protein tozu zararlı mı / Protein Tozu Zararlı Mı, Neden Zararlı? Protein Tozu Hakkında Merak Edilenler - Mahmure

Protein Tozu Zararlı Mı

protein tozu zararlı mı

Protein Tozu Zararlı Mı?

Eğer spor yapıyorsanız ve protein tozu kullanıyorsanız, eminiz ki "protein tozu zararlı, kendine zarar vereceksin” sözünü çok sık duyuyorsunuz. Aslında durum hiç de böyle değil. Protein tozu zararlı mı en sık aranan sorular arasında yer alıyor. Bu nedenle bu konuya açıklık getirmeye karar verdik. Öncelikle protein tozunun ne olduğuna bakalım.

 

 

Protein Tozu Nedir?

Protein tozu en basit haliyle kas yapımı için ihtiyaç duyduğumuz proteinlerin toz halidir. Günlük beslenme düzeninde, kas yapımını destekleyecek tüm proteinlerin yiyecek formunda tüketilmesi mümkün değildir. Bu nedenle protein tozu, özellikle güç antrenmanı ve direnç antrenmanı yapan kişilerin kasalarının gelişmesi için ihtiyaç duyduğu proteini sağlar.  Protein tozu temelde dört şekilde elde edilir.

 

•Bitkisel – soya fasulyesi, bezelye, pirinç veya patatesten elde edilebilir

•Yumurta temelli

•Süt temelli – kasein veya whey (peynir altı suyu) proteini

•Et temelli – et ve et amino asitleri içeren protein

 

Protein Tozunun Faydaları

Özellikle güç ve direnç antrenmanlarında protein tozu kullanımı kasların protein sentezini destekler. Bu da kas kütlesinin artması anlamına gelir. Ayrıca doğru bir beslenmeyle birlikte kilo vermeye de yardımcı olabilir. Kasların daha sıkı görünmesi için de faydalıdır.

 

Protein Tozu Zararlı Mı?

Protein tozu zararlı mı sorusunun cevabı hiç de karmaşık değil. Tek yapmanız gereken kullanırken üç ana noktaya dikkat etmek.

 

funduszeue.info ve kontrolsüz kullanımdan kaçının.

Her konuda olduğu gibi protein tozu söz konusu olduğunda da fazla ve kontrolsüz kullanım zararlı oluyor. Yani eğer herhangi bir öğün yerine bu tozu kullanırsanız vücudunuz ihtiyaç duyduğu diğer vitamin ve mineralleri alamazsınız. 

 

2.Öğün atlamayın.

Protein tozu her zaman öğünlerini destekleyici olarak kullanılmalı. Ayrıca kullandığınız tozun içeriğini bilmek de oldukça önemli. Bazı tozlar yüksek oranda şeker ve kalori içerebilir. Spor yapsanız bile ihtiyaç duyduğunuzdan fazla kalori ve şeker almak uzun vadede kilo almanıza neden olabilir.

 

3.Sütle ilgili sindirim sorunuz varsa alternatiflere göz atın.

Protein tozlarının bilinen en yaygın etkisi sindirim sistemiyle ilgili. Özellikle peynir altı proteininden yapılan tozlar, laktoz konusunda hassas kişilerde sindirim sorununa yol açabilir. Bu durumda bitkilerden veya yumurtadan üretilen diğer seçenekler olumsuz etkilerin kaldırılması için faydalı olacaktır.

 

Bu üç noktaya dikkat ettikten sonra protein tozu kullanmanın herhangi bir zararı yoktur.

Protein, elzem olan yapı taşları vücut tarafından üretilemeyen dışardan alınması zorunlu olan vücudun temel ihtiyaçlarındandır. Hücre gelişimini destekleyen, kansızlık oluşumunu engelleyen, vücut direncini ve kas dokusunu güçlendiren temel bir besindir. Et, yumurta, süt, yoğurt, peynir, fasulye, nohut vb. besinler proteinlerin temel kaynaklarıdır. Bu gıdalar yoluyla alınan proteinler, yüksek molekül ağırlığına sahip, çeşitli amino asitlerden oluşan organik bir bileşiktir. Protein vücuda alındığında mide ve ince bağırsaklarda amino asitlerine parçalanarak sindirime uğrar. İnce bağırsak yoluyla emilir ve kan yoluyla karaciğere taşınır. Metabolizmanın ihtiyacına göre karaciğerde kullanılır.

Günlük protein ihtiyacı

Kronik hastalıklardan ve özel ihtiyaçlardan bağımsız olmak şartıyla sağlıklı bir yetişkinin protein ihtiyacı 0,8 gr/kg (kilo başına 0,8 gr protein)’dir. Kuvvet/güç sporcularında, protein gereksinimi daha fazladır. Kas dokusunun egzersiz sonrası onarımı için, yeterli düzeyde yüksek kalite proteinin her öğünde alınması gerekir.

Hafif şiddette egzersizde protein gereksinim miktarı günlük 0,,0 g/kg, orta şiddette egzersizde protein gereksinim miktarı günlük ,5 g/kg, ağır egzersizde protein gereksinim miktarı 1, g/kg kadar olup, sporcunun kas kütlesinde artış hedeflediği ve çok ağır egzersiz durumlarında bu gereksinim 2,2 g/kg’a kadar yükselebilmektedir.

Protein tozu nedir? Protein tozu ne işe yarar?

Protein suplementleri ile protein içerikli öğünler 90’lı yılların başında popüler olmuştur ve günümüzde hala bu popüleritesini korumaktadır. Protein tozları, peynir altı suyunun izole edilmesi, kazein (süt proteini), soya proteini ve yumurta proteininden elde edilir. Bitkisel beslenmenin popüler hale gelmesiyle birlikte susam ve bezelye proteininden üretimlerde başlamıştır.

Proteinin saflaştırılması için kimyasal ve ısıl işlemler uygulanır. Bu işlemler protein tozunun kalitesini ve biyoyararlılığını (vücut tarafından ne kadarının kullanılabileceğini) belirler. Genel olarak bu ürünler whey, kazein ve/veya soya içermektedir. Marka ve firma tercihlerine bağlı olarak şeker, yapay tatlandırıcı, koyulaştırıcılar, renk vericiler, vitaminler ve mineraller gibi diğer bileşenleri de içerebilirler. Toz halindeki takviyelerin bir ölçek başına sağladığı protein miktarı ürünün içeriğine göre değişkenlik gösterir.

Protein tozları, protein içeren gıdaların yarattığı etki benzeri GLP-1, PYY ve kolesistokinin gibi iştah azaltıcı hormonların düzeylerini artırır. Açlık hormonu olan ghrelin düzeyini azaltır, iştahı dengelemeye yardımcı olur. Ancak tüm bu etkilerden yararlanmak için ürün seçiminde içerik ve miktar etmenlerine dikkat etmek gerekir. Özellikle şeker ve kalori oranı yüksek protein tozları uzun süreli kullanımda kilo artışına neden olabilir.

Kaslarınız, güç/kuvvet antrenmanı sonrası kas dokusunu yeniden inşa etmek için proteine ihtiyaç duyar. Protein tozları, kas toparlanması ve kas büyümesini desteklemek için egzersizlerden sonra genellikle tercih edilmektedir. Egzersiz sonrası günlük protein ihtiyacı sadece gıda yoluyla karşılanamıyorsa protein tozları kullanılabilir. Fakat bilimsel araştırmalar gösteriyor ki gıda yoluyla yeterli protein alınabiliyorsa, protein tozu kullanmanın çok fazla faydası yoktur. 

Protein tozu zararları

Vücudun ihtiyacından fazla protein alımı ve protein tozu kullanımı zararlıdır. Protein tozu sporla ilgilenen her birey için gerekli değildir. Yalnızca profesyonel sporcular tarafından, uzman eşliğinde günlük gereksinim hesaplamaları yapıldıktan sonra kullanılması uygundur. Web sitesi tavsiyeleri, arkadaş referansları sonrası ihtiyaç fazlası protein tozu kullanımı pek çok sağlık problemlerine yol açabilir.

Bilinçsiz ve vücudun ihtiyacından fazla protein tozu kullanımı:

  • Kemik erimesine,
  • Sindirim sistemi sorunlarına,
  • Böbrek taşı oluşumuna,
  • Kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasına,
  • Karaciğerin olması gerekenden fazla çalışıp yorulmasına,
  • GUT hastalığına sebep olabilir.


Ayrıca aşırı kullanıma bağlı olarak bağırsak tarafından yeteri kadar emilemeyen protein diyare ve distansiyon gibi sağlık problemlerine sebep olabilir. Protein tozunun elde edildiği protein kaynağına göre alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilir. Örneğin, laktoz alerjisi olan bireyler için birçok protein tozu uygun değildir, hastalığa bağlı şikayetleri tetikleyebilir.

Günlük protein ihtiyacının belirlenmesi, gıda yoluyla alınabilecek protein miktarının hesaplanması ve eğer gerekiyorsa, protein tozu kullanımı önerisi için mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Günlük protein ihtiyacınız hakkında detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet Bölümümüze başvurabilirsiniz.

Dyt. Esma Nazlı Bulut
Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası