diş kamaşması nedir / diş kamaşması - ekşi sözlük

Diş Kamaşması Nedir

diş kamaşması nedir

diş kamaşması

  • ozellikle limon ve erik yenildigi zaman olur.. cok igrenc bir his verir cunku agizdan nefes alindiginda dis cok kotu sizlar.. birkac gun gecmez..

  • bebekler emziklerini yada balonlarini yada buna benzeyen maddeleri yeni cikmaya calisan dislerinin arasinda ezmeye calisirken cikan insani illet eden maddeyi bebegin agzindan cekip almaya sebep olan durum.. igrenctir.. simdi bile kamasti..

  • sarımsaklı yogurtlu ıspanakın bir güzel yaptığı eylem

  • minik bebekler acıktıkları zaman ya da dişleri kaşınmaya başladığı zaman kimin kucağındaysa başlar çenesini emmeye işte o zaman bir soğuma bir kaşınma sızlama hissedilir dişlerde budur hadise...birde yemek yerken dişe çatal kaşık sürtüldüğünde olur bu daha antipatik sinir bozucudur.

  • bilhassa ispanak yiyip uzerine su icildiginde ortaya cikan durum. disler girc gurc eder, ama yine de ispanagin agizda biraktigi tat her seye ragmen guzeldir.

  • islak, yunlu bir seye dokunduktan sonra da yasanabilen (ki, su an bu cumleyi yazarken bile yasadim) berbat his.

  • erik yapar bunu. sulu sulu. kütür kütür.

    o yüzden bir sezonda bir sefere mahsus bir kilo erik yenebilir. hızlı hızlı.

  • erik, limon, portakal, mandalina, vi$ne, kiraz, vb icinde meyve asidi bulunduran her meyvenin yapabildigi olay. mesela benim a$iri hassas di$lere sahip gudik tipler, birakin 1kg, 1 adet erik bile yiyemezler, tadini sevseler bile.

    (bkz: sensodyne-f)

  • 32 dise keman caldirmak deyiminin cikis noktasi.

  • düşününce bile hissi uzaktan rahatsız eden sinir dişsel reaksiyon.
    bir de bunun bir başka türevi olan sinirlikte;
    karatahtaya beyaz tebeşir cırtlama;
    bıçakla et yerine tabağı kesme;
    halleri vardır ki evlerden uzak.

  • Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

    Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

    Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

    Diş hassasiyeti oldukça yaygın görülen bir sorundur. Dişlerin problemleri devamında ortaya çıkar. Bu problem genelde 20-50 yaş aralığında görülür. Bu hassasiyetler diş iç kısmında bulunan “dent” kısmında başlayabilir. Dentin kendini gösterdiği durumlarda dışardan gelen alımlarda (mesela soğuk su gibi) dişte hassasiyet yaratacaktır. Bu da hastaları oldukça rahatsız eden bir durum olarak görülür.

    Bu gibi durumlarda mutlaka diş hekimine muayene olmayı unutmayın ve aksatmayınız. Çünkü bu gibi durumların teşhis ve tedavisinde diş hekiminiz önemli rol oynayacaktır. Dişlerinizin hassasiyetini diş hekiminin onaylaması, tanı koyması tedavide oldukça rahatlık sağlayacaktır. Diş problemlerinizde mutlaka diş hekiminizden tavsiye almayı unutmayın. Günlük ağız bakımını uyguladığınızda hassasiyeti azaltabilir ve ortadan kaldırabilirsiniz. Hassasiyetin başlıca diğer başlıkları nelerdir?

    Mesela mine aşınması. Mine aşınmaları dişleri oldukça çok gıcırdatma ile ortaya çıkabilir.

    Diş eti çekilmeleri de bu hassasiyetleri ortaya çıkarabilir. Diş eti çekilmeleri de sert diş fırçalama ile ortaya çıkabilir.

    Hassas Dişleri Tetikleyen Durumlar Nelerdir?

    Hassas dişleri tetikleyebilecek birçok durum sıralanabilir. Fakat bunlardan başlıcalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Soğuk içecekler,
    • Soğuk içeceklerin tam aksine sıcak içeceklerde tetikleyebilir,
    • Ağız ve diş bakımı esnasında diş fırçalama.

    Peki diş sızlaması ve diş hassasiyetinin başka nedenleri var mı? Elbette, bunları sıralayacak olursak şöyle örneklendirebiliriz:

    Diş Çürükleri:

    Diş çürükleri oldukça yaygın bir problemdir. Bu çürükler çoğu zaman hastalara sızlama ile başlayan sorunlar yaşatabilir. Dişlerin çürük olduğu bölgelerde oldukça hassas dönem başlar. Yeme, içme kalitesinde bozukluk sağlayabilir. Çürük başlarda sorun yaratmasa da ilerlemeye başladığında hassasiyeti arttıracaktır.

    Diğer nedenler arasında yine diş kırıkları ve dişlerde oluşan apseleri örnek verebiliriz.

    Hassas Dişlerimi Nasıl Kontrol Altına Alabilirim?

    Hassas dişlerinizi fark ettiğinizde mutlaka uzman bir hekime danışınız. Önlemeye uygun size tavsiyeleri (doğru diş fırçalama tekniği, günde kaç kez diş fırçalaması gerektiği) ile yardımcı olacaktır.

    Nasıl Tedavi Edilir? Günlük Ağız Bakımım Nasıl Olmalıdır?

    Günlük ağız bakımınızı doğru ve iyi kapsamlı yapmanız tedavi de önem arz ediyor. Hassas olan dişlerinize iyi gelecek birkaç maddeye göz atalım. Bunlar nelerdir?

    • Dişlerinize sert temastan kaçının.
    • Fırçalama işlemini yumuşak diş fırçaları ile yapın.
    • Düzenli olarak dişlerinizi fırçalayınız.
    • Diş ipi kullanabilirsiniz.

     

     

    Diş Hassasiyeti Neden Olur, Diş Hassasiyetinin Tedavisi

    Diş Hassasiyeti

    DİŞ HASSASİYETİ NEDİR?

     

    Diş hassasiyeti, dentin aşırı duyarlılığı veya kök hassasiyeti olarak da bilinen en yaygın diş rahatsızlıklarından birisidir. Sıcak, soğuk, tatlı, çok asidik yiyecek & içecekler tüketiminde veya soğuk havada nefes alırken, dişlerde veya tek bir dişte hissedilen, uyaranlar ortadan kalktıktan sonra geçen, lokal, keskin, kısa süreli diş ağrılarıdır.

     

    DİŞ HASSASİYETİ YAYGIN BİR PROMLEM MİDİR?

     

    Diş hassasiyeti çok yaygındır ve popülasyonun yaklaşık yarısının diş hassasiyeti yaşadığı tahmin edilmektedir. Diş hassasiyeti zaman içerisinde şiddetlenebilir, azabilir ya da yok olabilir.

     

    Kadınlarda diş hassasiyeti erkeklere göre daha fazla görülür.

     

    Aşırı dentin hassasiyetinin en şiddetli yaşandığı dönem 30-40 yaş aralığıdır.

     

    DİŞ HASSASİYETİ NEDEN OLUŞUR?

     

    Diş eti hastalığı ya da sert fırçalama vb. travmatik alışkanlıklara bağlı olarak dişetinin çekilmesi sonucu kök yüzeyinin açığa çıkması ve diş minesinin aşınmasına bağlı olarak diş hassasiyeti gelişir.

     

    Diş köklerinde hassasiyetin nedenleri; Dişlerin kök yüzeyleri mine gibi sert bir dokuyla değil, kemik ve diş eti gibi daha yumuşak dokularla örtülüdür. Eğer bireyde tedavi edilmemiş bir dişeti hastalığı varsa, zamanla diş eti ve kemik dokusu seviyesi azalır, kök yüzeyi açığa çıkar. Sert fırçalamaya bağlı, açığa çıkmış kök yüzeyi daha kolay aşınır ve diş hassasiyeti gelişir.  Kök yüzeyinin altındaki doku dişin sinirinin uzantılarını içerdiği için bahsettiğimiz uyaranlarda hassasiyet hissedilir.

     

    Diş kuronlarında hassasiyetin nedenleri; Sert fırçalama, kıl yapısı sert olan diş fırçası, kürdan vb. ağız bakım ürünlerinin kullanımı, aşındırıcı diş macunu kullanımı, asidik gıda tüketimi, diş gıcırdatma alışkanlığı sonucu diş minesinin aşınması sonucu diş hassasiyeti gelişir. Mine dokusunun altındaki doku dişin sinirinin uzantılarını içerdiği için bahsettiğimiz uyaranlarda hassasiyet hissedilir.

    DİŞ HASSASİYETİMİ ÖNLEYEBİLİR MİYİM?

     

    Diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olmak için ağzınızı mümkün olduğunca sağlıklı tutarak iyi ağız hijyeni ile diş duyarlılığı oluşma riskinizi azaltabilirsiniz.

     

    Diş hekiminiz tarafından önerildiği gibi düzgün bir şekilde fırçalamak, diş ipi kullanmak ve aşındırıcı içeriği düşük diş macunu kullanmak diş hassasiyetine sahip olma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

    Asidik olmayan diyet de diş hassasiyetinizi önlemeye yardımcı olur.

     

    Hassas dişlerinizi görmezden gelmek sizi diğer ağız sağlığı sorunlarına karşı savunmasız hale getirebilir, özellikle mevcut diş hassasiyetiniz yeterli diş fırçalamanıza engel olarak diş çürüğü ve diş eti hastalığı gelişimini hızlandırır.

     

    DİŞ HASSASİYETİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

     

    Öncelikle diş hassasiyetinizin olup olmadığını ve nedenlerinin ne olduğunu anlayabilmeniz için diş hekiminize muayene olmanızı öneririz.

     

    1. Aşama tedavi
    • Diş hassasiyetinize neden olan etken diş hekiminiz tarafından belirlenip ortadan kaldırılmalıdır.
    • Diş hassasiyetinizi tedavi etmek için diş hekiminiz hassas dişler için özel olarak üretilmiş düşük aşındırıcı partiküllü ve hassasiyet giderici içerikli bir diş macunu kullanmanızı tavsiye eder.

    Şikayetlerinizde azalma olmadığında;

     

    2. Aşama tedavi

    • Diş hekiminiz, dişlerinizi daha az hassas hale getirmek ve çürümeye karşı ekstra koruma sağlamak için özel olarak formüle edilmiş florür jeli ve aşınmış alanları mikro düzeyde tamir edecek başka ajanlar uygulayabilir.

    Diş Sızlaması Neden Oluşur? Tedavisi Nasıldır?

    Diş sızlaması günlük hayatı da sıkıntıya sokabilen ve yaygın yaşanan sorunlardan biridir. Özelikle beslenme sırasında ciddi sıkıntı yaşanmasına neden olabilen bu problem hastaların sıcak ve soğuk gıda tüketimini de sıkıntıya sokabiliyor. Elbette dişlerde sızlama olmasının nedeni sadece tek bir unsura bağlı değildir. Dişlerde neden sızlama olduğunu, bu problemin nasıl tedavi edildiğini ve belirtilerin neler olduğunu aktaracağız. Ancak öncesinde sıklıkla sorulan sorulardan biri olan diş çürüklerinin sızlamaya neden olup olmadığı konusuna değinelim.

    Diş Çürümeleri Sızlamayı Arttırır Mı?

    Dişteki çürükler diş sızlaması sorununun en temel nedenlerinden biridir. Çürük diş problemi mevcut olduğunda özellikle tatlı tüketimi sırasında ya da şekerli içeceklerin tüketiminde dişlerde ciddi bir sızlama şikayeti meydana gelir. Dişteki çürüğün ne oranda ilerlediğine bağlı olarak sızlama ile beraber ağrı şikayetinin de olduğunu söyleyebiliriz. Çürüklerden kaynaklanan diş sızlamaları, çürük tedavisi yapılmadığı müddetçe devam eder. Hatta zaman ilerledikçe sızlama şikayetinde de artış meydana gelir. Dolayısıyla mutlaka tedavinin en kısa sürede yapılması, çürüğün temizlenmesi ve sonrasında dolgu uygulamasının gerçekleştirilmesi gerekir.

    Diş Sızlamaları Nasıl Geçer?

    diş sızlaması nasıl geçer

    Daha önce de değindiğimiz gibi diş sızlaması ciddi problemlerden de kaynaklanıyor olabilir. Geçmesi için mutlaka diş hekimine başvurmanız ve muayene olmanız gerekir. Bu sayede sızlamaya neden olan unsur ya da unsurlar belirlenir, en doğru tedavi seçenekleri değerlendirilerek uygulanır. Tedavi sonrasında dişteki sızlama problemi de ortadan kalkacaktır.

    Sızlama şikayeti olduğunda kendi kendine geçmesini beklemek kimi zaman ciddi tehlikelere yol açabilir. Enfeksiyon gibi nedenlerle de dişlerde sızlama olabileceğini unutmamalısınız. Enfeksiyonun tedavi edilmemesi ise ilerlemesine yol açabilir. Bunun sonucunda pek çok farklı risk ortaya çıkacaktır. Sonuç olarak dişlerdeki sızlamanın geçmesi ancak problemin tedavi edilmesi ve ortadan kaldırılması ile mümkün olabilir.

    Diş Sızlaması Nedenleri Nelerdir?

    Hastalarda diş sızlaması sadece diş çürüklerinden kaynaklanmaz. Daha farklı nedenlere bağlı olarak da bu sorunun yaşanabildiğini söyleyebiliriz. En yaygın nedenler ise şöyledir:

    • Diş çürükleri
    • Diş kırılması ya da çatlaması
    • Yanlış diş fırçalama teknikleri
    • Diş dolgularının eskimesi, düşmesi ya da kırılması
    • Enfeksiyon
    • Diş eti iltihaplanması
    • Dişe darbe almak

    Kimi zaman uygulanan diş tedavilerinin ardından da hafif sızlama şikayetleri olabilir. Ancak bu sızlama geçicidir ve kısa zamanda ortadan kalkar. Bununla birlikte bazı sağlık sorunlarının da diş sızlamalarına yol açabildiğini söyleyebiliriz. Sinüzit şikayeti olanlarda ya da eklem ağrılarına yol açan hastalıklara sahip olanlarda da kimi zaman bu problem görülebiliyor.

    Diş Sızlamasının Belirtileri Nelerdir?

    Çok sayıda kişi diş sızlaması probleminin normal olduğunu, bunun dişin yapısından kaynaklandığını düşünebiliyor. Oysa bu durum normal kabul edilmemeli ve nedeninin araştırılması için mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş sızlamasıyla ilgili belirtileri de hemen aktaralım.

    • Gıdaları çiğneme sırasında ağrı oluşması
    • Geceleri uykudan uyanmaya yol açabilecek ağrılar ya da sızılar
    • Sıcak ve soğuk gıda tüketiminde sızı olması
    • Diş çevresinde ya da diş etlerinde kanama meydana gelmesi
    • Diş çevresinde ya da çene bölgesinde şişme olması
    • Travma ya da yaralanmadan kaynaklanan ağrılar
    • Dişte kırılma olması ya da dişin bir parçasının düşmesi

    Yukarıda sıralanan unsurlardan sadece biri meydana geldiğinde dahi mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş sızlamasıyla birlikte mutlaka bu belirtilerin de yaşanması gerekmez. Sadece sızlama şikayetinin olması diş hekimine başvurulması için yeterli olarak kabul edilmelidir.

    Bilgin olsun –> Diş fırçası seçimi

    Diş Sızlaması Tedavisi Nasıldır?

    diş sızlaması tedavisi nasıldır

    Elbette tedavi aşamasına geçmeden önce diş sızlaması sorununun kaynağının yani dişlerde neden sızlama olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Zira tedavi de bu soruna yol açan unsurun ortadan kaldırılmasına yönelik olarak uygulanıyor. Tedavi seçeneklerine ise şu örnekleri verebiliriz:

    • Çürük tedavisi
    • Diş dolgusu
    • Kanal tedavisi
    • Kuafaj
    • Gece plağı
    • Diş çekimi
    • Apikal rezeksiyon

    Yukarıda verdiğimiz tedavi örnekleri, dişlerden kaynaklanan diş sızlamasının olması durumunda uygulanır. Her diş sızlamasının nedeni dişlerle alakalı olmayabilir. Bu nedenle sızlamanın kaynağının tespit edilmesi son derece önemlidir. Bu noktada diş hekiminiz diş röntgeni çekilmesini de isteyebilir. Sinüzit ya da eklem problemleri gibi nedenlerden kaynaklı olan sızlamalar da kimi zaman diş sızlamasıyla karıştırılabiliyor.

    Günlük Ağız Bakımım Nasıl Olmalı?

    Öncelikle dişlerin mutlaka düzenli olarak fırçalanması gerekiyor. Diş fırçasının doğru seçilmesi ve diş fırçalamanın da ideal oranda baskı uygulanarak gerçekleştirilmesi önemlidir. Bununla birlikte diş aralarında ve diş yüzeylerinde kalan artık temizlenmesi için mutlaka diş ipi de kullanılmalıdır. Diş hekiminizin önerdiği bir gargarayı kullanarak ağız ve diş temizliğinin en doğru şekilde yapılmasını sağlayabilirsiniz.

    Merak edenler için –> Bebeklerde diş çıkarma

    Geçmeyen Diş Sızlaması Neyin Habercisidir?

    geçmeyen diş sızlaması

    Elbette diş sızlaması farklı sorunlardan kaynaklanabiliyor ve dolayısıyla nedeni olarak sadece tek bir faktör gösterilemiyor. Geçmeyen diş sızlamasının altında yatan unsurun belirlenmesi için mutlaka tedavinin uygulanması gerekir. Bunun için de daha fazla zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulması gerektiğini hatırlatalım.

    Nefes Alırken Dişler Neden Sızlar?

    Kimi zaman hastalar nefes alıp verirken de diş sızlaması sorununu yaşadıklarını dile getiriyor. Özellikle soğuk havalarda ya da dış ortamlarda nefes alırken dişlerde sızlama olması şikayetinin yaygın olduğunu belirtelim. Bu sorunun nedeni de çok farklı olabilir. Dişlerde hassasiyet gelişmesinden kaynaklanabileceği gibi enfeksiyona bağlı olarak da böyle bir problem yaşanabilir. Aynı zamanda dişte çürük olması halinde de nefes alırken diş sızlamasının yaşanabileceğini belirtebiliriz.

    Çeşitli nedenlere bağlı olarak dişin yüzey tabakasının zarar görmesi sızlamanın da temel nedenlerinden biridir. Bu durumun da gözden geçirilmesi gerekir. Bunun için diş hekimine başvurulabilir. Bu sayede nefes alırken dişlerde sızlama olmasının nedenlerinin belirlenmesi ve tedavinin yapılması mümkün hale gelecektir.

    Sıcak Ve Soğuk İçeceklerde Dişler Neden Sızlar?

    Bazı hastalarda diş sızlaması sadece sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi sırasında meydana gelebiliyor. Bunun nedenleri de değişebilir. Dişin üst katmanında aşınma meydana gelmesi ya da diş çürükleri gibi nedenlerle böyle bir problemin yaşanabileceğini söyleyebiliriz. Kimi zaman da diş çürükleri yahut diş dolgusunda bir sorun olması halinde de sızlama ya da ağrı şikayeti ortaya çıkabilir. Sadece sıcak ya da soğuk gıdaların tüketimi sırasında meydana gelen diş sızlamalarını da ciddiye almak ve diş hekimiyle görüşmek gerekiyor.

    Tıkla öğren –> Çene kisti belirtileri

    Ne Zaman Diş Hekimine Başvurulmalı?

    Hastaların büyük bölümü diş sızlaması sorunu yaşadığında bir süre kendi kendine geçmesini bekliyor. Ancak diş ya da diş etleriyle ilgili hastalıkların kendiliğinden geçmesi pek mümkün olmaz. Dolayısıyla diş hekimine başvurmak için beklemek, zaman kaybı olacaktır. Özellikle enfeksiyondan ya da diş çürüklerinden kaynaklanan sızlamaların derhal tedavi edilmesi gerektiğini belirtelim. Aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız en kısa zamanda diş hekimine başvurmalısınız:

    • Dişte ağrı ya da daimi bir sızlama olması
    • Dişte kırık oluşması
    • Diş çekimi ya da diş tedavisi sonrasında şiddetli ağrı olması, ağrının uzun süre geçmemesi
    • Diş etlerinde ya da yüzde şişme olması

    Dişlerde sızlama olmasıyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

     

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası