öksürük geçmiyor ne yapmalıyım / İnatçı Öksürük Ciddi Hastalıkların Belirtisi Olabilir | Hizmet Hastanesi

Öksürük Geçmiyor Ne Yapmalıyım

öksürük geçmiyor ne yapmalıyım

KRONİK ÖKSÜRÜK NEDİR?

Öksürük, havayollarındaki akıntıları ve yabancı materyali temizlemeye yönelik, ani, patlayıcı bir nefes verme manevrasıdır.

Kronik öksürük; inatçı, üç haftadan daha uzun süren, kişileri rahatsız eden, tanı ve tedavide problem olan öksürük şikayetidir. Yapılmış bilimsel çalışmalara göre ikinci en sık doktora başvurma yakınmasıdır. Birçok solunum yolu ve sistemik hastalığın en sık görülen bulguları arasında yer alır. Dolayısıyla bir hastalık değil, birçok hastalıkta görülen bir belirtidir. Çok sayıda farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkması nedeniyle inatçı öksürüğün üzerinde durmak gerekir.

Son yıllarda öksürük mekanizması anlaşılmaya başlanmış, tanı ve tedavisi daha başarılı hale gelmiştir.
 

Kronik Öksürük  Sebepleri

Reflü, kronik akciğer hastalıkları ilaçlar ve alerji kronik öksürüğe yol açan diğer önemli sorunlardır. Geniz akıntısı birden çok nedenden kaynaklanır. Sinüzit, alerjik ve alerjik olmayan nezle, iltihabi hastalık sonrası akıntı, sigara içimi ve çevresel irritanlara bağlı akıntı önde gelen nedenlerdir. 

Yetişkinlerde ve çocuklarda farklı nedenlerden kaynaklanır. Yetişkinlerde geniz akıntısı en önemli nedendir. Çocuklarda en sık görülen neden ise astımdır.

Kronik öksürüğü olan birinde mutlaka sigara kullanımı ve hipertansiyon tedavisinde uygulanan ACE inhibitörü isimli ilaç grubunun kullanımı mutlaka sorgulanmalıdır. Eğer varsa bu iki etken mutlaka kesilmelidir.
 

Kronik Öksürükte Yapılacak Tetkikler

Bu hastalarda akciğer ve gırtlak kanseri, tüberküloz, kalp yetmezliği, göğüste bir kitle ve sarkoidoz gibi tehlikeli hastalıkların ayrıcı tanısı mutlaka yapılmalıdır. İyileşmeyen kişilerde yakınmaların durumuna göre akciğer ve sinüs filmleri, alerji testleri, solunum fonksiyon testleri istenir. Daha ileri aşamalarda göğüs ve akciğer tomografisi, bronkoskopi, reflü tetkikleri gerekebilir. Bu rahatsızlıkta zaman zaman yapan birden fazla sebep olabileceği unutulmamalı, eğer hastalık tedaviye rağmen iyileşmiyorsa mutlaka diğer sebepler tekrar gözden geçirilmelidir.

Doktora danışılmadan yaygın olarak kullanılan öksürük şurupları konusunda da dikkatli olunmalıdır. Çok çeşitli olan öksürük şuruplarının her biri değişik etken maddeler içerirler. Birçoğunda soğuk algınlığına yönelik maddeleri yer alırken, bazılarının balgam sökücü etkisi, bazılarınınsa öksürük kesici etkisi bulunur. Öksürük nedeninin saptanmadığı durumlarda, öksürük kesici etkiye sahip öksürük şurupları, altta yatan hastalığın tanısında gecikmelere neden olabilir. Bir doktor önermedikçe bu tür öksürük şuruplarının kullanılmaması gerekir.

İnatçı Öksürük Ciddi Hastalıkların Belirtisi Olabilir

Öksürük şikayetleriniz geçmek bilmiyor ve gün geçtikçe de sıklığı artıyorsa bir uzmana danışmanızda fayda var. Genellikle soğuk algınlığı sonucu görülen öksürük, 3 haftadan daha uzun sürüyorsa akciğer kanseri ve verem gibi ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü uzmanları, öksürüğün nedenleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Akciğer kanseri öksürükle kendini gösterebilir

Öksürük, havayollarındaki sekresyon adı verilen salgıların, yabancı cisim ve toz gibi havayollarında tahriş edici maddelerin temizlenmesinde görev alan önemli bir savunma mekanizmasıdır. Öksürüğün en sık nedeni, üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Ancak öksürük basit bir üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olabileceği gibi, akciğer kanserinin ilk belirtisi de olabilir. Bu nedenle uzun süreli öksürük şikayeti olan kişilerin mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurması önerilmektedir.

Öksürükle birlikte ateş ve kilo kaybı varsa dikkat edin

Kısa süren öksürük şikayeti ilk planda enfeksiyonu düşündürürken, 3 haftadan daha uzun süre devam eden kronik öksürük, alt solunum yolları ile ilgili KOAH veya astım gibi ciddi ve kronik seyirli olabilecek hastalıkları akla getirmektedir. Ayrıca kronik öksürük en sık geniz akıntısı ve reflü hastalığı durumlarında karşımıza çıkabilmektedir.. Bunun dışında kalan öksürük nedenleri arasında özellikle öksürüğe eşlik eden ateş, terleme, kilo kaybı gibi yakınmaların verem hastalığına işaret etme olasılığı yüksektir.

Uzun süren öksürük kalpte ritim bozukluğuna yol açabilir

Öksürük ile ilgili en büyük sıkıntı, sigara içenlerin bu şikayetini önemsememesidir. Kişiler öksürüğün sigara içmenin doğal sonucu olduğunu düşünerek doktora başvurmazlar. Oysa akciğer kanserinin en erken belirtilerinden biri olan öksürük, önemsenmediğinde erken tanı olasılığı ortadan kalkarak tedavi şansı azalmaktadır. Öksürük uzun sürdüğü zaman akciğerler başta olmak üzere pek çok organda hasara neden olmaktadır. Bunlardan en sık rastlanılanı uzun süren öksürükler sonucu akciğer zarında yırtılma ve gırtlakta kanamaların görülmesidir. Öksürük, şiddeti ve süresi arttıkça baş ağrısı, idrar kaçırma, uyku bozukluğu ve kusmaya neden olabileceği gibi; kalpte ritim bozuklukları, yemek borusunda yırtılmalar, bayılma nöbetleri, kaburga kırıkları, gözde kanamalar ve boyunda fıtıklaşma gibi ciddi sorunlara da yol açabilmektedir.

Öksürük şurubu bilinçsizce kullanılmamalı

Dirençli öksürük doğru merkezlerde ve ileri tetkiklerle araştırılmalıdır. Öksürük yakınmasında dikkatli bir hasta öyküsü alınması önemli ipuçları vermektedir. Bu nedenle kişi yakınmalarının başlangıcını, süresini, eşlik eden diğer şikayetlerini, kullandığı ilaçları ve geçirdiği hastalıkları doktoruna eksiksiz aktarmalıdır. Örneğin balgamın eşlik etmediği öksürük, bazen sadece hastanın kullandığı tansiyon ilacının durdurulması ile çözülebilmekte, bazen de akciğer tomografisi ve kardiyolojik muayene ile birlikte geniş kapsamlı bir araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm bunlara rağmen öksürüğün nedeni tespit edilemez ise akciğerin bir kamera sistemi ile incelendiği "bronkoskopi" adı verilen girişimsel bir işlem yapmak gerekmektedir.  Öksürüğün tedavisi bu yakınmayı ortaya çıkaran hastalığa yöneliktir. Neden tespit edilmeden bilinçsizce alınan öksürük şurupları akciğerin önemli bir savunma refleksini baskılayarak kanser gibi bazı hastalıkların tanısında gecikmelere neden olabilir.

&#;ocuklarda ge&#;meyen &#;ks&#;r&#;k neden olur ve nasıl ge&#;er? &#;ocuklarda ge&#;meyen &#;ks&#;r&#;ğe ne iyi gelir

  Öksürük eğer 4 haftadan daha kısa süreliyse genel olarak viral enfeksiyonlara bağlı olarak meydana gelmektedir. 4 haftayı geçen öksürüklerin başka bir hastalığa dair önemli bir belirti olabileceğini söylemek de mümkün olmaktadır. Aileler ise çocuklarda öksürük oluşumuna neden olan etkenlere dikkat etmelidir. Öksürüklerin uzun sürmesi durumunda ise çocukların bir muayeneye girmesi ve gerekli tetkiklerin yapılması gerektiği ifade edilebilir.

  Uzun süren öksürüklerin geçmesi için evde uygulanabilecek doğal yöntemlerin etkili olabileceği gibi aynı zamanda bazı ilaçların kullanılması da gerekebilmektedir. Genel olarak öksürük tedavisi için; dekonjestanlar, antihistaminik ilaçlar, balgam sökücü ilaçlar ve öksürük ilaçlarının kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır.

  Çocuklarda görülen öksürüğün geçmesi için iyi gelebilecek olan bazı yiyecekler ve içecekler bulunmaktadır. Bunlar; tavuk suyu çorbası, ayva, limon, bal limon karışımı, karabiber, incir, soğan, zencefil, bal, kuşburnu ve ananas olarak ifade edilebilir. Bu yiyeceklerin tüketilmesi ise öksürüğü tamamen geçirmese bile hafifletici bir etkiye sahip olacaktır. Sıcak ve soğuk buhar uygulaması da öksürüğe karşı iyi gelmektedir.

Çocuklarda Geçmeyen Öksürüğe Ne İyi Gelir?

  Çocuklarda dört haftayı geçen öksürükler, uzun süreli öksürük olarak bilinmektedir. Özellikle geçmeyen öksürüklere iyi gelen birçok yöntem bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Genel olarak öksürüğün geçmesi için evde uygulanabilecek olan doğal ve bitkisel yöntemlerin olduğu ifade edilebilir. Boğazı yumuşatarak öksürüğün geçmesini sağlayan bir etkiye sahip olduğu bilinen en etkili yiyeceklerin bal ve pekmez olduğu ifade edilebilir.

  Evde kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz karışık bitki çayı da öksürüğün geçmesine fayda sağlayacaktır. Hazırlayacağınız karışık çayın içerisine ekleyeceğiniz limon, ıhlamur, karanfil ve tarçın öksürüğe karşı iyi gelecektir. Aynı zamanda ayva ve ıhlamur çayı da öksürük için oldukça faydalı bir çay olarak bilinmektedir. Boğaza iyi gelen bir diğer yöntem ise tereyağı ve pekmez tüketimi olarak ifade edilebilir.

  Geçmeyen öksürüklerde ilaç kullanımından önce bitkisel yöntemlerin kullanılması sıklıkla tercih edilmektedir. Çocuklarda geçmeyen öksürüğe karşı pekmez ve karabiber tüketilmesinin de fayda sağlayacağını söylemek mümkün olmaktadır.

  Ani olarak gelişen ve sürekli devam eden öksürüklerin geçmesi için ise çocuklara ılık ballı su içirilmesi tavsiye edilmektedir. Çocuklarda burun tıkanıklığı olması durumunda öncelikli olarak öksürüğün geçmesi için burun tıkanıklığının açılması gerektiğini söylemek de mümkün olmaktadır. Boğazda oluşabilecek enfeksiyonlar için ise tuzlu su ile gargara yapılmasının fayda sağlayacağı söylenebilir.

  Evde uygulanan yöntemlere rağmen devam eden öksürüklerde ise doktor kontrolünde ilaç kullanımının gerekli olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öksürük ilaçlarının dışında kullanılacak olan boğaz pastillerinin de fayda sağlayacağını söylemek mümkün olmaktadır.

False

Bu kış öksürük geçmiyor

Bu kış pek çok virüsle karşı karşıya kaldık: İnfluenza, adenovirüs, RSV, koronavirüs… Öyle ki birini daha atlatmadan diğeri geldi peşinden. Bitmek tükenmek bilmeyen öksürük de cabası.

Haftalar boyunca süren öksürük, hem yorucu hem de korkutucu oluyor. Çünkü uzayan öksürük kişilerin başka bir hastalıkla karşı karşıya olduklarını düşündürüyor.

Peki hemen her solunum yolu hastalığı sonrası görülen öksürük neden geçmiyor? Dahası hangi seviyeye kadar görülmesi normal karşılanıyor? Merak edilenleri Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Berna Eren Kömürcüoğlu ile konuştuk.

Bu kış öksürük geçmiyor

Solunum yolu enfeksiyonları sonrası görülüyor

Öncelikle bu yıl art arda gelen enfeksiyonlara değinen Prof. Dr. Kömürcüoğlu, “Son üç senedir maske kullandığımız için özellikle çocuklar çoğu enfeksiyonu hiç geçirmediler. Şimdi arka arkaya enfekte oluyorlar. Bu virüsleri evlere büyüklerine de taşıyorlar” diyor.

İşte bu enfeksiyonlar da öksürüğe sebep oluyor. Prof. Dr. Kömürcüoğlu, bunu şöyle açıklıyor:

“Viral solunum yolu enfeksiyonları, üst solunum yolunun epiteline hasar vererek dökülmesine sebep oluyor. Üst solunum yolumuzun koruyucu mekanizmalarını bozuyor. Viral enfeksiyon sonrası üzerine tekrar hem başka virüslerin hem de bakteriyel bir enfeksiyonun eklenmesi riski daha çok artıyor. Bu sene bunu görüyoruz.”

Böylece arka arkaya gelen virüs ve enfeksiyonlar nedeniyle öksürük daha bitmeden yeniden başlıyor. Bazı özel durumlar bunu daha da tetikliyor. Örneğin kişinin alerji öyküsü varsa öksürük çok daha uzun süre devam ediyor. Hatta bir ay kadar sürdüğü bile oluyor.

Fotoğraf: Getty Images[Fotoğraf: Getty Images]

Öksürük azalmıyorsa hekime gidilmeli

Eğer öksürük bir ayı bulduysa ve hala geçmediyse hekime başvurmak gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kömürcüoğlu, bu durumda geniz akıntısı ve sinüzite bakılmasında fayda olduğunu ifade ediyor. Yine alerjik bir durum varsa buna yönelik ilaçların da tedaviye eklenmesi gerektiğini söylüyor.

Peki öksürüğün hangi durumlarda ciddiye alınması gerekiyor? Prof. Dr. Kömürcüoğlu, "Gribal enfeksiyon sonrası gelişen bir öksürüğün çok korkulacak bir durum olmadığını belirtiyor. Ama eğer uzuyorsa, bir ayı bulduysa ve hiçbir azalma göstermediyse o zaman diğer öksürük nedenlerine de bakmamız lazım" diyor.
Acil olarak hekime başvurulması gereken diğer durumları ise Prof. Dr. Kömürcüoğlu şöyle açıklıyor:

“Öksürüğün üzerine ateş eklenirse ve koyu, iltihaplı, kokulu balgam geliyorsa ya da balgamda kan varsa mutlaka doktorun hemen görmesi gerekiyor.”

Fotoğraf: Getty Images[Fotoğraf: Getty Images]

Risk grubundakiler dikkatli olmalı

Alerjik kişilerin ve ileri yaştakilerin öksürüğe karşı daha dikkatli olması gerekiyor. Yine uzun süre sigara kullananların, KOAH ya da akciğer kanseri olanların, bağışıklığı baskılayıcı hastalıkları olanların daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bu kişilerde hastalık daha da ağır seyredebiliyor.

Bir diğer dikkat etmesi gereken grup da çocuklar. Özellikle yaş arasında çocukların daha riskli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kömürcüoğlu, “Bu çocukların enfeksiyonları daha ağır seyredebiliyor. Yine 5 yaşın altıdaki çocuklar da viral enfeksiyonlara karşı çok açıklar. Koronavirüs döneminde bu enfeksiyonlarla hiç karşılaşmadıkları için bunlarda ağır 'krup' dediğimiz sendromlar olabiliyor” şeklinde konuşuyor.

Eğer çocuklarda verilen tedaviye rağmen bir değişiklik görülmüyorsa gün geçmesine rağmen çok şiddetli, boğulur tarzda bir öksürük ve hırıltılı solunum oluyorsa mutlaka hekime başvurulmasını öneriyor.

Fotoğraf: Depo Photos[Fotoğraf: Depo Photos]

Öksürüğe karşı ne yapmak gerekiyor?

Grip sonrası gelişen öksürüğe karşı kişiler ne yapabilir? Bunun için yapılacak ilk iş özellikle soğuk havadan korunmak. Prof. Dr. Kömürcüoğlu, “Soğuk hava da öksürüğü bazen tetikliyor. Hastalar dışarı çıktıklarında soğuk hava üst solunum yollarını uyararak öksürük refleksini artırabiliyor. Onun için kendilerini korumaları gerekiyor” uyarısını yapıyor.

Evde yapılması gerekenler konusunda Prof. Dr. Kömürcüoğlu'nun tavsiyeleri ise şöyle:

“Öncelikle ortamı kurutmayacağız. Özellikle sobayla ısınan evlerde kuru hava oluşuyor. Sobanın üstüne bir çaydanlık konulabilir ya da soğuk buhar cihazları kullanılabilir. Özellikle çocuklarda ortamın neminin korunması öksürük refleksinin oluşmasını azaltabilir. Ne çok sıcak, ne çok soğuk Ilık bitki çayları da tüketilebilir. Onun dışında iritatif öksürükte (tahriş nedeniyle) pastil çok yararlı oluyor.”
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası