helikopter hangi hayvandan esinlenerek tasarlanmıştır / Biyotaklit Örnekleri

Helikopter Hangi Hayvandan Esinlenerek Tasarlanmıştır

helikopter hangi hayvandan esinlenerek tasarlanmıştır

kaynağı değiştir]

Helikopterin çalışma özellikleri - dikey olarak kalkış ve iniş ve daha önce diğer uçaklarla mümkün olmayan uzun süreler boyunca havada asılı kalma yeteneği ve ayrıca uçağın düşük hava hızı koşullar altında kullanım özellikleri nedeniyle veya yerde başarmak için zaman ya da iş yoğun görevleri yerine getirmek üzere seçilmiştir. Günümüzde helikopter kullanımları arasında, insanların ve yüklerin nakliyesini, askeri kullanımları, inşaatı, yangınla mücadeleyi, arama ve kurtarma, turizm, tıbbi nakliye, kanun yaptırımı, tarım, haberler, medya, havadan gözlem ve diğerlerini içerir.[36]

Ayrıca bakınız[değiştir

Helikopter: Kim, Ne Zaman İcat Etti?

dan_prat/iStock

İnsanın bir kuş gibi uçma tutkusunun uçağın icadına zemin hazırladığını daha önceki yazımızda anlatmıştık. Dünyanın farklı yerlerinde kanatlı araçlarla gökyüzünde uçmaya çalışanlar olduğu gibi araçlarında kanat yerine pervaneleri kullanarak havada hareket etmeye çalışanlar da olmuştur. Şimdi gelin, bugün arama-kurtarma çalışmalarından orman yangınlarını söndürmeye, sağlık alanından savunma sanayisine pek çok alanda kullanılan helikopterin icadına daha yakından bakalım. 

Helikopter Nedir? Nasıl Çalışır?

Helikopter dikine kalkış ve iniş yapabilen bir hava aracıdır. Helikopterin havalanmasını sağlayan en önemli parça, yatay olarak dönen ana rotora (motor miline bağlı dönen parça) bağlı pervanelerdir. Pilot, rüzgâra göre pervanelerin açısını değiştirerek helikopteri yukarı-aşağı, ileri-geri doğru hareket ettirebilir ya da sabit şekilde kalmasını sağlar. Kuyrukta bulunan pervane ise helikopterin kendi çevresinde dönmesini engeller ve aracın sağa-sola dönmesini mümkün kılar.

goodgraphic/iStock

Helikopter Kelimesi Nereden Geliyor?

Fransız mucit Viscount Gustave de Ponton d’Amécourt, ’lı yıllarda minik hava taşıtları tasarlıfunduszeue.infoadığı modellere “spiral” anlamına gelen Yunanca helix ve “kanat” anlamındaki pteron sözcüklerini birleştirerek ürettiği hélicoptère adını veren d’Amécourt, bu hava taşıtının isim babası oldu.

The Picture Art Collection/Alamy

Ponton d’Amécourt tarafından tasarlanan model oyuncaklardan biri

Helikopterin İcadı

Günümüzden yıl önce Çin’de çocuklar avuç içinde hızla döndürülüp serbest bırakıldığında uçan pervaneli oyuncaklarla oynardı. Yine kaynaklara göre Avrupa’daki çocuklar da yıl kadar önce pervaneli oyuncaklara sahipti. Bir oyuncağı pervaneyle uçurmayı akıl eden insanlar şüphesiz kendilerini de pervaneli araçlarla gökyüzüne yükseltmeyi düşlemişlerdi. Ancak bunun için uzun bir süre daha beklemek gerekecekti.

’li yılların sonunda İtalyan mucit Leonardo da Vinci, “Uçan Vida” olarak adlandırdığı bir aracın planlarını çizdi. Da Vinci’nin tasarımında yukarı doğru yükselmeyi sağlamak için kendi çevresinde dönen bir platform bulunuyordu. Pervane olarak adlandırılabilecek bu yapının ketenden, diğer kısımlarının ise telden ve kamıştan yapılması gerekiyordu. İnsan gücüyle çalışması düşünülen bu araç hiçbir zaman gerçeğe dönüşmedi. Bugün bilim insanları bu aracın havalanamayacak kadar ağır olacağına inanıyorlar.

Svintage Archive/Alamy

Leonardo da Vinci’nin tasarladığı “Uçan Vida”

’lü yılların sonunda içten yanmalı motorların keşfine kadar farklı helikopter tasarımları yapıldıysa da hiçbiri hayata geçmedi. İçten yanmalı motor, bir helikopteri havalandırmaya yetecek gücün sağlanabileceği anlamına da geliyordu. 

yılında Fransız Paul Cornu geliştirdiği çift pervaneli bir helikopter prototipini 20 saniyeliğine de olsa yerden 30 cm havalandırmayı başardı ve ilk pilotlu serbest uçuşu gerçekleştiren kişi oldu.

The History Collection/Alamy

Paul Cornu’nun geliştirdiği helikopter

Cornu’dan sonra helikopter geliştirme çabaları hızlandı. yılında Fransız mucit Etienne Oehmichen geliştirdiği helikopterle 1,69 km uzunluğundaki üçgen bir rotayı takip ederek 7 dk 40 saniye boyunca yerden 15 m yüksekte havada kaldı.

Günümüzdekine Benzer İlk Helikopter

Uçuşun temel ilkeleri, uçuş kontrolü ve biçim yönünden günümüz helikopterlerinin ilk örneği, Rus asıllı Amerikalı mühendis Igor Sikorsky tarafından icat edildi. VS adlı, tek rotora bağlı üç pervanesi olan, 75 beygir gücündeki motorla çalışan helikopterin kuyruk kısmında dikey olarak küçük bir rotor daha bulunuyordu. yılında yere bağlı kablolarla uçan VS ilk serbest uçuşunu yılında gerçekleştirdi ve 90 dakika boyunca havada kaldı. Sikorsky, VS'e şamandıralar taktı ve 17 Nisan 'de su yüzeyine iniş ve kalkış gerçekleştirdi. Bu da onu ilk amfibi helikopter yaptı. VS, 6 Mayıs 'de 1 saat 32 dakika 26,1 saniye havada kalarak rekor kırdı. 

Bettmann/Getty Images

Sikorsky tarafından icat edilen VS adlı helikopter

VS’den sonra R-4, R-5 ve R-6 helikopter modellerini tasarlayan Sikorsky İkinci Dünya Savaşı’nda pek çok ülkeden helikopter siparişi aldı ve zaman içerisinde milyarlarca dolar değerinde helikopterler üretti.

Wikimedia Commons

Igor Sikorsky tarafından geliştirilen R4 adlı helikopter

’lı yıllara gelindiğinde çift rotorlu helikopterler üretilmeye başlandı. Bu helikopterler özellikle daha dengeliydi ve kapasiteleri daha yüksekti. Çok sayıda askerin ve ağır mühimmatın bir yerden başka bir yere taşınmasını kolaylaştırdığı için günümüzde bu tasarım savunma sanayisinde yaygın şekilde kullanılıyor.

JONATHAN AYRES/Alamy

Çift rotorlu helikopter 

Helikopterler günümüzde yalnızca askeri görevlerde değil arama-kurtarma çalışmalarından orman yangınlarını söndürmeye, hastaları ve organları hızlı bir şekilde nakletmeye kadar çeşitli amaçlarla kullanılıyor.

DanCardiff/iStock

Arama-kurtarma çalışmalarında kullanılan bir helikopter

Kaynaklar:

  • Ferris, J. ve ark., Dünyayı Değiştiren Fikirler, Çev.: Z. Arık Tozar, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları,
  • Nahum, A., Yakından Tanıyın Uçuş, Çev: E. E. Sezer,TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları,
  • Turner, T., Mills, A., Gifford, C., Tarih Yazan İcat Dünyamızı Şekillendiren Parlak Buluşlar, Çev.: F. C. Dansuk, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları,
  • funduszeue.info,mCiRkUkOuGhlFisCUNQ/uCZ-LZvDHkG7C6B_6HQTPg
  • funduszeue.info

paylaş

Yusufçuk Böceğinden İlham Alınan Drone

Teknolojinin en büyük ilham kaynaklarından biri hiç şüphesiz ki doğa. Bugüne kadar icat edilen bir çok teknolojik aracın ve icadın doğadaki varlıkların hareket kabiliyetlerinden esinlenerek geliştirildiği açık bir şekilde ortada. Geçtiğimiz günlerde İngiliz mühendis ve bilim insanlarında oluşan bir ekip doğanın en iyi havacılarından biri olan yusufçuk böceğinin hareketlerini taklit eden bir drone geliştirmeyi umarak başladıkları projede büyük bir yol aldılar. Proje tamamlanınca uzunca bir zaman içerisinde optimize edilmiş olan bir gövde iler birlikte geliştirilen bu drone inanılmaz derecede hassasiyete sahip olacak. Örneğin; yaz aylarında İngiltere'de çokça görülen yusufçuk böcekleri avlarının %90'ına yakınını uçarken yakalamaktadırlar.
 


Yusufçuk böceğinin havadaki yüksek kabiliyetinin anahtarlarından biri kanatlarından her birinin bağımsız kaslara sahip olmasıdır. Bu özellik yusufçuk böceğine yüksek ivmeli hareketlerde diğer birçok uçan canlıdan çok daha çevik manevra yapmasına olanak sağlamakta. Proje yetkililerinden Thomas yusufçukların kanatlarının tamamen bağımsız olarak açıp kapatabildiklerini ve böylelikle istedikleri takdirde süzülme hareketini bile çok rahat bir şekilde yapabildiklerini söyledi.

Yusufçuk böceğinin tüm bu üstün özellikleri İngiliz ekibe minyatür bir drone için harika bir model çıkarma şansını verdi. Proje yetkilisi Thomas yusufçuktan esinlenerek geliştirilecek olan bu modelin canlının verimliğini, çevikliğini ve doğruluğunun yansıtan bir cihaz olacağından emindi. Ayrıca kendisi bu konuda her ölçüdeki yusufçuk böceğinin performansını aşmaları gerektiğini de belirtti. Thomas, geliştirilecek cihazın karbon fiber ve insan yapımı motorlardan oluştuğunu belirterek kanatlarda ve motorlarda büyüklük sırası elde etmeyi başardıklarını söyledi.
 


18 aylık bir kalkınma süresinin sonunda firma Thomas'ın esrarengiz bir şekilde anlattığı askeri alanda yararlı bir uçuşunun görmek istiyor. Bu denemeye referans olarak ise şuan İngiliz askeri kuvvetlerinde kullanılmakta olan helikopter tabanlı insansız hava aracı olan Black Hornet veriliyor. Ayrıca Black Hornet'in 25 dakika havada kalabildiği de firma tarafından özellikle belirtildi.

Uzaktan kontrol edilmek üzere tasarlanacak olan bu araç ayrıca süzülme ve duvarları takip etmek gibi manevraları gerçekleştirebilecek bir otonomi düzeyine sahip olacak. Thomas projenin helikopter ve quadkopter tabanlı cihazlara kıyasla çok daha fazla avantaj sağlayacağını ve cihazın sert rüzgarlar tarafından bertaraf edilme eğiliminin daha yüksek olacağını belirtti. Geliştirilecek olan cihaz toplam ağırlığı ile 30 gramın biraz altındaki ağırlık değerlerine tekabül edecek. Projede herhangi bir yedek kütleye yer verilmeyecek. Örneğin sensörlerden elde edilerek kazanılan ağırlık miktarları olursa bu alan bataryaya harcanarak pil ömründe uzama sağlanacak. Ağırlık kanatların özel tasarımı ile daha da azaltıldı. Polimer membranla kaplı karbon fiber tellerden yapılmış olan kanatlar son derece hafif ve dayanıklı yapılar.

Ekip ağırlık kadar aynı zamanda maliyet üzerinde de odaklanmaktadır. Ekip projede mümkün oldukça piyasada satılan bileşenleri kullanmaktadır. Proje yetkilisi Thomas'ın söylediği üzere belki de projedeki en kritik yenilik projede kullanılan motorun güç/ağırlık oranının son derece yüksek olmasıdır. Ekibin geliştirdiği cihazın askeri uygulamaların ötesinde birçok karlı uygulamada kullanılabileceği de öngörülüyor.

Şirket CEO'su Alex Caccia projenin fiyatı hakkında yorum yapmaktan kaçındı fakat fiyatının Black Hornet'ten önemli ölçüde daha az olmasını beklediğini söyledi. Thomas projenin şu an için odak noktasının askeri uygulamalarda yoğunlaştığını belirtiyor ancak daha uzun vadede cihazın askeri alandaki gelişiminin bir dizi başka uygulamalara açılabileceğini düşünüyor.


Kaynak:

►funduszeue.info

kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası