gebelikte venöz yetmezlik / Kronik Venöz Yetmezlik Belirtileri Nelerdir? - funduszeue.info BAKUY

Gebelikte Venöz Yetmezlik

gebelikte venöz yetmezlik

Gebelikle birlikte gittikçe büyüyen rahmin hemen yakın komşuluğundaki ana toplardamarlara (iliak venler ve vena cava inferior) yaptığı baskı sonucu bacaklardaki damar kapakçıkları bozulmaya başlar, venler genişler, ven duvarları direncini kaybederek genişler.

Bu gelişmelerin sonucunda gebeliğin sonunda büyük bir kısmı kalıcı olan varisler ve venöz yetersizlik oluşur.

Eğer gebelik öncesinde varisler varsa, varisler olmasa da genetik yatkınlık belirtisi olan ebeveynlerde varis,venöz yetersizlik ve damar içi pıhtılaşma hikayesi mevcut ise bu kişilerin gebelik sırasında veya sonrasında ciddi problemler yaşayabileceklerini bilmeleri gerekir.

GEBELİKTE VARİS VE PIHTI OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER :

Gebelik boyunca gerek hormonal, gerekse psikolojik nedenlerle artan iştah aşırı kilo almaya neden olursa varis gelişme hızı katlanarak artar. Bu nedenle gebelik ideal kiloya yakın bir ağırlıkla başlarsa ve gebelik takibini yapan kadın doğum uzmanının önerileri doğrultusunda kilo kontrolü yapılırsa varis gelişiminden en az zararla kurtulmak mümkün olabilir. Gebelik boyunca ortalama kilodan daha fazla kilo alınmamalıdır. Yine gebelik süresince artan tuz alımı, gebeliğin ilerleyen safhalarında hareketliliğin azalması, düzenli yürüyüş yapılmaması daha çok varis gelişimine ve belki de ileride annenin ciddi sağlık problemlerine dönüşebilecek olan venöz yetersizliğe neden olur.

Anne olmayı planlayanların varis ve venöz yetersizlik açısından kalp damar cerrahi muayenesi, gerekli görüldüğünde venöz doppler ultrason, venografi gibi tetkiklerle incelenmeleri gerekir. Eğer planlı gebelik öncesi bu hastalıklardan herhangi birisi saptanırsa tedavilerinin çeşitli yöntemlerle yapılması, gebeliğin bu tedavi aşamasından sonra gerçekleşmesi en doğru yol olacaktır. Gebelik öncesinde mevcut varisler önemsenmez ise doğum sonrasında bazen ameliyat gerektirebilecek varisler haline dönüşebilir ayrıca bu varisler altta yatan venöz yetersizlik hastalığının belirtileri de olabilir. VenözYetersizliğe bağlı dolaşım bozukluğu gebelerde daha sık olmak üzere derin ve yüzeysel venlerde pıhtılaşmalara yol açar,anne ve bebek açısından tehlike oluşfunduszeue.info nedenle varisler gebelik öncesinde muhakkak tedavi edilmelidir.

Venöz yetersizliğin gebeler açısından en talihsiz sonucu sıklıkla oluşan yüzeysel toplardamar pıhtı ve iltihapları (tromboflebitis) ve derin ven trombozu yani “derin toplardamar pıhtılaşması”dır. Derin ven trombozu oluşmuş hastaların bir kısmında ise pulmoner emboli olarak adlandırdığımız akciğerde bacak venleri kaynaklı pıhtı gelişebilir ki bu ölümcül olabilen ciddi bir damar hastalığıdır. Gebelikte derin ven trombozu riski 5 kat, lohusalıkta bir 5 kat daha artarak normalin 10 katı bir orana ulaşır.

Derin ven trombozunun klinik belirtileri bacaklarda oluşan ağrılar ve şişliği takiben solunum zorluğu, hızlı soluma, nefes açlığı, terleme, kan tükürme, öksürük, bayılma, göğüs ağrısı, ani sağ kalp yetersizliği, tansiyon düşüklüğü şeklinde ortaya çıkar. Ani şuur kaybı ve açıklanamayan ani solunum sıkıntılarında akciğer embolisi düşünülmelidir.

Kadınlar için diğer bir önemli risk de derin ven trombozu olasılığının oral kontraseptif (doğum kontrol hapı) kullananlarda artmasıdır. Günümüzde koroner hastalıklarını,osteoporozu önlemek için menopozda östrojen ve progesteron preparatları sıklıkla kullanılmaktadır ki bu preparatların derin ven trombozu risklerini arttırdığı gösterilmiştir. En riskli dönem doğumdan sonraki ilk bir haftadır. Varis mevcudiyeti ,az su içilmesi, uzun yolculuklar,sık ve çoğul gebelikler,hareketsizlik,obezite ve ileri anne yaşı kadınlarda uzak pıhtı riskini daha da arttırmaktadır.

Derin ven trombozuna bağlı pulmoner emboliden kurtulan hastayı uzun dönemde hayatının sonuna kadar uğraştıracak olan posttromboflebitik sendrom, venöz ülserler (bacak yaraları) ve pulmoner hipertansiyon gibi komplikasyonlar bekler.

Bir diğer popüler sorun da kadınlarda şıklığın vazgeçilmezi olarak kullanılan topuklu ayakkabıların yeni varislerin ve yaygın derin toplardamar hastalığının gelişmesine neden olmasıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

SORULAR / CEVAPLAR

VENÖZ YETMEZLİK NEDİR?

Varis, bacaklarda kirli kanı kalbe taşıyan yüzeyel ve derin toplardamarlarımız bulunmaktadır. Bunların içerisinde kanın kalbe doğru tek yönlü akısını sağlayan kapakçıklar bulunmaktadır. Bu kapakçıkların en önemlisi kasık bölgesinde derin ve yüzeyel toplardamarları birleştiren kapakçıktır. Bu kapakçık çeşitli nedenlere bağlı bozulursa, derinden yüzeyel toplardamara kan geriye kaçar. Buna venöz yetmezlik denir.

VARİS NEDİR? NİÇİN GELİŞİR?

Varislerin en önemli nedeni venöz yetmezliktir. Özellikle kasık bölgesindeki yüzeyel toplar damar kaçakları varislere neden olmaktadır.

VENÖZ YETMEZLİK NEDENLERİ NELERDİR?

Venöz yetmezliğin önemli nedenleri, genetik, obezite, gebelik, çok sayıda doğum yapmak, uzun süre ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışmak vb.

VENÖZ YETMEZLİK TANISI NASIL KONULUR?

Venöz yetmezlik tanısı Doppler ultrason ile kaçağın süresi ölçülerek konulur. Bacaktan kalbe doğru kan akımına izin veren kapakçıklar kanı geriye doğru 0,5sn ye kaçırması kadar normal Kabul edilir. Süre 1sn üzerinde ise hafif, 2 sn üzerinde orta, 3sn üzerinde ise ciddi kabul edilir.

VENÖZ YETMEZLİKTE YAŞAM TARZI NASIL OLMALI?

Venöz yetmezlik bulunan hastalar uzun süre ayakta sabit kalmamalı, bacak kaslarını güçlendiren spor yapmalı, duşta bacakları ılık su ile temas etmeli, sıcak kaplıcadan uzak durmalı, beli sıkan kıyafetler giymemeli, yüksek topuklu ayakkabılar kullanmamalı, gün içerinde bacakları yükselterek dinlenmeli, kilo almamalıdır.

BACAKLARIMIZ NİÇİN ŞİŞER?

Genel olarak tek taraflı şişliklerde, toplardamar veya lenf damarı hastalıklarına bağlı gelişir. İki bacakta şişlik ise kalp, akciğer, böbrek, karaciğer hastalıklarına veya ilaç kullanımına bağlı gelişmektedir.

SAĞ BACAK MI SOL BACAK MI DAHA ÇOK ŞİŞER?

Sol bacağımız daha çok şişer ve daha çok pıhtı oluşur. Bunun nedeni sağ bacak atardamarı sol bacak toplardamarı üzerine bası yapmasıdır.

KILCAL VARİS TEDAVİSİ ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN TETKİKLER?

Kılcal varis tedavisi öncesinde mutlaka Doppler ultrason yapılması ve bunların büyük damarlardaki bir kaçaktan kaynaklanıp kaynaklanmadığının gösterilmesi gerekiyor. Eğer kaçak saptanırsa, tedavi öncesinde bu kaçakların ortadan kaldırılması gerekiyor.

KILCAL VARİS TEDAVİSİNDE HANGİ UYGULAMA DAHA ETKİLİDİR?

Kılcal varies tedavisinde skleroterapi, lazer ve radyofrekans uygulanmaktadır. Burda en etkili yöntem üçünü birlikte kombine etmektir. Geniş damarlara öncelikle skleroterapi yapılır. Daha sonra kalan dallara lazer uygulanır ve en son çok ince dallara ise radyofrekans uygulanır.

SKLEROTERAPİ NEDİR?

Skleroterapi damar içerisine uygulandığında damar iç duvarını kaplayan endotel tabakasının harabiyetine yol açarak, damarın içerisinin önce pıhtı ile kapandıktan sonra, daha sonra tamamen kaybolmasına kadar geçen sürecin başlatılması.

KÖPÜK SKLEROTERAPİ NEDİR?

Skleroterapik ajanın hava ile karıştırılması ile elde edilir. Bunun için 1cc sklerozan ajanın 4cc hava ile karşılıklı iki enjektör ve bunları karıştıran üçlü musluk ile karıştırılarak köpük elde edilir.

KÖPÜK SKLEROTERAPİNİN AVANTAJI NEDİR?

Köpük skleroterapi büyük bir alanı kapladığı için çok kalın kılcal damarlara uygulanır. Etkinliği köpük yapılmadan uygulanan skleroterapiye göre çok yüksektir.

SKLEROTERAPİ SEANSLARI ARASINDAKİ SÜRE NE KADAR?

Genellikle bu süre hafta arasında tutulur. İlk seans uygulandıktan sonra hastanın uygulanan bölge ile ilgili problemler ortadan kalktıktan sonra diğer seansa geçilir.

VENÖZ DOPPLER ULTRASON YATARAK MI, AYAKTA MI YAPILMALIDIR?

Venöz Doppler once yatarak sonrasında ayakta bakılmalıdır. Kaçak değerlendiriken, hem ıkınma, hemde bacağa kompresyon uygulayarak değerlendirilmelidir.

TOPLARDAMARLARIMIZ NİÇİN TIKANIR?

Toplardamarımız,seyehat, lokusalık, cerrahi veya travma sonrası uzun süreli hareketsizlik, doğum kontrol ilaçlarının kullanımı, gebelik, kanser, travma, genetik pıhtılaşma bozuklukları gibi nedenlere bağlı olarak gelişir.

KASIK BÖLGESİNDE VE GENİTAL BÖLGEDE VARİSLER VARSA NASIL TEDAVİ EDİLMELİDİR?

Bu bölgedeki genellikle karın içindeki kaçaklardan kaynaklanmaktadır. Bunların en başta gelen sebebi yumartalık toplardamarı içerisinde yer alan kapakçıkların bozularak kanı gerikaçırmasıdır.

D-DIMER NEDIR, NEZAMAN YÜKSELIR?

D- dimer vücutta oluşan pıhtının parçalanması ile ortaya çıkan moleküllere denir. Yüselmesi toplardamarlarda pıhtı oluştuğunu düşündürür. Bazende pıhtı olmaksızın yeni geçirilen cerrahi, kanama, travma, kanser veya gebelikte yükselmektedir

DERİN TOPLARDAMAR KAÇAKLARINDA NE YAPILIR?

Derin toplardamar kaçaklarında öncelikle neden önemlidir. Kaçak daha onceki damar tıkanıklığına bağlı gelişmiş ise varies çorabı ve ilaç kullanılması dışında seçenek olmaz. Ancak kaçak yapısal kapak bozukluğuna bağlı gelişmiş ise mutlaka eşlik eden yüzeyel toplardamar kaçağı varsa ortadan kaldırılmalıdır. Bu yaklaşımla derin kaçak %70 azalma gösterir. Daha sonra bacak adelelerini güçlendirici spor, kilo kontrolü, yaşam tarzı değişikliği ve varis ilacı kullanımı faydalı olacaktır.

VARİS ÇORABI KULLANIRKEN HANGİSİ TERCİH EDİLMELİDİR?

Venöz yetmezlik ve varis tedavisinde dizaltı orta derece basınçlı çoraplar tercih edilir. Lenf öedem tedavisinde ise diz üstü veya kilotlu yüksek basınçlı çoraplar tercih edilir.

LİPÖDEM VE LENF ÖDEM NASIL AYIRT EDİLİR?

Lip ödem iki taraflı olur ve ayağı tutmaz, lenf ödem tek taraflı olur ve ayak üzerini ve parmakları tutar.

HAMİLELİKTE ÖDEM AZALMASI İÇİN NASIL DAVRANMALI?

Gebelik esnasında özellikle bebek büyümeye baslayında karın içerisinde ana toplardamara bası yaparak bacakta basıncı yükseltir be ödeme neden olur. Bu nedenle özellikle yatma esnasında sol yana yatılarak ana toplardamarın bası altında kalması önlenir.

BÜYÜK VARİSLER TEDAVİ EDİLMEZ İSE NE OLUR?

Büyük varisler tedavi edilmezse bu varisleerin içinde kanın göllenmesine bağlı pıthtı oluşumu gerçekleşir. Buna bağlı akciğer embolisi gelişir. Ayrıca ayak bileğinde oluşan yüksek basınca bağlı olarak ülser gelişir.

VENÖZ ÜLSER NİÇİN GELİŞİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Venöz ülser varislere veya venöz yetmezliğe bağlı ayak bileği bölgesinde yüksek basıncın etkisi ile dokulara sızan serum ve proteinlere bağlı doku sertleşir vebeslenmesi bozularak ülser gelişir. Ülserin tedavisinde yüksek basıncı oluşturan venöz yetmezlik ve varies ortadan kaldırılmalıdır. Ülser iyileşinceye kadar diz altı orta veya yüksek basınçlı varis çorabı giyilmelidir. Birlikte yaklaşık bir yıl süre ile varies ilacı kullanılmalıdır.

LENF ÖDEM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Lenf ödemin tedavisinde en etkili yöntem fizyoterapistler tarafından yapılan manuel doku masajıdır.

BACAKLARDA KRAMPIN EN ÖNEMLİ NEDENİ NEDİR?

Bacaklarda kramp’ın en önemli nedeni venöz yetmezlik ve varislerdir.

KAPLICA VARİSLERE FAYDALI OLUR MU?

Kaplıcanın sıcak suyu toplardamarları genişletir ve varislere bağlı gelişen ağrı, ödem gibi şikayetleri çok artırır.

VENÖZ YETMEZLİK VEYA VARİSLERİMİZ HUZURSUZ BACAK SENDROMUNA YOL AÇAR MI?

Huzursuz bacak sendromunun en önemli nedenlerinden birisini venöz yetmezlik ve varisler oluşturmaktadır. Bu hastalarda mutlaka öncelikle venöz Doppler ultrason yapılmalıdır.

YÜRÜMENİN VE AYAKTA SABİT DURMANIN TOPLARDAMARLARIMIZA ETKİSİ NEDİR?

Yatarken ayak bileğinde basınç mmHg civarında olur, bu basınç ayakta hareketsiz dururken her sn mmHg artış gösterir ve mmHg’ye kadar yükselir. Buna bağlı damarlar genişler ve içlerindeki kapakçıklar kaçırır. Ancak yürümeye başlayınca her adımda mmHg basınç düşüşü olur. Bundan dolayı varisli hastaların ayakta sabit durmamaları gerekmektedir.

VARİS TEDAVİSİNDE AMELİYATLI VE AMELİYATSIZ OLMASI NE ANLAMA GELİYOR

Varis ameliyatı genel veya spinal anestezi altında gerçekleştirilir, Lazer veya radyofrekans işlemi local anestezi ile olur. Cerrahide hedef damar dalları ile koparılarak çıkarılır, lazerde veya RF’da damar yerinde kalır ve katater ile damar içine girerek damar yakılarak kapatılır.

VARİS TEDAVİSİNDE SÜLÜK KULLANILMASI FAYDALI OLUR MU?

Varis tedavisinde sülük kullanımının hiç bir faydası yoktur. Hatta enfeksiyon geliştirme gibi zararları da bulunmaktadır.

TOPLARDAMAR TıKANıKLıĞı GENÇLERDE VE YAŞLıLARDA SPONTAN GELIŞMESINDE NEDENLER NELERDIR?

Gençlerde sıklıkla genetik pıhtılaşma bozukluklarına, yaşlılarda ise tümeral hastalıklara (prostat, mesane, kolon, mide kanseri gibi) bağlı gelişir

DOĞUM KONTROL HAPLARI TOPLARDAMAR TIKANIKLIĞINA YOL AÇAR MI?

Doğum kontrol hapları içerisinde yeralan östrojen ve progesterone hormonları toplardamar tıkanma riskini artırırlar. Bu risk özellikle 40 yaş üzerinde ve sigara içen bayanlarda yüksektir. Ayrıca genetik pıhtılaşma bozukluğu olanlarda bu oranda çok ileri artış görülür.

Menapoz sonrası kullanımda da risk misli artış göstermektedir.

Kronik venöz yetmezlik nedir? 

Atardamarlar (Arterler) oksijenden zengin olan kanı kalpten vücudun diğer bölgelerine taşırken Toplardamarlar (venler) oksijeni azalmış kanı kalbe geri taşırlar. Bacak venleriniz kanı kalbe yeterince taşıyamaz ise, Kronik Venöz Yetmezliğiniz vardır. Kronik venöz yetmezlik bazen, kronik venöz hastalık olarak da adlandırılır(KVH). Üç çeşit veniniz vardır, yüzeysel venler, deriye yakın uzanır ve kas grupları arasında yerleşmiş olan derin venler, vena cava adındaki direkt olarak kalbe giden vücudun en büyük bir venine bağlanır. Perforan venler, yüzeysel venleri derin venlere bağlar.

Bacak damarlarınızdaki venler, kanı yerçekimine karşı kalbe taşımak zorundadır. Bacak kaslarınız derin venleri sıkıştırarak kanın kalbe dönmesine yardımcı olur. Venlerinizdeki tek yönde çalışan kapaklar kanın doğru yönde gitmesini sağlar. Bacak kaslarınız gevşediğinde, venlerdeki kapakçıklar kapanır. Bu kanın geri kaçmasını engeller. Kanın kalbe geri gitmesini sağlayan tüm bu işlemler venöz pompa olarak adlandırılır.

Yürüdüğünüzde ve bacak kasları kasıldığında venöz pompa iyi çalışır. Fakat özellikle uzun zaman oturduğunuzda veya ayakta durduğunuzda, bacak venlerinizdeki kan birikebilir ve bu bölgede kan basıncı artar. Derin venler ve perforan venler genellikle artmış basınca kısa süre için karşı koyabilir. Bununla birlikte uzun süre oturulduğunda ya da ayakta durulduğunda damar duvarları esnek olduğu için genişleyebilir. Bu zamanla, yatkın kişilerde, damar duvarlarının zayıflamasına ve ven kapakçıklarının zarar görmesine ve kronik venöz yetmezliğe neden olur.

Kronik venöz yetmezlik belirtileri nelerdir?

Eğer kronik venöz yetmezlik varsa, ayak bileğiniz şişebilir ve baldırlarınızda sertlik hissedebilirsiniz. Bacaklarınızda ağrı, yorgunluk huzursuzluk hissedebilirsiniz. Yürürken veya durduktan hemen sonra bacak ağrısı hissedebilirsiniz.

Kronik venöz yetmezlik varislerle birlikte olabilir. Varisler deri üzerinden de görebileceğiniz şişmiş venlerdir. Sıklıkla mavi kabarık ve kıvrık görünümdedir. Büyük varisler döküntü kızarıklık hassasiyet gibi deri değişikliklerine sebep olabilir. Venlerde biriken kanın basıncına bağlı bacakta şişme görülebilir.

Lenfatik sisteminiz kronik venöz yetmezlik i tolere edebilmek için daha fazla lenf denen sıvı üretebilir. Bacak dokularınız bu sıvının bir kısmını emer böylece bacağın şişmesi daha da kolaylaşabilir.

Kronik venöz yetmezlik nedenleri nelerdir?

Ailede varis hikayesi, aşırı kilo, gebelik, egzersiz yapmama, sigara içme, uzun süre oturma ya da ayakta kalma kronik venöz yetmezlik riskini arttıran faktörlerdir. Kronik venöz yetmezlik herkeste görülebilirse de, yaşınız ve cinsiyetiniz kronik venöz yetmezlik gelişimini kolaylaştıran bir faktör olabilir; 50 yaşından büyük kadınlarda kronik venöz yetmezlik daha sık görülür. Bacak venleriniz içindeki kan basıncı uzun dönem normalden yüksek kalırsa kronik venöz yetmezlik gelişecektir. Kronik venöz yetmezlik nedenlerinden olan Derin Ven Trombozu (DVT) ve Flebit gibi hastalıkların her ikisinde de venöz damarlardaki yükselmiş basıncın nedeni venler içindeki serbest akımın engellenmesidir.

Derin ven trombozu (DVT) sıklıkla uzun süreli yatak istirahatı sonrası ortaya çıkar.

Bunun dışında DVT oluşturabilecek nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Büyük ameliyatlar sonrası
  • Travma (yaralanmalar özellikle bacak ve kalça kırığı)
  • Uzun süreli yolculuklar
  • Damar içine takılı cihazların varlığı
  • Kan pıhtılaşma hastalıkları
  • Kanser ve kanser tedavisi
  • Gebelik dönemi (hormonal değişikliklere bağlı)
  • Östrojen içeren doğum kontrol hapı gibi ilaçların kullanılması

DVT derin veya perforan venlerde trombus denen bir kan pıhtısının kan akımını bloke etmesi ile oluşur. Bloke olmuş veni geçmeye çalışan kanın sebep olduğu venöz kan basıncı artışı, kapakçıklara fazla yük binmesine sebep olur.

Düzgün çalışamayan ven kapakçıkları incompetent olarak adlandırılır. Genişledikleri için etkili olarak çalışamaz ve bu yetersiz kapaklar kronik venöz yetmezliğin oluşumuna katkıda bulunur. Derin ven trombozunda oluşan pıhtı damar içerisinde kan akımını engeller. Ayrıca bu pıhtı olduğu yerden kopup kan akımına karışarak başka organ damarlarında tıkanıklık oluşturabilir. En çok tutulan yer akciğer atardamarıdır ve akciğer enfarktüsü oluşabilir. Bu nedenle Derin ven trombozu acil tıbbi müdahale gerektiren çok ciddi bir durumdur.

Bacakta yürümekle ortaya çıkan ağrı, ani oluşan şiddetli ağrı, renk değişikliği diğer tarafa göre çap, ısı ve renk farkı, ayak parmaklarında iyileşmeyen yaralar gibi belirtiler görüldüğünde damar tıkanıklığı yönünde hasta tetkik edilmeli ve tedavisi planlanmalıdır. Akut DVT tedavisinde genellikle pıhtı çözücü ve stabilize edici ilaçlar ve bacaklara basınç uygulayan çoraplar kullanılır.

Plebit yüzeysel venin şişmesi ve inflamasyonu ile görülür. Bu inflamasyon kan pıhtısı oluşumuna dolayısı ile DVT gelişmesine neden olabilir.

Kronik venöz yetmezliği için hangi testler yapılmalıdır?

Öncelikle şu anki genel sağlık durumunuz eski hastalıklarınız ve semptomlarınız ile ilgili olarak doktorunuzla konuşmalısınız. Daha sonra, doktorunuz bir fizik muayene yapacaktır. Doktorunuz bacağınızdaki kan basıncını, bacak çevresini ölçebilir. varislerinizi kontrol edebilir. kronik venöz yetmezlik teşhisini doğrulamak için duplex ultrason veya venogram isteyebilir.

Doppler ultrason ağrısız bir uygulamadır insanın duyamayacağı ses dalgaları kullanılır.

Doppler ultrason doktorunuzun kan akım hızını ve venlerin yapısını görmesini sağlar.

Venogram doktorunuzun venlerin anatomisini görmesini sağlayan bir röntgen tekniğidir. Bu test sırasında, doktorunuz iğne ile damarlarınızın filmde görülmesini sağlayacak kontrast bir boya verir.

Kronik venöz yetmezlik tedavisi

Kronik venöz yetmezlik ciddi bir sağlık riski olarak kabul edilmez. Doktorunuz daha çok ağrı ve diğer hasta şikayetlerine odaklanır.

Medikal Tedavi

Tekrarlayıcı tromboz riski varsa yaşam boyu pıhtılaşmayı engelleyici ilaç tedavisi gereklidir. Venöz tonusu sağlayan ve ödemi azaltan ilaçların uygulanması belirtilerde düzelme sağlamakla birlikte altta yatan nedeni düzeltmez. Hafif kronik venöz yetmezlik durumlarında, doktorunuz kompresyon bandaj önerebilir. Kompresyon çorabı ve elastik bandajlarla venin sıkıştırılması ve kanın geri kaçmasını önlemek için yapılır. Bu şekilde, kompresyon çorabı sıklıkla deri hassasiyetinin de düzelmesini de sağlar ve kötüleşmesini engeller. Hayatınızın geri kalan döneminde her gün kompresyon çorapları giymeniz gerekebilir.

Venlerdeki basıncı azaltmak için zaman zaman bacaklarınızı kaldırarak ve uzun süre hareketsiz ayakta kalmayarak bacak şişmesini ve diğer belirtileri önleyebilirsiniz. Uzun süre ayakta kalmak zorunda olduğunuzda bacak kaslarınızı ara sıra kasarak kan akımının devamını sağlamalısınız. Aynı zamanda ideal vücut kilonuzu koruyarak ya da fazla kilonuz varsa onları vererek kronik venöz yetmezlik belirtilerin düzelmesini sağlayabilirsiniz.

Daha ciddi kronik venöz yetmezlik vakaları cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. kronik venöz yetmezlik olan insanların %10’dan daha azında problemleri çözmek için cerrahiye gerek duyulur.

Cerrahi Tedavi

Daha büyük problemlerde, cerrahınız üst uyluk bölgesinde ortaya çıkan kronik venöz yetmezliği tedavi etmek için bypass operasyonu uygulayabilir. Örneğin, cerrahınız graft denen başka yerden çıkarılmış veya yapay bir damarı kullanarak kronik venöz yetmezlik tarafından etkilenmiş damara kan akımına yardımcı olmak için bağlayabilir. Birçok cerrah ufak bir kesi ile bunu yapabilir. Ufak bir DVT riski ve kesi yerinden enfeksiyon riski olsa da genellikle bacak damarlarında yapılan bu bypass operasyonu güvenlidir. Yine de doktorunuz bu işlemi yalnızca çok ciddi durumlarda önerecektir.

Bazı durumlarda cerrah toplardamar içindeki kapakçıkların tamirini gerekli görebilir. Kapak tamirinde, cerrahınız kapak fonksiyonlarını düzeltmek için ven içindeki kapakları kısaltabilir. Cildinizde ufak bir kesi yaptıktan sonra cerrahınız etkilenen damara kesi yapar. Cerrahınız daha sonra kapakları kıvırır. Etkilenmiş damarın çevresine damar duvarına destekleyen bir manşon yerleştirebilir böylece kapak fonksiyonlarının devamı sağlayabilir.

Kalp Damar Cerrahınız, durumunuza göre sizin en uygun tedaviyi seçmenize yardımcı olacaktır.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası