regl gecikince ne yapılmalı / Stresin Adet Düzenine Etkisi | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Regl Gecikince Ne Yapılmalı

regl gecikince ne yapılmalı

 seafoodplus.info 

Adetim Gecikti Ne Yapmalıyım? Adet Gecikmesi İ&#;in Neler Yapılır Ve Regl Gecikmesinin &#;&#;z&#;mleri

Haberin Devamı

 Masaj ya da egzersizlerden faydalanarak da adet gecikmesini engelleyebilirsiniz. Kasık bölgesine sıcak su tutarak ya da karın bölgesine sıcak su torbası ile uygulama yaparak da adetinizi erkene alabilirsiniz. Adet gecikmesi ağrı yapacağından bunun önüne geçilmesi gerekir.

Adet Gecikmesi İçin Neler Yapılır?

  Adet gecikmesinin nedenleri arasında hamilelik, stres, tiroit sorunları, doğum kontrol ilaçları ya da aşırı kilo ile düşük kilo yer alır. Eğer doğal yollardan adet gecikmesinin önüne geçmek isterseniz bazı çaylar ve kürleri deneyebilirsiniz. Adaçayı, kantaron çayı, zerdeçal, maydanoz kürü, rezene tohumu ya da kekik çayı bu dönemde tüketilmesi gereken içeceklerdir. Soğan kürü olarak da bilinen soğan suyu en iyi adet söktürücü olarak bilinir. Birçok adet gecikmesi yaşayan kadın soğan kürü kullanarak iyi sonuçlar elde etmiştir.

Regl Gecikmesinin Çözümleri

Tarçın: Tarçın adet döngüsünün düzenlenmesi ve krampların da azaltılması için faydalı olarak bilinir. Vücut için ısıtma etkisi olduğu düşünüldüğünden tarçın kullanımı önerilir.

Haberin Devamı

 Zerdeçal: Hormonların dengelenmesi ve döngünün düzenlenmesi için zerdeçal oldukça faydalı bir besindir. Çeyrek çay kaşığı zerdeçalı bir fincana koyup üzerine bir çay kaşığı bal ve sıcak süt ekleyerek bunu günlük tüketebilirsiniz. Eğer düzenli olarak bu karışımı tüketirseniz adet düzensizliğinizin ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.

 Rezene: Tıbbi özelliklere sahip olan rezene adet ağrılarının önüne geçerken adet gecikmesini de engeller. Her sabah 2 çay kaşığı rezene tohumunu bir bardak suya koyarak sabahları süzün ve için. Bu sayede adet gecikmesinin önüne geçmeniz mümkündür.

Regl Gecikmesi İçin Bitkisel Çözümler Nelerdir?

 Meyve ve sebzelerin suyunu tüketerek adet gecikmesindeki sürenin azalmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle havuç suyu ve üzüm suyu düzensiz dönem riskinin azalması için önerilir. Eğer uzun süreli bir gecikme olursa aloe vera suyunu da deneyebilirsiniz. İki bardak suyun için bir çay kaşığı kişniş tohumu ekleyerek kaynatabilir ve bunu da her sabah az miktarda tüketebilirsiniz. 

Haberin Devamı

 Bu karışım uzun vadede adet gecikmelerinin önüne geçerek düzenli bir döngünün oluşmasında yardımcı olur. Elma sirkesi de adet dönemlerinin doğal düzenleyicisidir. 1 çorba kaşığı elma sirkesini kaynatın ve suyla karıştırarak günde üç kez tüketebilirsiniz. Bu sayede adet döngünüz düzene girer ve gecikmelerin de önüne geçilir. 

Özellikle son dönemlerde hepimizin içinde bulunduğu pandemi süreci ve beraberindeki endişe ve stres bazı sorunlar için tetikleyici olabiliyor. Yaşanan travma veya stresin beyindeki üst merkezlerde adet döngüsünü kontrol eden hormonların üretimine etki ederek adet döngüsünü de etkilediğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, bu sorunun kadınların yüzde ’i arasında gözlenebildiğini söyledi. Altta yatan neden tespit edilip tedavi edilmediği takdirde sorunun kronikleşebileceğini hatırlattı.

Üreme çağındaki her kadında farklı nedenlerle ortaya çıkabilen adet düzensizliği altta yatan bir hastalığı işaret edebilmesinin yanında kadın üzerinde yarattığı stres açısından da önem taşıyor. Prof. Dr. Rukset Attar, bir adet döngüsünün ortalama 28 gün olduğunu ve bu sürenin 7 gün daha kısa veya 7 gün daha uzun olabildiğini hatırlattı. “21 günden daha kısa veya 35 günden daha uzun sürelerle adet görme, ara kanama, adet kanamasının fazla veya az olması, 7 günden uzun sürmesi, ilişki sonrasında kanama veya adet görememe durumlarının adet düzensizliği olarak tanımlandığını anlattı.



Ne Zaman Bir Soruna İşaret Eder?

Adet düzensizliği sıklığının toplumlara ve yaşa göre değişebileceğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, bu nedenle her zaman altta yatan bir soruna işaret etmeyebileceğini anlattı. Örneğin,  üreme çağı dediğimiz ilk adet görme ile menopoz dönemi arasındaki dönemin ilk yıllarında ve son yıllarında adette düzensizlik daha sık görülüyor. Bununla birlikte stres, hızlı kilo alıp verme, aşırı egzersiz yapma, doğum kontrol hapı kullanımı, rahim içi araçlar gibi nedenlerin adet düzensizliği sorunlarına neden olabileceğini anlatan Prof. Dr. Rukset Attar, altta yatan nedenlerle ilgili şu bilgileri verdi: Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, sistemik hastalıklar, enfeksiyonlar, endometriozis, adenomyozis, endokrin hastalıklar, hormonal bozukluklar, polikistik over, genetik hastalıklar, dış gebelik, düşük ve düşük tehdidi, rahim içindeki (endometrium) polip veya miyomlar, rahim içi ) endometrium) hiperplazisi, rahim duvarındaki bazı tip miyomlar, beyin tümörleri, başta rahim (endometrium) kanseri, yumurtalık (over) kist/tümör/kanser, rahim içi ve rahim ağzı (serviks) kanseri olmak üzere kanserlerde de görülür. Bu nedenle bu tür kanamalar da mutlaka doktora başvurmak gerekir.”

 

Stres Hormon Üretimini Etkiliyor

Yaşanan travma veya stresin beyindeki üst merkezlerde adet döngüsünü kontrol eden hormonların üretimine etki ederek adet döngüsü üzerine etki ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Rukset Attar, şu bilgileri verdi: “COVİD 19 panemisi çok ciddi stres ve kaygı yarattı. Bu yoğun stres ve kaygı adet görememe, adette gecikme, sık adet görme, ara kanama gibi adet düzensizlikleri yaratabilir. Ki, bu dönemde adet düzensizliği şikâyetlerinde biraz artış oldu.”

 

Sorun Strese Bağlıysa Bekleyin

Prof. Dr. Rukset Attar, adet düzensizliği olan bir kişide muayene ve yapılan tetkikler sonucunda altta yatan başka bir neden yoksa sadece strese bağlıysa ve anemisi (kansızlık) yoksa hastayla görüşerek tedavi vermeden bir süre beklenebileceğini söyledi. Bu sorunun zaman içinde kendiliğinden geçme ihtimalinin olabileceğini belirterek şunları anlattı: “Strese bağlı adet düzensizlikleri stres ortadan kalktığında, kendiliğinden düzelebilir. Hızlı kilo alıp vermeler, aşırı egzersize bağlı adet düzensizlikleri de kendiliğinden düzelebilir. Doğum kontrol hapına bağlı olan düzensizlikler kendiliğinden veya ilacı bırakınca normale dönmesi beklenir.” Ancak altta yatan sorun ne olursa olsun nedeni belirlemek için mutlaka hekime başvurmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Rukset Attar, “Muayene sonrasında altta yatan neden belirlendikten sonra nedene yönelik tedavi gerekir. Ayrıca hastanın anemisi varsa bu sorun da tedavi edilmeli” diye konuştu.



İnfertil Hastaların Yüzde ’ının Belirtisi

Adet düzensizliğine ovülasyon olarak tanımlanan yumurta çatlamasını etkileyen bir problemin neden olduğu durumlarda üreme sağlının da etkilenebileceğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, “Ayrıca adet düzensizliği olan kişilerde evde takvim yöntemi ile ovulasyon gününü belirlemeleri mümkün olmaz. İnfertil hastaların yüzde ’ında adet düzensizliklerinin görülebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Rukset Attar, şu bilgileri verdi: “Adet düzensizliğine neden olan patoloji tedavi edilmezse kronikleşebilir. Kadınların yüzde ’inde bu problemin kronikleştiği bildirilmiştir.”

Basın Yansımaları: seafoodplus.info 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir