abbas güçlü yks 2019 / MEB Suriyeli çocuklar için Milyon TL harcadı (1)

Abbas Güçlü Yks 2019

abbas güçlü yks 2019

YSK sonuçları eğitimin acı tablosunu ortaya koydu! &#;MEB ve ÖSYM &#;pişkinliğin&#; dik alasını gösteriyor&#;

YKS sonuçlarını değerlendiren Gazeteci Abbas Güçlü &#;YKS sayısal veriler açıklandı ama tam bir felaket!&#; yorumunda bulundu. MEB ve ÖSYM’nin kendini yenilemesi gerektiğini söyleyen Güçlü, &#;Öğrencilerin en ufak bir hatasını, en ağır şekilde cezalandıran MEB ve ÖSYM, söz konusu kendileri olduğunda, “pişkinliğin” dik alasını gösteriyorlar&#; ifadesini kullandı.

YKS kılavuzu açıklandı

İşsizliğe de dikkat çeken Güçlü, &#;Milyonlarca aday, az ya da çok puan aldım diye üzülüyor ya da seviniyor. Hepsi de en iyi puanı alsa ve istedikleri üniversiteye girip mezun olsalar, ödülleri ne olacak? Biz söyleyelim! İşsizlik! Asıl bu soruna kafa yormalıyız!..&#; dedi.

İşte Abbas Güçlü&#;nün &#;ÖSYM gece yarısı sürprizi yaptı. Adaylar perişan!&#; başlıklı yazısı:

Üniversite sınav sonuçları önceki gece ’te açıklandı!

Gündüzler torbaya mı girdi diyenleriniz olabilir ama bilgisayarlar, aşırı yüklenme nedeniyle kilitlenmesin diye MEB de ÖSYM de bunu sık sık yapıyor. Ama ona rağmen dün sınavla ilgili tüm siteler, sürekli olarak kilitlendi. Demek ki bu yöntem de bir işe yaramıyor!

MEB ve ÖSYM’nin, bu konuda, artık kendini yenilemesi gerekiyor!

Örneğin gece yarısı açıklanacağı, önceden duyurulabilirdi, uykusuz kalmayı göze alan, sonucunu, daha önce öğrenebilirdi. Ama doğru olan, şu, şu iller, şu gün şu saatte, diğerleri de şu gün şu saatte açıklanacak diye bir duyuru yapılsa ve bu yönde bir düzenlemeye gidilse, hiçbir sorun yaşanmaz. Ama, yanlışsız ve tartışmasız bir sınav hazırlayamayan kurumlardan bunu beklemek abes olur!..

İki soru iptal

Böylesine hayati bir sınav yapan kurumların, çok daha titiz ve dikkatli olmaları gerekiyor.

Öğrencilerin en ufak bir hatasını, en ağır şekilde cezalandıran MEB ve ÖSYM, söz konusu kendileri olduğunda, “pişkinliğin” dik alasını gösteriyorlar.

YKS’de Matematik sorusundan sonra bir de Sosyal sorusu iptal edildi. Sanki çok sıradan bir konuymuş gibi minik bir açıklamayla geçiştirildi. Ne bir özür dileme var ne de artık bu kişilere soru hazırlatmayacağız uyarısı. Sanki hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam ediyorlar ve Ankara’da bir Allah’ın kulu da bunun hesabını sormuyor!..

Hayal kırıklığı

Sonuçlar, yüz binlerce aday için hayal kırıklığı yarattı.

Puan ve sıralamalar yerlerde sürünüyor!

Puanlar ve yüzdelik dilimlere yönelik analizler, önceki yıldan çok farklı!..

Geçen yıl sınava girip, bu yıl tercih yapacak adaylar, çok daha şanslı!

Geçen yıl aynı sayıda soru yapanların puanı da sırası da daha yüksek!

Önceki yılların verilerine göre puan hesabı yapanlar da adeta yasta!

İşte bir anne ve bir adayın isyanı:

Eşit ağırlıkta, aynı netlerle geçen yıl bin bandında Hukuk’a yerleştiler, kızım bu yıl, aynı netlerle 46 binde. Hukuk barajı indirilsin!..

Mezun olarak sınava giren adaylar, kolay TYT sorularıyla ’den getirdikleri puanla, ’da ilk defa sınava giren öğrencilere fark attı, ne kadar adil olduğuna siz karar verin!

Benzeri o kadar çok eleştiri geliyor ki bırakın bu köşeyi, sayfayı, gazetenin tümünü, tepkilere ayırsak, yine yetmez.

Bu arada en büyük şikâyet konulardan biri de hormonlu, şişirilmiş not uygulaması. ÖSYM, umarız bu konuda tüm notları standardize etmiştir. Yoksa zaten adil olmayan sınav ve yerleştirme sistemi, daha büyük haksızlıklara neden olacaktır!..

Bu yüzden, sınavla ilgili sayısal veriler hemen açıklansın ki herkes ne olduğunu daha net anlayabilsin!..

Peki şimdi ne olacak?

Sayısal veriler, muhtemelen bugün açıklanır ama adaylardan gelen geri dönüşler, tahminlerin çok ötesinde. Oldukça farklı ve moral bozucu.

Örneğin, doğru ve yanlış sayılarının, çok farklı geldiğini iddia eden aday sayısı çok fazla. Dahası, tüm tahminlerini ve çalışma tempolarını, geçen yılın verilerine göre ayarlayan üst puan dilimindeki adaylar şok üzerine şok yaşıyorlar.

Örneğin aynı sayıda nete sahip olan bir aday, geçen yıl 18 bin ’üncü sıradayken, bu yıl 22 bin ’üncü sıraya düşmüş.

Bu da taban puanların çok değişeceği anlamına geliyor&#;

Hafta içerisinde, elimize veriler ulaştıkça, daha geniş analiz ve öngörüleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz&#;

Ve bir değerlendirme daha:

“Sınav sonuçları göstermiştir ki geçen yıl mezun olanlar, bu yıl sınava girenleri, bir miktar geriye attı. Geçen yıl ’üncü Sayısal puan için gereken netten fazla yapan adaylar bu yıl ’üncü sıraya denk gelen bir Sayısal puan aldı. Geçen sene TYT’si iyi, AYT’si kötü olan, bu sene sadece AYT çalıştı ve avantaj sağladı.”

Görünen o ki YÖK ve ÖSYM’nin yeni uygulaması, adayları çok da memnun etmedi!

Özetin özeti: Milyonlarca aday, az ya da çok puan aldım diye üzülüyor ya da seviniyor. Hepsi de en iyi puanı alsa ve istedikleri üniversiteye girip mezun olsalar, ödülleri ne olacak? Biz söyleyelim! İşsizlik! Asıl bu soruna kafa yormalıyız!..

Gazeteci Abbas Güçlü sosyal medya hesabından YSK sonuçlarına ilişin şu ifadeleri kullandı:

TELE1 İzleyici Hattı

Murat AĞIREL

YKS sonuçları açıklandı. Durum hiçte iç açıcı değil.

Abbas Güçlü sosyal medya hesabından bilgileri ve sonuç analizlerini paylaştı.

Sonuçlara göre sınava giren çocuklarımız 1. oturum olan TYT'de 40 Matematik sorusundan 'sına, 20 fen sorusundan 'sine, 20 Sosyal Bilgiler sorusundan 'sına, 40 Türkçe sorusundan sına doğru cevap vermiş.

Tabii insanın aklına "Milli Eğitim Bakanlığı ne yapıyor?"sorusu geliyor.

Ben de bu soruların cevaplarını araştırırken yukarıda anlattıklarım ile çok bağdaşmayacak olan oldukça ilginç bazı verilere ulaştım. Çıkan sonuca inanılmaz şaşırdım. Siz de okuyunca çok şaşıracaksınız.

Beni "linç etmeden" önce anlatmaya çalıştığım ayrıntıları anlayacağınızı umut ediyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı Milli Eğitim müdürlüklerinin okuyan çocuklarımızın okullarına gitmesi için servis tahsis ettiğini duydunuz mu?

Ben duymadım.

Ya kilometrelerce uzaktaki okullarına derme çatma köprülerden geçerek, çamurlu yollardan yürüyerek, derelerden, dağdan taştan geçerek ulaşan çocuklarımız için yol yapıldığını veya bir proje yapıldığını duydunuz mu?

Ben duymadım.

Ama çocuğuna okul pantolonu alamadığı için intihar eden İsmail Devrim'i duydum. "Ne alaka" diyeceksiniz. O zaman birkaç ihale ile anlatayım…

İhaleyi düzenleyen yer Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü. İhale tutarı bin TL. İhalenin konusu " Suriyeli öğrencinin 41 araç ile 40 gün taşınması işi."

İhaleyi düzenleyen yer Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü. İhale tutarı milyon TL. İhalenin konusu "Fatih'te eğitim gören Suriyeli öğrencilerin yaz kursu için taşınması işi."

Bu ihale listesi o kadar uzun ki sizlere aktarabilmem için sayfalarca yazmam gerekiyor. Sonuçta Milli Eğitim Bakanlığı, Suriyeli çocukların okullara taşınması için (benim bulabildiğim) tam ihale yapmış.

Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı Milli Eğitim Müdürlükleri Suriyeli sığınmacıların çocuklarının okullara gidebilmesi, entegre olabilmesi için tarihleri arasında tam ihale düzenlemiş ve toplamda ise milyon TL harcamış!

Bitmedi.

Devletin Suriyelilere karşı belli ki özel bir ilgisi var.

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü de "Suriyeli çocukların entegrasyonu için bilişim malzemesi alım işi"ihalesi düzenlemiş. Tutarı 26 milyon TL.

Sonra aynı müdürlük, "Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonu için öğretmen eğitimi" konulu organizasyon işi için milyon TL ödemiş.

En çok ilgimi çeken ihalelerden birisi ise şu…

Yine Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü "Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonunun desteklenmesi projesi kapsamında 'giyim' işine yönelik mal alımı" ihalesi düzenlemiş.

İhalenin yaklaşık maliyeti ise dudak uçuklatıyor.

Tam tamına milyon TL.

İşi AVS Savunma Tekstil Sanayi şirketi milyon TL ile almış. Yani yaklaşık maliyetin yarısına işi almış. İşin içeriği ise bin adet bot, mont, şapka, tişört alım işi.

bin adet!

Suriyeli konusu ile ilgili EKAP'tan araştırma yaparken bir ilginç konuyu daha buldum.

Suriye'ye hibe un temini! Bedeli 27 milyon TL.

Başka bir ihalede 13 milyon TL, diğerinde de 15 milyon TL bedel ile hibe un alımı yapmışız!

yılları arasında toplamda 16 ihale ve milyon TL bedel ile Suriye'ye bağışlanmak üzere un alımı yapmışız. İhaleyi genellikle Torunlar Un İmalat, Petek Değirmencilik, Tosun Grup almış.

Bunlar sadece ihale araştırması yaparken bulduklarım.

Şimdi…

Aklıma takılan sorular şunlar.

AVS Tekstil firmasının milyon TL bedel ile aldığı işin maliyeti nasıl olurda milyon TL çıkar? Firma tenzilat yapmamış olaydı aradaki 63 milyon fark kimin cebinden çıkacaktı? Firma bu indirimi neye istinaden yapmıştır? Bu malzemeler nereye ne zaman dağıtılmıştır?

Suriyeli çocuklara "Türk Eğitim sistemine entegre olabilmesi için" harcanan bu paralar bir fondan mı yapılıyor yoksa Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan bütçeden mi?

Şayet Bakanlık bütçesinden ise başka kurum neden yapmıyor? Ülkenin geleceğini şekillendirecek olan geleceğimizin teminatı çocuklarımıza harcanacak paralardan neden bu harcamalar yapılıyor?

Benim derdim Suriyeli sığınmacıların çocuklarının Türk Eğitim sistemine entegre edilmeye çalışılması değil. Derdim; Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan bütçenin bilim öğretmek dışında neden başka konular için harcandığı…

YKS açıklandı tartışmalar alevlendi

Yükseköğrenime Geçiş Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar, sosyal medyadan sınav sistemine yönelik eleştirilerini sıraladı. Adaylar, geçen yıl aynı netleri yapmalarına rağmen bu yıl sıralamalarının düştüğünü ve doğru yanlış sayılarının farklı olduğunu iddia ederken bazı veliler de sonuçların gece açıklanmasının yanlış olduğunu dile getirdi. SÖZCÜ’ye konuşan Eğitim Uzmanı Abbas Güçlü, ÖSYM’ye tepki göstererek, “Siz adaylara 1,5 yılda soru hazırlayıp 1,5 dakikada cevaplamalarını bekliyorsunuz, onu da doğru hazırlayamıyorsunuz” dedi.

Sibel GÜLERSÖYLER

Yayınlanma: - 17 Temmuz Güncellenme:

YKS açıklandı tartışmalar alevlendi

Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği Yükseköğrenime Geçiş Sınavı (YKS) sonuçları dün gece açıklandı. Soruların açıklanması ile birlikte, pek çok aday sınava yönelik çeşitli eleştirilerde bulundu. Soruların gece açıklanmasının adaylar üzerinde negatif bir etkiye neden olduğunu anlatan veliler, ÖSYM'yi eleştirdi. Bazı adaylar da bazı soruların cevaplarının yanlış olduğu iddiasında bulundu.  Biz de ÖSYM'ye yapılan eleştirileri ve sınavı eğitim uzmanlarına sorduk.

Abbas Güçlü

ABBAS GÜÇLÜ: İNSANLAR PANİK YAŞADI

Soruların gece açıklanması ile ilgili bir velinin kendisine ulaştığı yazıyı takipçileri ile paylaşan Eğitim Uzmanı Abbas Güçlü, “Üniversite sınavlarında bu hep yaşanıyor, bilgisayar kilitlenmesin diye gece geç bir saatte açıklamayı tercih ediyorlar. Bunun ön bilgisini daha önce açıklasalardı insanlar bu kadar panik yaşamazdı. Ailecek oturup beklerler, sonuçları daha normal koşullarda değerlendirebilirlerdi. Üzüntülerini de sevinçlerini de aileleri ile paylaşabilirlerdi. Gece yarısı açıklanması doğru değil” şeklinde konuştu.

“ORTALAMALARIN DÜŞMESİ, SORULARIN ZOR OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

Güçlü, “Sonuçları istedikleri gibi gelmeyen adayların, o panikle yanlış bir şey yapabilir. ÖSYM teknik koşullar nedeniyle sonuçları gece yayınladıkları açıklamasını yapıyor. Ama önceden bir ön bilgi verilebilir” dedi. Sınava iki yılda girerek aynı netleri alan fakat ortalaması daha geriye düşen adaylar ile ilgili de konuşan Güçlü, “Bu sonuç, soruların bu yıl daha zor olduğunu gösteriyor. Demek ki geçen yıl 10 soruda alınan puanı almak için bu yıl soru yapılması gerekiyor. Bu borsa gibi, sorular zorlaştıkça puanlar yükseliyor, sorular kolaylaştıkça da puanlar düşüyor” dedi.

“ADAYLARIN İDDİALARI CİDDİYE ALINMALI”

Bazı adayların doğru ve yanlış sayılarının farklı geldiği iddialarını da yanıtlayan Güçlü, “Bu tarz iddialar her zaman ciddiye alınmalıdır. Önceki yıllarda da benzer iddialar gelmiş ve ÖSYM yalanlamıştı ama sonrasında soru iptalleri oldu, bazı adayların puanları yeniden hesaplandı. Bunun için her türlü iddiayı cevaplamak önemli. Bu yıl da Matematik ve Sosyal Bilimler'den iki soru iptal edildi. Siz adaylara 1,5 yılda soru hazırlayıp 1,5 yılda cevaplamalarını bekliyorsunuz, onu da doğru hazırlayamıyorsunuz” yorumunda bulundu.

Sadık Gültekin

BU YIL 2,5 MİLYON ADAY SINAVA GİRDİ

yılında, TYT’ye başvuran 2 milyon bin adaydan, 2 milyon bin ’ünün sınavı geçerli sayılmıştı. Bu yıl ise, 2 milyon bin aday sınavda ter döktü. YKS'de TYT puanı ve üzerinde olan adaylardan TYT'ye girmeden bu puanları kullanmak için başvuran aday sayısının da 13 bin 19 olduğu öğrenildi. YKS'de iptal edilen soru sayısı, İngilizce oturumunda bir iken bu yıl Sosyal Bilimler ve Matematik alanlarında iki soru iptal edildi.

“YILLARA GÖRE TÜRKİYE SORU ÇÖZÜM ORTALAMALARI DEĞİŞİYOR”

Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, adayların Twitter üzerinden yks hastagı ile atmış olduğu eleştirilere yönelik açıklamalarda bulundu. Bir adayın, “ yılında yapmış olduğum netleri bu yıl da yapmış olmama rağmen ortalamam daha geriye düştü” ifadelerini cevaplayan Gültekin, “Burada, esas mesele şu. Yıllara göre, Türkiye soru çözüm ortalaması düşüyor, standart sapma değişiyor. İşin içerisinde çok fazla değişken var. Sınava giren sayısı, soruları çözen sayısı, net sayısı, adayların her yıl göstermiş olduğu performans farklı. Yani sonuçların bir önceki yıla göre, aynı olacağını söylemek çok sağlıklı olmaz” şeklinde konuştu.

“ADAYLARA İTİRAZ YOLU AÇIK”

Sözlerine devam eden Gültekin, eğitimciler olarak yapmış oldukları değerlendirmede, “Her zaman kazanan adaylar ile uğraşıyoruz? Peki, kaybeden adaylar ne yapıyor? Onlar hayatlarına ne şekilde devam ediyorlar? Bunları da sorgulamamız gerektiğine karar verdik” dedi. Gültekin, “2 buçuk milyon öğrenci sınava girdi, 1 milyon bin adayın lisans bölümlerini tercih etme hakkı doğdu. Bu çocukların yarısı demek ki lisans tercihi yapamıyor. Bu öğrencileri de eğitimciler olarak sorgulamamız lazım” ifadelerini kullandı. Sorulardaki doğru ve yanlış sayılarının farklı hesaplandığını iddia eden adaylar için de itiraz yolunun açık olduğunun altını çizen Gültekin, “Sonuçlar ilan edildikten sonra, adayların 1 aylık itiraz süresi bulunuyor. Adaylar, bu süreçte itirazlarını gerçekleştirebilir” dedi.

“GECE AÇIKLANMASI DEĞİL GEÇ AÇIKLANMASI ÖNEMLİ”

Sonuçların gece açıklanmasının bazı velilerde endişeye neden olduğu yönündeki paylaşımlar ile ilgili de konuşan Gültekin, “Sonuçların gece açıklanmasından önce, neden 1 ayda ilan edildiğini sorgulamamız lazım. Bu sonuçların günümüz teknolojisinde 2 hafta içerisinde açıklanması gerekiyor” dedi. Sonuçların gece açıklanmasından kaynaklı bazı adayların sıkıntı yaşadıklarını belirten Gültekin, “Şunu vurgulamamız gerekiyor, bu bir kişilik sınavı değil, bu olayı ülke olarak bu noktaya indirgememiz gerekiyor. Bu sınavın hayatlarının en önemli sınavı olmadığını anlatmalıyız. Ebeveynler, bunu bir ölüm kalım savaşı gibi entegre etmemeliler” diye konuştu.

İngilizcematematiköğrenciÖlümÖSYMsınavson dakikason dakika haberleriSözcüTürkiyeTwitterYKS

Ziya Hocam, YKS sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Üniversite baraj sınavı TYT’yi bir lise bitirme sınavı olarak değerlendirseydik, sınava giren adayların yüzde 80’i mezun olamazdı! 

Evet, evet yanlış okumadınız, üniversiteyi kazanmış olsalardı bile liseden mezun olamazlardı!

TYT, eğer bir sıralama sınavı değil de yüz üzerinden 50 alanın mezun olduğu ya da sınıf geçtiği bir başarı sınavı olsaydı, adaylardan çok azının yüzü gülerdi!..

Gelin önce, Temel Yeterlilik Sınavı TYT sonuçlarına ve diğer ayrıntılara bir göz atalım, sonra da sonuçların neden böylesine skandal boyutlara geldiğine hep birlikte kafa yoralım!

20 soruda 3 doğru!

TYT Türkçe’de Türkiye ortalaması 40 soruda , Sosyal Bilimler’de 20 soruda , Temel Matematik’te de 40’ta 6. 

En vahimi, Fen Bilimleri! 

Ortalama 20 soruda  

Hem de onca dershane, özel ders ve yardımcı ders kitabı dopingine rağmen! 

MEB bu konuda ne düşünüyor? 

Sorular mı zordu yoksa eğitim mi vasattı?

Sorular zor ya da müfredata aykırı ise ya da okulda yazılı, sözlü sınavları yapıp, üniversiteye girişte test sınavının yapılıyor olması bir çelişki ise bunun önlemi yıllardır neden alınmıyor?.. Ya da sorular hem müfredata uygun hem de zor değilse, o zaman eğitim kalitesinin sorgulanması gerekmez mi?

Daha da önemlisi, tavşan ile kaplumbağanın yarıştırılması ne kadar adil?

Başarı oranları yerlerde sürünen meslek liseleri ve imam hatipler mi başarısız yoksa ÖSYM, YÖK ve MEB’in vurdumduymazlığı mı, asıl konuşulması gereken durum?..

Ortada, çok uzun yıllardır devam eden bir kaotik durum var ve nedense hiç kimsenin dikkatini çekmiyor.

Bu noktada kabahatli arıyorsak, inanın, en son sırada gençler gelir!..

Sınavlara yönelik birçok istatiksel bilgi var. İşte onlardan bazıları:

Başvurdular ama girmediler!

Enteresan hem de çok enteresan bir durum daha: Başvurduğu halde, TYT’ye bin , AYT’ye ise bin aday girmedi!

İncelenmesi gereken bir durum!

Korona korkusu mu, üniversiteye küskünlük mü yoksa işsizlik endişesi mi?

Önceki yıllara göre azalıyor mu, çoğalıyor mu?

Görünen o ki yine on binlerce hatta yüz binlerce kontenjan boş kalacak.

Yazık değil mi, onca milli servete?..

Sayısal’da zorlandılar!

Üniversite adayları, en çok Sayısal’da zorlandı! puan barajı, Yabancı Dil’de yüzde 86, Sözel’de yüzde 83, Eşit Ağılık’ta yüzde 73 oranında aşılırken, bu oran Sayısal’da yüzde 58’de kaldı!

TYT’de ise kızların yüzde 81’i, erkeklerin ise yüzde 73’ü, puan barajını aşabildi! Hemen her yıl en önemli tartışma konusu sıfır çekenler ama bu yıl açıklanmadı! Neden acaba?..

Takke düştü kel göründü!

Sınav sonuçları kimin karnesi, Milli Eğitim’in mi, velilerin mi, öğretmen ve öğrencilerin mi, ÖSYM ve YÖK’ün mü ya da eğitimi ciddiye almayan siyasilerin mi?

Tabloya bakın, siz karar verin?

İşte ikinci basamak sınavı Alan Yeterlilik Sınavı AYT ortalamaları: Türkçe/, Tarih/, Coğrafya 1: 6/, Tarih /, Coğrafya 2: 11/, Felsefe: 12/, Matematik: 40/, Fizik/1, Kimya: 13/, Biyoloji/, Almanca: 80/, Arapça: 80/

Fen Bilimlerindeki vasatlık, önceki yıllarda olduğu gibi maalesef yine alarm verici!..

Çok net, az puan!

Yığılma ve geriye düşme sanki bu yıl daha fazla.

Aynı neti olan ’a göre daha az puan almış!

En fazla yığılma Sayısal’da! 

Yerleştirme puanlarında, üzeri puan alan aday sayısı Sözel’de , Eşit Ağırlık’ta , Yabancı Dil’de ’yken, bu sayı Sayısal’da oldu!..

Yani sayısalcıların işi zor!

Sayısal puanıyla üniversiteye girmek sanki bu yıl yıl çok daha zor olacak.

ÖSYM şaşırttı!

Üniversite sınav sonuçları her yıl gece yarısı çok ters saatlerde açıklanırdı. Bu yıl hem bir gün erken hem de sabah erken saatlerde açıklandı!

Tercih sıralamaları, Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.

Tercihleri sakın aceleye getirmeyin, çünkü yaşamınızın bundan sonrasına o liste yön verecek.

Bu süreçte Milliyet olarak hep yanınızda olacağız

Sonuçlar, herkese hayırlı olsun!..

Özetin özeti: Eğitim söz konusu olduğunda, başımızı ne olur artık devekuşu gibi kuma gömmeyelim!..

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası