kanarya ne zaman yumurtlar / Kanarya Eşlestirme Dönemleri Yapılması Gerekenler-Kanarya Severler Blogu

Kanarya Ne Zaman Yumurtlar

kanarya ne zaman yumurtlar

Kanarya Çiftleşmesi (Üretimi)

Kanaryaların çiftleşmesini sağlamak için onlara doğadaki yaşamlarına benzer bir ortam sağlamalıyız. Dişi ve erkek kuş devamlı beraber aynı ortamda tutulmamalıdır.
Bunun için belli periyotlat izlenmelidir. Dişi ve Erkek kanarya sadece birbirlerinin seslerini duymalıdır, bunun için iki bölmeli salma kafesler uygundur. İki bölme arasına karton mukavva gibi bir malzeme konulur, bu şekilde kuşların birbirini görmesi engellenir. Bu zaman zarfında birbirleri ile ses ile anlaşmaya başlarlar. İlk baharda, havanın ısınmaya başladığı zaman geldiğinde ki bu Mart ve Nisan aylarıdır, aradaki mukavva ya da karton kaldırılmak sureti ile kuşların birbirlerini görmesi sağlanır. Kanaryalar birbirlerini görüp bir araya gelemedikleri için aşık olurlar. Dişi kuşun kafesine yuva yapımında kullandığı malzemeler konulur. Bunlar at kılı, küçük çalı çöpleri ve samandır. Yuvarlak bir yuvada bu zamanda kafeste asılı olmalıdır zira, kuş bunun içine yuvasını yapacaktır. Kuşların tırnaklarını kesmek için uğraşmayın çünkü, bu şekilde onlara zarar verebilirsiniz. Elinize aldığınız müddetçe kanaryaları hayattan soğutursunuz. Normal hayatlarındada tırnakları uzar ve bu şekilde ömürlerini sürdürürler. Eğer çok fazla uzamışlarsa üreme döneminden önce bu işler halledilmelidir. Mayıs ayı gibi aradaki engel kaldırılır ve kuşların eşleşmesi sağlanır. Daha sonra dişi yumurtlar ve 13 gün sonra yavrular çıkmaya başlar. Bu zaman zarfında erkek ve dişi yavruları besler, onlarla ilgilenir. Yavruların gözleri görmez ve çıplaktırlar. 17 gün sonra tüylenmeye başlarlar ve 3 hafta sonrada yuvayı terk ederler. Bazı durumlarda erkek yavrular varken çiftleşmeye devam eder, böyle durumlarda yavrular büyümeden dişi tekrar kuluçkaya yatar. Bu durumla karşılaşırsanız erkeği kafesten ayırmalısınız. Çünkü yavruların bakımı söz konusu iken yumurtlama başlarsa dişi yavruları ile ilgilenemez, bu durumda yavru ölümleri görülür. En mantıklı yol erkeği yavrular çıktığında kafesteki diğer bölüme almaktır. Yavrular 10 günlük olduklarında erkek tekrar dişi ile aynı kafese konur. Çiftleşmeler devam eder. Bu zaman zarfında yavrularda zaten büyümüş olur. Kanaryalar senede 2 yada 3 defa kuluçkaya girebilir, bu da tahminen bir çiftten 10 ya da 15 arası bir yavru almak anlamına gelir ki bu da ayrı bir tecrübe ister. Yavrular varken beslenme takviyesi yapılmalıdır. Yumurtalı, rendelenmiş havuçlu mamalar hazırlanarak verilebillr. Yulaf her gün verilmelidir. İncir gibi besleyici gıdaları vermekte oldukça yararlıdır. Yavrular 3 haftalık olduklarında yuvayı terk ederler bu zaman zarfında erkek yavruların bakımı üstlenir. Yavrular kendi yiyeceklerini yemeye başladıklarında ayrı bir salma kafese alınmalıdır. Üreme konusunda en etkilli yöntem yukarıda yazıldığı gibidir. Eğer yavruları almazsanız erkek kanarya kendine rakip gördüğü yavruları öldürebilir.



İlgili Konular

Kanarya
Kanarya Cinsiyet Ayrımı
Kanaryanın Beslenmesi


ÜRET&#;MDE D&#;KKAT ED&#;LECEK UNSURLAR

 

Y&#;l boyunca heyecanla bekledi&#;imiz üretim sezonu kanarya üreticilerinin ,daha güzel ,daha kaliteli ve de&#;i&#;ik renklerde yavrular üretecekleri umuduyla dolup ta&#;t&#;klar&#; zaman dilimidir.

Üretim sezonu kanaryalar&#;n tüm enerjilerini yavru üretimine harcad&#;klar&#; bir dönem olmas&#;ndan dolay&#; senenin en zor dönemidir;Özellikle de di&#;i kanaryalar için. Do&#;a öyle bir düzen kurmu&#;tur ki e&#;er ku&#; formda de&#;il ise o sene fazla yavru vermeyecektir.Tüy döneminde özensiz bir bak&#;m ve üreme sezonuna giri&#;te ne kadar özen gösterilirse gösterilsin istenilen sonucu vermeyecektir.Y&#;l boyunca yap&#;lacak do&#;ru bak&#;m ba&#;ar&#;l&#; bir üretim sezonu için en önemli anahtard&#;r. Yeti&#;tirici ilk önce ihtiyac&#;n&#; belirlemeli, hangi &#;rk&#; besleyece&#;ine karar vermeli. E&#;er amaç sadece yar&#;&#;malar için ku&#; yetiricili&#;i yapmak ise farkl&#; türler yerine, sadece bir veya iki &#;rk yeti&#;tirmek daha mant&#;kl&#; olacak ve ba&#;ar&#;m&#;za yard&#;mc&#; olacakt&#;funduszeue.info&#; sat&#;n al&#;rken ku&#;lar&#;n &#;rk özellikleri ara&#;t&#;r&#;lmal&#; ve ku&#;lar&#;n bak&#;c&#; özelliklerinin ne derecede oldu&#;u ö&#;renilmelidir, ona göre kümes ve kafes seçimi yap&#;lmal&#;d&#;r. Ku&#;un sa&#;l&#;&#;&#; tüylerinde gizlidir. Sa&#;l&#;kl&#; bir ku&#;un tüyleri parlak ve temizdir.

I&#;&#;kland&#;rma
I&#;&#;k üretim sezonunun en önemli faktörlerinden biridir.Tüy dökümü boyunca &#;&#;&#;klar, sabah 8 den ak&#;am16 ya kadar ayarlanmal&#; ve böylece ku&#;lar&#;n bol bol dinlenmeleri sa&#;lanm&#;&#; olur. Üretim sezonu ba&#;lamadan önce &#;&#;&#;kland&#;rma süresi art&#;r&#;lmaya ba&#;lan&#;funduszeue.info üzerinde dikkatle durulmas&#; gereken bir funduszeue.info&#;ada ku&#;lar günde 2 dakikal&#;k bir &#;&#;&#;k art&#;&#;&#; ile sezona haz&#;rlan&#;rlar. E&#;e at&#;lmadan önce ku&#;lar&#;n günde minimum 13 saat &#;&#;&#;k al&#;yor olmalar&#; sa&#;lanm&#;&#; olmal&#;d&#;r. Günde 2 dakika &#;&#;&#;k süresini uzatmak pek pratik olmad&#;&#;&#;na göre, ayarlamay&#; haftal&#;k veya on be&#; günlük olarak düzenleyebilirsiniz.I&#;&#;k süresine çok h&#;zl&#; de&#;i&#;iklikler yapmak ku&#;lar&#; tüye sokabilece&#;i için dikkat funduszeue.info bütün bu yaz&#;lanlar suni &#;&#;&#;kland&#;rma kullan&#;ld&#;&#;&#; zaman uygulanabilir ve bunun için piyasada yararlanabilece&#;imiz cihazlar mevcuttur.

Bu arada do&#;ru &#;&#;&#;k kayna&#;&#; kullanmakta çok önemlidir. Gün &#;&#;&#;&#;&#;na en yak&#;n lambalar (Akvaryumcularda bulunabilen ultraviole flüoresanlar en uygunlar&#; gözüküyor.) tercih edilmelidir. Bu konuda yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar&#;n hepsinde normal lambalar alt&#;nda bar&#;nd&#;r&#;lan ku&#;larda di&#;i ve erkek genital organlar&#;n normale göre küçük olduklar&#; gözlenmi&#; ve hatta normal &#;&#;&#;kland&#;rma ortam&#;nda üretilemeyen baz&#; ku&#; türlerinin de do&#;al güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;na yak&#;n &#;&#;&#;k veren ortamlarda üretilebildi&#;i gözlenmi&#;tir. Bunun sonucunda daha çok kalsiyum emilimi,daha parlak ve do&#;al renkler,daha ba&#;ar&#;l&#; üretimi sa&#;lamak mümkün olacakt&#;r.

Kalsiyumun daha fazla depolanmas&#; sonucunda yumurtlayamama problemleri ile de daha az kar&#;&#;la&#;&#;lacakt&#;r.

Ku&#; odas&#;nda gece lambas&#; kullan&#;lmas&#; da çok faydal&#; bir uygulamad&#;r. Tasarruflu lamba diye adland&#;rd&#;&#;&#;m&#;z lambalar ,ku&#;lar&#;n rahatça uyuyabilecekleri bir ortam sa&#;laman&#;n yan&#;nda bir &#;ekilde yuvadan ayr&#;lacak olurlarsa yuvay&#; kolayca bulabilmelerini de sa&#;layacakt&#;r.

Araba farlar&#;n&#;n da direkt olarak ku&#; odas&#;na gelmemesinin sa&#;lanmas&#; da öfunduszeue.info durumda ku&#;lar yuvadan kalkabilir ve hatta baz&#;lar&#; sa&#;a sola çarparak yaralanabilir.

YIL BOYUNCA I&#;IKLANDIRMA SÜRELER&#;

1 Ocak: 12,5 Saat
15 Ocak: 13 Saat
1 &#;ubat: 13,5 Saat
15 &#;ubat: 14 Saat
1 Mart: 14,5 Saat
15 Mart: 15 Saat
1 Nisan: 14,5 Saat
15 Nisan: 14 Saat
1 May&#;s: 13,5 Saat
15 May&#;s: 13 Saat
1 Haziran: 12,5 Saat
15 Haziran: 12 Saat
1 Temmuz: 11,5 Saat
15 Temmuz: 11 Saat
1 A&#;ustos: 10,5 Saat
15 A&#;ustos: 10 Saat
1 Eylül: 9,5 Saat
15 Eylül: 9 Saat
1 Ekim: 9,5 Saat
15 Ekim: 10 Saat
1 Kas&#;m: 10,5 Saat
15 Kas&#;m: 11 Saat
1 Aral&#;k: 11,5 Saat
15 Aral&#;k: 12 Saat

Üretim Öncesi
Muhtemel yavru mevsimi &#;ubat ve mart aylar&#;d&#;r. Ku&#;lar&#;n k&#;&#; dinlenmesinden ç&#;kt&#;klar&#; dü&#;ünülerek yeti&#;tiriciler ku&#;lar&#; hemen e&#;e atmak isterler. As&#;l konu ku&#;lar&#;n sadece yem ile formda tutulamayaca&#;&#;d&#;r. Bu so&#;ukta duran ku&#;lar&#;m&#;zdan çok &#;ey beklemek demektir. Salmada duran ku&#;lara ezik yulaf, kal&#;n yem ve nijer a&#;&#;rl&#;kl&#; kar&#;&#;&#;k yem ve yumurta mamas&#;yla beslenmesi tavsiye edilir.
En az e&#;e atmaya 2 hafta kala erkekler ayr&#;l&#;p t&#;rnaklar funduszeue.info t&#;rnaklar yüzünden bir sürü yumurtan&#;n delinmesi ve yavru kay&#;plar&#;n&#;n önlenmesi aç&#;s&#;ndan bu noktada çok önemlidir.

Önceden tek kafeslere ayr&#;lan erkekler genellikle salmadan yakalanan erkeklerden daha formda olurlar. T&#;rnaklar&#; kesildikten sonra erkeklerin altlar&#;na bak&#;l&#;p haz&#;r olup olmad&#;klar&#; kontrol edilir. Erkekler e&#;e at&#;lmaya haz&#;r olduklar&#; zaman altlar&#;n&#;n k&#;zar&#;k ve L veya kanca gibi oldu&#;u göfunduszeue.info&#;ilerin altlar&#; ise daha yuvarlak ve düzdüfunduszeue.info esnada genç di&#;ilerin erkeklerle kar&#;&#;t&#;r&#;lmalar&#; da bazen mümkün olmaktad&#;funduszeue.infoer iki hafta tek tek kafeslere ayr&#;ld&#;ktan sonra s&#;ra di&#;ilere gelmi&#;funduszeue.infoerin yan&#;na at&#;lmadan evvel di&#;ilerinde t&#;rnaklar&#; funduszeue.info&#;ileri e&#;e atmadan evvel altlar&#;n&#;n &#;i&#;,yuva yapmaya istekli olduklar&#;ndan emin olmal&#;y&#;funduszeue.info&#;r di&#;ilerin kafeste ka&#;&#;t parçalar&#;yla yuva yapmaya çal&#;&#;t&#;klar&#;n&#; da görürüz. Yumurta verimi için Y&#;lba&#;&#;ndan itibaren haftada 1 kere; e&#;e atmadan 1 ay önce haftada 2 kere a&#;a&#;&#;daki ilaçlar hayvanlar&#;n içme suyuna verilir.

&#;njikom-E 2lt. suya 5cc.

Catasol 2lt. suya 10cc.

Yuvalar
Piyasada çok çe&#;itli yuva örnekleri bulunmaktad&#;r.&#;çlerinde keçe kullanman&#;n yumu&#;ak bir zemin yaratmada ve yavrular&#; s&#;cak tutmada faydal&#; oldu&#;unu söfunduszeue.infoçeleri bir yap&#;&#;kan yard&#;m&#; ile veya bir tel yard&#;m&#; ile yuvaya funduszeue.info malzemesi olarak k&#;l,keten ip gibi malzemeler kullan&#;labilir, fakat ince malzemelerin yavrular&#;n aya&#;&#;na dolanarak sakat kalmalar&#;na neden olabilirler.

Yumurtalar
E&#;er ku&#;lar&#;n her ikisi de formda ise di&#;i, gün içinde mavimsi renkte yumurtalar yumurtlayacakt&#;r. Her gün yumurta al&#;n&#;p yerine yalanc&#; yumurta b&#;rak&#;l&#;r(Bu i&#;lem yumurta kabu&#;unun yeterince sertle&#;ebilmesi için sabah saat 8 gibi yap&#;lmal&#;d&#;r.).Yumurtalar al&#;nd&#;ktan sonra geni&#;çe bir saklama kab&#;na al&#;nmal&#; (Gölge bir yerde). Di&#;i 3. yumurtay&#; yumurtlay&#;nca, tekrar gerçekleriyle de&#;i&#;tirilir ve böylece bütün yumurtalar&#;n ayn&#; günde ç&#;kmalar&#; sa&#;lanm&#;&#; funduszeue.info yumurtadan sonra erkekte tercihe göre di&#;inin yan&#;ndan ayr&#;funduszeue.info&#;i 3 veya daha fazla yumurta funduszeue.infoar üncü günlerde ç&#;kmaya ba&#;funduszeue.info yumurta di&#;erlerinden biraz farkl&#;d&#;r.

Rutubet oran&#;n&#;n dü&#;ük oldu&#;u dönemlerde yavrular ç&#;kmadan bir iki gün evvel di&#;iler &#;l&#;k su ile bir sprey yard&#;m&#; ile &#;slat&#;labilir veya banyo verilebilir.Böylece yavrular&#;n yumurtadan ç&#;karken yap&#;&#;&#;p ölmeleri önlenmi&#; olur.

Yumurta mamas&#;
Di&#;ler ,yavru büyütebilmek için normal yemlerinin d&#;&#;&#;nda mamaya da ihtiyaç funduszeue.info&#;lanm&#;&#;(kat&#;) yumurta rendelendikten sonra haz&#;r mama ile iyice kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;funduszeue.info taze olarak yap&#;laca&#;&#; gibi, bir iki günlük ihtiyaç haz&#;rlan&#;p buzdolab&#;nda da funduszeue.info verilmeden evvel oda &#;s&#;s&#;na gelmeleri beklenmelidir. Di&#;ilere yavru besledikleri sürece en ideali günde sefer tüketebilecekleri kadar mama funduszeue.info&#;n üzerine ha&#;ha&#; tohumu serpmekte faydal&#; olur. Mama kaplar&#;n&#;n da günlük temizliklerinin yap&#;lmas&#; bakteri üremesi için uygun bir ortam olduklar&#; için çok önemlidir. Annenin hastalan&#;p yavrular&#; terk etmesi veya yavru ve ana ishalleri genellikle mama kaplar&#;n&#;n hijyen eksikli&#;inden kaynaklan&#;r.

Bilezik takma
Düzgün kay&#;t tutabilmenin en kolay yolu bilezik tak&#;larak sa&#;funduszeue.info&#;ca yar&#;&#;ma ku&#;lar&#; için bilezikli olma zorunlulu&#;u bulunmaktad&#;r.5 gün veya yakla&#;&#;k yavrular gözlerini açt&#;klar&#; zaman bu i&#; için en uygun zamand&#;r. Resimli bir &#;ekilde görmek için t&#;klay&#;n.

&#;kinci yuvalar
Yavrular 15 günlük olunca di&#;i tekrar yumurtlama iste&#;i göfunduszeue.info ayr&#;ld&#; ise di&#;inin yan&#;na at&#;l&#;r ve 2. bir yuva kafese yerle&#;tirilir. Yavrular günlükken di&#;i tekrar yumurtlamaya ba&#;funduszeue.infoar 21 günlük olunca art&#;k anneden ayr&#;labilecek ça&#;lar&#; gelmi&#; demektir.

Yavrular&#;n ayr&#;lmas&#;
Yavrular erkekle birlikte küçük bir salmaya al&#;n&#;rlar.Tünekler alça&#;a tak&#;l&#;r.Günde 3 sefer mama verilir. Bir hafta sonra maman&#;n üzerine tohumlar funduszeue.info&#; yava&#; mama azalt&#;l&#;r ve günde bir kereye dü&#;ürülüfunduszeue.info geçi&#; dönemi 3 haftay&#; funduszeue.info arada çimlendirilmi&#; tohumlarda verilmelidir.

Genetik kurallar&#; akl&#;m&#;zdan ç&#;karmadan üretim yapmal&#;y&#;z. Amac&#;m&#;z örnek ku&#;lar yeti&#;tirmek olmal&#; herhangi iki ku&#;un yavrusunu almak de&#;il.

KAFES VE SALMALAR

Ku&#;lar&#;n üretilmesinde ideal boyutlar:

Derinlik(35 cm): Bu sayede kafes daha çok &#;&#;&#;k al&#;r, kö&#;elere kadar &#;&#;&#;k girer dolay&#;s&#;yla verimi olumlu etkiler ve derinli&#;i az oldu&#;undan, ku&#; tellere yak&#;n oldu&#;undan ku&#;lar&#;n güzelli&#;i, irili&#;i ortaya ç&#;kar, seyri zevkli olur.

Geni&#;lik:En az cm olmal&#;d&#;r. Çünkü ku&#; kafeste derinlik veya yükseklik yönüne de&#;il sadece enine do&#;ru hareket eder. 50x50x50 ebad&#;nda çok geni&#; ve yüksek gözlerde ku&#;lar&#;n mutlu olabilece&#;ini dü&#;ünmek do&#;ru de&#;ildir. Ayn&#; zamanda bu 80 cm gözlerde 2 ye ayr&#;labilmelidir. Yavru zaman&#;nda e&#;leri birbirine a&#;&#;k etmede ve yavrular&#; ay&#;r&#;p annenin tüyleri yolmas&#;n&#; engellemede kullan&#;l&#;r.

Yükseklik: 40 cm idealdir. Çünkü bizlerde salmalar genelde 4 katl&#; oldu&#;u için daha yüksek olmas&#; tavsiye edilmez. Çünkü en üstteki ve en a&#;a&#;&#;daki ku&#;lar&#;n gözlemini yapmak oldukça zordur. 30 cm sehpan&#;n üstüne cm 4 katl&#; salma, toplam cm, bir insan boyu kadard&#;r.

Kafesin iç renginin aç&#;k mavi veya aç&#;k ye&#;il olmas&#; da tavsiye edilir. Görünüm ve verim aç&#;s&#;ndan taban&#;na yar&#;m tavla zar&#; büyüklü&#;ünde gürgen parçalar&#; da funduszeue.info&#; uçtu&#;undan tercih edilmez. Bu minik tahta parçalar&#;n&#; ku&#;lar&#;n hareketleri de da&#;&#;tmaz, bu tahta parçalar&#; ku&#;lar&#;n pisli&#;ini hemen emdi&#;inden ayn&#; zamanda çok s&#;hhidir. 3 ay boyunca hiç de&#;i&#;tirilmese de funduszeue.info almak istiyorsak elimizi mümkün oldu&#;unca kafesin içine sokmamal&#;y&#;z. Normal standart kafes 6 kap&#;l&#; olmal&#;d&#;r, bu kap&#;lar d&#;&#;ardan yem ihtiyac&#;n&#; giderebilmemiz içindir. 1. kap&#; yumurtal&#; mama veya meyve içindir. 2. kap&#; kar&#;&#;&#;k taneli yem için, 3. kap&#; gün devaml&#; verilen yulaf için, 4. kap&#; tabanda k&#;r&#;k tahta serili oldu&#;undan, hayvanlar&#;n ta&#; ihtiyaçlar&#;n&#; giderebilece&#;i ?grift? dedi&#;imiz ta&#; için kullan&#;funduszeue.info ta&#;lar&#;n kafeste bulunmas&#; ku&#;lar&#;n&#;z&#;n sa&#;l&#;&#;&#; için mutlaka gereklidir, Çünkü ku&#;larda di&#; yerine ta&#;l&#;k vard&#;funduszeue.info ta&#;l&#;klar&#;nda yediklerini bu ?grift? sayesinde ö&#;ütmü&#; olurlar, ald&#;klar&#; g&#;dadan maksimum fayday&#; sa&#;lam&#;&#; olurlar. &#;kinci faydas&#; da yem tüketimi bu sayede yar&#; yar&#;ya dü&#;er. Çünkü ta&#;l&#;k iyi görev yapt&#;&#;&#;ndan tane yem ile ku&#; iyice sindirim yapt&#;&#;&#;ndan doyuma ula&#;&#;r. E&#;er bu ta&#;lar olmazsa ku&#;lar fazla yem tüketerek sindirim sistemlerini bozarlar. CeDe Mineral bu hususta en iyi etkiyi sa&#;lar. funduszeue.info 6. kap&#;lar ise yuvalar&#; asmak için kullan&#;l&#;r.

Tünekler: En az iki adet tünek olmal&#;d&#;r. Yukar&#;daki kö&#;eleri yuvarlat&#;lm&#;&#; ve düz, a&#;a&#;&#;daki ise yuvarlak tünek olmal&#;d&#;r bu sayede hayvanlar&#;n ayaklar&#;n&#; tek düze basmaktan kurtar&#;r&#;z. Ayn&#; zamanda yukar&#;daki düz tünek e&#;le&#;me için idealdir. Yukar&#;daki tünek ile tavan aras&#;nda en az 20 cm fark olmal&#;d&#;r. Kümeste yavrular&#; ve tüydeki anne babalar&#; koymak için büyük salmalar olmal&#;d&#;r.

KU&#; ODASI (KÜMES)

 

Ku&#;lar&#; e&#;e ataca&#;&#;m&#;z ortam&#; seçerken &#;unlar&#; göz önüne almal&#;y&#;z.

Büyüklü&#;ü: E&#;e ataca&#;&#;m&#;z çift say&#;s&#; ile kümesin büyüklü&#;ü ile orant&#;l&#; olmas&#; gerekir ufak bir yere 50 çift ku&#; at&#;l&#;rsa onlardan verim beklememiz hayal olur. 20 metre karelik normal tavan yüksekli&#;inde bir yere 30 çift (maximum) ku&#; atmam&#;z hayvanlar&#;m&#;z&#;n sa&#;l&#;&#;&#; aç&#;s&#;ndan uygun olur.

Havaland&#;rma: Olabildi&#;ince fazla tek yönden havaland&#;rma penceresi aç&#;lmal&#;d&#;r. K&#;&#;lar&#; so&#;uk girecek endi&#;esi ile pencerelerin devaml&#; aç&#;l&#;p kapanmas&#; yanl&#;&#; bir tutumdur. Kümesteki hava mümkün olabildi&#;ince temiz tutulmal&#;d&#;r.

Temizli&#;i: Kümesi temizlerken f&#;rçay&#; çok yava&#; kullan&#;p toz kald&#;rmamal&#;y&#;z. Çünkü kafeslerden uzaktaki mikroplar tozlarla ku&#;lara zarar verebilir. Ayn&#; zamanda yavrular kalkt&#;&#;&#;nda, sezon sonunda muhakkak genel temizlik yap&#;lmal&#;d&#;r.

Is&#;: Kümes direk &#;&#;&#;k görürse gece ile gündüz aras&#;nda &#;s&#; fark&#; aç&#;l&#;r. O yüzden muhafazal&#; kümes &#;s&#; faktörü için gereklidir. &#;lk ba&#;larda &#;s&#;t&#;c&#; kullanmak istemesek bile, buna mecbur kalabilme ihtimalini göz önünde bulundurarak, &#;s&#;tma sistemini kurmal&#;y&#;z.Çünkü kanaryan&#;n ideal ya&#;am &#;s&#;s&#; 20 derecedir. Mart ay&#; özellikle hayvanlar&#;m&#;z aç&#;s&#;ndan oldukça riskli bir dönemdir. Bu dönemde &#;s&#; bizim için mutlaka gerekli olacakt&#;r. Çünkü 15 derece dü&#;ük s&#;cakl&#;klarda büyüyen yavrular&#;n, yavru ishalinden ölme ihtimali yüksektir. Yaln&#;z yapay &#;s&#;t&#;c&#;y&#; çal&#;&#;t&#;rd&#;&#;&#;m&#;zda, kümesin havas&#;n&#; kurutma ihtimalini de göz ard&#; etmememiz gerekir. O yüzden ?hidrometre? (nemölçere sahip olmam&#;z gerekir.

Dezenfektan: Kümesin ortas&#;nda hava ak&#;m&#;n&#;n olmad&#;&#;&#; bir yere ?Strips? (Bit mücadele ilac&#;) 6 haftada bir Ardap ile kümes ve ku&#;lar kafesler dezenfekte edilir. Ardap bitleri engelledi&#;i gibi, bilinen en iyi bit mücadele ilac&#;d&#;r. Senede bir kere (yavrudan sonra olabilir) Mümkünse ku&#;lar ba&#;ka yere ta&#;&#;narak sözgelimi 20 metrekare bir kümes için bir Ardap &#;n tamam&#; s&#;k&#;larak kümesin camlar&#;n&#; kap&#;lar&#;n&#; 3 gün kapayarak genel mikroplara kar&#;&#; mücadelede ba&#;ar&#;l&#; olabiliriz. Kümeslerinin giri&#;lerine tabla içersinde kireç koyan üreticilerde vard&#;r ancak bu davran&#;&#;lar&#; do&#;ru de&#;ildir, Uçucu toz halinde olan kireç hayvanlar&#;m&#;z&#;n sa&#;l&#;&#;&#;n&#; tehdit edebilir. Bunun yerine le&#;enin içine sünger koyularak onun üzerine Vanodin (1 litreye 1 kapak ) dökülmeli ve kümese giren ç&#;kanlarda ayakkab&#;lar&#;n&#; bunun üzerine basarak girmelidirler. Gene ayn&#; oranlarda Vanodinli suyla haftada 1 kez kümesin içi püskürtme yoluyla dezenfekte edilebilir. Yaln&#;z bu yöntemi de sürekli olarak kullanmam&#;z mikroplar&#;n ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k kazanmalar&#;na sebep olabilir.

Kanaryalar&#;n Üretimi Hakk&#;nda

Detayl&#; ve Aç&#;klay&#;c&#; Bir Yaz&#;

 

funduszeue.infoa Üretiminde Dikkat Edilecek Konular:

1- Üretim dönemi mart ve nisan aylar&#; aras&#;ndad&#;r. 

2- Ba&#;lang&#;çta pahal&#; &#;rktan bir kanarya seçmeyin. 

3- Tünekte uyuklayan, tüyleri kabar&#;k, anüs çevresine d&#;&#;k&#; bula&#;m&#;&#; kanaryalar&#; çiftle&#;tirmeyin. 

4- Di&#;i ve erkek ayn&#; boyda, benzer renklerde olsun. 

5- Di&#;i kanarya genç olmal&#;. Uzun ve k&#;vr&#;k t&#;rnaklar, pullu ayaklar, di&#;inin ya&#;l&#; oldu&#;una i&#;aret eder. 

6- Çiftle&#;tirdi&#;iniz kanaryalar tüy dökümünde ise bu dönem sonuna kadar, onlar&#; ayn&#; kafeste tutmay&#;n. Tüy dökümünden yeni ç&#;km&#;&#; di&#;ileri almay&#;n. 

7- Erkek kanaryalar, di&#;ilerden daha önce çiftle&#;meye haz&#;r hale gelirler. Sürekli öterek di&#;inin dikkatini çekmeye çal&#;&#;&#;rlar. E&#;er di&#;i bu ötü&#;lere kar&#;&#;l&#;k veriyorsa, çiftle&#;meye haz&#;r demektir. 

8- Yuva yapmas&#;n&#; bilmeyen di&#;iler, hiç beklemedi&#;iniz anda yumurtay&#; kafesin taban&#;na b&#;rakabilirler.

funduszeue.info Ve Di&#;i Seçimi: 

Erkek ve di&#;i kanaryan&#;n s&#;hhatli olmas&#; laz&#;md&#;r. Sa&#;l&#;kl&#; bir kanarya hareketli olur, tüyleri parlak ve vücuduna s&#;k&#; olarak durur. Tüyler da&#;&#;n&#;k yani tüy dökümü devresindeki gibi az ve yumu&#;ak olmamal&#;, ku&#; tüylerini kabartmamal&#;d&#;r. Gündüz vakti ba&#;&#;n&#; kanatlar&#;n&#;n alt&#;na koyup uyumamal&#;d&#;r. Kanaryan&#;n alt&#;na, tüylerinin üflenip de bak&#;ld&#;&#;&#; zaman derisi pembe ile k&#;rm&#;z&#; aras&#;nda olmal&#;d&#;r. Kar&#;n derisi siyahla&#;m&#;&#; veya ba&#;&#;rsaklar&#; siyah olarak görünüyorsa bu kanarya rahats&#;zd&#;r üretime al&#;nmamal&#;d&#;r. 

Erkek kanaryan&#;n, e&#; zaman&#; geldi&#;inde alt&#;na bak&#;ld&#;&#;&#;nda fidik olarak, di&#;ininki de arkaya yat&#;k olarak durur. Erkek kanarya k&#;z&#;&#;t&#;&#;&#; zaman ötü&#;ü kuvvetli olur. Hatta kafesin tellerine as&#;l&#;p orada da ötü&#;ünü devam ettirir. Di&#;inin k&#;zg&#;nl&#;&#;&#; erke&#;in ötü&#;üne cevap vermesi ve kafeste buldu&#;u ka&#;&#;t, tüy ve çöp ta&#;&#;mas&#;ndan belli olur.

E&#;e at&#;lacak kanaryalarda istedi&#;imiz özelliklere göre yavru almak için ana ve baba seçimi önemlidir. Renklerde çaprazlama yapmak daha s&#;hhatli yavrular almam&#;z&#; sa&#;lar. 

3. E&#; Zaman&#;:

Kanarya normal olarak bahar zaman&#; e&#;e at&#;l&#;r. Bu ülkemizde bölgelere göre Ege ve Akdeniz bölgesinde MART ay&#;nda di&#;er bölgelerde N&#;SAN ay&#;nda, so&#;uk bölgelerimizde ise MAYIS ay&#;nda olmaktad&#;r. Teknolojik geli&#;me sonucu insano&#;lu bahar ortam&#;n&#; yaratabildi&#;i zaman, mevsim mefhumu ortadan kalkabilir. &#;öyle ki; kanaryan&#;n bulundu&#;u ortam s&#;cakl&#;&#;&#;, 5C ile 15C aras&#;nda ise geli&#;imini sa&#;lar. 15C ile 20C aras&#;nda kanarya e&#;e gelir, k&#;z&#;&#;&#;r ve yumurtlar. 20C üzerinde ise yavrular sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde geli&#;imlerini sa&#;lar.

Bahar zaman&#; gün &#;&#;&#;&#;&#; 10 ile 12 saat aras&#;ndad&#;r. Yavru ç&#;kt&#;&#;&#; zaman gün &#;&#;&#;&#;&#; 12 ile 16 saat olmas&#; yavrular&#;n daha uzun bir zaman dilimi içinde beslenmesi demektir ki buda yavrular&#;n daha çabuk geli&#;mesini sa&#;layacakt&#;r. Bahar zaman&#; ku&#;lar&#;n bulundu&#;u yerler havaland&#;r&#;lmal&#;, bahar kokusu içeri girmelidir. Ku&#;lar bahar havas&#; teneffüs etti&#;inde daha ne&#;eli olurlar, erkeklerin ötü&#;leri kuvvetlenir.

&#;ayet bu yukar&#;da bahsedilen &#;s&#;, &#;&#;&#;k ve havay&#; biz odam&#;zda yaratabilirsek kanaryalar&#; bahar gelmeden bile e&#;e atabiliriz. ISI için en güzel ayarl&#; ya&#;l&#; radyatörler kullan&#;labilir. Oda s&#;cakl&#;&#;&#; termometre ile kontrol edilebilir. Normal &#;s&#;da bulunan oday&#;, her hafta s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; 2C artt&#;rmak suretiyle yukar&#;daki &#;s&#; derecelerine göre ku&#;lar e&#;e getirilip yavru al&#;nabilir. I&#;IK içinde gün &#;&#;&#;&#;&#; veren Flüoresant lambalar kullan&#;l&#;r. Lambada Timer (zamanlay&#;c&#;) ile kontrol edilerek her hafta &#;s&#; ile orant&#;l&#; olarak birer saat artt&#;rmak suretiyle denge sa&#;lan&#;r. BAHAR HAVASI içinde pilli spreyler kullan&#;labilir. Spreyler çam kokusu, bahar kokusu ve ba&#;ka de&#;i&#;ik güzel koku verenler olabilir. Bu ortamlar&#; yaratt&#;ktan sonra art&#;k i&#; kanaryalara kal&#;yor, sa&#;l&#;kl&#; iseler üremeler ba&#;lar, yavrular s&#;hhatli bir &#;ekilde geli&#;irler.

4. Birbirlerini Tan&#;ma Ve E&#;e Atma:

K&#;z&#;&#;an erkek ötmeye ba&#;lad&#;&#;&#;nda, ayr&#; bir yerde bulunan k&#;zg&#;n di&#;ilerde bu ötü&#;e kay&#;ts&#;z kalmazlar. Erkek ve di&#;i kafesleri yan yana getirilir. Daha sa&#;l&#;kl&#;s&#; ortadan tel ile bölünmü&#; çift hanelerde erkek ve di&#;i ayr&#; gözlerde tutulur. Erkek ve di&#;i burada birbirlerini görürler. Erkek daha hareketli ötmeye, di&#;ide bu ötü&#;lere kay&#;ts&#;z kalmaz ve davetkâr sesler ç&#;kartmaya ba&#;lar. Art&#;k bir sorun yoktur, aradaki bölme kald&#;r&#;l&#;r ku&#;lar bir araya b&#;rak&#;l&#;r.

5. Yuva Konmas&#;:

Kanaryalar biraraya konduktan 3 – 5 gün sonra yuva ilaçlan&#;p konur. Erkek ve di&#;i merakla yuvay&#; incelerler, daha sonra erkek yuvaya girip oturur, di&#;iyi yuvaya davet eder. Di&#;ide yuvay&#; yapmak için malzeme arar. Ben yuva için en uygun malzeme olarak keten çuvallar&#;n&#; kesip vermekteyim. Bir sorun olmad&#;&#;&#;n&#; gözlemledim. So&#;uk havada yuva içine keçe konabilir. Havalar &#;s&#;nd&#;&#;&#; zaman keçeyi almak laz&#;md&#;r. Çünkü s&#;cak hem anay&#;, hemde yavrular&#; rahats&#;z eder. Keten çuvallar&#; ile örülen yuva i&#; görür.

6. Yumurtlama:

Kanarya 4 ile 6 aras&#; yumurta yapar. Genel olarak 4 yumurta yapmas&#; normaldir. Yumurtlayacak kanaryan&#;n kalsiyuma ihtiyac&#; vard&#;r. Mürekkep bal&#;&#;&#; kemi&#;i vermeyi unutmay&#;n&#;z. Yumurtalar mavi-gri üstü siyah noktal&#; olur. Beyaz yumurtlayanlar da olur.

Erkek ile e&#;lenen di&#;i 5 ile 10 gün aras&#;nda yumurtlamaya ba&#;lar. Yumurtlama sabah olur. Yumurtlayacak kanarya rahats&#;z edilmemeli, ele al&#;n&#;p kontrol edilmemelidir. Yumurta içinde k&#;r&#;labilir, yumurta içinde yer de&#;i&#;tirebilir. (ters dönebilir) Yumurtan&#;n kolay ç&#;kmas&#;na yard&#;mc&#; olmak için, bu aralar marul verilmesi faydal&#; olur.

7. Di&#;inin Yuvada Yatmas&#;:

Kanarya ilk yumurtay&#; yapt&#;&#;&#;nda belki ilk gün yatmaz. Her gün s&#;ra ile birer yumurta yapar. Genelde üçüncü yumurtadan sonra yuvada yatmaya ba&#;lar. Böylece yavrular&#;n ç&#;k&#;&#;&#; aras&#;nda bir gün fark olur. Bu farkta önemli de&#;ildir. Aralar&#;nda 4 veya 5 gün fark olsayd&#;, ilk ç&#;kan yavru ile 4 gün sonra ç&#;kan yavru aras&#;ndaki bu fark son ç&#;kan yavrunun ezilmesine, beslenememesine sebep olaca&#;&#;ndan ölümüne yola açar. 

Di&#;i kanarya kuluçkada yatt&#;&#;&#; zaman içinde, rahats&#;z edilmemelidir. &#;yi bir erkek kanarya di&#;iyi yuvada besler. &#;lk a&#;&#;zda kanaryan&#;n yumurtaya yatmas&#;n&#;n üçüncü yumurtadan sonra oldu&#;unu belirtmi&#;tim. &#;kinci, üçüncü ve dördüncü a&#;&#;zlarda ise di&#;i kanarya ilk yumurtay&#; yapar yapmaz yuvada yatma&#;a ba&#;lar. Yavrular aras&#;nda gün fark&#; olmamas&#; için 1 , 2 ve 3 yumurtalar yuvadan al&#;n&#;r , yerine sahte yumurtalar konulur. 4 yumurtay&#; yapt&#;&#;&#; zaman sahte yumurtalar al&#;n&#;r, kendi yumurtalar&#; konup yavrular&#;n hepsinin ayni günde ç&#;kmas&#; sa&#;lan&#;r.

funduszeue.infoar&#;n Ç&#;kmas&#;:

Yumurtadan yavrular 13 günde ç&#;kar. S&#;cak havada 12 günde, so&#;uk havada 14 – 15 günde de ç&#;kabilir. Ç&#;kan yavrular&#; anne ve baba beraber besler. Bu arada haz&#;rlanan mama günde 2 veya 3 kerede verilmelidir. Mama olarak dükkânlarda haz&#;r mamalar vard&#;r, bu mama kaynam&#;&#; yumurta ile kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;p verilebilir. Benim verdi&#;im mama bebe bisküvisi ile kaynam&#;&#; yumurtan&#;n kar&#;&#;&#;m&#;d&#;r. Yavru zaman&#; marul yapra&#;&#; ve havuç vermek laz&#;md&#;r. &#;lk yavrular yuvadan ç&#;kt&#;ktan sonra, yuvay&#; al&#;p ilaçlamal&#; veya yeni yuva konmal&#;d&#;r.

Anne ikinci posta yumurtlamaya ba&#;lad&#;&#;&#; zaman, yavrulara baba bakar. &#;ayet yavrular yatan anneyi rahats&#;z edip yumurtalara zarar verdi&#;i gözlenirse, baba ile yavrular ba&#;ka kafese al&#;nmal&#;d&#;r. Yavrular&#;n yem ve mama yedikleri görüldü&#;ünde baba tekrar annenin yan&#;na b&#;rak&#;lmal&#;d&#;r.

9. Yavrular&#;n Gözlenmesi:

Anne ve babadan ayr&#;lan yavrular ilk önce yemi, mamay&#; ve suyu rahatça bulabildikleri kafeslere veya küçük salmalara konur. Fazla enerji harcamadan geli&#;meleri sa&#;lan&#;r, daha sonra büyük salmalara konabilir. Yavrular 45 günlük olduklar&#;nda erkekleri ders yapmaya ba&#;larlar. Bu arada kümeste iyi öten bir kanarya varsa, yavrular onun ötmesini dinler ve onun gibi ötmeye çal&#;&#;arak, ötme yeteneklerini geli&#;tirirler. Yavrulara bant dinletmek suretiyle daha de&#;i&#;ik ve güzel ötü&#; yetenekleri kazand&#;r&#;labilir. Yavru kanaryalar&#;n erkeklerini ayr&#; olarak ötü&#; kafeslerine konursa, ötü&#;leri k&#;sa zamanda geli&#;ir. Yavrular&#;n Tüne&#;e &#;lk Ç&#;k&#;&#;lar&#;


YAVRULARDA C&#;NS&#;YET BEL&#;RLEME YÖNTEMLER&#;

 

1- Yavrular üç günlük olduktan sonra erkek yavrular&#;n göbeklerinin yan&#;ndan a&#;a&#;&#; do&#;ru iki damar iner ve bu damar anüsün önünde V &#;eklini al&#;r. Di&#;i yavrularda bu iki damar görülmez.

2- Be&#; günden sekizinci güne kadar, ayn&#; yuva karde&#;lerini bir havlunun üzerine ayn&#; yar&#;&#; atlar&#; gibi yan yana dizin. En uza&#;a s&#;çrayanlar erkeklerdir.

3- Yavrular&#; bileziklerken baz&#; yavrular&#;n orta parma&#;&#;n&#;n di&#;er ikisinden çok daha uzun oldu&#;unu fark edersiniz. Hatta bu yavrular&#; bileziklemek uzun orta parmak sebebiyle zordur. Bunlar erkeklerdir. Di&#;i yavrular&#;n orta parmaklar&#; di&#;er iki parmakla hemen hemen ayn&#; boydad&#;r ve daha kolay bilezik tak&#;l&#;r.

4- Yavrular tüylenmeden önce yuvadaki yavrular&#;n kafalar&#;na bak&#;n. Kafatas&#;n&#;n üstü düz olanlar erkek, daha d&#;&#;bükey olanlar di&#;idir.

5- Alt&#; yada yedinci günde yavrular gözlerini açmaya ba&#;lad&#;&#;&#;nda ve yeti&#;kin olana kadarki sürede, erkeklerin gözleri gaga ile hemen hemen ayn&#; hizadad&#;r. Di&#;ilerin gözleri ise yuvarlak kafa yap&#;s&#;ndan dolay&#; gagan&#;n daha üzerindedir.

6- Yavrular anneleri taraf&#;ndan yuvada beslenirken gözleyin. En uzun &#;ekilde aya&#;a kalkanlar, beslenilmek için en fazla ba&#;&#;ranlar erkeklerdir. Di&#;i yavrular k&#;sa bacaklar&#;ndan dolay&#; o kadar yükselemezler. Daha az beslendikleri için de daha küçük kal&#;rlar.

7- Yirmisekiz-otuz günlük erkek yavrulardan baz&#;lar&#; g&#;rtlaklar&#;n&#; &#;i&#;irip kaba ders yapmaya ba&#;larlar.

8- Yakla&#;&#;k be&#; ayl&#;k olduklar&#;nda erkekler daha parlak ve derin renklere sahiptir. Ayn&#; durumu gösteren baz&#; di&#;iler de vard&#;r. Lekeli ku&#;larda, erkeklerin özellikle kafas&#;n&#;n etraf&#;ndaki lekeler daha keskin ve derindir. Sar&#; di&#;ilerde kafan&#;n üst ortas&#; oldukça soluktur.

9- Yavrular alt&#; ayl&#;k olduklar&#;nda dahi erkeklerin aras&#;nda di&#;iler kalm&#;&#; olabilir. Di&#;iler yap&#;lar&#;ndaki farkl&#;l&#;ktan dolay&#; tünekte çöküp oturacaklard&#;r. Hatta ders yapan erkeklerle kavga ederek sorun ç&#;kartacakt&#;r. Di&#;i üreme pozisyonunda de&#;ildir ve anlam veremedi&#;i bu saçma &#;ark&#;ya tahammül edemez.

 Bütün bu yukar&#;daki metodlar i&#;e yaramad&#;ysa son ve kesin bir yol vard&#;r. Yumurtlayan ku&#;unuz kesinlikle di&#;idir.


funduszeue.infoçuk Erdem Bey'e te&#;ekkürler

 

Haz&#;rlayan: Adnan Tepe


YAVRULARI ANNE BESLEMEZSE

 

Ne gibi bir nedenden kaynaklan&#;rsa kaynaklans&#;n anneleri yavrular&#;n&#; beslemezse, sütanne bir di&#;i kanarya da temin edilememi&#;se bu yavrular ölüme terkedilmemelidir. Onlar&#;n bütün bak&#;mlar&#;n&#;, temizliklerinden beslenmelerine ve özerkliklerini kazanmalar&#;na de&#;in yeti&#;tiricileri üstlenmelidir. Yaln&#;zca yeti&#;tiricisinin elinde büyümeye b&#;rak&#;lan yavrular, anneleri taraf&#;ndan beslenenlere oranla daha yava&#; büyür ve kendi ba&#;lar&#;na yeterli olabilmek için daha uzun bir zamana gereksinme duyarlar. Hatta biraz daha zay&#;f, çelimsiz ve güçsüz görünebilirler. Ancak daha sonra t&#;pk&#; di&#;erleri gibi dinçliklerini ve sa&#;l&#;kl&#; yap&#;lar&#;n&#; tam olarak kazanabilirler. Önemli olan bu yavrular&#;n yeti&#;tiricileri elinde do&#;ru bir biçimde besleyip bak&#;lmalar&#;d&#;r.

1. Hafta: Özellikle 1. hafta süresince en az beslenme kadar önemli bir sorun: Yavrular&#;n &#;s&#;nma gereksinimidir. Onlara annenin s&#;cakl&#;&#;&#;na yak&#;n bir &#;s&#; sa&#;lamak zorunlulu&#;u vard&#;r. Bu da kafesin üzerine as&#;lan bir ampul ile temin edilebilir. Beslenmeye gelince ilk günler bebeklere verilen mamalardan yararlan&#;labilir. Ama birinci haftan&#;n temel besini, toz haline getirilmi&#; galeta ununun kat&#; pi&#;irilmi&#; yumurta sar&#;s&#;na kar&#;&#;t&#;r&#;lmas&#;yla haz&#;rlana pelte olmal&#;d&#;r.

Yavrulara maman&#;n yedirili&#;i son derece önemlidir. En pratik yöntem, yukar&#;da tan&#;mlanan kar&#;&#;&#;ma ya&#;&#; al&#;nm&#;&#; inek sütü kat&#;lmas&#;yla elde edilen krema k&#;vam&#;ndaki maman&#;n bir &#;&#;r&#;nga arac&#;l&#;&#;&#;yla yavrular&#;n bo&#;az&#;na ak&#;t&#;lmas&#;d&#;r. Bu olanak yoksa, bir a&#;aç çubu&#;unun ucu yontularak düz bir ka&#;&#;k biçimi verilip yavrular&#;n beslenmesinde kullan&#;labilir.

Yavrular yem yemeye her an haz&#;rd&#;r. Kafesin biraz sallanmas&#;, yuvalar&#;na küçük bir fiske vurulmas&#; veya gagalar&#;na dokunulmas&#; bir uyar&#;c&#; olarak gagalar&#;n&#;n olabildi&#;ince aç&#;lmas&#;na neden olur Bu aç&#;lma an&#;ndan yararlan&#;p gaga içlerine birer parça mama b&#;rak&#;lmas&#;, biraz beceri gerektiren fakat fazla da zor olmayan bir i&#;tir. Bu i&#;lem kez tekrarland&#; m&#; yavrular&#;n bir ö&#;ünü tamamlanm&#;&#; say&#;l&#;r.

Ancak yavrular ald&#;klar&#; besini çok çabuk sindirirler. Kursaklar&#;n&#;n bo&#;almas&#;ndan bu kolayca anla&#;&#;l&#;r. Bu nedenle besleme i&#;lemi saat ba&#;&#; tekrarlanmal&#;d&#;r. Her ö&#;ünde verilecek maman&#;n taze taze haz&#;rlanmas&#; ve hafif &#;l&#;k olarak verilmesi yerinde olur. Bayat ve so&#;uk mama yavrunun sindirim sistemini bozar. Hattâ ölümüne dahi neden olur.

2. Hafta: Bu hafta ba&#;&#;ndan itibaren yavrular&#;n mamas&#;na ilâve edilen süt yava&#; yava&#; kesilerek yerine su kat&#;lmaya ba&#;lan&#;r. Ayr&#;ca bu mamaya 1 çimdik kadar ha&#;ha&#; tohumu ilâve edilir. Her ö&#;ünde verilen mama oran&#; art&#;r&#;larak ö&#;ünler aras&#;ndaki süre, 1,5 saate ç&#;kar&#;l&#;r.

3. Hafta: Yavrular&#;n mamas&#;na kat&#;lan kat&#; pi&#;mi&#; yumurta art&#;k beyaz&#; ile birlikte kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;r. Ayr&#;ca içine 1 çay ka&#;&#;&#;&#; ha&#;ha&#; tohumu, 1 çay ka&#;&#;&#;&#; ha&#;lanm&#;&#; &#;algam tohumu, dövülerek ezilmi&#; kenevir ve beyaz dar&#;, 1 dilim ha&#;lanm&#;&#; elma veya &#;ekerpancar&#; kat&#;l&#;r. Ö&#;ünler aras&#;ndaki süre 2 saate ç&#;kar&#;l&#;r.

4. Hafta: Dördüncü hafta içinde ö&#;ünler aras&#;ndaki süre 3 saate ç&#;kar&#;l&#;r. Yavrular yine elde beslendi&#;i halde ayr&#;ca mamal&#;klar içine sürekli yedikleri haz&#;r mama ve ayr&#;ca ha&#;lanm&#;&#; &#;algam tohumu konularak kafese b&#;rak&#;l&#;r. Yavrular geli&#;imleri oran&#;nda mamal&#;klar&#;n ba&#;&#;na gelerek bu yemleri yeme çabas&#; içine girerler. Ba&#;lang&#;çta yaln&#;zca gagalarlar ama giderek yemesini de ö&#;renirler. Ancak bu mamalar&#;n bozulmalar&#;na imkân tan&#;nmadan tazesi ile de&#;i&#;tirilmesi son derece önemlidir.

5. Hafta ve Sonras&#;: Dördüncü haftan&#;n son günlerinde yavrular dikkatle gözlenir. E&#;er kaplara konulan mama ve yemi bitiriyorlarsa art&#;k serbest beslenmeye geçebilirler. Yok e&#;er gagalamaktan öteye gitmiyor ve kaplardaki yem ve mamay&#; bitiremiyorlarsa bu geli&#;imi tamamlay&#;ncaya de&#;in elden beslemeyi sürdürmek gerekir. Kendi ba&#;lar&#;na yemlenmeyi ö&#;renen yavrular&#;n bulundu&#;u küçük kafesin kap&#;s&#;na, içinde çe&#;itli yemler bulunan bir salma yana&#;t&#;r&#;l&#;r. Yavrular kendiliklerinden bu salmaya geçeceklerdir. Bundan sonra yavrular bir ay süreyle a&#;a&#;&#;daki gibi beslenir:

1. Yem kab&#;na Ha&#;ha&#; tohumu
2. Yem kab&#;na Ha&#;lanm&#;&#; &#;algam tohumu
3. Yem kab&#;na Ezilmi&#; kenevir tohumu
4. Yem kab&#;na Ezilmi&#; akdar&#; Mamal&#;klara 3. hafta verilen mama konulur.

Bu bir ayl&#;k b&#;slenme düzeninin sonunda 1. ve ikinci yem kaplar&#;ndaki tohumlar yava&#; yava&#; kar&#;&#;t&#;r&#;larak verilirken ayn&#; &#;ekilde 3. ve 4. kaplardaki ezilmi&#; tohumlar da kar&#;&#;t&#;r&#;lmaya ba&#;lan&#;r. Böylece yavrular kajma yeme geçmeye haz&#;rlan&#;r. Daha sonra yavrular&#; yem k&#;rmaya al&#;&#;t&#;rmak amac&#;yla ayr&#; bir kapta ezilmemi&#; tohumlar b&#;rak&#;lmaya ba&#;lan&#;r. Bu dönemde salmada ku&#; kumu bulunmas&#; daha büyük önem ta&#;&#;r. Yavrular yem k&#;rmaya ba&#;lad&#;klar&#;nda giderek ezilmi&#; tohumlar kald&#;r&#;l&#;r. Tere, &#;spanak, roka, paz&#;, lahana, k&#;v&#;rc&#;k salata, marul, h&#;yar kabu&#;u gibi ye&#;illikler az az ve taze olarak verilir. Kesinlikle &#;slak, bayat, çürümü&#; ye&#;illik verilmemelidir.

Beslenmelerinden ba&#;ka yavrular&#;n temizli&#;ine tam bir özen gösterilmeli, salmalarda taban kumu eksik edilmemelidir. Ayr&#;ca her sabah banyoluklar&#; &#;l&#;k su konularak kafese b&#;rak&#;lmal&#;, ö&#;leden sonra ise kald&#;r&#;lmal&#;d&#;r.

Kaynak : Tuncel Alt&#;nköprü

Kanarya yılda kaç kez yumurtlar?

İçindekiler:

  1. Kanarya yılda kaç kez yumurtlar?
  2. Dişi kanarya kuşu öter mi?
  3. Kanarya kaç tane yumurta yapar?
  4. Kanarya kaç ağız yavru verir?
  5. Dişi Kanarya neden çok öter?
  6. Kanarya Yavruları Yumurtada neden ölür?
  7. Yavru Kanarya öter mi?
  8. Yeni çıkan Kanarya yavrusuna ne verilir?
  9. Kanarya ne kadar?
  10. Kanarya kaç derecede yavruya bakabilir?

Kanarya yılda kaç kez yumurtlar?

Yumurtlama zamanı ve bekleme En fazla 4 tane yumurtlayan kanarya'ya kalsiyum takviyesi yapılması gerekmektedir. Kanaryanın yumurtlayacağı zaman rahatsız edilmemesi gerekmektedir. Kanaryayumurtladıktan sonra birinci ve son yavru arasında fazla zaman olacağı için büyük yavru küçüğe zarar verecektir.

Dişi kanarya kuşu öter mi?

Cinslerin ayrılma işlemine gelince en ideali erkek öter dişiötmez ama bu ayrım için kanaryanın biraz büyümesi gerekir, ayrıca yavrularda erkekte dişide ders yapabilmektedir. Büyük boy kafeslerde kanaryalarçok daha mutlu yaşarlar.

Kanarya kaç tane yumurta yapar?

3 – 4 Kanarya/Kuluçka büyüklüğü

Kanarya kaç ağız yavru verir?

Muhtemel yavrumevsimi nisan ayında başlamalı,temmuz ayinin sonuna kadar 6 ağız yavrualınmalıdır. Kuslarin erken ese atılması çoğunlukla yavruverimini düşürür.

Dişi Kanarya neden çok öter?

Bunun nedeni, dişilerde şarkı söylemelerine nedenolan serebral çekirdeklerin, hormonlara bağlı olarak %90 oranında büyümesidir. Testosteron beynin şarkı söyleme kapasitesini kuşun cinsiyetine göre kodladığı için, kanaryaların üreme amaçlı öttüğü teorisi de desteklenmektedir.

Kanarya Yavruları Yumurtada neden ölür?

Fakat hastalığa yakalanan kuşların daha az geliştiği tesbitedilmişfunduszeue.info yumurtaiçinde de siyah nokta hastalığı sebebi ile ölümler olmaktadıfunduszeue.info hastalık solunum zorluğuna neden olurve soluk alma zorlaştıktan sonra birkaç saat içinde yavru ölür.Siyah nokta kanaryaların yanı sıra Carduelis ve güvercinlerde de

Yavru Kanarya öter mi?

Kanaryaların çok iyi şekilde ötebilmeleri ötücü bir aileden gelmesi ve taklit özelliklerinin üst düzeyde olması gerekmektedir. Yavrularüç aylık oldukları zaman ötme yeteneği olan kanaryalarbirbirlerini göremeyecekleri şekilde kafeslere konulmalıdır.

Yeni çıkan Kanarya yavrusuna ne verilir?

Kanaryayavruları yaklaşık 20 günlükken uçarlar, 30 günlük olan yavrumama kırmaya başlar, Mama yanında kendir, bisküvi ve yulaf verilmelidir. Yeşillik en az miktarda verilmeli, verirken yıkayıp kuruttuktan sonra vermek gerekir.

Kanarya ne kadar?

Kanarya
Kategori :Kanarya - Satılık
Cins :Kanarya
Cinsiyet :Erkek
Renk :Sarı
Fiyat : TL
1 satır daha

Kanarya kaç derecede yavruya bakabilir?

O zaman kanaryaların çok fazla soğuk havaları sevmediğini bilmeliyiz. Sıcak ülkelere ait kuşlar olmaları sebebi ile çok fazla soğuk havayı sevmeyen kanaryalariçin ortalama ev sıcaklık değeri 20 – 25 derecekadar olmalıdır. Bu değerler dahilinde rahat yaşayabilme ve yumurtlayabilme yetilerine de sahip olabilirler.

Kanarya Yumurtası Ka&#; G&#;nde &#;ıkar? Kanarya Yumurtası Ka&#; G&#;nde Oluşur Ve Damarlanır?

Haberin Devamı

Kanarya kuşu, ispinozgiller familyasının bir üyesi olmaktadır. Bununla birlikte evcilleştirilip kafesler içerisinde de beslenebilen bir kuş türüdür. Kanarya, adını Latince içerisindeki köpek manasına gelen cannarie sözcüğünden almıştır. Köpeğin evcilleştirilebilen bir hayvan olmasından dolayı bu ismi almıştır.

Kanarya Yumurtasını Etkileyen Temel Faktörler Nelerdir?

Bir kanarya yumurtasının içerisinde yer alan embriyonun gelişme sürecindeki en önemli unsur ısıdır. Şayet sıcaklık kuluçka dönemi içinde olması gerekli olan ısının altına düşer ise ya da üstüne çıkarsa yumurtada yaşam sona ermektedir. Kuluçkaya yatmış olan bir dişi kanaryanın genel olarak vücut ısısı 43,3° C'ye kadar ulaşabilirken yumurtalarının iç sıcaklığı ise 37,7°C olmaktadır. Dişi bu sıcaklığı devamlı dönerek ya da yerini değiştirerek sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Kanarya Yumurtası Kaç Günde Çıkar?

Dişi kanarya ile erkek kanaryanın çiftleşmesinin ardından 5 ya da 6 gün sonra olan süreç içerisinde dişi kanarya yumurtlamaya başlamaktadır. Bununla birlikte dişi kanaryanın yumurtaya başlaması daha sağlıklı yumurtalar yapmış olduğu manasına gelmemektedir. Şayet çiftleşme esnasında erkek kanarya isteksiz ise dişinin yapmış olduğu bu yumurtalar döllenmemiş olmaktadır. Bir başka deyiş ile yumurtalar boştur. Bu sebepten dolayı da bu yumurtalardan yavru alınamamaktadır. Dişi kanaryanın yapmış olduğu yumurta sayısı ise 3 ile 7 arasında değişmektedir.

Kanarya Yumurtası Kaç Günde Oluşur ve Damarlanır?

Dişi kanarya şayet döllenmiş olan yumurta yapmış ise bu yumurtalar on üç ya da on dört günden sonra çatlamaya başlamaktadır. Yavruların ortaya çıkmasından sonra ise yavruların vücutlarının her bir bölgesinin gelişmesi için net olan bir zaman çizelgesi bulunmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası