nişastadan yapıştırıcı yapımı / Dikiş Kalıpları ve Patronları: EVDE ORGANİK VE DOGAL YAPISTIRICI, TUTKAL YAPIMI

Nişastadan Yapıştırıcı Yapımı

nişastadan yapıştırıcı yapımı

Mısır Nişastasından Yapıştırıcı Nasıl Yapılır?

Mısır nişastası, yapıştırıcı olarak mükemmel bir malzemedir. Ayrıca diğer yapıştırıcılara göre çok daha sağlıklıdır. Özellikle çocuklarınız yapıştırıcılarla ilgili bir oyun veya çalışma yapacaksa o zaman mısır nişastasından yapıştırıcı hazırlayarak onlara vermek çok daha güvenlidir.

Mısır nişastası ve su birleştirin. Bu kadar! Macunun kalınlığını tercihinize göre ayarlayabilirsiniz. İstediğiniz kalınlıkta macun elde edinceye kadar su ve mısır nişastası oranını ayarlayabilirsiniz.

İnce mısır nişastası macunu için, 3 çorba kaşığı soğuk su ve 1 çorba kaşığı mısır nişastası kullanın.
Kalın mısır nişastası macunu için, eşit miktarlarda soğuk su ve mısır nişastası kullanın.
Nişasta toparlayabileceğinden hamurunu kullanmadan önce karıştırın.

Kalın bir yapıştırıcı istiyorsanız, karışımı ısıtın. 1/2 fincan mısır nişastası ve 1/2 su bardağını bir tencereye koyun. Tencereyi düşük ısıya yerleştirin. Pürüzsüz olana kadar malzemeyi karıştırın. Kıvamın kalın ve yapışkan olması durumunda, karışımı ısıdan alın. Nihai ürün biraz saydam olacaktır.
Kullanmak için plastik bir kaba dökmeden önce soğumasını bekleyin.
Bir fırça kullanarak başlangıçta çalışabilirsiniz, ancak karışım kalınlaştığında kaşığa geçmeniz gerekecektir.

Hamuru buzdolabında saklayın. Depolama için temiz bir plastik veya cam kap kullanın. Karışım, buzdolabında bir ay süreyle saklayabilirsiniz. Gerekirse, daha fazla su ilave edip karışımı hafifçe ısıtarak kullanmadan önce yumuşatın.

Mısır nişastasını kullandıktan sonra kuruması için 24 saat bekletin.

İlgili Yazılar

&#;4.OLTAŞ-1 YÖNTEMİYLE OLUKLU MUKAVVA TUTKALI ÜRETİMİ&#; ;
Mevcut hazırlama yöntemiyle uyumlu olarak, kostik ilave etmeksizin OLTAŞ-1 OLUKLU MUKAVVA TAŞIYICI MODİFİYE NİŞASTAMIZ (FOR CORRUGATED CARDBOARD ADHESİVE CARRİER STARCH)&#; ile &#;2 aşamada tutkal hazırlanır. Bilindiği üzere firmalar genellikle klasik Stein-Hall yöntemiyle nişastalı tutkal&#; hazırlama mutfaklarında yine 2 aşamada nişasta bazlı oluklu mukavva tutkallarını kendileri hazırlar. İlk önce toz nişastayı, su ve &#;kostik ile jelleştirerektaşıyıcı birinci bölümü hazırlar, sonra aynı tankta devamla üstüne ikinci bölüm suyu, ikinci bölüm toz ya da sulu nişasta ve boraks ilavesiyle dakika karıştırarak makinelere verilecek tutkalı üretirler. OLTAŞ-1 kullanımı bu hazırlama sürecini HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ bir yöntemdir. Şöyle ki;
&#; &#; &#; Öncelikle NE MİKTAR KURU MADDE İLE NE KADAR TUTKAL hazırlanacağına karar verilmelidir. Hazırlamak istediğiniz tutkal miktarına göre kullanılması gereken&#;toplam nişasta miktarı &#;ve toplam su miktarı hesaplanır.

&#;&#;&#;&#; 4 KAT SU KALDIRAN (% 20’LIK KATI MADDELİ) OLUKLU MUKAVVA TUTKALI ÜRETMEK İÇİN:

Tavsiyemiz, OLTAŞ- TAŞIYICI 1. bölümün ayrı, toz nişasta nişasta ve boraksın eritildiği 2. bölümün ayrı tanklarda hazırlanmasıdır. Yeterli miktar&#; sıvı OLTAŞ-1 taşıcı nişastanın (bu miktar &#;%20 katı maddeli bir oluklu tutkalı için toplam miktarın % ’i arasında değişmektedir) nişastalı boraks karışımı olan ikinci bölüm sulu çözelti üstüne aktarılması şeklinde olmalıdır. Şu durumda 1 adet OLTAŞ-1 taşıcı nişastayı hazırlayacağımız devir/dakika ve üstü kanatlı karıştırma mili bulunan bir tanka ihtiyacımız vardır.

A BÖLÜM TAŞIYICI &#;TUTKALI HAZIRLAMA: Hazırlamak istediğimiz tutkal miktarına göre tanka dolduracağımız suyun ( C olması tavsiye edilir) içine su karışmakta iken suyun ¼ (dörtte biri) kadar 30 kg’lık kağıt torbalarda bulunan toz OLTAŞ-1 nişasta torbaları boşaltılır. Tüm torbalar bittikten sonra 20 dakika daha karıştırdığınızda (Uzun süre karıştırmanın sakıncası yoktur.) &#;ARTIK SIVI TAŞIYICI 1. BÖLÜM NİŞASTALI TUTKALINIZ HAZIRDIR. Örneğin litre su içine kg. OLTAŞ-1 torbalarını atarak 20 dakika karıştırarak kg. taşıyıcı tutkalınız hazırdır. Eğer toplamda 1 adet tankınız varsa bu hazırladığınızı vanası olan bir İBC plastik tanka veya mavi bidonlara aktarabilirsiniz

Diyebilirsiniz ki madem % 20 katı maddeli bir tutkal hazır, haydi tavalara verelim. Hayır olmaz Çünkü tutkalın sertleşmesini ve plastikleşmesini sağlayan boraksa ihtiyacımız var. Peki öyleyse içine % neyse boraks atalım makinelere verelim. Yine hayır olmaz. Çünkü birinci bölüm taşıyıcı nişasta &#;çok baziktir ve ph’ı 13 civarındadır. Bu PH’taki bir eriyik içine ne kadar boraks koyarsanız koyun hiçbir etkisi olmaz. O nedenle PH’11, düzeyine çekmek için ikinci bölüm suya ve ikinci bölüm nişastaya ihtiyacımız vardır.

&#;Şimdi ayrı bir tankta (bu tank aynı zamanda nişasta tavalarına aktarılacak tutkal tankı olacaktır) ikinci bölüm nişastalı çözeltimizi hazırlamalıyız.

B BÖLÜM &#;NİŞASTA VE BORAKSLI ÇÖZELTİ HAZIRLAMA Hazırlamak istediğimiz tutkal miktarına göre tanka dolduracağımız suyun ( C olması tavsiye edilir) içine su karışmakta iken suyun ¼ (dörtte biri) kadar bizden alacağınız OLNİŞ marka İYİLEŞTİRİLMİŞ&#; MISIR NİŞASTASI veya diğer firmalardan temin edeceğiniz doğal ya da modifiye nişasta torbaları boşaltılır. Tüm nişasta torbalar bittikten sonra (dilerseniz nişastaları atmadan önce) 2. bölüm suyun içine, bizden OLNİŞ almışsanız ÜCRETSİZ olarak %1 düzeyinde kullanacak şekilde vereceğimiz veya kendinizin satın alacağı ETİ MADEN BORAKS DEKAHİDRAT &#;atarak karıştırmaya devam ediniz. ARTIK 2. Bölüm sulu nişasta ve borakslı çözeltiniz HAZIRDIR. Örneğin; litre su içine ¼ ü olan kg kg. nişasta ve tüm tutkalda kullanacağınız nişasta miktarının kg olacağı varsayımıyla %1’i olan 2 kg. boraks kullanarak sulu nişasta ve borakslı &#; kg. 2. Bölüm hazırdır.

Boraks miktarının kullanılan toplam nişastanın &#;%,25 düzeyini geçmemesini tavsiye ediyoruz. Boraksın çok atılması, tutkalın kalın olmasına dolayısıyla çok tutkal harcanmasına ve tabakanın geç kurumasına neden olmaktadır. Kurutmak için ısıyı yükselteceğinizden çok enerji harcanmasına neden olacaktır.

&#;C-ŞİMDİ BİRİNCİ &#;VE İKİNCİ BÖLÜM LERİ BİRLEŞTİRME ZAMANI:
2. Bölüm sulu nişastalı boraksın &#;üstüne, OLTAŞ-1’den elde ettiğimiz 1. Bölüm taşıcı nişastanın reçetedeki (*) miktarda diyaframlı bir pompayla ya da IBC plastik tanktan aktarılarak, hep birlikte dakika karıştırılması yeterlidir. Artık makinelere verebileceğiniz tutkal hazırdır. Lütfen hazır tutkalı SÜZMEDEN NİŞASTA TAVALARINA GÖNDERMEYİNİZ. Çünkü tutkal tankınızın kenarlarında önceki hazırlamalardan kalan kırıntılar valslerde sıyırmalara ve levha üzerinde çizgi şeklinde boşluklara neden olacaktır.

(*) Tavasiye ettiğmiz reçete; Toplam tutkalın % ’i kadar &#;OLTAŞ-1’den elde ettiğimiz taşıyıcı birici bölüm nişastası kullanılmasıdır.

NOT: -Hazırlanan tutkal, size göre koyu kıvamlı (yüksek viskoziteli) ise su ilave edileli ancak ilave edilecek su &#;miktarının 1/4’ü kadar da nişasta eklenmelidir.

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; -Size göre tutkal açık kıvamlı (düşük viskoziteli) ise su konulmadan OLTAŞ-1’den elde ettiğimiz taşıyıcı birici bölüm nişastasından ilave edilir.

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; -Hazırladığınız tutkal ve OLTAŞ-1 birinci bölüm nişastasının, hafta sonu ve diğer tatil günlerinde tankta kalmasında sakınca yoktur.&#; Kullanmadan önce dakika karıştırmanız uygun olur. İkinci bölün nişasta ve borakslı bölümü karıştırma motoru çalışmadan bekletmek mümkün değildir. Çünkü içinde diri nişasta vardır ve dibe çökecektir.&#; 2. bölüm nişastayı kullanacağınız zaman hazırlamanız uygun olur.

&#;Yukarıda biraz ayrıntılı olarak anlattığımız OLTAŞ-1 ile oluklu mukavva tutkalı hazırlama yöntemi aslında çok basittir. Kısaca, “2 ayrı tanka doldurulmuş su içine, tozları at karıştır ve ikisini birleştir” şeklinde anlatmak monash.pwa hep aynı miktarları kullanacağınızdan 2 ayrı tanka gerek duymadan, aynı tank içinde önce gerekli torba sayısı kadar &#;OLTAŞ-1 torbalarını 1. Bölüm suya atacak 20 dakika karıştırarak taşıyıcı birinci bölümü hazırlayacak, üstüne 2. bölüm suyu çekerek yine reçetenizdeki nişasta ve boraksı atarak hepsini dakika daha karıştırarak tutkalınız hazırlayabileceksiniz.

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; 4-OLTAŞ-1 ANALİZ DEĞERLERİ :

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; - Ürün Tipi : Modifiye mısır nişastası

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; - Görünüş&#;&#; : Homojen beyaz toz halinde

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; - Nem&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;: &#;max. % 12

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; - Sıvı Tutkal Özellikleri&#;:

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; - Su kullanım oranı –Yapıştırma gücü&#; : 1/3- 4 kg/litre&#;

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; - Görünüş…………………………………….. : Beyaz sıvı akışkan.

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; - PH (% 22 çözelti halinde)……………

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;- Jelleşme sıcaklığı&#; :

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; - Viskozite (Stein–Hall Cup delikli, , sıvı tutkalda % 20 çözelti): tankta sn;&#;nişasta tavasında de&#; sn.dir.&#; &#; &#; &#;&#;

&#;

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; 5-AMBALAJ &#;: Paletli ve şirinkli 20-kg. 3 katlı kraft torbalarda isteğe göre ,,5 ton big bag.

Tutkal nasıl yapılır?

Özellikle kağıt gibi alanlarda hızlı ve güçlü yapıştırma sonucu veren tutkal, okul çağı döneminde en çok kullanılan malzemelerden birisi. Peki, evde tutkal nasıl yapılır? Kolay ve hızlıca hazırlayabileceğiniz tutkal yapılışı

EVDE TUTKAL NASIL YAPILIR?

UN-SU TUTKALI

Malzemeler

  • Yarım su bardağı kadar un
  • 1/3 su bardağı kadar su

YAPILIŞI

Kağıt malzemeleri yapıştırmak gibi bir amacınız varsa un su tutkalı hafif ve uzun vadede kuruma özelliğine sahip bir tutkal olarak size yardım edecektir. Un ve su için verilen ölçülerdeki malzemeleri karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra ocağa alın ve köpürmeye başlayıncaya kadar ocakta pişirin. Kullanmak istediğinizde ise soğumasını bekleyin. Çok fazla mukavemet isteyen alanlarda bu tutkalı kullanmanız tavsiye edilmez. Un- su tutkalı kolay kolay kurumadığından dolayı bir süre beklemeniz gerekebilir. Çocuklarla yapacağınız kağıt çalışmalarında tercih edebilirsiniz.

MISIR NİŞASTASI-SİRKE-SU TUTKALI

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı kadar mısır nişastası
  • ½ su bardağı kadar su
  • 1 tatlı kaşığı kadar beyaz sirke
  • 2 yemek kaşığı kadar mısır şurubu

YAPILIŞI

Mısır nişastası, su, sirke ve mısır şurubunu bir karıştırma tenceresinin içerisine alın. Bütün malzemeleri iyice karıştırın. Kısık ateşte ocağa koyarak sürekli karıştırın. Nişasta bir süre sonra tabanda toplanma yapabilir. İyice karıştırdığınız karışım köpürerek kaynamaya başladığında ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Hazırladığınız tutkalı ağzı kapaklı bir kabın içerisine alarak hafta kadar buzdolabında bekletin. Daha sonra çeşitli yerlerde tutkalınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

UN-ŞEKER-SU-SİRKE TUTKALI

Malzemeler

  • 1 su bardağı kadar un
  • 1/3 su bardağı kadar toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kadar beyaz sirke
  • Yarım su bardağı kadar su

YAPILIŞI

Öncelikle un ve toz şekeri bir kabın içerisinde karıştırın. Daha sonra suyun içerisine sirkeyi de ekleyin. Su ve sirkeden oluşan karışımı un ve şekerli karışımın üzerine dökün. Bütün karışımı topaklık kalmayacak ve pürüzsüz bir hal alacak şekilde iyice karıştırın. Hazırladığınız tutkalın çok akıcı olmayacak ve çok da katı olmayacak bir kıvama gelmesinin ardından orta ateşe koyarak pişirmeye başlayın. Tutkalınız kaynamaya başladığında ise ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Hazırladığınız bu tutkalı kağıtları yapıştırmada ve ev içerisinde kendi kendinize yapacağınız sanat çalışmalarında kullanabilirsiniz. Orta dayanıklılıkta olan bu tutkalı ağzı sıkı bir şekilde kapatılmış özel kaplar içerisinde hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Tutkalı kullandığınız alanların iyice kurumasına özen göstermelisiniz. Aksi halde küflenme yapabilir.

ARAP SAKIZI TUTKALI

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı kadar Arap sakızı
  • 1 yemek kaşığı kadar gliserin
  • Yarım tatlı kaşığı kadar su

YAPILIŞI

Bütün malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın. Oluşan karışımı ağzı sıkıca kapalı bir kabın içerisinde saklayarak 1 yıl kadar kullanabilirsiniz. Ahşap ve tahta alanların yapıştırılmasında kullanılabilen bu tutkalı ince bir yapı halinde sürün ve 24 saat boyunca kurumasını bekleyin. Yapıştırdığınız alanları desteklemeniz daha kaliteli bir sonuç almanızı sağlayacaktır.

ŞAP TUTKALI

Malzemeler

  • 1 su bardağı kadar un
  • 1 su bardağı kadar şeker
  • 1 tatlı kaşığı kadar şap
  • 4 su bardağı kadar su
  • 30 damla kadar karanfil yağı

YAPILIŞI

Karanfil yağı dışında kalan bütün malzemeleri bir kabın içerisine alarak karıştırın. Oluşan karışımı bir tencere ile orta ateşteki ocağa alın. Karışımınız köpürecek kadar piştiğinde üzerine karanfil yağı ekleyin. Karışımınızı tek kullanımlı mini şişelere koyun. Kağıt, kitap- defter yüzü yapıştırmada bu tutkalı kullanabilirsiniz. Hatta bazı yerlerde duvar kağıdı yapıştırıcısı olarak da kullanılabiliyor. Ancak hızlı kuruduğu için çok bekletmemelisiniz.

EVDE DOĞAL VE EKONOMİK TUTKAL , YAPIŞTIRICI YAPIMI

Tutkal, yapıştırıcı bir evde olmazsa olmazdır, hele hele de bir çocuğunuz varsa , onun aktiviteleri ve ödevleri için çok gereklidir. Yapay bir yapı malzemesi olarak bilinen tutkalın ana özelliği yapıştırma özelliğidir. Yapıştırma özelliği kazanması ve güçlendirmesi için pek çok materyal kullanılır ve tutkallar bu yüzden çok çeşitli yollarla hazırlanabilir. Aile ekonominize zarar vermeden, evinizdeki malzemelerle, kısa sürede hazırlayacağınız tutkallarla doğaya duyarlı ve sağlıklı, doğal tutkallar üretebilir, kimyasal tüketimleri azaltabilirsiniz. Aşağıda malzemeleri, yapım aşamaları ve videolu anlatımını vereceğim tutkal yapımı hem çok ekonomik hem de zararlı kimyasallardan uzak ve doğal. 

Ev yapımı tutkalınızı kaşık, spatula ve fırça yardımıyla kağıtta ve ahşap zeminlerde kullanabilirsiniz. El işi ve dekoratif çalışmalar için de kullanabileceğiniz tutkalın kullanım ömrünü uzatmak için cam bir kavanozda ağzı kapalı olacak şekilde muhafaza etmeye özen gösterin. Tutkalı bu şekilde birkaç gün muhafaza edebilirsiniz, bozuk süt gibi ya da rahatsız edecek bir biçimde kokmaya başladığında tutkalı atmalısınız.

Aşağıdaki paylaştığım, doğal tutkal yapımı tarifleri ile, doğayı koruyan, ekonomik, üretimi sağlayan tutkal, yapıştırıcı tariflerimi umarım beğenirsiniz.

Malzemeler;
1 çay bardağı un
1/3 çay bardağı şeker
1, 5 çay bardağı su
1 tatlı kaşığtencereye alıp dibi tutmaması için

YAPILIŞI;
Öncelikle un ile şekerimizi tenceremize koyup daha sonra suyun yarısını ilave edip koyu kıvam alıncaya dek karıştırıyoruz sonrasında ise suyun diğer yarısını boşaltiyoruz en son olarak sirkemizi ilave edip orta ateşte koyu kıvam elde edene kadar karıştırarak pişiriyoruz ve buzdolabında soğuttuktan sonra tutkalımızı elde etmiş oluyoruz.

TARİF 2

Malzemeler:
4 su bardağı su
4 yemek kaşığı tuz
4 yemek kaşığı nişasta

YAPILIŞI;
Malzemeleri bir tencereye alıp dibi tutmamadı için devamlı karıştırarak kaynatıyoruz. Koyu bir kıvam alınca tencereyi ocaktan alıp soğutuyoruz.

TARİF 3

Malzemeler:
1 çay bardağı az yağlı inek sütü
1 çay kaşığı karbonat ya da yarım çay kaşığı kireç
1 tatlı kaşığı sirke
Kıvam alacak kadar su

YAPILIŞI;

Sütü kaynamaya varmayacak seviyede ısıtın. Sıcak süte 1 tatlı kaşığı sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Sirkenin etkisiyle süt birkaç dakika içinde kesilecek ve tortular kabın dibine çökecektir. Elde ettiğiniz bu karışımı tülbent ya da eski bir tül yardımıyla süzün ve sirke kalıntılarını gidermek için tülbentte kalan tortuları sudan geçirmeyi ihmal etmeyin. Elde ettiğiniz macun kıvamındaki tortuyu ayrı bir kaba alın ve tercihen karbonat ya da kireçi ekleyerek karıştırın. Son olarak ortaya çkan karışımı su yardımıyla seyrelterek tutkal kıvamına getirin.

TARİF 4 

Malzemeler;
1 ölçek un
ölçek su
1/3 ölçek şeker
1 tatlı kaşığı sirke
1 yumurtanın akı

YAPILIŞI;

Belirtilen ölçeklerdeki şeker, un ve yumurtayı bir kap içerisinde malzemeler listesinde belirtilen suyun yarısını kullanarak yavaş yavaş karıştırın. Oluşan koyu kıvamlı karışımı seyrelterek tutkal kıvamını yakalamak için kalan suyu da ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Tutkalın son bileşeni olan sirkeyi de ekleyin ve orta ateşte karışımı pişirmeye başlayın. Koyu bir kıvama gelmeye başladığında ocaktan alıp soğuttuğunuz karışım kullanıma hazırdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır