böbrek ağrısı neden olur / Böbrek Ağrısı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir? Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Ağrısı Neden Olur

böbrek ağrısı neden olur

B&#;brek ağrısına ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? B&#;brek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir?

İnsan vücudunun en önemli organlarından birisi olan böbrek fazla sıvıyı dışarı atmamıza yardımcı olur. Vücudun sağ ve sol tarafında bulanan böbreklerdeki ağrılar insanların yaşam kalitesini düşürür. Enfeksiyon, böbrek taşları, hamilelik üşütme gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan böbrek ağrısıbelirtileri arasında halsizlik, titreme, kusma, mide bulantısı gibi semptomlar görülebilir. Ancak evde yapılabilecek doğal yöntemlerle böbrek ağrısını azaltmak veya dindirmek mümkün olabilir. Geçmeyen ve aşırı şiddetli ağrılarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Böbrekler, karın bölgesinin ardında, göğüs kafesinin hemen altında ve omurganın her iki tarafında, sırt kısmına yakın bir yerde, fasulye şeklini andıran organlardır.

Böbrek Ağrılarının Belirtileri Nelerdir?

Böbrekler, vücuttan atık ürünleri ve fazla sıvıyı uzaklaştırmaktadır. Ayrıca vücudun dengesini koruyan hormonları üretmektedir. Sırt ağrıları ile böbrek arılarını ayırt etmek zor olabilir. Sırt ağrıları genel olarak ağır kaldırma veya travma sonrasında oluşmaktadır. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında daha derin hissedilen keskin ağrılardır. Bu ağrılar karın ve kasık bölgesine doğru yayılmaktadır. Böbrek ağrılarının belirtileri ise;

- Yüksek ateş,
- Ağrılı idrara çıkma,
- İdrarda görülen kan,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Baş dönmesi,
- Kabızlık ya da ishal,
- İsilik,
- Yorgunluk ve halsizlik,
- Titreme şeklinde görülmektedir.

 Böbreklerin daha fazla tehlikeye girmesi sonucunda ise ortaya başka belirtiler çıkabilir. Bunlar;

- Ağızda oluşan metalik tat,
- Ağız kokusu,
- Şişme,
- Nefes darlığı gibi belirtilerdir.

Ayrıca ağrıların altında yatan sebeplere bağlı olarak sol ya da sağ tarafta böbrek ağrısı oluşabilir. Bu ağrılar sırtın her iki yanında da hissedilebilir. Fakat hafif hasarlar başlangıçta herhangi bir belirti de göstermeyebilir. Şiddetli ağrılarda ise anormal kan basıncı, nabız ve şoka sebebiyet verebilir.

Böbrek Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Böbrek hatalıklarının pek çoğu böbreklerin fonksiyonlarını etkilemektedir. Akut ya da kronik olarak altında yatan ve sonradan edinilmiş hastalıklardan kaynaklanır. Diğer yandan doğumdan itibaren görülen rahatsızlıklarda böbrek ağrılarına neden olur. Böbrek ağrılarının nedenleri;

- İdrar yolu enfeksiyonları,
- Mesane Enfeksiyonu,
- Böbrek büyümesi,
- Böbrek enfeksiyonları,
- Böbrek taşı,
- Böbrek kanseri,
- Böbreği sıkıştıran bir tümör ya da kaburga kırığı gibi etkenler,
- Glomerülonefrit,
- Böbreklerde oluşan kan pıhtıları,
- Polikistik böbrek hastalığı,
- İdrar akışının tamamen veya kısmen tıkanmış olması,
- Böbreklerin dokusuna zararlı ilaçlar ya da toksinler,
- Hamilelik, Delici travma ya da künt travma sonrasında ortaya çıkan böbrek laserasyonu,

Son dönem böbrek hastalığı şeklinde sıralanmaktadır.

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir, Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Böbrek ağrısı baş gösterdiğinde keskin ve derin bir sancı hissedilir. Genel olarak teşhisi konulan hastaların, hastaneye gitme durumları belirli aralıklarla gerçekleşir. Hastalığın sebebini bilen ve teşhisi konan kişi evde birtakım yöntemlerle böbrek ağrılarına çözüm bulabilmektedir. 

Limon sahip olduğu asidik özelliklerden dolayı reflüyü kötüleştirebilir. Limon suyunda bulunan asit diş minesine zarar verebilir. Diş hekimleri limon suyu içerken pipet kullanmanızı ve sonrasında ağzınızı çalkalamanızı önerir.

Limonlu Su: Limonata benzeri bir karışım hazırlanır ve günde en az bir en fazla üç kere içilir. Fakat içerisine çok fazla limon konmamalıdır.

Böbrek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir

Karahindiba Çayı: Sindirim sistemiyle ilgili problemlerde ve ödem, safra kesesi gibi pek çok hastalık için ilaç niyetine kullanılmaktadır.

Böbrek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir

Kereviz Suyu: İçerisindeki vitaminler ve bileşenler sayesinde kerevizin faydaları saymakla bitmez. Gün içerisinde belli aralıklarla içilebilir.

Üşütmekten Kaçının: Böbrek ağrılarını engellemek amacıyla, bu ağrıları çeken kişi özellikle soğuk havalarda, mutlaka çorap ve atlet giymelidir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı olan kişiler üşütmekten kaçınmalıdır. Çünkü böbrek ağrılarının asıl sebebi üşütmektir. Ayrıca böbrek ağrısı olan kişiler tuvalete gitme ihtiyacı hissettiğinde ertelememelidir. İdrar ya da dışkı tutmak da böbrek ağrılarının oluşmasını sağlar.

Böbrek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir

Sıcak Su Torbası: Sıcak su torbası da böbrek ağrılarına iyi gelmektedir. Böbreklerde ağrı hissedildiği zaman sıcak su torbasının içerisine, sıcak su doldurulduktan sonra direkt temas yerine, mutlaka bir havluya sarılmalı ve ağrının olduğu bölgeye yerleştirilmelidir. Diğer yandan böbreklerin çalışmasını sağlamak amacıyla günde en az 2 litre su ve periyodik aralıklarla nar suyu içilmelidir.

Böbrek Ağrısına Benzeyen Ağrılar Nelerdir?

Böbrek ağrısı oldukça anlaşılmaz bir ağrıdır ve pek çok ağrı durumu, böbrek ağrısını taklit edebilir. Böbreklere bağlı olmadığı halde, benzeyen ağrılar;

- Sırt kaslarının gerilmesi,
- Omurga sorunları,
- Kaburga ağrıları,
- Akciğer etrafındaki zarın kuru iltihabı,
- Omurilikten çıkan sinirlerin kök iltihabı,
- Zona, retroperitoneal fibroz ve aort abdominal anevrizması,
- Jinekolojik sorunların tamamı böbrek ağrılarını taklit eder.

Böbrek Ağrısı Nasıl Önlenir?

Böbrek ağrısı genellikle idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve doğrudan travma nedeniyle oluşur. Bu yüzden de böbrek ağrısının önlenmesi için öncelikle bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

- İdrarınızı arttırmak ve bakterileri vücudunuzdan atmak için bolca su için.
- İdrarını tutmayın.
- Dışkılamadan sonra, rektumdan idrar yoluna bakteriyel hareketi engellemek için temizliği önden
arkaya doğru yapın.
- Küvete su doldurup yıkanmak yerine duş yapmayı tercih edin.
- Vajina ve anüs çevresindeki cildi nazikçe yıkayın – sert sabun kullanmayın veya sert bir şekilde ovmayın.
- Cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede idrarınızı az da olsa mutlaka yapın.
- Genital bölgenizde parfümlü deodorantlar veya parfümlü hijyen ürünlerinin kullanmaktan kaçının.
- Düşük oksalatlı bir beslenme tercih edin.
- Kolesterol seviyenizi düşürün.
- Düzenli egzersiz yapın
- Böbreklerinize zarar vermekten kaçının.
- Kırmızı et tüketiminizi azaltın.

Böbrek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Böbrekler, karnın arka tarafında ve göğüs kafesinin altında konumlanır. Omurganın her iki noktasında yer alan böbrekler, birbirinden farklı boyutlara sahip olabilir. Birbiri ile simetrik halde bulunan böbrekler, bir fasulye şeklini andırır. Vücudun işleyişinde son derece etkin bir role sahip olan böbrekler, atık ürünlerin ve fazla sıvının vücuttan atılmasını sağlar. Böbrek ağrıları ise çeşitli travmalar ya da hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Sırt bölgesinde hissedilen ağrılarla karıştırılan böbrek ağrılarının belirtileri ve nedenleri nelerdir? Bu sorunun yanıtını mercek altına alalım.

Böbrek Ağrıları Vücudun Neresinde Hissedilir?

Böbrek ağrıları genel olarak böbreklerin konumlandığı alanda oluşan rahatsızlıkları ifade etmek için kullanılan genel bir ifadedir. Önemli bir tıbbi probleme işaret edebilen böbrek ağrıları, yan kısımlarda, sırt bölgesinde ya da karında hafif düzeyde hissedilebilir. Sırt ağrılarının aksine ciddi sorunların habercisi olabilen böbrek ağrıları, ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.

Böbrek ağrılarını sırt ağrılarından ayırabilmek genellikle zordur. Bu nedenle böbrek ağrıları, kimi durumlarda pek önemsenmez. Daha doğrusu bunun rutin ve geçici bir ağrı olduğu düşünülür. Oysa sırt kaynaklı ağrılar, travmalar sonrasında ya da ağır bir şey kaldırdığınızda ortaya çıkabilir. Sırtta yer alan ağrılar görece daha aşağı kısımda hissedilir. Oysa böbrek ağrıları, kaburgaların altında, sırta göre daha yukarıda hissedilen bir ağrı tipidir.

Böbrek Ağrısı Neden Olur?

Böbrek ağrısını tetikleyecek pek çok sebepten söz etmek mümkündür. Böbrek rahatsızlıkları böbreğin temel fonksiyonlarını kronik düzeyde etkileyebilir. Sonradan edinilen ya da doğuştan gelen rahatsızlıklar, bu ağrıları tetikleyebilir. Genel olarak böbrek ağrılarının sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Böbrek taşları
  • Mesane enfeksiyonları
  • Polikistik böbrek rahatsızlıkları
  • Böbrek büyümesi
  • Böbrek kanseri
  • Böbrekler damarlarında emboli ile tıkanma
  • Böbreğin dokusuna zarar veren toksin ya da ilaçlar
  • Gebelik
  • Penetran veya künt travma

Bu sebeplerin dışında kişinin hikayesine özgü farklı gerekçelerden bahsedilebilir. Örneğin gün içinde yeterli düzeyde su içmemek, dehidratasyon adı verilen rahatsızlığı ve dolayısıyla böbrek ağrılarını ortaya çıkarabilir.  Böbrek ağrılarında kesin neden, tıbbi değerlendirme neticesinde ortaya çıkacaktır.

Böbrek Ağrısının Belirtileri

Böbrek ağrıları sırt ağrılarına göre nispeten daha keskin bir yapıya sahip olduğu bilinir. Söz konusu ağrı bir süre sonra karın ya da kasık bölgesine doğru yayılma eğilimi gösterebilir. Böbrek ağrısı belirtilerini şu şekilde özetlemek olasıdır:

  • Ağrılı bir şekilde ve sık idrara çıkma
  • Ateş
  • İdrardan kan gelmesi
  • Kusma
  • Titreme
  • Yorgunluk
  • Kabızlık ya da ishal

Eğer böbrek fonksiyonları gittikçe daha riskli bir noktaya ulaşıyorsa daha farklı semptomlar düşünülmelidir. Ödem, ağız kokusu, nefes darlığı ve ağızda metalik tat, daha ciddi belirtiler arasındadır. Sebebe bağlı olarak sol ya da sağ böbrekte ağrı oluşabilir. Bazı durumlarda her iki böbrekte de ağrı olabilir.

Hafif başlangıçlarda çoğunlukla semptom göstermez. Böbrekteki ağrının en tipik özelliği dalgalar halinde kendini var etmesidir. Sırtta yer alan kas gerilmeleri, zona, jinekolojik rahatsızlıklar, omurga problemleri ve kaburga ağrıları, böbrek ağrıları ile sıklıkla karıştırılan ağrılardır

Kronik Böbrek Hastalığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kronik böbrek hastalığından korunmak için dikkat edilmesi gerekenler

  • Sağlıklı beslenin
  • Günde bardak su için
  • Yemeklerde kullandığınız tuz miktarını azaltın
  • Düzenli fiziki faaliyetler yapın
  • Sigara ve alkolden uzak durun
  • Ağrı kesici ilaçları gereksiz kullanmayın
  • Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli ölçtürün
  • Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli kontrol ettirin

Sağlıklı günler dileriz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası