mide asidini dengelemek / Mide asidine ne iyi gelir? - Sağlık Haberleri

Mide Asidini Dengelemek

mide asidini dengelemek

Az yağlı ızgara et: Kırmızı et, tavuk ya da hindi yemek isterseniz ızgarada ya da fırında pişirmeye özen gösterin. Mangalda yemek için etin yağ oranı düşük bölgelerini tercih edebilirsiniz.

Asit oranı düşük sebzeler: Aslında reflü hastalığına sahip kişilerin çoğu pişirilmiş şekilde yenen sebzelerin semptomlarda herhangi bir artışa neden olmadığını gözlemlemiştir. Örneğin çiğ domates mide ekşimesini arttırırken pişmiş ya da kurutulmuş domates herhangi bir olumsuzluk yaratmayabilir. Fakat yüksek asit içerikli sebzeler, nasıl tükettiğinizden bağımsız şekilde şikâyetlerinizi arttırıyorsa sebze tercihlerinize dikkat etmenizde fayda var. Yemeklerinizi hazırlarken, patates, havuç, yeşil biber, kırmızı biber, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, enginar, bezelye gibi alkali besinlere öncelik verebilirsiniz.

Asit oranı düşük meyveler: Yaz aylarında sıcak havanın etkisi ve çeşitliliğin çoğalması gibi nedenlerle daha çok meyve tüketilir. Özellikle akşam yemeklerinden sonra tercih ettiğiniz meyvelerin daha az asidik olmasına özen gösterin. Muz, kavun, karpuz, armut, incir ve şeftali gibi meyveleri aşırıya kaçmamak şartıyla güvenli şekilde tüketebilirsiniz.

Bitkisel sütler: Yıllardır inek sütü tüketmeye alışmış olsak da son yıllarda faydaları ile birlikte bitkisel süt ürünlerinin de tüketimi hızla artmaya devam ediyor. Halk arasında bilinen, reflü şikâyetlerini hafifletmek için süt içmek, çoğu zaman semptomları geçici olarak ortadan kaldırsa da orta vadede asit reflüsünün rahatsız edici etkilerini geri getirebiliyor. İnek sütünün reflüyü tetiklemesinin nedenlerinden biri de içerdiği yüksek yağ oranı olarak kabul ediliyor. Farklı nedenlerle hayvansal süt türlerinin reflü şikâyetlerinizi arttırdığını düşünüyorsanız Hindistan cevizi, badem, soya ve yulaf gibi bitkisel sütleri deneyebilirsiniz.

Kefir: Kefir asitli bir içecek olduğundan mide ekşimesi olan, gastroözofageal reflü hastalığına sahip pek çok insan kefir içmenin iyi bir fikir olup olmadığını merak eder. Kefir içmek, reflü şikâyetlerinizi azaltır. Çünkü bağırsaktaki florayı dengelemeye ve aşırı asit üretiminin arkasındaki tetikleyicileri azaltmaya yardımcı olan yararlı bakteriler olarak sınıflandırılan probiyotiklerle doludur. Her gün bir bardak kefir içmek, sindirim sorunlarıyla başa çıkmada yarar sağlayabilir.

Sağlıklı yağlar: Reflü teşhisi aldığınızda yağlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Diyetinizi daha az yağlı gıdalarla değiştirmeniz, kızartma ya da yağ oranı yüksek et yemeklerini azaltmanız gerekebilir. Ama kısıtlamanız gereken yağ türleri içinde sağlıklı yağlar yer almaz. Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, fındık, chia ve keten tohumu yağını güvenle tüketebilirsiniz.

Yulaf ezmesi: Yaz aylarında, klasik kahvaltı yapmak sindirim problemlerinizi tetikliyorsa bazı günler yulaf ya da buğday ezmesi gibi alternatiflere yönelebilirsiniz. Yulaf ezmesi iyi bir lif kaynağı olup tokluk hissi sağlar ve mide asidini emer. Yulaf ezmesini, elma, armut gibi meyveler, çiğ kuruyemiş ve yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz.

Alkol ve asitli içecekler: Yaz aylarında tüketimi artan bu tip içecekler yerine bol su içmeye özen göstererek reflü şikâyetlerinizi hafifletebilirsiniz. Maden suyu da reflü hastaları için güvenlidir. Ayrıca hazır meyve sularından da uzak durmanız önerilir. Bunun yerine asit oranı düşük meyve ve sebzeleri kullanarak ev yapımı doğal içecekler hazırlayabilirsiniz.

Mide Asidi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne Zaman Sorunlara Yol Açar? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Mide asidini bu besinlerle azaltın

Zencefil: Kaynayan suyun içine atarak içebilirsiniz. Bu etkili bir mide güçlendiricidir. 

Hardal: Bir çay kaşığı hardal, reflü belirtilerini azaltacaktır. Hardalı ya sade ya da bir dilim ekmeğin üzerine sürerek yemelisiniz.

Karbonat: Sıcak suya bir çay kaşığı ekleyin. Mide asit seviyesini dengelemek için yavaşça için. 

Yulaf Ezmesi: Kahvaltıda, süt veya yoğurtla karıştırarak tüketin.

Muz: Yemeklerden önce ya da sonra tüketebilirsiniz.

Elma Sirkesi: Bir çay kaşığı elma sirkesini bir bardak suyla karıştırıp için. 

Kavun: Bu meyve reflüyle savaşta oldukça etkilidir. 

Rezene: Sindirim süreci ve yanma hissi açısından oldukça yararlıdır.

Maydanoz: Taze ya da yemeklerin içinde yiyebilirsiniz.

Papaya: Sindirime yardımcı olur ve midedeki yanma ve rahatsızlık hissini ortadan kaldırır.

Elma: Yiyeceklerin daha rahat ve iyi bir şekilde sindirilmesine yardımcı olur.

Ananas: Ağır ya da aşırı yemek tüketiminden sonra mideyi rahatlatmada yardımcıdır.

Patates: Soyun ve rendeleyin. Çıkan suyu bir kaşık yardımıyla için. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır