kırmızı ışık ihlali cezası sorgulama / Plakadan Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır? - Mapfre Blog

Kırmızı Işık Ihlali Cezası Sorgulama

kırmızı ışık ihlali cezası sorgulama

Trafik Cezası Ödeme

Trafik Cezası Ödeme

Eğer hayatının büyük bir kısmını trafikte aracıyla geçirenlerdenseniz istenmeyen bazı durumlarda trafik cezası alma ihtimalini aklınızın bir köşesinde bulundurmalı ve trafikte buna göre hareket etmelisiniz. Peki; “Hangi durumlarda trafik cezası alınır?”, “Trafik cezası alıp almadığınızı nasıl öğrenebilirsiniz?” ve en önemlisi “Araç trafik cezası ödeme işlemleri nasıl gerçekleştirilir?”. Tüm bu soruların yanıtını almak için okumaya devam edin!

Hangi Durumlarda Trafik Cezası Alınır?

İster ehliyetini eline yeni almış, ister usta bir şoför olun, trafikte en ufak bir dikkat dağınıklığı ciddi problemler yaşamanıza sebep olabilir. İşte bu yüzden Karayolları Trafik Kanunu, trafikte problem yaşamanızı önleyecek kurallarla dolu. Tüm bu kurallara harfiyen uymanız durumununda hem trafikte herhangi bir sorun yaşamaz hem de trafik cezası ödemek zorunda kalmazsınız.

Ancak bazen ihmalden bazen de ne kadar dikkat ederseniz edin gözünüzden kaçan nedenlerden dolayı trafik cezası alma ihtimaliniz var. Alkollü araç kullanmak, araç muayenesini yaptırmadan trafiğe çıkmak, kırmızı ışık ihlali, hız sınırı aşımı, trafikte telefon kullanımı, park hataları gibi durumlar trafik cezası alma nedenlerinde başı çekenler arasında sıralanabilir. Bu gibi durumlarda araç plakanıza ceza yazılır ve herhangi bir esneklik olmadan ödemek zorunda kalırsınız.

Trafik Cezası Sorgulama Yöntemleri

Trafikte her zaman araç plakanıza yazılan cezayı fark etmeyebilirsiniz. Eğer aracınızın yanına geldiğinizde sileceklerinize bırakılmış bir makbuz görürseniz işiniz kolay. Ancak seyir halinde yazılan ya da ceza gerektirecek durum sonrası yazılan cezaları fark etmeyebilirsiniz. Bu nedenle sık sık trafik ceza sorgulama yöntemlerine başvurmalısınız. Peki, trafik cezası alıp almadığınızı nasıl öğrenebilirsiniz?

Henüz bir e-devlet hesabınız yoksa hemen bir e-devlet hesabı almalısınız. E-devlet üzerinden yalnızca trafik cezalarınızı değil sigorta, sağlık ve daha pek çok konuyu sorgulayabilirsiniz. Eğer e-devlet üzerinden trafik cezalarınızı sorgulayacaksanız yapmanız gereken şey çok basit. E-devlet hesabınıza giriş yapıp arama butonuna “Trafik cezası sorgulama” yazarsanız kolaylıkla sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

Trafik cezanızın olup olmadığını e-devlet dışında bir de Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online işlemler sayfasında görüntüleyebilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden araç plakasına yazılan ceza sorgulamasından sürücü ceza bilgisi barkodlu belge sorgulamaya kadar pek çok işlemi tek tıkla gerçekleştirebilirsiniz. Hatta aracınızı bıraktığınız yerde bulamadığınız durumlarda hemen Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online işlemler sayfasına girerek aracınızın çekildiği otoparkı kısa sürede bulabilir ve gidip alabilirsiniz.

Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız. Tarafınıza tebliğ edilen trafik cezalarını ödemek için ise birkaç yöntem mevcut.

Ancak öncesinde trafik cezalarını zamanında ödemenizin çok önemli olduğunu hatırlatalım. Çünkü trafik cezası ödeme süresi gibi durumlara dikkat etmeniz size hem yeni kesilmiş cezaların ödemesi hem de gelecekte kesilebilecek cezalar için de fayda sağlar. Hatta indirimli fiyatlardan yararlanabilmeniz için trafik cezası erken ödeme yöntemleri bulunur. Örneğin; trafik cezasını aldığınızda ödemenizi 15 dakika içerisinde yaparsanız %25 indirimden faydalanabilirsiniz. Ancak trafik cezası ödeme zamanını geçirirseniz geciktirdiğiniz her gün için biriken faizlerden dolayı kesilen miktardan çok daha fazlasını ödemek zorunda kalabilirsiniz. Unutmayın; ödemeyi geciktirdiğiniz her ay için kesilen cezanın %5 daha fazlasını ödemek zorundasınız.

Bu noktada aklınızda “Trafik cezası nereye ödenir?” sorusu olabilir. Kesilen ceza bedelini banka şubelerinde, PTT şubelerinde ve vergi dairelerinde ödeyebilirsiniz. Ancak işlemleriniz için şubeye gitmek zorunda değilsiniz. Dilerseniz trafik cezanızı ödemek için internetten trafik cezası ödeme yollarına başvurabilirsiniz.

Trafik Para Cezası (TPC) ödemesini saniyeler içerisinde gerçekleştirmek için İnternet Bankacılığı’ndan yararlanabilirsiniz. Garanti İnternet üzerinden Bireysel İşlemler’e girip Trafik Para Cezaları bölümünden dilerseniz banka kartı, dilerseniz de kredi kartıyla trafik cezası ödeme işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken Trafik Cezası Türü ve plaka numaranızı girmek.

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bazen unutkanlık, bazen de dikkatsizlikle yapılan trafikte kural ihlalleri, Karayolları Trafik Kanunu’na göre çeşitli cezai yaptırımlarla sonuçlanır. Uygulanan cezalar aracın trafikten men edilmesi, sürücünün ehliyetine el konulması veya idari para cezası olabilir.

Emniyet kemeri takmamak, yayaya yol vermemek, alkollü araç kullanmak, kırmızı ışıkta geçmek… İdari para cezası trafikte her türlü kural ihlalinden sonra sürücülere uygulanan bir ceza türüdür. Dilerseniz yılında trafik ceza tutarlarını yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz. Bu cezalar ise çoğu zaman plakaya kesilir ve plakadan sorgulanarak takip edilebilir. Plakadan trafik cezası sorgulama işleminden bahsetmeden önce trafik cezası sorgulamanın neden önemli olduğunu açıklamak daha sağlıklı olacak. 

Trafik Cezası Sorgulama Neden Önemli?

Trafik Cezası Ödeme İşlemleri

Trafik cezası bazen ehliyetinize ve adınıza yazılsa da bazen araç plakanıza sizin haberiniz olmadan yazılır ve sonradan tarafınıza posta yoluyla tebligatta bulunulur. Fakat bildirilme sürecinde bazı aksaklıklar, gecikmeler yaşanabilir ve kesilen cezadan erkenden haberiniz olmayabilir. 

Ancak trafik cezalarının son ödeme tarihi olur. Bu tarih, cezanın tebliğ edildiği günden itibaren 30 gündür. Cezayı ödemeniz gereken sürede ödememeniz durumunda ise ceza miktarına %5 oranında faiz uygulanır. Ayrıca cezanın tebliğ edildiği günden sonra 15 gün içinde cezayı ödemeniz durumunda %25 oranında ceza indirimi gerçekleşir. 

Bu nedenlerle araç plakasına yazılan cezayı öğrenmek için belirli aralıklarla ceza sorgulama işlemi yapmakta fayda var. Ancak merak etmeyin, aracınızın plakasına yazılan trafik cezasını öğrenme ve cezayı online bir şekilde yatırma işlemleri oldukça kolay. O halde, trafik ceza sorgulama ve ödeme işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenmenin tam zamanı.

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plakadan trafik cezası sorgulama yapmak için birçok alternatif mevcut. Hangi yöntem size daha uygunsa o işlemi kullanarak sorgulama yapabilirsiniz. 

e-Devlet Yoluyla Trafik Cezası Sorgulama

Plakadan trafik cezası sorgulama için e-Devlet internet sitesinden e-Devlette Emniyet Genel Müdürlüğü Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasına giriş yapmanız gerekir.

e-Devlet kapısına nasıl giriş yapacağınız konusunda sizin için küçük bir bilgi verelim: Sisteme T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapmalısınız. e-Devlet şifrenizi unuttuysanız ya da hiç şifre almadıysanız size en yakın bir PTT şubesine giderek kişisel şifrenizi alabilirsiniz. Tabii alternatif olarak kimlik doğrulama yöntemlerinden biri olan e-imza ve mobil imza ile de sistem girişini sağlayabileceğinizi belirtelim. 

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Trafik Cezası Sorgulama

Trafik cezası sorgulamanın bir diğer yolu da Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Vergi Dairesi üzerinden MTV ve trafik cezası sorgulama ve ödeme sekmesine giriş yapmak. Ardından kimlik numarası ve araç plakasını girmeniz yeterli. Buradan sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet Bankacılığı Yoluyla Trafik Cezası Sorgulama

Artık birçok ödeme ve sorgulama işlemini internet ve mobil bankacılık yoluyla yapabiliyoruz. Trafik cezası sorgulama işlemi için de online bankacılık sistemini kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken, bankanızın web sitesinden veya mobil uygulamasından şifreniz ve kredi kartı bilgileriniz ile giriş yaparak “Ödemeler” kısmına ilerlemeniz. Ödemeyi onaylamadan sadece borç sorgulayarak sistemden çıkış yapmanız da mümkün.

Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama

Dilerseniz SMS ile trafik cezası sorgulama da yapabilirsiniz. Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp ’a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Trafik Cezası Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

E-devlet Yoluyla Trafik Cezası Sorgulama

Trafik cezası ödeme işlemi için de birçok seçenek mevcut. Aslında bahsettiğimiz trafik cezası sorgulama yollarından, SMS dışındaki yöntemlerle trafik cezasını ödemek mümkün:

  • İnteraktif Vergi Dairesi ile ödeme: “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” bölümüne girip ödeme yapabilirsiniz.
  • Mobil ve internet bankacılığı ile ödeme: Trafik cezası sorgulama işleminden sonra ödeme işlemi ile devam etmeniz yeterli. 
  • e-Devlet yoluyla ödeme:e-Devlet Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme sekmesine giriş yaparak ödeme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Araç Sigortaları ile Umulmadık Sürprizlere Karşı Güvende Olun

Trafik kurallarına uymak, kara yollarında vazgeçilmez bir koşul. Fakat ne kadar elinizden geleni yapsanız da bazen yolculuklar planladığınız gibi ilerlemeyebilir ve bazı aksilikler sizi bulabilir. Bu nedenle de önceden kendinizi ve sevdiklerinizi hem maddi hem manevi anlamda güvence altına almanız gerekir. Araç sigortaları da işte bu nedenle var.

Kasko Sigortası ve yaptırılması kanunen zorunlu olan trafik sigortası, farklı riskleri güvence altına alan iki araç sigortasıdır. Dilerseniz öncelikle Zorunlu Trafik Sigortasının avantajlarını ve Kasko Sigortasının neyi karşıladığını ilgili yazılarımızdan öğrenebilirsiniz. Ardından araç sigortaları teklif sayfamızı ziyaret ederek size uygun teklifi alabilirsiniz.

Kırmızı ışık cezası ne kadar? kırmızı ışıkta geçmenin cezası

Trafikte uyulması gereken kuralların en önemlilerinden biri şüphesiz ki kırmızı ışık ihlalleridir. Trafik güvenliğini sağlamak ve trafikte oluşabilecek yüksek risk oranlarını azaltmak için düzenlenen trafik kurallarının önemi yadsınamaz bir gerçektir. Trafik kurallarına uyulmaması halinde uygulanan cezai yaptırımlar kurallara uyulması yönünde teşvik edici ve ihlallere karşı caydırıcı olma özelliğine sahiptir. Bu kapsamda her yıl trafik cezalarının caydırıcılığının korunması adına trafik cezalarına güncelleme yapılmaktadır. Peki, yılında kırmızı ışık cezası ne kadar oldu? MOBESE kırmızı ışık cezası nedir? Gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Kırmızı Işık İhlali

Kırımızı ışıkta durmak trafikte uyulması gereken kuralların başında gelmektedir. Trafik ışıkları trafiğin akış yönünü belirleme görevini sahip mekanizmalardır. Bu mekanizmalar kimi noktalarda zaman ayarlı sistemlerle yönetilirken, kimi noktalarda ise MOBESE sistemleriyle yönetilmektedir. Trafik ışıkları trafiğin akışını doğrudan yönlendiren sistemler olduğu için ışıklara riayet etmek son derece önemlidir. Kırmızı ışık ihlalleri hayati derecede olumsuz sonuçlar doğurabilir. Trafikte bir yöne yeşil ışık yanarak geçiş hakkı veren trafik ışıkları aynı yolu kullanan başka bir yöne kırmızı ışık yakarak o yönden akan trafiği durdurmaktadır. Kırmızı ışık yanan yön tarafından yapılacak kırmızı ışık ihlali farklı bir istikametin geçiş hakkı olduğu sırada yola çıkmak anlamana gelir ki bu durumda kaza neredeyse kaçınılmaz denebilir. Bu gibi kazaların önüne geçilmesi için ülkemizde çok sıkı kırmızı ışık ihlal denetimleri yapılmaktadır. yılında kırmızı ışık cezası ne kadar oldu?

Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

Kırmızı ışık cezası da bu sene diğer cezalarla birlikte artış gösterdi. Trafik cezalarına her yıl caydırıcılığı koruyabilmek adına artışlar yapılır. yılına girerken de tüm trafik cezalarına yüzde artış yapıldı. Kırmızı ışık ihlal cezası da bu cezalar içinde yer alıyor. Bu durumda geçen yıl TL olan kırmızı ışıkta geçme cezası yılında TL’ye yükseltildi. Sürücülerin unutmaması gereken bir diğer nokta ise kırmızı ışık ihlalleri yalnızca idari para cezasıyla kalmıyor. Bir yıl içinde 3 defa kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin ehliyetlerine 30 gün süreyle el konuyor. Bu süreye ikinci defe 3 kere ihlal yapıldığında 15 gün eklenerek 45 gün süreyle sürücülerin ehliyetine el konur. 3 defa 3 kere ihlal yaşandığı durumda 15 gün daha eklenerek bu defa 60 gün süreyle ihlal yapan sürücülerin ehliyetlerine el konur ve her 3 ihlalde bu süreye 15 gün eklenerek devam eder.

Mobese Kırmızı Işık Cezası

Kırmızı ışık ihlallerinin kontrolü en çok MOBESE trafik izleme sistemleriyle yapılmaktadır. Eskiden daha ziyade trafik polisleri tarafından kontrol edilen kırmızı ışık ihlalleri günümüzde yerini MOBESE’lere ve elektronik denetleme sistemlerine bırakmıştır. Işıklı kavşaklarda bulunan MOBESE sistemler kırmızı ışık ihlallerini otomatik olarak tespit edip cezai işlem uygulamaktadır. Kesilen kırmızı ışık cezalarında idari para cezalarının yanı sıra ceza puanı da işlenmektedir. Karayolları Trafik Kanunu gereği trafik cezalarının birçoğu için ceza puanı sistemi uygulanmaktadır. Buna göre bir yıl içinde ceza puanına ulaşan sürücülerin ehliyetlerine 2 ay süreyle el konur ve tekrar ehliyetlerini almak için eğitimden geçmeleri gerekir. Kırmızı ışık ihlali cezası kapsamında sürücülerin ehliyetlerine 20 ceza puanı işlenmektedir.

Kırmızı Işık Cezası Erken Ödeme

MOBESE’ler ve elektronik denetleme sistemleri tarafından tespit edilen kırmızı ışık ihlallerinin zamanında öğrenilmesi önemlidir. Sürücüler trafik cezalarından zamanında haberdar olurlarsa erken ödeme avantajlarından yararlanma imkânları oluyor. Trafik cezaları kapsamında kesilen idari para cezaları ilk 15 gün içinde ödendiği takdirde yüzde 25 indirim avantajı bulunuyor. Mobese ve elektronik denetleme sistemleri tarafından tespit edilen kırmızı ışık ihlallerinin cezaları araç plakalarına kesilmektedir. Dolayısıyla ihlal cezaları araç sahibinin ikamet adresine, denetleme sistemlerinin ihlal esnasında çektikleri fotoğraflarla birlikte 1ila 10 gün arasında gönderilmektedir. Adresinize ulaşmayan cezaları internet üzerinden de sorgulayabilirsiniz.

Kırmızı Işık Cezası Sorgulama

Kırmızı ışık cezalarını internetten sorgulamak için 3 farklı seçeneğiniz bulunmaktadır. İnternet üzerinden cezalarınızın sorgulamalarını yaparken cezaları internet ortamına 3 iş günü sürecinde işleneceğini unutmayın.

Kırmızı ışık ihlali yaptığınızdan şüpheleniyorsanız ve elinize ceza makbuzu ulaşmadıysa internet üzerinden ceza sorgulaması yapabilirsiniz. İşte kırmızı ışık cezası sorgulamak için 3 seçeneğiniz:

E-devletinize giriş yaptıktan sonra arama bölümünden “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” sekmesine tıklayarak adınıza kayıtlı araç plakanıza kesilmiş tüm cezalara ulaşabilirsiniz.

  • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile sorgulama

Gelir idaresi başkanlığı internet adresinden “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” sayfasına ulaştığınız takdirde hem motorlu taşıtlar vergilerinizi hem de araç plakanıza yazılan trafik cezalarını görüntüleyebilir anında ödeme yapabilirsiniz.

PTT’ye bağlı PttAVM internet sitesi trafik cezalarınızı sorgulayıp ödeyebileceğiniz bir diğer adrestir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası