eklem yerleri neden kaşınır / Erişkinlerde kaşıntı atopik dermatit nedeni olabilir

Eklem Yerleri Neden Kaşınır

eklem yerleri neden kaşınır

Erişkinlerde kaşıntı atopik dermatit nedeni olabilir

Sağlık

 Son Güncelleme:

Erişkinlerde kaşıntı atopik dermatit nedeni olabilir

Atopik dermatit nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir? Atopik dermatiti önlemek için neler yapılabilir? Atopik dermatit kaşıntısına ne iyi gelir? Tüm bu soruların yanıtını Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan verdi.

Atopik dermatit, bağışıklık sisteminin vermiş olduğu alerjik bir tepkidir. Egzama hastalığının alerjik olan çeşididir. Yaygın olarak kol bacak gibi eklemlerde etkili olan alerjik egzama, belli bir süre sonra çok ciddi bir hal alarak hem bazı sağlık sorunlarına hem de estetik problemlere neden olmaktadır.

Atopik dermatit, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ciddi bir sorundur. Çocukların yüzde 10 kadarını etkileyen bu hastalık, yetişkinlerin de yaklaşık olarak yüzde 3’ünü etkiler. Atopik dermatitli hastalarda alerjik rinit ya da astım gibi diğer alerjik bir hastalıklar beraberinde bulunabilir.

İklim değişiklikleri, hava kirliliği, allerjenler, diyetle ilişkili faktörler, enfeksiyonlar ve maruz kalınan kimyasallar alerjik hastalıkların artışı ile ilişkilidir.

ATOPİK DERMATİT BELİRTİLERİ

Atopik dermatit sorununun en baştaki belirtisi kırmızılık, kaşıntılı kabarcıklar ve sızıntı olabilir. İleri dönemde kabuklu, kalın ve kahverengi döküntüler oluşur. Döküntüler her zaman kaşıntılıdır. Belirtiler genellikle dirsek çukuru, diz arkası, el bileğinin iç kısmı, ayak üzeri, kulak kenarları, boyun ve göz çevresinde görülür. Kaşıntılar çok şiddetlidir ve bu bölgeler kaşındıkça yara oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle gerekli olan tedavilerin bir an önce yapılması şarttır. Erken dönemde tedavilerin yapılması sorunların daha da büyümesini engelleyecektir. Bu durumlarda alerjenlerden uzaklaşmak ve önlemler almak atopik dermatit sorunun önüne geçecektir.

ALERJİ TESTLERİ İLE SEBEBİ ARAŞTIRILMALI

Atopik dermatit rahatsızlığının tanısında ön muayene ile bazı laboratuvar testleri yaparak bu sorunun tam olarak teşhis ve araştırması yapılır. Atopi besin alerjisi, ev tozu akarları, polenler, lateks alerjisi, rutubetten kaynaklanabilir. Bu sebeple cilt doktoru tarafından alerji testleri yapılarak sebebin araştırılması gerekir. Biyokimya, kan sayımı incelenir. Parazit tetkiki yapılır. Alerji deri testinin pozitifliği her zaman alerjenlerin tetiklediği egzamaya işaret etmez. Yama testi tekstil, eşya ve deri bakım ürünlerinin neden olduğu egzama reaksiyonun nedenini tespit edebilir. Glutensiz diyet alerjik reaksiyonları azaltabilir. Gluten alerjisi için araştırma yapmak gerekebilir. Strese bağlı kaşıntı ön planda ise stresi kontrol etmeyi ve stresten uzak kalmayı gözden geçirmek gerekir.

CİLDİ KORUMAK ÖNEM TAŞIYOR

Atopik dermatit için cildi korumak tedavi kadar önemlidir. Günde bir kez ılık su kullanılarak duş almak derideki alerjen maddelerin uzaklaşılmasını ve tahriş edici maddelerin deriye zarar vermesi engellenir. Yapılan banyonun ılık olması, kese, lif vb. gibi tahriş edici malzemelerden uzak durulmasıyla sorun çok daha hızlı bir şekilde ortadan kalkacaktır. Kullanılan temizlik ürünlerinin, koruyucu kremlerin dermatoloji doktoruna danışılarak tercih edilmesi önemlidir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ, NELERDEN UZAK DURULMALI?

  • Cildi tahriş eden liflenme, kese, kokulu sabun, nemlendiricilerden uzak durulmalıdır.
  • Cilt günlük olarak ve banyo sonrası nemlendiricilerle nemlendirilmelidir.
  • Sentetik ve yün giysiler giyilmemelidir. %100 pamuk kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Yeni alınan kıyafetler giyilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Yeni kıyafetlerin kimyasal maddelerden arındırılması sağlanır.
  • Çamaşırları yıkarken çift durulama yapılmalı, toz deterjan yerine sıvı deterjan kullanılmalıdır.
  • Sıkı kıyafetler terlemeye neden olarak atopik dermatitin alevlenmesine yol açabileceğinden tercih edilmemelidir.
  • Köpük banyosu, parfüm, kozmetik, alkol içeren cilt ürünleri, suda fazla vakit geçirme, sıcak su, boyalar şikayetleri artırabilir.

ŞİDDETLİ VAKALARA IŞIK TEDAVİSİ

Atopik dermatit, tedavi ile düzeldikten bir süre sonra tekrarlayabilir. Şiddeti zamanla azalabilir hatta hastalık düzelebilir. Deri bakımı ile ilgili önerilere uyulmalı ve alevlenme dönemlerinde verilen tedavi doğru ve eksiksiz uygulanmalıdır. Uygun bir tedavi ile hastaların çoğunda oldukça iyi bir rahatlama sağlanır. Çok şiddetli vakalarda ultraviyole ışık tedavisi önerilebilir. Standart tedavilere yanıt alınmadığı durumlarda birçok yeni ilaç denenebilir.

ATOPİK DERMATİT İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ REÇETESİ

Kaynatılıp ılıtılmış hatmi çiçeği suyunu, 2 çorba kaşığı nişasta koyarak karıştırın. Krema kıvamındaki karışım ile kaşıntının hafiflemesi ve kızarıkların azalması sağlanabilir.

Lavanta yağı ve papatya çayı rahatlatıcı etkisi ile temizleyici ürün olarak tercih edilebilir.

False

Kollarda kaşıntı

Kaşıntı, dermatolojik ve dermatolojik olmayan birçok nedenle ilişkili, her yaşta ortaya çıkabilen yaygın bir dermatolojik hastalıktır. Kollardaki kaşıntı, tüm kolu veya kolun sadece bir kısmını etkileyebilir: ön kol, dirsek, koltuk altı veya bilekte kaşıntı. Kollardaki kaşıntı bir veya iki kolu etkileyebilir.

Kolunuz neden kaşınır?

Kollardaki kaşıntı nedenleri şunlardır:

  • Dermatolojik: egzama veya sedef hastalığı (psoriazis) gibi kaşıntılı cilt hastalıkları. Bu cilt hastalıklarına karakteristik lezyonlar eşlik eder ve kollarda kaşıntıya neden olan da tam olarak bu lezyonlardır.
  • Dermatolojik olmayan: pruritus sine materia, görünür herhangi bir lezyonu olmayan bir prurittir. Kaşıntı, karaciğer veya böbrek hastalıkları, endokrin bozukluklar, ilaçlar, hamilelik, ileri yaş, nörolojik veya psikolojik rahatsızlıklar vb. birçok nedene sahiptir.

Bilekte kaşıntı durumlarında, deri lezyonlarının varlığı, bazı bileziklerde bulunan nikele karşı alerjiye, atopik egzama ya veya uyuza işaret edebilir.

Dirsekte kaşıntı durumlarında, dirsek kıvrımındaki lezyonlar sıklıkla egzama ile, dirsek dışındaki lezyonlar ise sedef hastalığı (psoriazis) ile ilişkilidir.
Kollarınızın altında ve koltuk altlarınızda kaşıntı yaşıyorsanız, deodorantınıza alerjiniz olabilir. Koltuk altındaki kaşıntı ayrıca giysilerden, terlemeden, epilasyondan vb. kaynaklanan tahrişin bir sonucu olabilir. Kaşıntılı bir vücuda sahip olmak asla keyifli değildir. Kaşıma bazen süperenfeksiyonlara veya yara izine duyarlı kaşınma lezyonlarının gelişmesine yol açar ve bu da kaşıntıya neden olur. Prurit, kök nedeni tespit edilene kadar kaçılması zor olan gerçek bir kısır döngüdür.
Kollarınızda kaşıntı yaşarken kendinizi kaşımaktan alıkoymak her zaman kolay değildir. Gerçekten de, kollar vücudun, giysilerin üzerinde dahi, kaşımaya çok kolay erişilebilen bir parçasıdır.

Kollardaki kaşıntıyı nasıl yatıştırırsınız?

Doğru tanı ve tedavi için tıbbi konsültasyon faydalıdır. Gerçekten de, kollardaki kaşıntının tedavisi, nedene bağlıdır.

Aynı zamanda kollarında kaşıntı olan kişilere yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler mevcuttur:

  • Kaşınmadan kaynaklı yaralanmalarını önlemek için tırnakları kısa kesin. Kaşımak yerine cildi giysiler üzerinden ovun.
  • Kaşıma dürtüsü ortaya çıkarsa, kaşıntıyı düşünmemek için şarkı söylemek, dans etmek, müzik yapmak, çizim yapmak, yazmak, okumak, yemek pişirmek, spor yapmak vb. gibi eylemlerle ellerinizi ve zihninizi meşgul edin.
  • Kolları ve bilekleri çok sıkı saran takılar takmaktan kaçının.
  • Cildi yağ-bazlı sabun veya yatıştırıcı temizleme yağı ile yıkayın. Duştan sonra ve gerekirse gün içinde birkaç defa kaşıntı karşıtı krem ​​sürün.
  • Kolları çok sıkı saran giysilerden, sentetik malzemelerden, düğmelerden, fermuarlardan vb. kaçının.
  • Koltuk altlarına uygulanan deodorantlara dikkat edin: alkol veya parfüm içermeyen hipoalerjenik formülleri tercih edin. Koltuk altı tüylerini gidermek için size en uygun yöntemi bulun: tek kullanımlık tıraş bıçağı, ağda, lazer vb. Koltuk altı tüylerini aldıktan hemen sonra deodorant uygulamayın.

Daha fazla bilgi

Tüm vücutta kaşıntı

Göğüste kaşıntı

Tüm vücutta kaşıntı

Ellerde ve ayaklarda kaşıntı

Tüm vücutta kaşıntı

Bacaklarda kaşıntı

Tüm vücutta kaşıntı

Göğüste ve karında kaşıntı

Tüm vücutta kaşıntı

Sırt ve boyunda kaşıntı

Bakım rutinimiz

Saç derisinde veya ciltte kaşıntı hissi

Yunanca kökenli bir sözcük olan ekzema, "kaynama" olarak Türkçeye çevrilebilir. Ekzemada deri kaynayan bir suyun fokurdamasını andırır. Bazı yörelerde ekzemadaki küçük su dolu kabarcıklar, mayalanan bir hamurda oluşan küçük hava kabarcıklarına benzetilerek hastalık "mayasıl" olarak da ifade edilmektedir. Ellere yerleşimli ekzema ise toplumda oldukça sık görülen bir deri hastalığıdır. Ellerde kuruluk, kızarıklık, kepeklenme, su dolu kabarcıklar ve sulantı ile karşımıza çıkmaktadır. Deri reaksiyonu geliştirmeye yatkınlık gösteren kişilerin ellerinin çeşitli maddelere maruz kalması sonrasında gelişebilmektedir. Su, kuru hava, sabun, deterjan, kimyasal maddeler, lastik eldivenler, kişisel bakım ürünleri ile aşırı temas sonrasında deride tahriş gelişebilmektedir. Zararsız görünen bebek ürünleri hatta su bile hastalığın ilerlemesine neden olabilmektedir. El ekzeması nedenlerine göre çeşitleri Hastalığın nedenlerine göre içten ve dıştan kaynaklı olmak üzere başlıca iki grupta incelenebilmektedir. İçten kaynaklı ekzemalar Atopik ekzema ( genetik olarak alerjik yatkınlıkla ilişkilidir), dizhidrotik ekzema (sıklıkla topluiğne başı büyüklüğünde su kabarcıkları şeklindendir), numuler ekzema (madeni para büyüklüğünde görülür) olarak adlandırılır.Dıştan kaynaklananlar ise temas edilen allerjen maddelerle tetiklenen deri yanıtlarıdır. Dıştan kaynaklanan nedenlere bağlı olarak el ekzeması, allerjik temas 2 ekzeması veya tahriş temas ekzeması şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Fotosensitif ekzema (Işığa duyarlılık nedeniyle gelişen ekzema) ise hem içten hem de dıştan kaynaklanan nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Ayrıca bu iki neden dışında kişinin sadece kaşımasıyla gelişen nörodermatit de elde ekzemasına neden olabilir. Kimlerde görülür? Kimler artmış risk grubudur? Hastalık tüm dünyada görülebilmekle birlikte özellikle kalıtsal olarak deri reaksiyonu vermeye yatkın bireylerde daha sık görülebilmektedir. Bu kişilerde saman nezlesi, astım ve yiyecek alerjisi öyküsü saptanabilir. Temizlik, bulaşıkla yoğun uğraşan kişilerde, işi nedeniyle tahriş ve alerjik maddelere maruz kalan fırın işçileri ,kuaförler ve tuğla işçileri gibi meslek sahiplerinde,diş teknisyeni,doktor,hemşire gibi meslek gruplarında, çimento ve boya işi ile uğraşanlarda daha sık olarak karşımıza çıkabilmektedir. Kişinin mesleği kadar hobileri de önemlidir.Resim, maket, bahçe işi vs ile uğraşan kişilerin hobileri sırasında temas ettiği malzemeler de sorgulanmalıdır. Bazı kişilerde tedavi amacıyla kullanılan kortizonlu kremlere bağlı da gelişebilir. Ekzema klinik tablosu ve evreleri Ekzemanın akut (başlangıç) döneminde, kızarık ve şiş bir zeminde çok sayıda su dolu kabarcıklar ve bunların hızla açılmasıyla sulantı ve kabuklanmalar ortaya çıkar. Subakut (akut dönem ardından gelişen) dönemde, hafif kızarık bir zeminde çok sayıda kepeklenme ve kabuklanma gözlenir. Kepekler, özellikle kenar kısımlarda, küçük halkalar şeklindedir. Kronik (İlerlemiş) dönemde, deri kalınlaşır, üzerinde kepeklenme belirgindir, yarıklar gelişebilir. Hastalık nedenine göre de farklı dönemlerde seyredebilir ve her dönemde kaşıntı olabilir. Tetikleyen faktörler Günlük hayatımızda kullandığımız ve karşılaştığımız maddeler hastalığın bir nedeni veya alevlendiricisi olabilir. Bazı ilaçlar ve güneş ışınları özellikle ışığa duyarlılığa bağlı gelişen 3 ekzemalarda hastalığı tetikleyebilir. Mesleki olarak yağlı ürünlerle metalik sıvılarla temas ve soğutucu malzemeler iritasyona neden olabilmektedir. Ekzema yaşam kalitesini nasıl etkiler? Kaşıntı hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Günlük hayatın olumsuz etkilenmesinin yanı sıra çocukların okul hayatlarında, erişkinlerin iş hayatlarında sorunlarına yol açabilir. Ekzema tanısı nasıl konulur? Kesin tanı için doktor tarafından hastadan ayrıntılı bir öykü alınır. Öyküde sorumlu maddelerin değerlendirilebilmesi için patch (yama) testi yapılmaktadır. Tahriş temas ekzemasının tanısı basit olarak derinize hangi maddelerin ekzemaya neden olduğunu ve hangi sıklıkta buna yol açtığını bilerek konabilir. Allerjik temas ekzeması tanısı, deri ve zührevi hastalıklar bölümünde yapılan patch (yama) testleri ile olmaktadır. Standart hazırlanan allerjen maddeler ve hastaların temas ettiği malzemelerden süphelenilen maddeler küçük yamalar içerisinde sırtınıza yapıştırılır. İki gün sonra açılır, doktor ve hemşire sırtınıza bakarak hangi maddeye karşı tepki olduğuna karar verir. Tahriş ve alerjik yanıtın kesinleştirilmesi ve olası uzayan alerjik yanıtların değerlendirilebilmesi için 24-48 saat sonra aynı bölge tekrar değerlendirilir. Ayrıca, ayırıcı tanıda düşünülen hastalıklar öykü, fizik muayene ve çeşitli yöntemlerle araştırılır. Ayırıcı tanıda hangi araştırma yöntemleri önerilir? Ele yerleşim gösteren mantar hastalıklarını dışlamak için kazıma yönteminin ardından mikroskopik ve mikrobiyolojik incelemeler ile mantar arama yapılabilir. Çeşitli deri hastalıklarını dışlamak için gerek görülürse biyopsi alınarak patolojik değerlendirme yapılabilir. İç hastalıklarına eşlik edilen durumlar için laboratuvar ve radyolojik incelemeler yapılabilir. 4 Tedavi yöntemleri nelerdir? -Tedavi esası sebebinin ortaya konarak etkenle temastan kaçınmaktır. Tamamen uzak durabilmek bazen zor olabilmektedir. Su ve sabunla uzun süreli temas derinin doğal koruyucu tabakasının kaybına neden olmaktadır. Doktorunuzun önereceği nemlendirici ve bariyer kremler bu konuda yardımcı olabilir. Barier krem ve köpükler etkenlerin deriye girmesine fiziksel olarak engelleyebilir. Ancak içeriğinin yağlı olması ve kalın tabaka oluşturması rahatsız edici olabilir. -Uzun seyirli hastalığı olan kişilerde birkaç ay süreli tedavi gerekebilmektedir. Topikal steroidli kremler kaşıntı ve kızarıklığın düzelmesinde, derinin iyileşmesinde kullanılmaktadır. Topikal steroidli kremler tam etkisinin görülmesi ve yan etkisinin gelişmemesi için doktorun önereceği şekilde kullanılmalıdır. Hastalıkta sulantı fazla ise doktorun önereceği ilaçlar ile ıslak pansuman uygulaması, kalınlık belirgin ise deriyi eritici tedaviler gündeme gelebilir. -Hastalık çok şiddetli ise deri dışında steroidler ağız, damar, kas uygulamaları yoluyla verilebilir. -Bu tedavilere yanıt alınamıyorsa pimekrolimus, siklosporin, metotreksat, fototerapi gibi diğer tedavi seçenekleri uygulanabilmektedir. -Hastalığa ikincil enfeksiyon varsa uygun tedavi yapılmalıdır. -Tedaviye başlamadan önce gebelik, emzirme, dahili hastalıklar, farklı sebeplerden ötürü düzenli olarak kullanılan ilaçlar ile ilgili doktor mutlaka bilgilendirilmelidir. Koruyucu önlemler nelerdir? Tahriş ve alerjiye neden olan durumlara temasının azaltılması en önemli önlemlerden biridir. Bunun için aşağıdaki uyarılara önem verilmelidir. -Temizlik, bulaşık, çocuk bakımı gibi işlerde yardımcı desteği veya bulaşık ve çamaşır makinesi kullanılmasıdır. -Kısa süreli profilaktik eldiven kullanımı önemlidir. Uzun süre eldiven kullanımının terlemeyi arttırabileceği unutulmamalıdır. Eldiven içine pamuklu eldiven giyilmesi uygun olacaktır. -Doktor önerirse bariyer ve nemlendirici kremler sürülmelidir. 5 -Saç şampuanlama sırasında kısa süre ile eldiven giyilmesi zayıf iritan maddelerin deriye olumsuz etkisini azaltacaktır. -Tuvalet temizleme gibi uygulamalar sırasında deterjan ile ellerin temasın kesilmelidir. -Ellerin parfümsüz sabunla yıkanması önerilmelidir. -Domates, portakal, limon gibi maddelerle doğrudan el temasının engellenmelidir. -Saç boyama sırasında olası alerjenlerden kaçınılması ve korunulması önemlidir. - Sıcak veya soğuk su yerine ellerin ılık su ile yıkanması daha uygundur. -İş yaparken yüzüklerin çıkarılması yüzüklerin altında kalabilecek iritan maddeleri azaltacaktır. -Resim, çiçek maket vs gibi hobileriniz varsa bu işlemler sırasında kullandığınız maddeler sorgulanmalıdır. -Eğer mesleki nedenli bir ekzema düşünülüyorsa kısa süreli meslek değişikliği kalıcı bir sorun varsa hekimlerin önerisi ile meslek değişikliği gündeme gelebilir. Bu bilginin içeriği Türk Dermatoloji Derneği Kontakt Dermatit Çalışma Grubu tarafından hazırlanmıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası