bazofil oranı nedir / Bazofil Nedir? Bazofil Oranı Kaç Olmalı? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri - Sağlık Haberleri

Bazofil Oranı Nedir

bazofil oranı nedir

Bazofil nedir? Bazofil oranı ka&#; olmalı? Bazofil y&#;ksekliği veya d&#;ş&#;kl&#;ğ&#;n&#;n nedeni nedir?

İnsan kanında yer alan bir akyuvar hücresi olarak öne çıkan bazofil, kan sayımı yani Hemogram testi üzerinden ölçülmektedir. Tıbbi terim olarak ele alındığı zaman ise bazofili lökosit şeklinde tabir edilmektedir. Kanın pıhtılaşmasını önleme konusunda önemli bir görev üstlenmiş olan bazofil, aynı zamanda alerjik reaksiyonlar konusunda da öne çıkmaktadır. Yapılan kan testi ile beraber kan sayımı üzerinden düşüklüğü ya da yüksekliğine bağlı olarak olası hastalıklar konusunda teşhis gerçekleştirilir.

Bazofil nedir?

Bazofil insan vücudunda beyaz kan hücresi olarak öne çıkmaktadır. Beyaz kan hücreleri İnsan vücudunda farklı tiplerde üretilir. Özellikle bakteri ve mantarlar ile beraber belli başlı bazı parazitleri öldürmek için önemli görevi bulunmaktadır. Genelde kemik iliğinde üretimi gerçekleştirilen bazofil hücresi, aynı zamanda insan vücudundaki bir farklı dokularda da yer almaktadır.

Belirlenmiş olan sağlıklı bir insan vücudundaki referans değer aralığında bazofil bulunması büyük öneme sahiptir. Belli başlı bazı zararlılara karşı önemli koruma potansiyeli oluşturmasını yanında, aynı zamanda bağışıklık sistemini destek olma noktasında da oldukça önemlidir. Yapılan hemogramda yani kan sayımı üzerinden ortaya çıkan düşük değer ya da yüksek değerler insan sağlığı için risk faktörü oluşturacak hastalıklara işaret edebilmektedir. Böyle zamanlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulmalı ve kan testi üzerinden tedavi yöntemleri ele alınmalıdır.

Bazofil yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir?

Eğer iltihaplı bir hastalık söz konusu ise ya da alerjen bir madde üzerinden temas kurulmuşsa bazofil değeri normalin üzerine çıkmaktadır. Aynı zamanda kanser gibi hayati risk taşıyan önemli hastalıkların yanı sıra bağışıklık sisteminin düştüğünü anlatan bir kan testi ölçümü olarak öne çıkmaktadır. Bazofil değerinin yükselmesine belli başlı bazı hastalıklar neden olabilmektedir.

- Bazofilik Lösemi hastalığı,

- Hodgkin hastalığı,

- Kolit iltihabı,

- Miyeloproliferatif hastalığı,

- Şeker hastalığı,

- Demir eksikliği,

- Bronşit ile soğuk algınlığı,

- Hipertiroidi yani diğer ismi ile guatr,

Bazofil yüksekliği ile beraber aynı zamanda düşüklüğü de yaşanabilmektedir. Ancak düşüklüğü insan sağlığını tehdit edici bir unsur olarak öne çıkmaz. Üstelik doktorlar tarafından bazofil düşüklüğü bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmez. Tabii yaşanabilecek olası bazofil değeri düşüklüğü belli başlı bazı sebeplerden dolayı meydana gelebilmektedir.

- Lober Pnömoni, (zatürre)

- Akut romatizmal Ateş,

- Triotoksikozis,

- Steroid tedavisi gören insanlar,

- Burun akması,

- Aşırı kilo kayıpları,

- Aşırı terleme sebepleri,

- Genel stres ve psikolojik bazı durumlar,

Bazofil değeri üzerinden yükseklik ya da düşüklük tek başına belli bir hastalığı göstermez. Bu kan testi ile beraber aynı zamanda periferik testi ve belli başlı bazı tahliller de uzman doktor kontrolü altında ele alınmaktadır. Öncelikle bu testler ele alınır ve eğer gerekirse bazofil testine başvurulur.

Bazofil oranı kaç olmalı?

Beyaz kan hücresi olarak öne çıkan bazofil insan sağlığı konusunda önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Diğer taraftan bazofil akyuvar içerisinde oldukça az oranda bulunan bir hücredir. Genel olarak beyaz kan hücrelerinin yaklaşık olarak %3’ünden daha az bir bölümünü oluşturduğunu söylemek mümkün. Sağlıklı bir insan için bazofil referans aralığı olarak mikrolikler üzerinden çalışmalar gerçekleştirilir.

Bu doğrultuda sağlıklı bir yaşam adına bazofil standart değeri, ‘0 ila ’ değeri arasında olması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı düşüklüğü konusunda herhangi bir hayati risk faktörü oluşturacak durumlar ortaya çıkmaz. Ancak ve üzeri bazofil yüksekliği ile beraber belli başlı bazı hayatı hastalıklardan bahsetmek mümkün olur.

Böyle durumlarda mutlaka öncelikle periferik testi ile beraber bazı tahliller yapılır. Daha sonra bu tahliller ile beraber eğer ihtiyaç duyulursa bazofil değeri de ölçülür. Bazı zamanlar teşhis ve tanı konusunda bazofil değerine gerek olmaz. Ancak teşhisin tam olarak anlaşılmadığı durumlarda başvurulan en önemli kan testleri arasında yer almaktadır. Böylece bazofil yüksekliğine sebep olan hastalık ortaya çıkarılır ve buna göre tedavi yöntemleri ele alınır.

BASO, vücudumuzda zararlı olarak tanımlanan mikroorganizmaların temizlenebilmesi için çalışan beyaz kan hücrelerinden biridir. Bu yazımda bazofil yani baso nedir, baso yüksekliği ve baso düşüklüğü hakkında genel bilgiler verirken diğer yandan baso değeri kaç olmalı, basofil nedir kan tahlili gibi sorulara cevaplar vereceğim. Haydi yazımıza geçelim.

BASO Nedir? Ne Anlama Gelir?

Kanda bulunan beyaz kan hücre (akyuvarlar) türlerinden biri olan Baso (Bazofiller) diğer akyuvar türlerinin aksine kanda yaklaşık olarak % ila %1 arası değerlerde bulunan bir beyaz kan hücre grubudur. Bazofiller ve diğer kan hücrelerinin ana görevi; kandaki kötücül organizmaların temizlenmesi, besin değeri yüksek gıdaların kana takviyesi ve enfeksiyonlara karşı vücudu savunmak olarak nitelendirilebilir. Kanda yer alan zararlı hücreleri yiyerek savaş veren Baso hücreleri, bu sayede vücudu tehdit eden enfeksiyonların ortadan kaldırılmasını ve kanın temizlenmesini sağlarlar.

Baso testi nedir? &#; Baso testi kan alınıp hemogram çalışılarak tespit edilir.

Bazofil kaç çekirdeklidir? &#; Bazofiller µm çapındadırlar ve iki lobu olan bir çekirdek içerirler.

Bazofil görevi nedir ya da baso ne işe yarar? &#; Bazofiller temel olarak vücutta savunmada yer alan savaşçı hücrelerdir.

kan tahlilinde baso nedir

Baso hücresi ile birlikte kanda toplamda beş adet beyaz kan hücresi bulunmaktadır: Monosit, Eozinofil, Nötrofil ve Lenfosit isimli beyaz kan hücreleridir.

BASO Normal Değerleri (Referans Aralığı)

Baso beyaz kan hücresinin kandaki “normal” ya da “sağlıklı” olarak tanımlanabilecek referans aralığı % ila %1 olarak saptanmıştır. Diğer beyaz kan hücrelerine kıyasla en az seviyeye sahip akyuvar olarak bilinmektedir.

Normal ya da sağlıklı bir bireyin 1 mikrolitre kanında ’den az hücreye sahiptirler. Fakat referans aralığı verilerine bakıldığında bu sayı normal değerlerde ortalama olarak ila arası küçük değişkenler göstermekle birlikte benzer hücre sayıları göstermektedir. Yetişkinlere kıyasla küçük bebeklerde ve çocukların kanlarında yer alan Baso seviyesi daha fazladır. Bebeklerde ise çocuklara kıyasla Baso seviyesi yaklaşık iki katı oranda gözlemlenmektedir.

BASO değeri kaç olmalı? &#; Sağlıklı yetişkin bir bireyde mikrolitre kanda 0 ile bazofil normal kabul edilmektedir.

Bebek ve çocukların gelişimiyle birlikte yetişkin yaşlara ulaştıklarında bu seviye ila bandında seyretmektedir. Kanda normal değer olarak kabul gören Baso seviyesinin bazı hastalıklara bağlı olarak ’li seviyeleri gördüğü saptanmıştır. Bu durum hayati tehlike arz etmekle birlikte 1 mikrolitre kanda saptanabilecek üzeri Baso seviyesi de tehlikeli olarak kabul edilmektedir.

Bazofil ve mast hücresi farkı nedir? &#; Bu iki hücrede benzer morfolojik özelliklere sahiptir. Temel olarak kontrol ettikleri mekanizmalar açısında farklılık gösterirler.

Yüksekliğin yanı sıra yine kanda oluşabilecek herhangi bir enfeksiyonel rahatsızlık ya da patolojik bir hastalık nedeniyle Baso seviyesinde düşme, genelde yetişkinlerde meydana gelirken, bebek ve çocuklarda da saptanabilen bir komplikasyondur. Hastalığın ya da enfeksiyonun türüne ve seviyesine göre Baso seviyesinin miktarı değişkenlik göstermektedir. Fakat Baso seviyesinin 20’nin altına düşmesi bir hastalığa işaret edebilir.

BASO (Bazofil) Yüksekliği

Baso kan hücreleri, kanda en az seviyede bulunan Lökosit türünden olması nedeniyle en fazla tehlike arz eden akyuvar olarak tanımlanabilir. Vücutta ya da kanda meydana gelen enfeksiyon, Baso seviyesinin yükselmesini tetiklerken, kanser gibi ölümcül ve hayati hastalıklar da yükselme etkenleri arasında en yaygın faktör olarak yer almaktadır.

baso yüksekliği

Enfeksiyonel ya da kanser gibi hayati faktörlerin yanı sıra çok çeşitli nedenleri bulunan Baso yükselmesinin en çok karşılaşılan nedenlerinden bahsedelim. İşte baso değeri neden yükselir? Bazofil hangi durumlarda artar?

  • Herhangi bir nedenle alınan dalak eksikliği
  • Beslenme alışkanlığı ya da bir hastalık nedeniyle yaşanan demir eksikliği
  • Bağışıklık sisteminde meydana gelen kanser vakaları
  • Bronşit, soğuk algınlığı ve suçiçeği başta olmak üzere birçok viral enfeksiyon
  • Hemolitik Anemi
  • Östrojen hormonunun normal değerlerin üstüne çıkması
  • Bağırsak iltihabı
  • Kronik cilt iltihapları ve hastalıkları
  • Sinüzit
  • Alerjik hastalıklar

Bazofil yüksekliği nasıl düşürülür? &#; Baso seviyesinde yaşanan yükselme ve düşüşler, hastalığın ya da vücudun maruz kaldığı enfeksiyona bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte, tespit edilecek kaynağa göre tedavi şekli belirlenir.

BASO (Bazofil) Düşüklüğü

Sağlıklı bir bireyde Baso seviyesi ila bandında seyrederken, olası bir hastalığın ya da enfeksiyonun ortaya çıkması durumunda bu veriler hastalığın türüne ve seviyesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Fakat saptanabilecek olan rakamsal değerler, yine hastalığın türüne ve nedenlerine bağlı olarak değişmektedir.

baso dusuklugu nedenleri ve tedavisi

Peki, Baso seviyesinin düşüklüğüne neden olan en yaygın nedenler nelerdir? Baso düşüklüğü neden olur?

  • Akut enfeksiyon
  • Kortizon ilaç kullanımı
  • Tiroid bezlerinin normalden daha hızlı ve fazla çalışması
  • Yumurtlama dönemindeki hormonal farklılıklar
  • Gebelik süreci ve bu süreçteki hormonal değişimler
  • Yoğun stres

Bazofil nasıl yükseltilir? &#; Yükselme vakalarında olduğu gibi, Baso seviyesinde yaşanan düşüşlerde de rahatsızlığın nedeninin saptanması ve kaynağın tespit edilmesi durumunda tedavi yöntemi belirlenmektedir.

BASO (Bazofil) Testi Neden Yapılır?

Yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda yapılan kan testlerinde mevcut bir yöntem olarak başvurulan Baso testi, yetişkinlerin genel kan değerleri, kanda yer alabilecek hastalıkların tespiti, Baso düşüklüğü ya da Baso yüksekliği kaynaklı bir hastalığın olup olamayacağının tespiti için yapılmaktadır.

Bazofil aktivasyon testi nedir? &#; Bu test histamin ve benzeri maddeler kullanılarak bazofil degranülasyonunu ölçen geleneksel yöntemlerin yerini alan bir testtir.

Bazofil fagositoz yapar mı? &#; Bazofiller diğer beyaz kan hücresi olan eozinofiller ve nötrofillere göre fagositoz yönüyle ayrılırlar. Baso birimleri fagositoz yapmazlar.

Hastanın şikâyetleri doğrultusunda şüphe duyulması durumunda başvurulacak bir test olmasının yanı sıra uzman doktorun kandaki verileri incelemesinin ardından şüphe duyduğu olası bir hastalığın tespiti için de yapabileceği bir test olarak tanımlanabilir.

BASO (Bazofil) Testi Nasıl Yapılır?

Baso testi, olası bir hastalığın şüphe duyulduğu hastadan alınan kan örneği ile yapılır. Alınan kanda Tam Kan Sayımı adı verilen bir yöntem ile yapılacak olan incelemeler sonrası beyaz kan hücreleri incelenirken, Baso seviyesinin de tespiti yapılmaktadır.

Bazofil oranı nedir? &#; Bazofil sayısı ile oranı aynı şey değildir. Bazofil oranı bazofil miktarının diğer beyaz kan hücrelerine göre değerlendirilmesi sonucu bulunur.

BASO (Bazofil) Testi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Baso seviyesinin tespiti için uygulanacak olan Baso testi, birçok farklı bölümde yapılabilir. Hangi bölümde yapılacağı hastanın şikayetleri ile doğrudan ilişkilidir. Öğrneğin hasta şikayetleri için aile hekimine gittiyse aile hekimi istem yapabilir ya da dahiliye bölümüne muayeneye gidildiyse dahiliye hekimi yapabilir.

Referanslar:

  1. Basophil (monash.pw)
  2. Blood: The Histology Guide (monash.pw)

Merak ettiklerinizi, tahlil sonuçlarınızı ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 27 Mart tarihinde yazılmıştır. Ardından 17 Temmuz tarihinde güncellenmiştir.)

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Tıbbi Biyokimya

Bazofil Nedir? Bazofil düşüklüğü ve bazofil yüksekliği neden olur?

Bazofil (Basofil) Nedir?

Bazofil tam kan sayımı parametrelerinden biridir. Bazofil bir lökosit diğer adıyla da  akyuvar hümonash.pwam testinde  (tam kan sayımında) bazofil düşüklüğü veya yüksekliği olduğunda bunun nedenleri farklı olabilir.
Bazofil, lökositlerin alt grubu olan granülositlerden biridir. Bazofilik lökosit olarak da bilinir.  Bunun sebebi de periferik yayma gibi boyalı mikroskopik incelemelerde sitoplazmik granüllerinin bazik boyaları tutma özelliği bulunmasıdır.
Bu nedenle periferik yayma testinde mikroskopik incelemede mor renginde görülür. Bazofilin önemli bir görevi de fagositoz monash.pw bu direkt bir fagositoz etkisi değildir. Vücut savunmasında rol alır.
Lökositlerin içinde % 0,5 ile % 1’i arası oranıyla en az oranda bulunan türdür.

Bu nedenle bazı periferik yayma tahlillerinde görülemediği ve % 0 çıktığı durumlar da olabilir. Bu normal bir durumdur. Bazofiller yapılarında histamin ve heparin içmonash.pwın salınımında da rol üstlenebilirler. Bazofil yüksekliği ve düşüklüğünün olası nedenelri aşağıda belirtilmiştir. Ancak önceden de belirtiğimiz üzere tek başına yükseklik veya düşüklük durumıunda mutlak suretle ilave tahliller ile hastalık tanısı desteklenmelidir. Sadece bazofil değerlerine bakılarak asla bir hastalık tanısı koyulmamalıdır.

 Bazofiller, vücudunuzun alerjik reaksiyonlara yanıt vermesine yardımcı olan önemli bir rol oynar.

Bazofil Yüksekliği Nedenleri

Bazofilik lösemi hastalığı
Miyeloproliferatif hastalıklar 
Hodgkin hastalığı
Kolit (Barsak İltihabı) 
Hipotiroidi (guatr)
Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı) 

Bazofil Düşüklüğü Nedenleri

Akut romatizmal ateş
Lober pnömoni (zatüre)
Steroid tedavisi alan kişilerde
Tirotoksikozis
Psikolojik ve genel stres durumları
Bazofil testinin tek başına düşüklüğü veya yüksekliği tek başına bir hastalık göstergesi olarak değmonash.pwi isteyen doktor başta periferik yayma testi olmak üzere ilave tahliller de isteyerek herhangi bir hastalık şüphesinde, bazofil düşüklüğü ile yüksekliğini değerlendirecektir.

Bazofil değerlerinin değerlendirilmesi ve kan sayımı konularında kayda değer düzensizliklerin varlığında bir hematoloji uzmanına danışmakta yarar vardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Yorumlar

Yorum
i*** :

MONO%        %     -
MONO#        10^3/uL     -     YÜKSEK
BAS%        %     -
BAS#        10^3/uL     -     YÜKSEK

Demir eksikliği için Ferrum Fort kullanıyorum 15 gündür tahlillerde ferritin düzeyi normal gözüküyor şuan
Mide için dün yapılan tahlilde bu iki sonuç sadece yüksek çıktı. Mideden endoskopi yaptırdım Hafif Antral Gastrit çıktı. Burdaki yükseklikler ilaç kullanmadan önce yoktu :/


Cevap:

monash.pw'a sorduğunuz test sonuçları  tam kan sayımı olarak de bilinen hemogram testi parametrelerden sadece bir kaçı.Ancak sadece bu değerler tek başına fazla bir fikir vermez.
Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir,
Kan sayımı sonrası diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve monash.pw uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?


n********** :

Mide ve gaz problemlerinden dolayi gittigim doktor kan testi yapti ve BAS degeri cikti normal degerler arasi gosteriyor. Bu durumda ne yapmaliyim degeri dusurmek icin. Riski nedir ilac tedavisiyle duzelir mi?

Tesekkurler


Cevap:

Basofil değeri yüksek, tek başına çok anlamlı olmayabilir,

Aşağıda konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz

monash.pw

t************ :

Bazofil değerim 2,01 ne anlama geliyor?


Cevap:

monash.pw'a gelen yüzlerce soru arasından belirtiğimiz kurallara göre sorulan sorular editörlerimizce onaylandıktan sonra doktorlarımızca  cevaplanmaktadır.

Sorunuzu belirtilen kurallara göre sormamışsınız.

Soruyu sorma aşamasında bu konuda gereken uyarılarda bulunmamıza rağmen bu tür uyarılara dikkat etmeyen sizin gibi bir çok okurumuz var.

Aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyup sorunuzu tekrar sorunuz.

Soru sormadan önce okumanız gereken uyarılar

monash.pw


f*** :

Hocam Merhabalar 1 ay önce kan tahlili yaptırmıştım BA değerim normaldi bu ay yaptırdığımda sonuclar aşağıdaki gibidir Bu sonuç neyi ifade etmektedir (Delik mg ilaç kullanıyorum 1 aydır bu ilaç sonuca etki etmiş olabilir mi?)
WBC              
BA%         *    
EO%              
RBC              


Cevap:

Bazofil değeriniz yüksek, tek başına çok anlam ifade monash.pw yukarıdaki yazıda da bu konuda detaylı bilgi bulunuyor.

y******* :

benım bazofil oranım % refarans değeri normalde arası olması gerekmiş sonuç ?


Cevap:

Sonucunuz normal

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Popüler Blog Yazıları

Kısırlık Tanısında Selektif SalpingografiPSA Testi İle İçiniz Rahat OlsunLokal Anestezi Öncesi İstenen Tahliller Nelerdir?En hızlı cevap veren sağlık sitesi : monash.pwk Test , ASIST WELLNESS CENTER ile Yeniden Türkiye&#;deNIFTY Test Nedir? 7 Soru ve Cevapla NIFTY Prenatal TestiDiabet Hastalığı Takibinde HbA1c Testi DeğerlendirilmesiHDL (İyi kolesterol) Nasıl Yükseltilebilir?Gebelik (Hamilelik)Testim Pozitif Çıktı Ne Yapmalıyım?Anti-HBe Testi Neden Yapılır?HDV RNA Tahlili Nedir?Topuk Kanı Neden Alınır?

Bazofil (BASO) Nedir, Yüzdesi Ve Normal Değeri Kaç Olmalı? Kan Tahlilinde BASO Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur?

Kandaki hücre yapılarına akyuvar ya da alyuvar deniliyor. Akyuvarlar, vücuda giren mikroplarla savaşıyor ve bu sayede vücudun hastalıklardan korunmasına yardımcı oluyor. Akyuvarların yüksekliği ve düşüklüğü durumunda, vücutta çeşitli rahatsızlıklar meydana geliyor. Bu nedenle kan değerlerinin yüksekliği ya da düşüklüğü gözleme alındığında, vücutta yer alan pek çok hastalığın tanısı kolaylıkla konulabiliyor. Bu değerlere Baso ile bakılıyor.

Baso Nedir?

İnsan vücudunda yer alan beyaz kan hücrelerinin ana görevinin, vücudu zararlı etkenlerden korumak olduğu biliniyor. Çeşitli bakteri, virüs ve mantar gibi zararlı oluşumlarla akyuvar denilen beyaz kan hücreleri savaşıyor. Baso denilen terim ise, vücut içerisinde bağışıklık sistemini savunan hücrelerden bir tanesi olarak anlam kazanıyor.

İnsan vücudu, zaman zaman direncini yitirebiliyor. Bu noktada vücuda giren bakteriler, vücut direncini kırarak yıkmaya çalışıyor. Böylesi durumlarda kemik iliği tarafından bazofil hücreleri üretilmeye başlanıyor. Peki, bazofil nedir?

Bazofil, basonun bir diğer ismi olarak biliniyor. Normal şartlarda vücutta çok düşük seviyede yer alan bazofil, hastalık durumunda artış gösteriyor. Bu sayede vücut içerisinde tehdit unsuru olan ve olabilecek etkenlerle savaşıyor. Yüksek ya da düşük baso nedir kan tahlili ile ortaya çıkabiliyor. Kısaca bu hücreler, vücudun doğal savunma sisteminin bir parçası olarak biliniyor.

Kanda Baso Nedir?

Kanda baso değeri, normal şartlarda yüksek değildir. Sağlıklı bir insan vücudundaki beyaz kan hücrelerinin % ila %1'i bazofillerden oluşuyor. Bu değer, hücre/mcL olarak hesaplanıyor. Kısacası, her mikro litre kanın, 'den daha az baso içermesi gerekiyor.

Kandaki baso değerinin % oranından az olması, hemogram olarak adlandırılıyor. Eğer kandaki baso değeri %1'in üzerinde ise bazofil yüksekliğini gösteriyor. Kanser gibi ciddi sağlık problemlerinde, baso yüksekliği artış gözlemleniyor.

Baso Yüksekliği Nedir?

Vücut içerisinde iltihaplı oluşumlar meydana geldiğinde, baso değerleri yükseliş gösterebiliyor. Artan bu hücreler, iltihaplı bölgeye akın ederek, iltihabın kaynağını iyileştirmeye çalışıyor.

Bu nedenle de baso değerlerinin yüksek olması, vücutta bir sorun olduğunu gösteriyor. Rutin kontrollerde uzmanlar, baso değerlerine dair tahliller de alıyor. Yapılan bu tahlillerde basonun yüksek çıkması, kaynağının araştırılmasını gerektiriyor.

Bazofil Yüksekliği Neden Olur?

Baso değerlerinin yüksek olması, tiroit problemlerine işaret ediyor olabilir. Kan içerisinde bazofil artmasına neden olan hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Demir eksikliği anemisi
  • Diyabet
  • Virüs ya da bakteri kaynaklı enfeksiyonlar
  • Bağırsak enfeksiyonu
  • Kişinin dalağının alınmış olması
  • Hormonal dengesizlikler
  • Kronik cilt iltihapları
  • Kanser

Bazofil yüksekliğinin belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Halsizlik hissi
  • Nefes darlığı
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Öksürük
  • Baygınlık
  • Görmede bozukluk
  • Ağızda veya dilde şişme
  • Deride morarma
  • Deride kanama
  • Gözde kaşıntı
  • Gözde kızarıklık
  • Ani kilo kaybı
  • Kemik ağrısı
  • Gece terlemeleri
  • Kurdeşen

Bu belirtileri taşıyorsanız tahlil yaptırabilirsiniz. Baso yüksekliği durumunda tedavi olabilirsiniz. Bunun için öncelikle altta yatan hastalığın tespit edilmesi gerekiyor. Ardından hastaya özgü bir tedavi planı oluşturuluyor. Eğer sorunun kaynağı kanser ise ek olarak radyoterapi ve kemoterapi uygulanabiliyor.

Enfeksiyondan kaynaklı sorunlarda ise antibiyotik gibi ilaçlar kullanılarak bir tedavi yolu izleniyor. Bunların yanı sıra hormon tedavisi, kansızlık tedavisi, alerji tedavisi gibi tedavi çeşitleri de, hastalığın durumuna göre uygulanabiliyor.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır