bir haftalık hamilelik ultrasonda belli olurmu / Ultrasonda Bebek Ne Zaman Görülür? | Bahçeci Tüp Bebek

Bir Haftalık Hamilelik Ultrasonda Belli Olurmu

bir haftalık hamilelik ultrasonda belli olurmu

Boş Gebelik Nedir?

Boş gebeliği anlatmadan önce normal bir gebeliğin erken evrelerinin nasıl geliştiğinden biraz bahsetmek gerekir. Normal ve sağlıklı bir döllenme sonucunda oluşan yumurta hemen bölünmeye başlar ve belirli bir süre sonrasında rahim duvarına yerleşir. Döllenmenin oluşmasıyla birlikte hamilelik hormonları da salgılanmaya başlar ve gebelik hormonu kanda pozitif olarak saptanır. Çok erken dönemlerde kanda gebelik testi pozitif olarak saptanmasına rağmen, ultrasonda gebelik kesesi görülmeyebilir. Kanda gebelik hormonu (Beta-hCG) belirli bir seviyenin üzerine çıktıktan sonra ultrasonda gebelik kesesi görünür hale gelir. Bu aşamadan sonra takiplerde ultrasonografi ile gebelik kesesi ve embriyonun gelişimi takip edilir. Erken dönemde ultrasonografide sadece gebelik kesesi görülür, ilerleyen zamanlarda bu kese içinde yolk kesesi adını verdiğimiz küçük  kese görünür ve daha sonra bu yolk kesesinin kenarında embriyo ve kalp atışları görünür hale gelir.

Normal olmayan bazı durumlarda embriyo gelişimi durur ve ultrasonografide gebelik kesesi görülse bile içerisinde embriyo oluşumu gözlenemez. Boş gebelik veya anembriyonik gebelik olarak adlandırılan bu durumda uzmanlarca, gebeliğin anormal bir yapıda olduğuna, kese büyüklüğü ve içerisindeki yapılar değerlendirilerek karar verilir.

Boş Gebelik Nedir?

Anembriyonik gebelik olarak da adlandırılan boş gebelik, döllenmiş yumurtanın uterusa yerleşmesine rağmen kese içinde embriyo oluşmaması durumudur. Embriyo olmasa da gebelik hormonu yani insan koryonik gonadotropini (B-hCG) üretmeye devam eder. Beta hCG, hamileliği destekleyen ve hamilelik testlerinde kan ve idrarda aranan hormondur. Bu nedenle gebelik kesesi içinde embriyo olmasa bile hamilelik testleri pozitif sonuçlanır. Kadınlarda ayrıca gebelikle ilişkili şikâyetler olan mide bulantısı, göğüslerde gerginlik ve baş dönmesi görülebilir.

Embriyonun normalde içinde geliştiği gebelik kesesi, anembriyonik gebeliklerde embriyo olmasa da büyümeye devam eder. Genellikle hamileliğin erken dönemlerinde tanısı konulur. Birinci trimester yani hamileliğin ilk 3 ayında tanısı konulan boş gebelik ilk trimester düşüklerinin yaygın nedenlerinden biridir.

Boş Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Düşüklerin başlıca nedenleri arasında bulunan boş gebelik, hamilelikte görülen benzer semptomlar ile karakterizedir ancak bazen hiçbir belirtiye neden olmaz. Boş gebelik semptomları aşağıda listelemiştir:

  • Göğüs ağrısı ve hassasiyeti
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kasık ağrısı
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan şişlikler ve ödem
  • Pozitif gebelik testi
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Düzensiz regl periyotları

Gebeliğin sona ermesi ile şu belirtiler görülebilir:

  • Vajinal lekelenme ve kanama
  • Karın ağrısı
  • Göğüs hassasiyetinin kaybolması

Bu belirtilerin dışında B-hCG hormonu normal seyrine dönene kadar gebelik testleri pozitif çıkmaya devam edebilir.

Boş Gebelik Neden Olur?

Boş gebeliğin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yumurta döllendiği zaman gebelik kesesini ve plasentayı oluşturan hücreler çoğalmaya başlar. Ancak bazen embriyoya dönüşmesi gereken hücreler çoğalamaz. Bu da boş gebeliğe neden olur. Bu duruma kadınların gebelik öncesinde yaptıkları ya da yapmadıkları herhangi bir eylem neden olmaz.

Boş gebelik, genetik faktörler ya da düşük kalitede sperm ve yumurta nedeniyle olabilir. Özellikle tekrarlayan boş gebelikleri ve düşükleri olan kadınların eşleri ile birlikte genetik danışmanlık almaları gerekebilir.

Boş gebelik geçmişi olan kadınların çoğu daha sonra sağlıklı bir gebelik süreci geçirir. Çoğu kadın tek bir düşükten sonra sağlıklı bir bebek sahibi olabilir. Tekrarlayan düşük oranı yaklaşık %1’dir. Anembriyonik gebeliğin tedavisi yani gebeliğin sonlandırılması amacıyla kullanılan ilaçlar ya da küretaj gibi cerrahi müdahalelerin daha sonra hamile kalma olasılığını etkilemesi beklenmez.

Boş gebeliğin tipik olarak ilk ya da sonraki gebeliklerde meydana geldiği ile ilgili kanıtlanmış bir veri yoktur.

Boş Gebelik Kimlerde Görülür?

Boş gebeliğin tüm kadınlarda görülme ihtimali bulunur. Ancak ileri yaşta kadınlarda, genç yaştakilere oranla görülme ihtimali daha fazladır. Anne ya da babasında genetik sorunlar olan veya anomalili çocuk doğurma öyküsü bulunan kadınlarda da boş gebelik daha yaygın şekilde görülür.

Boş Gebelik Tanısı Nasıl Konur?

Anembriyonik gebelik sırasında bazı kadınlar hamileliğe benzer semptomlar gösterse de kesin tanı ultrasonografide gebelik kesesinin takibi ve özelliklerinin incelenmesi ile konulur. Teşhis, ilk üç aylık dönemde konur. Bunun nedeni, bu zaman dilimi içinde embriyonun görünmesi gerektiğidir. Anembriyonik gebelikte ultrasonla bakıldığında kese büyüyüp gelişmesine rağmen içinde embriyo görünmez, yalnızca boş bir kese görülür.

Hamilelik döneminde üretilen B-hCG hormonunun düzeyini kontrol etmek sadece hastanın gebe olduğunu gösterir. Boş gebelik tanısı için aralıklı ultrasonografi ile gebelik kesesi boyutları ve özellikleri takip edilmelidir.

Boş Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boş gebelik tedavisinde tedavi normal olmayan bu gebeliğin sonlandırılmasıdır. Gebeliğin sonlandırılmasında medikal yöntemler ya da cerrahi işlemler tercih edilebilir. Doktorlar, anembriyonik gebelikten şüphelendiğinde ultrasonografi takibi için birkaç hafta bekleyebilir. Bu bekleme süresinde gebelik kesesi ve gebelik ürünleri kendiliğinden rahim dışına atılarak düşükle sonuçlanabilir. Bu sırada karın bölgesinde kramp ve ağrı, kanama oluşabilir. Ancak düşüğün başlaması için bazı durumlarda günler ya da haftalar geçmesi gerekebilir.

Düşüğün doğal bir şekilde başlamaması durumunda rahmin temizlenmesi amacıyla ilaçla düşük yaptırmak veya cerrahi müdahale yani küretaj işlemi uygulanabilir.

Rahmin boşaltılması için tercih edilen yöntemlerden biri de cerrahidir. Dilatasyon ve kürtaj (D&C) adı verilen bir cerrahi prosedür ile serviks yani rahim ağzı genişletilerek ve açılarak rahim içindeki gebelik ürünleri çıkarılabilir. Bu işlem sedasyon ve genel anestezi altında yapılır. Operasyon sırasında nadiren komplikasyon görülür. Olası komplikasyonlar arasında fazla kanama ve rahimde yırtılma oluşması bulunur.

Takip randevusu, genellikle düşüğün ardından hafta sonrası için planlanır. Muayene sırasında rahmin boş olduğunun kesinleşmesi için tekrar ultrason kullanılabilir. Ayrıca herhangi bir komplikasyon gelişip gelişmediği de kontrol edilir.

Düşük ya da D&C sonrası iyileşme süresi haftadan bir aya kadar çıkabilir. Kramplar, genellikle bir hafta kadar sürerken kanama birkaç hafta boyunca görülebilir. Ancak kanama tamamen durmadan önce zaman içinde hafifler. Çoğu kadın, boş gebeliğin ardından hafta içinde adet görür.

Bebek Ultrasonda İlk Defa Kaçıncı Haftada Görülür?

Gebelik Ultrasonda Ne Zaman Görülür?

Gebelik ultrasonda ne zaman ve hamileliğin kaçıncı haftasında görülür? Sorusu bebek beklediklerini öğrenen anne ve baba adaylarının en çok merak ettikleri sorular arasında yer alır. Bebeğin görüntülemesinin bilinenin aksine kanda gebeliğin tespitinden sonra (anne adayının hamile olduğu kesinleştikten sonra) ultrasonda hemen izlenemediği, gebelik kesesinin görülebilmesi için hamileliğin gün daha ilerlemesinin gerektiği ifade edilirken, gebelik Kesesinin en erken, bebeğin 4,5 ile 5 haftalık olması durumunda transvajinal utrason adı verilen özel bir ultrason çeşidiyle görülebileceği belirtilir.

Gebelik Kesesin Ultrasonda İzlenildiği Hafta

Kanda gebeliğin tespitinden sonra bebeğin ya da gebelik kesesinin görülebilmesi için bir süre beklenmesi gerektiğini belirten uzmanlar,  kandaki  gebelik Beta HCG değerinin düzeylerine ulaşmasıyla yani diğer bir ifadeyle 6. Gebelik haftasında gebelik kesesinin karından çekilecek ultrasonla görüntülenebildiğini belirtirler. Vajinal ultrasonla gebeliğin 4, Haftalarında görüntülenebilen hamileliğin karından yapılan ultrasonla ise, gebeliğin 6 haftalık olmasının beklenmesi belirtilir. Gebeliğin geç yumurtlama olması durumunda kesenin oluşmasının da gecikebileceği ve bu nedenle de bebeğin kalp atışlarını başlamasının da gecikebileceği belirtilir.   Hamilelikte Yapılan Ultrason Terimleri ve Anlamları Detaylar için tıklayın   Bebek Ultrasonda İlk Defa Kaçıncı Haftada Görülür?  

Bebek Ultrasonda İlk Defa Kaçıncı Haftada Görülür?

  Bebeğin ilk döneminde itibaren, gebeliğe has olan HCG hormonu (Human Choriyonik Gonadotropin) salgılanmaya başlanmıştır. Zamanla bu hormonun miktarları artmaya başlar. Öncelikle kandaki HCG miktarı, sonrasında da idrardaki HCG miktarı artacaktır. Gebelik testi yaparken idrardaki HCG miktarının belli bir düzeye erişmesi gerekir. 5. haftadan itibaren vaginal ultrason ile gebelik kesesinin görülebilmesi için kanda HCG hormonu değerinin IU/mL miktarına ulaşması gerekir. Karından yapılan ultrasonda ise HCG hormonu değerinin IU/ml değerine yükselmesinin gerektiği belirtilir.  

Ultrasonda Gebelik Kesesinin Görülememesi ya da Geç Görülme Nedenleri

Gebeliğin başlamasının yumurta hücresi ve spermin döllenmesiyle birlikte olduğunu belirten uzmanlar, döllenmenin aynı zamanda gebeliğin başlangıcı olarak kabul edildiğini ifade ederler. Bu süreçten itibaren anne adayının kanında Beta HCG hormonunun hızla yükselişe geçeceği ifade edilir. Genellikle adet kanamasının gecikmesi kadının hamile olduğunu düşündürse de her adet gecikmesinin gebelik belirtisi olarak kabul edilmediği belirtilirken, kadının gebe olduğunu söylemek için adetin gecikmesinden gün sonra yapılacak kan testiyle gebeliğin kesin teşhisinin konulabileceği belirtilir. Yapılan testin sonrasında Beta Hcg hormonu değerleri belli bir sınırın üzerinde çıkmasıyla kadının hamile olduğu söylenebilirken,  embriyonun rahme yerleşmesiyle gebelik kesesinin oluşmasının söz konusu olduğu belirtilir. Ancak ultrasonda gebelik kesesinin izlenmesi içinde belirli bir süre geçmesinin gerektiği ifade edilirken, ultrason incelemesinde kesenin görünmemesi bazı nedenlere dayanır. Söz konusu durunda ilk akla gelen nedenin dış gebeliğin oluşma ihtimalidir. Ancak bu kanaate varabilmek için öncelikle doktorun bazı tetkikleri yapmasının gerektiğine dikkat çekilir.   Dış Gebelik ile ilgili detaylı bilgi İçin tıklayın   Bebek Ultrasonda İlk Defa Kaçıncı Haftada Görülür?  

Ultrason Tetkikinin Erken Yapılması Geç Görülme Nedenleri Arasındadır

  Gebelik kesesinin görülememesinin nedeni olarak yapılan ultrason tetkikinin erken dönemde yapılması ya da gebeliğin normalde olmasından çok daha küçük olmasından kaynaklandığı belirtilir. Olması gereken zamandan önce yapılan ultrason muayenesinde henüz gebelik kesesi çok küçük boyda olduğundan görüntülenemeyeceği dile getirilirken, söz konusu durumun genellikle anne adayının kanında Beta Hcg hormonu seviyesinin altında çıkması durumunda geçerli olduğu belirtilir. Ancak, ilk dönemlerde gebelikte hızlı bir gelişimin olmasından dolayı birkaç gün içerisinde gebelik kesesinin büyümesiyle görüntülenebileceği belirtilir.  

Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

Bebeğin kalp atışlarının duyulma zamanıyla ilgili olarak uzmanlar, anne adayının karnından yapılacak olan ultrasonografi muayenesiyle gebelikte 6. Hafta ve 4 günlük olan bir bebeğin kalp atışlarının gözlemlenebileceğini belirtirler. Gebeliğin 8. Haftasına gelmesiyle de anne karnındaki bebeğin hareketlerinin görülebileceği ifade edilir. Bebeğin hareketlerinin yapılacak vaginal ultrasonla bu zamandan yaklaşık 6 gün daha önceden gözlemlemenin mümkün olabileceği belirtilir.   Bebeğin Kalp Atışları En Erken Kaçıncı Haftada Duyulur?  Detaylar için tıklayın

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası