hangi bölümden hangi bölüme yatay geçiş yapılabilir / Yatay Geçiş Nasıl Yapılır? Puanları Nelerdir? | Üsküdar Üniversitesi

Hangi Bölümden Hangi Bölüme Yatay Geçiş Yapılabilir

hangi bölümden hangi bölüme yatay geçiş yapılabilir

NASIL ÖĞRENCİ OLABİLİRİM?

Yatay Geçiş

Öğrenciler Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geciş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerindeki önlisans ve lisans programlarına yatay geciş yapabilirler.

 

Öğretim Yılı İçin Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt İşlemleri
Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt İşlemleri-
Çevrimiçi (Online) Başvuru Adresifunduszeue.info​

Çevrimiçi başvuru işlemleri funduszeue.info​ adresinden e-devlet şifresi ile yapılacaktır. Adayların başvuru yapabilmeleri için öğrenim bilgilerinin MEBBİS/YÖKSİS sisteminde güncel olması gerekmektedir. Bilgileri güncel olmayan adaylar kaydının bulunduğu kurumlara başvurarak bilgilerinin güncellenmesini sağlamalıdır.

Güncelleme Tarihi:

Yatay Ge&#;iş İle B&#;l&#;m Değiştirme Nasıl Yapılır? &#;niversite Yatay Ge&#;iş İle B&#;l&#;m Değiştirilebilir Mi

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Özellikle üniversiteyi kazanan pek çok kişi yatay geçiş nasıl yapabileceğine dair bilgi almaya çalışıyor. Günümüzde bu durum pek çok kişinin farklı bölümlere geçiş yapmasını istemesi ile beraber ortaya çıkmaktadır. Peki, yatay geçiş ile bölüm değiştirme nasıl yapılır? Üniversite yatay geçiş ile bölüm değiştirilebilir mi detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Birçok değişik sebepten dolayı üniversiteyi kazananlar daha sonra farklı bölüme geçiş yapmak istiyor. Özellikle bunu üniversite sınavına girmeden gerçekleştirme konusunda yatay geçiş ön plana çıkmaktadır. Bunun hangi aşamalar doğrultusunda gerçekleşeceğine dair ise internet üzerinden araştırma yapılmaktadır. Belli aşamaları tamamlamak suretiyle bölümler arası yatay geçiş gerçekleştirmek mümkün.

Yatay Geçiş ile Bölüm Değiştirme Nasıl Yapılır?

Üniversite kazandıktan sonra artık yatay geçiş ile beraber farklı bölümlere giriş olanağı bulunuyor. Günümüzde meslek değiştirmek ya da okuduğu bölümü beğenmemek gibi Birçok sebepten dolayı bu durum öne çıkmaktadır. Yatay geçiş ile bölüm değiştirmek için ise ele alınması gereken belli başlı bazı kriterler bulunur.

- Üniversite not ortalamasını ’dan yüksek olması gerekir.
- Gireceği bölümün almış olduğu puan türüne bağlı olarak ya da +15 aradığında bulunması önemlidir.
- Puan sınırı söz konusu olduğu zaman ise kişinin yerleştirildiği süreç ele alınır.
- Yatay geçiş üzerinden başvurular ise genel olarak üniversite sınavından 1 ay kadar önce başlar.

Bu şekilde yukarıdaki işlemler doğrultusunda bölümler arası yatay geçiş gerçekleştirmek mümkün. Tabii özellikle kişinin okumuş olduğu gün üzerinden not ortalamasını mümkün olduğu kadar yukarıda tutması önemli yer taşıyor. Çünkü bu durum aynı zamanda kişinin gireceği yeni bölüm kapsamında bir sıralamayı da ele alır. Yani rakipleri geride bırakıp yeni bölüme geçmek için belli bir not ortalaması yakalamak gerekir. Aynı zamanda bu durum gidilecek olan üniversiteye bağlı olarak da değişkenlik gösterir.

Üniversite Yatay Geçiş ile Bölüm Değiştirilebilir mi?

Bölümü beğenmemek ya da farklı bir meslek yapmak isteyen birçok kişi bölüm değişikliği gerçekleştirmektedir. Elbette aynı zamanda bunun daha birçok farklı sebebi olduğunu ifade etmek mümkün. Ancak günümüzde artık tekrar üniversite sınavına girmeye gerek olmadan bölümler arası yatay geçiş gerçekleştirme imkanı bulunuyor. Bu geçiş işlemi aynı zamanda programlar arası geçiş olarak da değerlendirilir. Bu durum hem kişinin kendi okuduğu üniversite hem de farklı bir üniversite üzerinden yapılabilmektedir. Yani kişi kendi Üniversitesi içerisinde bir bölüme giriş yapabilir. Aynı zamanda başka bir üniversitede bulunan değişik bir bölüme de geçiş yapma şansı bulunuyor. Bunu gerçekleştirmek için ise yukarıda verilen gerekli kriterler aşamalı olarak ele alınmalıdır.

Üniversitede Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

Üniversitede yatay geçiş aynı zamanda bölümler arası geçiş olarak da bilinir. Bu durum diğer bir ifadeyle programlar arası değişim şeklinde anlatılır. Günümüzde bunu üniversiteyi kazandıktan sonra gerçekleştiren birçok üniversite öğrencisi bulunuyor. Yatay geçiş ise genel olarak ilk dönemin sonunda ele alınır. Tabii bu durum üniversitelere bağlı olarak da değişkenlik gösterebiliyor. Bazı üniversiteler ise ilk dönem yerine dönemin sonunda bu işlemi gerçekleştirme izni verir. Böylece birinci yılın son dönemine doğru işlemin tamamlanması gerekir. Çünkü ilk yıl bittikten sonra bu işlemi gerçekleştirme imkanı bulunmuyor.

Üniversitede Yatay Geçiş Neden Yapılır?

Özellikle meslek değişimi üniversiteyi kazandıktan sonra pek çok kişinin istediği durumlar içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda okuduğu bölümü beğenmeyen kişiler de yeni bir deneyim konusunda üniversitede yatay geçici değerlendirir. Tabii aynı zamanda bireysel birçok sebepten dolayı yatay geçiş bölümler arası yapılmaktadır.

Yatay geçiş

Yatay Geçiş Nedir?

Sponsor Bağlantılar

Bir üniversiteyi kazandınız ve yerleştiniz. Fakat kazandığınız bölümden ya da üniversiteden memnun değilsiniz.

Önünüzde birkaç seçenek mevcut:

  1. A) Aynı üniversitede farklı bir bölüme geçebilirsiniz
  2. B) Farklı üniversitede farklı bölüme geçebilirsiniz
  3. c) Farklı üniversitede aynı bölüme geçebilirsiniz

 

Yatay Geçiş Nedir?

Üniversite sınavı sonucu bir programa yerleşen öğrencilerin bazı kurallar çerçevesinde belli bir süre sonra aynı ya da farklı bir bölüme ya da başka bir üniversiteye geçmek istemeleri sonucu oluşturmuş bir uygulamadır.

 

Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

Maalesef her isteyen öğrenci her istediği üniversiteye ya da bölüme geçemiyor. Öyle olsaydı üniversite sınavının da bir mantığı kalmazdı.

YÖK’ün yatay geçi hakkında yayınladı pratik tablo burada.

Örnek kurumlar arası yatay geçiş şartları, Marmara üniversitesinin sayfası burada.

Örnek kurum içi yatay geçiş şartları, Marmara üniversitesinin sayfası burada.

Yatay geçiş kontenjanları burada

Yatay geçiş için de bazı kurallar var.

Puan Türü:

Öğrencinin okuduğu program ile geçiş yapmak istediği programın puan türü farklı ise, sınava girdiği yıl geçiş yapacağı bölümün puan türünün hesaplanmış olması gerekmektedir (örneğin, TM1 den MF4 ‘de geçiş yapmak isteyen öğrencinin, sınava girdiği yıl MF4 puanının da hesaplanmış olması gerekir).

Not Ortalaması:

Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalamasıdır. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama üzerinden ile arasında değişir. Yatay geçiş kontenjanlarının sınırlı olduğu düşünülürse, en yüksek ortalamaya sahip olan öğrencinin şansının daha yüksek olduğu görülür.

Geçiş Zamanı:

Öğrenciler en erken I. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz, öğrencilerin not ortalamasının hesaplanabilmesi için bölümlerinde bir yılı tamamlamaları gerekir. Ön lisans programlarında (2 yıllık) ilk yarıyıl ya da son yarıyıl için; lisans programlarıda ise (4 yıllık) ilk yıl ya da son yıl için başvuru yapılamaz.

Başvuru zamanı:

Başvurular genellikle yaz aylarında yapılır. Her üniversite kendi başvuru tarihini belirler ve bunu web sitesinde yayınlar.

Başvuru sayısı:

Bir öğrenci 2 kez başvurabilir. Üniversitenin onayı olduğu sürece, bir kez reddedilen bir öğrenci bir sonraki yarıyılda da başvuru yapabilir. Bu kararlar tamamıyla üniversitelere bırakılmıştır. Normalde 2. başvuru, 2. öğretim yılı sonunda yapılır.

Öğrenci Sayısı:

Bir bölüme yatay geçişle kaç öğrenci alınacağı genellikle o bölümün öğrenci kontenjanı ile orantılıdır. Bu oran % arası olabilir. kişilik bir kontenjanı olan bölüm 5 öğrenci alabilir. Bu sayılar da üniversiteler tarafından belirlenir ve açıklanır.

Özel Durumlar:

Kayıt dondurmuş olanlar yatay geçiş hakkını kaybetmez. Disiplin cezası almış öğrenciler yatay geçiş için başvuramaz.

Aşırı dikkat:

Her ne kadar yukarıda yatay geçiş için gereken genel şartları vermiş olsak da her üniversite kendi yatay geçiş şartlarını senatolarında belirler.

Adayların not ortalaması, sınava girdiği seneki ilgili puan türündeki puanı gibi ve eğer varsa ortak derslerdeki başarısı gibi kriterler üniversite senatolarında değerlendirilir ve yatay geçiş başvuruları üniversitelerin ayırdıkları kontenjanlara göre kabul edilir.

Bu nedenle yatay geçiş yapmak isteyen bir öğrenciyseniz hedeflediğiniz üniversitenin web sayfasında yer alan yatay geçiş şartlarını mutlaka inceleyin.

Kurum İçi Yatay Geçiş:

Öğrenciler kayıtlı oldukları üniversite içinde ilgili bölümler arasında da belli şartları yerine getirdikleri takdirde yatay geçiş yapabilirler.

Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjan olursa yatay geçiş yapılabilir.

Örneğin: İstanbul üniversitesi işletme fakültesinde yer alan işletme bölümünden iktisat bölümüne geçiş.

Ya da Marmara üniversitesinin fen edebiyat fakültesi sosyoloji bölümünde okuyan öğrencinin yine aynı fakültedeki psikoloji bölümüne geçmesi gibi.

Aynı yükseköğretim kurumunda, aynı programlarda birinci öğretimden, ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın geçiş yapılabilir.

Yetenek sınavı ile girilen programlara geçişte, diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.

Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma program için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.

Vakıf üniversitelerinin bir programında burslu öğrenim görmekte olan öğrenciler yatay geçiş yaptıklarında burslarını kaybetmiş olurlar.

Kurumlar Arası Yatay Geçiş:

Genel yatay geçiş koşullarından bahsettik. Şimdi de kurumlar arası geçişden bahsedelim kısaca.

Kurumlar arası yatay geçiş öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin bir programından, başka bir üniversitede aynı düzeydeki eşdeğer bir diploma programına geçiş yapması anlamına gelir (örneğin, İstanbul işletmeden, Boğaziçi işletmeye geçiş).

Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az üzerinden 60 olması gerekir.

Not ortalaması şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar da yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları not şartına göre başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.

Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak adayların:  Geçiş yapacakları kurumun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarı sağlamaları ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği bulunan yabancı dil sınavlarından (TOEFL, IELTS vb) geçiş yapacakları kurumun belirlediği başarı düzeyinde bir puan almaları gerekir.

Hangi Kurumlar Arasında Yatay Geçiş Olabilir?

  • Açıköğretim ya da Uzaktan Eğitim Programlarından Normal Öğretime Yatay Geçiş Yapılabilir.

Öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının üzerinden en az 80 olması gerekir. Ya da öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

  • Açıköğretim ya da Uzaktan Eğitim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir.
  • Birinci veya İkinci Öğretim Programlarından Açık veya Uzaktan Eğitim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir. (Geçilen programın ücretini ödemek gerekir.)
  • İkinci Öğretim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir.

Bir ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına geçiş yapılabilir. Ancak ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk % 10’una girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan varsa yatay geçiş yapabilirler.

  • Merkezi Yerleştirme ile Öğrenci Alan Bir Programdan Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Bir Programa Yatay Geçiş Yapılabilir.

Öğrencinin genel not ortalamasının ya da merkezi yerleştirmeden aldığı puanın yeterlilik göstermesinin yanı sıra öğrencinin özel yetenek sınavında da başarılı olması gerekir. Ayrıca özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programlarından, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçiş yapılamaz.

  • Türk Silahlı Kuvvetleri ve Polis Akademisi ile Diğer Yükseköğretim Kurumları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Polis Akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğretime devam eden öğrenciler kendi özel kanunlarınca düzenlenen hükümler çerçevesinde ve bu yönetmeliğin konuyla ilgili hükümlerine uygun olarak diğer yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilirler.

Bu kurumlardan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin maddesinde sayılan fiiller nedeniyle başarısızlık veya disiplinsizlik nedeniyle ilişiği kesilenler diğer yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için başvuramazlar. Diğer sebeplerle ilişiği kesilen öğrenciler, ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren iki yıl içinde diğer yükseköğretim kurumlarına geçiş için başvurabilir.

Bu başvurular, kurumlar arası yatay geçiş hükümlerine göre değerlendirilir.

  • Yurdışındaki Yükseköğretim Kurumları ile Türkiye’deki Yükseköğretim Kurumları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir.

Üniversite senatoları, yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yapılacak yatay geçişler için de kontenjan belirler. Tüm yükseköğretim kurumlarının yurtdışı öğrenci kontenjanları ile başvuru şartları ve değerlendirme takvimi YÖK’ün internet sayfasında ilan edilir.

 

 

 

 

 

Galatasaray Üniversite’sindeki lisans programlarına kurum içi ve dışı geçişler ile bu geçişler esnasında gerekli olan kredi transferleri Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik (Resmi Gazete, 24/04/, No: ) hükümlerine göre yapılır. GSÜ Endüstri Mühendisliği Lisans Programı’na üç farklı yolla geçiş yapılabilir: 1) Yatay Geçiş, 2) Dikey Geçiş, ve 3) Çift Anadal Programı.

Yatay Geçişler

GSÜ dışındaki yurtiçi yükseköğretim kurumundan yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin,

  1. Yeterli Fransızca bilgisinin ispatı için DELF B2 belgesi sahibi olması veya ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) Fransızca sınavından en az 80 almış olması,
  2. Eğitim-öğretim gördüğü yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğu programın öngördüğü şekilde başvuru öncesindeki yarıyıllarda alması gereken tüm derslerden başarılı olması,
  3. Ağırlıklı genel not ortalamasının (AGNO) 4 üzerinden en az olması, ve
  4. LYS sınavında ilgili alan puan türünde ilk 25, içinde olması gereklidir.

Bir yurtdışı yükseköğretim kurumundan yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin,

  1. Fransız Bakaloryası veya DELF B2 sahibi olması,
  2. Eğitim-öğretim gördüğü yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğu programın öngördüğü şekilde başvuru öncesindeki yarıyıllarda alması gereken tüm derslerden başarılı olması, ve
  3. AGNO’sunun 20 üzerinden en az 12 olması gereklidir.

Bir GSÜ lisans programına kayıtlı öğrencinin yatay geçiş yapabilmesi için,

  1. GSÜ’de kayıtlı olduğu programın öngördüğü şekilde başvuru öncesindeki yarıyıllarda alması gereken tüm derslerden başarılı olması,
  2. AGNO’sunun 4 üzerinden en az olması, ve
  3. LYS sınavında ilgili alan puan türünde ilk 25, içinde olması gereklidir.

Endüstri Mühendisliği Lisans Programı için GSÜ lisans programları arasından sadece Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik Bölümleri öğrencileri 3. yarıyıla; sadece Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ise öğrencileri 5. yarıyıla yatay geçiş yapabilir. Yatay geçiş kontenjanları Tablo 1’de verilmiştir.

Tablo 1. Yatay geçiş kontenjanları
Başvuru Türü2. sınıf3. sınıf
Yurtiçi, Kurum dışı22
Yurtiçi, Kurum içi11
Yurtdışı1-

Yatay geçiş yapmak isteyen adaylar, bir dilekçe ve başvuru koşullarını sağladıklarını gösteren gerekli belgelerle Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na başvururlar. Tüm başvurular, Fakülte Yönetim Kurulu kararı gereği kurulan ve Fakülte öğretim üyelerinden oluşan Yatay Geçiş Komisyonu tarafından incelenir. Başvuru koşullarını sağlayan öğrenciler arasından Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne yatay geçiş yapacak öğrenciler başarı sıralamalarına göre ve kontenjan dâhilinde seçilirler. Fakülteye yatay geçiş Üniversite Yönetim Kurulu’nun onayı ile kesinleşir.

Yatay geçiş yapan öğrencinin geldiği programda aldığı derslerin intibakı, Fakülte Yönetim Kurulu kararı gereği kurulan ve Bölüm öğretim üyelerinden oluşan İntibak Komisyonu tarafından gerçekleştirilir. İntibak işlemi sonucunda yatay geçiş yapan öğrencinin bazı derslerden sorumlu tutulması İntibak Komisyonu’nun teklifi ve Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kabul edilebilir. Ayrıca ayrıldığı fakültede geçirdiği süre azami öğrenim süresine dâhil edilir.

Dikey Geçişler

Meslek Yüksekokullarından mezun olan ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı ile Endüstri Mühendisliği Lisans Programı’na kayıt yaptırma hakkı kazanan öğrenciler, Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik (Resmi Gazete, 19/02/, No: ) ve bu Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Resmi Gazete, 29/07/, No: ) hükümlerine tabidirler. Endüstri Mühendisliği Lisans Programı’na Dikey Geçiş yapabilecek öğrencilerin ön lisans mezuniyet alanları Tablo 2’de verilmiştir. Bölüm için belirlenen dikey geçiş kontenjanı bir (1) dir.

Tablo 2. Endüstri Mühendisliği programlarına dikey geçiş yapabilecek öğrencilerin ön lisans mezuniyet alanları
Elektrik/ Elektrik İşleri ÖğretmenliğiElektrik/ Elektrik İşleri Öğretmenliği
Elektrik Enerjisi Üretimi, İletim ve DağıtımıKontrol ve Otomasyon Teknolojisi
Elektrik-ElektronikMakine
Elektrik-Elektronik TeknikerliğiMakine Yağları ve Yağlama Teknolojisi
ElektronikElektronik
Elektronik HaberleşmeMekatronik
Elektronik Haberleşme TeknolojisiOtomotiv
Elektronik TeknolojisiOtomotiv Tasarım ve İmalat
Elektromekanik TaşıyıcılarOtomotiv Teknolojisi
Endüstriyel ElektronikRaylı Sistemler Makine Teknolojisi
Endüstriyel OtomasyonRaylı Sistemler Makinistlik
Kalite KontrolÜretimde Kalite Kontrol
İhbar Kontrol 

Dikey geçiş yoluyla kabul edilen öğrenci ancak Fransızca seviyesinin B2 olduğunu gösterir DELF sınavı veya YDS sonuç belgesini sunarsa veya Üniversite tarafından yapılan Fransızca Yeterlik Sınavı’ndan başarılı olursa lisans eğitimine başlayabilir. Uygun belge sunamayanlar veya yeterlik sınavından başarısız olanlar Hazırlık Sınıfına kaydolurlar. Hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayan dikey geçiş öğrencisinin geldiği ön lisans programında aldığı derslerin intibakı, Fakülte Yönetim Kurulu kararı gereği kurulan ve Bölüm öğretim üyelerinden oluşan İntibak Komisyonu tarafından gerçekleştirilir. İntibak işlemi sonucunda dikey geçiş yapan öğrencinin bazı derslerden sorumlu tutulması İntibak Komisyonu’nun teklifi ve Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kabul edilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası