lazerle menisküs ameliyatı olanlar / Lazerle Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazerle Menisküs Ameliyatı Olanlar

lazerle menisküs ameliyatı olanlar

Menisküs ameliyatı sonrası yatış süresi

Menisküslerinin yırtık kısmı artroskopik ile çıkartılan hasta, ameliyat sonrası bir gün hastanede yatar. Ertesi gün hasta dizinin üzerine tam ağırlık vererek ayağa kalkar. Günlük işlerini yapabilir. Ağrıların günde geçmesi beklenir. Ancak burada bir noktaya dikkat edilmesi gerekir; eğer hastada kıkırdak yaralanması ve kireçlenme varsa, ağrılardan tam olarak kurtulamayabilir. Artroskopik olarak menisküsü dikilen hastalarda ise daha uzun bir rehabilitasyon gerekir.


*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Menisküs Ameliyatı

Okuma Süresi: 3dakika

Menisküs

Diz, vücudun en sık yaralanan kısımlarından biridir ve menisküs yırtıkları genellikle diz ağrısı ve diz yaralanmasının nedenidir.

Menisküs, kaval kemiği ile uyluk kemiği arasındaki şoku emen ve ağırlığı diz eklemi boyunca dağıtan sert, kauçuksu kıkırdaktır. Bu kıkırdak yırtıldığında diz ekleminde ağrı ve instabiliteye neden olabilir. Menisküs yırtıkları, futbol veya basketbol gibi spor aktivitelerinde bükülmeden ya da ağır bir şeyi kaldırmak için dönmek kadar basit bir şeyden kaynaklanabilir.

Menisküs Yırtığı Belirtileri

Her yaştan insan menisküs yaralanmalarından muzdarip olabilir. Ancak her yaşta farklı menisküs türleri ve menisküsü tedavi etmenin farklı yolları vardır. Hemen hemen tüm menisküs vakaları aşağıdakiler de dahil olmak üzere benzer semptomlara sahiptir;

  • Ağrı
  • Şişme
  • Hassasiyet
  • Kilitlenme gibi mekanik belirtiler

Menisküs Yırtığı Teşhisi

Bu semptomları yaşadığınızda, dizinizin muayene edilebilmesi ve doğru bir teşhis konabilmesi için bir ortopedi cerrahına görünmeniz önemlidir. Bazen, tanı, yaralanmanın tanımına ve hastanın muayenesine dayanarak açıktır. Bununla birlikte, X-ışınları ve manyetik rezonans görüntüleme ( MRI ), diğer ilişkili yaralanmaları tanımlamaya yardımcı olmak için sıklıkla kullanılır.

Muayenede en sık görülen bulgular menisküsün yırtıldığı eklem hattında hassasiyet, şişme ve bazen hareket kaybıdır.

Menisküs yırtığı teşhisi konulduktan sonra tedavi planınızı ortopedi cerrahınızla görüşmelisiniz. Semptomatik menisküs yırtığı olan çoğu insan için, yırtık dokuyu çıkarmak veya onarmak için artroskopik cerrahi seçilir. Ancak artritiniz varsa, ameliyatsız enjeksiyon ve fizik tedaviden faydalanabilirsiniz.

Tedavi Ne Zaman Gereklidir?

Menisküs, diz eklemini ve çevresindeki kıkırdak ve kemikleri yürüme, koşma, eğilme ve tırmanma streslerinden koruyan ve koruyan dokudur. Futbolda, hokeyde, lakrosta, teniste ve golfte yaygın olan ani duruşlar, güçlü dönüşler veya derin diz bükülmeleri menisküsün yırtılmasına neden olabilir. Menisküs yırtıkları bazen şiddetli kuvvetler nedeniyle ön çapraz bağ yaralanması gibi diz bağ yaralanmaları ile aynı zamanda meydana gelebilir. Menisküs dejenerasyonu nedeniyle zamanla menisküs yırtıkları da oluşabilir.

Menisküs Ameliyatına İhtiyacınız Var Mı?

Yırtık menisküsünüz için doğru tedavi yöntemine karar vermek, yaralanmanızın ciddiyetine, yırtık menisküsün konumuna ve diz ekleminizin sağlığına bağlıdır.

Menisküs yırtıkları yaş ve aşınma ve yıpranmanın sonucu olan yaşlı insanlar fizik tedavi ve rehberli egzersiz, steroid olmayan ağrı kesici ilaçlar ve diğer cerrahi olmayan tedavilerden yararlanabilirler.

Spor Aktivitelerine Dönüş

Normal aktivite seviyelerine dönmek isteyen sporcular, minimal invaziv artroskopik diz cerrahisinden (ortopedik cerrahların hasarlı menisküsleri onardığı veya çıkardıkları) ve fizik tedaviden yararlanabilirler.

Menisküs Ameliyatı

Menisküs ameliyatı sırasında dizinize, ucunda kamera bulunan artroskop adı verilen küçük bir alet yerleştirilir. Ortopedik diz cerrahları, menisküs yırtığının yerini tam olarak belirlemek ve yırtığın yeri ve şekline ve menisküsün durumuna bağlı olarak hasarı onarmak veya gidermek için artroskopik diz cerrahisini kullanır.

Kısmi Menisektomi: Menisküs onarılamıyorsa, cerrahınızın menisküs kıkırdağını mümkün olduğunca koruyarak yırtık kenarları düzeltmesi ve şekillendirmesi gerekebilir.

Menisküs Onarımı: Menisküs yırtığının tipine göre bu önerilebilir. Bu prosedürde yırtık menisküs, küçük dikişler yerleştirmek için artroskopi kullanılarak tekrar birlikte dikilir. Menisküs kökü yırtıkları, menisküsün alt bacak kemiğine kadar onarılmasını gerektirir; bu da artroskopik olarak yapılır.

Menisküs Nakli: Menisküsün tamamı yırtılmışsa ve alınması gerekiyorsa bu bir seçenek olabilir. Gençseniz, aktivite düzeyiniz normalse ve dizinizde artrit yoksa önerilebilir. Kadavradan bağışlanan nakledilen menisküs, onu doğal kemiğe sabitlemek için tıkaçlar kullanır ve dikişler onu eklem kapsülüne sabitler.

Menisküs Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Artroskopik menisküs yırtığı cerrahisi sonrasında iyileşme nispeten hızlıdır ve çoğu insan, yırtığın boyutuna ve yapılan onarıma bağlı olarak birkaç hafta içinde normal aktivitelerine devam edebilir. Aynı zamanda ameliyat sonrası kesi ağrısı oldukça azdır.

İyileşme sürecinde genellikle fizik tedavi gereklidir. Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, enfeksiyon veya kan pıhtılaşması riski de dahil olmak üzere riskler vardır. Ek olarak, cerrahi işlem sırasında kullanılan anestezi ile ilişkili riskler vardır.  Menisküs yırtıkları yaygın, ağrılı ve aktiviteyi sınırlayıcı olsa da, bu yaralanmalar hızlı, kolay ve başarılı bir şekilde tespit edilip tedavi edilebilir.

Menisküs İçin Ameliyatsız Seçenekler

Menisküs yaralanmalarının tümü için ameliyatla tedavi önerilmeyebilir. Bu gibi bir durumda tercih edilebilecek diğer yöntemler şu şekildedir;

Fizik Tedavi: Dizlere özel egzersizler diz eklemini çevreleyen ve stabilize eden kasları güçlendirir. Fizik tedavi, dizinizi ameliyat için hazırlamanıza ve ameliyattan sonra normal aktivitelerinize daha hızlı dönmenize yardımcı olacaktır. Daha genç bir kişide veya artriti olmayan bir kişide menisküs ameliyatı ihtiyacını nadiren ortadan kaldırır. Yetenekli bir terapist, yırtılma ve rahatsızlık tipine uygun bir egzersiz programı için önerilerde bulunabilir.

İlaçlar: Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, menisküs yırtıklarıyla ilişkili ağrı ve şişliği tedavi etmek için kullanılır.

Kortizon Enjeksiyonları: Kortizon enjeksiyonları yırtıkla ilişkili ağrıyı geçici olarak azaltabilir ancak menisküs yırtığını iyileştiremez. Bu enjeksiyonlar öncelikle diz iltihaplandığında ve şiştiğinde ve menisküs yırtığı ile ilişkili artrit olduğunda kullanılır.

Menisküs ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için aşağıdaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Paylaş:

Lazerle Menisküs Ameliyatı

Lazerle Menisküs Ameliyatı, Maalesef menisküs hastalığı ülkemizde çok sık görülen bir sakatlıktır. Bu hastalık sporcularda ayaklarını çok kullandığı için özellikle futbolcularda sıklıkla görülebilen bir rahatsızlıktır. Menisküs hastalığı genetik özelliklerde gösterebilir. Yani daha önce ailesinde böyle rahatsızlıklar görülen bir kimse kendine biraz daha dikkat etmelidir.

Menisküsün maalesef basit bir tedavisi yoktur. Menisküsün en kesin ve tek çözümü ameliyattır. Bazı durumlarda ameliyat olmadan fizik tedavi yeterli olabilir fakat bu çok ender rastlanan bir durumdur. Menisküs ameliyatının tek kesin çözüm olmasının nedeni aslında menisküsün yapısal özelliğinden kaynaklanıyor. Maalesef vücudumuz oluşan bir yarayı düzeltmek gibi bazı görevleri kendi kendine yerine getirebilse de menisküs üretmeye ya da yırtığı kapatmaya yönelik olarak kendi kendine uyguladığı bir fonksiyonu yoktur. Bu yüzden bu işlem ameliyat ile yapılabilmektedir.

Menisküste Tanı

Menisküste birinci bulgu diz bölgesinde oluşan ağrıdır. Menisküs yırtığına göre dizde klick sesi duyma, takılma, kilitlenme, gibi belirtilerinin yanında dizde şişlik de olabilir. Dizde oluşan bu ağrı genellikle merdiven çıkma, eğilip kalkma gibi diz kırılarak yapılan eylemde baş gösterir. Düz yolda yürüme gibi eylemlerde ise diz ağrıyor ise bu tanı genelde konulmaz. Menisküs yırtığı genellikle dizin çok zorlandığı, diz kırma fiillerinin fazla yapıldığı, diz dönmesi ya da dize alınan bir darbe gibi nedenlerle oluşabilir. Yine yaşlanmaya bağlı olarak oluşan kireçlenme sonucu da menisküs yırtığı oluşabilir. Bu yırtıkları tedavi etmenin de tek yolu ameliyattır.

Lazerle Menisküs Ameliyatından Önce

Lazerle menisküs ameliyatından önce doktor hastadan diz ağrısının nasıl başladığı ya da neden başladığı gibi şeyleri öğrendikten yırtığın tam yerini bulabilmek için MR cihazından yardım alır. Menisküs yırtığı olan hasta bu aşamada doktora olayın nasıl olduğu hakkında eksiksiz bilgi vermelidir. Doktor MR sonucu yardımı ile yırtığın olup olmadığını, yırtığın kaçıncı derece olduğu ya da yırtığın tam olarak nerede olduğunu öğrenir. Buna göre nasıl bir ameliyat olacağına karar verir.

Lazerle Menisküs Ameliyatı

Lazerle menisküs ameliyatı genellikle bölgesel anestezi altında gerçekleştirilir. Bu ameliyat kapalı olarak gerçekleştirilir. Eskiden menisküsün işe yaramaz bir şey olduğu düşünüldüğü için bu ameliyat açık diz ameliyatı şeklinde yapılırdı. Hatta ve hatta menisküs gereksiz görüldüğü için alınırdı. Fakat tıpta yaşanan gelişmeler ile menisküsün vücut için önemi fark edildi. O yüzden yapılan bu ameliyatlar kapalı yapılır. Mümkün mertebe menisküse zarar verilmemeye çalışılır.

Lazerle Menisküs Ameliyatı Sonrası

Tıpta lazer teknolojisinin kullanılmasından sonra bu ameliyat çok kolay bir hale gelmiştir. Lazerle menisküs ameliyatı 15 ile 45 dakika arası sürer. Hasta aynı gün taburcu edilebilir ve duruma göre ertesi gün işine bile devam edilebilir. Tıptaki gelişmelerin ışığında artık menisküs ameliyatı korkulacak bir ameliyat olmaktan çıkıp basit bir cerrahi işlem haline dönmüştür.

Lazerle menisküs ameliyatından sonra kişinin yapacağı şeyler basittir. Ameliyattan sonra doktorunuz durumunuza göre size belirli bir süreliğine bazı fizik tedavi hareketleri yapmanızı salık verebilir. Yapacağınız tek şey bu hareketleri düzenli olarak yapmak ve doktor kontrollerini aksatmamaktır.

Son Güncelleme :
Lazerle Menisküs Ameliyatı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası