binek araç ötv matrahları değişti / Otomotivde ÖTV Oranları Ve Matrahlar Değişti - Foto Galeri - funduszeue.info

Binek Araç Ötv Matrahları Değişti

binek araç ötv matrahları değişti

&#;TV İndirimi Nedir? Sıfır Ara&#;ta &#;TV İndirim Oranları

ÖTV oranları her yıl değişiklik gösterir. Bu değişiklikler ülkenin genel durumuna ve enflasyonuna göre belirlenir. ÖTV, bir malın matrahına yani vergisiz ilk fiyatına göre belirlenir. yılında ülkemizde otomobillerden alınan ÖTV için matrah sınırları artırıldı ve yeni vergi dilimleri eklendi. Siz de ÖTV indirimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki detaylara göz atabilirsiniz.

ÖTV Nedir?

ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi, belirli mal ya da ürünler üzerinden oran ya da maktu bazında alınan vergidir. Özel Tüketim Vergisi bir kez, mal ya da ürünün ilk satışı yapıldığında ödenir. Dolayısıyla ürün ya da malı ilk satın alan kişi ÖTV’yi ödemekle yükümlüdür. Bu mal ya da ürünün ikinci defa satışı yapıldığında ÖTV ödenmez. ÖTV söz konusu mal ya da ürünlerin niteliğine göre belirlenir, standart bir ÖTV oranı yoktur. ÖTV uygulanacak olan mal ya da ürünler sayılı kanuna ekli dört ayrı listede yer alır.

ÖTV Nedir?

ÖTV Hangi Ürünlere Uygulanır?

Özel Tüketim Vergisinin hangi ürünlerde uygulandığı merak konusudur. ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi adından da anlaşılacağı üzere özel, yani lüks tüketim ve kullanımlara yansıtılır. Bu tüketim ve kullanımlara otomobiller, lüks satın alımlar ve çevreye zarar veren mal ya da ürünler örnek olarak gösterilebilir. ÖTV yansıtılan ürün ya da malların tamamı sayılı kanuna eklenmiş olan dört listede yer alır. yılında Özel Tüketim Vergisine tabi tutulan ürün ya da mal grupları şu şekildedir:
●     Lüks arabalar
●     Mücevherler
●     Lüks ev eşyaları ve mobilyalar
●     Lüks beyaz eşyalar
●     Kürk gibi lüks giysiler
●     İnsan sağlığına zararlı olduğu düşünülenler (tütün, alkol)
●     Çevreye zarar veren lüks ürünler (benzin, kömür)

ÖTV Ne Zaman Çıktı?

Özel Tüketim Vergisi, yıllardır ülkemizde uygulanan bir vergi çeşididir. Özel Tüketim Vergisi Türkiye’de ilk olarak 1 Ağustos tarihinde sayılı kanunun maddesinin (c) bendi hükmüne göre yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren ÖTV oranları belirli aralıklarla değiştirilir. Bu değişiklikler kimi zaman ÖTV oranlarını artırırken kimi zaman azaltır. ÖTV oranlarının azaltılması alım gücünü artırır ve satın alımları kolaylaştırır.

ÖTV Nasıl Hesaplanır?

ÖTV’nin hesaplanmasında farklı standartlar bulunur. Bir mal ya da ürün için ödenecek olan ÖTV oranı, söz konusu malın ya da ürünün niteliğine karşılık gelen ÖTV oranı kullanılarak hesaplanır. Bu ÖTV oranları ilgili bakanlıklar tarafından belirlenir. ÖTV hesaplamalarında baz alınan ÖTV oranları her yıl değişiklik gösterebilir. 

Otomobillerde ÖTV hesaplaması ise aracın niteliğine göre yapılır. Aracın silindir hacmi ve sayısı ÖTV indirimi hesaplama aşamasında büyük rol oynar. Otomobilin matrah fiyatı yani vergisiz ücreti de ÖTV hesaplamalarında önem taşır. Araçlara ÖTV yüzde cinsinden yansıtılır ve bu yüzdeler de aracın silindir hacmine ve sayısına göre belirlenir.

ÖTV hesaplamalarında kullanılmak üzere belirlenmiş ÖTV yüzdeleri bulunur. Araçlar silindir hacim ve sayılarına göre bu yüzdelere yerleştirilir. Örneğin motor silindir hacmi cm³’e kadar olan, matrahı da TL - TL arasında olan bir araca %50 oranında ÖTV ve %18 oranında KDV yansıtılır. 

Engelli bireyler yaptıkları satın alımlarda ÖTV ödemezler. Araçlarda engelli ÖTV indirimi farklı oranlara göre yapılır. Bireyin engellilik oranı % arasında ise satın alımlarda % oranında ÖTV uygulanır. Engellilik oranı %90 ve üstü olan bireyler ise ÖTV’den tamamen muaftır.

ÖTV Hangi Ülkelerde Var?

Özel Tüketim Vergisi günümüzde dünya çapında birçok ülkede alınmaktadır. ÖTV’nin hesaplanma şekli ise ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterir. Bazı ülkeler düşük oranlarda ÖTV alırken bazıları oldukça yüksek ÖTV ücretleri ödenmesini zorunlu kılar. Günümüzde ÖTV, OECD üyesi ülkelerde de uygulanmaktadır. Bu ülkeler arasında; ABD, İngiltere, Hollanda, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Danimarka, İrlanda, İsviçre, Yunanistan, İsveç, İspanya, Norveç, İzlanda ve Portekiz yer alır. 

Türkiye’de ÖTV’nin alınma amacı, lüks tüketimleri kısıtlayarak yurt dışına para çıkışını engellemektir. 25 Kasım tarihinde, ülkemizde ÖTV hesaplamalarına, mal ya da ürünün matrah fiyatı da eklendi. Böylece ÖTV yansıtılan ürünlerin vergilendirme oranları da çeşitlendi. Örneğin yılında motor hacmi cc ve üzeri olan bir araçtan % oranında vergi alınırken, yılında bu oran %’ye çıkarılmıştır.

ÖTV İndirimi

yılında yapılan ÖTV düzenlemesi ile birlikte, ÖTV hesaplamasında kullanılan vergi oranlarında değişikliğe gidildi. Aynı zamanda kullanılan vergi dilimlerinin sayısı da arttı. Önceden ÖTV hesaplamalarında 3 vergi dilimi kullanılırken, yılında bu sayı 5 vergi dilimine çıkarıldı. Önceden %45, %50 ve %80 olmak üzere 3 vergi dilimi kullanılıyorken, yılında yapılan düzenleme ile birlikte bu vergi dilimlerine %60 ve %70 de eklendi. Bu sayede araçlarda ÖTV indirimi hesaplamalarında daha çeşitli seçenekler oluştu. Örneğin yılında motor hacmi cc ve altında olan, matrah fiyatı ise TL- TL arası olan bir araç, %50 oranında ÖTV’ye tabi tutuluyorken. yılında bu niteliklerdeki bir araç, %45 oranında ÖTV’ye tabi tutulmaktadır, dolayısıyla %5’lik bir ÖTV indirimi söz konusu olmuştur. 

genelinde ÖTV oranları ise şu şekildedir:

Silindir hacmi cc’ye kadar olan araçlar için: 
●     Matrah fiyatı TL ve altı olan araçlar için: %45
●      bin TL arasındaki araçlarda: %50
●      bin TL civarındaki araçlarda: %60
●      bin TL arasında olan araçlar için: %70
●     Bu kriterlerin dışında kalan araçlar için: %80

Silindir hacmi cc ile cc arasında olan araçlar için: 
●     Matrah fiyatı bin TL’yi aşmayan araçlar için: %
●      bin TL ve üzerindekiler için: %

Silindir hacmi cc ve üzerinde olan araçlar için: 
•Matrah sınırı olmaksızın %

Vergi dışında, aracınızın başına gelebilecek olumsuz durumlarda karşınıza çıkması muhtemelen olan masraflardan kurtulmak için kasko poliçesi yaptırmanız önerilmektedir. Sizler için oluşturduğumuz farklı kasko paketlerini inceleyebilir, size en uygun poliçeyi web sitemizden ya da acentelerimizden alabilirsiniz.

ÖTV matrahları yeniden belirlendi: Fiyatlara nasıl yansıyacak?

Getty Images

Kaynak, Getty Images

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yapılan düzenlemede, “Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan bazı malların özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahlarının yeniden tespiti hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, mezkûr Kanunun 12’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Kararla;

  • Motor silindir hacmi metreküp altındaki araçlarda yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği bin liradan bin liraya,
  • Yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği bin liradan bin liraya,
  • Yüzde 60 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği bin liradan bin liraya,
  • Yüzde 70 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği bin liradan bin liraya yükseltildi.

Motor silindir hacmi metreküp üstündeki otomobillerin matrahlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kilovatı geçip, motor silindir hacmi cc'yi geçip cc'yi geçmeyen hibrit motorlu araçlarda da yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiği bin liradan bin liraya, yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiği ise bin liradan bin liraya yükseltildi.

Beklenen indirim oranları

ÖTV matrah düzenlemesi bir süredir merakla bekleniyordu. Düzenlemenin, bazı otomobil fiyatlarına indirim olarak yansıması öngörülüyor.

TRT'nin haberine göre;

  • cc altı otomobillerde vergiler dahil satış fiyatı bin liranın üstünde olan otomobillerin fiyatında herhangi bir değişiklik olmazken; yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiğinin bin liradan bin liraya çıkarılmasıyla vergiler dahil satış fiyatı bin bin lira arasında olan otomobillerin fiyatının 7 bin ila 54 bin lira arasında düşmesi,
  • Aynı şekilde yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiğinin bin liradan bin liraya çıkarılması neticesinde; vergiler dahil satış fiyatı bin bin lira olan otomobillerin fiyatının 43 bin ila 78 bin lira arasında düşmesi,
  • Yüzde 60 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiğinin binden bin liraya çıkarılmasıyla; vergiler dahil satış fiyatı bin - bin lira olan otomobillerin fiyatının ortalama 52 bin ila 59 bin lira arasında düşmesi,
  • Yüzde 70 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiğinin bin liradan bin liraya çıkarılması neticesinde, vergiler dahil satış fiyatı bin – bin lira olan otomobillerin fiyatının 29 bin ila 33 bin lira arasında düşmesi bekleniyor.

Karar bir süredir merakla bekleniyordu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, motorlu araçlardaki ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını üç katına kadar artırma veya sıfıra indirebilme yetkisi veren karar, 26 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, otomobillerin ÖTV oranında herhangi bir değişiklik olmayacağını ancak ÖTV matrahının güncelleneceğini söylemişti.

Nebati'nin açıklaması sonrası Türkiye'de otomobil satışları büyük oranda durma noktasına gelmişti. 

Araç ÖTV ve KDV Oranları Hesaplama

Motorlu araçlar için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) motor hacmi ve satış fiyatına göre değişiklik gösterir. Katma Değer Vergisi (KDV) tüm motorlu taşıtlar için istisnalar haricinde %18’dir ve KDV, ÖTV’li tutar üzerinden hesaplanır. En güncel ÖTV oranları, tarihli Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı uyarınca belirlenmiştir.

Araç ÖTV ve KDV Hesaplama

Resmi Gazetede Yayınlanan Hali ile ÖTV Oranları

sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararına göre 24 Kasım tarihli Resmi Gazetede yayımlanan hali ile en son ÖTV oranları aşağıdaki gibidir.

Mal İsmiVergi Oranı (%)
Traktörler ( pozisyonuna giren traktörler hariç) [Yalnız ATV (her türlü arazide kullanılan araç) ve UTV (çok amaçlı hizmet aracı)]%25
Yarı römorkler için çekiciler%4
10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus (sürücü dahil) motorlu taşıtlar
Otobüs%1
Midibüs%4
Minibüs%9
Binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar ( pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil) [Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları vb. (para arabaları dahil), motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb. motorlu taşıtlar.] [Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar, özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar, diğerleri (golf arabaları vb. taşıtlar) hariç]
Yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi (Yolcu taşıma kapasitesi sürücü dahil toplam yolcu sayısının 70 kilogramla çarpılması suretiyle hesaplanır. Bu hesaplamada koltuk olmasa dahi, koltuk montajı için bulunan sabit tertibatlar da koltuk olarak dikkate alınır) istiap haddinin (bir aracın güvenle taşıyabileceği sürücü ve yolcu dahil toplam yük ağırlığı) % 50'sinin altında olan motorlu araçlardan (bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç)
İstiap haddi kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi cm³'ün altında olanlar15%
İstiap haddi kilogramı geçip motor silindir hacmi cm³'ün altında olanlar15%
Sadece elektrik motorlu olanlar(sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlardan)10%
Motor silindir hacmi cm³'ü geçmeyenler15%
Sadece elektrik motorlu olanlar10%
ATV (her türlü arazide kullanılan araç) ve UTV (çok amaçlı hizmet aracı)25%
(Motorlu karavanlar)45%
Motor silindir hacmi cm³'ü geçmeyenler
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşmayanlar45%
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşıp, TL’yi aşmayanlar50%
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşıp, TL’yi aşmayanlar60%
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşıp, TL’yi aşmayanlar70%
Diğerleri80%
Motor silindir hacmi cm³'ü geçen fakat cm³'ü geçmeyenler
Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kW'ı geçip motor silindir hacmi cm³'ü geçmeyenler
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşmayanlar45%
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşıp, TL’yi aşmayanlar50%
Diğerleri80%
Diğerleri
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşmayanlar%
Diğerleri%
Motor silindir hacmi cm³'ü geçenler
Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü kW'ı geçip motor silindir hacmi cm³'ü geçmeyenler
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşmayanlar%
Diğerleri%
Diğerleri%
Sadece elektrik motorlu olanlar
Motor gücü 85 kW'ı geçmeyenler10%
Motor gücü 85 kW'ı geçen fakat kW'ı geçmeyenler25%
Motor gücü kW'ı geçenler60%
Özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli
içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım
ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar
6,70%
Diğerleri (Golf arabaları vb. taşıtlar)6,70%
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar
(Yalnız kayıt ve tescile tabi olanlar )
Azami yüklü kütlesi kilogramı geçmeyip, sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olanlar (kapalı kasalı olmayanlardan motor silindir hacmi cm³'ü geçmeyenler hariç);
Motor silindir hacmi cm³'ü geçmeyenler10%
Motor silindir hacmi cm³'ü geçen fakat cm³'ü geçmeyenler52%
Motor silindir hacmi cm³'ü geçenler75%
Sadece elektrik motorlu olanlar
Motor gücü 85 kW'ı geçmeyenler10%
Motor gücü 85 kW'ı geçen fakat kW'ı geçmeyenler52%
Motor gücü kW'ı geçenler75%
Kapalı kasalı olup istiap haddi kilogramın altında olanlar
Sadece elektrik motorlu olanlar10%
Diğerleri10%
ATV (her türlü arazide kullanılan araç) ve UTV (çok amaçlı hizmet aracı)25%
(Diğerleri)
Sadece elektrik motorlu olanlar4%
Diğerleri4%
Özel amaçlı motorlu taşıtlar (insan veya eşya taşımak üzere özel olarak
yapılmış olanlar hariç) (örneğin; kurtarıcılar, vinçli taşıtlar, itfaiye taşıtları,
beton karıştırıcı ile mücehhez taşıtlar, yol süpürmeye mahsus arabalar,
püskürtme yapan arabalar, seyyar atölyeler, seyyar radyoloji üniteleri)
[(Yalnız kayıt ve tescile tabi olanlar) (İtfaiye taşıtları hariç)]
4%
Fabrika, antrepo, liman veya hava limanlarında kısa mesafelerde eşya
taşımaya mahsus, kaldırma tertibatı ile donatılmamış kendinden hareketli yük
arabaları; demiryolu istasyon platformlarında kullanılan türde çekiciler; bu
taşıtların aksam ve parçaları
4%
Motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli
taşıtlar (sepetli olsun olmasın); sepetler (sepetler hariç)
(Sadece elektrik motorlu olanlar hariç)
Motor silindir hacmi cm³'ü geçmeyenler8%
Motor silindir hacmi cm³'ü geçenler37%
Sürekli nominal gücü watt.ı geçmeyen yardımcı bir elektrik motoru olan
pedal yardımlı, iki, üç ve dört tekerlekli taşıtlar
3%
Motor gücü 20 kW'ı geçenler37%
Motor gücü 20 kW'ı geçmeyenler3%
Diğer hava taşıtları (helikopterler, uçaklar gibi); uzay araçları (uydular dahil),
uzay araçlarını fırlatıcı araçlar ve yörünge-altı araçları
[(Yalnız helikopterler ve uçaklar) (Askeri, zirai, yangınla mücadelede kullanılan
özel yapıdaki helikopterler ve uçaklar hariç)]
0,50%
18 Gros tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri
(Denizde seyretmeye mahsus olanlar)
0
Yolcu ve gezinti gemileri
(Denizde seyretmeye mahsus olmayanlar)
0
Yatlar ve diğer eğlence ve spor amaçlı deniz taşıtları; kürekli kayıklar ve
kanolar (Şişirilebilir olanlar, birim ağırlığı kg.ı geçmeyenler, kürekli kayıklar
ve kanolar hariç)
8%
Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemileri0

Tüm ÖTV oranlarına ulaşmak için tıklayınız.

Motosiklet ÖTV Oranları

Motosiklet alırken diğer motorlu araçlarda olduğu gibi hem Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hem de Katma Değer Vergisi (KDV) ödenir. Güncel motosiklet ÖTV oranları aşağıdaki şekildedir.

Mal İsmiÖTV Oranı (%)
Motor silindir hacmi m3’ye kadar olan motosikletler için%8
Motor silindir hacmi m3’ün üzerinde olan motosikletler için %37

Taşıtların Vergisiz Bedeline Göre ÖTV Nasıl Hesaplanır?

Taşıtların vergisiz bedeline ve motor gücüne göre ÖTV oranları değişiklik gösterir. Taşıtların vergisiz bedeline ve motor gücüne göre ÖTV aşağıdaki oranlara göre hesaplanır.

Motor silindir hacmi cm³'ü geçmeyenler
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşmayanlar45%
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşıp, TL’yi aşmayanlar50%
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşıp, TL’yi aşmayanlar60%
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşıp, TL’yi aşmayanlar70%
Diğerleri80%
Motor silindir hacmi cm³'ü geçen fakat cm³'ü geçmeyenler
Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kW'ı geçip motor silindir hacmi cm³'ü geçmeyenler
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşmayanlar45%
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşıp, TL’yi aşmayanlar50%
Diğerleri80%
Diğerleri
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşmayanlar%
Diğerleri%
Motor silindir hacmi cm³'ü geçenler
Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü kW'ı geçip motor silindir hacmi cm³'ü geçmeyenler
Özel tüketim vergisi matrahı TL’yi aşmayanlar%
Diğerleri%
Diğerleri%
Sadece elektrik motorlu olanlar
Motor gücü 85 kW'ı geçmeyenler10%
Motor gücü 85 kW'ı geçen fakat kW'ı geçmeyenler25%
Motor gücü kW'ı geçenler60%

Sıkça Sorulan Sorular

Otobüs ve Minibüs ÖTV Oranları Ne Kadar?

Sürücü dahil 10 veya daha fazla yolcu taşıyan araçlar için ÖTV oranları aşağıdaki gibidir.

  • Minibüslerde %9
  • Midibüslerde %4
  • Otobüslerde %1

Otomobil Türüne Göre Yeni ÖTV Oranları Ne Kadar?

24 Kasım tarihli Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ÖTV matrahları güncellenmiştir. tarihli güncel ÖTV oranları şu şekildedir:

Motor gücü cm3’ü geçmeyen araçlar için:

  • Matrahı bin TL altında olan araçlarda ÖTV oranı %45
  • Matrahı bin TL’den bin TL’ye kadar olan araçlarda ÖTV oranı %50
  • Matrahı bin TL’den bin TL’ye kadar olan araçlarda ÖTV oranı %60
  • Matrahı bin TL’den bin TL’ye kadar olan araçlarda ÖTV oranı %70
  • Diğer araçlarda %80

Motor gücü cm3 ile m3arasında olan araçlar için:

  • Matrahı bin TL’yi geçmeyen araçlarda ÖTV oranı %45
  • Matrahı bin TL ile bin TL arasında olan araçlarda ÖTV oranı %50
  • Diğer araçlarda %80

Elektrikli Motoru da Olan (Hibrit) Araçların ÖTV Oranları Ne Kadar?

Hibrit (mevzuatta geçtiği şekliyle elektrik motoru da olan) araçların ÖTV oranları aşağıdaki şekildedir.

  • Elektrik motoru gücü 50kW’nın, konvansiyonel motor gücü m3’ün altında olup ÖTV matrahı bin TL altında olanlar için %45
  • Elektrik motoru gücü 50kW’nın, konvansiyonel motor gücü m3’ün altında olup ÖTV matrahı bin TL ile bin TL arasında olanlar için %50
  • Elektrik motoru gücü 50kW’nın, konvansiyonel motor gücü m3’ün altında olup ÖTV matrahı bin TL’yi aşanlar için %80
  • Elektrik motoru gücü kW’nın üstünde, konvansiyonel motor gücü m3’ün altında olup ÖTV matrahı bin TL’nin altında olanlar için %
  • Elektrik motoru gücü kW’nın üstünde, konvansiyonel motor gücü m3’ün altında olup ÖTV matrahı bin TL’nin üstünde olanlar için %
  • Hem Elektrik motoru gücü kW’nın üstünde, hem de konvansiyonel motor gücü m3’ün üstünde olanlar %

Elektrikli Araçların ÖTV Oranları Ne Kadar?

Yük taşıma haricinde kullanılan binek otomobil tipi elektrikli araçların ÖTV oranları aşağıdaki gibidir.

  • Motor gücü kW’ı geçmeyen ve matrahı bin TL altında olan elektrikli araçlar için %10
  • Motor gücü kW'ı geçmeyen ve matrahı bin TL üstünde olan elektrikli araçlar için %25
  • Motor gücü kW üstünde olan ve matrahı bin TL altında olan elektrikli araçlar için %50

Türkiye’de Satılan Elektrikli Araçların ÖTV Oranları Ne Kadar?

Türkiye’de satılan popüler elektrikli araçların listesi ve ÖTV oranları aşağıdaki gibidir.

  • Renault ZOE: %10
  • Hyundai Kona Elektrik: %25
  • MG ZS EV: %25
  • Seres 3: %25
  • Smart EQ: %25
  • Porsche Taycan: %60
  • Jaguar i Pace: %60
  • Tesla Model S: %60
  • Mercedes EQS: %60
  • BMW iX: %60
  • BMW iX3: %60

Otomobil ÖTV ve KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Binek araç (Otomobil) için ÖTV ve KDV hesaplaması aracın ÖTV dilimine göre değişiklik göstermektedir. Tüm araçlar için hesaplama aynıdır yalnızca ÖTV oranı değişir. Vergisiz tutar üzerinden öncelikle ÖTV hesaplanır, ÖTV’li tutar ise KDV matrahıdır ve ÖTV’li tutar üzerinden tüm binek araçlarda %18’lik KDV uygulanır. Genel hesaplama formülü şu şekildedir.

  • Vergisiz Tutar x ÖTV Oranı = ÖTV Tutarı
  • Vergisiz Tutar + ÖTV Tutarı = KDV Matrahı
  • KDV Matrahı x 0,18 = KDV Tutarı
  • KDV Matrahı + KDV Tutarı = Anahtar Teslim Tutarı

Minibüs ve Otobüs ÖTV ve KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Minibüslerde ÖTV oranı %9, otobüslerde ise %1 olarak uygulanır. Minibüsler için ÖTV ve KDV hesaplaması, bin TL tutarındaki bir minibüs için aşağıdaki şekildedir.

  • x 0,09 = TL (ÖTV)
  • + = TL (ÖTV’li tutar - KDV matrahı)
  • x 0,18 = 19, TL (KDV tutarı)
  • + = TL (KDV dahil tutar)

bin TL’lik bir otobüs için örnek ÖTV ve KDV hesaplaması şu şekildedir:

  • x = TL (ÖTV)
  • + = TL (ÖTV’li tutar - KDV matrahı)
  • x 0,18 = TL (KDV tutarı)
  • + = TL (KDV dahil tutar)

Elektrikli Araçlarda ÖTV ve KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Elektrikli araçlarda için ÖTV ve KDV hesaplaması aracın girdiği ÖTV dilimine göre değişiklik gösterir. Tüm elektrikli araçlar için hesaplama aynıdır yalnızca ÖTV oranı değişir. Vergisiz tutar üzerinden öncelikle ÖTV hesaplanır, ÖTV’li tutar ise KDV matrahıdır ve ÖTV’li tutar üzerinden tüm binek araçlarda %18’lik KDV uygulanır. Genel hesaplama formülü şu şekildedir.

  • Vergisiz Tutar x ÖTV Oranı = ÖTV Tutarı
  • Vergisiz Tutar + ÖTV Tutarı = KDV Matrahı
  • KDV Matrahı x 0,18 = KDV Tutarı
  • KDV Matrahı + KDV Tutarı = Anahtar Teslim Tutarı

Engelli Raporu ile Araç Satın Alımında ÖTV İndirimi Nasıl Hesaplanır?

%%89 arasında engeli olan kişiler için ÖTV indirimi, anahtar teslim bedeli TL olan bir araç için aşağıdaki şekilde hesaplanır.

  • KDV’siz tutar bulunur: /1,18 =
  • %80 oranındaki ÖTV tutarı hesaplanır: /1,80 =
  • ÖTV’siz tutar üzerinden KDV hesaplanarak KDV’li tutar bulunur: X 1,18 =
  • Engelli raporu ile satın alımlarda, TL’lik bir araç için TL engelli indirimi uygulanır.

Engelli Bireyler Nasıl ÖTV'siz Araç Satın Alabilir?

6/6/ tarihli ve sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre engelli bireylerin ÖTV'siz araç alması için gerekli belgeler şunlardır.

  • Engelli sağlık kurulu raporu: Özürlülük ölçütü ve sınıflandırması
  • Engellilik derecesi (oranı): Engel durumuna göre vücut fonksiyon kaybı veya mevcut engele karşılık gelen derecelendirme
  • Teknik belge: Engel durumuna göre araç tertibatı gerekliliği
  • Ekspertiz raporu: Sigorta eksperleri tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde düzenlenen rapor

Engelli raporu ile araç alım şartları aşağıdaki gibidir.

  • 18 yaşından büyük olmak
  • En az %40 oranında engelli olmak
  • Tam teşekküllü hastaneden alınan engelli raporunda -sürücü belgesi alabilir- ibaresinin bulunması
  • Engel sebebiyle kişinin raporunda; aksamlı araç kullanılacaksa -tertibatlı araç kullanır- ibaresinin, aksamlı araç kullanmayacaksa -tertibat olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır- ibaresinin bulunması
  • Engelli bireyin raporunda, -otomatik vitesli araç kullanabilir- veya -otomatik vitesli araç kullanamaz-ibaresi varsa bu ibareye uygun araç seçmesi
  • Engelli bireyin kendisi kullanacaksa rapor öncesinde A veya B sınıfı bir ehliyete sahip olması

%40 ile %89 arası engelli olan kişiler % oranında ÖTV indirimi ile araç satın alabilir. Bu kişilerin KDV ödemesi % oranında hesaplanır. %40 ile %89 arasında engeli bulunanlar ÖTV indirimi ile alınan araçları sadece kendileri kullanabilir.

%90’ın üzerinde engelli bireyler ÖTV’den muaftır ve kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar yakınları ÖTV’siz satın alınan araçları kullanabilir.

Hibrit Araçlarda ÖTV ve KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hibrit (elektrikli motoru da olan) araçlarda için ÖTV ve KDV hesaplaması aracın girdiği ÖTV dilimine göre değişiklik gösterir. Tüm hibrit araçlar için hesaplama aynıdır yalnızca ÖTV oranı değişir. Vergisiz tutar üzerinden öncelikle ÖTV hesaplanır, ÖTV’li tutar ise KDV matrahıdır ve ÖTV’li tutar üzerinden tüm binek araçlarda %18’lik KDV uygulanır. Genel hesaplama formülü şu şekildedir:

  • Vergisiz tutar x ÖTV oranı = ÖTV tutarı
  • Vergisiz tutar + ÖTV tutarı = KDV matrahı
  • KDV matrahı x 0,18 = KDV tutarı
  • KDV matrahı + KDV tutarı = Anahtar teslim tutarı

Gazi ve Şehit Yakınları Nasıl ÖTV'siz Araç Alabilir?

tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 1. maddesi uyarınca “Hayatını Kaybetmiş Harp ve Vazife Malullerinin Yakınlarının Taşıt Alımlarında İstisna” hükmüne göre şehitlerin eş ve çocuklarından birisi, eş veya çocuğu yoksa anne veya babasından birisinin bir defaya mahsus olarak araç alımlarında ÖTV muafiyeti vardır.

Gazi ve şehit yakınlarına ÖTV'siz araç istisnasından yararlanacak kişi için gereken belgeler şunlardır.

  • Hayatını kaybetmiş kişinin yakını olduğunu gösteren Malullük Durum Belgesi
  • Hayatını kaybetmiş kişinin Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi
  • Gereken durumlarda noter onaylı Feragat Beyanı Belgesi

Elektrikli Araç Alımlarında ÖTV Kazanç Oranları Nedir?

Konvansiyonel motorlu araçlarda ÖTV oranı en düşük %45 en yüksek ise % olurken elektrikli araçların ÖTV oranları en düşük %10 ve en yüksek %60 olarak uygulanır. Bu doğrultuda alt segment bir elektrikli araç ile muadili konvansiyonel motorlu araç arasında ortalama %30’luk bir indirim, üst segment bir elektrik araç ile muadili konvansiyonel motorlu araç arasında ise yaklaşık %50’lik bir kazanç ortaya çıkar.

Sıfır Araçlarda ÖTV İndirimi Var mı?

24 Kasım tarihli Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ÖTV oranlarının güncellenmesi sonucunda TL altında olan sıfır araç alımlarında ÖTV indirimi uygulanmaya başladı.

Yeni ÖTV Oranları Ne Zaman Geçerli?

Yeni ÖTV oranları tarihinden itibaren geçerlidir. ÖTV oranlarındaki en son değişiklik 24 Kasım tarihli Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapıldı.

Yeni ÖTV İndirimi Hangi Araçlarda Geçerlidir?

24 Kasım tarihli Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapılan ÖTV indirimi sonrasında TL altındaki tüm sıfır araçlar ÖTV indirimi kapsamında yer alıyor.

Ticari Araçlarda ÖTV İndirimi Ne Kadardır?

itibarıyla ticari araçlarda herhangi bir ÖTV indirimi bulunmamaktadır.

Araçlarda KDV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Araçlarda KDV hesaplaması, KDV matrahı üzerinden yapılır. KDV matrahı ise aracın ÖTV’li fiyatıdır. Tüm araçlar için uygulanan KDV oranı %18’dir. %50’lik ÖTV dilimindeki bir aracın KDV hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır.

  • Vergisiz tutar: TL
  • ÖTV tutarı: x 0,50 = TL
  • ÖTV’li KDV Matrahı: + = TL
  • KDV tutarı: x = TL
  • KDV dahil tutar: + TL = TL

 

Araç ÖTV'si KDV Üstüne Nasıl Uygulanır?

Araçlarda ÖTV, KDV matrahı içinde sayılır, yani ÖTV tutarının da KDV’si bulunur. Araç ÖTV’si üzerindeki KDV, %’luk ÖTV dilimindeki bir araç için şu şekilde hesaplanır.

  • Vergisiz tutar: TL
  • ÖTV: x 1,30 = TL
  • Araç ÖTV’si üzerindeki KDV= x 0,18 = TL

ÖTV ve MTV Arasındaki Fark Nedir?

Özel tüketim vergisi (ÖTV), sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamında araç satın alırken oluşan vergidir. Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ise sayılı Motorlu Taşıtlar Kanunu uyarınca yıllık olarak tahakkuk eden bir vergi türüdür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası