kamet getirmek / Kamet nedir ve namazda kamet nasıl getirilir? Kamet duası Arapça okunuşu - Masiva Haberleri

Kamet Getirmek

kamet getirmek

Kamet Nedir, Ne Zaman Getirilir? Kamet Nasıl Getirilir, Kamet Getirmek Farz Mıdır?

Kamet Nedir?

Kamet kelimesinin sözlük anlamının beraberinde İslami açıdan da oldukça önemli bir anlamı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıldığı takdirde kamet sözcüğünün anlamı dini açıdan şu anlama sahip olduğu görülür:

Camide yer alan cemaatin namaza kalkması amacı ile okunan ezandır.

Özellikle bu manasıyla birlikte İslami açıdan önemli bir potansiyele sahiptir. Kamet, farz olan namazlardan önce, namazın başlamış olduğunu bildiren ve ezana benzeyen sözlerdir. İster cemaat ile olsun ister ise tek başına kılınması fark etmeksizin erkeklerin farz olan her namazdan önce kamet getirmeleri sünnet olarak kabul edilir.

Kamet Farz Mıdır?

Kamet, farz olan namazların sünnetlerini içerir. Yani kamet getirmek sünnettir. Bu sebepten dolayı terk edilmesi mekruh sayılır. Zira kamet, namaza başlamak amacı ile yapılan bir hazırlık mesabesindedir. Cuma namazı da olmak üzere her farz namazlarından önce yapılması sünnet sayılan ibadetlerden biri de kamet getirmektir. Bayram namazı, vitir namazı cenaze namazı ve nafile namazı gibi namaz çeşitlerinde kamet getirilemez ve bahsedilen kamet getirme davranışı sadece erkeklere hastır.

Kamet Ne Zaman Getirilir?

Kamet, farz olan namazlardan önce getirildiği için kamet getirmek sünnet olarak kabul edilir. Camilerde sık olarak duyulan kamet; cemaat ile vakit namazının kılınmasından sonra, yeni bir cemaat ortaya çıktığında, aynı vakit namazı içerisinde, cemaatle ya da tek başına kılınması durumunda, tekrar ezana ve kamet okunmasına ihtiyaç yoktur. Beş vakit namaz kapsamında farz namazlarından önce ve Cuma namazının farzı durumunda kamet getirilir.

Kamet Nedir

Kamet sözleri ve türkçe anlamı

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (4 kere),

"Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah" (Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur) (2 kere),

"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir) (2 kere),

"Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza) (2 kere),

"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa) (2 kere),

"Kad Kâmeti's Salâh" (Namaz başladı) (2 kere),

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (2 kere),

"Lâ ilâhe İllAllah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).

Kamet getirmek

Kamet ezana göre daha hızlı okunur. Ezan ile kametin arasının bir miktar ayrılması gerekir. Ezan ile kamet arasında sünnet bulunmayan akşam namazında, ezan okunduktan sonra Fatiha suresini okuyacak kadar beklemek uygun olur.

Bir camide, cemaatle vaktin namazı kılındıktan sonra, yeni bir cemaat oluştuğunda, aynı vakit namazının, cemaatle veya tek başına kılınması halinde, tekrar ezan ve kâmet okunmasına gerek yoktur.

İbnu Ömer (ra) anlattığına göre bir hadis;

"Ezan, Resulullah (S.a.v.) devrinde ikişer ikişer idi. Kamet de birer birer. Ancak (muezzin), ayrıca ikişer sefer olmak üzere kad kameti's salat, kad kameti's salat da derdi."

İbnu Omer devam eder: "Biz, kameti iiittik mi abdest alır, namaza giderdik." (Ebu Davud)

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

rabbi yessir

Kamet Getirmek Nedir? Kamet Nasıl Ve Ne Zaman Getirilir? Kamet Sözleri Ve Türkçe Anlamı

Haberin Devamı

Kamet Sözlerinde Tekrar Sayısı

Kamet getirilirken belirlenen tekbir sözleri bir kaç kez tekrar edilerek kamet getirme ibadeti gerçekleşmektedir. Bu konuda rivayetlere göre başta okunan tekbir kısmının 4, diğer kısımların ise 2 şer kez tekrar edilerek kamet getirme ibadeti yapılmalıdır. Yine rivayetlere göre Peygamber efendimizin ezanında ve kametinde cümlelerin çifter çifter okunduğu bilinmektedir.

Kamet Sözleri ve Türkçe Anlamı

Kamet getirirken tekbir ile başlayarak tekrar edilmesi gereken sözler;

"Allâh-ü Ekber" (4 kere),

"Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah" (2 kere),

"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (2 kere),

"Hayye ale's-salâh" (2 kere),

"Hayye ale'l-felâh" (2 kere),

"Kad Kâmeti's Salâh (2 kere),

"Allâh-ü Ekber" (2 kere),

"Lâ ilâhe İllAllah" (1 kere).

Kamet Sözlerinin sırası ile Türkçe anlamları ise;

Allah en büyüktür.

Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur.

Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir.

Haydi namaza.

Haydi Kurtuluşa.

Namaz Başladı.

Allah en büyüktür.

Allah'tan başka ilah yoktur.

Kamet sözleri, anlamları ve tekrarlarını öğrenerek farz namazlarından önce ibadetinizi kolayca yerine getirebilirsiniz.

Hangi Namazlarda Kamet Getirmek Gerekmez?

Kamet getirmek faz olan namazlar için yapılan bir ibadettir. Erkeklerin yerine getirmesi gereken bir sünnet olan kamet getirmek farz namazlar dışında gerekmez. Bu duruma bayram, cenaze, nafile ve vitir namazlarında kamet getirilmez.

Kamet Sözleri Okunuşu - Namazda Kamet Nasıl Getirilir? - Kamet Anlamı Nedir, Nasıl Okunur?

Farz olan namazlardan önce namazın başlamak üzere olduğunu ifade eden, ezan benzeri sözlerdir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazının farzlarından önce cemaatle ya da yalnız okunurken kamet getirilmektedir. Kamet getirme sünnet olan ibadetlerden birisidir. Yerine getiren sünnet sevabını alırken, getirmeyen ise bu sevaptan mahrum kalır. Kamet sözleri de birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle namaza yeni başlayanlar kamet sözleri anlamı nedir, nasıl okunur? Kamet hangi namazlardan önce getirilir? Namaz kılarken kamet ne zaman ve nasıl getirilir gibi soruların yanıtını araştırır. Peki, kamet sözleri nedir ve nasıl getirilir?

KAMET SÖZLERİ

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (4 kere),

"Eşhedü en lâ ilâhe İllallah" (Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur) (2 kere),

"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir) (2 kere),

"Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza) (2 kere),

"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa) (2 kere),

"Kad Kâmeti's Salâh" (Namaz başladı) (2 kere),

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (2 kere),

"Lâ ilâhe İllallah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).

KAMET NE ZAMAN GETİRİLİR?

Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazının farzlarını kılmadan önce kamet getirilmelidir. Kamet getirmek sünnet olan ibadetlerden birisi olup, getirilmediğinde bu sevaptan mahrum kalınmaktadır. Ezana benzer sözleri olan kamet, ezana göre ise daha hızlı olarak okunur.

Beş vakit namazın yanı sıra ve Cuma namazı ve kaza namazında da kamet getirilmektedir. Ancak Vitir, Teravih, Bayram, Cenâze ve Nâfile namazlarda kamet getirilmez.

KAMET NEDİR?

Farz namazlardan önce namazın başlamak üzere olduğunu duyuran sözlerdir. Türkçe'de ikāmet için "kāmet getirmek, kāmetlemek ve kāmet okumak" tabirleri kullanılır. Kamet getirilerek ezanla namaz vaktinin girdiği, ikāmetle de namazın kılınmakta olduğu haber verilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır