matbaa ne demek kısaca / Matbaa nedir ne işe yarar?

Matbaa Ne Demek Kısaca

matbaa ne demek kısaca

Bu yazımızda Matbaa nedir? Matbaa ne Zaman, kim tarafından icat edildi? Avrupa&#;ya matbaa ilk ne zaman, nerede, nasıl ve niçin gelmiştir? Johannes Gutenberg kimdir? Osmanlı Devleti&#;ne matbaa ilk ne zaman, nerede, nasıl ve niçin gelmiştir? sorularını yanıtladık. Ayrıca Avrupa&#;da kağıt ve matbaanın tarihi hakkında bilgi verdik.

Bu Yazının İçindeki Başlıklar:

Matbaa Nedir?

Matbaa, yazıların ve görsellerin genellikle kâğıt gibi yüzeylere basılarak çoğaltılması işini yapan araçtır. Arapça bir sözcük olan matbaa, basım işlerinin yapıldığı yer anlamındadır.

Matbaa tarihte ilk kez &#;te Çin&#;de kullanılmıştır. Matbaa &#;de Avrupa&#;ya taşınmıştır. &#;te Osmanlı Devleti&#;nde ilk matbaa açılmıştır. İlk Türk matbaası ise &#;de İbrahim Müteferrika açmıştır.

Matbaa Tarihi

Matbaanın icadı, bilginin iletilmesini insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar kolaylaştıran icat olması niteliğiyle Avrupa’nın kültürel, bilimsel ve siyasal gelişiminde önemli rol oynamıştır. Çin coğrafyasında icat edilen kâğıdın Orta Çağın ikinci yarısında Orta Doğu’ya gelmesinden önce yazımlar genelde parşömenler halinde çoğaltılıyordu. Kâğıdın parşömene daha ucuz bir alternatif olarak ortaya çıkmasıyla beraber İslam dünyasında üretilen yazıların çoğaltımı kolaylaştı. Ancak bu icadın avantajına sahip olmayan ve Kilise başta olmak üzere çeşitli kurumların baskısı altında bulunan Avrupa ülkeleri bilginin çoğaltılması bakımından zayıf vaziyetteydi. Kâğıt kullanımı XII ve XIII. yüzyıllarda Müslümanların Endülüs’te (İspanya) kurduğu ilk kâğıt imalathaneleriyle beraber Avrupa’ya yayıldı. ’de Fransa, ’da Almanya ve ’te İngiltere’de ilk kâğıt imalathaneleri kuruldu.

Kağıt Tarihi

Kâğıdın icadıyla beraber kitap çoğaltımı bir miktar ucuzlamış olsa da hala uzun süren bir işlemdi, çünkü kitaplar elle çoğaltılmaktaydı ve bu el yazması kitaplar pahalıydı. Çinlilerin yüzyıllar öncesinden icat etmiş olduğu ancak Çin alfabesinin sebep olduğu zorluklardan ötürü geliştiremedikleri matbaa tekniğinin Avrupa’da ortaya çıkması yıllarında gerçekleşti. Değiştirilebilen harflerle baskı yöntemi bu dönemde geliştirildi, böylece kitap çoğaltım süreci mekanikleştirildi ve ucuzladı. Matbaanın üretimiyle kitapların kısa sürede ve çok sayıda üretilmesi, kâğıt imalatının yaygınlaşmasıyla beraber kâğıdın ucuzlaması ve gittikçe yaygın hale gelmesi mümkün oldu. Kitapların matbaayla beraber zamanın görece fakir halkına daha fazla hitap eder hale gelmesi sonucu Avrupa’daki okuryazar nüfusta çok önemli bir artış yaşandı. Kütüphanelerdeki kitap sayısı kısa sürede katlanarak arttı. Mekanik matbaanın icadı, bilginin sistematik aktarımının sağlayarak Avrupa’yı karanlık çağlarından çıkarıp modern çağa soktu ve yazının değerinin anlaşılmasına yardımcı oldu.

Matbaa Ne Zaman, Kim Tarafından İcat Edildi?

Avrupa&#;ya matbaa ilk ne zaman, nerede, nasıl ve niçin gelmiştir? sorusunu yanıtlayalım. Mekanik matbaa ’li yıllarda Alman mucit Johannes Gutenberg tarafından icat edilmiş olsa da matbaanın ilkel formları ila yılları arasında Çin coğrafyasında ortaya çıktı. Mühür prensibine dayanmakta olup harfleri değiştirilemeyen plakalardan oluşan baskı aletleri Çin coğrafyasında rağbet görmediği için geliştirilemedi, çünkü bu coğrafyada kullanılan karmaşık ve fazla sayıda harf bulunduran alfabeler basım için elverişli değildi. Harf sayısının az olması, arkeoloji profesörü Theodor Bossert’in bir toplumda basım sanatının gelişmesi için gerekenler hakkında öne sürdüğü üç maddeden biriydi; diğer iki gereksinim de halkın okuma arzusunun fazla olması ve kâğıdın kullanımının yaygın olmasıydı. Bu gereksinimlerin birinin sağlanmadığı Çin coğrafyasında matbaa icat edilse de geliştirilemedi.

Avrupa’da ilk matbaaların geliştirilmesi Rönesans’ın ortaya çıkardığı ihtiyaç sayesinde gerçekleşti. XV. yüzyılın ilk yarısında etkisi daha fazla hissedilmeye başlanan Rönesans akımı Avrupa’yı derinden sarsmıştı. Bu dönemde ortaya çıkan yeni fikirlerin, sanat ve bilim alanlarındaki yeniliklerin, siyasi yaşamdaki radikal değişimlerin yayılması için kitap basımının arttırılmasına ihtiyaç duyuluyordu. Matbaanın getirdiği hız ve ucuz üretim imkanı bu ihtiyacı karşılayabilecek nitelikteydi. Görece az sayıda harf bulunduran Avrupa dilleri matbaaların yaygınlaşmasına zemin hazırladı. Johannes Gutenberg’in yılında mekanik matbaayı icat etmesinin öncesinde İtalya ve Hollanda’da hareketli harfler yardımıyla basımlar gerçekleştirilmekteydi. XV. yüzyılda Hollanda’da matbaa işlerinden hattat ve hakkak unvanında kişiler sorumluydu. Hattatlar basılacak yazıyı yazar, hakkaklar ise basılacak yazıyı tahtalara geçirip basarlardı.

Johannes Gutenberg Kimdir?

Johannes Gutenberg yılında Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğunun Mainz eyaletinde doğdu. Gençliği hakkında fazla bilgi bulunmamakla beraber büyürken sarraflık ve demircilik mesleklerini öğrendiği bilinmektedir. Erfurt Üniversitesi’nde eğitim gördüğü tahmin edilmektedir. ve yılları arasında doğduğu kentin loncaları ve asilzadeleri arasında çıkan çatışmalar sebebiyle Mainz’den sürüldü ve annesinin akrabalarının bulunduğu Strasburg’a taşındı. Burada kıymetli taş kesimi gibi zanaatlar ile geçimini sağladı ve başkalarına da dersler verdi. Gutenberg’in ortakları, Gutenberg’in onlardan saklı tuttuğu birtakım işler yürüttüğünden şüphelenip bu gizli işlerin içine katılmayı talep ettiler. İmzaladıkları beş yıllık anlaşma ortaklardan birinin ölümünün bu gizli işlerin merhumun varislerine ifşa edilmesini yasaklıyordu. Ortaklardan birinin ’deki ölümü merhumun varislerinin anlaşmayı görmezden gelip Gutenberg’i dava etmesine yol açtı. Dava düşse de Gutenberg’in bir başka gizli icat üzerinde uğraştığı ortaya çıktı. Girdiği ekonomik sıkıntılara rağmen birtakım yatırımcıların da yardımıyla icadını yılında tamamladı ve bir basımevi açtı.

Gutenberg’in mekanik matbaasını dönemin matbaalarından üstün kılan özelliği baskı yapılmak için kullanılan plakaların harflerinin değiştirilebilir olmasıydı. Basılacak her sayfa için ayrı bir plaka yapılması gereksinimini ortadan kaldırarak Gutenberg basım işlemini kat kat hızlandırdı ve ucuzlattı. Yapılan ilk basımlar arasında İncil’in seçili kısımları bulunuyordu. Bu kopyaların kalitesi Papa gibi isimlerin Gutenberg’in icadını yüceltmesine yardımcı oldu; dini kesimlerin resmi saygısını kazanan Gutenberg binlerce endüljans ve İncil kopyası bastı. Bu arada Gutenberg’in yatırımcılarından Johann Fust, Gutenberg’i yatırımını hatalı kullanmakla dava edip kazandı. Ana basımevinin İncil basımlarından elde edilen kârın büyük payını kendisine almaya başladı.

İflasın sınırına gelen Gutenberg bir başka küçük basımevinde İncil basımları yapmaya devam etti, bunun yanında Catholicon isminde sayfalık bir sözlükten kopya bastı. yılında o sırada yaşamakta olduğu Mainz kenti yağmalandı ve Gutenberg tekrar sürgün edildi. yılında başarılarının karşılığı olarak Hofmann unvanını aldı ve bazı mallarda vergiden muaf tutuldu. yılında doğduğu kentte vefat etti. Yaşamının son dönemlerinde büyük bir servete sahip olmasa da unvanı ile aldığı vergi indirimleri sayesinde orta gelirli, kısa bir emeklilik geçirdi.

Osmanlı Devleti&#;nde Matbaa Tarihi

Osmanlı Devleti&#;ne matbaa ilk ne zaman, nerede, nasıl ve niçin gelmiştir? sorusunu yanıtlayalım. Matbaa, Osmanlı topraklarına iltica etmekte olan İspanyol Yahudileri tarafınca XV. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’a getirildi. Bunu takriben şehrin Rum ve Ermeni kesimleri arasında matbaalar kuruldu. Matbaalar ile yapılan ilk basım İspanyol Yahudilerinden David ve Samuel Nahmias kardeşler tarafından yılında Arba’ah Turim isminde bir hukuk kitabı oldu. İmparatorluğun Selanik gibi gayrimüslim nüfus barındıran şehirlerinde de XVI. yüzyıl boyunca matbaalar kuruldu. Matbaalar XVI. yüzyılın başlarında gayrimüslimler arasında gittikçe tercih edilesi olsa da Türk kesimin matbaa kullanmaya başlaması ancak ilk Türk matbaasının kurulduğu yılında gerçekleşti.

Osmanlı Devleti&#;nde Matbaa Ne Zaman, Kim Tarafından Getirildi?

Türk matbaaların neden Avrupa’dan iki yüz sene kadar geç kurulduğu konusunda fikir ayrımı bulunmaktadır; bir kesim Rönesans’ın etkilerinin Osmanlı’ya ulaşmasının ancak XVIII. yüzyılın başında gerçekleştiği için, bir kesim de Osmanlı’da matbaaların kurulmasına elverişli bir ortam olmadığı için matbaanın geç kullanmaya başlandığını savunur. Bunun yanında Arap harflerinin basılmasının caiz olmadığı yönündeki kanının yanında el yazmacılarının işlerinden olma korkusuyla devlete yaptıkları baskının da matbaaların kurulmasına engel olduğu bilinir. Gayrimüslimlerin kurduğu matbaalar genellikle dini ve bilimsel eğitim amacıyla kullanılıyordu. Ancak imparatorluklarının büyüklüklerinin onlara yaşattığı kayıtsızlık sebebiyle Osmanlı halkında ilerlemeleri takip etme veya gayrimüslimlerin yaptığı gibi halkı eğitme yönünde büyük bir heves bulunmuyordu.

yılında kurulan ilk Türk matbaası ancak devletin görece üst seviyelerinde bulunan eski Gayrimüslim İbrahim Müteferrika’nın ısrarı ile kurulabildi. Macaristan’daki bir ayaklanma sırasında Türklere esir düşüp İstanbul’da satılmasının ardından Müslüman olarak devletin üst makamlarına yükselen Müteferrika (anlamı: padişah ve vezirlerin işlerine bakan görevli) yabancı dil bildiği için uluslararası heyetlerle iletişim içerisindeydi. Matbaanın kullanımının Avrupa’ya nasıl bir etkisi olduğunu mesleği aracılığıyla gözlemleyen Müteferrika kendisi de bir matbaa kurmak istedi. Birtakım sadrazamların da yardımıyla Şeyhülislam’ın dini eserlerin basılmaması şartıyla verdiği bir fetva ile ilk Türk matbaasını kurdu.

Bu konuyla ilgili olarak İbrahim Müteferrika Kimdir? İlk Türk Matbaası Ne Zaman Açıldı? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Matbaa ne zaman bulundu? İşte matbaanın icadı hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 31,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Matbaa ne zaman bulundu sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Avrupa'da ağaç oyarak yapılmaya başlanan matbaacılık günümüze dek gelişerek şimdiki halini almıştır. Peki, matbaa ne zaman bulundu? İşte matbaanın icadı hakkında bilgiler.

Haberin Devamı

Matbaacılık, metin ve görüntülerin genellikle kâğıt gibi yüzeyler üzerine basılarak çoğaltılma işidir. Matbaanın ilk kez kullanılması Uzak Doğu’da başlamıştır. İlk matbaa, ağaç oyma tekniği kullanarak, MS 'te Çin'de kurulmuş, ilk basılı gazete de MS 'de Pekin'de çıkmıştır. 8. yüzyılda Japonya’da baskı yapıldığı, İmparatoriçe Shotoko'nun Budizm’in kutsal metinlerini Sanskrit dilinde Çin alfabesiyle bastırdığı bilinmektedir. Bilinen en eski eksiksiz basma kitap olan Tianemmen ruloları Çin'de 'de basılmıştır. İlk kez tek tek harfler dökerek baskı yapmayı da yıllarında Pi Sheng adında bir Çinlinin porselenden harfler kullanarak denediği söylenmişti.

Batıya doğru yayılma

Tun-Huang mağarasındaki buluntular, matbaayı Çinlilerden alan Uygurların 9. yüzyıldan itibaren baskı yaptığını göstermektedir. Öte yandan, Çin'den mi geldiği yoksa bağımsız mı geliştirildiği bilinmese de, Mısır'da 4. yüzyıldan itibaren kumaş üzerine ağaç oyma kalıplarla baskı yapılmaktaydı. Aynı teknikle Arapça metinlerin basılması 9. ve yüzyıllarda gene Mısır'da başlamıştır.

Haberin Devamı

Avrupa ve modern matbaacılığın doğuşu

Avrupa da ağaç oyma kumaş baskısını İslam dünyasından alarak başlamıştır. Özellikle yüzyılda Avrupa’da matbaacılığın üssü olan Hollanda'da basım tekniği çok gelişmiştir. O dönemde hattatlarca yazılan ve hakkaklarca kazılan tahta kalıpların yanı sıra Harlem kentinde ilk kez tek tek harflerle baskı denemelerini yılında Lourens Janszoon Coster’in yaptığı sanılmaktadır.

Nihayet 'de Johannes Gutenberg, ortağı Fust ile birlikte Almanya'nın Mainz şehrinde metal harflerle basım tekniğini bulmuş ve matbaaya uygulamıştır. Gutenberg'in üretimi, özellikle de 'te bastığı İncil, yüksek kalitesi ve ucuz fiyatıyla kısa sürede başarılı olmuş, yeni buluş Avrupa'dan başlayarak tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Daha sonra tipo baskı olarak adlandırdığımız bu matbaa tekniği sanayi devrimiyle doğan modern baskı makinalarının ve matbaacılık endüstrisinin temeli olmuş ve yüzyıl sonlarına kadar gelmiştir.

Haberin Devamı

Osmanlı Döneminde matbaacılığın doğuşu

Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk matbaası daha yılında, İbrahim Müteferrika'dan yıl önce, İspanyol göçmeni David ve Samuel İbn Nahmias Kardeşler tarafından kuruldu. İlk kitap, Yakup ben Asher'in Arba'ah Turim eseri 13 Aralık 'te basıldı.[1] İtalik hurufatı, sayfa düzeni, folyo işaretleme tekniği, metin başının büyük harfle belirtilmesi gibi yenilikleri matbaa sanatına kazandıranlar da 'da İtalya yolu ile İstanbul'a gelip yerleşen Sonsino ailesidir

Modern matbaacılıkta iş akışı

Kısaca matbaacılık denilen karmaşık süreç, farklı teknolojilere ait çok sayıda işlemden oluşur. Uluslararası bir sektörel konsorsiyum olan cip4 tarafından hazırlanan JDF (Job Definition Format) iş tanımlama standardı kapsamında yüzden fazla işlem tanımlanmış, bunlar da geleneksel eğilime uygun olarak baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası şeklinde üç alt süreçte toplanmıştır.

Baskı öncesi

Haberin Devamı

Öncelikle basılacak işin tasarımı yapılır. Bu aşamada yazıların ve fotoğrafların bilgisayara aktarılması gerekir. Bilgisayara aktarılan görsel öğeler mizanpaj yazılımında bir araya getirilerek baskıya uygun tasarım oluşturulur. Bilgisayar yardımıyla yapılan bu işleme masa üstü yayıncılık da denir. Sonrasında, yapılan çalışmanın film çıkışları alınır. Film, baskı için kullanılan kalıbı oluşturmak için kullanılır. Filmden sonra da prova alınabilir. Filmden alınan provaya analog prova (Dupont firmasının Cromalin sisteminden dolayı sektörde "cromalin" adı ile bilinir) denmektedir. Analog provanın dışında baskıyı taklit eden yazıcılarla dijital prova da alınabilir.

Baskı

Haberin Devamı

Film çıkışları alındıktan sonra alüminyum plakalar (kalıp) üzerine tasarımın görüntüsü çıkarılır. Kalıp çekme denilen bu işlem iki aşamada gerçekleşir: Film kullanarak kontakt baskı yani pozlandırma ve banyo. Günümüzde tasarımlar bilgisayardan direk kalıba alınabilmekte, CTP adıyla anılan bu sistem ile film ve montaj işlemleri ortadan kalkmaktadır. Kalıp çekildikten sonra baskıya geçilir.

Baskı sonrası

Baskı sonrasında selefon, lak gibi malzemelerle yüzey kaplama (laminasyon) uygulanabilir. Mücellithane makineleri kullanılarak da çok sayfalı ürünlerde katlama, harmanlama, iplik dikiş, tel dikiş gibi işlemler, kitap ve dergiler için kapak takarak ciltleme gibi, ambalajlar için kalıplı kesim gibi işlemler uygulanabilir.

Matbaa Nedir, Ne İşe Yarar? Matbaa Ne İ&#;in Kullanılır, Neleri Değiştirdi?

Son Dakika Haberler

EğitimMatbaa Nedir, Ne İşe Yarar? Matbaa Ne İ&#;in Kullanılır, Neleri Değiştirdi?

-

Matbaanın İcadı: Matbaa Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

İlk defa ağaç oyma tekniği ile Milattan Sonra yılında Çin’de kurulmuş olan matbaa, büyük bir dönemin başlamasını tetiklemiştir. MS yılında Pekin’de ilk basılı gazetenin çıkması ile günümüze kadar gelişerek gelmiştir. 8. yüzyılda ise Japonya’da baskı yapıldığına dair kanıtlar bulunmaktadır.

İmparatoriçe Shotoko, Budizm’in kutsal metinlerini Sanskrit dilinde Çin alfabesiyle matbaada bastırmıştır. Bilinen en eski eksiksiz basma kitap olan Tianemmen ruloları da Çin’de yılında basılmıştır. Tek tek harfler dökülerek yapılan baskı ise yıllarında Pi Sheng adında bir Çinli tarafından denenmiştir. Sheng, porselenden harfler kullanarak denemesini yapmıştır.

[renkbox baslik="Telgrafın İcadı: Telgraf Nedir? Ne zaman? Kim Tarafından Bulundu?" link="funduszeue.info" resim="funduszeue.info" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

Günümüzde oldukça gelişmiş bir teknoloji olan matbaa, baskı teknikleriyle birlikte kültürün de olgunlaştığını göstermektedir. Baskı hızlarından ortaya çıkan işlere kadar oldukça büyük gelişmeler yaşandığını tahmin edebilirsiniz. Yazımızda ise matbaanın icadıyla ilgili merak ettiklerinize cevap bulacaksınız.

Matbaa Nedir?

Matbaa Nedir?Yazı, şekil ya da resimleri, kâğıt, kumaş veya deri gibi çeşitli malzemelere basarak çıkartılmasını ve çoğaltılmasını sağlayan makineye ya da sisteme matbaa adı verilir. Basım evi, baskı aleti ya da basım yeri gibi kelimelerle de kullanıldığı görülmektedir.

Matbaa Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Matbaa Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?Matbaa makinesini ilk olarak Johann Gutenborg icat etmiştir. Büyük çabalar sonucunda tasarlanıp üretilen makine, Johann Gutenborg’un sürekli kandırılmasından dolayı kendi ismi dışında tanıtılmıştır. Buna rağmen kitaplarda mucit olarak Johann Gutenborg’un isminin geçmesi kendisine yapılan haksızlığı bir nebze azaltabiliyor.

Bunun öncesinde teknik açıdan gelişmemiş ilk matbaa makinesi Milattan sonra yılında Çin’de icat edilmiştir. Çin’de kullanılan bu teknik aslında ağaç oyma tekniğinden ibarettir. Harflerin bir bir yazılması tekniği yılında Çinli Pi Sheng tarafından bulunmuştur. Uygurlar ve Mısırlılar 9. ve yüzyıllarda matbaayı Arapça metinler basmak için kullanmışlardır.

Avrupa topraklarına matbaa, İslam ülkelerinin sayesinde ve İslamiyet’in yayılması ile gelmiştir. Ardından Hollanda’da yüzyıl civarında tek tek harf basma tekniği ile çalışabilen matbaa makinesi icat edilmiş ve kullanılmıştır.

Geçmişten günümüze gelene kadar çeşitli birçok matbaa tekniği kullanılmıştır. Hala bu teknikler gelişip; değişme göstermektedir. Ofset baskı, tipo baskı, flesko baskı, tifdruk baskı, hologram baskı ve tampon baskı, düz tabaka olamayanlar için yapılan tekniklerden bazılarıdır.

Matbaa Nasıl İcat Edildi?

Matbaa Nasıl İcat Edildi?Uzak Doğu’da ilk baskıların yapılmasına dair birçok kanıt bulunmaktadır. Tun-Huang mağarasındaki buluntular, matbaayı Çinlilerden alan Uygurların 9. yüzyıldan itibaren kullandıklarını göstermektedir. Ayrıca Çin’den mi yoksa başka yerden mi geldiği belirlenememiş olmasına rağmen Mısır’da 4. yüzyıldan itibaren kumaş üzerine ağaç oyma kalıplarla baskı yapıldığı bilinmektedir.

Mısır’da kullanılan aynı teknikle Arapça metinlerin basılması ise 9. ve yüzyıllarda yine Mısır’da başlamıştır. Avrupa’da ise ağaç oyma kumaş baskısının İslam dünyasından alınarak başladığı bilinmektedir.

yüzyılda Avrupa’da matbaacılığın üssü, Hollanda olmuştur. Burada basım teknikleri çok geliştirilmiş ve hattatlar tarafından yazılan, hakkaklarca kazılan tahta kalıpların denemeleri yapılmıştır. Aynı zamanda Harlem kentinde yılında Lourens Janszoon Coster tarafından tek tek harfler kullanılarak baskı yapıldığı tahmin edilmektedir.

yılına gelindiğinde ise mucit Johannes Gutenberg ve ortağı Fust, Almanya’nın Mainz şehrinde metal harflerle basım tekniğini bulmuştur. İkili bunu matbaaya uygulamıştır. Gutenberg’in icadı, yılında bastığı İncil’in yüksek kaliteli ve ucuz olması ile başarısını kanıtlamıştır.

Yeni buluş Avrupa’dan dünyaya yayılırken, tipo baskı olarak adlandırılan matbaa tekniği, sanayi devrimiyle birlikte doğan modern baskı makinelerinin temeli olmuştur. Matbaacılığın temelleri bu şekilde atılırken, yüzyılın sonlarına kadar bu teknik ile gelişmiştir.

Matbaanın Tarihçesi

Matbaanın TarihçesiMatbaa, Osmanlı Devleti'ne Lale Devri olarak bilinen dönemde, yılında İbrahim Müteferrika tarafından getirilmiştir. Ülkemiz topraklarına matbaanın bu kadar geç gelmesinin nedenleri arasında; ihtiyaç olmadığının düşünülmesi, dinsel tutucuların karşı çıkması sayılabilir ama bu durumun en temel nedeni o dönemde okuryazar sayısının az olması ve hattatlığın oldukça yaygın olmasıdır.

Matbaa için gerekli olan alt yapının olmaması da nedenler arasında sayılabilir. Tüm bu düşünceler Osmanlı’nın geri kalış sürecinde de etken olmuştur. İbrahim Müteferrika hayatı boyunca 17 eser sahibi olmuştur ama kitap maliyetlerinin henüz o dönemde yüksek olması ve fiyatların fazla olması gibi nedenler eserlerinin çoğaltılıp dağıtılması mümkün olmamıştır. Dolayısıyla matbaa da gelişme gösterememiş ve yaygınlık kazanamamıştır.

Tüm bu gelişmeler ve çeşitli faktörler neticesinde ise Osmanlı durulmaya ve ardından gerilemeye başlamıştır. Okuryazarlığın gelişememesi, matbaanın gelişememesi, insanların cahil kalmasına ve din adı altında baskılanarak geri kalmasına neden olmuştur. Matbaanın gelişmesi ’lü yıllardan sonra artış göstermiştir.

Türkiye’de Matbaanın Kronolojik Gelişimi

Türkiye’de Matbaanın Kronolojik GelişimiÜlkemizde matbaacılığın gelişim aşamaları kronolojik sırasına göre verilmiştir:

  • yılında Mühendishane Matbaası, Abdurrahman Efendi tarafından kurulmuştur.
  • yılında kim tarafından kurulduğu bilinmeyen Üsküdar Matbaası kurulmuştur.
  • yılında kurucusu bilinmeyen Takvim hane-i Amire Matbaası kurulmuştur.
  • Mısır’ın Osmanlı toprakları elinde olduğu zamanlarda; Mısır’a Mehmet Ali Paşa tarafından Bulak Matbaasının kurulması sağlanmıştır.
  • yılından itibaren 11 yıl boyunca 54 matbaa kurulmuştur.
  • yılının içerisinde ise matbaa kazandırılmıştır.
  • yılına gelindiğinde ülkemizde toplamda matbaa bulunmaktadır.
  • Günümüzde ise bu rakam oldukça artmıştır. Sayısız matbaa bulunmaktadır.

Matbaa Basım Aşamaları Nelerdir?

Matbaa Basım Aşamaları Nelerdir?Modern matbaacılığın gelişmesiyle birlikte basım aşamaları da değişmiştir. Karmaşık olan bu süreç, farklı teknolojilere ait çok sayıda işlemden oluşmaktadır.

Uluslararası sektörel konsorsiyum cip4 tarafından hazırlanan Job Definition Format (JDF) iş tanımlama standardı kapsamında yüzden fazla işlem tanımlanmıştır. Bu işlemler ise baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası olarak 3 alt süreçte toplanmıştır.

Baskı Öncesi

İlk önce basılacak işin tasarımı yapılmaktadır. Bu aşamada yazıların ve fotoğrafların bilgisayara aktarılması gerekmektedir. Aktarım yapıldıktan sonra görsel öğeler mizanpaj yazılımında bir araya getirilir ve baskıya uygun tasarım oluşturulur. Bu işe masa üstü yayıncılık adı verilmektedir.

Tasarım oluşturulduktan sonra film çıkışları alınır ve bu baskı için kullanılan kalıbı oluşturmak için kullanılır. Daha sonra bir prova yapılır ve buna analog prova adı verilir. Sektörde ise Dupont firmasının Cromalin sisteminden ötürü cromalin adıyla bilinir.

Baskı Sırası

Film çıkışlarının alınmasından sonra alüminyum plakalar üzerine tasarımın görüntüsü çıkarılır. Kalıp çekme denen bu işlem iki aşamada gerçekleşirken, bunlara pozlandırma ve banyo isimleri verilir.

Günümüzde tasarımlar bilgisayardan direkt kalıba alınabilir ve CTP adıyla anılan bu sistemle film ile montaj işlemleri ortadan kaldırılır. Kalıp çekildikten sonra da baskıya geçilir.

Baskı Sonrası

Baskının yapılmasıyla birlikte selefon, lak gibi malzemelerle yüzey kaplama yani laminasyon uygulanabilir. Mücellithane makineleri kullanılarak da çok sayfalı ürünler de katlama, harmanlama, iplik dikiş, tel dikiş gibi işlemler yapılır. Bunlar dışında kitap ve dergiler için kapak takarak ciltleme; ambalajlarda ise kalıplı kesim işlemleri gerçekleşir.

En Çok Kullanılan Matbaa Baskı Teknikleri

En Çok Kullanılan Matbaa Baskı TeknikleriDijital, ofset, tampon ve serigrafi baskı olarak çeşitlendirilen teknikler, günümüzün en çok kullanılanlarıdır. Dijital baskı, bilgisayar desteklidir ve dijital ortamda yapılmaktadır. Diğerleri ise daha kapsamlı işlemlere konu olmaktadır. Şimdi bunlar hakkında detaylara göz atalım.

Ofset Baskı

İngilizce Off ve Set kelimelerinin birleşiminden oluşan ofset baskı, kitap ve dergilerin kapak baskı işlemlerin kullanılmaktadır. En çok kullanılan tekniklerin başında gelmektedir ve seri olarak da kullanılabilmektedir.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu baskı tekniği, teknolojik ilerlemelere paralel olarak fazlasıyla gelişim göstermiştir. Bir metalden yararlanılan bu baskı tekniğinde, metal üzerine aktarılan mürekkep ile baskılama işlemi yapılır. Mürekkeple suyun karışmadığı bir ortamda alınan baskılar oldukça başarılıdır.

[renkbox baslik="Radyonun İcadı: Radyo Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?" link="funduszeue.info" resim="funduszeue.info" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Serigrafi Baskı

Elek baskı olarak da anılan serigrafi baskı yapılırken, metal veya ahşap bir çerçeveye ihtiyaç vardır. İpek veya kumaş üzerine yapılan bir baskı olması nedeniyle kumaşlar bu çerçeveye gerilmektedir.

Maskeleme yöntemiyle kullanılan bu baskı işlemlerinde plastik veya metal dokumalardan elde edilen elek kalıplar kullanılmaktadır. Eleğin içindeki sıyırıcı ile baskı işlemi yapılırken, tam olarak hazırlanan şablona göre baskı alınır.

Tampon Baskı

Tampon baskılar bombeli yüzeylere kolayca uygulanabilmektedir. Bombeli, çukur, yuvarlak, düz yüzeylere tek veya daha fazla renk ile baskı alınabilen bir tekniktir. Sektöre göre yapılacak olan çalışmalarda oldukça başarı sağlanmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası