Ey her cihetten temiz ve pak olan Zeki,
Ey kendisine kulluk edenlerden hoşnut olan Razi,
Ey eser ve ihsanlarıyla varlığı apaçık görünen Bedi,
Ey siddet-i zuhurundan gizlenen Hafi,
Ey güç ve kuvveti sonsuz olan Kavi,
Bütün kusurlardan münezzehsin, Senden başka ilah yok. Eman ver bize. Bizi cehennemden kurtar.

Not : Cevşen dua alıntısıdır.

Allah&#;ın 99 Esmaül Hüsna&#;sından olan El Aliyy isminin anlamı, Arapça-Türkçe okunuşu, Zikir günü ve adedi, Ebced değeri, Fazileti

El Aliyy ismi Allah&#;ın 99 Esmaül Hüsna&#;sından biri olan izzet ve şeref sahibi, yüksek ve yüce olan manasındadır.

Esmaül Hüsna yani Allah&#;ın en güzel isimlerinden 99 isim arasından El-Aliyy ismi ne demek, anlamı nedir, fazileti ve sırları nelerdir, zikir adedi ve ebced değeri ve zikir günü hangi gündür?

El-Aliyy

Şanı, şerefi, izzeti ve kudreti pek yüce olan

Anlamı

Yarattıkları üzerinde kudretiyle yücelik sahibi olan, Pek yüce ve yüksek olan.

Mutlak ve hakiki olarak pek yüce ve yüksek olan. Allahu Teala’nın izzet, şeref ve hükümdarlığında yüceler yücesi olan. Görülen ve görülmeyeni bilen, çok büyük ve yüce olan anlamlarına gelmektedir.

Kuran-ı Kerim’in Suresi A’lâ suresinde Allahu Teala’nın Aliyy ism-i şerifi zikredilerek başlar. A’lâ suresinin ilk ayetinde Yüce Allah, Hz. Peygambere (s.a.v) hitab ederek “Rabbinin yüce adını tesbih et” buyurur. Bu yakınlık ve iltifat dolu hitaba Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Sübhane Rabbiyel A’lâ” diye cevap verir.

“Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. O, yücedir, büyüktür.” (Şura Suresi 4. Ayet)

Allahu Teala yücelerin yücesidir. Her namazımızda secdede biz Müslümanlar da üç defa “Sübhane Rabbiyel A’lâ” diyoruz.

El-Aliyy isminin Ebced değeri ve zikir adedi adettir. Zikir saati Güneş, günü Pazar’dır.

Arapça Yazılışı

El-Aliyy : العلي 

Cenab-ı Hakk’ın El-Aliyy ism-i şerifi

“O, gaybı da görülen âlemi de bilendir, çok büyüktür, çok yücedir.” (Rad Suresi 9. Ayet)

“Allah bir insanla ancak bir vahy yoluyla ya da perde arkasından konuşur veya bir elçi gönderir de izniyle ona dilediğini vahyeder. Gerçekten O, Aliyy’dir, Hakîm’dir.” (Şûrâ Suresi Ayet)

“O’nun kürsisi, bütün gökleri ve yeri kuşatmıştır. Onların korunması O’na güç gelmez. O Aliyy’dir, Azîm’dir.” (Bakara Suresi Ayet)

Ebced değeri, zikir sayısı, zikir günü ve zikir saati:

Ebced değeri ve zikir sayısı:
Zikir günü:Pazar
Zikir saati:Güneş (Sabah güneş doğarken ve ikindi namazı sonrası)

Özellikleri, Faziletleri ve Faydaları

El-Aliyy ism-i şerifinin zikrine devam eden kimseyi Cenab-ı Hak, başkalarına karşı zelil ve hakir olmaktan muhafaza eder. Onu her gören kimse sever ve ona tazim eder, yüceltir ve sever.

El-Aliyy esmasının zikrine devam eden kimse Cenab-ı Allah’ın yardımı ile sözü dinlenen, itibar edilen kimse olur. İstek ve arzuları kabul olur. Zikir ederken “El-aliyyül azîm” demek daha faziletlidir.

El-Aliyy ism-i şerifini her gün defa sabah seher vaktinde okumayı vird edinen kimse ilimde, meşgul olduğu işinde, makam ve mevkide Allah’ın izni ile yükselir, derecesi artar.

Korkularından, zilletten, korktuğu düşmanın şerrinden veya kötü arkadaş gibi kötülük görebileceği şeylerden emin olmak, kurtulmak için “Ya Aliyy” ism-i şerifi her gün sabah-akşam defa zikredilir.

İnsanlar arasında sözünün itibarlı olmasını isteyen, mevki ve makamda derecelerinin artmasını isteyen kimse Yüce Allah’ın ism-i şerifi olan “Ya Aliyy” esmasını zikir günü ve adedine riayet ederek defa zikretmeye devam etmelidir.

“Ya Aliyy” ism-i şerifi ahlakı kötü olan kimsenin ahlakının düzelmesi için günlük olarak zikredilir.

“Ya Aliyy celle celâlühû” ism-i şerifini her gün defa okumaya devam eden kimsenin rızkı bollaşır ve zenginleşir.

5 vakit namazdan sonra kere “Ya Aliyy celle celâlühû” zikrine devam eden kimse ömrü boyunca kimseye muhtaç olmaz ve her türlü kötülüklerden korunur.

Borcu olan, borcunu ödemekte zorluk çeken veya işi bozulan ve maddi yönden zorluk çeken kimse her gün kere “Ya Aliyy celle celâlühû” zikrine devam etmesi halinde Allah’ın borçlarını ödemesi kolaylaşır, işleri yoluna girer.

“Ya Aliyy” ism-i şerifini günde defa okuyan kimse ilimde ilerler ve çeşitli nimetler ihsan edilir, mükâfat görür.

“Ya Aliyy” ism-i şerifini her gün okumayı vird edinen kimse ahlak yönünden yükselir, sözü tesirli olur ve hikmetli konuşur. İlim yönünden derecesi artar. Diğer insanların muhabbetini celb eder.

El-Aliyy vefk-ı şerifi bir gümüş levha üzerine yazıp bu levhayı kısmeti çıkmamış bir kadın üzerinde taşır ve her gün sabah “Ya Aliyy ü ya Azîm” zikrini defa tekrar ederse Allah’ın izniyle çok geçmeden talibi çıkar ve hayırlısı ile evlenir. Kaynak: Kenzül Havas

El-Aliyy ism-i şerifi geçen Kuran Ayetleri

Bakara suresi Ayet

Okunuşu: Allâhu lâ ilâhe illâ huvel hayyul kayyûm (kayyûmu), lâ te’huzuhu sinetun ve lâ nevm (nevmun), lehu mâ fîs semâvâti ve mâ fil ard (ardı), menzellezî yeşfeu indehû illâ bi iznih (iznihî) ya’lemu mâ beyne eydîhim ve mâ halfehum, ve lâ yuhîtûne bi şey’in min ilmihî illâ bi mâ şâe, vesia kursiyyuhus semâvâti vel ard (arda), ve lâ yeûduhu hıfzuhumâ ve huvel aliyyul azîm (azîmu).
Anlamı: Allah, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayandır. Diridir, kayyumdur. O’nu ne bir uyuklama tutabilir ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, yerdeki her şey O’nundur. İzni olmaksızın O’nun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar O’nun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. O’nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. (O, göklere, yere, bütün evrene hükmetmektedir.) Gökleri ve yeri koruyup gözetmek O’na güç gelmez. O, yücedir, büyüktür.

Lokman suresi Ayet

Okunuşu:Zâlike bi ennallâhe huvel hakku ve enne mâ yed’ûne min dûnihil bâtılu ve ennallâhe huvel aliyyul kebîr (kebîru).
Anlamı: İşte bu, Allah’ın hak olması sebebiyledir. Ve O’ndan başka taptıkları şeyler mutlaka batıldır. Muhakkak ki Allah; Âli’dir (yüce), Kebir’dir (büyük).

Şura suresi 4. Ayet

Okunuşu:Lehu mâ fîs semâvâti ve mâ fîl ard (ardı), ve huvel aliyyul azîm (azîmu).
Anlamı: Göklerde ve yerde olan her şey, O’nundur. Ve O, Âli’dir (Yüce), Azîm’dir (Büyük).

Şura suresi Ayet

Okunuşu:Ve mâ kâne li beşerin en yukellimehullâhu illâ vahyen ev min verâi hıcâbin ev yursile resûlen fe yûhıye bi iznihî mâ yeşâu, innehu aliyyun hakîm (hakîmun).
Anlamı: Allah’ın hiçbir insanla konuşması olmamıştır, illâ vahyile veya perde arkasından veya dilediğine izniyle vahyetsin diye resûl (melek) göndererek. Allah, bilir ve hikmet sahibidir.

Sebe suresi Ayet

Okunuşu:Ve lâ tenfeuş şefâatu indehû illâ li men ezine lehu, hattâ izâ fuzzia an kulûbihim kâlû mâzâ kâle rabbukum, kâlûl hakka, ve huvel aliyyul kebîr (kebîru).
Anlamı: Ve O’nun huzurunda, kendisine izin verdiği kimseden başkasının şefaati bir fayda vermez. Onların kalplerinden korku giderilince: “Rabbiniz ne buyurdu?” dediler. (Onlar da) “Hakkı buyurdu.” dediler. Ve O; Âli’dir (çok yüce), Kebir’dir (çok büyük).

Rad suresi 9. Ayet

Okunuşu:Âlimul gaybi veş şehâdetil kebîrul muteâl (muteâli).
Anlamı: Görünen (şahit olunan) ve görünmeyeni (gaybı) bilir. Büyüktür, Âlîdir (Yücedir).

Cevşenül Kebir’den El-Aliyy

Cevşen Bölüm

Fe es’elüke biesmâike

Yâ Aliyy
Yâ Vefiyy
Yâ Veliyy
Yâ Ganiyy
Yâ Meliyy
Yâ Zekiyy
Yâ Radiyy
Yâ Bediyy
Yâ Hafiyy
Yâ Kaviyy

سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ اَجِرْنَا مِنَ النَّارِ

Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente’l emâne’l emâne hallisnâ mine’n-nâr.”

Allah’ım! Sen’den şu güzel isimlerinin hakkı için istiyor, sana yalvarıyorum:

  1. Ey yaratıkları üzerinde, kudretiyle yücelik sahibi olan Aliyy,
  2. Ey bütün müjde ve tehditlerinde sâdık olan ve bütün ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayan Vefiyy,
  3. Ey kâinatın ve yaratıkların işlerini tekeffül eden Veliyy,
  4. Ey kendi nezdinde bulunan ve malik olduğu şeylerle kâmil olup, hiçbir şeye ihtiyacı olmayan gerçek zenginlik sahibi Ganiyy,
  5. Ey tükenmez hazineleri olan ve kudreti her şeye kâfi gelen Meliyy,
  6. Ey hiçbir kusur ve noksanı olmayıp maddî ve manevî kirlerden temiz ve pâk olan Zekiyy,
  7. Ey kendisini kullarına lütuf ve nimetleriyle sevdirip, onların kulluklarından hoşnut olan Radıyy,
  8. Ey yarattığı harikulâde eserlerinde varlık ve birliği apaçık görünen Bediyy,
  9. Ey her şeyi en ince noktasına kadar bilen ve gizli lütuflar sahibi Hafiyy,
  10. Ey güç ve kuvveti sınırsız olan Kaviyy,

Sübhânsın yâ Rab! Sen’den başka yoktur ilâh! Emân diliyoruz Sen’den, Koru bizi Cehennem’den!

Cevşen Bölüm

وَ اَسْئَلُكَ بِاَسْمَٓائِكَ

Ve es’elüke biesmâike
Yâ Kâfi
Yâ Şâfî
Yâ Vâfî
Yâ Mu’âfî
Yâ Âlî
Yâ Dâ’î
Yâ Râdî
Yâ Kâdî
Yâ Bâkî
Yâ Hâdî

سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ اَجِرْنَا مِنَ النَّارِ

Sübhâneke yâ îâ ilahe illâ ente’l-emâ-ne’I-emâne ecirnâ mine’n-nâr.

Allah’ım! Sen’den şu güzel isimlerinin hakkı için istiyor, Sana yalvarıyorum

  1. Ey yarattıklarının bütün ihtiyaçlarını deruhte edip onlara kâfi gelen Kâfî,
  2. Ey maddî-manevî bütün dertlere şifâ veren Şâfî,
  3. Ey vaadinde duran ve mahlûkâtın bütün ihtiyaç ve taleplerini hikmetle yerine getiren Vâfî,
  4. Ey maddî ve manevî bütün dertlere âfiyetler ihsan eden Muâfî,
  5. Ey mahlûkları üzerinde kudretiyle yücelik sahibi olan Âlî,
  6. Ey kullarını kendileri için faydalı olan iyi, doğru ve güzele, Cennet’e davet eden Dâî,
  7. Ey iyi kullarından hoşnut olan Râzî,
  8. Ey mahlûkâtın ihtiyaçlarını karşılayan, adâlet ve hikmetle hükmeden Kâdî,
  9. Ey varlığının sonu olmayan Bâkî,
  10. Ey dilediğini dosdoğru yola hidâyet eden Hâdî,

 Sübhânsın yâ Rab! Sen’den başka yoktur ilâh! Emân diliyoruz Sen’den, Koru bizi Cehennem’den!

 

Allah’ın 99 ismi ve Anlamları

Allahü Teala’nın Kuran-ı Kerim ve Hadislerde geçen 99 ism-i şerifi ve Türkçe Anlamları.. Büyük faziletleri bulunan Allah’ın 99 ismi sırasıyla Esmaul Hüsna

 

İlgili Konular

funduszeue.info&#;u Facebook&#;tan takip etmeyi unutmayın!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası