doğumdan sonra vajina genişler mi / Doğumdan Sonra Vajinanın Toparlanma Süreci - monash.pw

Doğumdan Sonra Vajina Genişler Mi

doğumdan sonra vajina genişler mi

Normal doğumdan sonra vajina genişler mi? Doğum sonrası vajina estetiği

Normal doğumdan sonra vajina genişler mi? Doğum sonrası vajina estetiği

Birçok kadın bebeğine kavuşmak için doğumunu dört gözle beklerken doğum sonrasında bedeninde ne gibi değişikliklerin yaşanacağını da merak etmektedir. Bunların en başında ise bebeğin çıktığı yer olan vajinanın daralıp daralmayacağı gelir.

Doğal yöntemlerle yani vajinal yolla dünyaya gelen bir bebeğin sezaryen ya da farklı bir yöntemle dünyaya gelen bebeğe göre birçok yönden avantajı vardır. Tıpkı bebeklerde olduğu gibi anne için de bir çok açıdan olumlu etkileri bulunan vajinal doğum ile ilgili birtakım endişeler de yaşanabilmektedir. Küçük görünen vajinadan kocaman bir bebeğin çıkması her ne kadar imkansızmış gibi görünse de mucize dediğimiz şey aslında burada başlıyor. Peki genişleyen vajina yeniden eski haline dönebilir mi?

İçerisinde bulundurduğu bağ doku ve elastik özelliğinde bebeğin çıkmasına izin verecek kadar esneme kabiliyetine sahiptir. Kalıcı vajinal genişlemenin görülebildiği bu durum özellikle de birden çok normal doğum yapan kadınlarda ya da iri bebek doğuran, vakumlu müdahaleler ile genişleyen vajina ilişkiyi etkileyebilecek kadar etkili olabilmektedir.

DOĞUM SONRASINDA VAJİNA NEDEN GENİŞLER?

doğum sonrası vajina daralması

doğum sonrası vajina daralması

Yaklaşık 9 cm boyutunda olan bir vajinanın uzunluğu  8 ile 10 cm arasında değişebilmektedir. Narin ve hassas bir yapıya sahip olan vajinada ‘ruga’ isminde deri kıvrımlar vardır. Bu rugalar ilişkide ve doğumda vajinal genişlemeyi sağlarlar. İleri yaşta azalan bağ dokusu ve kolajen, hamilelik ve doğumda vajinanın kalıcı genişlemesine neden olur.

Özellikle zor, vakum ya da müdahaleli doğumlarda ciddi manada vajinal genişleme görülür.

Vajinal genişlemesini tetikleyen etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğum
  • Yaş
  • Menopoz
  • Irk
  • Obezite
  • Dokuların ve kasların deformasyonları
  • Sinirlerdeki ve dokulardaki işlev bozuklukları
  • Geçirilmiş pelvik cerrahiler


Doğum gerçekleşip bebek dünyaya geldikten sonra vajinada görülen deformasyonlar cerrahi yöntemler ya da lazer tedavileri ile düzeltilir. Vajina genişlemesi görülen kişide yaş, vajinal genişleme durumu ve şikayetlerinin yoğunluğuna göre tedavi uygulanır.

HAMİLELİK VAJİNANIN GENİŞLEMESİNİ TETİKLER Mİ?

Eskisine nazaran genişleyen vajinada asıl etken hamilelik değil doğumdur. Doğumu gerçekleşmeyip düşük yapan kadının vajinasında genişleme olmaz. Çünkü vajinada genişlemeye sebep olan hamileliğe bağlı rahimin daralması değil ancak bebeğin doğum kanalından geçerken vajinadan geçmesidir. Hamilelik ve düşük, kürtaj, muayene gibi teknikler vajinada daralmaya sebep olmaz.

Bebeklerin kilo alması için ne yedirilmeli? Evde kilo aldıran mama tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerin kilo alması için ne yedirilmeli? Evde kilo aldıran mama tarifleriHamilelikte ikili tarama testleri! Hamilelikte tarama testi nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte ikili tarama testleri! Hamilelikte tarama testi nasıl yapılır?
Normal Doğum Sonrası Vajina Genişlemesi

Normal Doğum Sonrasında Vajina Genişlemesi

Normal doğum sonrası vajina estetiği son dönemde daha fazla ilgi gören estetik girişimlerden biri haline geldi. Vajinal doğum, anne ve bebeğin durumunun uygun olması durumunda en sağlıklı doğum yöntemlerinden biridir.

Ancak doğum sonrasında vajinada genişleme olur mu, vajina yeniden eski haline döner mi gibi sorular da akılları karıştırabiliyor. Hem bu alanda gerçekleştirilen estetik girişimlere hem de normal doğumun cinsel hayatı etkileyip etkilemediğine değineceğiz. Ancak öncesinde vajinal doğumun vajinayı genişletmesi konusunu ele alalım.

Normal Doğum Vajina Genişlemesine Neden Olur Mu?

Vajina kasları, doğumdan hemen önce açılarak bebeğin doğum kanalından çıkmasını sağlayacak kadar esnektir. Doğumdan sonra kaslarda yeniden bir daralma meydana gelir ve vajina çoğu zaman eski formuna yeniden kavuşur. Ancak bu durum her seferinde geçerli olmayabilir. Zira vajina genişlemesinin en yaygın nedenlerinden birinin vajinal doğum olduğunu unutmamak gerekiyor.

Kimi zaman doğum sırasında doğum kanalının aşırı düzeyde gerilmesi de söz konusu olabiliyor. Bu durumda epizyotomi olarak adlandırılan kesi uygulanır. Böylece hem düzensiz bir doku yırtığı oluşması önlenir hem de bebeğin doğum kanalından daha rahat çıkması sağlanmış olur.

Fakat bu kesi de vajina kaslarının gevşemesine neden olabiliyor. Sonuç olarak normal doğumun vajina genişlemesine asla neden olmadığını söyleyemeyiz. Böyle bir tablo ortaya çıkabilir. Ancak doğum sonrasında vajina genişlemesi sorunundan kurtulmayı sağlayan yöntemlerin de olduğunu unutmamak gerekiyor.

Normal Doğumdan Sonra Vajina Eski Haline Ne Zaman Döner?

Hamilelik ve doğum, sadece vajina bölgesinde değil, vücudun pek çok bölgesinde değişime sebebiyet veriyor. Kadın vücudunun doğumdan sonra toparlanması ve eski halini alması en az 6 ay gibi bir zaman dilimini gerektirir. Fakat vajinanın çok hızlı bir iyileşme özelliğine sahip olduğunu belirtmek gerekiyor.

Normal doğumun ardından vajinanın eski yapısını kazanması sadece 40 gün gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşiyor. Aynı zamanda normal doğum sonrası vajina estetiği işlemlerinin yapılması durumunda da iyileşme yine hızlı bir seyir izler. Uygulanan kesiler ve dikişlerin iyileşmesinin son derece hızlı bir şekilde tamamlandığını belirtebiliriz.

Vajinal Relaksasyon Ve Kayıp Penis Sendromu

Vajinal relaksasyon sendromu, erkekte de kayıp penis sendromu, yani vajinayı hissedememe durumudur. Vajinanın penis tarafından sarılmamasından kaynaklanan bu problemin temel kaynağı ise vajinada genişleme olmasıdır. Vajina daraltma yöntemlerinin ardından çoğu zaman bu sorun da ortadan kalkar.

Normal Doğum Sonrası Vajina Estetiği Niçin Yapılır?

Hastalar normal doğumun ardından vajina estetiği olmak istediklerinde bazı soruların yanıtlarına ihtiyaç olur.

  • Hastanın şikayeti ne?
  • Vajina estetiğinden beklentisi ne?
  • Vajinal genişlemesi ne oranda?
  • Perinede defekt var mı?

Bu soruların yanıtlarına bağlı olarak hasta için en uygun olan estetik girişim önerilir.

Normal Doğum Sonrası Vajina Estetiği Yöntemleri

Günümüzde normal doğum sonrası vajina estetiği 2 farklı şekilde yapılıyor. Bu iki yöntem arasından hangisinin tercih edileceğine ise yapılan muayene sonrasında doktor tarafından karar verilir. Dokunun durumu, vajinadaki genişleme oranı gibi unsurlar dikkate alınır. Bu yöntemler ise şu şekildedir:

  1. Lazerle Vajinal Rejüvenasyon
  2. Ameliyatla Vajinanın Daraltılması

1. Lazerle Vajinal Rejüvenasyon

Kısaca LVR olarak adlandırılan bu yöntem, normal doğum sonrası vajina estetiği girişimleri arasında en güvenli olanlardan biridir. Anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılan işlem, vajina genişlemesi çok fazla olmayan kadınlar için ideal bir seçenektir. Cinsel haz ya da vajina kuruluğu gibi konularda sorunları olan kadınlar için de uygundur.

Lazer teknolojisinden faydalanılarak gerçekleştirilen bu işlem vajinada yaklaşık olarak % 30 oranında daralma sağlayabiliyor.

2. Ameliyatla Vajinanın Daraltılması

Vajina genişlemesinin fazla olduğu kadınlarda normal doğum sonrası vajina estetiği girişimleri arasında en ideal olanı vajinoplasti ameliyatıdır. Lazerle gerçekleştirilen daralma ile istenen sonuç elde edilemediğinde de vajina daraltma ameliyatı devreye girer.

Anestezi altında gerçekleştirilen bu ameliyat ile vajinaya doğum öncesinde mevcut olan darlık kazandırılabilir. Fazla doku kesi ile çıkarılır ve sonrasında dikiş uygulaması yapılır. İyileşme kısa sürede gerçekleşir.

Mommy Makeover Nedir? Neleri Kapsar?

Kimi zaman normal doğum sonrası vajina estetiği ile birlikte daha farklı operasyonlara da ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda ‘anne estetiği’ olarak bilinen mommy makeover devreye giriyor. Bu işlem aşağıdaki operasyonları kapsar:

  • Meme dikleştirme
  • Meme küçültme
  • Karın germe
  • Kol ve bacak germe
  • Meme büyütme
  • Liposuction
  • Vajina estetiği

Yapılan genel muayene sonrasında yukarıdaki işlemlerden hangilerine ihtiyaç duyulduğu belirlenir ve sonrasında ameliyat planlaması gerçekleştirilir. Ancak bu girişimler için doğumun üzerinden en az 6 ay geçmesi gerekiyor.

Normal Doğumdan Sonra Vajina Dikilir Mi?

Epizyotomi kesisine dikiş atılması, normal doğum sonrası vajina estetiği değildir. Bu işlem doğum sırasında bebeğin doğum kanalından rahatça geçebilmesi ve perine bölgesinde istenmeyen düzensiz yırtıkların oluşmasını önlemek için uygulanan bir kesidir. Doğumun hemen ardından bu kesiye dikiş atılır. Bu dikiş uygulaması estetik amaçlı olarak değil, dokulardaki iyileşme sürecinin başlamasını sağlamaya yöneliktir.

Normal Doğum Cinsel Hayatı Etkiler Mi?

Doğumdan hemen sonra cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez. Öncelikle vajina dokularının iyileşmesini beklemek gerekiyor. Sonrasında ilk cinsel ilişkilerde hafif ağrı ya da vajinal kuruluk olması gibi problemler yaşanabilir.

Ancak bu problemler de çoğu zaman geçicidir. Aynı zamanda sorunların devam etmesi durumunda doktora başvurulabilir ve problemin kaynağının araştırılması sağlanabilir. Bunun dışında normal doğumun cinsel hayatı olumsuz etkilemesi söz konusu olmaz.

Normal doğuma bağlı vajina genişlemesi elbette istenmeyen bir durumdur ve cinsel yaşam konforunu da olumsuz yönde etkiler. Ancak günümüzde bu sorun da estetik girişimler ve basit müdahaleler ile ortadan kaldırılabiliyor.

Vajinadan ses gelmesi, cinsel haz alamama gibi bazı sorunlara da yol açabilen vajina genişlemesi probleminden kurtulmak için çok sayıda farklı seçenek sunulabiliyor. Vajina daraltma operasyonu gibi yöntemler sayesinde kadınların normal doğumun ardından yaşanabilecek cinsel sorunlardan kurtulması mümkündür.

Normal Doğum Sonrası Vajina Ağrısı

Doğum esnasında vajina kaslarında genişleme meydana geliyor. Sonrasında kasların yeniden toparlanması esnasında hafif ağrı şikayeti de ortaya çıkabilir. Özellikle lohusalık döneminin ilk günlerinde ağrının daha fazla yaşandığını söyleyebiliriz.

Doğumda epizyotomi kesisi uygulanması halinde ağrı şikayetinin daha fazla olduğunu da söyleyebiliriz. Ancak bu durum eğer bir sağlık sorunu yoksa geçicidir. Uzun süre boyunca devam etmesi ya da ağrının şiddetinin güç geçtikçe artması gibi durumlarda zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesinde fayda olacaktır.

Normal Doğum Sonrası Vajina Ne Zaman İyileşir?

Vajinal doğumun ardından vajina dokularındaki iyileşme süresi yaklaşık olarak 40 gündür. Ancak bu süre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Çünkü her bireyin doku iyileşme hızı aynı olmaz. Kadının yaşı ve doku durumu gibi özellikler iyileşme süresinde de belirleyici olabiliyor.

Şayet vajinal doğum sırasında epizyotomi kesisi uygulanmışsa bu durumda iyileşme süresi biraz daha uzun olabilir. Aynı zamanda doğumun hemen ardından bir süre boyunca dikiş bölgesinde de ağrı olması gibi şikayetler söz konusu olabiliyor.

  1. Önceki
  2. Sonraki

Cinsel İlişki Vajina Genişlemesine Neden Olur Mu?

Cinsel İlişki Vajina Genişlemesine Neden Olur Mu?

Vajina genişlemesinin sebepleri nelerdir?

Vajinal genişlemeye yol açabilecek yaygın sebepler şunlardır:

  1. Doğum

Doğumdan sonra görülen vajina genişlemesi, oldukça fazla rastlanılan bir durumdur. Doğum; doku ve kaslara, vajina içerisinde ve etrafında bulunan bağları zedeler. Özellikle; kadını zorlayan doğumlar ve büyük bebekler bu zararları artıran faktörlerdir. Doğumdan önce, hamilelik sırasında görülen vajina genişlemesi ise kilo artışına bağlı olarak görülebilmektedir.

  1. Menopoz

Östrojen; karın destek yapılarının (kas ve dokuları) kombine eden ve güçlü kalmalarını sağlayan destekleyici bir hormondur. Menopoz döneminden sonra bu hormondaki düşüş, kas ve dokuların güçlerini kaybetmesine neden olabilir.

  1. Histerektom

Rahim; vajinanın üst bölgesinde bulunur ve destek kombininin olan önemli bir yapısıdır. Histerektomi; işlemi uterusun alınmasıdır. Rahmin vajina üzerinde bulunduğunu söylemiştik. Rahim olmadığında vajinanın üstü aşağı açıklığa doğru düşebilir. Bu durum; vajinal kubbe sarkması olarak adlandırılır.

  1. Diğer nedenler

Vajina genişlemesinin diğer nedenleri ise şunlardır:

  • İlerleyen yaş
  • Kilo artışı ve obezite
  • Sinir ve dokuların işlevsel bozukluğu
  • Bağ dokusu anormallikleri
  • Daha önceden geçirilen pelvik cerrahi
  • Sigara içilmesi

Adet döneminde görülen vajina genişlemesi…

Adet döneminde kan akışının sağlanması için vajina 1 ila 2 santimetre arasında genişleyebilir. Ama bu durum adet bitiminde düzelir ve genişleyen bu açıklık kapanarak eski haline yeniden döner.

Cinsel ilişki vajina genişlemesine neden olur mu?

Aklınızda; “cinsel ilişki vajina genişlemesine neden olur mu?” ya da “cinsel ilişki sonrasında vajina genişler mi?” gibi sorular olabilir. Vajina elastik bir yapıya sahiptir. Herhangi bir boyutta olan penisin içerisine girebilmesi ve doğum sırasında da olabildiği kadar açılacağı şekilde yaratılmıştır. Cinsel ilişki sağlanacağı anda kadının vajinasında birtakım değişiklikler görülür. Vajinanın engebeli olan iç duvarları ıslanır ve rugae gevşer. Daha sonra duvarlar açılır ve cinsel birliktelik için uygun şartlar hazırlanmış olur. Yani; birliktelik esnasında vajina genişlemesi olması gereken bir durumdur. Birliktelikten sonra ise vajina ilk haline geri döner.

Ünlü bir kadın doğum doktoru olan Lauren Streicher: “Dünyadaki en büyük penis bile bebeğin büyüklüğüyle karşılaştırılamayacağından vajinanın boyutunu etkilemeyecektir” demektedir. Bu söze istinaden; “çok birlikteliğe girmiş vajina nasıl olur?” sorusunun da kesin bir yanıtı yoktur. Çünkü yapılacak klinik muayeneler sonucunda ya da herhangi bir şekilde bir kadının kaç kez ilişkiye girmiş olduğu belirlenemez. Bunun dışında; “parmak ile vajina genişler mi?” sorusunun da cevabı; böyle bir durumun mümkün olmadığıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır