suyun döngüsü okul öncesi / Okul Öncesi Etkinlik Deposu: Su Döngüsü

Suyun Döngüsü Okul Öncesi

suyun döngüsü okul öncesi

Çocuklara Su Döngüsü Nasıl Açıklanmalı?

2 dakika

Vücudumuzun büyük bir kısmı sudan oluşur, tıpkı dünyanın da büyük bir kısmının sudan oluştuğu gibi. Su döngüsü sadece sağlığımıza değil tüm gezegenimize yardımcı olur. Bu makalede çocuklara bunu nasıl açıklayacağınızı öğrenin.

Çocuklara Su Döngüsü Nasıl Açıklanmalı?

Son Güncelleme: 30 Haziran, 2019

Suyun bir halden diğerine geçmesini sağlayan şey nedir? Su döngüsünü çocuklara açıklamak için bu soruyu eğlenceli bir şekilde yanıtlamaya çalışacağız.

Su, dünyadaki önemli bir unsurdur: Dünya yüzeyinin %75’i su ile kaplıdır, ancak bu miktarın yalnızca %3,5 kadarı tatlı sudur. Ek olarak, bu tatlı suyun %69’u buz halindedir. Kalan% 31’i ise nehirlerde ve yeraltında bulunur. Ayrıca gaz halinde atmosferde dolaşan da bir miktar su bulunur.

Su döngüsü nedir?

Su, iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomundan oluşan bir moleküldür. Tatsız, renksiz ve kokusuzdur. Ayrıca, su üç halde bulunur: sıvı (içtiğimiz su), katı (yazın bizi serin tutan buz küpleri) veya gaz (atmosferde bulunan su buharı).

Su, bu üç halde su döngüsü dediğimiz şey sayesinde yer değiştirir. Bu değişimden sorumlu unsur, denizlerden ve göllerden atmosfere su buharlaşmasını sağlayan güneştir. Yerçekimi, rüzgar ve sıcaklık değişimlerinin yardımıyla su; yağmur, kar veya dolu şeklinde dünya yüzeyine geri döner.

İnsanlar ve canlılar da bu döngüye katkıda bulunur. Su içeriz ve sonrasında bu suyu dışarı atarız.

Su döngüsü çocuklara nasıl anlatılır?

Hidrosfer dünyadaki tüm suların bulunduğu tabakadır. Denizler, okyanuslar ve nehirlerdeki sıvı suya ek olarak, buzullar da bu tabakanın önemli bir parçasıdır. Buzullar okyanuslarda yüzen buz kütleleridir.

Denizlerdeki, göllerdeki veya nehirlerdeki sıvı su, güneşin ürettiği ısı nedeniyle buharlaşır. Ardından, buharlaşmış su parçacıkları atmosferde yükselir ve yoğunlaşır. Burada su buharı soğur ve bulutları oluşturan küçük su damlacıkları halinde yoğunlaşır.

Rüzgar sayesinde bulutlar; yağmur, kar veya dolu şeklinde yağabilecekleri daha soğuk alanlara hareket eder. Sonuç olarak su bu şekilde dünyaya geri döner. Dağlara düşen su nehirlere akar ya da yeraltı suyunun bir parçası haline gelir.

Su döngüsünü çocuklara açıklamak için deney

Malzemeler

  • İki kase (Tercihen cam, ama yoksa şeffaf plastik kaplar da kullanabilirsiniz).
  • Gıda boyası
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Şeffaf streç film
  • Bir elma

Yapılış

  • Kaptaki suyu hafifçe ısıtın ve boyayı ve tuzu ekleyin. Bu şekilde, tuzun suda çözülmesine yardım edersiniz.
  • Tuz çözündükten sonra , karışımı daha büyük bir şeffaf kabın içine dökün. Merkeze ise daha küçük bir kase yerleştirin.
  • Streç filmle örtün ve kasenin aşağıya inmesi için ortasına bir elma koyun. Sonra, her iki kaseyi de güneş gören   bir pencerenin yanına koyun.
su döngüsü deneyi
  • Bir süre sonra, streç film yüzeyinde bir miktar su göreceksiniz. Su buharlaşıp yoğunlaşacak.
  • Su damlacıklarını toplamak için filmin ortasına bastırarak küçük kabın içine düşmelerini sağlayın.

Su döngüsü deneyinin sonuçları

Su ısıtıldığında buharlaşır. Streç filme ulaştığında ise, atmosfere ulaştığında olduğu gibi daha yükseğe çıkamaz. Ardından soğur ve filmde görebileceğiniz su damlacıkları oluşmaya başlar. Doğadaki bulutların oluşma şekli de budur.

Küçük kapta biriken suyu test ederseniz, yağmur suyu gibi renksiz ve tatsız olduğunu göreceksiniz.

Su döngüsünü çocuklara açıklamak için bu basit deneyi yaparken eğlendiğinizi umuyoruz.

İlginizi çekebilir ...

B G : K : Kazanım 17: Neden-sonuç ilişkisi kurar. (Bir olayın olası nedenlerini söyler. )

D G : K : Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar. (Sözel yönergeleri yerine getirir. )

D G : K : Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar. (Dinledikleri/izlediklerini açıklar. )

D G : K : Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar. (Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar. )

D G : K : Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir.)

M G : K : Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Nesneleri açar/kapar.)

Su Döngüsü Nedir?

Yeryüzü suları, Güneş’in etkisiyle buharlaşarak yükselir ve bulutları oluşturur. Bulutlardaki su damlacıkları havanın sıcaklığına göre yağmur, kar ya da dolu olarak tekrar yeryüzüne iner. Suyun hâl değiştirerek yeryüzü ile atmosfer arasındaki bu dolanımına su döngüsü denir.

Su döngüsünü kuzucuklara anlatmak için öncelikle yağmur deneyi yaptık.

Deneyde Kullanılan araç gereçler: Kavanoz, çaydanlık, tabak ve buz

Deneyin Amacı: Yağmurun nasıl oluştuğunu gözlemleme

Deneyin Uygulandığı yaş gurubu: 5-6

Deneyin Yapılışı: Suyumuzu çaydanlıkta kaynatıyoruz (buhar çıkana kadar). Daha sonra kavanozumuzun içerisine buhar çıkan suyu dökelim ve üzerine içerisinde buz olan tabağımızı koyalım.

Deneyin Sonucu: Buhar kavanozdan yukarı doğru çıkmaya çalışacak buz dolu tabağa çarpıp yağmur tanecikleri gibi tekrar kavanozun içerisine düşecek.

Sonra hep birlikte su döngüsü ile ilgili slayt gösterisini izledik.

Daha sonra su döngüsü etkinliğimizi birlikte yaptık. Önce su döngüsünü poşetimize çizdik. Daha sonra içerisine yeryüzündeki suyu temsilen su koyduk. Suya biraz renklendirici ekledik. Sonra sınıfımızın camına astık ve her gün sudaki buharlaşmayı gözlemledik. Fen etkinlikleri kapsamında güzel bir etkinlik oldu. 

okul öncesi yağmurun oluşum deneyi,anasınıfı deneyleri,okul öncesi su döngüsü deneyi,okul öncesi fen etkinlikleri,okul öncesi yağmur deneyi

okul oncesi yagmurun olusum deneyi (1)
okul oncesi yagmurun olusum deneyi (2)

malzemeler: Aliminyum folyo,bir miktar su,bir taş,ve biraz bitki (Çim),Plastik şeffaf kab (kapaklı dondurma kabı)

Yapılışı : aliminyum folyo içerisine biraz su eklenir,taş ve bitki ile birlikte şeffaf kaba konur ve güneşe bırakılır

Durum : güneşe bırakılan su ısınır ve buharlaşarak tekrar su birikintisine,bitkiye ve taşa düşer,açıldığında bitki üzerindeki ve taş üzerindeki sulara bakılır ve yağmurun oluşumu gözlemlenmiş olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası