bağırsak enfeksiyonu bebeklerde / Yaygın yeni doğan endişeleri | Philips

Bağırsak Enfeksiyonu Bebeklerde

bağırsak enfeksiyonu bebeklerde

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu neden olur? Nasıl geçer?

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonu bağırsakların bakteri, virüs, parazit ya da bunların toksinlerinin neden olduğu bir durumdur. Bebekler günde ortalama kez veya daha fazla dışkılayabilir. Özellikle anne sütü ile beslenenlerde dışkı sulu ve mukusludur, sarı/kahverengi/yeşil renkte olabilir.


Bebekte bağırsak enfeksiyonu olduğu nasıl anlaşılır?

Eğer dışkının özelliklerinde değişme, sululuğunda artış varsa, bebekte huzursuzluk, kıvranma, ateş oluyorsa, dışkı kanlı ise bu tablo bağırsak enfeksiyonu açısından değerlendirilmelidir.


Bağırsak enfeksiyonu nedenleri neler olabilir?

Bağırsak enfeksiyonu bağırsakların bakteri, virüs, parazit ya da bunların toksinlerinin yarattığı bir tablodur. Bunun yanında antibiyotikler, müshil türü ilaçlar, inek sütü alerjisi gibi durumlar, doğumsal ya da genetik bağırsak sorunları ya da enzim eksiklikleri gibi enfeksiyon dışı nedenler de benzer klinik tablolara neden olabilir.


İyileşme süresi nedir, kaç gün sürer? Beklenen süreyi aşması durumunda hangi durumlardan şüphelenmek gerekir? Geçmeyen bağırsak enfeksiyonu neleri düşündürür?

Bir bebek virüs nedenli bir bağırsak enfeksiyonu tanısı aldı ise etken göre iyileşme süresi gün arasında değişir, nadiren 14 güne uzar. Bakteriyel ya da parazit enfeksiyonlarının önemli bir kısmında antibiyotik tedavisi gerekir ve bu vakalarda tedaviye yanıt hızlıdır, gün içerisinde tablo geriler. 14 günü geçen ishaller persistan (ısrarlı) ishal tanısı alır. Viral ishallerin %15 kadarı ortalama 28 güne kadar uzar. Çok nadiren 3 aya kadar ısrar eden ishal durumu da bildirilmiştir. İshaller 14 günü geçtiyse mutlaka yeniden değerlendirilmelidir. %80’i destek tedavisi ile kendiliğinden düzelecek persista ishal durumu olsa da altta yatan diğer nedenlerin (gıda alerjileri, kronik paraziter enfeksiyonlar, bağışıklık aorunları, kistik fibrozis, çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı) göz ardı edilmemesi gerekir.



Bebeklerde ishali kesmek doğru mudur? İlaç tedavisi ne zaman olmalıdır? Ne zaman doktora başvurmak gerekir?

Enfeksiyöz ishalleri durduran ilaçların (antimotilite) kullanımı sakıncalıdır, enfeksiyonun ısrar etmesi ve ilerlemesine ve hatta daha ağır klinik durumlara yol açabilir. Ancak probiyotikler, oral rehidrataston sıvıları, çinko, sekresyon azaltıcı ilaçlar (racecatodril) ve bazı adsorban ilaçlar (smectit gibi) kullanılabilir. Viral ishallerde antibiyotiklerin yeri yoktur. Paraziter enfeksiyonlarda ve bakteriyel enfeksiyonların bir kısmında antibiyotik tedavisi gerekir. Tüm bunların kararını hekim verir.


Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi nasıl bir rahatsızlıktır?

Burada 2 durum vardır. İlki invajinasyondur, bağırsaklar iç içe geçer. Bebek huzursuz, sürekli kıvranır tarzda ve kusmaları vardır. Kustuktan sonra rahatlar ve uykuya meyil gösterir. Bebeklerin önemli bir kısmında çilek jölesi tarzında kanlı dışkılama olur. Hemen acile başvurulmalıdır. Cerrahi tarafından değerlendirilir. Su/hava ile açılmaya çalışılır, yanıtsız ya da ileri vakalarda cerrahi gerekir. Diğer klinik durum volvulusdur. Bağırsak kendi etrafında döner. Oldukça ağır bir tablodur, bebek ajite ya da uykuya eğilimlidir. Kusmaları ve kıvrandırıcı ağrıları olur. Bağırsaklarda nekroza (gangren) yol açan ve hatta hayatı tehdit eden bir durumdur. Acilen cerrahi açıdan değerlendirilmelidir.


Bebeklerde inflamasyon, ishal, bağırsak iltihabı aynı şeyler midir?

Aynı şeyler değildir. İnflamasyon ya da iltihap birbirlerinin karşılığıdır. İshal ise inflamatuar olabildiği gibi inflamatuar olmayan (ilaçlara bağlı, laktoz/früktoz intoleransı, çölyak hastalığı, kistik fibroz, konjenital ishaller, aşırı meyve suyu tüketimi gibi) durumlara da bağlı olabilir.


Bebeklerde ateş ve kusma görülmeyen ishaller neyin belirtisidir?

İnfeksiyöz ishallerde de (özellikler viral) bazen ateş ve kusma görülmeyebilir. Ancak enfeksiyöz olmadığı düşünülen, tekrarlayıcı ya da kronik/ısrarlı ishallerde ateş ve kusma görülmeyebilir ve diğer nedenlerin (gıda alerjiler, laktoz/früktoz intoleransı, ilaçlar, konjenital/genetik bağırsak sorunları, gıda intoleranları, çölyak ve kistik fibröz gibi) araştırılması gerekebilir.


Yeni doğan bebeklerde ishal görülür mü?

Ağır enfeksiyon geçiren (sepsis, idrar yolu enfeksiyonu gibi) bebeklerde, doğumsal/genetik bağırsak hastalığı ya da enzim eksiklikleri olanlarda (Herediter laktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyonu, safra asit ishali) yenidoğan döneminde ishal görülür. Yenidoğan döneminde bağırsak enfeksiyonuna bağlı nadir de olsa ishal görülebilir. Ve yine ender olarak ağır inek sütü alerjilerinde yenidoğan döneminde ishal görülebilmektedir.


Diş çıkarma döneminde ishal görülürse enfeksiyon ile karıştırmamak için nelere dikkat etmek gerekir?

Diş çıkarma döneminde bazı bebeklerde sulu dışkılama görülmektedir. Bunun bilimsel bir kanıtı yoktur. Ancak diş çıkarma döneminde bebeklerin anne sütünü daha fazla tüketmeleri ya da fazla su içmeleri nedeniyle dışkıları daha yumuşak ve sulu olabilmektedir. Sıvı ve kilo kaybına yol açmaz, tedavi gerekmez. İshal fazla ve kilo kaybına yol açıyorsa, kanlı ise, kusma eşlik ediyorsa bu durumu diş çıkarmaya bağlamamak gerekir.





Bağırsak Enfesksiyonu Nedir?

Bağırsak enfeksiyonu, halk deyimi ile ishal olarak da bilinmekte olan ve kişilerin yaşamı boyunca belirli zamanlarda karşı karşıya olduğu bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Her yaştan insanı etkilemek ile beraber yaşı küçük olan çocuklarda daha yaygın görülmektedir. Bağırsak enfeksiyonu; ishal, kusma, karında ağrı gibi sorunlara yol açtığından dolayı gündelik hayatı zor hale getirmektedir ve uzun sürmesi durumunda da sıvı kaybetme gibi olumsuz etkilere yol açar. Bundan dolayı bağırsak enfeksiyonu taşıyan bireyler kesinlikle hastanelere başvurarak tavsiye edilen tedavi planına göre gerekli tedbirleri almalıdır.

Bağırsak enfeksiyonu (gastroenterit), bakteri ya da virüs gibi mikrop ajanların, parazitlerin sebep olduğu bir hastalıktır. Gıda zehirlenmeleri de bağırsak enfeksiyonunun meydana gelmesine neden olabilir. Bağırsak enfeksiyonu taşıyan kişilerde bağırsak florasının değişmesine bağlı olarak sindirim sistemleri kötü yönde etkilenerek ishal problemi meydana gelir. Sıvı dışkılamaya bağlı şekilde hasta kişiler devamlı olarak tuvalete çıkma gereksinimi hisseder.
Gastroenterit bunun ile birlikte sıvı kaybetmeye yol açar, bundan dolayı yorgun olma, bitkinlik gibi kötü sonuçlara yol açar. Hastalığı taşıyan kişilerin pek çoğu tarafından merak edilen konuların başında bağırsak enfeksiyonu ne kadar sürer, ne zaman iyileşir şeklindeki soruların cevaplarıdır. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı okullar, tuvaletler gibi temizliğin ev ortamına göre yeterli olmadığı alanlarda bulaşma ihtimali fazladır.
Enfeksiyona sahip olan kişiler, hastalığın iyileşme süresinin uzaması durumuna göre meydana gelebilecek önemli komplikasyonları engellemek adına hemen bir sağlık kuruluşuna gidip, gereken testleri yaptırmalıdır ve tedavilerine başlamalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonu, pek çok sebebe bağlı meydana gelebilir. Rahatsızlığa neden olan etkilere göre tedavi planı da değişiklik göstereceği için ishal şikayeti ile hastanelere başvuran hasta kişilerde ilk olarak rahatsızlığın enfeksiyondan kaynaklı olup olmadığı tespit edilmeli, enfeksiyondan kaynaklanıyorsa hangi mikroorganizmaya bağlı olarak meydana geldiği öğrenilmelidir. Gastroenterit, bağırsakta enfeksiyona yol açan etkenlere göre 3 türlü grup altında incelenmektedir;


Bakteriyel Gastroenterit: Genel olarak E. Coli, Salmonella ve Compylobacter gibi bakteri çeşitlerine bağlı meydana gelen bağırsak enfeksiyon çeşididir. Gıda zehirlenmesine bağlı meydana gelen ishal bulguları da bakteri gastroenterit çeşidindedir.


Viral Gastroenterit: Rotavirüs, Adenovirüs ve Norovirüs gibi virüslerin yol açtığı bağırsak enfeksiyon çeşididir. Çocuklarda görülmekte olan ishal bulgularının büyük bir kısmı viral gastroenterit olarak karşımıza çıkar.


Paraziter Gastroenterit: Tenya, bağırsak solucanları gibi parazitlerin bağırsaklara yer etmesinden kaynaklı olarak meydana gelen bağırsak enfeksiyonudur.

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonu, yaygın biçimde görülmekte olan bir sağlık problemidir ve belirtileri bütün hasta kişilerde hemen hemen aynı olmaktadır. En yaygın görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri aşağıdaki şekildedir;

  • Hızlı başlamakta olan sıvı ishal
  • Midenin bulanması ve kusma
  • Karın ağrısı ve kramplar
  • Ateşlenme
  • Baş ağrısı
  • Bitkinlik ve ani yorulma
  • Ağızda ve ciltte kuruluk
  • Fazla susama
  • Midenin ağrıması
  • Tansiyon düşmesi
  • Bacakların ağrıması

Bu belirtiler ishalin tipik belirtileridir ve bu durumların 1 haftadan uzun devam etmesi, enfeksiyonun önemini ya da değişik bir rahatsızlığın mevcudiyetini gösterebileceğinden dolayı hasta olan kişilerin hemen hastanelere başvurması gerekir. Sürekli bir şekilde bağırsak enfeksiyonuna yakalanan bireylerin kilo kontrolünde bozulmalar yaşanabilir. Obezite cerrahisine bağlı olan yutulabilir mide balonumonash.pw gibi yöntemleri inceleme ihtiyacı bulabilirler.

Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

Gastroenterit, bir tür enfeksiyon hastalığıdır ve bu duruma yol açan ajanların bedene karışması ve bağışıklık sistemini yenmesi ile beraber gelişmektedir. Bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve bağırsakta enfeksiyona yol açan bakteriler ya da virüs ile enfekte olmuş bireylerden sağlıklı bireylere geçebilir. Sağlıklı olmayan şartlarda hazırlanan ya da uygun olmayan ortamlarda bekletilen yiyecek ve içecekler, temiz olmayan sular, tuvalet hijyeni ya da bebek bezi değişimi gibi hareketlerin ardından ellerin temizlenmemesi gibi sebepler rahatsızlığın gelişmesine neden olan etmenler arasındadır. Bu enfeksiyonların büyük bir bölümü viral enfeksiyonları olarak karşımıza çıkar. Antibiyotikler virüsleri etkilememektedir. Bundan dolayı bağırsak enfeksiyonuna yakalanan kişiler bilinçsiz ilaç tüketiminden kaçınmalıdır. Zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarında yaptıracakları tanı testleri ile rahatsızlığın sebebini tespit ederek buna yönelik tedavi almaya başlamalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Gastroenterit belirtileri ile hastanelere müracaat eden hasta kişilerden ilk olarak ayrıntılı tıbbi öykü istenmelidir. Daha sonra 24 saat içindeki dışkılama sayısı ve yoğunluğu, hasta kişinin kullandığı ilaçlar ve mevcuttaki kronik rahatsızlıklar kesinlikle bilinmelidir. Daha sonra uzman kişi tarafından yapılacak fiziki kontrol esnasında karın bölgesinden bazı kısımlara baskı yapıldığı zaman ağrı gözlemlenip gözlemlenmediği sorulur, karın sesleri dinlenebilir. Hasta kişinin dışkı numunesi alınıp incelenmek için ilgili laboratuvarlara gönderilir. Gaita testi şeklinde de isimlendirilen bu test ile dışkıda olan enfeksiyon etkileri araştırılıp, parazit ve parazit yumurtaları mevcutsa bunların tespiti yapılabilir, dışkıda kan bulunup bulunmadığı kontrol edilebilir. Uzman tarafından gerekli görülmesi halinde teşhisin desteklenmesi ve çeşitli rahatsızlık ihtimallerini önlemek için türlü kan testleri ve ultrason, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Uygulanan bütün testlerin ardından bağırsak enfeksiyonuna yol açan etkiler tam anlamı ile belirlenerek ve buna yönelik tedavi  planı uygulanır.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak enfeksiyonu, çok yaygın görülmektedir ve genel olarak dinlenme, bol sıvı tüketimi ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi ile en geç 1 hafta içinde kendi kendine iyileşen bir hastalıktır. Bundan dolayı hasta kişiler genel olarak bir uzmana danışma gereksinimi hissetmezler. Bu enfeksiyona yakalanan kişiler dehidratasyonun engellenebilmesi için gündelik ,5 litre su içilmeli, lif içeriği az olan ve sıvı besinler tüketilmelidir. Yemeklerin yağ oranları az olmalıdır, şeker tüketiminden uzak durulmalıdır. Yoğurt, ayran, kefir gibi gıdalar probiyotik bakteriler içermektedir. Bundan dolayı enfeksiyonun yok olmasına ve ishalin engellenmesine katkı sağlar. Bunun ile birlikte haşlanmış patates ve pirinç tüketmek faydalı olabilir. Ateş mevcutsa uzman tarafından parasetamol içeren ilaçların kullanılması tavsiye edilebilir.
Yoğun kusma durumunda ise sıvı kaybetmenin engellenmesi bakımından bulantı önleyen ilaçlar kullanılabilmektedir. Bunlar ile birlikte hasta kişi mümkün olduğu sürece dinlenmeli, etrafındaki kişilere geçmesinin engellenmesi için hasta olan kişinin kullanmış olduğu tuvalet hastalık süresi boyunca başka insanlar tarafından kullanılmamalıdır, daha sonra ise çok ayrıntılı bir şekilde temizlenmelidir.

Bağırsak Enfeksiyonu İçin Ne İyi Gelir?

Bağırsak enfeksiyonunun giderilmesi için bol sıvı tüketilmelidir ve sağlıklı beslenilmelidir. Limonlu su, ballı çay, nane çayı gibi içecekler sindirimin rahatlamasına yardımcı olur. Çok şiddetli ağrılar ve çok fazla ishal durumu varsa sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Ne Yapar?

Çocuklarda daha yaygın görülmek ile beraber bütün yaş grubunu etkilemektedir. İshal, mide bulantısı, kusma gibi rahatsız edici ve gündelik hayatı olumsuz etkileyen durumlara yol açar. Bunun ile birlikte bulaşıcı bir hastalıktır.

Bağırsakta İltihap Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kolit (bağırsak iltihabı) bağırsakların bir kısmını ya da hepsinin iltihaplanma durumu ile meydana gelen ölümcül olan bir rahatsızlıktır. Kolit (bağırsak iltihabı), semptomları içinde ishal mide bulantısı, kusma, ateşlenme ve halsizlik, karında ağrı ve kramplar, iştah ve kilo kaybetme gibi durumlarda görülebilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak

Yayınlama Tarihi: 29 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

Bağırsak enfeksiyonu isminden de anlaşılacağı gibi bir enfeksiyon çeşididir. Bireyler bazı dönemlerde bu sorun ile sık sık karşılaşabilir. İshal şeklinde kendini gösterir.

Her yaştan kişiyi etkileyebilir. Fakat genellikle çocuklarda daha sık görülür. Günlük yaşamı zorlaştıran sorunlara yol açabilir. Bu sorunları kusma, ishal ve karın ağrısı oluşturur. Ayrıca süre olarak bağırsak enfeksiyonunun uzun sürmesi ciddi bir sıvı kaybına neden olabilir. Bu da beraberinde bazı tehlikeleri getirebilir.

Tüm bu sebeplerden dolayı bağırsak enfeksiyonu yaşayan bireyler mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelidir.

Bağırsak enfeksiyonuna bakteri veya virüs gibi mikro biyolojik parazitler neden olur. Bu parazitler bağırsakta oluşur. Bağırsak da sindirim sistemiyle ilgili bir organdır. Bu yüzden etki olarak sindirim sistemi etkilenir.

İshal ve sürekli tuvalete çıkma buradan gelir. Normal şartlarda bağırsak enfeksiyonu 1 haftada kendiliğinden geçer. Bulaşıcı bir enfeksiyon türü olduğu için dikkat edilmelidir.

Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

Bakteri ve virüslerin yol açtığı bir enfeksiyon tarzı olduğu için birçok sebepten dolayı olabilir. Besin zehirlenmeleri de bağırsak enfeksiyonuna sebebiyet verebilir. Yenilen ve içilen besinlerin bağırsağa göstermiş olduğu etkiler parazite dönüşebilir.

Aynı zamanda bulaşıcı bir hastalık olduğu için bağırsak enfeksiyonuna sahip bireylerin ishal ve sık tuvalete çıkma durumlarında tuvalet temizliğine de dikkat etmelidir. Sağlıklı bireylerde bağırsak enfeksiyonuna yakalanmamak için sık el yıkama, tuvalet hijyeni gibi temizlik kurallarına uyum sağlamalıdır. Bu uyumsuzluk hali bağırsak enfeksiyonuna neden olabilir.

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bağırsak enfeksiyonuna iyi gelen bazı maddeler mevcuttur. Elbette ki ileri durumlarda sağlık kontrolleri yapılarak doktorlar tarafından ilaç ile de tedavi edilebilir.

İshalin önlenmesi ve enfeksiyonun gitmesi için probiyotik içeren yoğurt, kefir ve ayran tüketilebilir. Bağırsaklarda su emilimi arttırılarak ishalin hafifletilmesi gerekir. Bu hafifletme işlemi için de haşlanmış pirinç ve patates tüketilebilir.

Bu besinler bağırsak enfeksiyonuna iyi gelir. Yine de bireyler bağırsak enfeksiyonuna yakalandığı zaman mutlaka sağlık kuruluşuna gitmelidir.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak enfeksiyonu tedavisi 1 haftada geçmediği zaman tedavi gerektiren süreci kapsayabilir. Uzun süren bağırsak enfeksiyonu için doktor çeşitli tedavi yöntemleri uygulayabilir. Bu tedavi yöntemleri ilaçlardan oluşabilir. Sıvı kaybı giderimi için serum takılabilir.

Bağırsak enfeksiyonunu yakalanan birey tüketeceği gıdalar ile enfeksiyonu en fazla 1 haftada atlatmalıdır. Enfeksiyona iyi gelen besinleri tüketebilir. Yine de hastalık ilerlerse ve süresi uzarsa doktor tarafından tedavi edilmesi gerekebilir.

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Bağırsak enfeksiyonu hastalığının bazı belirtileri mevcuttur. Bu belirtilerin tamamı şöyledir:

Ani bir şekilde başlayan sulu ishal olabilir.

İshali mide bulantısı ve kusma takip edebilir.

Ateş ile birlikte karın ağrısı ve kramplarla karşılaşılabilir.

Yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı oluşabilir.

Vücutta sıvı kaybı oluştuğu için cilt ve ağızda kuruluk meydana gelebilir.

Bacaklarda da ağrı oluşabilir.

Rahatsız edici düzeyde mide ağrısı olabilir.

Su kaybından dolayı kişi aşırı su içme ihtiyacı duyabilir.

Tansiyon düşüklüğü meydana gelebilir. Sık sık tansiyon ölçülmelidir.

Bağırsak enfeksiyonu aslında tipik bir ishal türüdür. Bu yüzden de yukarıdaki bu belirtiler tipik ishal göstergeleridir. Hastalık ilerlediğinde ve geçmediğinde bu belirtiler daha da ağırlaşabilir.

Bağırsak Enfeksiyonu Teşhisi Nasıl Koyulur?

Kişi gösterilen belirtileri yaşayabilir. Bu belirtilerle beraber doktora gidebilir. Sonuç itibari ile hastanın öyküsü alınır.

Sağlık kuruluşu tarafından son 24 saat içindeki dışkılama sayısı ve kıvamı takip edilir. Kullandığı farklı ilaçlar ve sahip olduğu kronik rahatsızlıklar var ise bu öğrenilir.

Ardından doktor tarafından el ile muayene edilir. Bu muayenede özellikle karın bölgesine bazı dokunuşlar yapılır. Ağrı hissedip hissetmediği öğrenilir.

Karın sesleri doktor tarafından dinlenir. Dışkıyla ilgili bazı testler yapılır. Bu test gaita testi olarak adlandırılır. Testte dışkıda var olan ya da olmayan parazit yani bakteri gözlemlenir.

Hekim tarafından çıkan test yorumlanır ve hastaya anlatılır. Kan testi, dışkı testi, ultrason ve tomografi gibi hekimin ihtiyaç duyduğu testler sonucunda hastalık belirlenir. Bağırsak enfeksiyonu bu şekilde belirlendikten sonra tedavisi de doktor tarafından belirlenerek gerekli uygulama yapılır.

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Bağırsak Enfeksiyonu Ne Kadar S&#;rer?

Bağırsak enfeksiyonu; halk dilinde ishal şeklinde de bilinen ve kişilerin hayatı boyunca kimi zaman karşı karşıya kaldığı enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanabilir. Her yaştan bireyi etkilemekle beraber ufak çocuklarda daha sık görülmektedir. Kusma, karın ağrısı, ishal gibi sorunlara sebep olduğundan gündelik hayatı güçleştiren bu rahatsızlık, uzun süreli durumlarda sıvı kaybı gibi sorunlara neden olarak ciddi boyutlara ilerleyebilmektedir. Bu yüzden bağırsak enfeksiyonuna yakalanmış bireyler mutlaka olarak sağlık kurumların başvurup tavsiye edilen tedavi planına göre gerekli önlemleri almalıdır. 

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

Bağırsak enfeksiyonu; virüs ya da bakteri gibi mikrobiyolojik parazitlerin veya ajanların sebep olduğu bir rahatsızlık çeşididir. Gıda zehirlenmeleri de bağırsak enfeksiyonuna sebep olabilir. Bağırsak enfeksiyonuna yakalanan kişilerde bağırsak florasının değişimine bağlı şekilde sindirim sistemi faaliyetleri olumsuz etkilenerek, ishal problemi ortaya çıkar. Sulu dışkılamaya bağlı şekilde hastalar, devamlı şekilde tuvalete çıkma gereksinimi hisseder. Çok rahatsızlık veren bir hastalık olan bağırsak enfeksiyonu, aynı şekilde sıvı kaybına sebep olduğu için halsizlik ve yorgunluk gibi olumsuzluklara yol açmaktadır. 

Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur? 

Bağırsak enfeksiyonu; bir çeşit enfeksiyon rahatsızlığı olduğundan enfeksiyona sebep olan parazitlerin vücuda girerek bağışıklık sistemini yenmesiyle beraber gelişir. Bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve bağırsak enfeksiyonuna sebep olan bakteri ya da virüsle enfekte olan bireylerden sağlıklı bireylere bulaşabilmektedir. Hijyenik olmayan şartlarda hazırlanan ya da uygunsuz şartlarda bekletilen içecek ve yiyecekler, tuvalet kullanımı, kirli sular ya da bebek bezini değiştirmeden sonra ellerin yıkanmaması gibi sebepler, rahatsızlığın gelişimine neden olan sebepler içerisinde yer almaktadır. 

Bağırsak Enfeksiyonu Ne Kadar Sürer?

Bağırsak enfeksiyonu olan kişilerin pek çoğu, bu hastalığın ne zaman geçeceğine ve enfeksiyonun ne kadar süreceğine dair sorular sormaktadırlar. Bağırsak enfeksiyonuna bağlı şekilde oluşan ishal ve başka problemler genel olarak bir hafta içerisinde gelişmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olarak bilinen bağırsak enfeksiyonu; okul tuvaletleri gibi hijyenin az olduğu yerlerde bulaşma ihtimali daha yüksektir. Bağırsak enfeksiyonuna yakalanan kişiler, rahatsızlığın iyileşme zamanının uzamasına bağlı şekilde ortaya çıkabilecek ciddi durumları önlemek için mutlaka sağlık kurumuna başvurup gereken testleri yaptırmak ve tedavi sürecine başlamak gerekir. 

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Bağırsak enfeksiyonu belirtileri;

- Ateş,

- Mide bulantısı,

- Kusma,

- Aniden başlayan sulu ishal,

- Aşırı derecede susama,

- Halsizlik ve yorgunluk,

- Baş ağrısı,

- Karında kramp ve karın ağrısı,

- Mide ağrısı,

- Bacaklarda ağrı oluşması,

- Tansiyon düşmesi,

- Sıvı kaybına bağlı şekilde gelişen cilt ve ağız kuruması olarak sıralanabilir. 

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Bağırsak enfeksiyonu; çok fazla görülen ve genel olarak bol sıvı alarak, istirahat ederek ve uygun besinlerin tüketimiyle en fazla 1 hafta içinde kendi kendine iyileşen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden hastalar genel olarak hekime başvurma gereksinimini hissetmez. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır